Nieuws


30-05-2018 8:30

Maandag 4 juni 2018 is de opening van de Dutch Technology Week. Dit jaar staat talent, in de ruimste zin van het woord, centraal. De zevende editie van dit jaarlijks terugkerende technologiefeest vindt plaats van 4 t/m 9 juni 2018.

Een week lang laten ruim 150 hightechbedrijven, kennisinstellingen en talenten in Nederland innovaties en producten zien die een bijdrage leveren aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Zij zorgen ervoor dat we met elkaar verbonden zijn, internationaal kunnen blijven concurreren en innoveren.   


Een brede coalitie van (technologie)bedrijven, kennisinstellingen, overheden en mediapartijen bundelt vanaf 4 juni de krachten om héél Nederland mee te nemen in de technologische transitie. De nieuwe samenwerking heet Upgrade NL en is een initiatief van FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie en de Dutch Technology Week. Ineke Dezentjé (directeur FME) presenteert dit nieuwe initiatief.

Ruim tweehonderd organisaties hebben de afgelopen weken het Brainport Talent & Skills Akkoord ondertekend. Met dit akkoord committeren bedrijfsleven, onderwijs, overheid (triple helix) en sociale partners in Brainport Eindhoven zich aan het gezamenlijke doel met concrete acties om innovaties binnen onderwijs en ontwikkelingen binnen de arbeidsmarkt - met name waar het gaat om technologische beroepen -  te bevorderen. Nienke Meijer, voorzitter College van Bestuur Fontys Hogescholen, zal het Brainport Talent & Skills Akkoord tijdens de opening officieel presenteren. 


Na de officiële opening is er dit jaar ook een informele gelegenheid voor bedrijven en studenten om met elkaar in gesprek te gaan. Onder leiding van moderator Simone van Trier geeft een aantal bedrijven en studenten een lezing of pitch. Een inspiratiesessie met verrassende ontwikkelingen, nieuwste innovaties en mooie dromen voor de toekomst.  

www.dutchtechnologyweek.com


Deel op Social Media30-05-2018 8:30

De mens hoort centraal te staan bij het definiëren van de werkomgeving. Om die reden draagt FMN, de beroepsvereniging voor het facilitaire domein, voor het vierde jaar op rij inhoudelijk bij aan het programma van Design District. Binnen de context van productdesign en met de focus op de mens, verzorgt FMN op 8 juni een lezingreeks waarin thema’s op het snijvlak van gebouw, faciliteiten, beheer & exploitatie, welzijn en werkomgeving de revue passeren. Ook de voorjaarsledenvergadering van FMN wordt op Design District gehouden.

Hans Topée, samensteller van het lezingenprogramma en betrokken bij de FMN Expertgroepen Vastgoed van de Toekomst en Mensgerichte Werkomgeving: “Ik zie een interessante ontwikkeling waarin de ‘thuiswerkervaring’ ook steeds meer een onderdeel wordt van de inrichting van de werkplek op kantoor. ‘Thuis’ werd kantoor; nu wordt ‘kantoor’ weer ‘thuis’. Kennisdeling en netwerken rondom dit soort thema’s en het ‘echte’ DNA van organisaties en de ‘menselijke maat’ zijn daarom cruciaal.”

De thema’s van de lezingen zijn:

11.15 – 12.00u: Facilities en Beheer

12.00 – 12.45u: Welzijn ‘Whatthewell’

14.30 – 15.15u: Presentatie van de NFC Index Kantoren 2017

15.15 – 16.00u: Vastgoed as a Service

16.00 – 16.45u: Werkomgeving ‘Nudging’


Naast het lezingenprogramma organiseert FMN elk uur een ‘tour’ langs een aantal geselecteerde deelnemers aan Design District. Onder begeleiding van een gids worden de deelnemers meegenomen in de laatste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van de werkplek en productdesign. Alle tours eindigen bij Wilkhahn, dat in de Van Nelle Fabriek zijn showroom heeft.

Met uitzondering van de voorjaarsledenvergadering zijn alle lezingen en het tourprogramma vrij toegankelijk; ook voor niet-leden van FMN. Aanmelden voor het programma kan zowel via de website van FMN als via de website van Design District. Deelnemers aan het lezingenprogramma en de ledenvergadering zijn van harte welkom op de afsluitende borrel.

www.fmn.nl


Deel op Social Media
28-05-2018 8:30

Vooraanstaande partijen in het facilitaire vakgebied hebben op 24 mei bij de Volksbank in Utrecht het platform Next Level Facility Management gelanceerd. Het platform heeft als doel om vooruitstrevende FM-organisaties en de wetenschap te verbinden om samen de ontwikkeling te maken naar een nieuwe vorm van samenwerking op facilitair gebied.

In de praktijk lopen FM-organisaties – aan opdrachtgevers- en opdrachtnemerszijde - aan tegen vraagstukken die voortkomen uit een toenemende omgevingscomplexiteit en de hogere eisen aan de bedrijfsvoering die hierbij horen. Het platform beoogt hier samen met de wetenschap duiding en antwoorden op te geven en instrumentarium op te ontwikkelen.

Next Level FM is een initiatief van FMN, Wageningen University & Research, CSU en de Academie voor Samenwerken en verschillende founding partners als Defensie Ondersteuningscommando, BAM FM, De Nederlandsche Bank, FMHaaglanden, Gemeente Capelle a/d IJssel, de Volksbank, Schiphol en Erasmus Universiteit Rotterdam.

"Facilitair managers ervaren dat eerdergenoemde veranderingen een grote invloed hebben op de eigen organisatie en de verhoudingen met andere organisaties en stakeholders in het facilitaire domein", melden de initiatiefnemers. "Daar staat tegenover dat de potentiële invloed en waarde van FM op het functioneren van de totale organisatie nog nooit zo groot is geweest als nu. Al met al creëert dit een moment voor verandering en verbetering."

Thema’s als duurzaamheid, innovatie, aantrekkelijk werkgeverschap, productiviteit, samenwerking en integraliteit zijn continu in ontwikkeling. "In een omgeving met een steeds mondigere eindgebruiker en een grotere onderlinge diversiteit spelen deze onderwerpen een belangrijke rol. Activiteiten van het platform, zoals werkateliers en opleidingen dragen bij aan deze ontwikkelingen."

De activiteitenagenda voor 2018 en 2019 is gericht op de samenwerking, besturing, contractering en aanbesteding in het facilitair domein om zo samen de eerste stappen te zetten op weg naar een next level FM-organisatie en manier van werken die helpen om te voldoen aan de behoeften en eisen van vandaag en in de toekomst.

 

www.nextlevelfm.org


Deel op Social Media
23-05-2018 8:30

De Velux-film 'The Indoor Generation' is bijna 600.000 keer gedeeld en 44,2 miljoen keer bekeken*. "De video, die laat zien dat we als Indoor Generation worden blootgesteld aan ernstige gezondheidsrisico's doordat we bijna elke minuut van ons leven binnen doorbrengen, heeft het internet bestormd", meldt de fabrikant.
 

"De 3 minuten durende film heeft een enorme discussie op sociale media ontketend. Honderdduizenden mensen bespreken de gezondheidsrisico's die worden veroorzaakt doordat ze 90 procent van hun tijd binnen doorbrengen, wat veel mensen de ogen deed openen."

Op sociale media en belangrijke nieuwskanalen werden naar aanleiding van de film alarmerende feiten over ons binnenleven besproken, zoals het feit dat binnenlucht tot wel vijf keer vervuilder kan zijn dan buitenlucht, en dat gebrek aan daglicht kan zorgen voor somberheid en leiden tot depressie. Ook het gegeven dat daglicht het leervermogen van kinderen tot wel 15 procent kan verbeteren kreeg volgens de velux-woordvoerder aandacht.
 

De film ging in première op dinsdag 15 mei en werd ondersteund door de resultaten uit het nieuwe rapport 'The Indoor Generation' van YouGov en de Velux Groep. "Uit dit onderzoek in veertien landen bleek dat er een overweldigend misverstand is tussen de manier waarop we denken dat we leven en de manier waarop we dat daadwerkelijk doen waardoor de gezondheidsrisico's van het binnenleven zwaar worden onderschat."

https://www.velux.nl/indoorgeneration
 


Deel op Social Media
22-05-2018 8:30

Het internationaal opererende biotechbedrijf Genmab heeft zijn intrek genomen in zijn nieuwe Research & Development Center op het Utrecht Science Park. Zo’n tweehonderd medewerkers zijn de nieuwe gebruikers van het ruim 11.000 vierkante meter grote gebouw, een risicodragende Design en Build-opgave van bouwconcern Dura Vermeer naar ontwerp van cepezed architecten te Delft. 
 

De joint venture Kadans Science Partner/Oaktree Capital Management is de belegger van de nieuwe huisvesting van Genmab. Kadans is gespecialiseerd in het investeren in gebouwen voor de kennisintensieve sector op en rondom science parks en universiteitscampussen. 

"De state-of-the-art kantoor- en laboratoriumfaciliteiten die zijn ontworpen rondom de thema’s Connect-Inspire-Create, bieden een uitermate stimulerende en prettige werkomgeving voor onze hooggekwalificeerde personeelsleden die gepassioneerd werken aan de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen voor kanker", zegt prof. dr. Jan van de Winkel, President & CEO van Genmab.
 

Het nieuwe Research & Development Center heeft een Breeam Excellent-certificaat. "Wij zijn er trots op het Breeam Excellent certificaat zo kort na de ingebruikname te hebben verkregen", zegt ontwikkelaar Roy van Lieshout van Dura Vermeer. "Risicodragende duurzame projectontwikkeling en Design & Build opgaven is precies waar Dura Vermeer als een innovatieve partner goed in is."
 

De belangrijkste duurzame onderdelen zijn: een WKO-installatie, een PV-panelendak, een atrium in een oase van daglicht met trappen die uitnodigen om te gebruiken, een Science Café waar wetenschappers elkaar kunnen ontmoeten en waar lezingen en symposiakunnen worden georganiseerd. Opvallend is voorts de extreem luchtdichte gevel.

www.duravermeer.nl

 


Deel op Social Media08-05-2018 8:30

Het is een vorm van hacken waarover je relatief weinig hoort: visueel hacken. Maar volgens BakkerElkhuizen vormt het een reële bedreiging. het bedrijf ontroduceert ook een oplossing: Privacyfilters.

"Visueel hacken, of het bemachtigen van vertrouwelijke informatie door stiekem mee te kijken, is een reële bedreiging en dat kunnen we ook aantonen", aldus BakkerElkhuizen. Het bemachtigen van vertrouwelijke informatie door stiekem mee te kijken, kan simpel voorkomen worden door een Privacyfilter. Privacyfilters beschermen de vertrouwelijke, gevoelige en vertrouwelijke informatie op uw scherm tegen visuele hackers."

Privacyfilters beschermen laptops en mobiele apparaten tegen mensen die over de schouder willen meekijken door het beeld op het scherm voor iedereen te blokkeren, behalve voor de gebruiker van het apparaat. "Recht voor het scherm ziet u het beeld glashelder, maar nieuwsgierige mensen naast u zien alleen een goudkleurig scherm. De geavanceerde microlouver-technologie verduistert het zicht van opzij voor een doeltreffende privacy."

www.bakkerelkhuizen.nl
 


Deel op Social Media07-05-2018 8:30

Brainport Eindhoven krijgt als eerste in Nederland een Cyber Weerbaarheid Centrum om bedrijven binnen de kennisintensieve maakindustrie te helpen met weerbaarheid tegen digitale spionage en sabotage. Daarmee is de hightech regio volgesn een woordvoerder 'koploper in Nederland die - naast de door het Rijk aangewezen vitale sectoren (zoals gezondheidszorg, energie, haven etc.) - serieus werk maakt van cyberweerbaarheid en wordt aangesloten op vertrouwelijke informatie van het Rijk'.

"Binnen het nieuwe centrum kunnen met name ook mkb’ers in de hightech regio aansluiten op een collectief, professioneel systeem tegen online aanvallen. Uiteindelijk kunnen het bedrijfsplan voor dit nieuwe centrum en de opgedane praktijkervaring benut worden om weerbaarheidscentra voor de kennisintensieve maakindustrie in heel Nederland in te richten."

Ruim twintig grote bedrijven uit Brainport Eindhoven wisselen al (mondeling) vertrouwelijke informatie uit op het gebied van cybersecurity binnen de Eindhoven Cyber Security Groep (ECSG). Voor het sterk verweven ecosysteem in de hightech regio geldt echter dat deze als geheel pas echt zo veilig mogelijk is als alle spelers weerbaar zijn tegen cybercrime.

"Daarom besloten de ECSG, Brainport Industries, Brainport Development, BDO Accountants & Adviseurs en de Provincie Noord-Brabant gezamenlijk de opgedane expertise van de ECSG verder uit te bouwen tot een Cyber Weerbaarheid Centrum Brainport (CWCB). Momenteel werkt een first user group aan de verdere ontwikkeling. Naar verwachting is het centrum eind 2018 operationeel; een belangrijke bouwsteen daarbij is de pilot over informatiedeling en -uitwisseling die samen met TNO en de ministeries EZK (het Digital Trust Centre, DTC) en J&V (het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC) wordt uitgevoerd."

“Het Brainport-initiatief is omarmd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat”, lichten projectleiders Robert-Jan Marringa van Brainport Development en Sandra Konings, voorzitter en initiatiefnemer van ECSG  toe. “Onze oproep om aandacht voor het mkb, met name in de kennisintensieve maakindustrie, heeft mede geleid tot de Kamerbrief van 22 mei 2017 waarin EZK aangeeft ervaring op te willen doen met cyber-securityinformatie-uitwisseling voor én door kennisintensieve bedrijven, die gekoppeld moest worden aan de beschikbare vertrouwelijke overheidsinformatie.”

Volgens Marringa zijn cyberaanvallen een serieuze bedreiging voor alle ondernemingen in Brainport Eindhoven. “De nationale en internationale voorbeelden van recente cyberaanvallen zijn legio en de economische impact voor een bedrijf en/of regio kan enorm zijn. Grote bedrijven als ASML en Philips zullen een cyberaanval wel kunnen doorstaan, maar voor mkb’ers is dat maar zeer de vraag.” Konings vult aan: “Ketenweerbaarheid is daarom echt van groot belang. Informatie-uitwisseling en samenwerking zijn de sleutel naar cyberweerbaarheid, we raken immers steeds meer en intensiever digitaal met elkaar verknoopt. Tegelijkertijd zijn bij ondernemers binnen het kleinere bedrijfsleven onvoldoende kennis en middelen voorhanden om zelfstandig weerbaar te zijn. Binnen het CWCB worden ook zij in staat gesteld om zich beter te weren tegen cyberaanvallen en/of een mogelijke aanval sneller te boven komen. Zo’n centrum is dan ook een belangrijke bijdrage aan het ecosysteem van Brainport Eindhoven.”

www.brainporteindhoven.nl


Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >