Nieuws


30-08-2017 15:00

Recentelijk verscheen een interessant proefschrift over de flexibilisering van de kantoorruimte. Aan de Rotterdam School of Management, onderdeel van de Erasmus Universiteit, promoveerde Christina Wessels op het proefschrift. 'Flexible Working Practices: How Employees Can Reap the Benefits for Engagement and Performance'.

Wessels trekt een aantal opmerkelijke conclusies. Zo stelt ze dat 'hoewel flexibel werken grote populariteit onder kennisintensieve organisaties geniet, is het vaak niet duidelijk welke effecten flexibel werken sorteert. Wetenschappelijke studies hebben tot nu toe nog geen duidelijk beeld opgeleverd over de effecten van flexibele werkvormen; studies hebben aangetoond dat flexibele werkvormen kunnen leiden tot zowel positieve, negatieve als geen effecten voor prestaties en welzijn'.

In haar proefschrift levert ze een bijdrage aan het opvullen van dit kennishiaat. belangrijkste conclusie: 'Deze dissertatie toont aan dat als medewerkers productief en gezond willen blijven en hun werk en privéleven in balans willen houden, ze idealiter gebruik maken van het vormgeven van werk in tijd en plaats. Verder stelt dit proefschrift voor dat flexibele medewerkers idealiter gebruik maken van het vormgeven van werk door media gebruik (‘media job crafting’) om zo te kunnen profiteren van de voordelen van flexibele werkvormen op dagelijkse basis'.

Wessels benadrukt verder dat het invoeren van een flexibeler werkconcept niet automatisch tot meer betrokkenheid, autonomie et cetera leiden: 'De behoefte aan routine een mogelijke verklaring is voor het feit dat prestatie en welzijn niet altijd automatisch veranderen nadat men is overgestapt op flexibel werken (activiteit gerelateerde werkplekken). Heersende mentale modellen (bijvoorbeeld omtrent persoonlijke voorkeuren qua werkomgevingen en verwachte voordelen van de verschillende werkomgevingen) en de relatieve nalatigheid van implementatiefactoren zoals de essentiële rol van de directe manager hebben aangetoond dat medewerkers geen gebruik hebben gemaakt van de toename in ruimtelijke flexibiliteit op de werkvloer. [...] Onze bevindingen tonen tevens aan dat het een aanzienlijke tijd kan duren voordat werknemers flexibiliteit volledig ervaren (tot 37 maanden) en dat deze toename in het gevoel van flexibiliteit overeenkomt met veranderingen in digitale mobiliteit'.

Het gehele proefschrift is hier te downloaden. 
 

Deel op Social Media30-08-2017 8:30

TSH Collab in Amsterdam is een nieuwe co-working space - in het gebouw van de voormalige Club Trouw - voor creatieve ondernemers en start-ups die meer uit hun werkomgeving willen halen. PET-flessen zijn er streng verboden.

"In deze Complete Connected Community doe je inspiratie op en heb je talrijke faciliteiten tot je beschikking: sporten met korting bij de Vondelgym, ontspannende yoga-sessies aan je desk en ieder moment van de dag verse maaltijden bij restaurant The Pool met de bruisende studentenvibe van The Student Hotel om de hoek", aldus de initiatiefnemer The Student Hotel.

"Met TSH Collab brengt The Student Hotel naast studenten, toeristen en zakenreizigers nu ook ondernemers en professionals bij elkaar in een designomgeving waar zij samen kunnen studeren, werken, logeren, eten en ontspannen. Het resultaat is een inspirerende omgeving die samenwerking en het uitwisselen van ideeën stimuleert."

Het hele jaar door vinden er tevens sociale evenementen plaats, zoals workshops, paneldiscussies en feesten. De maandelijkse ‘Creative Mornings’ zijn bijvoorbeeld ontbijtsessies voor de creatieve community. "Daarnaast is het ook mogelijk voor leden om zelf een kennissessie te organiseren in het Auditorium dat plaats biedt aan 150 personen. Mede door deze evenementen is TSH Collab de ideale plek om nieuwe contacten te leggen."

Volgens The Student Hotel is TSH Collab de eerste PET-fles vrije co-working space ter wereld
"TSH Collab zit ook maatschappelijk gezien niet stil: in samenwerking met Dopper wil TSH Collab de eerste PET fles vrije co-working space worden door PET-flessen te verbieden in de co-working spaces en in plaats daarvan herbruikbare Dopper flessen aan te bieden. Hiermee, alsmede door de diverse kennissessies die georganiseerd worden, wil TSH Collab bewustzijn creëren omtrent de acht miljoen (!) metriek plastic afval dat jaarlijks in de oceaan terechtkomt."

The Student Hotel Amsterdam City biedt flexplekken, maar ook vaste werkplekken, kantoren, ontmoetingsruimtes en een auditorium. "De werkruimtes bieden alle voorzieningen die maken dat je iedere ochtend met plezier naar je werk vertrekt. Zo is het inspirerende interieur ontworpen door designbureau Ninetynine, met zowel diverse stilteruimtes als overlegcabines, en is er de hele dag onbeperkt fair trade koffie. Ook aan de standaard musthaves voor een goed functionerende werkplek is gedacht, zoals een supersnelle WiFi-verbinding, een receptie, ontmoetingsplekken en vergaderruimtes. Nachtelijke, productieve uitspattingen behoren bovendien tot de mogelijkheden met 24/7 toegang tot alle faciliteiten."

TSH Collab-pakketten zijn beschikbaar vanaf 210 euro per maand voor een flexplek. Tot de opties behoren speciale werkplekken vanaf 300 euro per maand, en privékantoren voor 1-4 personen en 1-6 personen. Leden kunnen ook gebruikmaken van zogenaamde mini classrooms voor 20 euro per uur.
TSH Collab Amsterdam City is gevestigd op de Wibautstraat in het gebouw van voormalige Club Trouw, te midden van trendy cafés en bars. "Daarnaast is de locatie goed bereikbaar, zowel per openbaar vervoer als per auto." TSH Collab opent binnenkort tevens in Amsterdam West, Rotterdam en Den Haag.

www.thestudenthotel.com
 

Deel op Social Media
30-08-2017 8:30

Een kantoor schoonmaken met micro-rganismen? Het kan, zo staat te lezen in de belgische krant het Nieuwsblad. In het Provinciehuis aan de Singel in Antwerpen heeft de provincie Antwerpen de voorbije maanden een proefproject uitgevoerd waarbij kantoren werden schoongemaakt met natuurlijke micro-organismen.

De organismen werden via verneveling in de ruimte gebracht. vervolgens namen de micro-organismen stof en vuil op. De resultaten zijn naar verluidt positief.De provincie werkte voor het experiment samen met het bedrijf BioOrg, gevestigd in het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel.

“We hebben negen organismen gecombineerd die we her en der in Europa gaan zoeken zijn en die samen een goede vervanging kunnen vormen voor de klassieke schoonmaakmethode”, zegt Koen De Koster van BioOrg in de belgische krant het Nieuwsblad. Voklgens De Koster is het proces te vergelijken met waterzuivering of met een bos, dat ook een zichzelf reinigend ecosysteem is. 

De provincie werkt nu aan een overheidsopdracht om de schoonmaak voor het hele kantoorgebouw door micro-organismen te laten gebeuren, behalve in ruimtes waar dat wettelijk niet mag, zoals de keuken. BioOrg wil het product ook verder op de markt brengen.

www.bioorg.be


Deel op Social Media25-08-2017 8:30

Nederlandse kantoormedewerkers verkiezen een vrolijke collega boven een slimme. Vooral jongere werknemers hechten weinig waarde aan de intelligentie van een collega, slechts 2 procent van hen zegt dat hun ideale collega slim moet zijn. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van TrainTool, expert in online soft skills training, onder ruim 1.000 kantoormedewerkers in Nederland.

Naast vrolijkheid, staan betrouwbaarheid, behulpzaamheid, talentvol en aardig in de top vijf belangrijke eigenschappen van collega’s.
Starters op de arbeidsmarkt, van 18 tot en met 24 jaar, denken anders over hun ideale collega dan mensen met meer ervaring. Zo vinden zij het fijn als hun collega’s begripvol, serieus en zelfverzekerd zijn. Medewerkers die net voor hun pensioen zitten, vinden vooral betrouwbaarheid essentieel.

Zoals aan alles een keerzijde zit, hebben ook medewerkers minder positieve eigenschappen. Niet zelden wordt hierover achter elkaars rug om geklaagd. 23 procent ontkent dat er sprake is van een roddelcultuur bij hen op de werkvloer, tegenover 45 procent van de Nederlandse werknemers die zegt van wel. 31 procent laat zich er niet over uit. Kijkend naar verschillende sectoren, is te zien dat in overheid en openbaar bestuur het meest geklaagd wordt achter elkaars rug om. In bouw en industrie het minst.

Marijn de Geus, CEO van TrainTool, herkent het beeld: “De uitkomsten zeggen veel over wat mensen zoeken in werk, dat blijkt vooral een positieve sfeer. Vrolijke collega’s die voor elkaar klaarstaan. Tegelijkertijd blijkt men niet alles met de persoon zelf te bespreken. Klantvriendelijkheid is in veel bedrijven een speerpunt, maar collega-vriendelijkheid zou dat ook moeten zijn. Interne communicatie draagt evengoed bij aan succes.”

www.traintool.com/nl
 

Deel op Social Media
22-08-2017 8:30

Op 21 en 22 september wordt de zogenoemde Circular Creation Challenge gehouden. Tijdens deze innovatiechallenge rondom de circulaire economie brengt de 3D Makers Zone deelnemers uit verschillende bedrijfsomgevingen, branches, sectoren en onderwijsinstellingen bij elkaar.

Gedreven teams zullen tijdens de Challenge zich buigen over de ingebrachte cases van de verschillende partijen. Vanuit hun eigen passie en interesse bedenken zij tijdens de Challenge creatieve en innovatieve oplossingen met bijbehorende business cases en nieuwe modellen. 

"Nederland heeft als doelstelling om in het jaar 2050 volledig circulair te zijn met betrekking tot onze economie", aldus een woordvoerder. "Tijdens de Circular Creation Challenge 2017 werken we toe naar innovatieve concepten voor verschillende cases vanuit de overheid of het bedrijfsleven." 

"De circulaire economie biedt veel kansen. Recente studies tonen aan dat jaarlijks in Nederland 7 miljard euro te besparen is op grondstoffen, dat we minimaal 15.000 banen kunnen creëren en dat we onze milieufootprint sterk kunnen verminderen. Daar draagt de Circular Creation Challenge 2017 op een constructieve manier aan bij. Bepaalde instanties en bedrijven hebben een case ingebracht waar de deelnemers van de challenge aan gaan werken om te komen tot innovatieve concepten en duurzame oplossingen. Via deze zeer concrete cases en toepassingen worden er samenwerkingsverbanden gesmeed en krijgen deze een vliegende start."

In het kader van de CCC 2017 wordt gewerkt aan drie verschillende cases, die betrekking hebben op de onderwerpen luchtkwaliteit, kunststofketen en stadsdistributie.

www.circularcreationchallenge.nl
 

Deel op Social Media21-08-2017 8:30

Het aandeel duurzaam geproduceerd hout groeit op de Nederlandse markt. Dat meldt branchevereniging VVNH. Het is pikant nieuws in een periode dat een grote rijksaanbesteding op het gebied van kantoormeubilair uit de rails lijkt te lopen (zie dit bericht) omdat de partijen aan wie de opdracht voorlopig gegund is niet lijken te voldoen aan de eisen op het gebied van duurzaam hout.

Onlangs publiceerde Stichting Probos het rapport ’Duurzaam geproduceerd hout op de Nederlandse markt in 2015’ waarin staat dat het marktaandeel duurzaam geproduceerd hout op de Nederlandse markt van 13,3 procent in 2005 naar 83,3 procent in 2015 is gestegen. "Een mooie nationale prestatie waaraan de leden van de VVNH een substantiële bijdrage hebben geleverd", aldus een woordvoerder van de VVNH. De analyse die Probos van de VVNH rapportagegegevens over 2016 maakte laat zien dat het aandeel duurzaam geproduceerd hout van de VVNH in 2016 verder is gestegen.

Uit de rapportage blijkt dat de leden van de VVNH in 2016 ca. 1.7 miljoen m3 hout en plaatmaterialen importeerden, waarvan 90,2 procent met een certificaat van duurzaam bosbeheer (PEFC en FSC). VVNH directeur Paul van den Heuvel: “We zijn blij met de verder stijgende lijn, omdat ons dat dichterbij het realiseren van onze doelstelling brengt te weten ‘duurzaam geproduceerd hout, de norm in Nederland’. Voor al het materiaalgebruik geldt dat aantoonbaar duurzame productie een belangrijke voorwaarde is en met deze resultaten tonen we aan dat we daaraan voldoen. We zijn daarmee klaar voor de omschakeling naar de biobased economy.”

Alle drie de productgroepen hardhout, naaldhout en plaatmateriaal laten over 2016 stijgingen zien. Bij hardhout (inclusief tropische hardhout) steeg het aandeel duurzaam van 60,7 procent in 2015 naar 61,4 procent in 2016. Naaldhout steeg in dezelfde periode van 96,8 procent naar 97,9 procent en plaatmateriaal van 90,6 procent naar 92,3 procent. Paul van den Heuvel: “Bij (tropisch) hardhout kunnen we de komende jaren nog mooie resultaten boeken. Daarvoor zijn we niet alleen afhankelijk van de producenten aan de aanbodzijde maar ook van de Nederlandse consumenten voor het vergroten van de vraagzijde. Met het Convenant Bevorderen Duurzaam Bosbeheer geven we hieraan met 24 partijen, waaronder ministeries, instellingen, vakbonden en branches, invulling en proberen we deze resultaten samen te verwezenlijken.”

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) is de overkoepelende brancheorganisatie van 215 groothandelsbedrijven in hout en plaatmateriaal, inclusief filialen. De meerderheid van alle werknemers in de bedrijfstak (circa 4.900) is werkzaam bij de VVNH  lidbedrijven.

www.vvnh.nl
 

Deel op Social Media16-08-2017 14:37
Het onderwijs is bij uitstek een dynamische sector. Niet alleen omdat de politiek steeds meent te moeten interveniëren, managers de docenten in een administratief keurslijf willen dwingen en pubers hun leraren hoorndol maken, maar ook omdat de laatste ontwikkelingen op interieurgebied doorsijpelen in de onderwijssector. Henk-Jan Hoekjen doet verslag van de ontwikkelingen in ‘onderwijsland’ aan de hand van een gesprek met Forbo’s onderwijsexpert Marieke Meulman.

Geïnteresseerd in het volledige artikel? Kijk onderaan dit bericht.


 
  • Meer weten? U kunt dit artikel van 4 pagina's als losse pdf bestellen. De kosten bedragen € 10,00 >>> stuur een mail naar info@uitgeverijgelderland.nl
  • Ook kunt u het complete nummer (met het thema 'Onderwijs') aanvragen
    (€ 20, exclusief verzendkosten) >>> stuur een mail naar info@uitgeverijgelderland.nl
  • Of neem een jaarabonnement: klik hier
     
09-08-2017 9:45

Hyatt Regency Amsterdam opende in april van dit jaar in de Amsterdamse Plantagebuurt. Vanaf de eerste steen werd er gebouwd aan een energiek en duurzaam hotel. Deze inspanningen zijn beloond: het hotel mocht het toonaangevende Breeam-NL Excellent certificaat in ontvangst nemen. Hyatt Regency Amsterdam heeft een score van 73,26 procent behaald, de hoogste score ooit uitgereikt aan een hotel in Nederland.Breeam is een toonaangevend duurzaamheidkeurmerk en vormt de standaard voor een duurzaam bouwontwerp, constructie en operatie. Breeam certificeringseisen omvatten een breed scala aan criteria, van energie tot ecologie. Hierbij komen een tal van aspecten aan bod waaronder energie- en waterverbruik, gezondheid, welzijn, vervuiling, vervoer, materialen, afval en managementprocessen.Toni Hinterstoisser, cluster general manager Hyatt Regency Amsterdam & Andaz Amsterdam Prinsengracht: “Wij zijn trost en blij dat onze inspanningen tot dit mooie resultaat hebben mogen leiden. Vanuit onze merkbelofte en als hotel, werken wij niet alleen aan een duurzame relatie met onze gasten, maar tevens met onze directe omgeving. Wij zijn ons bewust van de impact van het hotel op het milieu en zijn er dan ook actief opgericht om onze CO2 footprint te verminderen. De Breeam-NL certificering vormt hierin een mooie eerste stap.''Al tijdens de bouw van het hotel vormde de ontwikkeling van een zo duurzaam mogelijk gebouw het uitgangspunt. Voorbeelden hiervan zijn de WKO (warmte- en koudeopslag) en de verticale tuin die dwars door de lobby loopt. Zowel binnen als buiten heeft het Hyatt Regency Amsterdam dit verder ontwikkeld en doet het hotel er alles aan om zo duurzaam mogelijk te zijn. Dit resulteerde onder andere in 40 procent minder energieverbruik en CO2-uitstoot.Enkele voorbeelden van toegepaste energiezuinige en milieuvriendelijke oplossingen zijn:
- Het verwarmen en koelen van het gebouw door middel van ondergrondse warmte- en koudeopslag (energie die ongeveer 180 meter onder de grond wordt opgeslagen).
- Het gebruik van FSC-hout, natuurlijke gevels en waar mogelijk licht gestructureerde gevels.
- Het gebruik van LED-verlichting met sensors waardoor licht niet onnodig blijft branden evenals de inzet van groene energie in alle gastenverblijven.
- De integratie van zachte oppervlakken zoals groene muren.
- 'A' label milieuvriendelijke liften met zorgvuldig gecontroleerd energieverbruik.
- Parkeerplekken voorzien van elektrische laadstations.
- Afvalscheiding van papier, glas en plastic.
- Het aanmoedigen van werknemers om met de fiets of OV te reizen, het vergoeden van OV reiskosten en het bieden van speciale parkeergelegenheid voor de fietsen van zowel werknemers als gasten.
- Het aanmoedigen van gasten om de trap te gebruiken in plaats van de lift.
- Het informeren van gasten over de inspanningen van Hyatt Regency Amsterdam om aan de Breeam-standaarden te voldoen.
- De aanwezigheid van een artistieke impressie in de meeting- en eventruimten, die de inspanningen van het hotel op het gebied van duurzaamheid uitbeeld en zichtbaar maakt aan haar gasten.Hyatt Hotels Corporation, met hoofdkantoor in Chicago, is een toonaangevende wereldwijde hospitality organisatie met een portfolio van dertien merken. Op 31 december 2016 bestond het aanbod uit 698 hotels en resorts in 56 landen.

www.hyatt.com

 

Deel op Social Media

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >