Meubilair in 3D

Auteur: Wilma Schreiber, foto’s: IHC Interior

 

Ector Hoogstad Architecten werd 5 jaar geleden gevraagd voor de renovatie van het stadhuis in Lelystad, met inbegrip van een volledig nieuw interieur. Eind jaren ’70 tekende het bureau ook voor het ontwerp van het stadhuis, dat in 1983 werd opgeleverd. Bij het ontwerp van de renovatie stond de burger centraal, wat leidde tot een licht en uitnodigend gebouw. Een samenloop van omstandigheden leidt tot een bijzondere toepassing van het materiaal Getacore. IHC Interior maakte de meubels van dit bijzondere materiaal.

 

IHC Interior was één van de bedrijven die inschreef op de aanbesteding voor de inrichting. Na de selectieprocedure werd het bedrijf op basis van een proefmeubel, een uitgewerkte ontwerptekening en de offerte verkozen boven vier andere mededingers. Voor het meubilair had de architect veelvoorkomende 3D-vormen bedacht en Getacore als materiaal aangedragen. “Wij volgen de architect in het concept en verrijken dat met kennis over materialen en constructie. Met andere woorden, we zorgen dat het technisch kan”, zegt Wim van Ballegooijen, directeur IHC Interior.

 

 

De raadszaal 

 

IHC Interior had pas één keer eerder met het materiaal Getacore gewerkt, als vlakke afwerking voor rechte tafels. Vanwege de omvang van het project en de bijzondere toepassing van het materiaal, schafte het bedrijf twee nieuwe machines aan. Daarnaast gingen medewerkers op cursus bij de Spaanse machinebouwer om de machine te leren bedienen. Ook gingen zij op bezoek bij Westag, de Duitse fabrikant van Getacore, voor meer informatie over verwerking van het materiaal. Het materiaal werd betrokken via Iboma, dealer voor Nederland. Getacore heeft een aantal voordelen, aldus De Rooij. “Het is makkelijk te repareren”, zegt hij. “Verder is het bijna in elke vorm te modelleren en naadloos te verwerken. Collega’s laten me wel eens kasthoeken zien en zeggen: er zitten naden in. Dan denk ik even dat ze me dollen, want zelfs ik zie ze absoluut niet.” Getacore is in veel kleuren verkrijgbaar en van mat tot hoogglans af te werken.

 

De ontvangsthal

 

Het buigen van Getacore gebeurt volop. Maar hoe kwam IHC Interior erop om het in 3D toe te passen? “Dat was eigenlijk een toevallige samenloop van omstandigheden”, aldus Van Ballegooijen. “De architect kwam met het concept. Wij wisten niet dat het nog niet zo veel in 3D werd toegepast en zijn gewoon aan de slag gegaan. Vervolgens bleek het niet eerder in deze omvang in 3D voor dit soort objecten te zijn gebruikt. Zelfs de Duitse fabrikant is op locatie wezen kijken en toonde zich verbaasd over het resultaat.” Met ‘dit soort objecten’ doelt Van Ballegooijen op vergadertafels, spreekgestoelten, alle balies in de openbare ruimte, zitmeubilair, wachtmeubilair, infopunten, en plantenbakken. “En verder hebben we alle maatwerk meubilair geleverd in de publieksgedeelten en het meubilair op de verdiepingen voor kantoorpersoneel, waaronder schuifdeurkasten, scheidingswandjes en tafels.” De toegepaste kleuren hebben betekenis: blauw staat voor UWV, groen voor gemeente.

 

De nieuwe werkplekken van de ambtenaren aan de balie Burgerzaken

 

De uitdaging voor IHC Interior lag erin het ontwerp te realiseren in een project van deze omvang en op dit hoge design- en afwerkingsniveau. “Ik schat dat we in totaal circa 1.200 kub meubilair geleverd hebben. Het was een complexe opdracht, met veel verschillende materialen”, stelt De Rooij. Als voorbeeld noemt hij de acrylaatplaten met golfjes – een verwijzing naar de band van Lelystad met water; de stad is immers gebouwd op de bodem van de Zuiderzee. Verder leverde IHC Interior acrylaatplaat met koperen baantjes erin, gordijnen van geweven metaal en maakte het de in het oog springende balies, waaronder een 23 meter lange, naadloze balie Burgerzaken.

 

Volgens Van Ballegooijen is IHC Interior erin geslaagd de technische uitdaging tot een goed einde te brengen, ondanks aanvankelijke scepsis bij de gemeente. “Na afloop kregen we te horen: ‘als ik ergens blij om ben, is dat jullie het geworden zijn’ ”, zegt hij lachend. “Het resultaat heeft de verwachtingen van zowel gemeente als architect overtroffen.” Dat laatste mag blijken uit de tevredenheidsverklaring van Ector Hoogstad Architecten: “Oplossingsgericht en met zeer veel aandacht voor detail en de beoogde kwaliteit. [...] Menigeen is verbaasd dat het project is opgeleverd zonder opleverpunten voor het vaste meubilair, en het is expliciet een compliment voor IHC Interior en de wijze waarop dit project is verwezenlijkt.”

 

www.ihcinterior.com
www.ectorhoogstad.com