Nieuws


16-11-2018 7:45

Burn-out is een steeds groter probleem. Maar liefst 16 procent van de medewerkers heeft psychosociale klachten en dit aandeel groeit gestaag door. Er ligt inmiddels een flinke stapel onderzoek die consequent dezelfde uitkomst laat zien: dat de menselijke natuur niet is toegerust voor ons huidige leef- en werkpatroon. Mensen zijn gemaakt om in de natuur te leven, met lichaam en spierkracht te werken, frisse lucht in te ademen, elkaar verhalen te vertellen bij het kampvuur, te slapen als het donker is, en zich te voeden met verse producten van het seizoen.Op weg naar gezonder werken
Hoe werk georganiseerd is en hoe mensen met elkaar omgaan op de werkvloer verschilt per werkplek. Maar vrij algemeen geldt: we bewegen te weinig, eten ongezond en de werkomgeving is onnatuurlijk ingericht. Voor al deze onderwerpen bestaan oplossingen die bewezen werken. En die onderwerpen en goede voorbeelden staan centraal op Natuurlijk werkt. Wat kosten ze, en wat leveren ze op?

Een nadere uitwerking van biofilie
Centraal in ons gedachtengoed staan de principes van biofilie: de mens en onze hersenen zijn gemaakt om in de natuur te overleven. We zoeken beschutting, uitzicht, leven met de seizoenen, het lichtverloop en de geluiden en vormen van de natuur. Onze reacties zitten diep geworteld in ons systeem. Mensen die ’s avonds moeten werken bijvoorbeeld, zijn al heel erg geholpen als het licht dan veel minder blauw is dan overdag. Het groen van planten blijkt stressverlagend en verhoogt de creativiteit.

Samengevat: het natuurlijker maken van werkplekken en het stimuleren van gezonder gedrag zal het probleem van burn-out niet van de aardbodem vagen. Maar natuurlijk ingerichte werkplekken dragen wel degelijk bij aan gezondere medewerkers.

Van bewustwording naar optimaal ingerichte werkplekken
Steeds meer onderzoek, afkomstig uit verschillende disciplines wijst precies dezelfde kant op. Wij kunnen onze natuur niet ongestraft verloochenen. De andere kant van deze conclusie is dat er in praktische zin wel echt iets aan de toenemende gezondheidsproblemen op de werkvloer is te doen. Meer groen, natuurlijke materialen, echt daglicht, gezonder eten, meer bewegen en rust heeft aantoonbaar effect.

Natuurlijk werkt concentreert zich op bewustwording, steeds meer onderbouwing door onderzoek, het ontwikkelen van middelen en het verbreden van het netwerk. Met telkens als doel: een gezondere werknemer op ee natuurlijker werkplek.  Overheid en bedrijfsleven ontvangen dit initiatief met belangstelling en willen ons ondersteunen om dit verder te brengen.

Klik hier voor de animatiewww.natuurlijkwerkt.nl

 

Deel op Social Media
16-11-2018 7:30

De kantorenmarkt is in beweging. Nieuwe kantoorpanden verrijzen, bestaande kantoorgebouwen worden gemoderniseerd, monumenten worden omgebouwd naar kantoren. De energieprestatie krijgt daarbij tegenwoordig standaard veel aandacht, maar welke garanties zijn er dat de kantoren na oplevering ook goed genoeg scoren op de aspecten gezondheid, comfort en productiviteit?

Met het rapport Programma van Eisen Gezonde Kantoren, mede mogelijk gemaakt door RVO, VLA, Platform Duurzame Huisvesting, PIT en TVVL, wordt een handreiking gegeven aan partijen die kantoren willen (her)ontwikkelen die niet alleen energiezuinig zijn, maar vooral ook gezond, comfortabel en productiviteit-bevorderend. Atze Boerstra (BBA Binnenmilieu, TVVL Impuls) presenteerde donderdag 15 november tijdens de TVVL Techniekdag het rapport dat door TVVL voorzitter Henk Willem van Dorp werd overhandigd aan Diederik Samsom, onderhandelaar voor het Nederlandse klimaatakkoord.

Bij nieuwbouw en renovaties van kantoorpanden dienen er vooraf eisen geformuleerd te worden waarop ontwerpers, installateurs en aannemers hun plannen kunnen baseren. Om hen hierbij te ondersteunen heeft het Platform Gezond Binnenklimaat het ‘PvE Gezonde Kantoren 2018’ laten opstellen.

Met het rapport kunnen gebruikers:
bij de start van een project uitgangspunten vastleggen die bepalend zijn bij het (her)ontwerpen van gebouwinstallaties, gevels en andere aspecten die van invloed zijn op het comfort, de gezondheid en de prestaties van de (toekomstige) gebouwgebruikers;
eisen op maat formuleren die als outputparameters opgenomen kunnen worden in bijvoorbeeld contracten, ontwerpdocumenten en bestekstukken;
referenties formuleren voor binnenmilieu-prestaties die gehanteerd kunnen worden bij de uitvoering van controles en oplevermetingen;
concrete prestatie-doelen stellen daar waar het gaat om monitoringstools en beheer- en onderhoudsprotocollen; al dan niet in de context van DBFMO of PPS contracten (contractvormen waarbij m.n. ook het presteren gedurende de gebruiksfase van belang is).

Het rapport is te downloaden op het nieuwe platform van TVVL, dat op 15 november tijdens de TVVL Techniekdag werd gelanceerd.

Over TVVL
TVVL is het Platform voor mens en techniek, opgericht in 1959 en telt inmiddels ruim duizend persoonlijke leden en vijfhonderd bedrijfsleden. TVVL is een belangrijte gespreks- en kennispartner in de technologische sector, die nadenkt over de technische uitdagingen van de toekomst. Van oorsprong gericht op gebouwgebonden installatietechniek, verbindt TVVL inmiddels verschillende disciplines en biedt een platform, een denktank, waar kennis wordt gedeeld, ontwikkeld en overgedragen.

www.tvvl.nl

12-11-2018 3:00

Het doek is gevallen voor de meubelketen Chateau d'Ax, met tien vestigingen in Nederland, waaronder winkels in Amsterdam, Breda, Rotterdam en Utrecht. De rechtbank Midden-Nederland heeft vorige week het faillissement uitgesproken over de onderneming. Volgens Italiaanse media is het Italiaanse Chateau d'Ax dit najaar in financiële problemen gekomen. Via een surseance in eigen land probeerde men een sanering door te voeren, met daaraan gekoppeld een doorstart. Het familiebedrijf stamt uit 1948 en verkoopt in diverse landen zijn eigen meubelen. De Nederlandse winkels vallen onder de besloten vennootschap Italdax uit Harmelen.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >