Nieuwe werkomgeving Lectric

Is er voor Het Nieuwe Werken (HNW) per definitie een nieuw kantoor nodig? Het jonge internetbedrijf Lectric bewijst eens temeer dat dit niet het geval is. De organisatie betrok recentelijk een vleugel van een oud karakteristiek KPN-pand in Den Bosch. Middels de invoering van HNW hoopt Lectric een aantrekkelijke werkgever te blijven.Auteur: Laurien van den Berg
 


.
Het ontmoetingscafé heeft twee verschillende sferen

 

Lectric Groep wordt gevormd door acht elkaar aanvullende internet organisaties. In het voorjaar van 2011 betrok de groep een pand aan de Prins Bernhardstraat in Den Bosch. Dit karakteristieke voormalige KPN-gebouw kenmerkt zich door de prachtige centrale hal, waarin de monumentale wenteltrap en de glas- in lood tableaus een belangrijke rol innemen. Het oude interieur droeg nog steeds een ambtelijke signatuur. Aan interieurontwerpers Claartje ten Have en Mariët Hendrikx de opdracht om een interieur te ontwerpen waarin enerzijds de eenheid van de Lectric Groep naar voren komt, maar waarin anderzijds ook de diversiteit van de verschillende bedrijven duidelijk blijft.

De ontwerpers realiseerden een inrichtingsconcept, gebaseerd op een afwisseling van open en gesloten kantoorruimtes, die uitkomen op een gangzone. Dit resulteerde in een communicatieve werkomgeving. De kantoorruimtes zijn zoveel mogelijk voorzien van transparante glazen wanden. Alleen de haakse wanden zijn gedeeltelijk gesloten uitgevoerd om meer privacy te bieden. In de gangzones zijn op iedere verdieping nissen gecreëerd als facilitaire units, flexplekken of ontmoetingsplekken. Deze zijn samen met de diverse bedrijven vormgegeven, waardoor ze hun eigen identiteit aan hun verdieping hebben kunnen geven. Deze eigenheid komt bijvoorbeeld tot uiting in een speciaal behang (van Marimekko) of in de toepassing van speciale visuals zoals uitvergrote iPads en schoolborden. Om de eenheid te behouden is ervoor gekozen om een aantal elementen door het hele pand te laten terugkomen, zoals de basiskleuren en materialen. De vloerafwerking door het hele pand is een gietvloer in een lichte grijze kleur. Alle gangzones hebben grote stoffen lampenkappen van Lande Shades gekregen met een doorsnede van 120 centimeter. De kleuren van deze kappen zijn per verdieping anders uitgevoerd.

Eyecatchers zoals deze lamp Dear Ingo van Moooi geven ruimtes een eigen uitstraling.

De kantoorruimtes zijn basic ingericht met werkplekken van Easy4office. Er is bewust gekozen voor een klein formaat werkplek. Deze leveren volop bewegingsruimte op. Er zijn speciale elementen ontworpen voor de bedrijven. Zo wordt een gedeelte van de gangzone bij Colors afgescheiden door een lockerkast die beschilderd is met zwarte schoolbordverf, waarop medewerkers hun persoonlijke boodschap kwijt kunnen. Als akoestische scheidingselementen zijn op sommige verdiepingen de open werkplekken afgeschermd door schermen van IXXI alsmede plantenbakken met akoestische beplanting.

De begane grond is door alle Lectric bedrijven en hun klanten te gebruiken. Naast een aantal vergader- en opleidingsruimten, is er een ontvangstcafé ingericht. In dit café zijn  als basis dezelfde kleuren en materialen als de overige verdiepingen. In het café zijn twee ruimtes met verschillende sferen gecreëerd op basis van dezelfde materialen en meubel- en verlichtingselementen. Het donkere loungegedeelte wordt van de gangzone afgescheiden door een wand met een haard erin. Aan de andere zijde van de ruimte staat een grote witte kast als afscheiding. Dit gedeelte heeft opvallend wit meubilair, zoals een grote witte tafel van Artifort en AVL stoelen van Lensvelt.  Achter de loungeruimten op de begane grond is een aantal spreekruimtes en opleidingsruimtes gesitueerd. De inrichting qua kleur en materiaal past bij de rest van de inrichting van het pand. Lamp Dear Ingo van Moooi is een echte eyecatcher in deze ruimten.
Scheidingswanden zoals deze kenmerkende lockerkasten zijn veel toegepast.

De verbouwing van het Bossche KPN-pand nam in totaal 6 maanden in beslag. De totale inrichting werd verzorgd door Vega Projects. Dankzij de inspanningen van deze partij en ontwerpers Claartje ten Have en Mariët Hendrikx kan de Lectric Groep beschikken over een karakteristiek kantoorgebouw dat helemaal voldoet aan de eisen van Het Nieuwe Werken.

 

www.lectricgroep.nl
 www.claartjetenhave.nl
 www.mhio.nl
 www.vegaprojects.nl