Nieuws


27-02-2018 8:30

De inschrijving voor de Herengracht Industrie Prijs (HIP) 2018 is geopend. De jury nodigt belangstellenden van harte uit om hun meest bijzondere interieurproject(en), gerealiseerd in Nederland tussen 14 april 2016 en 14 april 2018, in te zenden.

De jury, bestaande uit voorzitter Patrick Koschuch, Erik Kessels, Saskia Simon, Tanja Soeter en Indira van 't Klooster, beoordeelt de projecten aan de hand van de thema's 'Loyaliteit aan kwaliteit', 'De relatie tussen gebouw en interieur levert meer op dan de som der delen' en 'Exterieur en interieur zijn in harmonie en vormen een Gesamtkunstwerk'.

Inzenden is mogelijk tot 14 april 2018. Op 14 juni 2018 maakt de jury de winnaar bekend.

www.herengrachtindustrieprijs.nl


Deel op Social Media26-02-2018 8:30

Inrichter Elros houdt een open dag. Op vrijdag 16 maart zijn belangstellenden welkom in de showroom in Giessen.

"Met ingang van maart 2018 beschik ik over een volledig nieuwe showroom", aldus Roy Sluijmers. "Als officieel agent van de fabrikanten Kastel, Luxy en Bralco presenteert Elros op geheel eigentijdse wijze een groot deel van de collectie. Deze showroom zal bijdragen aan een voortzetting van de groei die Kastel, Luxy en Bralco doormaken op de Nederlandse markt."

Tijdens deze dag zullen de fabrikanten zelf ook aanwezig zijn. "Een mooie gelegenheid om kennis te maken onder het genot van een Italiaans hapje en een heerlijk drankje."

www.elros.nl 


Deel op Social Media20-02-2018 8:30

KPN en SecurityMatters zetten een nieuwe stap in de ontwikkeling van een systeem voor Building Automation Intrusion Detection (BrAIN). De bedrijven ontvangen een subsidie voor de bouw van een werkend prototype dat gebouwautomatiseringssystemen beveiligt. Hiermee betreden KPN en SecurityMatters de tweede fase van 'SBIR Cyber Security III', een competitie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) die bedrijven stimuleert bij te dragen aan cybersecurity.

Met BrAIN beschermen KPN en SecurityMatters ondernemingen tegen een nieuw type dreiging. Gebouwautomatiseringssystemen worden steeds vaker met het internet verbonden. Hierdoor vormen ze een eenvoudige prooi voor cybercriminelen. Via dergelijke systemen kunnen hackers bijvoorbeeld de koeling in datacenters uitschakelen, het licht in kantoorgebouwen bedienen of in landbouwkassen de temperatuur verhogen waardoor de teelt verloren gaat.

 

Intelligente Building Automation Systems zijn voor hackers bovendien het ideale toegangspunt tot bijvoorbeeld gevoelige data. Vanuit de afgelopen jaren zijn diverse internationale voorbeelden bekend van bedrijven die gehackt zijn middels hun gebouwautomatiseringssystemen, zoals een supermarktketen en een internetgigant.
 

Het netwerk-gebaseerde Intrusion Detection Systeem BrAIN moet aanvallen op systemen voor gebouwautomatisering en -beheer detecteren en afslaan. Aan de hand van blacklists en whitelists controleert BrAIN of het gemonitorde BACnet-verkeer 'goed' of 'fout' is. BACnet is een datacommunicatieprotocol voor gebouwautomatiseringssystemen. Ook signaleert BrAIN eventuele misconfiguraties en manipulatie van systemen.

 

"Er zijn nog geen goede beveiligingsmechanismen beschikbaar voor intelligente gebouwautomatiseringssystemen. Gebruikers lopen daarmee het gevaar gehackt te worden", zegt Suzanne Rijnbergen, portfoliomanager Security bij KPN. "Met BrAIN laten we zien dat we continu vooroplopen op het gebied van innovatie en security door voor klanten nieuwe dreigingen af te weren."

 

"SecurityMatters en KPN vormen samen de ideale combinatie om van BrAIN een succes te maken", vervolgt Rijnbergen. "Beide organisaties zijn namelijk sterk in innovatie en beschikken over een uitgebreid netwerk. SecurityMatters heeft uitgebreide ervaring met het beveiligen van industriële installaties, terwijl KPN veel expertise op het gebied van monitoring heeft. Hiermee is het een unieke combinatie van kennis waar klanten op kunnen vertrouwen."

 

BrAIN behoorde in fase 1 van SBIR Cyber Security III tot de winnende projecten. Deze fase bestond uit het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek. Tijdens dit onderzoek bleek dat er een grote behoefte is aan een product als BrAIN. Aan KPN en SecurityMatters nu in fase 2 de opdracht om een werkend prototype te ontwikkelen, waarna het eindproduct op de markt kan worden gebracht. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft hiervoor opnieuw een subsidie beschikbaar gesteld aan KPN en SecurityMatters.

www.rvo.nl


Deel op Social Media
19-02-2018 8:30

Het Facade Identification System (FIS) werd tijdens de Pitchavond Duurzame Uitdaging Amersfoort 2018 op 14 februari uitgeroepen als winnaar. De gemeente Amersfoort en het Kennislab voor Urbanisme organiseerden de Duurzame Uitdaging om de verduurzaming van de stad te versnellen.
 

FIS maakt het mogelijk om een gevel gedurende de hele life cycle identificeerbaar te maken en hier digitaal informatie aan te koppelen. Dit systeem werd gekozen als beste circulaire business case.


Het Facade Identification System (FIS) is ontwikkeld door de VMRG, SlimLabs, Root en Tagologic. De VMRG en SlimLabs vertegenwoordigden de initiatiefnemers op deze avond. Arjan Kalfsbeek van SlimLabs wist in een pitch van exact 60 seconden de jury te overtuigen dat FIS het beste businessidee is voor een circulaire stedenbouw. Een groot probleem binnen de bouw- en vastgoedwereld is volgens Kalfsbeek dat niemand precies weet welke producten en grondstoffen er in een gebouw zitten. Kalfsbeek: “Dit is een probleem, omdat als gevolg hiervan (bijna) alle producten in gebouwen eindigen als afval, maar ook omdat je niet weet bij wie je terecht moet als er onderhoud nodig is aan een specifiek onderdeel. Door gebouwelementen te voorzien van unieke tags, zijn ze gedurende de hele levensduur identificeer- en traceerbaar.”


Als voorbeeld liet Kalfsbeek een kozijn zien, waar verschillende tags op aangebracht waren en lichtte toe: “Door deze te scannen met bijvoorbeeld een telefoon zie ik binnen de FIS applicatie precies waar het kozijn van gemaakt is, wie het gemaakt heeft en welke grondstoffen erin verwerkt zitten en wie eventueel onderhoud dient uit te voeren. Ook de leverancier weet zo exact waar zijn gevels zitten, kan ze eenvoudig monitoren en als de gevel afgedankt wordt, ervoor zorgen dat deze voor hergebruik of recycling in aanmerking komt.”


De jury, bestaande uit juryvoorzitter en wethouder Willem-Jan Stegeman (Gemeente Amersfoort), Rob Jansen (Vastgoedbedrijf Heilijgers), Chris Schuthof (Sectorteam Bouw ABN AMRO) en informal investor Jacques van Ek (K4), benoemde twee winnaars, waaronder FIS. Zij wonnen hiermee financiële ondersteuning. Alle deelnemers aan de Duurzame Uitdaging Amersfoort hebben een ontwikkeltraject gevolgd. Bram Entrop van de brancheorganisatie voor gevels, VMRG: “Wij zijn dankbaar dat we deel mochten nemen aan de Duurzame Uitdaging Amersfoort. We werden hierdoor gedwongen om ons product en dienst scherp te krijgen. Door een duidelijk beeld te hebben van wat wij met FIS leveren, is hier een business model aan te hangen. Onder professionele begeleiding werken aan het business model van FIS heeft ons duidelijk inzicht gegeven in welke vorm wij de applicatie willen vermarkten. En de kers op de taart is natuurlijk dat FIS ook nog als winnaar uit de bus kwam.”

www.productinformation.nl


Deel op Social Media14-02-2018 8:30

Beursmanager Patrick Schilte, verantwoordelijk voor de vakbeurs VSK, kijkt terug op een meer dan geslaagde editie. Met bijna 35 duizend bezoekers toont de vakbeurs zich een stabiele factor in de installatiewereld. "De installatiebranche is booming en aanjager van de energietransitie. Die dynamiek zagen we terug in de investeringbereidheid. Veel exposanten hebben goede zaken gedaan op de beurs of vele leads geschreven."

Vakbeurs VSK werd van dinsdag 6 tot en met vrijdag 9 februari gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. Het evenement werd geopend door Uneto-VNI voorzitter Doekle Terpstra, waarna een openingsdebat volgde over de toekomst van een gasloos Nederland. Duidelijk is - zo bleek tijdens dit debat - dat de installatiebranche een 'game changer' is in de energietransitie. Dit was volgens Patrick Schilte terug te zien op de beursvloer.

"Exposanten haakten massaal in op actuele thema's. We zien dat de sector steeds slimmer wordt en oplossingen steeds geavanceerder worden. Dat zagen bezoekers letterlijk terug op de beursvloer. Het was vooraf onze insteek met de pay off 'ons vak wordt steeds slimmer, blijf scherp met VSK' om bezoekers kennis te laten maken met deze state-of-the-art ontwikkelingen. Getuige de reacties van onze bezoekers zijn we daar samen met onze exposanten in geslaagd. De beurs kreeg van bezoekers een fors hoger waarderingscijfer dan twee jaar geleden."

VSK staat volgens de beursmanager in het hart van de installatiebranche. 51 Procent van de VSK-bezoekers is eigenaar van een installatiebedrijf of werkt daar, gevolgd door professionals uit de technische- & advieshoek, vastgoed, industrie en groothandel. Eenderde van de bezoekers vervult een directie of management functie. Zeven van de tien bezoekers beslist of adviseert over investeringsbeslissingen. In grote meerderheid verklaarden bezoekers meer dan tevreden te zijn over de breedte van het aanbod en de aanwezigheid van marktleiders.
 

De twee belangrijkste motieven om naar de VSK te komen zijn op de hoogte blijven van nieuwe technische en branche ontwikkelingen (82%) en contacten onderhouden met bestaande en nieuwe leveranciers. Bezoekers waren breed geïnteresseerd in het expositieprogramma. De meeste interesse ging uit naar verwarming, luchtbehandeling/airconditioning, koudetechniek, zonne- en andere alternatieve energie, sanitair en ventilatie.
 

Patrick Schilte: "We hebben duidelijk ingezet op een nieuwe VSK rond de duidelijke thematieken Gezond & comfort, Digitaal en slim en Energie (r) evolutie en transitie. We wilden laten zien hoe de slim de branche is, mensen dit zelf laten ervaren, bovendien mocht het ook nog een leuk dagje uit zijn. Ik heb van alle kanten terug gehoord dat we daarin zijn geslaagd, dat het ook weer gezellig was na zware jaren in de installatiesector. We hebben een sterke basis gelegd voor de 2020-editie. We hebben gevraagd of bezoekers ook van plan zijn ons over twee jaar te bezoeken. We hebben ze deze editie niet teleurgesteld. 88 Procent geeft aan ook in 2020 van de partij te zijn. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst."

www.vsk.nl


Deel op Social Media
14-02-2018 8:30

Sinds kort is de website van Inside Information voorzien van een zogenoemde 'kennistafel'. Inside Information opereert sinds jaar en dag als een kennisplatform in de projectinterieurbranche. De service wordt nu verder uitgebreid met een rubriek waarin lezers rechtstreeks toegang krijgen tot proefschriften en belangwekkende publicaties uit internationale wetenschappelijke tijdschriften. 

Wetenschappelijke inzichten spelen steeds meer een sleutelrol bij het succesvol inrichten van projectruimtes. Om het lezerspubliek van Inside Information - facilitair managers, inrichters, architecten, et cetera - nog beter in te lichten zal de redactie van Inside voortaan de wetenschappelijke onderzoeken delen met de markt.

Wekelijks bereiken de redactie onderzoeken op verelei terrein. Deze zal de redactie blijven bespreken en duiden in de papieren editie van Inside Information alsmede op deze website. Om de lezers optimale service te bieden, zal de redactie echter ook de originele onderzioeksgegevens openbaar maken. Dit geschiedt via de nieuwe kennistafel. De nieuwe rubriek is hier te vinden.
 


Deel op Social Media09-02-2018 13:30

Het Nieuwe Werken pakt positief uit. dat is de belangrijkste conclusie van een promotieonderzoek dat werd uitgevoerd door Arjan de Kok. Hij onderzocht de effecten van de invoering van Het Nieuwe Werken (HNW) op medewerkers en organisaties. Afgelopen maandag 5 februari verwierf hij de doctors-titel met het onderzoek.

De Kok combineerde een langlopende studie onder medewerkers die met HNW te maken kregen met een breed onderzoek onder ruim duizend respondenten. Hiertuit kwam naar voren dat de meeste medewerkers tevreden zijn met hun nieuwe werkomgeving en kunnen hierin goed functioneren. Aandachtspunten zijn er echter ook, zoals de negatieve beleving van het verlies van de eigen werkplek en de complexe balans tussen informatiebeveiliging en mobiel werken.
 

Het Nieuwe Werken (HNW) is het plaats- en tijdsonafhankelijk kunnen werken in een flexibele werksetting. De invoering HNW rust op drie samenhangende pijlers: de nieuwe werkomgeving (Bricks), het gebruik van IT en mobiel werken (Bytes), en resultaatgericht werken en work-life balance (Behavior). Uit het onderzoek van De Kok blijkt dat HNW een significant positief effect heeft op de werknemersbetrokkenheid en uiteindelijk het presteren van de organisatie.

Doordat medewerkers mobieler zijn, verandert wel de manier van kennisdelen, aldus De Kok in zijn proefschrift. Communicatie verloopt minder vaak face-to-face en meer virtueel. Kennis wordt ook minder vaak (expliciet) gedocumenteerd. Dit brengt het risico met zich mee dat er belangrijke kennis verloren gaat. de kersverse doctor concludeert dat potentieel de meeste winst van HNW zit in het resultaatgericht kunnen werken en niet zozeer in de inrichting van het nieuwe kantoor of de mobiele IT. 

www.uu.nl


Deel op Social Media07-02-2018 13:31

Facility for Future 2018 is op zoek naar inspirerende presentaties, innovatieve oplossingen en ambitieuze ambassadeurs voor de tweee editie van dit bijzondere inspiratie-event voor de werkplek en de werkomgeving.

De beroepsvereniging voor het facilitaire domein, FMN, nodigt via een ´call 4 presentations´ en een ´call 4 solutions´ organisaties, (facilitair) professionals, onderzoekers en studenten uit om een bijdrage te leveren aan de programmering van de tweedee editie van Facility for Future. Inzendingen kunnen tot 18 maart 2018 via de website van FMN  worden ingestuurd en worden beoordeeld door een professionele Content Board van onafhankelijke experts, Premium Partners en FMN.


FMN-voorzitter Natalie Hofman: “Inmiddels krijgt het gekozen thema ‘Het Nieuwe Facilitaire DNA – Discover New Ambitions’ lading. Deelnemers geven mede vorm aan de content door in te tekenen op bijvoorbeeld experience rooms, workhops, start-up garageboxen en natuurlijk een van de vele podia. De Content Board onder leiding van FMN bewaakt de samenhang, zowel qua inhoud als de nieuwe look & feel.”

Facility for Future is ontstaan vanuit een behoefte binnen de facilitaire branche en wordt onder regie van FMN georganiseerd. De tweede editie van Facility for Future wordt mede mogelijk gemaakt door een consortium van vooraanstaande, innovatieve facilitaire bedrijven zoals ISS, Sodexo, Hutten en BAM FM.

In de vernieuwde Brabanthallen opent op 19 september 2018 een event van allure. Met aansprekende nationale en internationale sprekers van zowel binnen als buiten het vakgebied, is Facility for Future een ‘must’ voor alle vernieuwers en andere betrokkenen rondom het faciliteren van de werkplek en de werkomgeving van morgen.

De tweede editie van Facility for Future blijft gratis te bezoeken voor het publiek. Verschillende programmaonderdelen kunnen alleen op uitnodiging of tegen betaling worden bijgewoond. De organiserende partijen streven met de 2e editie naar meer dan 4.000 bezoekers. De eerste editie van Facility for Future trok ruim 4.000 unieke bezoekers en werd door de bezoekers gewaardeerd met een 7,5.

www.fmn.nl


Deel op Social Media07-02-2018 8:30
Duurzaamheid is van levensgroot belang voor de toekomst van interieurbedrijven. Maar het is moeilijk voor de industrie om dit topic op een transparante manier relevant te maken voor de klanten. De Better Effect Index van Kinnarps is volgens de fabrikant de eerste tool op de markt die een volledig en transparent zicht biedt op de duurzaamheid van producten.
 
Wat betekent duurzaam design? Hoe kan je een holistische beoordeling maken van de totale impact van een product? Tijdens de Stockholm Furniture & Light Fair biedt Kinnarps nieuwe antwoorden en inzichten over het onderwerp.
`Het verhaal begint bij de Better Effect index – een unieke tool die de duurzaamheid van producten evalueert aan de hand van een puntensysteem. De tool is ontworpen op basis van de verschillende aspecten die klanten belangrijk vinden bij het maken van duurzame keuzes. Zes verschillende aspecten: grondstoffen en hulpbronnen, pure materialen, hergebruik, klimaat, sociale verantwoordelijkheid en ergonomie. Deze aspecten krijgen een score tussen 1 en 3. Dit geeft ons een duidelijk beeld van de duurzame voordelen van een product en wat er ontbreekt om het nog te verbeteren.`
 
Een voorbeeld is de Capella/bureaustoel van Kinnarps, die met een gemiddelde score van 2,4 punten een hoge waarde kreeg toegebedeeld. `De tool is volledig transparent, dus zowel klanten als concurrenten kunnen zien hoe we onze producten beoordelen. Kiezen voor duurzaamheid en de kenmerken vergelijken was nooit makkelijker en we hopen dat de Better Effect Index een nieuwe standaard voor duurzaamheid zal worden in de industrie.`
 
“De klant heeft het recht om te weten hoe duurzaam een product is en hij moet kunnen vergelijken met producten van andere merken. We zien het als een vorm van samenwerking. Als iedereen zijn gegevens openbaart, kunnen we ons met elkaar vergelijken. Dit zal bijdragen tot een snellere evolutie binnen de industrie”, aldus Johanna Ljunggren, Sustainability Manager bij Kinnarps.

www.kinnarps.nl
 

Deel op Social Media05-02-2018 8:30

Een groot succes. Dat zeggen exposanten en organisatie over de twintigste editie van de vakbeurs facilitair & Gebouwbeheer. Van 24 tot en met 26 januari verzamelde de Nederlandse facilitaire wereld zich in het Utrechtse Jaarbeurscomplex. Behalve een uitgebreid lezingenprogramma waren er natuurlijk ook tal van producten te zien op de vele beursstands.

Een opvallend element van de twintigste editie van de vakbeurs was het rijkgevulde kennisprogramma. In het zogenoemde ‘Julianagebied’ had de beursorganisatie een ‘side-programma’ georganiseerd, waar belangstellenden werden geïnformeerd over bijvoorbeeld het schoonmaken van gebouwen en ‘artificial intelligence’. En in de zes zalen in hal 3 van de beurs konden beursbezoekers zich laten bijpraten over een keur aan facilitaire onderwerpen waaronder hospitality, risicomanagement en dynamisch werken.

Behalve op de soms drukbezochte lezingen vond er natuurlijk ook kennisoverdracht plaats op de vele beursstands. De beursvloer in de drie hallen van vakbeurs Facilitair & gebouwbeheer waren ook tijdens de twintigste editie weer rijkelijk gevuld met de meest uiteenlopende bedrijven. Daaronder bevond zich onder meer een flink aantal meubelbedrijven, die elk op eigen wijze trachtte de eigen producten en diensten bij het facilitaire publiek onder de aandacht te brengen. We zagen onder (veel) meer Rohde & Grahl, Drentea, Ceka Office Group, Bellicon, Palmberg, Thovip Ergonomics, Markant, Vitra, Bulo en Wilkhahn. 

Behalve de ontwikkelingen op het gebied van duurzaam en gezond (ontmoetings)meubilair konden bezoekers zich op de vele beursstands ook laten informeren over ‘groen’ in het interieur, akoestiek, veiligheid, toegangscontrole, de automatisering van facilitaire processen, koffie en wat al niet.  Het maakte van de 2018-editie van de beurs een evenement om niet te missen voor iedereen die in Nederland de vinger aan de facilitaire pols wil houden.

www.vakbeursfacilitair.nl

04-02-2018 13:30

Vijftig jaar geleden, op 31 januari 1968, werd bbn adviseurs opgericht als bureau voor onafhankelijke bouwcoordinatie. In 50 jaar ontwikkelde bbn zich tot full service bureau voor vastgoedadvies en -management. 
 

De verjaardag werd gevierd met een symposium voor genodigden over de duurzame toekomst van Nederland, waaraan medewerking werd verleend door Rijksbouwmeester Floris Alkemade en Ruimtevaarder André Kuipers. Directeur Rinald van der Wal: `Het is fantastisch om terug te mogen kijken op 50 jaar meerwaarde in projecten. Het is nog veel mooier om 50 jaar vooruit te kijken en te bedenken hoe we, samen met onze klanten, kunnen bijdragen aan de duurzame toekomst van Nederland."

Anno 2018 is bbn adviseurs een onafhankelijk adviesbureau voor gebouw en gebied met ruim 120 medewerkers. Vanuit vestigingen in Houten, Amsterdam en Rotterdam levert bbn diensten voor vastgoedadvies, gebiedsontwikkeling, bouwmanagement, bouwkostenmanagement en onderhoud. De opdrachtgevers zijn vooral te vinden in de sectoren overheid, projectontwikkeling, zorg, belegging en onderwijs. 

www.bbn.nl


Deel op Social Media

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >