Wonderwoud

Een bijzonder project van de bekende ontwerper Ineke Hans. Voor een basisschool in Oldenzaal ontwierp ze ‘Wonderwoud’. Het betreft eilanden met boekenkisten en vitrinekasten, waar voor de kinderen veel te ontdekken valt. “Levensgrote iconen en pictogrammen wijzen hen de weg naar de thema's van de kisten en kasten. Er is een soort rariteitenkabinet ontstaan.”
 
Leerlingen van basisschool de Windroos in Oldenzaal kunnen sinds kort genieten van een wel heel bijzonder interieur. Ineke Hans ontwierp een serie bijzondere houten objecten, die het interieur maken tot een speels ‘Wonderwoud’. De icoonachtige objecten zijn boekenkisten met vitrinekasten. “Bij de boekenkist hoort een vitrinekast, die gevuld is met objecten over het thema”, aldus een woordvoerder namens Ineke Hans. “De objecten die wij in de kasten hebben gezet, zijn alle wit. De kinderen kunnen zelf de kasten aanvullen.” 


 
De Windroos is een basisschool voor speciaal onderwijs, waar onder meer leerlingen op zitten die te kampen hebben met concentratieproblemen. Bij de bouw van de school was duidelijk dat de klaslokalen daarom zo veel mogelijk prikkelvrij moesten zijn. “We waren het er echter allemaal over eens dat de Windroos geen steriele cocon moest worden”, zegt de woordvoerder van Ineke Hans. “En zodoende kwamen we op het idee om de hallen op de begane grond en de eerste verdieping om te vormen in een bijzondere bibliotheek. We hebben beide hallen tot een ‘Wonderwoud’ gemaakt van eilanden die gerangschikt zijn op thema.” Zo zijn er houten eilanden die gaan over natuur, liefde en vriendschap, avontuur, sport, humor, geschiedenis, enzovoort. “We hebben grote uitdagende iconen ontworpen die duidelijk maken waar welk onderwerp te vinden is.”
 
Het stimuleren van creativiteit was een belangrijk doel bij het ontwerp. “Op beide vloeren is er een cultuureiland, waar elke klas exposities kan houden.” Op die manier hoopt de school het bewustzijn van kinderen met betrekking tot creatieve expressie te verhogen. Voorts is de bijzondere interieuroplossing ook gewoon praktisch. Op verzoek van de school zijn de kasten van opbergruimte voorzien. Dit maakt de kasten multifunctioneel. Behalve uiteenlopende vitrinekasten met eigenzinnige vormen zijn er verder ook zitjes gemaakt, waar kinderen een boek kunnen lezen. Dit maakt de hallen van de Windroos tot een aantrekkelijk rariteitenkabinet, dat uitdagend is voor elk kind.


 

Deel op Social Media