Nieuws


29-06-2016 8:30

In september start een nieuwe groep, die deelneemt aan de Basiscursus Inrichtingskunde (BIK). Dat meldt het vooraanstaande opleidingsinstituut Office Academy. De BIK is volledig vernieuwd.De laatste ontwikkelingen op het gebied van huisvesting en interieur zijn in het lesprogramma én in de begeleidende syllabus opgenomen.

De nieuwe najaarscursus 2016 start op 20 september. "Wilt u ook uw basiskennis op het gebied van huisvesting en interieur vergroten of opfrissen? Schrijf u dan in en behaal binnen een half jaar het diploma 'Inrichtingskundige'. Vergroot uw basiskennis in een branche die volop kansen biedt. En waarschijnlijk betaalt de fiscus mee aan uw studie! Een groot deel van de studiekosten is immers vaak volledig aftrekbaar."

De Basiscursus Inrichtingskunde is ontwikkeld in samenwerking met specialisten uit de kantoor- en projectinrichting en het facilitair bedrijf, zowel uit het bedrijfsleven als overheidsinstellingen. "Deze basisopleiding is de enige in zijn soort in Nederland en komt tegemoet aan de vraag vanuit de kantoor- en projectinrichting en het facilitaire bedrijf. De deelnemers worden opgeleid tot ‘inrichtingskundige’. Zij hebben kennis en inzicht in de breedte van het inrichtingsvak en zijn professionele gesprekspartners."

www.officeacademy.nl


Deel op Social Media 
 

28-06-2016 8:30

Jalema heeft zich op 8 juni officieel als hoofdsponsor aan schermvereniging d’Artagnan verbonden. De Nederlandse fabrikant van kantoorartikelen en oplossingen op het gebied van fysiek informatiemanagement gaat een verbintenis van drie jaar aan met de schermvereniging.

Jalema draagt de schermvereniging een warm hart toe en ondersteunt de ambitie van d’Artagnan om jonge spelers enthousiast te maken voor de schermsport, aldus Joan Westendorff, directeur van Jalema. Joan Westendorff is zelf ook jarenlang actief lid geweest van de schermvereniging d’Artagnan.

De schermsport is niet alleen een mooie en elegante sport. Veel in deze sport kun je vertalen naar begrippen als ‘effectief’, ‘doeltreffend’ en ‘anticiperend’. Het zijn deze begrippen die Jalema in haar communicatie naar haar relaties ook veel toepast voor wat betreft haar productenpakket en dienstverlening.

De sponsoring maakt het voor d’Artagnan onder andere mogelijk om ieder jaar het succesvolle vlaaientoernooi voort te zetten, verklaart Mark Heijdt. Mark Heijdt: “We zijn bijzonder trots dat Jalema als partner onze schermclub sponsort om deze topsport te kunnen bedrijven. Het is belangrijk om deze club met grote ambities professioneel op de kaart te zetten. Dat doen we met behulp van logo’s op de tenues en loper en het geven van clinics.”

www.jalema.nl

Deel op Social Media 

27-06-2016 8:30

Duurzaamheid is en blijft een hot item. Zo is er inmiddels een zee aan keurmerken voor gezonde en duurzame gebouwen. Dit leidt bij zowel voorschrijvers en uitvoerders als producenten regelmatig tot verwarring. De grote vraag is: hoe vinden we de juiste weg in dat woud aan duurzaamheidslabels?

Op donderdag 30 juni organiseren het C2C Café en C2C Bouwgroep een bijeenkomst rondom gezonde gebouwen en gebouwenlabels in Amsterdam. "Samen vertegenwoordigen we dertien producenten en vier expertcentra voor Cradle to Cradle: EPEA Nederland, SGS Search, het C2C Expolab en de Europese tak van het C2CPII instituut", aldus de initiatiefnemers.

"We nodigen u van harte uit om tijdens deze ochtend mee te discussiëren over wat nu écht belangrijk is. Hoe kunt u een weg vinden door het woud van alle duurzaamheidslabels? Is een energieneutraal gebouw ook een duurzaam gebouw? Is een duurzaam interieur hetzelfde als een gezond interieur? Wat is de verhouding tussen een duurzaam productlabel en een duurzaam gebouwlabel? En als dit in de labels zo is, hoe is het dan in werkelijkheid?"

Het komt allemaal aan bod in het veelomvattende programma, met inspirerende sprekers zoals interieurontwerper Daniela Schelle (associate partner Kraaijvanger Architects), duurzaamheidsconsultant Jeroen Kanselaar (SGS Search) en duurzaamheidswetenschapper Thijs Maartens (C2C PII). De bijeenkomst duurt van 9.00 uur tot 12.30 uur met aansluitend een netwerklunch. Plaats van handeling: Architecten Showroom Amsterdam, Pedro de Medinalaan 1 in Amsterdam.

Benieuwd naar concrete antwoorden en aanbevelingen voor het ontwerp van toekomstige projecten? Schrijf u dan gratis in. Deelname is beperkt tot maximaal vijftig deelnemers per bijeenkomst. De organisatie selecteert bij meer aanmeldingen op basis van inschrijving en functieprofiel.

www.cradletocradlecafe.com/inschrijven

Deel op Social Media  

22-06-2016 15:16

Evenementenhal Hardenberg presenteerde eerder dit jaar haar nieuwe beurstitel Interieurbouw Vakbeurs (voorheen Interieurbouw & Hout Vakdagen). Nu introduceert de beursorganisatie de vervolgstappen die gemaakt zijn om het beursconcept extra kracht bij te zetten, zoals de lancering van het Machine Plein.

Exposanten krijgen dit jaar de mogelijkheid om een plek te bemachtigen op het nieuwe Machine Plein. Dit is de plek waar machines gepresenteerd worden. Het presenteren van machines op de beurs is bij uitstek de gelegenheid om bezoekers te overtuigen van de functionaliteit en veiligheid.
Verder besteedt Interieurbouw Vakbeurs Hardenberg tijdens de komende editie extra aandacht aan materialen. “Goed materiaal maakt namelijk het verschil in de interieurbouw”, zegt Harjan Groenhof namens Evenementenhal. Naast hout worden ook kunststof, glas en metaal steeds meer gebruikt in de branche. “Leveranciers van materialen die men gebruikt in de interieurbouw zijn van harte welkom om deel te nemen op deze vakbeurs”, aldus Groenhof.

Verantwoord werken is een populair thema binnen de interieurbouwbranche. Met name de machineveiligheid speelt een belangrijke rol. Aansluitend op de ontwikkeling van nieuwe materialen komen er ook nieuwe (materiaal)bewerkingsmachines op de markt. Veilig omgaan met deze nieuwe technologie vereist enige mate van ‘know-how’. Interieurbouw Vakbeurs Hardenberg wil dit thema op de beurs verder uitlichten.

De vernieuwde editie van Interieurbouw Vakbeurs Hardenberg vindt in 2016 plaats op 11, 12 en 13 oktober. Voor een nog gevarieerdere marktbeleving bundelt de vakbeurs haar krachten met Bouw Compleet en Schilder, Glas & Afbouw (SGA) Vakdagen. "Kortom; drie vakbeurzen onder één dak."

www.evenementenhal.nl/interieurbouw

Deel op Social Media21-06-2016 10:00

Nederlandse gebouwen kunnen wel wat kleur gebruiken. Dat zegt verffabrikant Flexa. "Ruim een derde van de Nederlanders vindt de bebouwing in de eigen woonomgeving niet kleurrijk genoeg. Gemeentehuizen hebben het slechtste kleurimago. Op de voet gevolgd door winkelcentra en stations."

Dit blijkt uit onderzoek van verfproducent Flexa naar de kleurrijkheid van Nederland onder meer dan 1.000 Nederlanders. "Kleur bepaalt onze stemming. Onze woonomgeving kan daarom een belangrijke bijdrage leveren aan hoe wij ons voelen. Tweederde van de Nederlanders wordt vrolijk van gekleurde gebouwen en 41 procent krijgt er positieve energie van. Maar het omgekeerde is ook waar. Mensen vinden kleurloze gebouwen niet alleen saai, maar een deel wordt er zelfs ongelukkig (34 procent) of verdrietig (28 procent) van."

“Gemeentehuizen, maar ook winkelcentra en andere openbare instellingen hebben vaak een sociale functie waar mensen veel en soms ook graag komen. Daarom is het ook zo belangrijk om mensen hier een positief gevoel bij te geven. Je staat versteld hoe groot de impact van kleur kan zijn op de manier waarop we ruimtes ervaren en beleven. Een kleine ingreep kan al een grote verandering teweeg brengen. Wij geloven dat Nederland, en dus ook de woonomgeving, veel kleurrijker kan dan het nu is. Uit ons onderzoek blijkt dat veel Nederlanders het hier mee eens zijn”, zegt Stephanie Kraneveld, AkzoNobel Global Colour Training & Knowledge Manager.

Regionaal is er een groot verschil hoe mensen de kleur in hun omgeving waarderen. In de noordelijke provincies van Nederland is 70 procent van de inwoners tevreden over de kleurrijkheid van hun woonplaats. In de Randstad (Amsterdam, Rotterdam en Den Haag) wordt dit slechts door de helft zo ervaren. Gevraagd naar waar mensen graag de kwast eens aan het werk willen zetten, worden in de Randstad stations het vaakst genoemd (43 procent). Een aanzienlijk hogere score dan de rest van het land, waar stations slechts door 1 op de 4  kleurloos wordt bevonden.

www.flexa.nl

Deel op Social Media15-06-2016 9:06

Om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar advies en ondersteuning van de facilitaire organisatie binnen de zorgsector, heeft Facility Institute haar consultancy-team uitgebreid met Jan Tromp. Het zelfstandig adviesbureau van AAFM kan met de aanstelling van een extra strategisch consultant haar adviesrol nog breder vormgeven. Facility Institute bewees haar meerwaarde al bij organisaties als DSM, Gemeente Rotterdam en Espria.

Facility Institute bekijkt voortdurend hoe ze organisaties kan helpen hun facilitaire organisatie, of een deel daarvan, zo slim en efficiënt mogelijk in te richten. Het team van specialisten heeft gedegen kennis en ervaring ten aanzien van facilitaire vraagstukken. Met name vanuit de zorg krijgt Facility Institute steeds meer adviesaanvragen.

De uitbreiding van het team met Jan Tromp was een logische stap, doordat hij al sinds 2012 aan AAFM verbonden is in de functie van Account Directeur Zorg. In deze rol was hij verantwoordelijk voor het ontwikkelen, begeleiden en implementeren van facilitaire veranderingsprocessen in de zorgsector. De laatste jaren heeft Jan zich meer toegelegd op de vraag vanuit zorginstellingen naar een meer efficiënte en klantvriendelijke facilitaire bedrijfsvoering, in de vorm van eigentijdse zorgondersteuning.

“De ontwikkelingen in de zorg gaan razendsnel. Instellingen zijn steeds vaker op zoek naar goed passende oplossingen voor hun facilitaire organisatie of onderdelen daarvan. Jan Tromp is een aanwinst voor onze kennisbank. Zijn brede ervaring binnen de zorg kunnen we uitstekend inzetten voor specifieke vraagstukken, voornamelijk op het niveau van directies en Raden van Bestuur”, aldus Roland van Herk, manager Facility Institute.

www.facilityinstitute.nl

Deel op Social Media 

10-06-2016 8:30

NFC Index publiceert jaarlijks de facilitaire kosten per werkplek conform de Europese norm EN 15221. De dalende trend van de afgelopen jaren is in 2015 doorbroken. De mediane werkplekkosten zijn het afgelopen jaar gestegen met 2 procent. Deze stijgen daarmee naar 8.959 euro per werkplek.

De stijging is voor een deel toe te schrijven aan een onderliggende verschuiving van eigendomspanden naar relatief duurdere huurpanden. Hieraan gerelateerd is een sterke toename van de kosten van het inbouwpakket waarneembaar. Investeringen zijn benodigd om meer gebruikers binnen de panden te kunnen faciliteren.

"Organisaties kiezen weer voor een hoogwaardige kantooromgeving. Bij een gelijkblijvende mediaan van het aantal vierkante meter vvo per werkplek zijn er in de panden voor het eerst minder werkplekken dan fte’s. Deze kunnen intensiever worden gebruikt door gedane investeringen in de werkplekomgeving. Het delen van de werkplek en het ontmoeten van collega’s wordt steeds beter gefaciliteerd. De nieuwe ratio van het aantal werplekken per fte is hiermee voor het eerst onder de 1,00 gekomen."

De mediane kosten voor ICT zijn ook dit jaar weer gedaald. Onder andere door een toenemend gebruik van Self Service Portals en een vercloudisering van de werkplek. "Steeds meer leveranciers leveren de werkplek als standaarddienst. De werknemer krijgt via de browser op verschillende devices toegang tot de data en applicaties die hij of zij nodig heeft. Bij de inrichting van de werkplek wordt hier in toenemende mate aandacht aan gegeven."

De nieuwe NFC Index Kantoren werd op 8 juni gepresenteerd op de Provada-beurs.

www.nfxindex.nl

Deel op Social Media 
 

06-06-2016 8:30

De Nederlandse kantoormarkt is chronisch ziek. Dat zegt Colliers naar aanleiding van benchmark data uit de Colliers BenchBase, volgens de organisatie 'de grootste vastgoed- en facilitaire database van de Benelux'.

In juni 2016 bedraagt de verborgen leegstand van kantoren in Nederland  blijkens de cijfers van Colliers 10,1 procent van de totale kantorenvoorraad. Landelijk gezien is het beeld stabiel in vergelijking met vorig jaar, maar op lokaal niveau worden de verschillen groter. Amsterdam staat op het omslagpunt van een huurders- naar een verhuurdersmarkt, terwijl Den Haag en Rotterdam nog een verborgen leegstand kennen van 25 procent.

De totale leegstand van de Nederlandse kantorenmarkt is in 2016 licht gestegen met 157.000 vierkante meter naar 12,3 miljoen vierkante meter verhuurbaar vloeroppervlak (VVO). "De verborgen leegstand is echter licht afgenomen, waaruit blijkt dat meer gebruikers van kantoorruimte hun leegstaande vierkante meters aan de markt hebben teruggeven."

Verborgen leegstand is gedefinieerd als de leegstaande gehuurde vierkante meters die niet actief aan de markt worden aangeboden. De verborgen leegstand is een goede marktindicator voor de toekomstige ontwikkeling van de kantorenmarkt. "De vraag naar kantoren herstelt zich pas als de verborgen leegstand terug is op een gezond niveau. Pas als de verborgen leegstand structureel daalt naar 5 tot 8 procent, een percentage dat gezien kan worden als frictie leegstand, kan er sprake zijn van structureel herstel van de kantorenmarkt."

De verborgen leegstand cijfers van dit jaar laten grote verschillen zien tussen de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Amsterdam en Utrecht hebben een verborgen leegstand van respectievelijk 5 en 9 procent. Voor Rotterdam en Den Haag ligt dit percentage op maar liefst 25 procent. "Dit betekent dat in Amsterdam de verborgen leegstand inmiddels onder de frictie leegstand ligt. Door de lage verborgen leegstand zal de vraag naar kantoorruimte blijven toenemen in de regio Amsterdam, iets wat al naar voren kwam in de hogere opnameniveaus van 2015. In mindere mate geldt dit ook voor Utrecht. Amsterdam staat op het omslagpunt van een huurders- naar een verhuurdersmarkt. Het herstel van de kantorenmarkt in groot Amsterdam voltrekt zich het eerst in die gebieden die beschikken over goede OV infrastructuur. Voorheen problematische kantoorgebieden als Sloterdijk, Amstelveen en Hoofddorp zullen in de loop van 2017 ook herstellen naar meer gezonde kantoormarkten."

Voor eindgebruikers in Amsterdam wordt de beschikbaarheid van kwalitatief goede ruimte weer net zo belangrijk als het geboden pakket aan contractuele voorwaarden.

In 2013 heeft Colliers met het introduceren van het begrip verborgen leegstand, de ‘blinde vlek’ van de Nederlandse kantorenmarkt zichtbaar gemaakt. "Deze informatie vereist kennis van de eindgebruikers die onzichtbaar is voor de aanbodzijde van de kantorenmarkt. Colliers heeft de verborgen leegstand inzichtelijk gemaakt door de gemiddelde omvang aan vierkante meters VVO per fte van de NFC Index (Netherlands Facility Cost Index) af te zetten tegen de actuele bezettingsgraad van de kantoren."

www.colliers.com

Deel op Social Media06-06-2016 8:30

Uit het achtste onderzoek naar Facility beleving in Nederland, uitgevoerd door Integron middels een steekproef onder 4400 werknemers, blijkt maar 8 procent echt enthousiast te zijn over het Facilitair Bedrijf (FB). Tevens komt naar voren dat slechts 1 op de 10 eindgebruikers uitermate lekker kan werken dankzij het FB. Hier spreek Integron van Facility excellence. Van deze groep geeft 43% aan echt enthousiast te zijn en is ook veel positiever over de dienstverlening. Daar waar de gemiddelde waardering op een 7,2 ligt, beoordeelt deze 10 procent van Nederland het FB met een 8,3.

De kerntaak van het Facilitair Bedrijf  is optimale ondersteuning bieden aan de primaire processen van organisaties. Uit het onderzoek blijkt dat dit nog niet goed lukt. Facilitair professionals zien nog steeds een grote uitdaging in het ontzorgen van werknemers, een prettig verblijf van gasten en het creëren en behouden van een fijn werkklimaat.

De helft van de ondervraagden geeft aan dat gasten een prettig verblijf hebben (2015: 56 procent) en 47 procent vindt dat de facilitaire dienst zorgt voor een fijn werkklimaat (2015: 58 procent).De zichtbaarheid en bekendheid van het FB  is licht gedaald, zo vindt 50% (2015: 52 procent) van de eindgebruikers dat het Facilitair Bedrijf duidelijk zichtbaar is en is 60% (2015: 61 procent) bekend met de producten die de dienst biedt.

Wanneer de facilitair professional  wordt gevraagd een inschatting te maken, dan overschat zij de waardering over haar eigen diensten nogal; deze worden namelijk lager beoordeeld dan verwacht. Weten hoe de eindgebruiker denkt over de facilitaire dienstverlening is de eerste stap naar verbetering. Zichtbaarheid en bekendheid van het Facilitair Bedrijf hebben net als voorgaande jaren een grote invloed op de waardering van de eindgebruiker. Facilitair Nederland staat voor een uitdaging, waar vooral de focus op  het verbeteren van de dienstverlening ligt om naar die 8+ situatie te komen. 

Integron is een toonaangevend onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van klant-, medewerker- en intern klantonderzoek. Integron weet hoe belangrijk interne klanten zijn en biedt onderzoek en inzicht en informeert en activeert uw organisatie om het beste uit uw interne klanten en facilitaire team te halen. Samen met het Facilitair Bedrijf bouwen we betekenisvolle en excellente facilitaire organisaties waar iedereen zich thuis voelt. Het bureau is lid van ESOMAR, een wereldwijde organisatie voor marktonderzoekers en MOA (MarktOnderzoekAssociatie).

www.integron.nl

Deel op Social Media 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >