Nieuws


26-07-2017 8:31

De 7 miljoen werknemers in Nederland verrichten jaarlijks voor ruim 20 miljard euro aan onbetaald overwerk, zo blijkt uit onderzoek van TNO in opdracht van de FNV. "Als je dit zou omzetten naar betaald werk, dan levert dat bijna 300.000 extra fulltime banen op", aldus de FNV. "Daarmee is de officiële werkloosheid in één klap voor meer dan de helft opgelost."

Kitty Jong (vice-voorzitter FNV): "Ik vind dat werkgevers hiermee onverdiend wel een heel duur cadeau in hun schoot geworpen krijgen. Want aan de ene kant werken mensen zich een slag in de rondte, en tegelijkertijd hebben we bijna een half miljoen officiële werkzoekenden. Hoogste tijd om twee vliegen in één klap te slaan en meer mensen aan te nemen in echte banen."

Omgerekend werken werknemers in Nederland ruim 3 uur per week onbetaald over – in geld uitgedrukt is dat per werknemer een bedrag van 3.200 euro per jaar. Vooral de hoger opgeleiden laten zich niet onbetuigd: van hen werkt bijna 74 procent onbetaald over. Bij mensen met lagere opleidingen is dat 29 procent. Bij hen wordt overwerk vaker doorbetaald.

Teveel en structureel overwerken kan een teken zijn dat mensen een te hoge werkdruk hebben en het werk met te weinig mensen moeten doen. Vervolgens gaan ze overwerken om het werk toch af te krijgen. Uiteindelijk komen ze in een vicieuze cirkel terecht, omdat ze niet genoeg tijd overhouden om te herstellen van hun werk.

De FNV pleit voor meer echte banen. Om structureel onbetaald overwerk aan te pakken, wil de FNV dat contracten worden uitgebreid of dat er meer mensen worden aangenomen. "Hiermee wordt ook de ongezond hoge werkdruk aangepakt en de balans tussen werk en privéleven evenwichtiger."

www.fnv.nl
 

Deel op Social Media
26-07-2017 8:30

MoederscheimMoonen Architects heeft samen met Van Kessel Sport en Cultuurtechniek de aanbesteding gewonnen voor sportpark Harga in Schiedam. Op het sportpark zullen twee multifunctionele verenigingsgebouwen worden gevestigd en een geheel nieuw terrein met diverse sportvelden worden aangelegd.

Het sportpark is onderdeel van een grotere gebiedsontwikkeling waarbij park Harga een duurzame, gevarieerde en levensloopbestendige woonwijk wordt. In de huidige situatie zijn er op het sportpark reeds twee voetbalverenigingen gevestigd; SVV en HBSS. Deze voetbalverenigingen krijgen op het nieuwe sportpark een gezamenlijk gebouw. De omni-vereniging Hermes-DVS (voetbal, cricket, squash en rugby) wordt op het park ondergebracht in een multifunctioneel gebouw. In dit gebouw krijgt ook een gezondheidscentrum onderdak.

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp op Sportpark Harga. De gebouwen worden daarom zo toekomstbestendig mogelijk gemaakt. De plattegronden zijn flexibel en bij een groeiend ledenaantal kunnen de verenigingen gemakkelijk uitbreiden. Beide gebouwen worden vanuit een 'all-electric'-concept ontwikkeld. Zonnepanelen en een warmtepomp worden ingezet om duurzaam energie op te wekken en natuurlijk worden er diverse energiebesparende maatregelen getroffen zoals lage temperatuurverwarming en waterbesparende toiletten en douches. Ook voor de veldverlichting wordt op een duurzame manier energie opgewekt.

Oplevering van het park staat gepland voor eind 2018.

www.moederscheimmoonen.nl

Deel op Social Media


12-07-2017 8:30

Zo’n 80 procent van de overdekte zwembaden in Nederland voldoet nog niet aan het Bouwbesluit.  Zij kunnen niet aantonen dat er geen riskant roestvast staal zit op plaatsen in het zwembad waar dat gevaarlijk is. Dat zijn zwembaden wettelijk wel verplicht. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) noemt de situatie "zeer teleurstellend". Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer, met daarbij een rapportage over de situatie in de zwembaden.

Alle overdekte zwembaden moeten met een rapport aantonen dat er geen gevaarlijk roestvast staal in hun gebouw zit. Als het er nog is, moet het vervangen worden. Plasterk vraagt van de gemeenten om de zwembaden te controleren en naleving van het Bouwbesluit te eisen. Als er sprake is van een gevaarlijke situatie, kunnen zij zwembaden (tijdelijk) sluiten of andere maatregelen nemen.

Bepaalde soorten roestvast staal kunnen door chloordamp in het zwembad worden aangetast en breken. In 2011 kwam in Tilburg een vijf maanden oude baby om het leven nadat een geluidsbox naar beneden viel die met roestvast staal was opgehangen.

Omdat de zwembaden in Nederland daarna niet zelf genoeg maatregelen namen, kwam er vorig jaar een wettelijke verplichting. Elk binnenzwembad moest voor 1 januari 2017 met een rapport aantonen dat er geen gevaarlijk roestvast staal in hun bad aanwezig was. Uit onderzoek blijkt nu dat pas zo’n 20 procent van de onderzochte binnenbaden aan die verplichting voldoet. De zwembaden die niet reageerden op de vragen in het onderzoek zijn daarbij nog niet meegeteld.

Het verbod op bepaalde typen roestvast staal in overdekte zwembaden geldt vooral boven het zwembassin en in overige ruimten waar chloordamp is. Daar kunnen bevestigingen van plafonds, installaties of verlichting  van roestvast staal door chloordamp worden aangetast en breken. In en direct rondom het zwembassin is onder voorwaarden het roestvast staal nog wel toegestaan, zoals bij trapjes.

Gemeenten hebben de taak te controleren of zwembaden voldoen aan wettelijke verplichtingen. Zowel voor hun eigen gemeentelijke zwembaden, als voor andere zwembaden binnen de gemeente.

www.rijksoverheid.nl
 

Deel op Social Media10-07-2017 10:00

De eerste editie van Facility for Future van eerder dit jaar krijgt een vervolg. Daartoe hebben FMN, de beroepsvereniging voor het facilitaire domein, en organisator 2XPO vorige week besloten. "De tweede editie, waarin de sterke punten van het concept verder zijn doorontwikkeld, vindt plaats van woensdag 19 tot en met vrijdag 21 september 2018 in de dan volledig vernieuwde Brabanthallen ’s-Hertogenbosch", aldus een woordvoerder.

Uitgangspunt van Facility for Future 2018 is een sterk ‘content-driven’ inspiratie-event in een hoogwaardige ambiance om te netwerken. "Topsprekers uit binnen- en buitenland en van binnen en buiten het vakgebied zorgen via interactieve en vernieuwende werk- en presentatievormen voor een event dat het facilitaire domein plaatst binnen de maatschappelijke context en opgaven waarbinnen het vakgebied opereert. Samen met de talloze side-events voor exclusieve, bijzondere ontmoetingsmomenten, wordt de tweede editie van Facility for Future het event waar iedereen die ook maar enigszins geïnteresseerd is in het facilitaire domein moet zijn geweest."

Met de doorontwikkeling van het concept is ook gekozen voor een nieuwe datum; daarmee komen partijen tegemoet aan de wens om Facility for Future en de Vakbeurs Facilitair, die dit jaar beide in januari plaatsvonden, in de tijd meer uit elkaar te trekken.

In de samenwerking tussen FMN en 2XPO wordt FMN verantwoordelijk voor het content-deel van Facility for Future. De contentboard die FMN zal samenstellen, selecteert en bewaakt de kwaliteit van het aangeboden programma. 2XPO richt zich op de organisatie van het event en het creëren van de hoogwaardige ambiance die past bij het vernieuwde concept.

Begin september 2017 presenteren 2XPO en FMN de nieuwe look and feel van Facility for Future 2018 en maken zij de concrete kaders bekend waarbinnen marktpartijen en organisaties kunnen participeren. Ook de eerste contouren van het contentprogramma en zo mogelijk de eerste keynote-sprekers worden dan naar buiten gebracht.

De tweede editie van Facility for Future blijft gratis te bezoeken voor het publiek. Verschillende programmaonderdelen zullen alleen op uitnodiging of tegen betaling te bezoeken zijn. De organiserende partijen mikken met de tweede editie op 4.000 bezoekers. De eerste editie van Facility for Future trok ruim 4.000 unieke bezoekers en werd door de bezoekers gewaardeerd met een 7,5.

www.facilityforfuture.nl
 

Deel op Social Media
07-07-2017 8:30

Opnieuw is Accoya gecertificeerd met het prestigieuze, hoogst haalbare Cradle to Cradle Platinum voor de categorie C2C Material Health en Cradle to Cradle Gold voor de duurzaamheid van het gehele productieproces. Het is voor het zevende jaar op rij dat het Accoya hout uit Arnhem Cradle to Cradle Gold gecertificeerd is.

Accoya hout is naar eigen zeggen het enige constructieve bouwmateriaal ter wereld met een Cradle to Cradle Gold certificering. Accoya ontving het certificaat door het duurzame en niet giftige productieproces, waarbij ook nog eens 50 procent van de gebruikte energie van duurzame herkomst is. "De toepassing van het hout is veelzijdig", medlt een woordvoerder. "Het kan worden gebruikt voor dragende constructies, deuren, gevelbekleding en raamkozijnen. Accoya is hiermee een duurzame vervanging van niet milieuvriendelijke, CO2-intensieve bouwmaterialen zoals PVC en aluminium."

Naast het Cradle to Cradle Gold certificaat is Accsys Technologies voor de categorie Material Health beoordeeld met Cradle to Cradle Platinum. De toekenning betekent dat Accoya hout niet giftig is en geen schade toebrengt aan het milieu en gezondheid van de mens. Door dit certificaat is Accoya hout ook opgenomen met de hoogst haalbare score in Portico, de internationale Google database voor gezonde materialen.

Paul Clegg, CEO van Accsys Technologies:“We zijn verheugd dat de Cradle to Cradle Gold status opnieuw is toegekend aan Accoya en dat het hout met de Platinum classificatie voor C2C Material Health wederom erkend is voor de niet giftige eigenschappen. De nieuwe, strengere beoordelingscriteria maakt dat de certificering onze bedrijfswaarden nog beter weerspiegelt. Een lage milieu-impact is van groot belang voor ons. We gebruiken FSC-gecertificeerd hout en ons acetyleringsproces is milieuvriendelijk waardoor Accoya veilig kan worden hergebruikt. We maken een product van hoge kwaliteit, en nemen tegelijkertijd onze sociale verantwoordelijkheden heel serieus. De erkenning van Cradle to Cradle getuigt van het succes van deze filosofie.”

www.accoya.com
 

Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >