Veilig en Betrouwbaar

Het inrichten van ziekenhuizen gaat verder dan het leveren van goede bedden en dito wachtmeubilair. Ook de middelen op (bijvoorbeeld) koeltechnisch gebied dienen state-of-the-art te zijn. Dometic uit Etten-Leur is specialist op dit gebied. “We wenden onze jarenlange ervaring op koeltechnisch gebied aan om een optimale kwaliteit en veiligheid te garanderen voor vitale en temperatuurgevoelige levensbehoudende preparaten.” Reportage over een bijzonder bedrijf, dat ook koeloplossingen levert aan hotels en andere utilitaire gebouwen.
Auteur: Henk-Jan Hoekjen

Dometic exporteert betrouwbare koelkasten, diepvriezers en transportbakken voor vaccins, bloed en bloedproducten, laboratorium- en farmaceutische preparaten over de hele wereld. De producten bestrijken het spectrum van de specifieke en veeleisende behoeften van de markt: ziekenhuizen, laboratoria, apotheken, bloedbanken, onderzoekcentra, biotechnologie en universiteiten. “Of klanten nu actief zijn in de gezondheidszorg voor patiënten of medisch wetenschappelijke research uitvoeren, hun vakgebied moet beantwoorden aan steeds strengere eisen”, zegt de woordvoerder van Dometic. Om aan deze eisen tegemoet te komen levert het bedrijf onder meer Dometic Green. Dit zijn koelers en vriezers die volgens Dometic een optimale koeling bieden bij een energiebesparing van 40 tot 60 procent. 
 

In steeds meer ziekenhuizen en verpleeghuizen kan de zogenoemde miniCool koelkast voor patiënten aangetroffen worden.

“Onze professionele koel- en vriesapparatuur heeft gebruikers veel te bieden”, vervolgt de woordvoerder. “Zo beschikken we met de modellen BR uit de serie ‘Biomedische koelkasten’ over producten met een volume van 110 tot 750 liter, die voldoen aan de strengste eisen in Europa met betrekking tot de opslag van bloed- en bloedproducten. Vanwege de afmetingen zijn deze koelkasten tevens bijzonder geschikt voor de opslag van medicijnen en vaccins op kleinere locaties. Zoals alle koel- en vriesapparatuur van Dometic, heeft de BR-serie een laag energieverbruik.”
Een andere kenmerk van de Dometic-producten is dat het documenteren van temperatuurveranderingen kan worden uitgevoerd via een optionele temperatuurrecorder. “De controle en documentatie worden uitgevoerd in de vorm van een circulaire grafiek recorder óf via de optionele DCU monitoring & visualisatie sofware.” In steeds meer ziekenhuizen en verpleeghuizen kan voorts de zogenoemde miniCool koelkast voor patiënten aangetroffen worden. Dometic ontwikkelde dit product met het oog op het welbevinden van patiënten. “Zodat patiënten niet langer meer volledig afhankelijk zijn van het verplegend personeel als ze zin hebben in een drankje of een gezond hapje.”

Dometic heeft een indrukwekkende referentielijst. Zo leverde het bedrijf de laatste jaren producten aan bijvoorbeeld het UMC St. Radboud in Nijmegen, het RIVM, Artsen Zonder Grenzen, het Medisch Centrum Leeuwarden en het Ministerie van Defensie. Voorts is het Maxima Medisch Centrum (MMC) een belangrijke klant voor Dometic. De relatie met deze instelling bestaat intussen al zeker 10 jaar. “Dat heeft te maken met vertrouwen, maar ook met kwaliteit, service en het nakomen van afspraken“, aldus Henk de Wert, Unit-Hoofd van de ziekenhuisapotheek. Het MMC is met 609 bedden het grootste medisch centrum van de regio Zuidoost-Brabant – op 1 januari 2002 ontstaan uit de fusie tussen het Diaconessenhuis Eindhoven en het Sint Joseph Ziekenhuis in Veldhoven – met ruim drieduizend medewerkers en tweehonderd specialisten.

Het MMC is aangesloten bij de Samenwerkende Topklinische opleidingsziekenhuizen (STZ). Tot deze vereniging worden alleen grote opleidingsziekenhuizen toegelaten, die hooggespecialiseerde medische zorg leveren. En natuurlijk moet het bewaren van medicijnen in dergelijke instellingen aan de hoogst mogelijke standaard voldoen. MMC beschouwt Dometic dan ook als een belangrijke partner. Han Artz van Dometic: “Wij kunnen bij elk apparaat een validatierapport leveren. En onze kasten voldoen aan DIN 58345. Dat is tamelijk uniek.” Dit betekent onder meer de aanwezigheid van veiligheidsvoorzieningen om een temperatuur onder het vriespunt te voorkomen. Standaard is een Dometic medische koelkast voorzien van draadroosters, maar optioneel zijn diverse ladencombinaties leverbaar. Peter Kuyken van het MMC: “Wij kiezen zoveel mogelijk voor de standaard producten. Uit overwegingen van kosten, maar ook uit het oogpunt van continuïteit. Van standaard producten zijn ook in de toekomst nog onderdelen leverbaar.”

Overigens benadrukt Dometic dat de expertise verder gaat dan het beleveren van instellingen in de gezondheidszorg. Want ook in andere utilitaire gebouwen is er natuurlijk behoefte aan goede koeloplossingen. “Of het nu gaat om een miniBar en een kluis voor hotels, miniCool koelkasten voor patiënten en medicijnen voor ziekenhuizen en andere zorgcentra, met Dometic heeft de klant een sterke partner aan zijn zijde”, besluit de woordvoerder.

www.dometic.nl