Nieuws Ontwerp en Architectuur

Kraaijvanger Architects en Abcnova bundelen krachten voor de realisatie van het nieuwe Huis voor de Stad van de gemeente Helmond. Samen met hun adviseurs Aronsohn, DGMR en Valstar Simonis vormen zij het Total Engineering (TE) team dat van definitiefase tot en met de ingebruikname verantwoordelijk is voor de totstandkoming van het nieuwe Huis voor de Stad van Helmond.


De gemeente Helmond heeft een aantal doelstellingen gesteld aan de nieuwe centrale huisvesting – van vier naar een locatie. Zij willen een duurzaam gebouw realiseren dat inclusief, open en toegankelijk is en bijdraagt aan een economisch-vitaal Helmond. Een eigentijds en flexibel gebouw dat passend en verantwoord is bij een publieke organisatie. Vanuit het Coalitieakkoord ‘Helmond, Stad in beweging’ stimuleert de gemeente duurzamer wonen en werken en de nieuwe huisvesting sluit daar bij aan, waarmee de gemeente als voorbeeld fungeert.

 

Het nieuwe Huis voor de Stad wordt een plek waar alle inwoners zich thuis moeten voelen, daarom is participatie met de inwoners van de gemeente Helmond essentieel in de aanpak van het TE-team en de gemeente. De agile-aanpak die Kraaijvanger Architects en abcnova hiervoor hebben neergezet draagt hieraan bij. Door in korte sprints samen te werken kan er makkelijk worden bijgestuurd en is de inspraak van inwoners en andere stakeholders snel te realiseren.
 

Jordie van Berkel, programmamanager bij de gemeente Helmond: “Kraaijvanger Architects en abcnova zijn als winnaar uit de bus gekomen uit onze Europese aanbesteding. Wij kijken met vertrouwen naar het proces dat voor ons ligt.”


“Wij zijn verheugd om als team Kraaijvanger Architects en abcnova dit bijzondere project te realiseren. Wij prijzen de gemeente Helmond om de durf en de ambitie die zij hebben gesteld bij de uitvraag. Dat we als één team vanaf de initiatiefase optrekken laat zien dat de gemeente samenwerking en participatie hoog in het vaandel heeft staan. Samen doen we het onderzoek naar de locatie, de behoeftes van de stakeholders, de ambities en identiteit van de locatie en de gemeente zelf. Zo kunnen we een gebouw maken dat niet alleen antwoord geeft op een specifiek moment, maar inspeelt op veranderingen op lange of korte termijn”, aldus Rowin Oosterink van abcnova en David Hess van Kraaijvanger Architects.

www.kraaijvanger.nl


Deel op Social MediaDe vraag om een praktisch en duurzaam bedrijfspand heeft derksen|windt architecten beantwoord met een markant ontwerp dat draait om ritme, daglicht en de juiste verhoudingen. Het architectonisch eindresultaat voor deze verzameling bedrijfsunits is een directe en indirecte verwijzing naar de typische sheddak-constructie.

Dit komt voort uit de wens een groter volume in relateerbare verhoudingen te creëren gecombineerd met de zoektocht naar een optimale omgang met licht. Dit heeft geleid tot een eigentijds, fijn gedetailleerd gebouw.

foto’s René de Wit


Het gebouw bevindt zich op een kleinschalig bedrijventerrein te Rozenburg, dicht bij de Rotterdamse havens, waarmee dit een mooie uitvalsbasis voor vele bedrijven vormt. De opdrachtgevers wilden graag een verzameling van vier bedrijfsunits onder één dak toevoegen aan dit bedrijfspark.

Het gebouw grijpt qua uiterlijk helder terug naar de oude sheddakfabrieken. De zaagtandvorm is echter meer dan een directe verwijzing; de translucente driehoeken zorgen voor het gewenste ritme, de juiste verhouding, de gereduceerde lichtinval en de subtiele verlichting naar buiten. Samen met het fraaie metselwerk wordt hiermee, ondanks het grote volume, een gebouw gerealiseerd waaraan mensen zich aan kunnen relateren.

De uitwerking van het concept tot in de details is voor de architecten essentieel. Het spel van licht, zicht en ritme is verder doorgevoerd in elegante langgerekte daklichten en in lijn uitgevoerde kozijnen en roldeuren. De fraaie aluminium deuren en kozijnen, de daklijsten, de dorpels onder de translucente delen en de van buiten zichtbare constructiedelen zijn allemaal in dezelfde kleurtint. Het metselwerk is uitgevoerd met een verdiepte lintvoeg, een smalle stootvoeg en er zijn twee terugliggende baksteen vlakken die het ritme in de gevel continueren. Tot slot liggen de translucente driehoeken in één vlak met het metselwerk om het uitganspunt te benaderukken.

www.derksenwindt.nl

 


Deel op Social Media
Bauhaus bestaat dit jaar 100 jaar, en dat heeft reeds tal van festiviteiten opgeleverd. Maar het jaar is nog niet ten einde. Op de valreep organiseert Arcam echter nog een prachtig evenement. Op 28 november zal Micha Gross, medeoprichter van het Bauhaus Center Tel Aviv, een lezing over Bauhaus verzorgen.

Gross presenteert de architectonische ontwikkeling van Tel Aviv en de White City, verwijzend naar een collectie van meer dan vierduizend gebouwen in Bauhaus-stijl uit de jaren 30 van de vorige eeuw van Duits-joodse architecten die na de opkomst van de nazi’s emigreerden naar het Mandaatgebied Palestina. Hij zal nader ingaan op de historische omstandigheden die geleid hebben tot de bouw van de ‘Bauhausstad’. Alvorens te vertellen over de tamelijk slechte staat van de gebouwen, die het behoud en de vernieuwing van de gebouwen cruciaal maakt, zal hij de kenmerken van de White City en haar stedenbouwkundige plan bespreken. Tel Aviv’s unieke manier om met dit onderwerp om te gaan, komt als laatste aan bod in de lezing.

Tijdens de bijeenkomst zal kunsthistorica Mienke Simon Thomas kort de aanwezigheid van het Bauhaus in Nederland en Amsterdam toelichten. Het evenement vindt op 28 november plaats in Amsterdam op een nog nader te bepalen locatie. De lezing is mede mogelijk gemaakt door sponsor VOLA en initiator Ties van Dijk. Laatstgenoemde laat weten dat de besprekingen omtrent een mooie aansprekende locatie én bijpassende muzikale omlijsting van de lezing in een vergevorde stadium verkeren. We houden u op de hoogte.

www.arcam.nl


Deel op Social Media
Tijdens Dutch Design Week (19 t/m 27 oktober) gaan internationale specialisten, makers, ontwerpers, gebruikers en veranderaars in Eindhoven de uitdaging aan om actuele maatschappelijke vraagstukken nét even anders aan te pakken. Dat meldt de organisatie van het evenement.

"Voor ieder van de zes thema’s – 'Safety', 'Circular & Biobased Building', 'Sustainable Design', 'Health', 'Mobility' en 'Water' – wordt een World Design Embassy (WDE) ingericht die een programma biedt met exposities, presentaties, workshops, lezingen en debatten", aldus een woordvoerder. "Ook organiseert elke ambassade een conferentie, waar het relevante vraagstuk op een andere manier tot op de bodem wordt uitgediept."

www.ddw.nl


Deel op Social MediaStudio LONK uit Amsterdam is door Leolux geselecteerd voor het presenteren van een designvisie tijdens Dutch Design Week. Ze waren een van de vele deelnemers aan “What if Lab: Leolux 2030”, een initiatief van designfabrikant Leolux en Dutch Design Foundation (DDF). 

Studio LONK imponeerde de jury met een relevante en inspirerende toekomstvisie op onze leefomgeving over 10 jaar. Leolux en LONK presenteren deze visie tijdens Dutch Design Week (19-27 oktober) in Eindhoven.

(foto: Iris haverkamp)

Meer dan dertig designstudio’s schreven zich in voor deze conceptuele ontwerpopdracht. Na een voorselectie in juli konden drie heel verschillende studio’s hun visie op 2030 voorleggen aan de jury. Enkele waarschijnlijke scenario’s, zoals de deeleconomie en steeds beperktere betaalbare woonruimte, werden in alle concepten zichtbaar, maar de uitwerking verschilde sterk. 

De eer ging uiteindelijk naar Studio LONK. Ze presenteerden een intuïtief concept, waarbij de bezoekers van DDW de (leef)ruimte delen en door geluid (soundscapes) en wisselende panelen aan den lijve ondervinden welke impact dat heeft op de persoonlijke leefomgeving. De installatie van studio LONK daagt bezoekers van DDW uit om na te denken over een toekomst waarin we onze leefruimtes steeds vaker zullen delen. 

Celine de Waal Malefijt, oprichter van Studio LONK: "In 2030 betreedt een nieuwe generatie de woningmarkt; 'de synthetische generatie', die zich kenmerkt door een postmaterialistische waardenverschuiving naar zelfactualisatie en authenticiteit. Wat het echte leven en het digitale leven is, kan deze generatie niet meer uitleggen. Voor hen is alles is echt. En in zekere mate ook on-echt. De vraag is: Hoe gaat deze generatie uiting geven aan 'thuisgevoel' in een gedeelde woning? En kunnen de juiste filters helpen om te switchen tussen sociale contacten en de behoefte aan privacy?"

www.leolux.nl


Deel op Social Media 

Terug naar het nieuwsarchief