Superkantoor voor supermarkt

Interieurarchitect Bep Fassaert werd door Spar Holding benaderd om voor de nieuwbouw van het nieuwe hoofdkantoor en distributiecentrum een interieur te ontwerpen. Om de te verwachten groei van het bedrijf te kunnen opvangen, was er behoefte aan een flexibele werkomgeving. Het meubilair werd geleverd door Kembo. Auteur: Laurien van den Berg.Het gebruik van folie benadrukt de merkessentie van Spar.


 

De Spar Holding maakt sinds kort gebruik van een nieuw kantoor. Eind vorig jaar verhuisde het bedrijf van Zevenbergen naar Waalwijk. Aldaar maakt het gebruik van een gebouw dat werd ontworpen door architect Marcel Groothuis. Voor het interieur tekende Bep Fassaert. De interieurarchitect heeft in het ontwerp volop rekening gehouden met de wensen van de gebruikers. Hiertoe was er zelfs een speciale werkgroep in het leven geroepen. Deze groep heeft voor de nodige input gezorgd en het ontwerp getoetst aan functionaliteit, de wensen en de eisen. Uit deze input kwam naar voren dat Het Nieuwe Werken en de cultuur van Spar centraal moesten staan in het interieur. De interieurarchitect heeft dit vervolgens vertaald naar een passend ontwerp en daarbij geschikte leveranciers geselecteerd.
Groen en rood zijn typische 'Spar-kleuren'.


Het nieuwe Spar-interieur kenmerkt zich als open, transparant, rustgevend en nodigt uit tot samenwerken. Het kantoor bestrijkt in totaal vier bouwlagen. Het distributiecentrum dient als opslagruimte voor allerlei supermarktproducten. In het distributiecentrum is bovendien een etage gebouwd met kantoorruimtes, vergaderruimtes, flexplekken en een bedrijfsrestaurant. Een loopbrug verbindt de twee gebouwen. Op deze wijze is er een verbintenis tussen de organisatie en de dagelijkse praktijk.
Het kantoormeubilair werd geleverd door fabrikant Kembo uit Veenendaal. De 140 medewerkers van het hoofdkantoor kregen de meubellijn MI als werkplek. De door Erik Munnikhof ontworpen lijn MI heeft een minimalistische uitstraling. De bijpassende bureaustoelen zijn gekozen vanwege de hoogwaardige kwaliteit, het zitcomfort en de eenvoudige bediening.

Er is gebruikt gemaakt van één soort vloerbedekking om alle ruimtes met elkaar te verbinden.
Voor de multifunctionele gebieden is er onder meer gekozen voor de lijn Wing. Dit zijn meubels waarin op informele wijze communicatie kan plaatsvinden. Om het open karakter van de werkomgeving te benadrukken, zijn tussen de verschillende kantoorruimtes glaswanden geplaatst. Dit zogenoemde ‘All in Wall’-systeem van Brakel Interieurgroep bestaat uit een horizontale vijf-vaks verdeling, waarbij de stijlen zeer rank zijn en het geheel een luchtig effect krijgt. Met de ingebruikneming van de panden werd tevens het digitaal archiveren ingevoerd. Er is dus bewust gekozen voor minder kasten. De inrichting van de directiekantoren wijkt niet af van de overige kantoorruimtes.
In het interieur moest iedereen zich thuis voelen. Er is bewust gekozen voor makkelijk toegankelijke ruimtes met verschillende mogelijkheden, zoals een informeel zitje of aan de bar. Er zijn nauwelijks deuren gebruikt. De ruimtes zijn open gelaten, hetgeen bijdraagt aan een betere interactie en communicatie. Alle ruimtes zijn met elkaar in verbinding gebracht door het gebruik van één soort vloerbedekking. In de open ruimtes is een vloerkleedeffect gecreëerd door het gebruik van vloertegels met retro print.  De vloerafwerking is uitgevoerd door Desso Nederland en Korte Projectstoffering.
De koffiecorner heeft het speciale interieur van een Spar-winkel.

 

Kleurrijke en huiselijke zitjes en beplanting zijn op elke verdieping te vinden en zorgen voor moderne en natuurlijke elementen. Het bedrijfsrestaurant in het distributiecentrum kent een toegankelijke inrichting. Een grote wandbank met kleine tafeltjes en stoelen nodigen uit voor een lunch. Om het Spar-gevoel te versterken, is de sfeer van de supermarkten geïntegreerd in het kantoorinterieur. In de koffiecorner is een fictieve winkel in het interieur en muren zichtbaar. Hierdoor lijkt het alsof klanten koffie drinken in een Spar-winkel. Het gebruik van folie, logo’s en foto’s op canvas benadrukken de merkessentie van Spar. Dit is onder meer zichtbaar in de entreeruimte. De receptiebalie en de tafel bij de zithoek zijn van hetzelfde rolcontainer-hout gemaakt waarop brandmerken te zien zijn van het logo van Spar. Het gebouw straalt hiermee duidelijk de cultuur van Spar uit.
Het meubilair van Kembo heeft een minimalistische uitstraling
 

www.sparholding.nl
www.kembo.com
www.bfinterieurarchitectuur.nl
www.adst.nl
www.brakelinterieurgroep.nl
www.desso.com
www.korteproject.nl 
www.halewijn.com
www.shopofmind.nl