Nieuws Vloer Wand en Plafond

Wil je een gebouw zo ontwerpen dat het dynamisch is en toekomstbestendig, dan moet je samenwerken. Niet alleen de architect en de opdrachtgever, maar ook de materiaalproducent, de productdesigner en de interieurontwerper. En dat met een sterke focus op de gebruiker. Dat was de conclusie van het door vloerfabrikant Forbo georganiseerde ronde tafelgesprek met als thema 'The Living Building, het gebouw in constante beweging', dat onlangs plaatsvond bij IJver in Amsterdam.

Prominente deelnemers als DDW Design Talent van het Jaar Simone Post, Ingrid van der Heijden van Civic public architecture en CfPB-directeur Wim Pullen kwamen met interessante ideeën op de proppen. Zo stelde laatstgenoemde wetenschapper - die onlangs ook een hoofdrol speelde over de veelbesproken De Monitor-uitzending over kantoortuinen - dat het regelmatig misgaat in het ontwerp van kantoorgebouwen. Hij pleitte ervoor om de gebruiker centraal te stellen in zowel de ideeën voor exterieur als interieur. 

Ook andere deelnemers aan de ronde tafelsessie hadden dergelijke rampvoorbeelden’. Het bracht Forbo’s design director Dorothé Kessels tot de opmerking dat Forbo als producent heel graag de dialoog zoekt met zowel de opdrachtgever, het gebouw als de (interieur-)architect.

Volgens Kessels is de identiteit van het gebouw steeds minder uniform en neemt het pand steeds meer verschillende functies aan zoals bijvoorbeeld ruimtes om naast te werken te ontspannen, eten of je in afzondering te concentreren. Anders gezegd neemt het gebouw meerdere identiteiten aan en de beleving in die ruimtes lijkt heel belangrijk. Denk aan de fitness in het ziekenhuis, de huiskamer met koffiecorner bij de bank of de kapsalon & bar in een kledingzaak. Kessels: "Wij noemen dit de vijf 'dynamics of a building'. Zo heb je gedeeltes voor receiving, moving, connecting, concentrating en recharging. Forbo speelt daar op in met haar vloeren, die bijvoorbeeld geluid absorberen daar waar concentratie belangrijk is."

De ronde tafel-bijeenkomst, waaraan naast de genoemde sprekers ook gespreksleiderJeroen Junte, Jeroen Dellensen (Interieur-ontwerper/directeur, i29), Sebastiaan Lagendaal (Hoofd Facilitaire Zaken, De Nieuwe Kerk & De Hermitage Amsterdam) en Marjolein van Gelder (Programma Manager Duurzaamheid, Forbo Flooring) deelnamen, werd gehouden ter gelegenheid van de introductie van de Allura-collectie. "De collectie van luxe vinylplanken en -tegels is niet alleen gemaakt met Hollandse passie, maar geeft ook een duurzaam antwoord op elke mogelijke vloervraag van nu en de toekomst. Dat komt omdat de Design Studio van de vloerproducent de manier waarop mensen werken, leven, ontspannen, leren en spelen als uitgangspunt heeft genomen bij het ontwikkelen van haar collecties & designs."

In de komende papoeren editie van Inside Information staat een uitgebreid verslag van de bijeenkomst.


www.forbo-flooring.nl/allura

 

Deel op Social Media


Op vrijdagavond 21 februari is door onbekende oorzaak brand ontstaan in het magazijn van MOSO International in Zwaag. Het hoofdkantoor en het magazijn van MOSO moeten als verloren worden beschouwd. nderzoek moet uitwijzen hoe de brand is ontstaan.

Er waren op het moment van de brand geen personen aanwezig in het pand en er zijn geen gewonden gevallen. In het gebouw was geen productiefaciliteit aanwezig. Over de waarde van alle opgeslagen materialen die tijdens de brand verloren zijn gegaan, durft MOSO nog geen uitspraak te doen. Er is een verzekeringsexpert ingeschakeld.

De medewerkers van MOSO hebben hun werkzaamheden hervat op een tijdelijke locatie, totdat een locatie wordt gevonden waar het bedrijfsproces kan worden uitgevoerd tijdens de herbouw van het hoofdkantoor en magazijn. De commerciële werkzaamheden zijn momenteel gericht op het informeren van klanten en het vinden van oplossingen voor door de brand ontstane voorraadtekorten. MOSO-medewerker José de Ruijter-Luken: "Hoewel het hoofdkantoor zwaar is getroffen, blijft de organisatie wereldwijd overeind. De continuïteit staat niet ter discussie. Wij zijn zeer strijdvaardig en zijn er zeker van dat we hier, met alle aangeboden hulp, sterker uitkomen."

MOSO, de grootste bamboe-importeur van Europa, is opgericht in 1997 en vestigde zich in 2015 in het nieuwe, duurzame pand op industrieterrein Zevenhuis, dat tevens dienstdoet als showroom. MOSO levert uit diverse magazijnen (in Zwaag en buiten Europa) en direct vanuit fabrieken in China aan distributeurs. Wereldwijd heeft het bedrijf meegewerkt aan talloze bouwprojecten, waarvan de volledige inrichting van Hotel Jakarta in Nederland de bekendste is.

www.moso.eu 


Deel op Social MediaCoretec is een van de exposanten op de beurs Batibouw, die van 29 februari tot en met 8 mart gehouden wordt in de Brussels Expo in Brussel. "Coretec is dé innovatie in meerlagige harde vloeren met klikprofiel, ontwikkeld en gepatenteerd door USFloors", aldus een woordvoerder.

Coretec zal op de Brusselse beurs een ruime keuze aan authentieke en natuurlijke decoren tonen. "Coretec-vloeren zijn verkrijgbaar in drie waterbestendige kwaliteiten met slijtvaste toplagen én een onderlaag in kurk. Pro Core is extra beschermd tegen deuken en krassen. Sound Core maakt gebruik van de USFloors geluiddempende technologie. Coretec Stone is opgebouwd rond een harde minerale kern, wat zorgt voor extra stevigheid en de afwezigheid van schadelijke emissies."

Alle Coretec-vloeren kunnen geplaatst worden op om het even welke ondergrond, zelfs bovenop een bestaande vloer. "Ze vangen daarbij vrijwel alle oneffenheden op. Ze zijn bijzonder vorm- en maatvast en bovendien geschikt voor vloerverwarming of -koeling. De plaatsing is supereenvoudig dankzij het kilksysteem. Zoveel technologie en ervaring heeft geleid tot één van de mooiste, duurzaamste en meest onderhoudsvriendelijke vloeren ooit."

 
www.coretecfloors.com

 
 

Deel op Social MediaIn het Rijksmuseum in Amsterdam is momenteel de expositie 'Caravaggio-Bernini. Barok in Rome' te zien. Een speciale rol is weggelegd voor stoffenfabrikant Kvadrat.

De expositie gaat over het ontstaan van de barok in Rome met in de hoofdrol schilder Caravaggio en beeldhouwer Bernini. De tentoonstelling vertelt het verhaal over het enorme artistieke élan in Rome en de radicale vernieuwingen in de kunst, ruwweg tussen 1600 en 1640. Leidraad bij de tentoonstelling zijn de voornaamste termen uit het artistieke vocabulaire van die tijd, begrippen als verwondering (meraviglia), levendigheid (vivezza), beweging (moto), scherts (scherzo) of afschuw (terribilità).

Een mooie bijrol is er voor Kvadrat. Tenstoonstellingsmakers Simone Farresin en Andrea Trimarchi van Studio Formafantasma in Amsterdam kozen voor de warmgekleurde stoffen van Kvadrat om de juiste atmosfeer te realiseren in de tentoonstellingszalen.  

www.kvadrat.dk


Deel op Social MediaHet European Resilient Flooring Manufacturers’ Institute (ERFMI) - het Europese instituut voor producenten van veerkrachtige vloeren - heeft de verklaring van de Circular Plastics Alliance ondertekend. Samen met meer dan honderd partners in de waardeketen voor kunststoffen zet ERFMI zich actief in tot het gebruik of produceren van meer herbruikbare kunststoffen.


De leden van de Circular Plastics Alliance, waaronder bedrijven, handelsorganisaties en een groep publieke instanties, hebben met de steun van de Europese Commissie een verklaring uitgegeven waarin ze zich inzetten om in de komende 6 jaar het gebruik van herbruikbare kunststoffen te verhogen.
 

In de verklaring spreken de ondertekenaars af om in 2025 10 miljoen ton gerecycleerde kunststoffen in nieuwe producten te verwerken door middel van vrijwillige, door de markt gestuurde initiatieven en activiteiten.
 

"Bij ERFMI zetten we ons in om toe te werken naar een circulaire economie voor onze producten. We kijken ernaar uit om samen te werken met de meer dan 100 ondertekenaars uit de waardeketen voor kunststoffen om de doelstellingen in de verklaring van de Circular Plastics Alliance te realiseren", zegt Jane Gardner, Managing Director van ERFMI, die de belangen van de veerkrachtige vloerenbranche in Europa behartigt.
 

Ze vervolgt: "Onze leden zetten zich in om een circulaire economie voor onze sector te verwezenlijken en dat is een van de hoekstenen van onze strategie. Iedereen bij ERFMI is van mening dat de Circular Plastics Alliance ons daadwerkelijk in staat stelt om toegang te krijgen tot de waardeketen voor kunststoffen en te werken aan het verwezenlijken van onze doelstellingen."
 

Gardner verklaart dat de organisatie momenteel betrokken is bij verschillende projecten die zijn afgestemd op de principes van de Circular Plastics Alliance, waaronder het EU-project Circular Flooring (www.circular-flooring.eu), een project ter waarde van €5,4 miljoen met financiering door Horizon 2020, het Europese kaderprogramma voor onderzoek en innovatie.
 

Als een van de elf projectpartners levert ERFMI een directe bijdrage aan het project op het gebied van onderzoek naar recyclage van afgedankte PVC-vloerbedekkingen met behulp van het Fraunhofer CreaSolv-proces. Dit proces omvat de technisch geavanceerde scheiding van 'verouderde weekmakers' en restmateriaal om hoogwaardig PVC-materiaal te verkrijgen, vergelijkbaar met materiaal van primaire grondstoffen. Dit materiaal wordt vervolgens verwerkt tot droge stof. Deze zijn klaar voor hergebruik in nieuwe vloerbedekkingsproducten die volledig voldoen aan de huidige EU-wetgeving en die consumentenverwachtingen ten aanzien van circulaire economie waarmaken.
 

Het project wordt gecoördineerd door het Fraunhofer-Institut für Verfahrenstechnik und Verpackung IVV in Duitsland en beoogt de technische en commerciële haalbaarheid van dit recyclageproces voor PVC-vloeren op industriële schaal te beoordelen. Het project loopt tot mei 2023.

ERFMI behartigt de belangen van zeventien fabrikanten en verdelers van veerkrachtige vloerbedekking in heel Europa. Gezamenlijk produceren deze meer dan 360 miljoen vierkante meter vloerbedekking per jaar en bieden ze werk aan 11.000 mensen. Leden van de ERFMI zijn: The Altro Group, Amorim Revestimentos, Amtico International, Mondo Group, Aspecta, BIG Floorcoverings, Designflooring, Dickson-Constant, Endesign Limited, Forbo Flooring Systems, Gerflor, IVC, Nora systems, Polyflor, Tarkett, Kährs en Windmöller.

www.erfmi.com


Deel op Social MediaTijdens een drukbezochte bijeenkomst in het inspirerende IJver in Amsterdam werd deze week een nieuwe Forbo-collectie gepresenteerd. "De nieuwe Allura-collectie is gemaakt met Hollandse passie", aldus de vloerenfabrikant. "Een duurzame designvloer voor elk denkbare toepassing en verwachting."

De nieuwe Allura-collectie bestaat uit luxe vinylplanken en -tegels. De Design Studio van de vloerproducent heeft de manier waarop mensen werken, leven, ontspannen, leren en spelen als uitgangspunt genomen bij het ontwikkelen van haar collecties & designs. "Zo ziet Forbo bijvoorbeeld dat modulariteit steeds belangrijker wordt in het creëren van gebouwen en ruimtes. De nieuwe Allura collectie speelt daar sterk op in met loslegsystemen, die weer makkelijk te verwijderen zijn. Daarnaast zijn hergebruik en duurzaamheid natuurlijk cruciaal in deze tijd. Forbo heeft daarom een recycleprogramma opgezet voor de terugname van zowel snijafval als gebruikte Allura-vloeren."

De nieuwe Allura collectie wordt niet alleen in Nederland ontworpen, maar ook geproduceerd. "En wel volgens de hoogste kwalitatieve standaarden." De nieuwe Allura-collectie telt zes series, die elk een grote variëteit aan dessins en kleuren vertegenwoordigen. "Denk aan fraaie houten, stenen en betonnen. Allura Flex is de zeer populaire tegel die met enkel fixeerlijm wordt geinstalleerd, Allura Ease een loslegtegel die geheel los gelegd wordt, Allura Click Pro betreft een kwaliteits kliktegel, Allura Dryback is ijzersterk, betrouwbaar en kent de grootste keuze in kleur en dessins en het akoestische Allura Decibel, tenslotte, zorgt dat geluidsoverlast wordt tegengegaan."

Alle Allura-vloeren hebben volgens Forbo een ongekende dimensie-stabiliteit, kennen geen patroonherhaling (wat de aanblik zeer natuurgetrouw maakt) en leveren stuk voor stuk langdurige prestaties. "De hoogwaardige productietechniek maakt specifieke ontwerpen en uitvoeringen mogelijk, zoals zeer lange, brede of smalle planken, Hongaarse punten, visgraatvormen en natuurgetrouwe embossing (relief, red.) in uiteenlopende structuren."


www.forbo-flooring.nl/allura


Deel op Social MediaForbo Flooring haalt nu ook snijresten vinyl en oude losleg-vinylvloeren terug voor recycling. Dat meldt het bedrijf in een schrijven aan de pers. Het vinyl wordt onder andere gebruikt in nieuwe vloeren.

Klanten die hun loslegvloer teruggeven, krijgen volgens de woordvoerder 10 procent korting op een nieuwe vloer. Sinds een jaar of 5 doet de vloerproducent een soortgelijk en inmiddels succesvol traject met linoleum. Geïnteresseerde klanten krijgen hiervoor gratis een recycle-container.

Daarnaast heeft Forbo nog ander positief duurzaam nieuws te melden. Zo is de gemiddelde CO2-uitstoot per gereden kilometer van het hele Forbo-wagenpark met 5,4 procent gedaald in 2018 ten opzichte van 2017. In 2019 (data nog niet bekend, red.) en 2020 mikt Forbo opnieuw op een reductie van minimaal 5 procent. Tevens werkt de vloerproducent aan diverse energieprojecten om een verdere daling van het gasgebruik te realiseren.

www.forbo-flooring.nl/duurzaamheid


Deel op Social MediaIn januari dit jaar heeft EPI, Nederlands fabrikant van kunststof (giet)vloeren, de deuren van haar showroom van 500 vierkante meter, inclusief kantoor, geopend in Kopenhagen, Denemarken.

Het familiebedrijf was op het gebied van sportvloeren al actief in meer dan vijftig landen, maar nu vestigt zij zich voor het eerst met een eigen, fysieke showroom buiten Nederland met een breed scala aan (design) gietvloeren.

Denemarken is een vooruitstrevend land als het gaat om het gebruik van kunststofvloeren. Het toepassen van dit soort type vloeren is daar erg gebruikelijk. Volgens Sander Egels, directeur van EPI Group, sluit de Deense mindset goed aan bij de ambitie van EPI: “We wilden onze vleugels uitslaan en groei realiseren op het gebied van het commerciële en industriële design-vloerensegment in het buitenland. Het ontbreken van een showroom met een breed aanbod kunststofvloeren in Kopenhagen heeft ertoe geleid dat we samen met onze partner Neo Coating de mooie stap hebben kunnen zetten om hier serieus werk van te maken.”

EPI Denmark

EPI voorziet met haar aanbod in de verschillende behoeften van zowel consumenten als applicateurs en wil daarmee grote stappen maken in Denemarken. Zo kunnen klanten in de nieuwe showroom terecht voor een breed scala aan vloeren, zoals design-gietvloeren, antistatische (ESD) vloeroplossingen, sportvloeren, industriële- en parkeerdek vloersystemen. Naast de samenwerking met Neo Coating vestigt ook Oscon/KTL (de sportvloerenpartner van EPI Group in Denemarken) zich in het Deense EPI-kantoor. Daardoor zijn er uiteenlopende kunststofvloeren onder één dak te vinden; van gietvloeren voor appartementen tot vloersystemen voor de zware industrie.

Momenteel hebben zo’n tien lokale Deense vloereninstallatiebedrijven zich al bij EPI Denmark aangesloten. “Door deze nieuwe samenwerkingen en de opening van onze showroom verwachten we ons marktaandeel in Denemarken te vergroten. Met betrekking tot internationale groei ligt onze focus de eerste jaren op Denemarken, waarna we in fase twee het plan verder gaan uitrollen naar de Scandinavische buurlanden”, vertelt Egels. De expansie blijft overigens niet beperkt tot Scandinavië, ook in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Duitsland is EPI Group actief.

https://www.epigroup.nl/


Deel op Social MediaForbo houdt aanstaande maandag 10 februari een ronde tafelgesprek met als thema 'The Living Building, het gebouw in constante beweging'. de bijeenkomst vindt plaats van 15.00 tot 17.00 bij IJver aan de Scheepsbouwkade 72 in Amsterdam-Noord.

Moderator Jeroen Junte heeft onder andere Simone Post (Design Talent of the Year DDW en Volkskrant), Ingrid van der Heijden (architect/partner Civic public architecture), Jeroen Dellensen (interieur-ontwerper/directeur i29), Sebastiaan Lagendaal (facility-manager De Hermitage), Wim Pullen (directeur Centre for People and Buildings TU Delft) en Dorothé Kessels (hoofd Design Studio Forbo Flooring) aan tafel. 


Zij zullen spreken over de laatste trends en technologische ontwikkelingen in de gebouwde omgeving  "Nieuwe bouwwerken zullen dus flexibel moeten zijn om toekomstige veranderingen, wensen en behoeften van de gebruikers en eigenaren te accommoderen", aldus Forbo. "Daarnaast draagt het gebouw van nu vaak steeds meer verschillende functies in zich zoals bijvoorbeeld ruimtes om naast te werken te ontspannen, eten of je in afzondering te concentreren. Anders gezegd, neemt het gebouw meerdere identiteiten aan en de beleving in die ruimtes lijkt heel belangrijk."
 

De ronde tafel wordt georganiseerd door Forbo Flooring ter gelegenheid van de introductie van haar nieuwe Allura-collectie. Die wordt na het ronde tafel gesprek gepresenteerd.

www.forbo-flooring.nl 


Deel op Social MediaDe elastische vloerbedekking Modular ONE van vloerenfabrikant Parador werd tot 'winnaar' gekroond in de categorie 'vloer, wand, plafond' met de Iconic Award: Innovative Interior.
De Iconic Awards: Innovative Interior is bedoeld voor het ontdekken en belonen van het beste uit alle gebieden van het Interior Design.

De wedstrijd is gericht op alle bedrijven in de inrichtingsindustrie en hun partners in Interior Design. "Nadat Modular ONE ook al de belangrijke German Design Award 2020 in de wacht wist te slepen, zijn we natuurlijk des te blijer dat we opnieuw kunnen overtuigen met onze innovatieve vloerbedekking', aldus Birgit Kunth, hoofd marketing en communicatie bij Parador. "Modular ONE wist de jury van de Iconic Award: Innovative Interior te overtuigen met zijn extreem authentieke oppervlak, dat eruit ziet en voelt als echt hout."
Nog maar een paar weken geleden werd Modular ONE ook al bekroond met de German Design Award in de categorie 'Excellent Product Design – Material and Surfaces'.
"Met zijn productinnovatie Modular ONE heeft Parador het afgelopen jaar een echte allrounder toegevoegd aan zijn assortiment elastische vloerbedekkingen. Modular ONE is PVC- en weekmakervrij, 'made in Germany' en voldoet aan de hoogste normen voor gezond leven."

www.parador.de

Deel op Social Media 

Terug naar het nieuwsarchief