Nieuws


26-09-2014 8:00

Ellen van Acht is door jury én publiek unaniem gekozen tot meest duurzame bouwvrouw van Nederland 2014. Vandaag kreeg zij de award uitgereikt door Jacqueline Cramer. Ellen werd geprezen omdat ze duurzaamheid rendabel maakt en de mens daarbij centraal stelt. Ze liet daarbij negen topvrouwen achter zich.

Aanvankelijk wist Ellen niet goed wat ze met de nominatie aan moest. “Al die aandacht voor een vrouw in de bouw vind ik ongemakkelijk, maar mijn collega’s bij KUUB wezen me op de kans zo te laten zien wie we zijn en wat we doen. Want dat is toch bijzonder.” Dat ze zou winnen had ze nooit gedacht: “Ik voel me beduusd en mijn hart ging te keer, zo’n deelnemersveld! Ik vind het echt super. Vooral omdat we in het Noorden laten zien dat we echt weten wat dóen is. Duurzaam wonen moet je kunnen kopen!”

Ellen van Acht, afgestudeerd bouwkundige, werkte jarenlang in de vastgoedwereld voor zij voor KUUB ging werken. Drijfveer was te bouwen wat mensen zelf wilden. Of, in haar eigen woorden: ‘Niet ontwikkelen voor mensen, maar mét mensen’. Van Acht: “We begonnen KUUB elf jaar geleden op basis van waarden waar de bouw nu de mond vol van heeft: starten bij de gebruiker. De keten op zijn kop, de klant voorop. Maar dat is in deze complexe bouw- en vastgoedwereld niet gemakkelijk, daarom helpen we mensen hun woonwensen te realiseren. Of dat nu in bijzondere architectuur is, in een energieneutraal huis, of met anderen samen verzorgd je oude dag tegemoet.”

Naast het begeleiden van (C)PO-projecten bedacht Van Acht samen met KAW de Reimarkt, de ‘supermarkt waar je duurzaam wonen kunt kopen’. Samen met marktpartijen ontwikkelen ze producten en concepten, van dubbel glas tot notaloze woningen, waarmee corporaties maar ook particulieren woningen kunnen verduurzamen. “Met Reimarkt pakken we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en maken we het mogelijk dat iedereen comfortabel woont tegen lage of stabiele kosten. Binnenkort is duurzaam wonen een marktmechanisme, maar je moet er nu mee aan de slag. Ook de bouw verkoopt straks kant-en-klare consumentenproducten, dat gaat ons lukken.”

Van Acht woont zelf in een verduurzaamd Rijksmonument in Assen. “Geen gemakkelijke klus. Alles waar ik bij die renovatie tegenaan liep, is in Reimarkt verwerkt.” Haar nuchtere handelsinstelling zorgt ervoor dat die ervaringen worden omgezet in business: “Ik wil niet blijven steken in plannen maken. Onze gebouwde omgeving moet energieneutraal of nul-op-de-meter worden, hoe je het ook wilt noemen, maar dat moet je wel kunnen verkopen. Ik ben een echte ondernemer.”

www.kuub.info

Deel op Social Media

25-09-2014 9:32
Het hoofdkantoor van Unica in Hoevelaken is gecertificeerd met een 3 sterren Breeam-NL In-Use certificaat. “Dit is gezien het intensieve gebruik van het 9 jaar oude gebouw een zeer goed resultaat”, aldus de Dutch Green Building Council. Op 18 september reikte Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council, het certificaat uit aan Daan van Vliet, eigenaar van UniVastgoed, en John Quist, CEO van Unica Groep en Jan Maarten Elias, directeur Ecopower.

Breeam-NL In-Use is een monitoringsinstrument waarmee de duurzaamheidprestatie van bestaande gebouwen wordt beoordeeld. Annemarie van Doorn: “Het instrument geeft een goed inzicht in hoe bestaande gebouwen te verduurzamen zijn. En dat is nodig, want de grootste verduurzamingsopgave ligt in het aanpakken van de bestaande bouw.”
 
Met de inzichten kunnen partijen de operationele kosten van een gebouw terugbrengen en de duurzaamheidprestaties verbeteren. Dit komt ten gunste van de gebruikers van het gebouw. “We zijn zeer blij dat Unica als duurzame koploper haar eigen pand ook heeft getoetst met Breeam-NL In-Use. Unica kan trots zijn op de behaalde scores”, aldus Van Doorn.
 
Het hoofdkantoor is door Unica zelf ontworpen en gerealiseerd. De doelstelling was ten eerste een gezonde en prettige werkomgeving te creëren via het toepassen van duurzame technieken. Ten tweede moest het gebouw aanpasbaar zijn zodat hierin een flexibele Unica-organisatie kon worden gehuisvest. Verschillende onderdelen van Unica Groep hebben hier kantoor. John Quist, CEO van Unica Groep: “Al sinds het begin is het pand intensief in gebruik geweest. Het is een centrale ontmoetingsplaats voor de relaties van Unica en voor de 1.550 collega’s in het land. Ook door continue aanpassingen van de Unica-organisatie aan de marktvraag vinden er jaarlijkse meerdere, interne verhuizingen plaats.”
 
Meerdere disciplines van Unica dragen nog steeds bij aan het duurzame hoofdkantoor. De thema’s energie, veiligheid, communicatie, ICT en gezondheid komen via de verschillende onderdelen van Unica integraal tot hun recht. John Quist: “De onderlinge samenwerking van de verschillende gespecialiseerde bedrijven binnen Unica is voor ons bedrijf een voorbeeld hoe we dit ook regelmatig aanbieden aan onze klanten. Alle disciplines hebben bijgedragen aan het realiseren van het Breeam-NL In-Use certificaat.”

Deze wijze van samenwerking is ook een goed voorbeeld om de verdere verduurzaming van bestaand vastgoed vorm te geven, vindt Annemarie van Doorn: “Juist bij het verduurzamen van bestaande gebouwen dient integraal gewerkt te worden. Door alle technieken van een gebouw goed op elkaar af te stemmen, zorgen we voor een prettige en gezonde werk- of woonomgeving en kan een gebouw weer meerdere jaren meegaan.”

Het hoofdkantoor van Unica heeft een warmte/koude-opslag systeem (WKO), driehonderd zonnepanelen, oplaadpalen voor elektrisch vervoer en is uitgerust met het Smart-systeem dat koeling, verwarming, ventilatie en elektra via geprefabriceerde units aanbiedt. Verder is het beveiligingssysteem zelf gerealiseerd. Alle duurzame technieken van Unica worden online gemonitord. Het GreenScreen in de ontvangsthal laat de duurzame prestaties aan de bezoekers en gebruikers zien.
 
Het kantoor van Unica heeft een Breeam-NL In-Use score behaald van 3 sterren (‘Very Good’) op de onderdelen Asset en Beheer. Met name op de categorieën die de technisch dienstverlener zelf bij haar relaties uitvoert, zoals energie en management, heeft Unica goed gescoord.

Een gebouweigenaar of beheerder is nooit klaar met het verduurzamen van zijn pand, ook Unica niet. De volgende stap in de verduurzaming van het hoofdkantoor is het beoordelen van de gebruikfunctie. Ook zijn er nog steeds meerdere onderdelen waarop Unica haar bijdrage aan de verduurzaming van het pand kan bijdragen. Zo zal meer gekeken moeten worden naar de invulling van ‘Landgebruik & Ecologie’, waarbij het pand nog meerdere functies kan krijgen voor haar omgeving.

Deel op Social Media

24-09-2014 13:40
Voor de negende keer organiseert vakblad Bedrijventerrein de Award Beste Bedrijventerrein. Na een selectie door de redactie van het tijdschrift, is de shortlist bekend.

Dit jaar maken de terreinen kans op twee prijzen: de Award Beste Bedrijventerrein voor gearriveerde locaties en de ‘New kid on the block’- award, een prijs voor aanstormend talent. 
 
De winnaar wordt bekendgemaakt op het Nationaal Bedrijventerrein Congres op 9 oktober in de Markthal in Barneveld. De 23 kanshebbers zijn:

A18 Bedrijvenpark, Gemeente Doetinchem
Aam/Merm, Gemeente Overbetuwe
ABC Westland, Gemeente Westland
Arkerpoort, Gemeente Nijkerk
Bedrijvenpark Medel, Gemeente Tiel
Bedrijvenpark Oostflakkee, Gemeente Oostflakkee
Bijsterhuizen, Gemeente Wijchen
Bouw en Infra Park, Gemeente Harderwijk
Coenecoop, Gemeente Waddinxveen
De Horsel, Gemeente Nuth
De Wildeman, Gemeente Zaltbommel
Harselaar, Gemeente Barneveld
Havenschap Moerdijk, Gemeente Moerdijk
Hembrugterrein, Gemeente Zaanstad
Industriepark Kleefse Waard, Gemeente Arnhem
Kickersbloem, Gemeente Hellevoetsluis
Novio Tech Campus, Gemeente Nijmegen
Oosteind, Gemeente Papendrecht
Rijnkade, Gemeente Weesp
Rivium, Gemeente Capelle aan den IJssel 
Rodaboulevard, Gemeente Kerkrade
Westpoort, Gemeente Amsterdam
Zevenhuis, Gemeente Medemblik
De jury beoordeelt op dit moment de bovenstaande terreinen. Na dit beoordelingsproces blijven zes genomineerden over, die op het kantoor van de Bedrijventerrein-redactie hun terrein presenteren. Aan de hand van deze presentatie krijgen twee bedrijventerreinen een prijs uitgereikt tijdens het Nationaal BT Congres op 9 oktober in Barneveld.
 
De jury bestaat uit de volgende onderzoekers en ondernemers: Saskia Beer (Glamourmanifest), Kjell-Erik Bugge (Saxion), Radboud Engbersen (Platform31), Janinka Feenstra (Kennispark Twente), Walter Ising (Kadans Vastgoed), Wim Schaefer (Technische Universiteit Eindhoven) en Geerd Simonis (C’Magne BV).
 
C-mill in Heerlen, ABC Westland in Zaltbommel en Kennispark Twente zijn de laatste drie winnaars van de prijs. 

Deel op Social Media

22-09-2014 8:16

Andrei Vasile, lid van de beroepsvereniging Facility Management Nederland (FMN), heeft op 18 september jl. tijdens IFMA's World Workplace 2014 in New Orleans (USA) een studiebeurs uitgereikt gekregen als één van de beste studenten Facility Management.

De beurs die Andrei heeft gewonnen is gesponsord door FMN. Elk jaar reikt de International Facility Management Association (IFMA) Foundation studiebeurzen uit in het kader van het Facility Management (FM) Student Scholarships Program. Dit jaar worden 37 beurzen uitgereikt, waarvan er zeven zijn toegekend aan Nederlandse studenten.

www.fmn.nl

21-09-2014 8:30

De regeling van de tijdelijke lage btw op hoveniersdiensten wordt verlengd tot 1 juli 2015. Dat is voor de hoveniers- en groenvoorzienersbranche het grote en meest in het oog springende nieuws van Prinsjesdag.

Nog niet zo lang geleden liet Staatssecretaris Wiebes weten, dat er geen verlenging voor hoveniers zou komen. Met een gerichte lobby van Branchevereniging VHG is dat toch gelukt. Ook al heeft de regeling een looptijd van een halfjaar, toch vindt VHG deze verlenging een geweldig resultaat voor de branche.

VHG-directeur Egbert Roozen: “De lage btw werkt bijzonder positief uit voor de bedrijven in onze branche. Het levert werk en banenbehoud op. In de Miljoenennota staan nog meer belangrijke onderwerpen voor hoveniers- en groenvoorzienersbedrijven. Er is de komende tijd volop werk aan de winkel voor VHG om ook onze branche van die economische groei te laten profiteren.”

www.vhg.nl

20-09-2014 8:30

Architecten, ingenieurs, bouwers en installateurs gebruiken bij projecten steeds vaker een bouw informatie model (BIM). BIM wordt in de bouw toegepast om alle betrokken partijen in een bouwproces informatie uit te laten wisselen, zodat altijd dezelfde actuele gegevens beschikbaar zijn. Hierdoor wordt het bouwproces efficiënter, sneller en de kwaliteit hoger. Dit blijkt uit een enquête van de BNA, NL Ingenieurs, Bouwend Nederland en Uneto-VNI onder hun leden.

 

Veel ondernemingen gebruiken BIM intern en delen de informatie niet nog niet met externe partijen. Omdat bij het bouwproces meerdere partijen betrokken zijn wisselen steeds meer ketenpartners onderling informatie uit. BIM is het sterkst in opkomst aan het begin van de bouwketen (architecten, ingenieurs), maar ook in de uitvoerende bouw (bouwbedrijven, installateurs) neemt het gebruik van BIM toe.   

 

Architectenbureaus geven ten aanzien van BIM aan het meest samen te werken met opdrachtgevers, constructieadviseurs, bouwbedrijven en installatieadviseurs. Ook ingenieursbureaus noemen deze partijen, maar het meest werken ze samen met architectenbureaus. Bouwbedrijven werken minder vaak samen opdrachtgevers en gespecialiseerde bedrijven, maar het meest met architectenbureaus, constructieadviseurs en installatiebedrijven. De installatiebedrijven geven unaniem aan veel samen te werken met bouwbedrijven, opdrachtgevers, architectenbureaus, installatiebedrijven en andere installatieadviseurs.

 

De bedrijven zijn eensgezind over wat de belangrijkste knelpunten zijn ten aanzien van BIM. Ze zien de uitwisselbaarheid van modellen en de informatie-uitwisseling als voornaamste knelpunt. Ook de uitwerking van taken en diverse rollen ervaren ze geregeld als problematisch. Daarnaast noemen sommige bedrijven de werking van de software als knelpunt. Ook het gebrek aan ervaring met BIM en een wil tot verregaande samenwerking worden als knelpunt genoemd.   

 

www.bna.nl

19-09-2014 8:42

“Zorg dat het waarom van de duurzame ambities van jouw organisatie duidelijk is, alleen dat leidt tot een succesvolle implementatie van duurzaamheid binnen organisaties”, dat zei Yvette Watson voorzitter van de FMN Kenniskring Duurzaamheid en in het dagelijks leven facility manager bij de Koninklijke Bibliotheek tijdens de jaarlijkse Planon Masterclass.

Facility managers spelen een belangrijke bijdrage in en bij het duurzaamheidsbeleid van organisaties, dat bleek ook uit het onlangs verschenen onderzoek 'Hoe duurzaam is facility management in Nederland'.

Op 11 september 2014 vond de jaarlijkse Planon Masterclass plaats. Namens de Kenniskring Duurzaam van de beroepsvereniging Facility Management Nederland (FMN) gaf Yvette Watson een energieke presentatie over de kern van duurzaam facility management. “Uw omgeving overtuigen van uw duurzame ambities doet u niet met een betoog over wát u wilt verduurzamen, of een plan van aanpak over hoe u uw ambities wil bereiken. Natuurlijk zijn beide uitwerkingen van belang. Maar u bereikt uw organisatie pas echt wanneer u het waarom helder hebt en met  duurzame ambities waarde toe kunt voegen aan het primaire proces van de organisatie.”

Eerder deze maand publiceerde FMN het onderzoek 'Hoe duurzaam is facility management in Nederland' gepubliceerd. Daaruit bleek dat facility managers een belangrijke rol spelen in en bij het duurzaamheidsbeleid van organisaties. Duurzaamheidsbeleid blijkt een belangrijk issue voor de meeste facility managers. Toch valt er op het vlak van duurzaamheid nog veel te winnen. Facility Management Nederland (FMN) zet zich actief in om deze boodschap helder over te brengen bij haar branche. Door middel van kennisontwikkeling en kennisdeling wil zij facilitaire professionals aanzetten tot actie.

www.fmn.nl

18-09-2014 14:01

Een nieuw facilitair evenement in de Amsterdam RAI: woensdag 27  en donderdag 28 mei 2015 is ingepland voor de Facilitaire Vakbeurs.

Volgens de organisatie is de RAI dankzij de grote dekking in de Randstad een uitgesproken plek om op facilitair gebied 'extra omzet en bekendheid te genereren'. "Mede gezien de opleving in de markt en de grote hoeveelheid aan facilitair managers  en inkopers in het segment  moet de aanwas in omzet  groot zijn", aldus de organisatie, die bovendien spreekt over 'een zéér aantrekkelijke vierkantemterprijs ten opzichte van andere beurzen'.

De RAI lijkt dus geleerd te hebben van het verleden. Eén van de redenen dat succesvolle voorgangers als de 'Efficiency Beurs' en 'Gebouw' hun sterke positie op de markt verloren was de komst van beursorganisaties die gratis catering, gratis parkeerservice en lage standprijzen boden. Dat paste beter bij de tijdgeest en bij een deel van de markt, die de vaak als torenhoog ervaren prijzen voor een broodje kaas en een parkeerplek niet meer accepteerden.

 

 

18-09-2014 13:51

Grafeen is volgens wetenschappers een waar ‘wondermateriaal’. Het is dun, transparant, sterk én behoorlijk buigzaam. Onlangs hebben onderzoekers van het Cambridge Graphene Centre het eerste buigzame display gepresenteerd, wat vervaardigd is uit grafeen. De buigzame telefoon lijkt hiermee dichterbij dan ooit.

Samen met het bedrijf Plastic Logic brachten onderzoekers van het Cambridge Graphene Centre het eerste buigzame scherm op de markt. Het gepresenteerde prototype heeft een scherm dat vergelijkbaar is met die van een e-reader, maar dan van plastic. De onderzoekers zien echter ook mogelijkheden voor lcd- en oled-displays en hiermee lijkt de weg vrij voor de eerste buigzame telefoon.Grafeen wordt door wetenschappers regelmatig ‘wondermateriaal’ genoemd en verovert langzaam de wereld. Voordelen van grafeen is dat het niet alleen buigzaam is, maar ook dun, transparant én sterker dan staal. Daarnaast zou het surfen op internet honderd keer sneller kunnen maken. Een nadeel van het ‘wonderstofje’ is dat het volgens onderzoekers niet al te best is voor het milieu. Wanneer grafeen in het water terechtkomt, kan dat grote schade aanrichten.

Maar wat is grafeen nu precies? Grafeen is volledig opgebouwd uit koolstof, net zoals bijvoorbeeld grafiet. In tegenstelling tot grafiet, komt grafeen niet in de natuur voor, maar moet het geïsoleerd worden, door bijvoorbeeld een dunne laag van grafiet af te halen. Grafeen heeft een structuur die vergelijkbaar is met die van kippengaas en geldt als een van de snelste halfgeleiders.

Grafeen kan in tal van toepassingen gebruikt worden. We zullen het in de toekomst vooral gaan zien in telefoon- en televisieschermen, maar bijvoorbeeld ook in oplaadbare batterijen en zonnecellen. Daarnaast is grafeen bij uitstek geschikt voor de productie van condooms. Als dunste en sterkste materiaal ter wereld kan dit de veiligheid én het plezier alleen maar ten goede komen. 

Bron: nu.nl / Elektrotechniek 365
Foto: Plastic Logic

16-09-2014 10:00

De Nederlandstalige uitgave van het geheel vernieuwde en uitgebreide FSB-handboek is nu verkrijgbaar. Het ruim 760 pagina’s tellende boekwerk biedt een volledige weergave van de producten van FSB en is voornamelijk bestemd voor architecten, aannemers, ingenieurs en de groothandel.

Het vernieuwd  Nederlandstalige handboek  is onder meer opgebouwd vanuit de innovaties die FSB dit jaar heeft geïntroduceerd. In logisch opgebouwde hoofdstukken is extra informatie te vinden over de elektronische toegangscontrolesystemen isis M100 en isis M300. Ergo (nieuwe generatie barrièrevrije producten voor het sanitaire programma), paniekbeslag (EN 179 en EN1125-normering), projectbeslag AGL en een greep uit het assortiment sloten.

De meer dan tienduizend producten zijn visueel weergegeven en uitgewerkt in combinatie met bijbehorende informatie over afmetingen, materiaal en het design van het product. Tevens is per bladzijde te vinden welke artikelen nog meer deel uitmaken van de productfamilie, zodat in één oogopslag een compleet beeld van de mogelijkheden per productfamilie verkregen wordt.

Dankzij de vernieuwde lay-out biedt dit nieuwe handboek prettig leesvoer voor iedereen die geïnteresseerd is in deur- en raambeslag en interieurdesign. Het FSB handboek is verkrijgbaar door een e-mail te sturen naar verkoop.nedeland@fsb.de. Het is ook te downloaden via de website http://www.fsb.de.

14-09-2014 8:30

De Multi Client Servicedesk van AAFM Facility Management heeft het contact met klanten uitstekend op orde. Dit blijkt uit de klantcontactanalyse die onderzoeks- en adviesbureau BRW Groep in juli en augustus bij AAFM heeft uitgevoerd. Zij noemen de Servicedesk van AAFM zelfs ‘één van de betere klantcontact organisaties die ze de laatste jaren hebben mogen zien’.

BRW Groep ontwikkelt, verbetert en bestuurt klantcontacten, gericht op kwaliteit, service, kostenbeheersing en klanttevredenheid. Over het klantcontact bij AAFM is BRW Groep erg positief: “De processen zijn helder beschreven en geïmplementeerd. Hiernaast ziet de management reportage er uitstekend uit en is de performance goed op orde. Ook bestaat de Servicedesk uit gemotiveerde medewerkers en er zijn allerlei plannen om de kwaliteit en de dienstverlening te verbeteren. Kortom: chapeau!”

De Multi Client Servicedesk werkt onder andere voor ARCADIS, DSM, EY, Enexis, NS en Van Lanschot. Deze en andere opdrachtgevers hebben het voordeel dat alle facilitaire storingen, opdrachten, wensen en klachten, altijd en overal bij één centraal punt gemeld kunnen worden. Telefonisch, via een mobiele applicatie en een online desk. Alles om het de klant zo makkelijk mogelijk te maken en te ontzorgen. De meldingen worden direct doorgezet naar de betreffende leverancier, waarna afhandeling en facturatie plaatsvindt.

12-09-2014 8:00

Het Nieuwe Werken werkt. Dat is één van de opmerkelijke conclusies van het rapport 'Burn-out: verbanden tussen emotionele uitputting, arbeidsmarktpositie en Het Nieuwe Werken' dat deze week werd gepubliceerd door het Sociaal en Cultureel Plaanbureau (SCP).

In het hoofdstuk 'Het Nieuwe Werken en burn out' betonen onderzoekers Patricia van Echteld, Karolus Kraan en Pascale Peters zich over het algemeen positief over HNW. De onderzoekers keken in hun studie naar twee specifieke aspecten van HNW: het eventuele optreden van emotionele uitputting en de mate van betrokkenheid en enthousiasme voor het werk van de werknemer.

De conclusies vallen ronduit positief uit voor HNW: "De resultaten laten ten eerste zien dat werknemers die de mogelijkheid krijgen te telewerken, minder burn-out rapporteren en meer toegewijd zijn aan hun werk", schrijven de onderzoekers. "Dit wil zeggen dat zij enthousiaster zijn over hun baan, meer inspiratie uit het werk halen en trotser zijn op het werk dat ze doen, en tevens dat zij minder uitputting ervaren." Deze resultaten ondersteunen volgens de onderzoekers de verwachting dat het krijgen van meer tijd-ruimtelijke flexibiliteit uitputting kan tegengaan en toewijding van werknemers kan vergroten.

"Ten tweede zien we in overeenstemming met eerder onderzoek, dat veel autonomie in het werk samengaat met minder emotionele uitputting en meer toewijding. Blijkbaar fungeert autonomie als ‘hulpbron’. Het stelt werknemers in staat om taakeisen het hoofd te bieden en hen voor het werk te motiveren."

In de derde plaats blijkt resultaatsturing volgens de onderzoekers geen directe relatie te hebben met emotionele uitputting en toewijding. "Resultaatsturing wil zeggen dat werknemers in hun werk moeten voldoen aan prestatiedoelstellingen (targets of afspraken over te behalen resultaten) en wordt in deze studie gezien als een ‘uitdaging’ die weliswaar spanning of stress voor werknemers kan opleveren, maar vooral richting geeft aan de inzet van tijd en energie van werknemers, hetgeen hen kan motiveren voor hun werk."

Het rapport is in zijn geheel te downloaden via de website van de SCP.

www.scp.nl

08-09-2014 9:13

Facility managers spelen een belangrijke rol in en bij het duurzaamheidsbeleid van organisaties. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 300 facility managers naar duurzaam facility management (FM) in Nederland.

Van de respondenten geeft  69 procent aan duurzaamheid opgenomen te hebben in hun FM-beleid en de meeste respondenten zien zichzelf als adviseur bij duurzaamheidsmaatregelen. Het onderzoek werd in opdracht van de beroepsvereniging Facility Management Nederland (FMN) uitgevoerd door CFP en de Academie Facility Management van de Haagse Hogeschool.

Duurzaamheidsbeleid blijkt een belangrijk issue voor de meeste facility managers. Toch valt er op het vlak van duurzaamheid nog veel te winnen. Slechts 20 procent van de facility managers vindt dat de eigen organisatie een koploper is op dit gebied en 40 procent plaatst zichzelf in de middenmoot. Opvallend is dat 61 procent vindt dat de eigen organisatie nog niet voldoende scoort en 50 procent van de respondenten weet niet in hoeverre er door de eigen organisatie in duurzaamheid wordt geïnvesteerd.

Met de resultaten van het onderzoek gaat FMN de komende tijd concrete instrumenten voor haar leden ontwikkelen om hen te helpen binnen hun organisaties het duurzaamheidsbeleid handen en voeten te geven. Eerder al ontwikkelde FMN de ‘Gedragscode Duurzame Eindgebruiker’.

www.fmn.nl

05-09-2014 8:41

Vanaf heden kan men opgesloten worden in de catacomben van de Beurs van Berlage dankzij de escape game Sherlocked. De populaire escape rooms komen overgewaaid uit steden als Tokyo, Londen, New York en Boedapest. Nu is het dus ook mogelijk deze bijzondere ervaring op te doen in het hart van Amsterdam.

Sherlocked betrekt het verhaal van de architect van de Beurs van Berlage op zeer enerverende wijze bij de ervaring van het opgesloten worden en het, in samenwerking met teamgenoten, ontsnappen door middel van het oplossen van raadsels. Algemeen directeur Marcel Schonenberg laat weten het een mooie toevoeging te vinden bij het totaalconcept van de Beurs van Berlage. “Vooral het feit dat ze het verhaal achter de Beurs van Berlage en haar architect zo goed weten te betrekken bij de ervaring is duidelijk van meerwaarde.”

Het concept van de escape room is eigenlijk heel simpel; je wordt met een groep van 4 tot 8 mensen opgesloten in het oude kantoor van de geheimzinnige en geniale architect H.P. Berlage. Je krijgt vervolgens een uur de tijd om een meeslepend mysterie te ontrafelen en zo de uitweg te vinden uit de ruimte door middel van ingenieuze puzzels, elektronische hacks en via talloze geheime deuren met verrassingen. Ideaal om je vrienden goed te leren kennen, maar bijvoorbeeld ook je collega’s. Een aantal mensen ondergingen de ervaring al waaronder zeer ervaren escape room bezoekster Renate Stam die het “de leukste escape room, by far!” noemde. Tot nu toe weet ongeveer 32 procent van de groepen de ruimte te ontvluchten binnen de gestelde tijd.

Sherlocked is bedacht en ontwikkeld door drie jonge Amsterdamse ondernemers, Victor van Doorn (26), Tristan Hupe (27), Micah Kessel (32) ondersteund door een team van ontwerpers, decorbouwers, meubelmakers en ingenieurs. Samen zijn zij fervente liefhebbers van escape rooms, maar hun motivatie gaat nog dieper dan dat; “we willen een laagje magie, van mysterie toevoegen aan onze levens” aldus medeoprichter Micah Kessel. Aanstaande maandag zullen zij het concept demonstreren bij De Wereld Draait Door. “Als mensen een gunstig moment willen uitzoeken om deze ervaring ook te doen moeten ze dus snel naar onze website, voor je het weet zitten we vol!” verwacht een enthousiaste Victor van Doorn.

www.beursvanberlage.nl

03-09-2014 9:50

Libratone, een Deense producent van innovatieve draadloze geluidsoplossingen, heeft Mika Distribution als exclusieve distributeur voor de Benelux aangesteld. Daarnaast is Hans Hello als Sales Manager Benelux benoemd.

Bij de selectie van een Benelux-distributeur die gespecialiseerd is in high-end AV-apparatuur kwam Libratone uiteindelijk bij Mika uit. Mike van Breugel, directeur van Mika Distribution, is verheugd over de samenwerking. “Mika Distribution BV vervult een sleutelfunctie als Benelux-importeur, agent en distributeur voor verschillende merken. Denk hierbij onder meer aan Harman/Kardon, maar ook JBL, Klipsch, TEAC en Onkyo behoren tot onze klanten. We zijn een verkooporganisatie gespecialiseerd in high-end consumentenelektronica. Libratone past daarom naadloos in ons assortiment. Er is veel vraag naar draadloze geluidsoplossingen van hoge kwaliteit. Daarnaast zijn alle luidsprekers in het opvallende Libratone-assortiment een lust voor het oog.”

Onlangs heeft Libratone ook een nieuwe Sales Manager Benelux aangesteld. Hans Hello (46) stuurt vanaf heden alle verkoopactiviteiten in de Benelux aan. Hello heeft in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in de CE- en IT-industrie. Zo werkte hij onder meer voor Sweex en Lenovo.

www.libratone.com

01-09-2014 10:00

BSI, een toonaangevende organisatie op het gebied van normalisatie voor bedrijven, organiseert donderdag 18 september in Bunnik (Hotel Postillion) een industriebreed congres over Asset Management.

Bedrijven verspillen jaarlijks naar schatting miljarden euro’s doordat ze hun fysieke activa zoals gebouwen of gespecialiseerde machines niet optimaal managen voor de gehele levenscyclus. Dat stelt de organisatie van het evenement. "De nieuwe norm ISO 55001 biedt bedrijven een richtlijn om dit op orde te krijgen."

Tijdens het congres onder leiding van dagvoorzitter Roos Schlikker, gaan verschillende experts in op de praktische invulling van de internationale norm voor Asset Management en leren bedrijven en ondernemers concreet hoe ze hier geld op kunnen besparen. Het congres richt zich op managers die betrokken zijn bij het beheren van fysieke activa. De kosten voor deelname bedragen 275 Euro.


Er zijn in het nieuws genoeg voorbeelden te vinden van de gevolgen van slecht Asset Management. “Iedereen herinnert zich nog wel de Brent Spar, het olieopslagplatform van Shell en Esso. Tijdens de bouw was geen rekening gehouden met de gehele levenscyclus en toen het in 1995 buiten gebruik werd genomen, wist niemand wat er mee moest gebeuren,” zegt Eltjo Veentjer. “Die onduidelijkheid heeft geresulteerd in een ongelooflijke reputatieschade, kostenpost en schade aan het milieu. En hoeveel panden staan er wel niet leeg, omdat bedrijven er geen bestemming meer voor hebben? Volkomen onnodig wanneer van tevoren rekening wordt gehouden met alle fasen die activa doorlopen.”

De ‘truc’ voor effectief Asset Management is volgens Eltjo Veentjer dan ook het volledig in kaart brengen van de levenscyclus van activa. Tijdens het ontwerp moet al rekening worden gehouden met de ontmanteling en de recycling, om niet jaren later voor de vervelende financiële consequenties te komen staan. “Er gaat dagelijks ongelooflijk veel kapitaal verloren, simpelweg omdat bedrijven niet exact weten wat de meest effectieve manier is om hun gebouwen en machines te onderhouden, of omdat er alleen maar een korte termijn planning is. Ieder bedrijf, zonder uitzondering, bespaart uiteindelijk op de totale kosten met een beter doordacht Asset Management.”

Uit onderzoek van Gartner blijkt dat maar liefst 70 procent van organisaties een afwijking van 30 procent tussen hun geplande inventaris en de werkelijke inventaris hebben. En dat minder dan 25 procent van alle ondernemingen wereldwijd een life cycle Asset Management programma heeft om de potentiële risico’s te bepalen. IDC Research liet zien dat organisaties die Asset Management toepassen, een 15 procent lagere total cost of ownership en 10 procent minder down time realiseren dan organisaties die dit niet doen. Door goed naar ongebruikte activa te kijken, kunnen organisaties hun kosten naar verluidt tot wel 30 procent reduceren. “Er valt dus genoeg winst te behalen,” besluit Eltjo Veentjer. “Wij denken dat dit congres daarvoor een mooie inleiding kan zijn.”

www.bsigroup.com
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >