Nieuws Verlichting

Er doen dezer dagen nogal wat indianenverhalen de ronde over de verplichting voor bedrijven om per 1 juli 2020 LED-verlichting toe te passen. Even voor de duidelijkheid: toepassing van LED-verlichting is NIET verplicht per juli van dit jaar - een aangenomen Tweede Kamer-motie is iets anders dan een wet. Niettemin staan ons op iets langere termijn wel degelijk de nodige energiegerelateerde verplichtingen te wachten. 
 

Per 1 januari 2023 moet elk kantoor groter dan 100 vierkante meter bijvoorbeeld minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een Energie-Index van 1,3 of beter. "Voldoet het pand dan niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken", aldus een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Deze verplichting staat reeds in het Bouwbesluit 2012.
 

Er zijn overigens uitzonderingen. De verplichting geldt niet als de kantoorruimte wordt gebruikt als nevenfunctie, als de oppervlakte van de kantoorruimte kleiner dan 50 procent is van de totale oppervlakte van het gebouw, wanneer het gaat om monumenten, of wanneer het gaat om panden die binnen 2 jaar worden gesloopt, getransformeerd, of onteigend.

"De rijksoverheid streeft echter naar een energieneutrale gebouwde omgeving in 2050. Ook voor bestaande bouw. Momenteel bestaan er verschillende financiële regelingen die u daarbij ondersteunen. Met het oog op de toekomst is het verstandig om alvast energiebesparende maatregelen te onderzoeken."

Met de Energiebesparingsverkenner Kantoren is het mogelijk de verschillende energiebesparende mogelijkheden af te wegen en te zien welke maatregelen genomen kunnen worden. "Ook kunt u advies inwinnen bij een energieadviseur die kan inschatten hoe energiezuinig uw gebouw is."

Een van de (vele) mogelijkheden om energiezuiniger te worden is natuurlijk het toepassen van LED-verlichting. Hoewel het - ondanks een aangenomen Tweede Kamer-motie met deze strekking - dus níet verplicht is om al per juli 2020 over te gaan op deze lichttechnologie, kan het wel heel verstandig zijn om de toepassing van LED serieus te overwegen.

https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/gebouwen/wetten-en-regels/bestaande-bouw/energielabel-c-kantoren


Deel op Social MediaDe Dakar Rally is inmiddels achter de rug. Klemko en Mepac speelden een belangrijke rol bij het vermaarde evenement. Zij ondersteunden het Dakar Press Team.

"Wij sponsorden het Dakar Press Team met onder andere gereedschap, assortimentskisten met kabelschoenen, de coolseal-connectoren en verschillende tapes om tijdens deze unieke race een steentje bij te dragen", aldus een woordvoerder. Mede dankzij deze hulp heeft het Dakar Press Team de befaamde woestijnrace prachtig vastgelegd.

www.klemko.nl

Deel op Social MediaHet is zo logisch dat je bijna zou vergeten dat het ooit natuurlijk bedacht is: het feit dat je lichtbronnen kunt richten op een bepaalde plek. In het Duitse Hamburg is momenteel een tentoonstelling te zien over de gechiedenis van deze mogelijkheid.

Elke hoek van het Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg is in het kader van de expositie '100 Jahre lenkbares Licht. Ursprung und Aktualität beweglicher Beleuchtung' - letterlijk - verlicht. De tentoonstelling volgt het spoor van aanpasbare verlichting terug naar de eerste experimenten op dit gebied, aan het begin van de 20ste eeuw.

De Hamburgse expositie toont een groot scala aan armaturen. Toegegeven: het is vanuit Nederland een eindje rijden. Maar voor echte lichtliefhebbers is de afstand waarschijnlijk geen probleem. de expositie is te zien tot en met 1 juni 2020.

https://www.mkg-hamburg.de


Deel op Social MediaAGC Glass Europe en Citrine Informatics werken samen om sneller de volgende generatie glas te ontwikkelen, en dat aan de hand van 'artificial intelligence' (AI). Citrine Informatics is een technologieplatform dat het potentieel van AI benut om nieuwe materialen in een hoger tempo op de markt te brengen.

Het doel van deze samenwerking is te zoeken naar innovatieve oplossingen om zo sneller dan ooit te beantwoorden aan de voortdurend stijgende vraag naar alsmaar beter presterend glas. AGC levert de experimentele gegevens aan voor de vervaardiging van gepatenteerde KI-modellen met gebruik van het platform van Citrine en test de nieuw voorgestelde materialen herhaaldelijk. Vervolgens verbetert Citrine de modellen via dit leerproces in stappen, om zo de beste omstandigheden te bepalen voor de productie van hoogpresterende glasmaterialen.  

”De toekomst van materiaalontwikkeling berust op snelheid. Maar om hoog-presterende materialen in een hoger tempo uit te werken, zal een efficiënter beheer en gebruik van gegevens nodig zijn. Daarbij hoort hun consolidatie, organisatie en opslag in een coherent consulteerbaar formaat, kwestie van de hele kracht van kunstmatige intelligentie te benutten", zei Marc Van Den Neste, CTO van de Building & Industrial Glass Company van AGC. “Van kunstmatige intelligentie wordt verwacht dat ze de manier waarop wetenschappers experimenten ontwerpen of de gegevens waarderen, ingrijpend zal veranderen en tot baanbrekende vooruitgang zal leiden."

“De ontwikkeling van KI-gestuurde materialen is de toekomst van de materiaalindustrie en het is voor ons een eer om met AGC te werken,” stelde Greg Mulholland, CEO van Citrine Informatics. “De bedrijven die als eerste in deze technologie investeren, zoals AGC, zullen door de markt enorm beloond worden."

www.agc-glass.eu


Deel op Social MediaDit jaar vindt weer de EuroShop in Düsseldorf plaats. Een van de productgroepen die er te verwachten zijn, is projectverlichting. Verschillende merken, waaronder Zumtobel en Megaman, geven te kennen de beurs aan te grijpen om producten te presenteren.

Zumtobel

Van 16 tot en met 20 februari worden lichtoplossingen gepresenteerd die retailconcepten maken tot een plaats waar mensen merken beleven, voelen en willen. "Verheug uzelf vooral op de introductie: VIVO II", aldus een woordvoerder van Zumtobel. Het bedrijf is te vinden in hal 9 op standnr. 56.

Megaman

Ook Megaman is present op de beurs in Düsseldorf. Het bedrijf toont er onder meer DBT MARCO-armaturen. "MARCO-armaturen zijn drie fase EU Track-armaturen voor optimale uitlichten van objecten. MARCO-armaturen met DBT hebben een variabele bundelbreedte. Met één druk op de lens verandert de bundelbreedte van Spot naar Flood." Megaman is te vinden op stand B12 in Hal 9.  

www.euroshop.de


Deel op Social MediaInventDesign, de specialist in de creatieve LED-verlichtingsmarkt, heeft onlangs de activiteiten en voorraden van Ramselaar Light Solutions overgenomen. Ramselaar is al tientallen jaren een begrip in de Nederlandse lichtwereld en een pionier op het gebied van LED-toepassingen. 

Na 15 jaar uitvinden en produceren vind oprichter Ron Ramselaar het mooi geweest en stopt hij met zijn bedrijf, dat lichtoplossingen ontwikkelt voor de retail, horeca en musea. Ramselaar bedacht ook een LED-kaars voor kroonluchters in monumentale panden en kerken en creëerde diverse kunstzinnige lichtobjecten.

Met de overname door InventDesign zijn de klanten van Ramselaar Light Solutions ervan verzekerd dat hun projecten in goede handen blijven. Ramselaar werkt onder meer voor ABN-AMRO, Holland Casino, De Rijksgebouwendienst en Nederlandse Spoorwegen.
 

Ron Ramselaar over de overname: “Voor mij was het van essentieel belang dat mijn klanten in de toekomst terecht kunnen met hun projecten bij een bedrijf die op iedere vraag van de klant een creatieve en innovatieve oplossing kan aanbieden. InventDesign heeft bewezen dit goed aan te kunnen en ik wens hun veel succes daarbij."

www.inventdesign.nl

 


Deel op Social MediaOp zaterdag 8 februari om 16.30 uur zal Taurac Lighting uit Hillegom te zien zijn in het RTL Z programma How It’s Done. In deze uitzending zullen experts uit de LED-industrie aan het woord komen om meer informatie te geven over de mogelijkheden van deze lichttechnologie.

"Taurac zal als specialist op het gebied van LED-verlichting inzicht geven in de mogelijkheden van LED-verlichting voor ondernemers", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Het aanbod van LED-verlichting is groot. Hoe maakt een ondernemer daaruit nu een goede en vooral duurzame keuze? Tijdens deze uitzending zullen Pieter van Ravenstein (directeur Taurac) en Roeland Jongejan (marketeer Taurac) antwoord geven op deze vraag. Ook zullen zij meer informatie geven over LED-verlichting en kansen die dit biedt voor ondernemers.

