Nieuws Verlichting

Stichting Lightrec, in Nederland namens producenten en importeurs verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van verlichting waaronder ook kwikhoudende tl-buizen en spaarlampen, doet natuurlijk volop mee aan de eerste Nationale Recycle Week die van 14-20 oktober 2019 plaats vindt.

Doel is om gedurende de week zo veel mogelijk lampen en armaturen, die nog in huis rondslingeren ingeleverd te krijgen bij een van de tienduizend inzamelpunten en zeshonderd gemeentelijke afvalstraten die tezamen een zeer fijnmazig inzamelnetwerk in Nederland vormen.

Lightrec is een van de deelnemers aan het collectief “Heel Holland Recyclet” dat met de campagne “Iedereen Recyclet” een week lang alle Nederlanders oproept om elektrische apparaten en lampen in te leveren bij de milieustraat of op de daarvoor bestemde plekken bij retailers.

Aanleiding voor de campagne is het feit dat Nederland moeite heeft te voldoen aan de Europese doelstelling om jaarlijks 65 procent van het volume aan verkochte apparaten weer in te zamelen en te recyclen. Voor lampen is het halen van deze doelstelling nog moeilijk door de lange levensduur van LED-verlichting, maar vooral ook door het feit dat consumentenarmaturen pas sinds augustus 2019 ingezameld hoeven te worden.

Volgens LightRec-directeur Gied van Hoorn is het moeilijk bijbenen om de door Europa opgelegde 65 procent inzamelnorm te halen. “Het gaat goed met de inzameling van lampen en armaturen. Maar als consumenten steeds meer producten kopen, zelfs in kinderschoenen zit tegenwoordig verlichting, en het grootste deel van die verlichting komt pas over 15 jaar retour omdat LED veel langer meegaat dan een spaarlamp of traditionele gloeilamp, dan loopt ons inzamelpercentage procentueel terug en voldoen we niet aan de norm.”

 

Van Hoorn: “Het Plan van Aanpak kent drie pijlers: het versterken van de inzameling, meer verwerking door WEEELABEX-gecertificeerde verwerkers en registratie van export voor hergebruik in het buitenland. Met name voor het versterken van de inzameling is communicatie essentieel. Vanuit die gedachte is het idee ontstaan om bovenop de bestaande consumentencampagnes van de producentencollectieven en Wecycle, dat in opdracht van LightRec de inzameling van lampen en armaturen uitvoert, een nationale campagne te lanceren om die communicatie nog een extra boost te geven.”

 

Heel Holland Recyclet is een gezamenlijk initiatief van overheden, gemeenten, retail-organisaties, producenten en organisaties die de feitelijke inzameling en recycling van e-waste (elektrische apparaten en verlichting) verzorgen. Doel is de urgentie en noodzaak van gescheiden inzameling van e-waste extra onder de aandacht te brengen en hierbij burgers, bedrijfsleven en overheid nauw te betrekken. Deelnemers aan het initiatief zijn RND, NVRD, Rijkswaterstaat, Stichting RTA, Techniek Nederland, Thuiswinkel.org, Stichting FIAR CE (TV en Audio), ICT Milieu, Stichting LightRec Nederland, SMR, SVEG, Stichting Witgoed, WEEENL , Wecycle en Stichting ZRN.

 

www.heelhollandrecyclet.nl


Deel op Social MediaDe scholen zijn begonnen en de dagen worden alweer korter. Na een lange, hete zomer, zitten kinderen, jongeren en hun docenten weer een groot deel van de dag binnen. Dit is van invloed op welzijn, humeur en zelfs op gezondheid en leerprestaties, aldus John de Joode, voorzitter van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV). “Licht is veel meer dan een hulpmiddel om te kunnen zien wat je doet. Licht is van levensbelang”, zegt De Joode.


NSVV is ruim 80 jaar geleden opgericht als brancheorganisatie voor professionals en inmiddels brengt de organisatie bij een steeds breder publiek het belang van goed licht onder de aandacht. “Wij weten wat licht voor het biologische ritme van de mens doet. Als NSVV zoeken wij steeds naar de beste lichtoplossingen en zijn wij een onafhankelijke vraagbaak op het gebied van licht. Je zou ons de ANWB van het licht kunnen noemen.”

Aan energiemaatregelen in het onderwijs worden steeds hogere eisen gesteld. In de nieuwe Richtlijn Verlichting voor onderwijsinstellingen besteedt de NSVV daar aandacht aan, maar de stichting kijkt verder dan ‘alleen’ duurzaamheid. “We besteden aandacht Human Centric Lighting”, zegt De Joode. “In het handboek hebben we nauwkeurig omschreven wat het aanpassen van de kleur en de intensiteit van het licht doet. Warm wit licht zorgt voor ontspanning en rust. Een koelere variant zorgt voor energie."

Door kunstlicht in combinatie met daglicht op de juiste manier toe te passen, wordt het natuurlijk bioritme versterkt en dat heeft een gunstige invloed op leerprestaties. "Dat is natuurlijk vooral in de wintermaanden belangrijk, maar voor scholieren die veel binnen zijn is dat het hele jaar door belangrijk.”

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat leerlingen minder fouten maken en sneller hun werk klaar hebben bij een uitgebalanceerd lichtplan. In de nieuwe Richtlijn is rekening gehouden met alle middelen die in een modern klaslokaal gebruikt worden, zoals digitale schoolborden, laptops en iPads. Door armaturen op de juiste manier te plaatsen, waar nodig af te schermen en te kiezen voor een meer diffuus licht, wordt weerkaatsing van licht in beeldschermen voorkomen.


Allemaal mooi natuurlijk, zo’n Richtlijn voor lichtprofessionals, maar wat kan je daar als onderwijsinstelling nou mee? “Dankzij de komst van led zijn de mogelijkheden met licht bijna onbegrensd”, zegt De Joode. “Als er gebouwd of verbouwd moet worden, krijgen onderwijsinstellingen te maken met wettelijke richtlijnen, Europese afspraken en een woud van merken, producten en aanbieders. De NSVV speelt daarin een onafhankelijke rol. We adviseren particulieren, overheden, onderwijsinstanties en het bedrijfsleven over bijvoorbeeld nieuwe lichttechnologieën en energieverbruik of brengen hen in contact met betrouwbare professionals.” Lid worden is ook een optie, aldus De Joode. “Wij verwelkomen graag nieuwe leden uit het onderwijs of het bedrijfsleven, om elkaar te versterken. Wij informeren over ontwikkelingen en wetenschappelijke onderzoeksresultaten en wij blijven zo op de hoogte van de uitdagingen in het onderwijs en de eisen die gesteld worden aan een gezonde leeromgeving.”

www.nsvv.nl


Deel op Social Media
Signify, het voormalige Philips Lighting, onthult een reeks nieuwe lampen en slimme accessoires van het slimme verlichtingsmerk Philips Hue, waaronder decoratieve filament lampen, slimme stekkers en een slimme schakelaar, om slimme verlichting nog toegankelijker te maken.

"We streven ernaar om slimme verlichting toegankelijker te maken en we willen mensen meer keuze bieden als het gaat om de connectiviteit, bediening, sfeer en esthetiek van hun verlichting", aldus Jasper Vervoort, Business Leader Home Systems and Luminaires bij Signify. "We zijn er trots op dat we naast onze allereerste Philips Hue decoratieve filament lamp een aantal nieuwe en bijgewerkte producten kunnen introduceren, waaronder de nieuwe Philips Hue slimme stekker, de Philips Hue slimme schakelaar en de vernieuwde Philips Hue Go draagbare slimme tafellamp met Bluetooth besturing."


De Philips Hue filament lampen zijn verkrijgbaar in drie vormen en bieden evenveel comfort op het gebied van bediening, functionaliteit en sfeer als de huidige Philips Hue lampen, maar met een stijlvol vintage ontwerp. "Met twee nieuwe slimme accessoires kunt u uw huisverlichtingssysteem aansluiten en bedienen als nooit tevoren", vervolgt een woordvoerder. "Met de Philips Hue slimme stekker kunt u elke armatuur - ook die waarin u geen slimme lamp kunt plaatsen - op uw Philips Hue systeem aansluiten."

www.signify.eu


Deel op Social Media
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft op 5 september 2019 opnieuw een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) voor de productcategorie lampen toegekend aan stichting LightRec.

De nieuwe AVV is voor een bepaalde tijd en loopt af op 1 januari 2023. Doel ervan is om de kosten voor het inzamelen en recyclen van alle in Nederland afgedankte lampen op gelijke wijze door te belasten aan de producenten en importeurs die lampen op de Nederlandse markt brengen.


LightRec, een stichting zonder winstoogmerk, is in Nederland namens producenten en importeurs opdrachtgever van de inzameling en recycling van verlichting. Met de nieuwe AVV zorgt de overheid ervoor dat alle producenten en importeurs van verlichting bijdragen aan de inzameling en recycling van afgedankte lampen, waaronder ook kwikhoudende tl-buizen en spaarlampen.

Door deze bijdragen kan LightRec blijven werken aan een kostenefficiënte en duurzame inzameling en uiteindelijke verwerking. De AVV geeft de garantie dat de kosten die hiermee samenhangen evenredig over alle producenten en importeurs worden verdeeld.

 

Volgens Gied van Hoorn, directeur van LightRec, is de nieuwe AVV een waarborg voor de beoogde circulariteit van energiezuinige lampen. “We hebben afgelopen jaren hard gewerkt aan een van de beste inzamelstructuren van Europa, met fijnmazige landelijke dekking in samenwerking met alle grote supermarktketens, vele bouwmarkten, tuincentra en andere winkelketens. Daarmee zijn grote investeringen gemoeid geweest en zal geïnvesteerd moeten blijven worden. En het is belangrijk dat die kosten door alle stakeholders samen worden gedragen”, aldus Van Hoorn.

www.lightrec.nl


Deel op Social MediaMet ingang van 1 november 2019 is Bram Raaijmakers de nieuwe algemeen directeur van Jasno. Hij volgt hiermee Jeroen Hermans en Simon Sants op, die na bijna 20 jaar plaats willen maken voor nieuw leiderschap.

Jasno is producent en leverancier van raamdecoratie. Bram Raaijmakers is sinds 2005 in dienst bij het bedrijf. Vanuit zijn salesfunctie ontwikkelde hij zich in de afgelopen 14 jaar tot algemeen directeur.

Hermans en Sants zullen de komende periode betrokken blijven bij de overdracht en herinrichting van activiteiten, maar vervullen daarna geen operationele werkzaamheden meer in het bedrijf.

www.jasno.nl

Deel op Social MediaArchitectuurstudenten met passie voor hun vak krijgen ook dit jaar weer de kans om hun ideeën te presenteren aan een jury van internationaal erkende architecten. Van 1 september 2019 tot 1 april 2020 kunnen zij zich inschrijven voor de International Velux Award 2020, de grootste wereldwijde studentencompetitie in zijn soort.
 

Het is de negende editie van de competitie, die sinds 2004 om de 2 jaar wordt georganiseerd. Met de International Velux Award (IVA) doet de Velux Groep een oproep aan architectuurstudenten wereldwijd om de rol van daglicht in architectuur te verkennen, te onderzoeken en te zien als een altijd relevante bron van licht, energie, welzijn en vreugde.

"Ons doel is om de architecten van morgen al tijdens hun opleiding te laten zien wat daglicht in gebouwontwerpen kunnen betekenen voor de mensen die erin verblijven", vertelt Per Arnold Andersen, projectmanager van de International Velux Award. “Door de jaren heen hebben we meer dan vijfduizend projecten van meer dan tienduizend studenten bekeken die zeer inspirerende ideeën hebben gepresenteerd. We zijn iedere keer weer verheugd om te zien hoe studenten op de vijf continenten omgaan met daglicht in architectuur en daglichtstrategieën en -oplossingen overwegen voor de toekomst. Zoals voormalig jurylid Peter Stutchbury het verwoordde: "Als je een wedstrijd als deze organiseert, dan doe je iets dat het potentieel heeft om je wereld te veranderen". 

 

Zodra de registratieperiode is afgesloten, hebben de studenten(teams) tot 15 juni 2020 de tijd om hun project in te dienen in één van de twee categorieën: 'Daylight in Buildings', dat zich richt op projecten die laten zien hoe daglicht in gebouwen slimmer te benutten is. Of 'Daylight Investigations' dat zich focust op onderzoek naar cruciale factoren voor de gezondheid en het welzijn van de gebruikers van gebouwen. Denk aan de fysieke eigenschappen van daglicht en nieuwe constructiematerialen.

 

In juli selecteert een jury van gerenommeerde architecten twee winnaars uit ieder van de vijf wereldregio's die wordt bepaald door The International Union of Architects. Nederlandse studenten dingen in de twee categorieën mee in de regio West-Europa. De in totaal tien regionale winnaars worden uitgenodigd om hun projecten persoonlijk te presenteren aan de jury tijdens het World Architecture Festival in november 2020. Waarna uit elk van de twee categorieën één wereldwijde winnaar wordt gekozen. Deze wereldwijde winnaars ontvangen ieder 5.000 euro, wat wordt verdeeld tussen de student(en) en de docent(en). De jury reikt ook prijzen uit aan studenten die het innovatieve gebruik van Velux-producten aantonen.

 

De jury van IVA 2020 wordt in november bekendgemaakt. In voorgaande jaren namen een aantal internationaal befaamde architecten zoals Glenn Murcutt (AU), Alvaro Siza (PT), Kengo Kuma (JP), Hani Rachid (VS), Carme Pigem (ES), Craig Dykers (VS) en Li Hu (CHN), plaats in de jury.


www.velux.com


Deel op Social MediaTraditiegetrouw verschijnt aan het begin van oktober 2019 de jaarlijkse hoofdcatalogus van internationaal verlichtingsmerk SLV: de Big White. De nieuwste editie van de catalogus bevat ruim 900 rijk geïllustreerde pagina’s en meer dan 3.200 producten, waarvan zo’n 270 nieuw zijn. Het merendeel is – vanzelfsprekend – gebaseerd op LED-technologie. Steeds meer producten beschikken over een instelbare kleurtemperatuur (keuze tussen warm wit of neutraal wit licht) of zijn voorzien van de zogenaamde ‘Dim to Warm’-functie.De fotografen van SLV zijn de wereld rond gereisd om prachtige toepassingsfoto’s te maken bij de producten. Daarnaast is er in deze editie extra aandacht besteed aan aansluit- en montagevoorbeelden. Voor mensen die liever iets minder papier met zich meedragen, komt er van de Big White 2020 ook een handige pocket editie uit op A5-formaat, welke qua inhoud verder gelijk is aan zijn grote broer.De Big White 2020 wordt geïntroduceerd met een speciale actie: de Big White Week. Deelnemers aan deze actie vragen gratis een catalogus aan en de eerste 1.250 deelnemers ontvangen daarbij een hippe SLV Messenger Bag van Osaka (winkelwaarde van 80 euro). De actie loopt via diverse elektrotechnische groothandels in heel Nederland. Ga voor deelname en actievoorwaarden naar www.bigwhite.nlSLV kent een zeer uitgebreid assortiment verlichting voor woningen, kantoren, winkels en horeca. Ondersteunende diensten zoals het geven van product- of lichtadvies, het maken van lichtberekeningen, 2D of 3D visualisaties, het leveren van demo producten en de complete ontzorging van A tot Z, maken onderdeel uit van de service van SLV Nederland.SLV staat voor een prijs en kwaliteit die in goede harmonie zijn. 98 Procent van de producten kan uit voorraad worden geleverd, waardoor leveringen snel en betrouwbaar plaatsvinden. De producten van SLV worden veelal met 5 jaar garantie geleverd.

 
 
www.bigwhite.nl


Deel op Social Media
 

Terug naar het nieuwsarchief