Nieuws


28-06-2017 8:30

Een nieuwe app die flexwerkers de beste werkruimte adviseert. Met deze oplossing won het team ‘Flex2Match’ de Smart Building Hackathon van Launchlab in Zwolle. Het winnende team gaat het product direct verder ontwikkelen. Zwolle is daarmee een nieuwe startup rijker. 

De Smart Building Hackathon vond afgelopen zaterdag plaats in Zwolle bij Launchlab op het Hanzeland. Het centrale vraagstuk was het verbeteren en verduurzamen van bestaande woningen, scholen en kantoren met behulp van data en technologie. Meer dan dertig deelnemers uit alle hoeken van het land gingen de uitdaging aan. Want in 2050 moeten alle gebouwen energieneutraal zijn. 

Het winnende team maakte een app gericht op gedragsverandering, in plaats van vaak kostbare aanpassingen in gebouwen. Slimme sensoren geven op basis van individuele voorkeuren de omgevingsfactoren, zoals temperatuur, drukte en geluid aan. Er werd zaterdag direct een werkend prototype gepresenteerd. Hiermee troefde ‘Flex2Match’ vijf andere teams af en wonnen prijzengeld, een SWYCS router met technische ondersteuning, startup begeleiding van Launchlab en twee tickets voor Startup Weekend Zwolle.

“Tijdens een tech hackathon wordt technologie direct toegepast voor een business concept. Bij onze vorige hackathon is ook een startup ontstaan en ook dit team wil het product verder ontwikkelen. Dat is een dynamisch, veeleisend proces waar wij ze graag bij helpen”, aldus Henk Beijert van Launchlab. Sponsoring van de hackathon kwam er van ingenieurs -en installatieconcern SPIE, de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en energiebedrijf Enpuls. Zij ondersteunen technische innovatie en komen graag in contact met programmeurs. 

Launchlab had drie sprekers uitgenodigd om in het Zwolse innovatiepand ‘Hanz’ de uitdagingen te schetsen. Enexis gaf een presentatie over de noodzaak om minder afhankelijk te worden van gas; SWYCS over hun ‘Internet of Things’ platform dat diverse technologieën bij elkaar brengt; Startup ondernemer Tom Koenderman gaf een presentatie over zijn bedrijf Cloud Garden; Spie vertelde over de manier waarop zij nadenken over Smart Cities.

www.launchlab.nl
 

Deel op Social Media28-06-2017 8:30

Branchevereniging FMN kijkt met tevredenheid terug op de deelname aan de beurs Design District. De organisatie organiseerde onder meer een lezingenprogramma en een rondleiding.

"Op 9 juni waren we met een inspirerend programma op Design District", meldt een woordvoerder. "We liepen met 55 geïnteresseerden een tour langs verschillende stands. Geerke Hooijmeijer-Versteeg inspireerde 42 deelnemers met haar presentatie over 'De Groene Werkomgeving' en er luisterden 50 personen naar het interessante verhaal van Myrthe Heijnen."

Aan het einde van de dag werd nog een paneldiscussie gehouden, waarbij Rinus Vader (Royal HaskoningDHV), een gebruiker (Alexander Bos, BCim), een leverancier (Peter Veer, Ahrend Group) en een architect (Jean Paul de Ridder, Cowerk) met elkaar een pittige discussie hielden.Op de website van FMN zijn alle presentaties terug te lezen.

www.fmn.nl

Deel op Social Media
28-06-2017 8:00

Het gaat gestaag ibeter n ons land op het gebied van circulair inkopen. Dat meldt MVO Nederland. "Ruim veertig organisaties hebben de afgelopen drie jaar met elkaar voor meer dan 100 miljoen euro circulair ingekocht. Daardoor vergroten ze het hergebruik en waardebehoud van producten en grondstoffen in de hele keten."

De veertig partijen, publiek én privaat, werken samen in de Green Deal Circulair Inkopen (GDCI) van MVO Nederland, NEVI, PIANOo en Rijkswaterstaat. Ze hebben inmiddels zo’n tachtig circulaire inkooppilots opgestart.

Bij circulair inkopen borgt de inkopende partij dat afgenomen producten of diensten herbruikbaar zijn door hierover afspraken te maken met zijn leveranciers. Die ontwerpen hun producten en regelen hun diensten en processen zo, dat na einde levensduur de producten worden teruggenomen en hoogwaardig worden gerecycled.

"Circulair inkopen haalt verspilling uit de keten, staat voor waardebehoud en levert financiële voordelen op," zegt programmamanager Michel Schuurman van MVO Nederland. "De in-/verkoopovereenkomst is een belangrijke sleutel om nieuwe circulaire businessmodellen en ketensamenwerking in de praktijk te brengen."       

Met die aanpak won de GDCI onlangs de award voor de beste Green Deal van 2017. De jury prees de grote impact van de coalitie en noemde de GDCI "een inspiratie voor alle organisaties die concrete stappen willen zetten richting verduurzaming".

Er wordt in ons land steeds meer het goede voorbeeld gegegevn. Zo maakt de Rijksoverheid momenteel de omslag naar een compleet circulaire inkoop van kantoormeubilair (zie hierover het artikel in de nieuwe editie van Inside Infortrmation). Ander voorbeelden: UMC Utrecht heeft voor de circulaire inrichting een tienjarig contract afgesloten voor 90 procent van het kantoormeubilair, wachtkamermeubilair en onder meer huiskamerinrichting; en de Gemeente Wageningen heeft een 100 procent circulair inkoopbeleid ingevoerd, wat betekent dat circulair inkopen vast onderdeel is van elk inkooptraject.

www.gdci.nl
 

Deel op Social Media
21-06-2017 8:30

De telecomsector blijft investeren in beter bereik en hogere netwerksnelheden van vaste en mobiele netwerken. In 2016 is er in totaal 2,2 miljard euro geïnvesteerd. Daarmee zijn de investeringen in 2016 in vergelijking met 2015 nagenoeg constant gebleven.

Deze cijfers zijn deze week gepubliceerd in de jaarlijkse Staat van Telecom van brancheorganisatie Nederland ICT, namens de gezamenlijke telecombedrijven.

De telecomsector investeert doorlopend in de kwaliteit en de snelheid van het netwerk om in te kunnen spelen op het groeiende gebruik van mobiele data en opkomende technologieën als het Internet of Things. Op het gebied van snelheid en dekking van het breedbandnetwerk behoort Nederland tot de Europese top. Van alle Nederlandse huishoudens heeft 90 procent toegang een internetverbinding van 100 mbit/s of meer. Dankzij een upgrade van het netwerk is het aantal abonnementen in deze snelheidsklasse eind 2015 bovendien verdubbeld. Eerder dit jaar stond Nederland opnieuw op de eerste plaats in de digitaliseringsindex van de Europese Commissie voor het onderdeel connectiviteit.

Uit De Staat van Telecom blijkt dat mobiel datagebruik nog steeds sterk groeit. Het aantal verbruikte MB’s binnen mobiele abonnementen steeg in 2016 met 61 procent. Voor mobiele belminuten was er een voorzichtige stijging van 4 procent. Die toename gaat volledig ten koste van vaste belminuten. In 2016 werd er in totaal 172.138 Terabyte aan mobiele data verbruikt. Dat is gemiddeld 32 MB per Nederlander per dag.

In 2020 zal 40 procent van de mobiele aansluitingen uit IoT-apparaten bestaan
De digitale infrastructuur biedt ook steeds meer plek voor innovatieve nieuwe toepassingen. Het aantal M2M (machine-to-machine)-aansluitingen neemt exponentieel toe. Dit netwerk van apparaten wordt ook wel het Internet of Things genoemd. In 2016 groeide het aantal aansluitingen met 9,3 procent. Dat is meer dan de voorspelde trend van 7,7 procent. Zelfs met een voorzichtige groei zal het aantal M2M-aansluitingen in 2020 verdrievoudigd zijn en vormen deze apparaten 40 procent van alle mobiele aansluitingen.

De Staat van Telecom is in opdracht van Nederland ICT opgesteld door Dialogic met medewerking van BT, Eurofiber, KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo. De peildatum is eind 2016.

www.nederlandict.nl

Deel op Social Media21-06-2017 8:30

De economie zit in de lift. En ook de stijgende trend op het gebied van kantoren zet door. Dat blijkt uit de veertiende NFC Index Kantoren die recentelijk gepubliceerd werd. De kosten per vierkante meter stegen in 2016 met 1,8 procent naar 461 euro. Ook de geboden serviceniveaus voor Gebouw en Infrastructuur en voor Mens en Organisatie laten in 2016 een stijging zien.

NFC Index publiceert jaarlijks de facilitaire kosten conform de Europese norm EN 15221. Vanaf 2016 hanteert NFC Index voor haar Index Kantoren de ratio kosten per vierkante meter vvo. Om organisaties in staat te stellen de werkplekkosten te berekenen, blijft zij inzicht geven in de vierkante meters per (arbo)werkplek.

"De kosten voor het gebouw dalen", aldus een woordvoerder. "In grote delen van het land is nog steeds sprake van een huurdersmarkt. Daarnaast wordt er duidelijk weer structureel geïnvesteerd in het onderhoud van eigendomspanden, het inbouwpakket en het meubilair. Ook de schoonmaakkosten stijgen. De kosten voor Mens en Organisatie laten dit jaar een grote stijging zien. Deze wordt met name veroorzaakt door de kosten van Document Management (post/pakketten en archief). De mediane kosten voor ICT zijn in 2016 licht gedaald. De trend stabiliseert zich. Oorzaak is onder andere de vercloudisering van de werkplek (hardware wordt software). De kosten voor Strategisch-, Tactisch Facility Management en Horizontale (centrale) functies stijgen dit jaar sterk met name door de kosten voor management en servicedesk."

De NFX Index over 2016 werd op 13 juni gepresenteerd . Enkele kerncijfers uit het document:
De kosten per vierkante meter bedroegen 461 euro per vierkante meter vvo per jaar, exclusief btw.
In 2016 stegen de facilitaire kosten met 1,8 procent ten opzichte van die in 2015.
In 2016 bleef het vloeroppervlak per werkplek gelijk aan 19,8 vierkante meter vvo.
Het aantal werkplekken per fte daalt met 3 procent van 0,97 naar 0,94 werkplek per fte.

NFC Index publiceert sinds zes jaar, in de maand september, ook de index voor onderwijsgebouwen.

www.nfcindex.nl

Deel op Social Media
20-06-2017 8:30

De huidige ontwikkelingen in de maatschappij vragen om een herziening van de openbare aanbestedingen in de vastgoedsector. Dar stelt vloerenfabrikant Interface in een informatiebrief aan zijn relaties. "Belangrijke zaken als de dialoog met stakeholders, beleving, welzijn en maatschappelijke meerwaarde verdienen een centrale plek in het systeem", aldus het bedrijf. "Dat vraagt om een set richtingwijzers die projecten hierop beoordeelt. Alleen zo zijn kwaliteit en langdurige relevantie te waarborgen."

"We leven in een wereld waarin iedereen altijd verbonden en hypermobiel is. Technologische ontwikkelingen hebben onze afhankelijkheid van fysieke plekken verkleind. Dat stelt hogere eisen aan gebouwen." Deze moeten volgens Hans Erdmann, mede-eigenaar van architectenbureau Claessens Erdmann, namelijk een echte meerwaarde bieden, willen ze hun toegevoegde waarde behouden. "Mensen moeten er graag willen zijn, zich er prettig voelen. Afhankelijk van de functie van het gebouw moet het ook productiviteit bevorderen, omzet stimuleren of de beleving vergroten."

Geanne van Arkel, Head of Sustainability Development bij Interface, sluit zich daarbij aan. "Aandacht voor de mens in relatie tot het gebouw is een basisvereiste geworden. Daarnaast verdienen ook ecologische aspecten meer aandacht. Circulariteit en duurzaamheid worden steeds belangrijker, willen we toekomstige generaties niet opzadelen met grondstoftekorten, klimaatopwarming en andere nadelige effecten."

In het huidige systeem van openbare aanbestedingen is ruimte voor meer aandacht voor deze zaken. "Alleen dan behouden gebouwen ook op langere termijn hun waarde". Onterface geeft een aantal 'richtingwijzers' voor openbare aanbestedingen. Het bedrijf pleit voor meer overleg, meer langetermijnvisie, een focus op eindresultaat, inkopen op maatschappelijke waarde en verplichte transparantie.

www.interfaceflor.nl
 

Deel op Social Media
20-06-2017 8:30

Een spectaculair concert in parkeergarage De Uithof, de eigenzinnigste modecreaties op een catwalk in de Pastoefabriek, een waar technospektakel over de duistere opmars van robots en een heuse driedimensionale ‘Out of Body Experience’. Dit en nog heel veel meer is te zien tijdens Exposure ’17.

Honderden studenten van HKU studeren af en tonen van 21 juni t/m 2 juli hun eindexamenwerk tijdens vele evenementen, verspreid over de stad Utrecht en uiteraard toegankelijk voor nieuwsgierig publiek. 

Voor het eerst wordt Exposure volledig binnen de stadsgrenzen gevierd. Met de recente ingebruikname van een nieuwe hoofdvestiging aan de Nieuwekade en de verhuizing van een aantal schools van Hilversum naar Utrecht in de afgelopen anderhalf jaar, is de lang gewenste HKU-stadscampus voltooid: alle onderwijsfaciliteiten bevinden zich binnen loop- of fietsafstand van de culturele en grootstedelijke voorzieningen. Onder het motto: ‘Nieuwe Verbindingen, Nieuwe Toepassingen’ ziet HKU een creatieve toekomst in Utrecht tegemoet. Met Exposure ’17 laat de hogeschool zien wat de aankomende alumni in hun mars hebben.

Of het nu gaat om opleidingen op het gebied van beeldende kunst, design, media, muziek, games, theater of ondernemerschap in de sector: HKU heeft het in huis. Tijdens Exposure ’17 organiseren vrijwel alle schools evenementen die het horen, zien en beleven meer dan waard zijn. Ook de afgelopen jaar door HKU in gebruik genomen Pastoefabriek in Utrecht is tijdens Exposure ’17 een waar broeinest van activiteit. Niet alleen is hier op 21 juni de elk jaar weer spectaculaire Graduation Fashion Show te beleven, ook treffen bezoekers hier al het afstudeerwerk van HKU Design: het nieuwste op het gebied van fashion-, spatial- en product design (21 t/m 25 juni) én spelen de studenten van HKU Beeldende Kunst een thuiswedstrijd in hun Pastoefabriek: vanaf 21 juni is ook hun werk te bewonderen.

En dat is nog lang niet alles. Voor de nieuwste beloftes op het gebied van onder meer film, animatie, fotografie, grafische vormgeving en illustratie kan de liefhebber terecht bij HKU Media aan de Oudenoord 700. Wie zich liever laat meeslepen in de digitale wereld, kijkt zijn ogen uit bij de school Games en Interactie! Tóch meer interesse voor bijvoorbeeld muziekproductie, sound design of klankontwerp? Dan is HKU Muziek en Technologie the place to be. En wie er snel bij is kan nog komen genieten van de laatste evenementen van HKU Theater!

Exposure.hku.nl
 

Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >