Monumentaal lichtplan

In de Amsterdamse grachtengordel werd recentelijk een uit het jaar 1800 daterend appartement geheel gerenoveerd. Zowel het lichtplan als het interieurontwerp werden ontworpen door architect Laura Alvarez architecture ontworpen. “De opdrachtgever heeft veel aandacht aan het lichtplan besteed”, aldus de architect. Auteur: Henk-Jan Hoekjen, foto’s: Ewout Huibers, Chidi Onwuka.

In het interieur zijn producten van tal van aanbieders toegepast. De in het oog springende staande zwarte lamp is bijvorbeeld Foscarini.


De Amsterdamse grachtengordel maakt sinds 2010 deel uit van de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Alle reden dus om verstandig om te springen met de vele monumentale panden die in de binnenstad van onze hoofdstad te vinden zijn. Dat vond ook de eigenaar van een uit 1800 daterend grachtenpand aan de Singel. Hij schakelde architect Laura Alvarez in om een zodanig appartement te moderniseren dat het monumentale karakter behouden bleef. Hierbij moest het pand niet alleen voldoen aan de wensen van de opdrachtgever, maar ook aan de eisen van de welstandscommissie. “Het is een rijksmonument”, legt architect Laura Alvarez uit.

Het project heeft een totaal oppervlak van 120 vierkante meter. Alvarez realiseerde het nieuwe interieur in samenwerking met aannemer Smart Interiors en meubelmaker Kooijmans Interieurs. Het bijzondere project bestaat uit een woon- en een slaapgedeelte. Het woongedeelte van 70 vierklante meter is gesitueerd op de eerste verdieping. Alvarez legt uit welke ingrepen ze hier onder meer heeft gedaan: “De oude gipswanden zijn afgebroken en de gesloten trap is vervangen door een open stalen trap.”
Het slaapgedeelte ligt op de tweede verdieping. Een elf meter lange kast dient als berg- en kleedruimte voor de twee slaapkamers. “Om meer daglicht door het trapgat te laten binnentreden, is er een glaswand tussen slaapkamer en trap geplaatst”, legt de architect uit. “De douche heeft een gezandstraalde glasplaat, bedoeld om het door het trapgat vallende daglicht door te laten.”
Daglicht komt onder meer binnen via het trapgat.

Alavarez was ook verantwoordelijk voor het kunstlicht in het appartement. “Het lichtplan heb ik zelf ontworpen na veel overleggen met de klant”, vertelt ze. “Verlichting was een zeer belangrijk onderwerp voor deze klanten.” De sfeerverlichting in het monumentale Amsterdamse appartement is gebaseerd op dimbare LED-verlichting. Alvarez: “De gekozen tint van de flexibele LED-strips is ‘warm white’. Deze verlichting is toegepast aan het plafond bij de woonkamer, in de keukennis, op de kledingkast en in de kledingkastnissen.”
Bij de entree en bij het keukeneiland zijn dimbare inbouwspots geplaatst van fabrikant Delta Light. Het betreft het product Deep Ringo S1 White. Boven de eettafel hangen drie zogenoemde Beat Lights van Tom Dixon; Wide, Fat en Tall. Alvarez: “Tom Dixon haalde zijn inspiratie voor deze lampenserie uit de koperen kookpotten en waterkruiken die vooral in India voorkomen.” De Beat Lights zijn dan ook gesponnen en handmatig bewerkt door vakmannen uit Moradabad, Noord India.


Boven de eettafel in het Amsterdamse monument hangen drie zogenoemde Beat Lights van Tom Dixon.

In de woonkamer koos de architect voor de vloerlamp Twiggy van Foscarini. “De zwarte kleur van de lampen in de woonkamer contrasteert met het notenhouten meubilair en de strakke witte wanden”, aldus Alvarez. “Bij de trap wordt de wandlamp Guau van Arturo Alvarez toegepast”, vervolgt de architect, die benadrukt dat de ontwerper geen familie van haar is. “Deze lamp won de 2010 Red Dot Product Design Award.” De vlakke kap van de Guau is verstelbaar, waardoor de lichtstraal naar meerdere kanten kan worden gericht. Op de bovenste verdieping wordt de LED-sfeerverlichting versterkt door een aantal opbouw Talboo 90 millimeter-spots van aanbieder PUUR. De badkamer is voorzien van de RVS wandlamp Air Maxx 90 van Nimbus Group. Als sfeerverlichting  zijn hier voorts twee wandlampen Drink W1 van Rotaliana aangebracht.
 

www.lauraalvarez.eu
www.smartinteriors.nl
www.kooijmansinterieurs.nl
www.deltalight.nl
www.tomdixon.net
www.foscarini.com
www.puurdesign.nu
www.nimbus.com
www.rotaliana.com