Project Corio

Corio Nederland huist sinds enige tijd in een geheel nieuw ingericht kantoor in Utrecht. Het interieur werd ontworpen door OTH. Het bekende Amsterdamse bureau nam ook het lichtontwerp voor zijn rekening. Interieurarchitect Ferdinand van Dam: “Licht is één van de meest belangrijke elementen in al onze ontwerpen.” Auteur: Henk-Jan Hoekjen, foto's: Verwol.

 

Corio is eigenaar en exploitant van winkelcentra en kantoren in Nederland en daarbuiten. De beursgenoteerde onderneming ging enige tijd geleden in samenwerking met VFM Facility Experts in Utrecht op zoek naar een nieuwe invulling van de eigen huisvesting in Hoog Catherijne in Utrecht, een invulling die zou moeten passen bij het Corio-thema ‘Favourite Meeting Places’. Alvorens er een definitieve interieurkeuze gemaakt kon worden,  moesten vragen beantwoord worden als ‘hoe wil Corio in de toekomst werken’, ‘welke kernwaarden staan centraal’, en ‘hoe vertaal je de kernwaarden in de eigen huisvesting’.  Om het inrichtingproces in goede banen te leiden, werd de samenwerking gezocht met het Amsterdamse bureau OTH, dat in nauwe samenwerking met VFM en de opdrachtgever tot een bijzonder ontwerp kwam.

 

 

Eén van de meest opvallende onderdelen van het nieuwe Corio-interieur is de trappencascade in het hart van het Utrechtse gebouw. Dit interieurdeel vormt het verbindende element tussen de verschillende afdelingen en is daarmee een echte ‘ontmoetingszone’. Voorts heeft OTH van het Corio-kantoor een uiterst transparant gebouw gemaakt. Alle belangrijke zichtassen in het Corio-kantoor zien uit op daglicht, hetgeen volgens interieurarchitect Ferdinand van Dam een bijzondere beleving oplevert. Van Dam benadrukt dat hiertoe een aantal ingrepen nodig was. “Daarvoor zijn wanden weggebroken en deuren op kleefmagneten ‘open’ gezet”, legt hij uit. “Op de meeste plekken is een ‘doorzon-principe’ aanwezig. Op die manier kun je letterlijk door het gebouw kijken – van gevel-tot-gevel – wat het interieur veel kwaliteit geeft.”

 

 

Licht speelt in het interieur een belangrijke rol. Van Dam: “Het was noodzakelijk om in het gedateerde en sombere jaren ’70-pand het daglicht diep het gebouw in te laten dringen. Het nieuwe kantoorconcept maakte dit goed mogelijk, doordat zo min mogelijk obstakels in de vorm van wanden zijn geplaatst. Daar waar toch wanden noodzakelijk waren, zijn ze grotendeels van glas gemaakt. Dit betekent dus dat de wanden doorzichtig zijn.” De transparante wanden werden geleverd door aanbieder Verwol uit Delft. “In het gehele pand is het Verwol Clearvision 100 wandsysteem toegepast”, meldt een woordvoerder van dit bedrijf. “Bijzonder aan de Clearvision-glaswanden voor dit project is, dat in alle kamers één zijde van de panelen is gestoffeerd en aan de andere zijde een dressoir is geïntegreerd. Verder is de Verwol Alu-kaderdeur toegepast in het project. Deze haalt een hogere dB-waarde dan een standaard glasdeur, maar blijft zijn transparantie behouden.”

 

Op iedere verdieping zijn de binnenkernen van het Corio-gebouw rondom bekleed met een bijzondere wandafwerkingen in groen, geel, rood en blauw en gebouwd in een kubusvorm. De kleuren van deze inrichtingselementen komen dankzij het daglicht in kantoor prima tot hun recht. Ook het kunstlicht speelt hierbij overigens een belangrijke rol. Voor wat betreft het ‘kunstlichtplan’ is er een onderscheid gemaakt tussen de informele ruimten en de wat meer formelere werkruimten, meldt de interieurarchitect. Van Dam: “De ontvangstverdieping is een meer informele ruimte. Daarom is deze zeer sfeervol verlicht, waarbij veel gebruik is gemaakt van LED en PL-basisverlichting, in combinatie met losse hangende armaturen. Hiermee konden we de verschillende plekken meer accentueren en de ruimte sfeer geven. Doordat we hier een open rasterplafond hebben toegepast, kon de meeste basisverlichting achter het plafond gemonteerd worden.” De bijzondere wandafwerkingen rondom de kernen zijn aangelicht met richtspots, waardoor de kleuren, materialen en vormen van de afwerking nog beter tot hun recht komen.” Voor de werkruimten zijn energiezuinige TL-inbouwarmaturen toegepast, ingebouwd in de plafondeilanden. “Bij de loungewerkplekken zijn verder nog kleine hanglampjes van onder andere Erco toegepast.”

 

 

 

 

Behalve armaturen van deze Duitse fabrikant zijn er in het Utrechtse interieur producten te vinden van onder meer Moooi, Flos, Wieki Somers, Dark en Philips. Deze laatste fabrikant was tevens nauw betrokken bij de technische invulling van het lichtplan. Voorts maakte OTH gebruik van het advies van Grontmij en de BAM Groep. “De installatie van de verlichting werd verzorgd door de firma Van Miltenburg & Zn uit Utrecht”, aldus Van Dam.

 

De interieurarchitect benadrukt dat licht voor ontwerpbureau OTH bepaald geen bijkomstigheid is. “Het is zeer belangrijk, zo niet het meest belangrijke element in onze ontwerpen”, zegt hij hierover. “Een goed verlichtingsplan is een wezenlijk onderdeel van een goed interieurontwerp. Of het nu gaat om daglicht of kunstlicht, het vormt dé basis van alles. Daarom hebben we in onze ontwerpfilosofie ook verschillende lichtgerelateerde thema’s opgenomen, waaronder ‘licht maakt kleur’ en ‘licht maakt ruimte’.”