Nieuws


30-01-2014 10:02

Binnen een kantooromgeving is er vaak de nodige 'ruis'. "Je zou er gestoord van raken", is een regelmatig terugkerende opmerking. Voor degenen die slecht kunnen omgaan met de terugkerende 'stoormomenten' is er het product Flowys.Flowys zijn een nieuw hulpmiddel voor mensen die regelmatig onderbroken worden in hun werkzaamheden of juist gebruik willen maken van de kennis van een collega. "Zo breng je het aantal stoormomenten terug en kun je aangeven op welk moment je open staat voor overleg en samenwerking", aldus de bedenkers van het product.Kantooromgevingen worden steeds dynamischer. Het wordt het voor medewerkers steeds moeilijker om zich af te sluiten of zich juist open te stellen voor interactie, hetgeen de samenwerking binnen de organisatie niet ten goede komt.

Flowys zijn groene ‘welkom’ en rode ‘flow’ items. Met een inkeping worden ze op het beeldscherm gezet. Hiermee geeft de medewerker een signaal af naar de omgeving en ontstaat een oplossing voor de zoektocht van veel medewerkers die met meer personen op een kamer of op grote vloervelden werken."Vroeger werkte je met een vaste (kleine) groep mensen in een ruimte. Men kende ‘het ritme’ van een ander goed. Je wist precies wanneer je een ander een vraag kon stellen, kennis kon delen of wanneer de ander niet gestoord wilde worden. In de nieuwe kantooromgevingen is dat soort automatisme niet meer zo vanzelfsprekend. Vaak zijn het grote vloeroppervlakten waar weinig personen nog een vaste werkplek hebben. Flowys bieden uitkomst", benadrukken de bedenkers, die werken bij  Flow Your Time  Eindhoven, een bedrijf dat zich bezighoudt met time management."Rust, ruimte en tijd geven je, mits goed gestructureerd, ruimte in je hoofd en denken. De momenten dat je steeds gestoord wordt terwijl je net in je concentratie zit, daar kun je nu ook zelf invloed op uitoefenen, met deze signaalgevers voor op je laptop- of computerscherm. Duidelijk voor iedereen van veraf te zien. Meteen orde in de workflow. Direct in huis of op kantoor."

www.flowys.com

30-01-2014 9:35

Marcel Greveling is benoemd tot verkoopdirecteur van Nexans Nederland. Hij geeft leiding aan het verkoopteam en is verantwoordelijk voor de uitvoering van het commerciële beleid.

Greveling is 41 jaar oud. Hij was geruime tijd werkzaam bij Linde Gas Benelux, waar hij veel facetten van de industriële gassenmarkt heeft mogen vertegenwoordigen, de laatste jaren in de functie van Sales Manager Benelux Manufacturing & Manager Customer Service Center.

Met energie aan de basis van de ontwikkeling biedt Nexans, wereldwijd expert in de kabelindustrie, een uitgebreid gamma kabels en kabeloplossingen. De Groep is een wereldspeler in de energietransmissie en -distributie, de industrie en de bouw. De oplossingen van Nexans dienen tal van marktsegmenten: van energie- en telecomnetwerken, over energiebronnen (zonne- & windenergie, petrochemie en mijnbouw), tot de transportsector (scheepsbouw, lucht- en ruimtevaart, spoorwegen, de automobielsector en automatisering).

Met een industriële aanwezigheid in veertig landen en commerciële activiteiten wereldwijd biedt Nexans werk aan 25.000 mensen en realiseerde in 2012 een omzet van 7,2 miljard euro. Nexans is genoteerd op de beurs van NYSE Euronext in Parijs, compartiment A.

www.nexans.nl

29-01-2014 11:19

Het thema van de Job Dura Prijs 2014 is ‘Groen in de Stad!’ Hiermee wil het Job Dura Fonds, initiatiefnemer van de prijs, de aandacht vestigen op het belang van ‘groene’ projecten en gebouwen in de Rotterdamse regio.

 

Iedere 2 jaar staat de Job Dura Prijs in het teken van een actueel thema binnen de gebouwde omgeving in de regio Rotterdam. De Job Dura Prijs bestaat uit een kunstobject van Bruno Ninaber van Eyben en een geldbedrag van 25.000 euro. De prijs is voor het eerst uitgereikt in 1996 aan de gemeente Rotterdam voor het gehele wederopbouw-oeuvre. Daarna is de prijs achtereenvolgens uitgereikt aan projecten binnen de thema’s Bouwen voor ouderen (1998), Buitenkamer in de stad (2000), Bouwen voor de jeugd (2002), Water als geld (2004), Veilige Ruimte (2006), Nieuw Leven (2008), Morgen Wijzer (2010) en Cultuur (2012).

 

Dit jaar zal voor het eerst tevens de Daan Dura Aanmoedigingsprijs worden uitgereikt van 7.500 euro. Deze prijs wordt toegekend aan een initiatief in de regio Rotterdam dat zich binnen het thema mede richt op de educatie, training en inzet van jongeren in hun grootstedelijke omgeving.

 

De jury zal met ingang van dit jaar onder leiding staan van een nieuwe vaste voorzitter, mevrouw Alexandra den Heijer. Alexandra den Heijer is universitair hoofddocent in de sectie Vastgoedbeheer & Ontwikkeling van de Faculteit Bouwkunde in Delft. De jury wordt verder samengesteld uit experts binnen het thema, aangevuld met de winnaar van de voorgaande prijs (Theater Walhalla).

 

De Job Dura Prijs is een initiatief van Stichting Job Dura Fonds, een stichting opgericht ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan van het bouwbedrijf Dura Vermeer. Naast de prijs ondersteunt en stimuleert het Job Dura Fonds met projectsubsidies initiatieven die de bebouwde omgeving van groot Rotterdam duurzaam innoveren en/of helpen opbloeien.

 

De criteria voor deelname aan de prijzen en de inschrijvingsprocedure zullen binnen enkele maanden worden bekend gemaakt. De uitreiking van de prijzen zal plaatsvinden in november 2014.

.

28-01-2014 8:49

De nieuwbouw van de Lely Groep in Maassluis is onderscheiden met het hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat Breeam-NL vijf sterren.Het bedrijvencomplex, met een omvang van 7,5 hectare, werd in de Breeam-NL meetmethode beoordeeld binnen de segmenten “Kantoren” en “Industriegebouwen”. In Nederland zijn de behaalde hoge duurzaamheidsscores nog niet eerder gerealiseerd. Lely heeft hiermee een landelijke primeur.

De ‘greenest innovation campus’, zoals Lely haar nieuwe onderkomen heeft betiteld, is uitgevoerd door Dura Vermeer. Het complex is ontworpen door architect Machiel Hopman, managing director van het Rotterdamse architectenbureau ConsortArchitects.

Breeam-NL is in Nederland de leidende en meest gebruikte beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen te bepalen. Breeam-NL kent vijf kwalificaties waarvan de kwalificatie ‘vijf sterren’ de hoogst haalbare is. De uiterst energiezuinige bedrijfshal van 22.500 vierkante meter BVO groot, waarin Lely haar melkrobots assembleert, behaalde een puntenscore van 88.32 procent.

Het kantoor van 10.500 vierkante meter BVO scoorde in totaal 85,32 procent.

De Dutch Green Building Council (DGBC) is beheerder van de Breeam-NL keurmerken in Nederland. Jaap Gillis, voorzitter van het Algemeen Bestuur van de DGBC: "Voor dit fantastische, opgeleverde gebouw heeft Lely de hoogste score behaald uit de geschiedenis van Breeam-NL.

Dit is een uitzonderlijke prestatie. Lely toont zich hiermee dé koploper op het gebied van duurzaamheid en geeft meteen een visitekaartje af voor het innovatieve vermogen van de organisatie. Ik hoop dat vele eindgebruikers in Nederland een voorbeeld nemen aan Lely."

 

Om een duurzaam gebouw van dergelijk hoog niveau te realiseren koos de opdrachtgever voor twee Rotterdamse partijen. ConsortArchitects en Dura Vermeer werkten in de uitvoeringsfase integraal samen. Vanuit het ontwerp leek een duurzaamheidsniveau van vier sterren voor het kantoor het maximaal haalbare. Toen in de bouwfase duidelijk werd dat Breeam-NL vijf sterren ook voor het kantoordeel binnen bereik lag, besloot Lely de duurzame ambities bij te stellen. Dura Vermeer liet de complete productieketen volgens ISO 14001 certificeren en trof verregaande milieu- en energiebesparende maatregelen op de bouwplaats. De aannemer zorgde onder andere voor afvalscheiding in zes groepen, het reduceren van verpakkingsmaterialen, monitoring van transportstromen om emissies in kaart te brengen en zette groene stroom in op de bouwplaats.  

 

Het behalen van een hoog duurzaamheidsniveau is volgens ConsortArchitects een kwestie van slim ontwerpen en in vroeg stadium alle disciplines samenbrengen in een ontwerpteam. In de Lely Campus werden ontwerp, technische installaties, constructiemethodes en ICT-technologieën op doelgerichte wijze ontworpen en toegepast. Het totale integraal opgezette energieconcept bespaart tot wel 60 procent aan CO2 emissies ten opzichte van de EPC-norm. Door het dak van de bedrijfshal als parkeerplaats in te zetten, wordt maximaal meervoudig ruimtegebruik behaald en ruim 20.000 vierkante meter aan grond bespaard. Duurzame winst ligt ook in de zorgvuldig afgestemde integratie van de campus in het bestaande landschap.

 

Op donderdag 30 januari 2014 vindt de officiële opening van de Lely Campus plaats. Hare Majesteit de Koningin Máxima zal deze dag het innovatieve en duurzame bedrijvencomplex ceremonieel openen. Op zaterdag 1 februari 2014 opent Lely haar deuren voor belangstellenden. Bezoekers zijn welkom van 10.00 uur tot 16.00 uur om de duurzame campus te bezichtigen. U vindt de Lely Campus aan de Cornelis van der Lelylaan 1, 3147 PB Maassluis (navigatieadres: Weverskade 60).

25-01-2014 8:00

In opdracht van AxionContinu werd het zorgplatform CareScreen samen met DWA geïntegreerd in zorghotel De Wartburg in Utrecht. Het initiatief biedt een oplossing voor de maatschappelijke zorgvraagstukken rondom efficiëntie, te bieden services en tevredenheid en zelfredzaamheid van cliënten.

Het platform CareScreen is in te zetten als bedside terminal. Van entertainment en communicatie met de buitenwereld tot contact met verzorgenden en bediening van lampen en gordijnen. Corné Eshuis, CareScreen: “Het is onze passie om cliënten uit hun sociale isolement te halen, een gevoel van veiligheid te geven, afleiding te bieden en te ondersteunen. Dat is uitstekend geslaagd in het project bij De Wartburg.”

CareScreen kan informatie live doorgeven aan de zorgverlener. Deze kan hierdoor meer kwaliteit leveren, vaak in minder tijd. Daniël de Witte, projectmanager bij DWA, geeft aan: “Onze opdrachtgever wil de cliënten zoveel mogelijk het gevoel geven thuis te zijn, zo creëren ze een 4-sterren hotel met AWBZ-middelen. Door middel van Domotica bereikt het zorghotel het doel van welzijn.” Het platform CareScreen maakt dit mogelijk, onafhankelijk van gebruikte devices zoals tablet, smartphone of laptop.

In november 2013 wonnen DWA en CareScreen de nationale Smart Homes Award tijdens de beurs Domotica en Slim Wonen. Dit mede omdat de ontwikkeling op een gepersonaliseerde manier toepasbaar is in zowel ziekenhuizen en woonzorgcentra als in de thuiszorg. Het systeem maakt zorg goedkoper en de cliënt kan meer zelf, waardoor behoefte aan professionele zorg minder is.

22-01-2014 8:00

Karmac Facilitair, specialist in archiefopslag, heeft op de Creatief Campus Almere (CCA)een ultra modern, volledig geautomatiseerd hoogbouw magazijn voor archiefopslag in gebruik genomen. Karmac Facilitair is gespecialiseerd in fysiek archiefbeheer gaat op de CCA van bedrijven en (overheids)instellingen beheren conform regelgeving en condities volgens de wet op het archiefbeheer.

De ruimte bedraagt 3.500 vierkante meter, biedt plaats aan minimaal 12.000 pallets en heeft de totale capaciteit met 120 kilometer archief uitgebreid. Naast de nieuwe vestiging in Almere heeft Karmac Facilitair in Lelystad ook een groot, ultra moderne archief opslag langs de A6. Willem Knemeijer, manager van het bedrijf: “Het mooiste is dat we op deze manier ook een industrieel erfgoed in Almere realiseert en innoveert dit sluit naadloos aan bij onze visie op het behoud van het industrieel erfgoed!”

19-01-2014 9:00

Op woensdag 15 januari 2014 zijn de MBO en Bachelor Facility Management scriptieprijzen uitgereikt op het FM(n)Plaza op de Vakbeurs Facilitair in Den Bosch. De winnaar van de MBO FM-scriptieprijs is Jessica Goorden. De winnaar van de Bachelor FM-scriptieprijs is Mandy Wessling. De uitslag is als volgt:

 

MBO Facilitair Leidinggevende:

 

  1. Cingel College - Jessica Goorden – “Leiding geven en beheerstaken”
  2. Zadkine – Lisa Overheid – “Reduceren afvalstroom t.g.v. overmatige voedselbereiding”
  3. Zadkine - Iloiza dos Santos – “Duurzaam ondernemen d.m.v. het Green Key label”

 

FM Bachelor:

 

  1. Haagse Hogeschool - Mandy Wessling - “BIM‟
  2. NHTV - Ine Maas - “The influence and development of Hospitality”
  3. INHolland - Jennifer Ruijgrok - “Welcome to the Hospitable Company”

 

De winnaar van de Bachelor FM scriptieprijs heeft een reis gewonnen naar de European Facility Management Conference (EFMC), begin juni in Berlijn. De winnaar van de MBO FM scriptieprijs ontving een reischeque. Alle genomineerden ontvingen een gratis jaarlidmaatschap van FMN.

 

De MBO en Bachelor scriptieprijs is een initiatief van de beroepsvereniging Facility Management Nederland (FMN), de brancheorganisatie van de onderwijsinstellingen in het middelbaar beroepsonderwijs (MBO Raad) en het Landelijk Overleg Opleidingen Facility Management (LOOFD).

19-01-2014 8:00

Op uitnodiging van Kenniskring Duurzaam van de beroepsvereniging Facility Management Nederland (FMN), hield advies- en ingenieursbureau Movares tijdens de vakbeurs Facilitair in den Bosch een inspirerend verhaal over hoe zij renovatie heeft aangegrepen als duurzame keuze en kans voor vernieuwing. Na deze drukbezochte presentatie tekende Movares de Gedragscode Duurzame Eindgebruikers.

Adviseur Business Strategy, Carla Molenaar, vertelde vol passie over de unieke samenwerking met de eigenaar Deka Immobilien Investment GmbH en DTZ Zadelhoff Property Management. “Wat doe je als bedrijf als je huurcontract afloopt, je flexibel wilt gaan werken én wilt besparen op zowel energieverbruik als vierkante meters? Tot op heden verlengen veel bedrijven het huurcontract niet en gaan opzoek naar een kleiner, moderner pand. Om leegstand te voorkomen maakten Deka en DTZ een voorstel voor renovatie. Movares nam een onconventioneel besluit, met duurzaam als leidend principe.”

Het resultaat is een stap van energielabel F naar A en een Breeam score Very Good. Zo zijn alle kozijnen vervangen en is HR++ glas geplaatst. Er is geïnvesteerd in een efficiëntere koel- en warmte installatie. Movares heeft nu groene daken en verlichting op basis van daglicht. Bij de inrichting is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van grondstoffen uit de oude inrichting in combinatie met nieuwe duurzame materialen. De maatregelen leiden tot een halvering van de CO2-uitstoot.

Voorzitter Yvette Haslinghuis-Watson van de Kenniskring Duurzaam is blij met de 11e ondertekenaar van de gedragscode. Yvette: “Movares, Deka en DTZ zijn met deze samenwerking en ingrijpende renovatie een toonaangevend voorbeeld. Ik hoop dat het andere huurders inspireert om met de verhuurder in gesprek te treden over het verduurzamen van het vastgoed. Beide partijen winnen.” .

17-01-2014 12:17

De totale bouwsom van nieuwe ontwerpopdrachten die architecten ontvangen, is in het derde kwartaal van 2013 met bijna 32 procent toegenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2012. Dit blijkt uit cijfers die het CBS onlangs publiceerde. De forse stijging deed zich voor in de nieuwbouw van woningen en de nieuwbouw van bedrijfsgebouwen. Deze opvallende ontwikkeling volgt op een sterke afname van de ontwerpopdrachten sinds het begin van de financieel-economische crisis en de malaise op de woningmarkt. De waarde van de ontwerpopdrachten ligt daarmee nog steeds bijna 64 procent onder het gemiddelde kwartaalniveau van het topjaar 2007. Het CBS ziet het aantal opdrachten die architecten ontvangen als een belangrijke indicator voor toekomstige bouwactiviteiten.

Waarde ontwerpopdrachten architectenDe bouwsom van de ontwerpopdrachten voor woningen steeg in het derde kwartaal van 2013 met bijna 50 procent; bij de nieuwbouw van woningen bedroeg de stijging ruim 47 procent, de opdrachten voor renovatie van woningen namen met 63 procent toe. Ook ontwerpopdrachten voor nieuwbouw van bedrijfsgebouwen als kantoren, ziekenhuizen en winkelcentra stonden in het derde kwartaal duidelijk in de plus. De waarde van deze opdrachten steeg met bijna 37 procent. De bouwsom voor de renovatie van bedrijfsgebouwen daalde met 7 procent.

Ontwikkeling waarde ontwerpopdrachten architecten nieuwbouw

17-01-2014 8:58

Per 1 januari van dit jaar werkt FSB Nederland zelfstandig vanuit Apeldoorn. De raam- en deurbeslagspecialist gaat verder op dezelfde koers, met dezelfde mensen en dezelfde bekende noviteiten van het FSB-merk, maar heeft een nieuw onderkomen gekregen op een centrale locatie.

De afgelopen zeven jaar waren de merken FSB en Winkhaus samen ondergebracht in de firma F+W Nederland. Aan de samenwerking met Winkhaus is per 1 januari een eind gekomen. Klanten, relaties en andere belanghebbenden zullen daar volgens het bedrijf echter niets van merken. "FSB Nederland zal doorgaan op de manier die de markt gewend is. De producten, mensen en service blijven gelijk. Alleen het adres en telefoonnummer is gewijzigd."

08-01-2014 8:31

Het bestuur van Nederland ICT heeft Lotte de Bruijn benoemd tot nieuwe directeur van de brancheorganisatie. Zij start half februari en is de opvolger van Peter van Schelven die de functie tot dat moment op interim-basis vervult. Lotte de Bruijn is afkomstig van Dell waar zij sinds 2007 diverse functies heeft vervuld, het meest recent als Sales Manager Public. Sinds februari 2012 was zij tevens voorzitter van het Young ICT Professionals Netwerk binnen Nederland ICT. 

Bart Hogendoorn, voorzitter Nederland ICT: "Het bestuur is unaniem blij met de komst van Lotte de Bruijn. Zij werkt al jaren in de sector en kent de markt. Wij kenden haar al als voorzitter van het YIP-netwerk en zij kent daardoor ook Nederland ICT goed." Volgens de voorzitter zullen spectaculaire technologische ontwikkelingen de ICT-sector een ander gezicht geven en een ongekende impact hebben in alle sectoren van economie en maatschappij. Internet-of-things, big data en 3D-printing zijn daarvan voorbeelden. Als digital gateway én als aantrekkelijke vestigingsplaats voor datacenters, kan Nederland uitgroeien tot een internationale proeftuin voor nieuwe toepassingen en uitgroeien tot een Silicon Delta. Dat vraagt volgens het bestuur om een nieuwe agenda voor de toekomst. Daar ligt een taak voor de nieuwe directeur. Nederland ICT vertegenwoordigt alle ICT-bedrijven in Nederland. Dat geldt dus ook voor alle nieuwe bedrijven die zullen ontstaan en voor bestaande bedrijven uit andere sectoren die zich op 'nieuwe' ICT gaan richten. Bart Hogendoorn: "Ook daar is werk aan de winkel." 

05-01-2014 8:00

Tijdens de Vakbeurs Facilitair verzorgen Hogeschool Inholland, Zuyd Hogeschool en de Haagse Hogeschool een presentatie namens het Landelijk Overleg Opleidingen Facilitaire Dienstverlening (LOOFD) op FM(n) Plaza (Hal 5, stand 5.074).

 

Op woensdag 15 januari om 10.15 uur verzorgt docent en stagecoördinator Daniël Rutten van Inholland een presentatie met als titel: “Een succesvol event door Facility Management”. Inholland is dit collegejaar 2013-2014 van start gegaan met een nieuwe opleidingsvariant: Facilitair Eventmanagement. Dit tweejarige associate degreeprogramma leidt studenten op tot (assistent) facilitair manager of facilitair coördinator in de evenementenbranche. Daniël gaat in op het belang van Facility Management om evenementen vlekkeloos te laten verlopen en uniek te maken. Tevens wisselt hij met de FM(n) Plaza bezoekers van gedachten over het professionaliseren van de eventbranche en de rol daarin van de Facility Manager.

 

Om 16.05 gaat senior docent Joop van Duren van Zuyd Hogeschool in debat met de bezoekers over de meerwaarde van Best Value Procurement (BVP) voor facility management. Tijdens zijn interactieve presentatie zal Van Duren de essentie van BVP en het nu ervan voor facilitaire aanbestedingen toelichten. in twintig  minuten zal hij inzicht geven in waarom BVP in veel situaties betere kansen biedt, dan traditionele inkoop. Van Duren streeft ernaar de bezoekers aan het denken te zetten.

 

Op donderdag 16 januari geeft docent Walter van der Es van de Haagse Hogeschool, samen met Pieter van den Herik van Corporate Facility Partners, antwoord op de vraag hoe duurzaam is Facility Management in Nederland? Om 13.10 uur wordt het publiek geïnformeerd over de uitkomsten van een onderzoek waaraan 400 organisaties hebben meegewerkt. In de presentatie worden voorlopige conclusies getrokken uit de tussentijdse analyse van de onderzoeksresultaten. Is maatschappelijk verantwoord ondernemen voor de FM-er  'business as usual' of  (nog) niet ? En van wie kunnen we wat leren?
 

04-01-2014 8:00

Het Nederlandse bedrijfsleven heeft meer op met digitale vernieuwing en efficiënte bedrijfsprocessen dan het Duitse. Zo’n 85 procent van de Nederlandse professionals vindt een papierloos kantoor een realistisch vooruitzicht, tegenover slechts 38 procent van hun Duitse collega’s. Dat blijkt uit een onderzoek naar papierloos werken van social intranet Viadesk.

Zo’n 75 procent van de Nederlandse werkenden vindt het prettig om te werken in een omgeving waar het gebruik van papier zoveel mogelijk gereduceerd wordt. Daar zijn Duitse professionals minder enthousiast over: iets meer dan de helft geeft aan met zo min mogelijk papier te willen werken. Op Duitse kantoren wordt dan ook drie keer zoveel geprint als op Nederlandse: gemiddeld 25 pagina’s tegenover 9 pagina’s per dag.

De opkomst van papierloos werken hangt samen met mobiel internetgebruik, waarbij Nederland in Europees verband een groot aandeel heeft. Volgens het CBS maakt 56 procent van de Nederlanders gebruik van internet op de mobiele telefoon of tablet, tegenover het EU-gemiddelde van 35 procent. Duitsland heeft met 31 procent het laagste aandeel mobiele internetgebruikers.

Toch hangt digitalisering niet alleen met technologie samen, stelt Viadesk directeur Mujibor de Graaf. De manier waarop het bedrijfsleven is ingericht speelt minstens zo’n grote rol. ,,Duitsland kent in vergelijking met Nederland veel megabedrijven, die redelijk conservatief te werk gaan. Senioriteit en profiteren van economies of scale is in zulke organisaties belangrijk. Men zet zeker stappen naar verdere digitalisering, maar dat kost in grote organisaties nu eenmaal tijd.”

Daarom is de sterke vertegenwoordiging van het MKB in Nederland volgens De Graaf een belangrijke reden voor de voortrekkersrol op het gebied van papierloos werken. ,,Kleine bedrijven zijn een stuk flexibeler, en kennen tevens meer jonge mensen in hogere managementfuncties. Ze springen daarom sneller in op nieuwe, digitale technologieën en zien daar ook de financiële voordelen van.”

Daarnaast lijken Nederlandse professionals minder waarde te hechten aan het gebruik van papier. De Graaf: ,,Duitsers zijn veel meer bezig met het psychologische aspect. In het onderzoek geeft bijna de helft aan dat documenten op het bureau laten zien wat er nog moet gebeuren en dat papier in de werktas een productief gevoel geeft. De emotionele waarde van tastbare documenten is bij onze oosterburen simpelweg groter.”

Viadesk werd in 1999 opgericht en groeide sindsdien uit tot een volwaardig online collaboration platform en sociaal intranet, bereikbaar via PC, mobiel en tablet. Via het platform werken collega’s eenvoudig en veilig met elkaar samen door op een centrale plek documenten te delen, te discussiëren, te netwerken en aan projecten te werken. Viadesk dient zo’n 110.000 gebruikers in de profit- als non-profit sector. Klanten zijn onder andere ABN Amro, Schiphol Group, Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), KNMP, Ministerie van Veiligheid en Justitie en VNG. De Viadesk app werd onlangs uitgeroepen tot een van de beste zakelijke iOS-apps voor samenwerking en projectplanning door de experts van de iPhoneclub.

02-01-2014 8:00

Hoogstedelijke gebieden hebben nog steeds vraag naar nieuwe, goede scholen. Wat doe je dan als deze scholen gepland worden op locaties nabij vervuilende wegen? Atelier PRO architecten heeft een antwoord.

Atelier PRO architecten ontwerpt vaak scholen. "De beschikbare locaties voor deze maatschappelijke functies zijn niet altijd de plekken met de meest schone lucht", aldus het bureau. "Je zou hier geen school willen plannen, zeker niet nu blijkt dat langdurige blootstelling aan fijnstof dodelijker is dan eerder werd gedacht. De maatregel ‘extra ventileren’ zoals de leidraad ‘Frisse Scholen’ aangeeft wordt meteen moeilijker om te realiseren. Het maakte bij ons de vraag los: Kunnen we met het schoolgebouw zélf (ruimtelijke) oplossingen bieden om zowel in interieur als op het schoolplein de luchtkwaliteit te verbeteren? Kan de bebouwde omgeving een rol spelen in het tegengaan of terugdringen van luchtvervuiling?"

Atelier PRO is op eigen initiatief een ontwerpend onderzoek gestart om voor een échte locatie en een concreet programma van eisen een clean air-scenario uit te werken. "Welke maatregelen kunnen we nemen en hoe worden deze locatie-specifiek toegepast? Hoe ziet zo’n school er dan uit? Zijn er meetbare resultaten te behalen? Het onderzoek krijgt de titel: Clean Air Schools."

"De gemeente Antwerpen gaf ons een concrete opgave: een nieuw te bouwen middelbare school voor 850 leerlingen is gepland aan de Desguinlei. Deze binnenstedelijke locatie grenst niet alleen direct aan de ring, maar wordt ook aan alle zijden omzoomd door wegen met druk autoverkeer. Op een verloren ochtend zijn we de locatie gaan bezoeken. Op werkelijk elke foto die wij van de ring namen staan minstens drie vrachtwagens. Uit meetgegevens van de stad Antwerpen blijkt dat de waarden van luchtverontreiniging ver boven de Europees toegestane niveaus reiken."

"Op basis van meetgegevens van de gemeente Antwerpen hebben we in enkele weken in een ontwerp-pressure cooker een ontwerp gemaakt waarbij verschillende maatregelen een vorm hebben gekregen. In het ontwerpproces zijn tussentijdse bevindingen met onze partners van de gemeente Antwerpen, The Why Factory TU Delft, Dutch Green Building Council en Imago Bouwers geëvalueerd. Met de hulp van TNO en Syntens werden de ontwerpvoorstellen getoetst op effectiviteit."

Het uiteindelijke ontwerp is een gebouw dat meerdere schillen heeft met daar tussen verschillende typen lucht. "Lucht wordt elektrostatisch gezuiverd en in die ruimten geblazen waar deze het meest nodig is: de lesruimten. Want elke verdubbeling van de toevoer van frisse lucht leidt tot ongeveer 15 procent betere leerprestaties. Door overdruk wordt deze schone lucht verder in het gebouw verspreid, naar de meer semi- en openbare ruimten in en om de school. De buitenste schil is de gevel van de school, direct naast de ring. Deze vormt op gebiedsniveau een barrière naar de snelweg. Hier kan de vervuilde lucht naar boven geleidt worden. Door de grillige vormgeving van deze school wordt extra turbulentie gecreëerd en zo de lucht extra gemengd zodat fijnstof niveaus snel dalen."

Kinderen zitten niet de hele dag binnen. En vooral buiten op de schoolpleinen zijn de concentraties vuile lucht alarmerend. "Om ook de buitenruimte van betere lucht te voorzien, stroomt schone lucht naar buiten op een wind-luw plein. Het schoolplein ligt aan de lijzijde van het gebouw om een street-canyon effect te creeren. Bovendien kun je hier in een leslokaal het raam openen zonder fijnstof of roet naar binnen te laten. Hierin liggen kansen voor het combineren van de leidraad Frisse Scholen met passief bouwen. Het gebouw vorm in feite een spoiler en is tegelijkertijd een filter voor de buitenruimte. Andere toegepaste maatregelen zijn een algengevel als zonwering en bioreactor, prefab houtbouw voor een schone bouwput tijdens de bouw en een gaatjesplafond voor een meer aangename luchtstroom in het interieur."

Maar er zijn nog veel meer maatregelen te nemen die hier niet zijn gebruikt. Het echte resultaat van dit ontwerpend onderzoek is dan ook geen kant-en-klaar product maar een Clean-Air-Toolbox. "Deze toolbox biedt een visuele uitleg van ruimtelijke ingrepen die de lucht aan de buiten- en binnenkant van een gebouw kunnen verbeteren. Niet alle locaties zijn het zelfde. Niet alle PVE’s zijn identiek. Uiteindelijk moet per specifieke opgave worden bekeken welke maatregelen uit de toolbox effectief zijn. Een Clean Air ontwerp is per definitie een locatie specifiek ontwerp op maat."

Deze afgeronde case-study Clean Air Schools is inmiddels aan de Stad Antwerpen gepresenteerd. Ook is het ontwerp aan een publiek van Clean Air experts voorgelegd tijdens de JOAQUIN boardmeeting. "Joint Air Quality Initiative is een nieuw EU samenwerkings project met als doel het gezondheid gerichte luchtkwaliteitsbeleid in Europa te verbeteren."

De reacties zijn positief. De feedback die atelier PRO ontvangt wordt direct ingezet om de toolbox verder te ontwikkelen. "Ook de GGD Amsterdam heeft interesse getoond om de ontwikkelde toolbox helpen verbeteren."

De voorlopige conclusie is dat met het ontwerp van een gebouw veel invloed uitgeoefend kan worden op de luchtstromen en daarmee de luchtkwaliteit. "De belangrijkste kritiek is dat luchtstromen moeilijk zijn te modelleren en voorspellen. Het werkelijke effect van de bebouwde omgeving op de luchtkwaliteit is pas meetbaar is als een prototype wordt getest. Volgende stap is een vervolgonderzoek in een windtunnel."

Het streven is om de resultaten te publiceren. Gemeenten, ontwikkelaars en andere professionals in de bouw kunnen dit gebruiken als kennis- en inspiratiebron. atelier PRO probeert nu om de urgentie van dit probleem te agenderen en meerdere participerende partijen te interesseren voor een vervolgonderzoek.

Clean Air Schools is een vervolg programma op het Clean Air Cities onderzoek dat na een initiatief van atelier PRO architecten in samenwerking met The Why Factory is opgezet. Clean Air Schools richt zich op de impact van fijnstof op de huisvesting van maatschappelijke instellingen voor kwetsbare groepen in de samenleving zoals scholen, jeugdcentra, kinderdagverblijven en huisvesting voor ouderen. In dit ontwerpend onderzoek werkt atelier PRO samen met Sjoerd Hoogewerk, Berit Piepgras, Syntens, Ulf Hackauf van The Why factory, de gemeente Antwerpen, TNO en Imago Bouwers.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >