Leven op school

Scholieren vinden het niet altijd even aangenaam op school. Dit ligt soms aan de leraren en soms ook aan het vervelende gebouw. Deze laatste reden is voor scholieren van het LIFE College in Schiedam weggevallen. De nieuwe locatie van de school is door de Rotterdamse ‘reclamefabriek’ Con’Fetti samen met Jef Poldervaart van Het Stormt en het grafisch ontwerpbureau Vijf890 voorzien van humoristische, vrolijke en verrassende signing en decoraties.  Auteur: Henk-Jan Hoekjen.

 

Er is de laatste jaren veel veranderd in het onderwijs. Waren we vroeger gewend aan een stoffig klaslokaal waarin leraren zonder uitzondering met ‘u’ werden aangesproken, tegenwoordig krijgtde jeugd steeds vaker les in de meest prachtige en stimulerende omgevingen. Neem het recentelijk geopende LIFE College in Schiedam. Niets in het gebouw herinnert nog aan de jaren ’70- en ’80-sferen, waarmee veel lezers van dit blad (alsmede bovengetekende) jammer genoeg maar al te vertrouwd zijn. In de Schiedamse school werd een heel nieuw door Jef Poldervaart bedacht onderwijsconcept gerealiseerd, dat zijn ruimtelijke en esthetische uitdrukking krijgt in de fleurige decoraties die werden bedacht door reclamebureau Con’Fetti en werden gemaakt door Vijf890. “In 3 jaar tijd is een zieltogende VMBO omgetoverd tot een succesvolle en florerende school”, aldus een woordvoerder van Con’Fetti. “Het is een onderwijsconcept dat z’n gelijke niet kent in Nederland.”

 

Kleur speelt een belangrijke rol in de Schiedamse school.

 

Het 12.000 vierkante meter tellende schoolgebouw werd ontworpen door SP Architecten uit Waddinxveen, in opdracht van de Lentiz onderwijsgroep. In het splinternieuwe schoolgebouw wordt duidelijk hoe deze organisatie aankijkt tegen de toekomst van het onderwijs: een breed aanbod dat ook doorloopt na schooltijd, en levensecht onderwijs dat aansluit bij de beleving van ‘urban’ jongeren uit de regio. “Dat betekent dat leerlingen van het LIFE College op school niet alleen in de boeken duiken, maar ook werken, dansen, discussiëren, sporten, acteren of dansen”, legt een woordvoerder van Lentiz uit. “Daarvoor werkt de school onder meer samen met Stichting Welzijn Schiedam en Bibliotheek Waterweg.”

 

Vanuit de kantine hebben leerlingen en docenten uitzicht op de snelweg A20.

 

Het LIFE College is een U-vormig gebouw dat bestaat uit twee constructieve en installatietechnische kernen. Gezamenlijk dragen deze de sportverdieping, die op de bovenste laag gehuisvest is. In de twee vleugels van het gebouw hebben de beide binnen het LIFE College opererende onderwijssectoren hun eigen afdeling gekregen; rechts VMBO en links MBO. Deze afdelingen zijn op maat gemaakt voor de gebruikers, zodat ze kunnen beschikken over een realistische en praktische werkomgeving, die scholieren optimaal voorbereid op hun carrière in de praktijk. In het centrale gedeelte van de school is een kantine gehuisvest, van waaruit leerlingen en docenten uitzicht hebben op de aanpalende snelweg A20. “Het restaurant is eigenlijk het A20 theater”, legt SP Architecten uit. “De stoelen staan in het restaurant en de verkeerschaos is het toneelstuk. Om iedereen optimaal  van dit spektakel te kunnen laten genieten, is het restaurant twee verdiepingen hoog en kent het een amfitheatrische opbouw richting de Rijksweg.”

 

De aankleding van het interieur sluit aan op de belevingswereld van jongeren.

 

Niet alleen de kantine, ook de rest van het interieur van het LIFE College kent een opmerkelijke invulling. Con’ Fetti ontwikkelde voor het nieuwe schoolgebouw een ‘totaalbeleving’ waar positivisme, humor en alle facetten van het leven een creatieve plaats hebben gekregen. “Dat komt bijvoorbeeld tot uiting in de muurschilderingen, de toegepaste jongerenkunst en objecten die het LIFEconcept op een gepaste wijze ondersteunen”, aldus het reclamebureau. “Jongeren voelen er zich thuis, blijven met plezier op school. Er zit duidelijk leven in het interieurconcept. En dat was precies waar het om gaat bij LIFE College. Hier krijg je het leukste type onderwijs denkbaar, je leert niet alleen een vak, maar belangrijker: op LIFE College leer je alles over het leven. En hoe leuk en kansrijk dat kan zijn.”

 

Het interieur van het LIFE Collge is her en der voorzien van speelse wandtekeningen.

 

www.confettinside.nl

www.sparchitecten.nl

www.hetstormt.nl