Taurac is producent van LED-verlichting. "Kwaliteit staat bij ons voor kwantiteit. Onze producten zijn ontwikkeld vanuit werk- en denkwereld van de elektrotechnische installateur en voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen voor het verlichten van kantoren en bedrijfsruimtes. Ons assortiment bestaat uit verschillende onderdelen, zoals o.a. LED-panelen, downlights, highbays en nood- en vluchtwegverlichting."
 

How it’s Done is een wekelijks TV-programma van RTLZ waarin inspireerde ondernemersverhalen over specifieke sectoren worden besproken. Het programma wordt op zaterdag 8 februari om 16.30 uur uitgezonden op RTLZ. Herhalingen worden uitgezonden op maandag 10 februari om 10:30 uur en donderdag 13 februari om 16:30 uur.


www.taurac.com.


...


Deel op Social MediaEen bijzonder project van Painting with Light. Met behulp van licht en andere technologieën werd in het Belgische Mechelen een tentoonstelling van schilderijen op geheel nieuwe wijze ingericht.
 

In de voormalige Heilige Geestkapel in het historisch centrum van Mechelen, wordt onder de naam 'het Kunstuur' kunst toegankelijker gemaakt voor een breder publiek dat minder snel de weg vindt naar de klassieke kunstgalerijen. Tweeëndertig schilderijen van zestien negentiende eeuwse Belgische schilders zijn tentoongesteld in drie galerijruimtes, telkens gepresenteerd door bekende Vlamingen zoals Goedele Liekens, Pascale Naessens, Tom Boonen, Jo De Meyere, en vele andere.
 

Painting with Light, de Belgische specialist in visual design en lichttechnologie, werd gevraagd voor het ontwerp en controle van licht, video, audio en vochtigheid. Concept designer Wouter Verhulst van King Concept wilde samenwerken met een partner die buiten de lijnen kan denken om met technische en creatieve vaardigheden een kunstgalerij tot leven te brengen op een theatrale en inspirerende manier.
 

Het Painting with Light team kan bogen op een uitgebreide expertise in het creëren van sterke visuele ervaringen in diverse disciplines zoals theater, TV en live shows, attracties in pretparken en bezoekerscentra. 

De inspanningen van het bedrijf hebben volgens de woordvoerder geleid tot een 'ultieme kunstervaring'. "In de eerste twee ruimtes wordt elk kunstwerk voorgesteld met een anecdote door een relevante bekende persoon die levensgroot wordt geprojecteerd op de muur naast elk schilderij door Panasonic toestellen. Beide kamers worden afgescheiden van elkaar door een elektrisch gordijn dat op het gepaste moment opent." De derde ruimte, in de oude kapel, is donkerder en intiemer. Bezoekers horen de verteller en worden ondertussen ondergedompeld in een show die de kunstwerken oplicht en toont vanuit verschillende perspectieven.
 

"De stemming evolueert van een koele en hedendaagse kunstruimte naar een kleurrijke en levendige omgeving die de kunstwerken tot leven brengt. Deze verrassende wending brengt nog meer spanning en intensiteit naar het einde van deze interessante beleving."
Luc Peumans, CEO van Painting with Light, licht toe: “Dit project is een mijlpaal in ons 20-jarig bestaan. Gedurende deze periode hebben we onze creatieve en techische expertise gecombineerd tot een ‘entertainment experience’. Voor dit specifieke project had onze klant bovendien enkele extra uitdagingen, namelijk een belevingsconcept creëren waarbij bezoekers in maximaal één uur tijd elk kunstwerk individueel kunnen ervaren. Timing, belichting, audio en doorstroming moesten dus perfect gesynchroniseerd worden.”


Ook het ontwerpproces was bijzonder. Tijdens de eerste fase van het proces werd het hele museum virtueel gecreëerd in WYSIWYG en gepresenteerd als VR-ervaring aan de projectleiders. Het Painting with Light-team stond in voor het volledige technische ontwerp inclusief het projectiesysteem, de creatieve belichting en audiocontrole, alsook de aanbesteding en uitvoering van de gehele uitrusting.
 

Alle lichtintensiteit is aangepast aan de evolutie van het daglicht met een externe lichtsensor. De bezoekers komen aan in de ontvangstruimte waar ze hun koptelefoon en recorder ontvangen in afwachting van hun toegewezen tijdslot. Elke 20 minuten begint een nieuwe show en vanuit de inkom wordt afgeteld en openen de deuren automatisch zodat de ervaring onmiddellijk kan beginnen. Dit alles wordt aangestuurd vanuit een centrale controlekamer. "Bezoekers genieten zo van de show zonder te moeten kiezen welk kunstwerk ze eerst gaan bekijken of waar ze zich bevinden in de tentoonstelling. Ze worden begeleid van begin tot einde op een zorgeloos en onderdompelend traject!"
De kunstwerken zijn bevestigd op zwarte muren en worden van de achterkant belicht met RGB LED strips die veranderen van kleur naargelang het kleurenpalet en de sfeer van elk schilderij. Painting with Light was verantwoordelijk voor het focusen en kadreren van de belichting zodat deze perfect zijn aangepast aan de kijkhoek en reflecties worden geminimaliseerd. "Het décor in de eerste twee kamers, en de zwarte wanden met textielbekleding werden ingericht door partner Showtex. Lineaire verlichting onderaan deze muren draagt bij tot een uniforme algemene sfeer en optimale bezoekersorientatie."
 

Luc Peumans concludeert: “Painting with Light heeft de volledige show control voor deze unieke attractive kunnen realiseren dankzij het talent en de inzet van ons multidisciplinair team. We blijven onszelf telkens uitdagen om de perfecte creatieve oplossing te vinden voor elk project. Onze project manager Céline heeft samen met het team en de partners voor Het Kunstuur een volledige AV show neergezet met automatische lichtinstellingen, videoprojecties en bezoekerbegeleiding, alsook de juiste vochtigheids- factoren om de schilderijen te beschermen. Ik ben bijzonder trots op deze verwezenlijking!”

www.paintingwithlight.com


Deel op Social MediaCasambi gaat nog nauwer samenwerken met Osram. Dat meldt het bedrijf in een persbericht.

Casambi is actief op het gebied van draadloze lichtcontrole op basis van bluetooth. De overeenkomst met Osram is erop gericht om een fundament te vormen voor het gezamenlijk doorontwikkelen van intelligente hardware en lichtcontrole-software voor de professionele lichtmarkt.

www.casambi.com


Deel op Social Media'Licht op led' is een nieuwe uitgave van de Nederlandse Srichting voor Verlichtingskunde (NSVV). De publicatie is bedoeld om belanghebbenden te informeren over de laatste stand van zaken met betrekking tot deze lichttechnologie.
 

"De politiek ontwikkelt wetgeving die ervoor moet zorgen dat het energieverbruik daalt", aldus een woordvoerder. "Dit wordt gedaan door lichtbronnen te verbannen zoals de gloeilamp maar ook door stimuleringsmaatregelen zoals de ‘Energie Investerings Aftrek’ voor ondernemingen die in energiezuinige verlichting investeren. De Tweede Kamer nam op 8 november 2018 de motie ‘Van de Leden en Agnes Mulder’ aan waarin bedrijven worden verplicht vanaf 1 juli 2020 enkel nog LED-verlichting te gebruiken. Dit heeft consequenties. Het betekent een versnelde vervanging van bestaande armaturen naar de nieuwe dominerende LED-technologie."

Overigens wordt de soep met betrekking tot de genoemde motie minder heet gegeten dan deze lijkt te worden opgediend: in antwoord op de motie heeft minister van EZ Wiebes laten weten dat hij de gevraagde verplichtstelling van LED op 1 juli 2020 niet zal overnemen. De minister schrijft - in het hermetische taalgebruik dat ambtelijk Den Haag zo eigen is: "Uit de onderzoeken concludeer ik dat bij de actualisatie van EML in het najaar 2018 reeds alle relevante led-toepassingen zijn opgenomen  [...] Een verdere aanpassing van de EML op deze punten is op dit moment dan ook niet nodig." (zie: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detail?id=2019D46294.). In gewone mensentaal: ik stel LED-verlichting niet verplicht voor bedrijven per 1 juli 2020; onderzoek leert dat de in 2018 genomen maatregelen ver genoeg gaan.


De NSVV stelt dat er veel vragen zijn bij eindgebruikers over LED-verlichting. En deze onzekerheid heeft niet alleen betrekking op soms suggestieve informatie die - helaas - ook door de NSVV zelf de wereld in gebracht wordt. De onduidelijkheid is er ook voor wat betreft "de kwaliteit van LED-verlichting, maar ook de halve waarheden die in de markt de rond doen. Met dit boek geven we een antwoord op de meest prangende en fundamentele vragen."


"Na een korte introductie bespreken we wat licht eigenlijk is, hoe we kunstmatig licht opwekken, hoe ons oog werkt en de eigenschappen van licht. Daarnaast bekijken we de diverse aspecten die door de introductie van led specifieke aandacht behoeven." Al met al genoeg reden voor belanghebbenden om aanschaf van de publicatie te overwegen.


www.nsvv.nl


Deel op Social Media 

Terug naar het nieuwsarchief