Nieuws


26-02-2014 8:51

De internationale KNX Award wordt ook dit jaar uitgereikt tijdens de beurs Light+Building in Frankfurt. Dit keer zijn er, uit enkele honderden inzendingen, ook twee Nederlandse projecten genomineerd. In één project is KNX ingezet om de installaties in een operatiekamer te integreren en te bedienen. In het andere project is er een KNX-oplossing gecreëerd voor legionellabescherming en -monitoring in een zorgcentrum. De uitreiking van de KNX Awards vormt het hoogtepunt van het KNX Top Event, dat dinsdag 1 april om 18.00 uur begint.

Zowel het project van de KNX-installatie in de operatiekamers als het project KNX en legionellabeheer is genomineerd in de categorie Specials. In totaal zullen op deze avond zeven KNX Awards in zeven categorieën worden uitgereikt, waarbij voor elke categorie vijf nominaties zijn geselecteerd. Naast de zeven winnaars mag ook het publiek één project tot winnaar van de People's Choice Award uitroepen. Iedereen kan daarvoor nog tot en met 28 februari stemmen op de website http://contest.knx.org/en/vote. Onder alle mensen die hun stem uitbrengen, verloot de KNX Associatie in totaal tien gratis ETS4 Professional licenties.

Dat er dit keer twee Nederlandse projecten zijn doorgedrongen tot de laatste vijf genomineerden in hun categorie, zegt veel over het niveau van de KNX-projecten in ons land. Het project KNX in de operatiekamer is gerealiseerd door Alpha-X domotica uit Tilburg. In 2012 won eigenaar Gerard Huijsmans met dit project ook al de Nederlandse KNX Award. Hij creëerde een gebouwbeheerssysteem op basis van KNX met iPad besturing in een tijdelijk operatiecomplex bij het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop. Het was daar voor het eerst dat iPads hun intrede deden in een kritische bedrijfsomgeving als een operatiekamer voor de besturing van de gebouwautomatisering.

De andere genomineerde is vSmart, een nieuw bedrijf dat als spin-off van een KNX Professional is ontstaan en dat een applicatie ontwikkelde om met behulp van KNX legionellabeheer uit te voeren. Het gaat om speciale hardware die via de KNX-bus aan diverse opnemers wordt gekoppeld die permanent de temperatuur van de sanitaire installatie loggen. De resultaten van het loggen worden vervolgens in een gebruiksvriendelijke rapportage naar de beheerder gestuurd. Bij afwijkingen krijgt de beheerder ook vroegtijdige meldingen of een alarm.

De internationale KNX Associatie kreeg dit jaar honderden inzendingen uit 60 verschillende landen. De uitreiking is dit jaar iets specialer vanwege het 10e Awardjaar. Daarmee heeft de KNX Award een vaste plaats op de KNX-kalender gekregen. Deze keer voegde KNX er een nieuw hoogtepunt aan toe; de People’s Choice Award, waarbij de winnaar door internetstemmen zal worden gekozen. Het KNX Top Event vindt plaats in de Panorama hall in het Frankfurt Exhibition Centre’s Forum gebouw, en zal afsluiten met een levendig after-show feest.

25-02-2014 10:00
Per 1 januari 2014 is het Health Innovation Park in Zwolle HIP een feit; een fysieke plek voor zorgaanbieders, ondernemers, kennisinstellingen en zorgverzekeraars waar samengewerkt kan worden aan innovatie. In het HIP krijgen kansrijke innovatieve ideeën, die bijdragen aan de verbetering van het maatschappelijk en economisch rendement van de regio Zwolle een kans. Idee-aandragers worden begeleid van idee tot realisatie met professioneel, onafhankelijk en praktijkgericht advies.

De activiteiten van het HIP passen goed in het advies van de SER aan de Provinciale Staten van de provincie Overijssel. Drie adviezen komen hier praktisch samen: het aanjagen van vernieuwing in de ‘topsector health’, het zorgen voor voldoende en goed zorgpersoneel en het scheppen van randvoorwaarden. Overheden in de regio zijn naast zorgaanbieders, ondernemers en kennisinstellingen vertegenwoordigd in het HIP.

De feestelijke kick-off meeting van het Health Innovation Park vond plaats op 14 februari. De meeting werd tevens gebruikt om de intentieverklaring ‘reductie van 20 procent van het energieverbruik in zorginstellingen’ te tekenen. Vertegenwoordigers van de Baalderborg groep, Frion Service, Woonzorgconcern IJsselheem, Vitree, Zorggroep Solis en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht ondertekenden een gezamenlijke intentieverklaring. Deze instellingen nemen deel aan het pilotproject ‘Energiebesparing in de zorg’ van de provincie Overijssel.
21-02-2014 11:00

Landgoed De Horst in Driebergen vormt op zaterdag 17 mei de locatie voor een Internationaal Feng Shui symposium. 'Een uitgebreid aanbod van sprekers uit binnen- en buitenland, workshops en allerlei Feng Shui producten, zorgen voor een onvergetelijke dag boordevol praktische kennis en inspiratie', belooft de organisatie, die spreekt van 'het eerste Feng Shui symposium in Nederland van dit niveau'.

De lezingen worden verzorgd door Feng Shui experts die nationaal en internationaal actief zijn als ontwerper, docent, adviseur, spreker en auteur.
Uit Nederland:
• Dick Evers, interieurarchitect en als docent verbonden aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Expert op het gebied van Feng Shui voor bedrijven.
• Nina Elshof, oprichtster van en docent aan De Feng Shui Academie en iniatiefneemster van dit symposium. Auteur van diverse boeken over Feng Shui.

Uit het buitenland:
• Christian Kyriacou (UK), architect en omgevingspsycholoog, medeoprichter van en docent aan de London School of Feng Shui. Gespecialiseerd in holistische en duurzame architectuur en heilige geomantie.
• Ann Bingley (VS) van Open Spaces Feng Shui in New York en gespecialiseerd in de vitale werkomgeving.

Feng Shui is een eeuwenoude Oosterse filosofie die de kwaliteit van de omgeving en de invloed hiervan op de mens beschrijft en analyseert. Het doel is de woon- en werkomgeving  zo in te richten dat de bewoner er tot zijn recht komt en optimaal functioneert.
Feng Shui levert daarmee een belangrijke bijdrage aan een wereld waarin de mens een volwaardige plek heeft. 

De organisatie van het symposium is in handen van Feng Shui specialisten Nina Elshof, Mercedes Arnau Córdoba, Ilonka Cirk, Paddy van der Velden en Ingrid Peeters. Het doel van het symposium is om een breed publiek kennis te laten maken met Feng Shui door het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken te belichten en concrete vragen van deelnemers te beantwoorden.

www.fengshuisymposium.com

21-02-2014 8:26

Tot en met 16 maart, het eind van de Boekenweek, is de bewegende boekenkast ‘Move on Time’ van ontwerper Edwin de Kuiper te zien in boekhandel Praamstra. Boekenweekthema van dit jaar is ‘reizen’. De kast is daarom toepasselijk een zwerfbibliotheek, zodat ook de boeken zelf de wereld over kunnen dolen.

Boekhandel Praamstra heeft de kast van De Kuiper met boeken gevuld. Bezoekers van de boekhandel mogen daar een boek uithalen en vervangen door een boek dat ze zelf hebben meegebracht. Ook mogen ze de stand van de boekenkast veranderen.

 

De boeken uit de kast reizen niet alleen af naar een andere locatie. Ze reizen in zekere zin ook ‘door de tijd’. Edwin de Kuiper heeft het idee van de ouderwetse klok met contragewichten verwerkt in de kast. De filosofie achter het ontwerp is dat een boek een verhaal vertelt en daardoor een stuk tijd in zich heeft. Een boekenkast zou je daarom een ‘tijdhouder’ kunnen noemen. De boekenkast beweegt daarom als u er ‘tijd’ uithaalt of inzet. Op YouTube kunt u zien hoe het werkt: http://youtu.be/GspSEjqD6cY.

19-02-2014 10:00

Het investeringsklimaat van Eindhoven is na Londen en Helsinki het beste van Europa. De Financial Times zet Eindhoven in de overall ranglijst van haar Foreign Direct Investment Index (fDi-index) op een derde plaats. Het hart van de hightech regio Brainport is volgens de Britse financiële autoriteit een uitgelezen plek om te investeren in de toekomst. Met deze plaats in de top drie maakt Eindhoven een ongekende sprong in de ranglijst, die nauwlettend gevolgd wordt door internationale investeerders. Nog nooit stond een Nederlandse stad zo hoog in deze lijst.

“We zijn natuurlijk content met zo’n topklassering in een bijzonder gezaghebbend onderzoek”, aldus burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven. “Het is een bevestiging dat we de afgelopen jaren de juiste weg bewandeld hebben. Eindhoven heeft zich ontwikkeld tot een succesvol samenwerkend ecosysteem op het gebied van hightech en design, waar creativiteit en kennis elkaar vinden en versterken. Hier worden innovatieve oplossingen bedacht voor de uitdagingen waarmee de wereld de komende jaren te maken krijgt. Onze aanpak heeft de afgelopen jaren veel nieuw talent en ondernemerschap aangetrokken. Dat maakt ons zeer aantrekkelijk voor investeerders, vindt ook de Financial Times.”

De hoge klassering van Eindhoven is ongetwijfeld te danken aan de innovatieve economische koers die bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen in de regio al een aantal jaren samen varen. Voor de Britse waardering tellen onder meer fDi-strategie, infrastructuur en economische potentie. Brainport Eindhoven scoort goed op deze punten en is daardoor uitgegroeid tot een sterke economische motor met een positief effect op de rest van Nederland. De stad is bovendien geworteld in een vooruitstrevend Brabantse ondernemersklimaat dat veel geroemd wordt vanwege de gedeelde economische strategie. In 2013 werd de provincie Brabant nog door het Europese Comité van de Regio’s uitgeroepen tot meest ondernemende regio. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze provincie nu de prominente eerste plek op de fDi-ranking inneemt op het vlak van fDi-strategie voor regio’s.

Eén van de investeerders die de kansen in en om Eindhoven al eerder inzag, is Marcel Boekhoorn. “In 2012 nam ik samen met een groep investeerders de High Tech Campus Eindhoven over van Philips. Dit terrein is uitgegroeid tot de slimste vierkante kilometer van de wereld, met veruit het grootste aantal patenten per hoofd van de bevolking. In deze stad en regio gebeuren bijzondere dingen. Met name de gezamenlijke agenda en verregaande samenwerking tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden – de zogeheten Triple Helix - zorgen ervoor dat deze regio werkt als een soort deeltjesversneller voor innovatie."

Brainport Eindhoven zet in op de versnelde groei van kleine veelbelovende start ups en op de doorgroei van grotere ondernemingen met wereldwijde potentie en ambitie. Dankzij de saamhorigheid binnen de Triple Helix krijgen nieuwe initiatieven veel meer kans. Eindhoven zoekt daarom naar samenwerking met investeerders om het succes een extra boost te geven. Niet alleen directe investeringen voor het bedrijfsleven, maar ook financiering voor het uitbouwen van publieke research instituten, grootschalige living labs en het creëren van een nog aantrekkelijker woon- en werkmilieu voor kenniswerkers.

De fDi European Cities and Regions of the Future is een tweejaarlijkse ranglijst van de Financial Times. Het is een ranking van steden en regio's die de beste vooruitzichten hebben voor buitenlandse investeringen, economische ontwikkeling en bedrijfsuitbreiding. Het onafhankelijke onderzoek wordt verricht door fDi Intelligence, wereldwijd het grootste kenniscentrum op het vlak van buitenlandse investeringen. De onderzoekers verzamelden gegevens van 468 steden en regio's in Europa. Eindhoven stond al één keer eerder genoteerd in het overall klassement, op plaats twintig (2010). In de huidige ranking behaalt Eindhoven:

• Nr. 3 – Top 25 Cities overall
• Nr. 1 - Top 10 Western European Cities
• Nr. 1  - Top 10 Small European Cities
• Nr. 1  - Top 10 Small European Cities - FDI Strategy
 
Een uitgebreide toelichting op de fDI ranking is te vinden via: http://www.fdiintelligence.com/
 
 

19-02-2014 9:20

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs wil dat er in de financiering van onderwijshuisvesting aparte aandacht komt voor renovatie. Nu nog zijn alleen onderhoud en (vervangende) nieuwbouw in de wet geregeld. Dat geldt niet voor renovatie. Veel gemeenten geven te weinig geld uit aan huisvesting van scholen en met alleen onderhoud en nieuwbouw worden de problemen niet verholpen.

De schoolgebouwen in Nederland zijn gemiddeld 40 jaar oud en kampen niet zelden met achterstallig onderhoud en een onvoldoende luchtkwaliteit. Gemeenten investeren structureel te weinig in onderhoud en renovatie. Het Rijk probeert dat te verhelpen door het bedrag dat de gemeenten daar niet aan uitgeven aan de schoolbesturen te geven. Maar ook dat geld is niet geoormerkt voor huisvesting, weet Martijn Verwoerd van Bouwend Nederland. Schoolbesturen kunnen dus in beginsel met het huisvestingsgeld gaten in hun begroting vullen. Bouwend Nederland pleit er, in samenspraak met de PO-raad (sectororganisatie voor het primair onderwijs), al geruime tijd voor dat ook renovatie wettelijk verankerd wordt.

De bewindsman riep onlangs in een debat in de Tweede Kamer de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) op om samen met de PO-raad richtlijnen op te stellen voor renovatie van schoolgebouwen. Hij zei erop te zullen toezien dat deze gesprekken ook echt tot resultaten leiden. Mocht dat toch niet gebeuren, dan overweegt de staatssecretaris om zo’n regeling bij wet te regelen. Dekker (VVD) kreeg daarvoor de steun van de Kamer.

“Het is zeer positief dat nu ook de staatssecretaris de urgentie van het probleem onder ogen ziet”, reageert beleidsadviseur Martijn Verwoerd van Bouwend Nederland op het debat. “Tot nu toe was renovatie nooit een issue. Wij zullen aandacht voor dit punt blijven vragen, zodat er snel echt zulke richtlijnen liggen. Als de VNG er met de PO-raad toch niet uit komt, dan moet Dekker inderdaad alsnog een wettelijke regeling opstellen”, aldus Verwoerd.

De Kamer besloot recent ook dat schoolbesturen vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk worden voor het buitenonderhoud van hun gebouwen. Dekker stelt daar 158 miljoen euro voor beschikbaar. “Het lijkt me goed en logisch als zo’n nieuwe regeling voor de renovatie van schoolgebouwen ook op die datum van kracht zou worden. Dan heb je één pakket”, stelt Verwoerd.
 

12-02-2014 14:47

Bijna twee derde van de MKB’ers (61 procent) vindt niet dat zij meer hoeven te investeren in een opleiding voor hun medewerkers dan dat zij nu doen. Hiermee hebben zij een andere mening dan werkzoekenden. Van de werkzoekenden vindt 80 procent dat dit wél moet gebeuren. Dit blijkt uit de MKB Marktmonitor van Unique en TNO.

Opvallend is dat scholing en studiefaciliteiten het minst worden aangeboden in de handelsbranche, gevolgd door horeca. Financiële instellingen investeren juist het meest. Uit de onderzoeksresultaten blijkt ook dat het grootste deel van het MKB minder dan 500 euro per jaar, per medewerker uitgeeft aan opleiden. Voor het vijfde jaar op rij doen Unique en TNO onderzoek naar HR-thema’s die momenteel spelen binnen het MKB. Dit jaar werden 1.816 personen geïnterviewd.

Niet alleen opleiden is een onderwerp waar het MKB en werkzoekenden niet mee door één deur kunnen. Dit blijkt uit het feit dat twee arbeidsvoorwaarden die door de werknemer als belangrijkst worden beoordeeld (overwerktoeslag, 74 procent, en flexibele werktijden, 70 procent), niet in de top vijf staan van wat het MKB aan arbeidsvoorwaarden biedt. Toch heerst er niet alleen onenigheid tussen beide groepen. Buiten opleiden blijkt een goede pensioenregeling voor beide namelijk een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Het MKB komt hiermee werknemers tegemoet, want maar liefst 91 procent van alle MKB’ers biedt een pensioenregeling aan. Verder blijkt uit het onderzoek dat één op de vijf ondernemers een dertiende maand biedt.

Raymond Puts, algemeen directeur van Unique: “De onderzoeksresultaten gaan hand in hand met een nieuwe trend. Ik merk dat het binnen HR meer en meer draait om secundaire arbeidsvoorwaarden. Onderwerpen als zekerheid en opleiden worden steeds belangrijker. Hadden we 5 jaar geleden ooit kunnen bedenken dat een pensioenregeling als belangrijkste arbeidsvoorwaarde genoemd zou worden? En dat een dertiende maand verdwenen lijkt te zijn? Zaken die de zekerheid en groei van medewerkers bevorderen, zoals opleiden en extra vrije dagen, geven kleur aan een organisatie.”

09-02-2014 8:00

Wat vinden we als Nederlandse marktpartijen een acceptabel brandveiligheidsniveau in bestaande gebouwen? Waar loop je tegenaan als een gebouw van functie verandert, wat is het van ‘rechtens verkregen niveau’ en hoe kun je als beheerder of eigenaar zo goed mogelijk inspelen op toekomstige ontwikkelingen? Vragen als deze staan centraal tijdens het Nationaal Brandveiligheidscongres 2014, dat wordt georganiseerd door SBR Cur.

Het volgen van de brandveiligheidseisen uit de wet- en regelgeving ontslaat eigenaars en beheerders niet van hun verantwoordelijkheid. "Sterker nog: Door de aanpassingen in het Bouwbesluit geeft die regelgeving nog slechts een basis, waarmee je de veiligheid in bestaande gebouwen onvoldoende kunt garanderen als eigenaar of beheerder", aldus de organisatie. "Dus moeten marktpartijen zélf een steeds scherper beeld hebben van het vereiste kwaliteitsniveau voor brandveiligheid in hun gebouwen."

 

"Tijdens het congres doen we dat aan de hand van twee belangrijke trends: verbouwen volgens het ‘rechtens verkregen niveau’ en het veranderen van functies van gebouwen. Dè reden waarom we ons congres het thema 'Veranderen van gebouwen hebben meegegeven. En de reden om het niet te missen."

08-02-2014 8:00

Op donderdag 30 januari vond het jaarlijkse Startersevent van de beroepsvereniging Facility Management Nederland (FMN) plaats. Het evenement vond plaats in de Ziggo Dome in Amsterdam. Er waren zo’n 100 bezoekers.

 

De aftrap deed Jan-Willem de Bruijn van D&B The Facility Group, die de aanwezigen meenam in de FM-trends en de rol van communicatie hierin. Floris Beets, werkzaam binnen D&B Mobile, nam het stokje over. In het kader van alle ontwikkelingen op het gebied van communicatie, data en internet zullen kantoren en gebouwen onafhankelijk moeten gaan functioneren. Eén identiteit, meerdere devices , lifelogged en 100% mobiel. Voeg daar ‘Internet of Things’ of ‘Internet of People’ aan toe en we weten straks precies wanneer een gast arriveert, in welke vergaderzaal hij of zij een afspraak heeft en of de cappuccino gedronken wordt met of zonder suiker. Dit werd verder onderschreven door Frenk Storm van Ziggo Zakelijk. In de toekomst kunnen we op ieder scherm, op ieder moment en op iedere plaats onze informatie opvragen. Hierdoor zal de grens tussen privé en zakelijk steeds verder vervagen.

 

Hierna was het tijd voor interactie, nadere kennismaking en ontdekking. Ron van Haasteren en Raoul Eggen van Topdesk verzorgde een interactieve workshop,  waarbij alle aanwezigen in kleine groepen aan de slag gingen met de praktische kant van communicatie. Hoe en op welke manier breng ik mijn boodschap over? Dit leverde zeer creatieve posters en gesprekken op. Hierna volgde een rondleiding door Ziggo Dome. Enthousiast, vol passie en met de nodigde anekdotes is de locatie door de deelnemers ontdekt. De basic kleedkamers waren voor sommigen een desillusie. De zogenaamde riderlist van Madonna, met daarop de eis van twee nieuwe wc-potten, ontkrachtten dit beeld weer.

 

Tot slot gaf Yvette IJsbrandy van D&B The Facility Group een aantal tips en trics voor persoonlijke communicatie. Recruiters kijken verder dan alleen LinkedIn. Het  credo: ‘What happens on Facebook, stays on facebook’gaat in de huidige tijd niet meer op. Onder het genot van danceklanken van DJ Bart Bass werd de middag met een borrel afgesloten.

07-02-2014 9:15

Voor het eerst sinds 2011 is het aandeel Nederlandse architecten dat een stijging in de orderportefeuille meemaakte (38 procent) hoger dan het aandeel dat een daling rapporteerde (30 procent). Dit blijkt uit de 2013 European Architectural Barometer, een onderzoek dat elk kwartaal wordt uitgevoerd onder 1.600 architecten in acht Europese landen.

De verbeteringen onder Nederlandse architecten sinds 2013 worden tevens bevestigd door het CBS, dat in januari 2014 cijfers naar buiten bracht over toename in bouwvolumes vanuit nieuwe orders die architecten ontvingen in 2013.

Momenteel verwacht 25 procent van de Nederlandse architecten een lege orderportefeuille in de komende twaalf maanden, wat minder pessimistisch is dan in het tweede kwartaal van 2013 (31 procent). Ondanks het positieve sentiment laat het aantal bouwvergunningen een lichte daling zien in 2013 vergeleken met 2012. Vandaar dat Arch-Vision een lichte daling voorspelt voor 2014 (-1 procent), maar licht herstel in 2015 (+1 procent). Deze positieve ontwikkeling is gebaseerd op de tijdelijke BTW-verlaging op renovatieactiviteiten (begin 2013 – eind 2014) en de positieve ontwikkelingen op de huizenmarkt.

06-02-2014 10:00

Tijdens de audiovisuele (AV) vakbeurs ISE in Amsterdam is op 4 februari bekend gemaakt dat BIS winnaar is van de AV News Awards in de categorie AV Market Development Initiative of the Year. BIS CEO Jean Pierre Overbeek was bij de presentatie aanwezig en kon de Award persoonlijk in ontvangst te nemen.

Overbeek is trots op de Award voor BIS: “Iedere dag werken wij heel hard om voor opdrachtgevers de optimale beleving te creëren op het gebied van vergaderen, presenteren en informeren. Al 30 jaar lang. In 2013 waren wij toe aan de volgende stap. Gestimuleerd door ons moederbedrijf Mood Media hebben wij de keuze gemaakt om onze activiteiten uit te breiden naar de drie grootste economieën van Europa. We zijn daarbij letterlijk en figuurlijk over onze grenzen heengestapt. Een spannende, maar in onze ogen goede stap in de verdere ontwikkeling van BIS. Dat deze stap nu beloond is met een AV News Award, is een mooie opsteker. Wij zijn daar heel blij mee.”

De in de AV-industrie hoog aangeschreven Awards worden toegekend door AV News, dat door professionele audiovisuele dealers en system integrators erkend wordt als een van de toonaangevende informatiebronnen in Europa op het gebied van technologie en zaken doen.

www.bis.nl

06-02-2014 8:45

Vroeger zaten er in een portemonnee alleen papiergeld en munten, en misschien een ziekenfondskaart. De volgende generatie portemonnees moest ruimte bevatten voor creditcards en allerlei andere soorten kaarten: lidmaatschapskaarten, kortingskaarten, toegangskaarten, enzovoort. Maar er moest ook nog ruimte zijn voor papiergeld en munten.

Nu is het tijd om weer een stap verder te gaan, want wie heeft er nog papier- en muntgeld bij zich? Wat je vooral meeneemt zijn betaal- en lidmaatschapskaarten en natuurlijk je smartphone.

Sandberg heeft een portfolio op de markt gebracht met de naam 'Wallets', die deze mogelijkheid biedt. In iedere Wallet passen één of meer smartphones.

www.sandberg.it

04-02-2014 14:32

Ondanks deze eindsprint is 2013 toch vooral een jaar gebleken met krimpende omzetten. Min 2,8 procent over het gehele jaar. Dit meldt de Woonwinkelmonitor van INretail.

Het vierde kwartaal liet een verrassend beeld zien ten opzichte van het derde kwartaal, waarin de omzet voor de woonbranche onderuit gleed met 9,2 procent. Het positieve cijfer van het vierde kwartaal verdient overigens enige nuance. In 2012 eindigde het vierde kwartaal namelijk op een zeldzaam grote krimp van 12 procent. De Nederlandse woningmarkt maakte in het laatste kwartaal van 2013 bovendien zijn grootste groei mee sinds sinds 2008.

Meubelzaken begonnen 2013 beroerd met een min van 4,5 procent in het eerste kwartaal. In het tweede kwartaal werd dit enigszins ingelopen. Echter niet genoeg om te plussen. April, mei en juni sloten af met een min van 1,1 procent. De drie maanden daarna piekten in negatieve zin naar een min van 11,6 procent. Alleen het laatste kwartaal van 2013 mocht rekenen op een plus van 3,1 procent.

04-02-2014 11:03

Uit onderzoek van Panteia komt naar voren dat het voortbestaan van de eigen onderneming de belangrijkste doelstelling is voor de meeste MKB-ondernemers. Het belang continuïteit is sinds het begin van de huidige financieel-economische crisis in 2008 duidelijk toegenomen. Anders gezegd: MKB-bedrijven zijn meer bezig met overleven, break-even draaien of het verlies beperken (continuïteit en zelfstandigheid) dan met 'het maken van winst’ of ‘het realiseren van groei’.

In 2013 is ‘de continuïteit van het bedrijf’ de belangrijkste doelstelling van de MKB-ondernemer. Analyses tonen aan dat het beeld gedurende de laatste tien jaar hetzelfde is gebleven. Dat wil zeggen dat over de jaren heen ‘de continuïteit van het bedrijf’ voor MKB-ondernemers als eerste genoemd wordt en verreweg de belangrijkste doelstelling is. Ook de twee doelstellingen die daarna als belangrijkste zijn genoemd, zijn dezelfde: ‘zelfstandigheid’ en ‘het maken van winst’. Wel wisselen zij in de rangorde soms van positie, met name in de jaren 2004-2008.

Binnen elke sector is ‘de continuïteit van het bedrijf’ de belangrijkste doelstelling van de MKB-ondernemer. Het aandeel van ‘de continuïteit van het bedrijf’ is sinds 2008 sterk toegenomen in de sectoren die sterk afhankelijk zijn van consumentenbestedingen: de detailhandel, autosector en de horeca. Het aandeel van ‘de continuïteit van het bedrijf’ in de sectoren die gericht zijn op het buitenland (en het meest optimistisch zijn), is naar verhouding gedaald dan wel gestabiliseerd. Het gaat dan vooral om ondernemers in de industrie en ondernemers in de communicatiesector.

 

04-02-2014 9:00

Het is een jaar geleden sinds de Nederlandse Spoorwegen een innovatieve samenwerking met Regus,  aanbieder van flexibele werkplekken, aankondigde. Inmiddels zijn er elf geavanceerde station2station business centres open, waaronder Arnhem, Amersfoort en Utrecht, op het nationale spoorwegnet.

Het eerste Regus | NS station2station business centre opende vorig jaar mei zijn deuren op station Amersfoort, gevolgd door tien andere locaties. De station2station centres helpen forenzen en treinreizigers onderweg productiever te werken. Elk centre beschikt over een hightech business lounge met gedeelde werkruimte, draadloos internet, administratieve ondersteuning en gratis koffie en thee. Ook zijn er vergaderruimten te reserveren en voorzieningen voor videoconferencing.

Huib Larsen, Managing Consultant bij Larsen Executive Search in Amsterdam is al meer dan tien jaar klant van Regus en legt uit: "Ik heb voor Regus gekozen omdat ik op zoek was naar flexibele werkplekken op verschillende locaties.  Al onze medewerkers hebben een Regus Plantinum Card en NS Business-Card. Ze werken steeds meer terwijl ze onderweg zijn dus het feit dat de Platinum Card ook toegang geeft tot de station2station centres is geweldig. We kunnen nu werken wanneer en waar we willen met de zekerheid dat we bij een professionele werkplek terecht kunnen. Het heeft onze zakelijke treinreizen veel productiever gemaakt."

Meer dan de helft van alle kantoormedewerkers in Nederland (52 procent) heeft de status 'flexwerker' omdat zij ten minste de helft van de week buiten het hoofdkantoor van hun bedrijf mogen werken. Dit is mogelijk dankzij nieuwe technologieën en een veranderde houding tegenover de fysieke werkplek. Dit is een aanzienlijk groter deel van de beroepsbevolking dan bijvoorbeeld in Duitsland (45 procent) en het Verenigd Koninkrijk (39 procent).

Tom Tempelman, algemeen directeur bij Regus Nederland stelt: "Onze samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen maakt van Nederland een voorloper op het gebied van mobiel werken en wij zijn trots dat we een dergelijk belangrijke verbetering kunnen brengen in de manier waarop mensen (onderweg)werken. Wij zijn van plan ons netwerk met 'derde locaties' verder uit te breiden en nog meer opties aan te bieden aan flexwerkers.”

Ook in andere landen heeft Regus samenwerkingsovereenkomsten voor 'derde locaties' . In Frankrijk werkt Regus samen met de SNCF en in Duitsland met Shell, dat momenteel 70 business centres aan het opzetten is bij servicestations. In het Verenigd Koninkrijk werkt Regus reeds samen met twee exploitanten van servicestations langs de snelweg en heeft zojuist de eerste overeenkomst gesloten met kantoorartikelenleverancier Staples. Deze nieuwste samenwerking zal leiden tot de eerste 'derde locaties' van Regus in een retailomgeving.

04-02-2014 8:30

Centrum Hout opent Hout-café

 

Centrum Hout  opent in Almere het Hout-café. Iedere maand wordt een actueel thema belicht voor (medewerkers van) bedrijven in de houtsector. Op het programma staan korte en krachtige presentaties van experts uit het werkveld.

 

Iedere maand wordt in het Hout-caféeen actueel thema belicht. Het café opent op 11 februari met het thema ‘Constructiehout’. Experts gaan dan nader in op het verkopen en toepassen van constructiehout, waarbij onder andere de CE-markering en de prestatieverklaring worden toegelicht. Op 13 maart staat het thema ‘Hout in buitentoepassingen’ centraal. Dan wordt nader ingegaan op het ontwerp en de verkoop van gevelbekleding, houten loopdekken en galerijen. Op 24 april nemen de bezoekers het thema ‘Hout en brand’ onder de loep en een maand later (22 mei) staat ‘productontwikkeling en innovatie’ op de agenda. De laatste bijeenkomst voor de zomer staat op de agenda op dinsdag 10 juni. Dat gaan de experts nader in op de milieuaspecten van hout.

Het Hout-café opent haar deuren om 15.30 uur en de bijeenkomsten vindt plaats op de bovenverdieping van de VVNH in Almere (Westeinde 6, Almere-buiten). Na een kop koffie of thee start om 16.00 uur het informatieve programma. Rond 17.30 uur wordt het programma afgerond. De bijeenkomsten zijn gratis. De organisatie vraagt de bezoekers wel om zich vooraf aan te melden via info@centrum-hout.nl

03-02-2014 10:18

Vanaf 1 maart zal leegstandbeheerder Camelot haar hoofdkantoor gaan vestigen aan de Noord-Brabantlaan 2 in Eindhoven. Het volledig gerenoveerde pand, aan de rand van Strijp S, is gekocht op de groei. Curieus feit is dat Camelot daardoor zelf te kampen heeft met leegstand.
He bedrijf biedt daarom 31 professionele kantoorunits aan via haar eigen label Workspace, tegen een laag tarief en met een opzegtermijn van een maand.

“Voor veel starters en zzp-ers die de keukentafel ontgroeid zijn, is dit de kans om vanuit je eigen kantoor te werken. Een plek waar je niet gestoord wordt door bijvoorbeeld je kinderen en waar je gasten kan ontvangen. Voor 315 euro all-in per maand huur je al een eigen ruimte. Als ondernemer zit je dus niet aan een meerjarig contract vast, waardoor het een overzichtelijke investering blijft”, aldus Robin Breemer projectmanager Workspace.

"Uniek aan dit concept is dat de ondernemers profiteren van alle faciliteiten die de locatie te bieden heeft. Naast een receptie, IT en facilitaire dienst van Camelot beschikt het pand over glasvezelinternet, trainings- en vergaderruimten, parkeerplekken en een bedrijfskantine."

“De ervaring leert dat ondernemers in verzamelpanden onderling vaak samenwerken, en dat is ook voor Camelot interessant”, vult Robin Breemer aan.

01-02-2014 8:00

De eigenaars van Panthera, moederbedrijf van het nieuwe Loewe Duitsland, benoemden gisteren ex-Apple- en ex-Hewlett-Packard-manager Peter Orre tot CEO van Loewe GmbH, met onmiddellijke ingang. Matthias Harsch, die in de afgelopen maanden als CEO van Loewe AG al belangrijke stappen zette voor de strategische herstructurering van het bedrijf, wordt mede-eigenaar van moedermaatschappij Panthera. Hij wordt verantwoordelijk voor de internationale expansie en de ontwikkeling van strategische partnerschappen.

 

“Met Peter Orre hebben we een ervaren topmanager aan boord die de heroriëntatie en de verjonging van het merk Loewe zal bezielen. Hij kent de Duitse en de internationale premium-technologiemarkt en is bekend met de trends en de behoeften van de consument. Onder zijn beleid zullen we producten ontwikkelen die de markt zullen inspireren”, aldus Jan Gesmar-Larsen, voorzitter van de Advisory Board van de nieuwe Loewe-onderneming.

 

Peter Orre is een product- en marketingexpert die zich al meermaals bewezen heeft. De 59-jarige Zweed was meer dan 10 jaar actief bij Hewlett Packard in München, meest recent als Marketing Director voor Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Hiervoor beoefende Peter Orre diverse managementfuncties bij Apple in Cupertino (Californië) en Europa, waar hij verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van innovatieve designproducten.

 

Peter Orre: “Loewe zette hoge standaarden voor de entertainment-technologie en dat voor zowel kwaliteit als design. Het sterke merk geeft ons een enorm potentieel. Ik verheug me op de samenwerking en de doorstart met het nieuwe Loewe-team. Door onze krachten te bundelen, zullen we met de juiste productideeën, technologiepartners en marketinginitiatieven nieuwe doelgroepen en afzetmarkten bereiken.”

 

De nieuwe Loewe-eigenaars, Kalmund, Sepmeier en Gesmar-Larsen, willen het merk aantrekkelijker maken voor de grote groep jonge, design-georiënteerde technologieliefhebbers in Europa, China en Rusland. Het bedrijf zal verder bouwen op de huidige knowhow en ontwikkelingstechnologieën van Loewe voor home entertainment en digital lifestyle-oplossingen. Loewe-producten zullen in de toekomst ontworpen, ontwikkeld en geassembleerd worden in Duitsland, aangevuld met nieuwe technologieën uit Azië.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >