Delftse Esculaap vraagt om maatwerk

Delftse Esculaap vraagt om maatwerk
 
Begin september werd het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft in gebruik genomen. Het nieuwe Gasthuis, dat twee ziekenhuislocaties vervangt, is een innovatief en compact ontwerp. Het in totaal ruim 56.000 vierkante meter tellende interieur van het nieuwe ziekenhuis werd gerealiseerd door inrichter Gispen. Betrokkenen geven tekst en uitleg over het project.
Delft kan sinds kort beschikken over een nieuw hypermodern ziekenhuis. Het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis werd ontworpen door EGM architecten. Het bureau uit Dordrecht realiseerde een ontwerp waarin openheid en verbinding een belangrijke rol spelen. De vorm van het gebouw is gebaseerd op de ‘Esculaap’, het oude Griekse symbool voor geneeskunde. “De afdelingen ‘slingeren’ rondom de centrale as, die op alle verdiepingen de verschillende bouwdelen aaneenrijgt. Daardoor ontstaat een ‘verbonden’ ziekenhuis”, meldt een woordvoerder van het architectenbureau. “Die vorm heeft als groot voordeel dat alle afdelingen snel bereikbaar zijn. Daarnaast biedt het model de mogelijkheid om verschillende open ruimten te creëren.”
Niet alleen de architecturale vorm van het nieuwe ziekenhuis is smaakvol, ook de invulling van het interieur mag er zijn. Dit is mede te danken aan inrichter Gispen, verantwoordelijk voor de levering van het vele meubilair dat in het Reinier de Graaf Gasthuis werd toegepast. “Het betreft in totaal zo’n 9.000 items”, zegt Matthijs Elsing, Adviseur Zorg bij de fabrikant uit Culemborg. “Het gaat om producten in de kantooromgeving, maar bijvoorbeeld ook om stoelen en banken in de wachtruimtes, en tafels en stoelen in de spreek- en patiëntenruimtes.”
Gispen verwierf deze opdracht op basis van een zogenoemde Request For Information (RFI) vanuit het ziekenhuis. Het Reinier de Graaf Gasthuis legde bij een aantal marktpartijen de vraag neer hoe het interieur ingevuld zou moeten worden. Uit deze pitch kwam Gispen uiteindelijk als meest geschikte partij naar voren. “De proefontwerpen van Gispen sloten het beste aan bij onze wensen”, vertelt projectleider Nieuwbouw Facilitair Bedrijf Deborah Nieuwesteeg van Reinier de Graaf. “Gispen biedt ons bovendien het beste wat er op de markt te krijgen is qua duurzaamheid en kwaliteit.”
Gispen timmert de laatste jaren nadrukkelijk aan de weg in de zorgsector met grote projecten in bijvoorbeeld het Radboud UMC in Nijmegen en het Eramus MC in Rotterdam. En ook het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft kan gelden als een vooraanstaand en veelomvattend project. Gispen leverde er een veelheid aan producten. Matthijs Elsing noemt in dit opzicht onder meer de Zinn-bureaustoel en het Gispen TM-bureauprogramma, dat in de kantoorruimtes is geplaatst. “Verder leverden we voor de spreekkamers het organisch gevormde TM Doc bureau. We hebben de ronde vormen van het meubel speciaal afgestemd op de specifieke wensen van de opdrachtgever. Hierdoor is een interieur ontstaan dat helemaal voldoet aan de specifieke wensen van het Reinier de Graaf Gasthuis.”
 
Het maatwerk bleef niet beperkt tot de organische vormen van de tafels in de spreekkamers. Ook de stoelen in de spreek- en patiëntenkamers werden aangepast op basis van de wensen van de opdrachtgever. Deze producten, afkomstig van Casala, werden door Gispen in nauwe samenwerking met een ergotherapeut geheel afgestemd op de wensen van het Gasthuis. De banken in de wachtruimtes van het ziekenhuis zijn op dezelfde manier ontwikkeld; ze hebben een zithoogte gekregen die prettig is voor ouderen en mensen met een mindere conditie. 
“We zijn al jarenlang een seniorvriendelijk ziekenhuis”, benadrukt Deborah Nieuwesteeg. “Maar we bedienen natuurlijk iedereen. De banken in de wachtruimtes hebben aan de kopse kant een tafeltje gekregen. Daar kunnen kinderen met een stoeltje aanschuiven. De leestafels zijn ook geschikt voor mensen met een rolstoel. Verder biedt de centrale hal diverse zithoekjes, waaronder een ‘taxizitje’ dichtbij de ingang.”
De keuze voor de vele verschillende producten werd onder meer gemaakt op basis van uitgebreide proefplaatsingen. Volgens Matthijs Elsing heeft dit de kwaliteit van het eindresultaat nog verder vergroot. “Doordat de gebruikers nauw betrokken zijn geweest bij alle fases van het project, hebben we de inrichting in dit project helemaal kunnen finetunen.” 
Ook met betrekking tot de duurzaamheid van het interieur kon Gispen volledig tegemoet komen aan de wensen van de opdrachtgever. “We hebben gekozen voor stevige, duurzame materialen, die zeker tien jaar meekunnen”, aldus Deborah Nieuwesteeg over dit aspect van het interieur. “Het meubilair moet ook goed te reinigen zijn. Dus geen groefjes of hoekjes waar vuil in kan achterblijven.” Het Reinier de Graaf Ziekenhuis was ook in dit opzicht bij Gispen aan het goede adres. De inrichter heeft jarenlange ervaring in de zorgsector en weet dus aan welke specifieke eisen meubels in de zorgsector moeten voldoen. Bovendien is ‘duurzaamheid’ één van de speerpunten van Gispen. “We besteden veel aandacht aan het gebruik van milieuvriendelijke materialen”, zegt Matthijs Elsing hierover. “Bovendien hebben onze producten een hoge kwaliteit: ze gaan lang mee. En ook dat is belangrijk wanneer je het hebt over duurzaamheid.”