Goddelijke Inspiratie

Johan Huibers volgde zijn droom, gesterkt door een vast geloof. Het resulteerde in een uniek project: een exacte replica van de Ark van Noach. Verslag over een wel heel bijzonder project. Auteur: Wilma Schreiber.Maak u een Ark van goferhout; met vakken zult gij de Ark maken en haar van binnen en van buiten met pek bestrijken. En zó zult gij haar maken: driehonderd el zal de lengte der Ark zijn, vijftig el haar breedte en dertig el haar hoogte. Gij zult aan de Ark een lichtopening maken, en een el van boven af zult gij die afwerken, en den ingang der Ark zult gij in haar zijkant aanbrengen; met een onderste, een tweede en een derde verdieping zult gij haar maken.


Deze Bijbelse woorden omschrijven de opdracht van God aan Noach. En precies deze woorden vormden het ontwerpplan voor Johan Huibers, die de Ark van Noach op ware grootte – 135 meter lang, 30 meter breed en 23 meter hoog – nabouwde. Afgelopen zomer was het project gereed en opende het houten schip, gelegen in Dordrecht, zijn deuren voor het publiek.
De Noord-Hollandse aannemer en projectontwikkelaar werd aangezet tot dit project door een droom die hij 20 jaar geleden had: tijdens een zware storm werd Nederland overspoeld door golven. De Ark moest herbouwd worden, dit keer niet om mensen te redden van de zondvloed, maar om hun te vertellen over God. Na het bestuderen van allerlei boeken over de Ark, bouwde Huibers eerst een kleine replica, die in 2007 gereed kwam en gedurende 3,5 jaar allerlei plaatsen in Nederland aandeed. In 2009 volgde hij zijn oorspronkelijke droom en begon het werk aan de Ark op ware grootte. “Via een makelaar heb ik 25 duwbakken van 10 meter breed bij 20 meter lang en 5 meter hoog gekocht. Deze heb ik in halfsteens verband aan elkaar gelast. Deze ponton zorgt voor het drijvend vermogen: elke duwbak kan 500 ton dragen. Later heb ik de deksels aan de zijkant eraan gelast, zodat het geheel 30 meter breed werd. Al met al zijn we hier 2 jaar mee bezig geweest.”


   Eén van de twee amfitheaters van de Ark.


Op dit punt moest Huibers een concessie doen aan de omschrijving in de Bijbel, waar de Ark geheel uit hout is opgetrokken. “Als ik de Ark helemaal in hout had nagebouwd, mochten er geen mensen op van de gemeente. De ponton zorgt voor opwaartse druk en is constructief ontzettend sterk.” Daarna begon het timmerwerk, uitgevoerd door vrijwilligers en ongeschoold personeel. “Het personeel is allemaal aan komen waaien. Een slager, een bakker. Mijn dochter Deborah zegde haar baan als stewardess op om te komen helpen timmeren.” Huibers bestelde het benodigde goferhout, oftewel de grove den. “Deze boom produceert 60 liter teer per kubieke meter. De zogeheten Stockholmer teer, die je ook nu nog in de winkel kunt kopen. Ze hadden toen natuurlijk nog geen Gamma. Uit dit teer kun je pek destilleren.” In ‘zijn’ Ark combineerde Huibers het zogenaamde Amerikaanse model (open aan beide kanten voor de ventilatie) met de Europese variant (een dak). “In het dak zit een zeeg, dat vond ik mooi. Aan de kant is het dak 5 meter hoog en in het midden 3 meter.” In totaal werden twaalfduizend stammen in het schip verwerkt.   Bioscoopzaal in de Ark, waar onder andere een Disneyfilm over de Ark van
   Noach wordt vertoond.


Op de eerste verdieping werd een vloer getimmerd, met allemaal vakjes waar voorraden eten konden worden opgeslagen. Voor de verdere inrichting volgde Huibers opnieuw de Bijbel. Bezoekers krijgen op de circa 20.000 vierkante meter een beeld van de manier waarop Noach en de zijnen en alle dieren leefden in de Ark. Inclusief levende dieren (konijnen en vogels) en diverse polyester replica’s. Daarnaast omvat de Ark drie filmzaaltjes, een restaurant en twee grote amfitheaters. Het interieur in al deze ruimtes wordt natuurlijk gedomineerd door hout.
De totale projectkosten, zo’n 3 miljoen euro, droeg Huibers zelf. Gevraagd naar het mooiste moment van het project, zegt hij: “Dat mooiste moment beleef ik iedere dag, ik ben blij dat ik hier elke dag bij mag zijn.”


   Het restaurant is geheel uit hout opgetrokken.

Na 4 jaar en 3 maanden was de Ark af en moest er een vergunning komen – en dus een bouwtekening van een architect. “Stel je voor, de ingenieurs van de gemeente moesten een vergunning afgeven voor een schip dat gebouwd is door een bakker, een slager en wat ex-verslaafden. Dat was oorlog”, lacht Huibers. “De constructie was nog nooit eerder gebruikt en liet zich niet berekenen.” Uit het oogpunt van veiligheid kreeg hij opdracht van de gemeente om honderden tonnen met water neer te zetten om te kijken of de vloer het zou houden. “En de week erop even zo veel tonnen aan het plafond. We hebben zaagsneden moeten maken om banden erdoor te laten zakken.” Begin juni was het zo ver: de gemeente gaf de vergunning vrij.De Ark, die circa achthonderd bezoekers per dag trekt, mag 9 jaar blijven liggen in Dordrecht. Huibers is al druk bezig met zijn volgende project. “Ik heb hier vlakbij een stuk grond gekocht, waar ik een extra attractie ga bouwen om bezoekers te blijven trekken. Het wordt een ‘drome’, een eventcentrum van 100 bij 100 meter, waar de musical ‘Ark van Noach’ gaat draaien. Aan het script wordt nu gewerkt.” Mocht de belangstelling te veel afnemen, dan vertrekt Huibers met zijn Ark uit Dordrecht. Naar Portugal bijvoorbeeld, een volgende droom achterna.

www.arkvannoach.com