Studentenonderzoek groen aan de muur

Studentenonderzoek naar groen aan de muur

 

In Hogeschool Saxion in Enschede vindt een uniek onderzoek plaats. Studenten van de opleiding Business, Building & Technology voeren gedurende 3 jaar metingen uit naar de effecten van een verticale plantenwand van 8 vierkante meter in de school.
 

Wat is ook alweer een plantenwand?

Dat is niet moeilijk: dat is een wand vol planten. Échte planten, wel te verstaan. De laatste jaren zijn er tal van systemen op de markt gekomen die (interieur)architecten in staat stellen om levend groen naar binnen te halen. De wand in Enschede – het zogenoemde LivePanel-systeem van leverancier Mobilane uit Leersum – werd geïnstalleerd door groenspecialist Moooz uit Beltrum.

 

Waarom is gekozen voor dit systeem?

 “Dit onderhoudsarme systeem springt eruit qua techniek, duurzaamheid en prijs-kwaliteitverhouding”, stelt Ivo de Groot van Moooz. De verwisselbare plantcassettes zijn ingeplant met snelgroeiende en luchtzuiverende plantsoorten zoals Epipremnum, Scindapsus en Asplenium. Omdat de ruimte waarin het systeem is aangebracht geen daglicht heeft, zijn er speciale daglichtlampen aangebracht. De Groot: “Eén ding is zeker, de ruimte met de plantenwand is meteen al de populairste werk- en ontmoetingsplek binnen de school.”

 

En wat gaat er nu gebeuren?
Studenten Bouwkunde en Bouwtechnische bedrijfskunde verrichten verschillende metingen en voeren onderzoeken uit op gebied van geluidsabsorptie, fijnstofopname, ventilatie, luchtvochtigheid en zuurstofproductie. Ook op technisch vlak bekijken de studenten hoe de groene wand verbeterd en verder verduurzaamd kan worden. Daarnaast worden de belevingseffecten van levend groen, zoals comfort en sfeer, op de gebruikers van de ruimte in kaart gebracht.

 

Van wie komt dit initiatief?

De samenwerking tussen Moooz en Saxion is tot stand gekomen via Stichting Pioneering, die zich inzet voor vernieuwing van technologie en ondernemerschap in de regio Twente. Ivo de Groot: “Wij zijn bijzonder blij met deze unieke aanpak en iedereen is geweldig benieuwd naar de resultaten van het onderzoek.”

 

Is er over die resultaten al wat te zeggen?

Zeker. Alhoewel we natuurlijk moeten wachten op de definitieve uitkomsten van het onderzoek, luidt de huidige communis opinio onder wetenschappers dat ‘groen’ in het interieur een positieve werking heeft op bijvoorbeeld het binnenklimaat. Dus het zou niet verbazen wanneer de onderzoeksuitkomsten over 3 jaar een extra positieve impuls zullen geven aan de groeiende markt voor interieurbeplanting…