Verticale stad

Het is zonder twijfel één van de meest prestigieuze gebouwen die de laatste jaren in Nederland verrezen zijn: de door architectenbureau OMA (van Rem Koolhaas) ontworpen ‘toren’ De Rotterdam, die pal naast de Erasmusbrug in Rotterdam te vinden is. Recentelijk werd het interieur opgeleverd van het stadskantoor, dat gebruikt gaat worden door de gemeente Rotterdam. Bij de invulling van het interieur waren niet de minste partijen betrokken. Zo leverden onder meer Group A, Studio Makkink & Bey en SV Collection met Prooff een bijdrage. 


 
Aan de boorden van de Nieuwe Maas verrees de afgelopen jaren een gebouw dat zich wel eens zou kunnen gaan ontwikkelen tot één van dé iconen in de skyline van de stad: de door OMA ontworpen toren De Rotterdam. Recentelijk  werd het interieur opgeleverd van het kantoordeel in de middelste toren van het gebouw, dat gebruikt zal gaan worden door de gemeente Rotterdam.
Het nieuwe stadskantoor van de gemeente Rotterdam heeft bepaald geen doorsnee interieur gekregen. Group A ontwierp samen met Studio Makkink & Bey het interieur van 33 verdiepingen van het door OMA ontworpen gebouw op de Wilhelminapier in Rotterdam, de nieuwe werkplek van het Rotterdamse gemeentekantoor. Group A was hierbij verantwoordelijk voor de reguliere werkruimten. In de delen die Studio Makkink & Bey op zich nam, ligt de nadruk op het idee van ‘altijd onderweg’ zijn, inspelend op de hedendaagse ontwikkelingen van ‘Anders Werken’.


 
Deze nieuwe manier van werken wordt gekenmerkt door een geheel nieuwe manier van omgang met de beschikbare ruimte. Een dogmatische en strikt functionele indeling van de ruimte wordt verruild voor meer ‘vloeiende functionaliteiten’. Een bijzonder voorbeeld is de 3.500 vierkante meter ruimte aan liftlobby’s, die getransformeerd is van wachtruimte tot ontmoetingsplek, mede door de toevoeging van zit- en stameubels en kleurrijke vloeren. 
De Rotterdam is oorspronkelijk bedacht als ‘verticale stad’ en is door de samenwerkende ontwerpstudio’s dan ook vanuit een stedenbouwkundig perspectief benaderd. Zo fungeren de receptiezone en het restaurant op de 20ste en 21ste verdieping als ‘stadscentrum’. Voorts heeft elke verdieping zijn eigen thema gekregen. Opvallend is het rijke karakter van het interieur: verschillende stijlen en sferen wisselen elkaar af, net als in een echte stad. 


 
Om ‘Anders Werken’ in de publieke zones maximaal te faciliteren, speelt de keuze voor het meubilair een belangrijke rol. Deels is dit afkomstig van het Rotterdamse label Prooff. In de ontmoetingsruimtes zijn verschillende kleurrijke versies te vinden van de WorkSofa, een eigentijdse hang-/zitplek. De SideSeat is een uitnodigende tijdelijke compacte wacht-/werkplek en de SitTable, eveneens van Prooff, is toegepast in een multifunctionele wachtruimte en faciliteert verschillende vormen van samenkomen en overleggen.