Nieuws


19-12-2014 9:16

De vastgoedmarkt trekt aan. Dat blijkt uit een marktanalyse van Colliers International. "Het jaar 2015 zal in Europa in het teken blijven staan van een verhoogde interesse op de beleggingsmarkt.

In de topmarkten, zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, zal stabilisatie ontstaan vanwege een gebrek aan geschikt product. Hierdoor zullen beleggers blijven uitwijken naar andere markten zoals Nederland, waardoor de verwachting is dat het hoge investeringsvolume van dit jaar (rond de 8 miljard euro) gehandhaafd zal blijven. De vraag voor met name huurwoningen, kantoren en logistiek vastgoed blijft in 2015, ook vanuit het buitenland, hoog. Dit blijkt uit de vooruitblik van Colliers International op de Europese vastgoedmarkt in 2015.

Hoewel de raming is dat het economisch herstel doorzet in 2015, kunnen de recente geopolitieke ontwikkelingen de Nederlandse groei doen afremmen vanwege de grote afhankelijkheid van de wereldhandel. Positief is wel het herstel van het consumentenvertrouwen en de woningmarkt.

Waar beleggers nog veel interesse hebben voor (verhuurde) kantoren, loopt de gebruikersmarkt voor kantoren moeizaam. Grote kantoorgebruikers kunnen nog steeds forse efficiëntieslagen maken op hun kantoorgebruik dankzij automatisering en flexwerken. In 2014 heeft dit al geleid tot lagere vraag en dit zal volgend jaar alleen maar doorzetten. Wel is de verwachting dat de versterkte vraag bij TMT bedrijven voor kantoorruimte in 2015 gehandhaafd blijft.

www.colliers.com

Deel op Social Media

19-12-2014 9:00

Geld over? Dan is het huren van een kantoor in Londen misschien iets voor u. Uit onderzoek van vastgoedgigant CBRE blijkt dat het Londense West-End Hong Kong voorbij gestreefd is als duurste kantoorlocatie.

De top 10 (prijzen in dollars per vierkante voet)

Ra​​nk M​​arket Occ. Cost
1 London West End, United Kingdom 273.63
2 Hong Kong (Central), Hong Kong 250.61
3 Beijing (Finance Street), China 197.75
4 Beijing (CBD), China 189.39
5 Moscow, Russian Federation 165.05
6 New Delhi (Connaught Place – CBD), India 158.47
7 Hong Kong (West Kowloon), Hong Kong 153.65
8 London City, United Kingdom 152.67
9 Tokyo (Marunouchi Otemachi), Japan 136.46
10 Shanghai (Pudong), China 127.89

 

U vind dat u zelf ook best duur zit? In de top 50 is niettemin geen enkele Nederlandse stad te vinden. De nog altijd gigantische leegstand in ons land zal er iets mee te maken hebben.

www.cbre.us

Deel op Social Media 

18-12-2014 13:37
Na tien jaar kondigt Sikkens de opvolger van de 4041 kleurenwaaier aan: het Sikkens 5051 Color Concept. Dit kleurconcept is meer dan alleen een kleurenwaaier; het is een totaalpakket van diverse kleurentools en -services. 
 
Naast de Sikkens 5051 kleurenwaaier bestaat de toolkit uit de geheel nieuwe Sikkens Visualizer app, een stalenservice met A5-formaat kleurstalen en een update van het kleurmeetinstrument Colorado. Het Sikkens 5051 Color Concept ondersteunt de professionele gebruiker bij het selecteren, presenteren en toepassen van de juiste kleuren.


 
De Sikkens 5051 Color Concept kleurenwaaier biedt oneindig veel mogelijkheden in kleurencomposities en vormt de basis voor verschillende kleurentools. De waaier bevat in totaal 2079 kleuren. Aan de ruim achthonderd populairste kleuren uit de Sikkens 4041 waaier zijn meer dan twaalfhonderd nieuwe kleuren toegevoegd. De kleurenwaaier is opgesplitst in drie aparte secties met voorin de wittinten, het middengedeelte bestaat uit bijna veertienhonderd kleuren ingedeeld naar acht kleurgroepen en achterin de waaier een ruime selectie van neutrale- en vergrijsde tinten. De kleurnavigatie is vergemakkelijkt door zeven grote kleurstalen per pagina die van licht naar donker gerangschikt zijn. De Sikkens 5051 Color Concept kleurenwaaier is verkrijgbaar via de Sikkens Service Centra of tijdelijk via de actiepagina www.sikkens.nl/actie5051.


 
De Sikkens Visualizer app biedt de mogelijkheid om met je smartphone of tablet in real time het effect van een nieuwe kleur in een ruimte te bekijken. Deze app werkt op basis van Augmented Reality Technology, waardoor je met één tik op het scherm je muren kunt inkleuren met alle kleuren uit het Sikkens 5051 Color Concept en de andere Sikkens kleurcollecties. 
 
Alle 2079 kleuren van het Sikkens 5051 Color Concept zijn als afzonderlijke kleurenstalen beschikbaar. Het grotere oppervlak, ongeveer A5-formaat, maakt het duidelijker om in te schatten hoe uw ontwerp er uit komt te zien. De kleurstalen zijn los of per bundel te bestellen via www.sikkenssamples.com.
 
Sikkens maakt deel uit van AkzoNobel, de grootse verf- en coatingleverancier ter wereld. 
Deel op Social Media

18-12-2014 12:30

Aluminium en hout vormen de basis van een nieuwe serie handdoekrekjes, wand- en staande kapstokken van Hermeta. De combinatie van deze duurzame materialen geeft de producten een levendig karakter. De wandkapstokken en handdoekrekjes uit de WOOD-collectie zijn, in diverse lengten, als eerste verkrijgbaar. De overige producten zullen medio maart 2015  geïntroduceerd worden.

www.hermeta.nl 

Deel op Social Media

16-12-2014 9:00

In samenwerking met HK Engineering en Premark heeft Aldus bouwinnovatie de Beter Klimaat Toets ontwikkeld. Amsterdamse schoolbesturen bleken namelijk behoefte te hebben aan een betere opnamemethodiek. De eerder ontwikkelde EBA (Energie en Binnenklimaat Advies) voldeed namelijk niet aan de wensen van Amsterdamse schoolbesturen.

De Gemeente Amsterdam heeft in het kader van het programma Energieke Scholen 66 basisscholen in twee tranches (2011 en 2013) verduurzaamd en van frisse lucht voorzien. In het programma was een onderverdeling voor financiering afgestemd tussen gemeente en schoolbesturen. De aanpak per school werd gebaseerd op de EBA (Energie en Binnenklimaat Advies). Uit de evaluatie van de aanpak bleek dat er verbeteringen behaald zijn op de aangepakte schoolgebouwen. De prestaties én kosten vielen echter tegen in vergelijking met de prognoses uit de EBA. Vooral de toegenomen exploitatiekosten (energie en onderhoud) als gevolg van nieuwe luchtbehandelingssystemen bleken problematisch te zijn voor schoolbesturen. Ook hadden de besturen behoefte aan afstemming van verduurzaming in hun MeerjarenOnderhoudsPlanning (MOP) om middelen zo efficiënt mogelijk in te kunnen zetten in de tijd.

Er bleek dus behoefte aan een nieuwe opname methodiek als alternatief voor de EBA. Een methodiek die een meer nauwkeurig, integraal en betrouwbaar inzicht oplevert. Met het resultaat moeten schoolbesturen  in staat zijn om betere afgewogen keuzes te kunnen maken voor verduurzaming van hun schoolgebouwen, mede in relatie tot hun MeerjarenOnderhoudsPlan. Eerst hebben zij de criteria opgesteld waaraan de nieuwe opname moest voldoen:

Redelijk laagdrempelig in tijd en kosten,
Uitvoerbaar door gecertificeerd opnemer
Mening van gebruikers meegewogen
Geen advies maar opties
Meerdere ambitieniveaus
Toetsbare prestaties
Inzage in investeringskosten
Koppelbaar aan MOP

Om het oordeel van gebruikers te kunnen bepalen is gebruik gemaakt van de gebruikersevaluatie van Ruimte-OK. Voorafgaand aan de fysieke ‘objectieve’ opname vullen medewerkers een online enquête in. De ‘subjectieve’ resultaten geven de opnemer inzage in belangrijke knelpunten van het schoolgebouw en haar prestaties waarop extra nauwkeurig gelet kan worden. Tevens worden vooraf tekeningen, energiegegevens en onderhoudsplannen opgevraagd, overhandigd en bestudeerd.
 

 

Deel op Social Media

15-12-2014 8:30

The Edge, het nieuwste kantoorgebouw ontwikkeld door OVG Real Estate, is door Breeam beoordeeld met de kwalificatie ‘Outstanding’. Het gebouw dat is gevestigd op de Amsterdamse ZuidAs, heeft volgens het oordeel van Building Research Establishment (BRE), de wereldwijde beoordelaar van duurzame gebouwen, de hoogste score voor nieuwe gebouwen ontvangen die ooit is afgegeven.OVG Real Estate werkte nauw samen met adviesbureau Deloitte, de hoofdhuurder.

Door het gebruik van slimme technologie behaalde het kantoorgebouw van 40.000 vierkante meter een score van 98.36 procent. De vorige titelhouder was One Embankment Place in Londen. Annemarie van Doorn, directeur van Dutch Green Building Council: “Breeam stimuleert de vraag naar duurzame projecten door gebouwen te beoordelen aan de hand van hun impact op het milieu en door gebouwen te belonen die verder gaan dan wat wettelijk is vereist. OVG heeft een ‘voorbeeld kantoorgebouw’ ontwikkeld dat elk ander gebouw overstijgt dat tot op heden is beoordeeld. We hopen dat andere ontwikkelaars dit voorbeeld volgen en proberen innovatieve gebouwen te creëren die van hetzelfde niveau zijn als The Edge.”

OVG werkte nauw samen met Deloitte om een groep van vooraanstaande experts samen te brengen met als doel een gebouw te ontwerpen dat niet alleen een nieuwe wereldwijde benchmark voor de gebouwde omgeving neerzet, maar daarbij ook groot belang hecht aan comfort, gezondheid en productiviteit van de eindgebruikers.

In reactie op de beoordeling zegt Coen van Oostrom, oprichter en CEO van OVG: “Gebouwde omgevingen zijn op dit moment verantwoordelijk voor 40 procent van alle CO2-uitstoot. Het is dus cruciaal om lef te tonen en de grenzen van de mogelijkheden te verleggen en nieuwe technologieën in te zetten. Het is onze verantwoordelijkheid om duurzaam erfgoed achter te laten voor toekomstige generaties.”

”Deloitte streeft altijd naar het beste en het gebouw dat we voor hen hebben ontwikkeld is hier een duidelijke afspiegeling van. We hebben een team van deskundigen bij elkaar gebracht en hen uitgedaagd om nieuwe innovaties toe te passen om van The Edge een van de meest efficiënte, commerciële gebouwen in de wereld te maken. The Edge is ontwikkeld samen met én voor Deloitte, de eerste huurder van het gebouw. Deze vorm van samenwerking is de reden dat het gebouw zo’n hoge beoordeling heeft ontvangen.”

Peter Bommel, CEO Deloitte Nederland: “Toen het aankwam op het kiezen van ons nieuwe hoofdkantoor in Amsterdam, wilden we verzekerd zijn van een gebouw met de juiste duurzaamheidskwalificaties en van een echt innovatieve en inspirerende werkplek voor onze werknemers. De mogelijkheid om samen te werken met een groep van deskundigen heeft ervoor gezorgd dat het voltooide gebouw binnen de omgeving past en een technologisch productieve en prettige werkomgeving biedt.”

Ron Bakker, founding partner van PLP Architecture die The Edge heeft ontworpen: “De vorm en oriëntatie van het gebouw waren de eerste stap naar het bereiken van uitzonderlijke duurzame prestaties van het kantoorgebouw. Grote vloerplaten en een op het noorden gelegen atrium zorgen ervoor dat daglicht de meerderheid van de werkplekken bereikt. Daarnaast zorgt de dragende structuur met kleine openingen voor thermische massa en schaduw op de zonovergoten zijden van het gebouw. Het atrium draagt met zijn vijftien verdiepingen bij aan een inspirerende werkomgeving die bijzonder operationeel, esthetisch en duurzaam is.”

The Edge is het eerste gebouw dat gebruik maakt van het Philips Ethernet-powered LED connected lighting systeem. Dat biedt medewerkers de mogelijkheid om het klimaat en licht van hun individuele werkplek te reguleren door middel van een applicatie op hun smartphone. Deze innovatieve technologie bespaart niet alleen energiekosten, maar levert ook informatie op over hoe het gebouw wordt gebruikt om zo de efficiëntie te vergroten.

In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is het gebouw energieneutraal gemaakt. Om dit te kunnen realiseren, is de gehele zuidelijke voorgevel voorzien van zonnepanelen. Daarnaast is er een gebied van 4100 vierkante meter aan zonnepanelen geplaatst op de daken van de UvA en de HvA. Een warmte-koudeopslag installatie met een dubbele open bron (elk circa 130 meter diep onder het gebouw) genereert thermale energie. In The Edge wordt regenwater verzameld en hergebruikt.

Coen van Oostrom: “We zijn er trots op dat The Edge een nieuwe benchmark is. We gaan door met het vinden van nieuwe manieren om ervoor te zorgen dat de gebouwen die wij creëren zich blijven ontwikkelen. Duurzaamheid gaat om meer dan een goede duurzaamheidsbeoordeling. Het gaat ook over het comfort van gebruikers en de efficiëntie, zodat zij kunnen werken in een productieve en gezonde werkomgeving.”

Tussen 2007 en 2011 heeft OVG meer dan 1 miljard dollar geïnvesteerd in duurzame vastgoedontwikkeling, een toezegging die het heeft gedaan aan de Clinton Global Initiative. Eind 2011 heeft OVG toegezegd nog eens een miljard te investeren in duurzame ontwikkelingen.

Coen van Oostrom concludeert: “Wij zijn zeer gepassioneerd waar het duurzame vastgoedontwikkeling betreft en de rol die het kan spelen in het creëren van betere werk- en leefomstandigheden. Wij willen anderen die onze ondernemersgeest delen, aanmoedigen mee te doen aan onze missie om positieve sociale, economische en milieu veranderingen in gang te zetten in de grote steden, wereldwijd.”

Deka Immobilien is eigenaar van The Edge. De bouw is gefinancierd door ABN Amro Real Estate Finance. De aannemer was G&S Bouw en Deerns was als ingenieursbureau bij dit project betrokken.

Deel op Social Media

10-12-2014 8:30

De waardering voor flexwerken loopt sterk uiteen. Dat stelde Iris Been van het Center for People and Buildings (CfPB) op het vijfde lustrum van het Amsterdam Business Research Institute (ABRI).

Tijdens een symposiuym ter gelegenheid van het lustrum gaf Iris Been een overzicht van de meest opvallende onderzoeksresultaten van het CfPB over flexibele werkplekconcepten.  Aan bod kwam bijvoorbeeld de uitkomst dat medewerkers die activiteitgerelateerd werken vaak tevredener zijn met het interieur en de uitstraling van de omgeving, de lay-out van de werkomgeving en de aangeboden mix van plekken. Aan de andere kant is men in flexibele concepten in vergelijking met traditionele cellenkantoren, juist minder tevreden met bijvoorbeeld de mogelijkheden voor concentratie, privacy, de archieffaciliteiten en het binnenklimaat. Dit terwijl een aantal van deze aspecten, zoals concentratie en privacy, tot de belangrijkste aspecten behoren voor de mate waarin de werkomgeving ondersteunend wordt gevonden voor de individuele productiviteit.

"Dat communicatie niet voorkomt in het rijtje van plus- of minpunten, komt vermoedelijk doordat er in flexibele kantoren zowel positieve effecten (meer ontmoetingen, verschillende collega’s zien) als  negatieve effecten (minder contact met directe collega’s, moeite met vindbaarheid) worden gezien", stelt het CfPB in een toelichting.

Opvallend in de resultaten van het CfPB is voorts dat respondenten ouder dan 50 jaar een flexibel concept als minder ondersteunend ervaren voor de productiviteit dan een traditioneel cellenkantoor, terwijl dit bij respondenten jonger dan 31 jaar niet het geval is; zij zijn positief over beide concepten.
Ook interessant is dat uit recent onderzoek blijkt dat van de respondenten die in een flexibel concept werken, ongeveer de helft nooit wisselt van werkplek. "Slechts 5 procent wisselt meerdere keren per dag van plek, dus eigenlijk zoals het concept bedoeld is. Opmerkelijk is dat juist deze groep zeer positief is over de werkomgeving. Deze personen hebben ook een wat afwijkend activiteitenpatroon: zij zijn relatief vaak buiten kantoor aan het werk en als zij op kantoor zijn, besteden zij relatief veel tijd aan overleg."

www.cfpb.nl

Deel op Social Media


 

09-12-2014 10:00

Rotterdamse kantoren scoren 10 procent beter dan de Nederlandse benchmark voor duurzaamheid. Zij doen het vooral goed op het gebied van gezondheid en transport. Dat bleek uit De Groene Werkplek Rotterdam, gepresenteerd door bbn adviseurs op woensdag 3 december j.l. Directeur ‘Duurzaamheid en Stadsontwikkeling’ van Rotterdam Paula Verhoeven was verheugd met het resultaat en grote bereik van het onderzoek. Een derde van de stad heeft geparticipeerd.

Naast de gebouwen zelf is ook het beheer van bijna veertig kantoren onderzocht. Hierbij is een opvallend verschil geconstateerd. Eindgebruikers die het beheer van hun pand (grotendeels) zelf uitvoeren, scoren gemiddeld flink beter dan een externe vastgoedmanager. Externe managers behalen dus een lagere score over de gehele breedte van de duurzaamheidsmeetlat BREEAM. ‘Herkenbaar, maar wel verontrustend’ was de gedeelde mening onder de aanwezige eigenaren en eindgebruikers.

In totaal is meer dan een derde van de totale Rotterdamse kantorenmarkt in kaart gebracht met BREEAM-NL In-Use. Onder de grotere kantoren is dit zelfs bijna de helft. Hiermee is de reikwijdte van het onderzoek verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Verduurzaming is een samenspel tussen eigenaren en huurders. Positief is dan ook het aansluiten van Rotterdamse bedrijven als Unilever, Rabobank, Houthoff Buruma, ABN Amro, PWC, Robeco en Nationale Nederlanden. Meer dan veertig eigenaren en gebruikers participeerden in het onderzoek van 2014.

Tijdens het gezamenlijke gesprek dat volgde, deelden onder andere PWC en KPN hun kritiek op de statische houding van veel eigenaren. "Pas bij contractverlenging komt duurzaamheid op de agenda. Daarna is het weer jaren stil." Dit speelt vaak bij (buitenlandse) fondsen in een lastig financieel parket. Toch zijn er steeds meer fondsen met financiële slagkracht, zo stelde Blackstone. Door de lagere transactieprijzen van de afgelopen jaren is er ruimte om te investeren.

Andere stedenonderzoeken, zoals Amsterdam Zuidas en Utrecht zijn opgestart. Doelstelling is om volgend jaar het vergelijk binnen de G4 te maken. Hierdoor ontstaat een steeds beter beeld van de kwaliteit van de huisvesting en werkplekken. De Groene Werkplek is daarmee een goede thermometer voor de ontwikkeling van duurzaamheid in de utiliteitssector.

Alle duurzaamheidsonderzoeken die bbn adviseurs uitvoert voor eigenaren, eindgebruikers en locaties zijn samengebracht in het initiatief ‘De Groene Werkplek’, waarvan dit jaar de tweede Rotterdamse editie werd gepubliceerd. Vanuit De Groene Werkplek is een BREEAM-benchmark ontstaan van vele honderden gebouwen voor tientallen eigenaren en eindgebruikers. Dit biedt transparantie aan de markt om te meten en op anonieme basis te vergelijken. Zo kan elke organisatie op zoek naar haar kansen, speerpunten en werk maken van duurzaamheidsbeleid.

bbn adviseurs ondersteunt al meer dan 40 jaar alle partijen die betrokken zijn bij het ontwikkelen, realiseren en beheren van gebouwen en gebieden. De dienstverlening van bbn onderscheidt zich door een sterke focus op financiën en techniek, waarbij onderwerpen als duurzaamheid, transformatie en herontwikkeling speerpunten zijn. Van strategische afwegingen en business-cases tot de implementatie en uitvoering ervan.

 

Deel op Social Media

07-12-2014 9:30

NSI heeft afgelopen week in Apeldoorn de zevende zogenoemde HNK-vestiging officieel geopend. HNK staat voor ‘Het Nieuwe Kantoor’. Met HNK speelt NSI in op de groeiende behoefte aan flexibele full service huisvestingconcepten in de kantorenmarkt. Wethouder Economische Zaken van de gemeente Apeldoorn, Olaf Prinsen verrichtte de spectaculaire opening.

De opening van de HNK vestiging in dit toonaangevende gebouw was gelijktijdig met de officiële opening van de nieuwe kantoorruimte van huurders VNO-NCW Midden, MKB-Nederland Midden, Bouwend Nederland Regio Oost, FME Oost-Nederland, en AWVN op de tiende etage.

HNK Apeldoorn ligt strategisch nabij de A50 en is een markant gebouw van 21 verdiepingen hoog met een indrukwekkende architectuur. Kenmerkend binnen het HNK concept is het ‘sociale hart’; deze centrale ruimte is ingericht als ontmoetingsplek met werkplekken, verschillende zitjes, lange werktafels en een Grand Café, dat in Apeldoorn uitzicht biedt over het water.

Naast ‘kantoor op maat’ (kantoorruimte met flexibele metrage, looptijd en  opleveringsniveau) biedt HNK Apeldoorn ook Managed offices (volledig ingerichte kantoorruimtes) en flexwerkplekken. Uniek zijn de vergaderruimtes en Managed offices op de negentiende etage die een ruimtelijk uitzicht bieden. Op de overige etages worden Managed offices en reguliere kantoorruimtes op maat aangeboden.

Olaf Prinsen, wethouder Economische Zaken gemeente Apeldoorn: “Als wethouder met een passie voor duurzaamheid juich ik initiatieven toe die bestaand vastgoed een nieuwe betekenis geven. Met de lancering van HNK wordt een van de meest markante kantoorgebouwen van Apeldoorn opnieuw op de kaart gezet. Een aanwinst voor Apeldoorn!”

www.nsi.nl

Deel op Social Media

05-12-2014 8:00

Woensdagmiddag 3 december heeft Paul Janssen, marketingdirecteur van facilitair dienstverlener Facilicom Services Group uit Schiedam, het eigen kantoorpand onthuld in de miniatuurwereld van Miniworld. De onthulling vond plaats in het bijzijn van nauw betrokkenen bij het project en eigen medewerkers van Facilicom. Het meest facilitaire pand van Nederland neemt ongeveer 1 vierkante meter in beslag van de 535 vierkante meter tellende miniatuurwereld. De overdekte familieattractie verwacht, met de kerstvakantie in het vooruitzicht, de komende paar weken veel bezoekers te mogen verwelkomen.

Waar het daadwerkelijke pand van Facilicom 15 bouwlagen telt, is de op schaal nagebouwde miniatuur zo’n 55 centimeter hoog. Dat maakt het gebouw het hoogste pand in de miniatuurhaven, die in Miniworld te bezoeken is aan het Rotterdamse Weena. Aan de miniatuur van het gebouw van Facilicom is 300 uur gewerkt, uren die door ruim 90.000 paar ogen per jaar zal worden beloond.

Over de samenwerking tussen Miniworld en Facilicom vertelt Paul Janssen meer: “We hebben een overeenkomst met Miniworld gesloten voor de bouw van het pand en het nabootsen van tien werkscènes van de divisies Breijer (bouw), Trigion (beveiliging), Gom (schoonmaak) en Tapwacht (service & techniek). Ook zijn er vier bestelbussen geplaatst in het landschap van Miniworld. Als echt Schiedams bedrijf in Groot Rotterdam zijn we zeer trots op deze samenwerking, die in ieder geval vastgesteld is voor 5 jaar.”

Miniworld Rotterdam is sinds 2007 een familieattractie in Rotterdam en mag zich de grootste overdekte miniatuurwereld van de Benelux noemen. Tweederde van de attracties is gewijd aan de Rotterdamse haven en het centrum van Rotterdam. Met 100 LED-lampen is het Facilicom-pand niet te missen.

www.facilicom.nl


Deel op Social Media


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >