Historische sfeer nieuwe technologie

Het is al ruim 150 jaar oud: Hotel des Indes in hartje Den Haag. In 2005 werd het monumentale gebouw geheel gerenoveerd. Recentelijk werd de kroon gezet op dit project: het Des Indes werd uitgerust met nieuwe energiezuinige verlichting. Naar verluidt wordt er een besparing gerealiseerd van in totaal ruim 600.000 euro (!). Tijd voor een nadere beschouwing van het project. Auteur: Henk-Jan Hoekjen.


De verlichting sluit helemaal aan op de door Jaques Garcia gerealiseerde renovatie van het hotel.

 

Hotel des Indes, waar kennen we dat ook al weer van? Kapitaalkrachtige lezers hebben er wellicht ooit gegeten of overnacht, maar ook bij gewone stervelingen onder de Inside Information Verlichting-lezers (en -redacteuren) gaat ongetwijfeld een lichtje branden wanneer de naam van het hotel genoemd wordt. Dat heeft waarschijnlijk iets te maken met het befaamde Des Indes-beraad, dat ooit in het hotel werd gehouden. Het Des Indes-beraad was een bijeenkomst van enkele politici van de VVD, D66 en PvdA, die uiteindelijk zou leiden tot het eerste paarse kabinet Kok.
De heimelijke debatten van de paarse politici vonden plaats in een prachtig monumentaal, maar destijds niet al te energiezuinig gebouw. Die conclusie kunnen we trekken op basis van het persbericht dat verlichtingsfabrikant Megaman onlangs deed uitgaan. Het bedrijf meldde namelijk dat de toepassing van innovatieve lamptechnologie een beperking van de CO2-uitstoot van maar liefst 658.390 kilogram gaat opleveren. Dit betekent een besparing over de gehele levensduur van 643.207 euro.Bekend bij vele politicie: Hotel des Indes. Of nemen zij liever de architectuur?


 “Dankzij onze innovatieve lamptechnologie en de betrokkenheid van Piere Henri, de general manager van het hotel, kon Hotel des Indes overgaan op efficiëntere energiebesparende lichtbronnen”, meldt de van oorsprong Duitse fabrikant. “Deze substantiële energiebesparingen zijn behaald door de originele lichtbronnen in de presidentiële suite, executive kamers en gangen te vervangen door onze meest recente LED- en CFL-lampen.”
Des Indes-manager Piere Henri is blij met de besparing die (naar verwachting) gerealiseerd kan worden. Want energiebesparing was één van de redenen om enkele jaren na de renovatie ook de verlichting in het monumentale hotel ‘aan te pakken’. “Wij wilden de kwaliteitsverlichting die we hebben sinds het hotel in 2005 is gerenoveerd door Jacques Garcia behouden, maar wel gebruik maken van de huidige energiebesparende verlichtingstechnologie”, vertelt Henri. “Door nauw samen te werken met Megaman waren we in staat om vervanging te vinden voor alle lampen in de gastenkamers en gangen van het hotel.”

            
Het licht in Des Indes is warm, sfeervol en energie zuinig.
 

Het Des Indes is een monumentaal gebouw, dat ook voor niet-paarse politici (en alle anderen die houden van sfeer en authenticiteit) een prachtige plek biedt om te confereren, verpozen en overnachten. Pièce de résistance is ongetwijfeld de presidentiële suite, met zijn iconische uitzicht over de Haagse skyline. De majestueuze woonruimte wordt verlicht door een mengeling van kroonluchters en wand- en standaardlampen. “Om te garanderen dat een warme, hartelijke omgeving werd gehandhaafd, is de keuze in deze bijzondere ruimte gevallen op onze dimbare LED- en CFL-verlichtingsbronnen”, meldt de woordvoerder van Megaman. “De meest recente technologie bij LED-reflectoren is gebruikt voor de wanden, het bureau en de hangende verlichting in de badkamer, bar- en woongedeeltes, waaronder LED 5 Watt en 7 Watt PAR16. Daarnaast zijn de Megaman CFL’s gebruikt voor de standaardverlichting in de suite. De overgang van traditionele verlichtingsbronnen naar CFL- en LED-technologie heeft geleid tot een indrukwekkende besparing.”
Warm licht is belangrijk in een hotel.

Niet alleen de presidentiële suite, ook de negentig junior suites en executive kamers in Hotel des Indes zijn voorzien van de Megaman LED-reflector- en CFL-lamptechnologie. “Door van gloei- en halogeenverlichting over te schakelen op deze energiebesparende producten, hebben de negentig kamers een besparing opgeleverd van 400.230 euro en 417.600 kilogram aan CO2-uitstoot gedurende de levensduur van de lampen in de junior en exexutive kamers”, aldus de fabrikant.
Net als bij elk ander hotel zijn de openbare ruimtes, en met name de gangen, nagenoeg dag en nacht verlicht, hetgeen een relatief hoog energieverbruik met zich meebrengt. Met dit in gedachten zijn de bestaande gloeilampen in de wandverlichting in de gangen van Hotel des Indes vervangen door 7 Watt Compacte klassieke CFL-lampen in een warme kleurtemperatuur. “Het uiteindelijke effect is hetzelfde, warme verlichting, net als oorspronkelijk, maar met een aanzienlijke energiebesparing.” En hiermee biedt het hotel – wie weet? – in de toekomst ook een mogelijk onderdak aan heimelijk overleggende politici met een groener imago dan de voormalige paarse vrienden…
 

www.megaman.nl