Nieuws


30-05-2013 9:04

De papierloze werkomgeving is nog altijd niet in zicht. Onderzoek, in opdracht van Epson Europa, onder vijfhonderd Europese MKB-dienstverleners toont aan dat bedrijven tot 2014 zelfs verwachten méér te gaan printen. Daarnaast ligt de focus van deze bedrijven ook niet bij het terugdringen van de hoeveelheden prints.

Dat veel bedrijven nog niet bewust met de printer en hun afdrukken omgaan blijkt uit het feit dat bij 20 procent van de respondenten gemiddeld 10 procent van hun prints vaak al binnen 10 minuten (per ongeluk) in de prullenbak verdwijnt, er onnodig enkelzijdig geprint wordt en er geen inzicht in de printkosten is. Daarnaast monitort slechts 17 procent alle kosten van verbruiksonderdelen (inkt, toner, papier, et cetera) en houdt 10 procent van de organisaties zich helemaal niet bezig met de kosten van printen. Volgens Epson ligt er dus met name nog een grote uitdaging in het bewuster gebruik van de printers en het goed monitoren van de kosten.

Vooral de verspilling van prints wordt als hardnekkig probleem gezien bij MKB-bedrijven in Europa, toont het Europese onderzoek aan. Volgens een berekening van Epson kost inefficiënt gebruik van zakelijke printers het totaal aantal Europese MKB-dienstverleners in totaal 113 miljoen euro aan winstgevendheid. Toch heeft het terugdringen van het aantal afdrukken geen focus bij de onderzochte bedrijven. Waardeerde zij het belang van het terugdringen van het aantal afdrukken in 2010 nog met een 6,7 op een schaal van 1 tot 10. Zij verwachten dat dit de komende 2 jaar af zal nemen naar een 6,4.

“Er zijn nog steeds bedrijven die geen idee hebben hoeveel geld er überhaupt te besparen valt. Je kunt pas weten hoeveel je bespaart, als je weet wat een printer jouw organisatie kost. Hier ligt voor veel bedrijven nog een uitdaging”, aldus Oscar van der Linden, Country Manager Epson Nederland. “En dat 75 procent van de ondervraagde bedrijven geen beleid heeft voor de aankoop van producten die het milieu minder schaden, betekent dat hier ook nog veel terrein te winnen valt.”

Organisaties kunnen veel kosten besparen door nog eens goed te kijken naar hun printerpark, tonen de onafhankelijke testen van het Franse laboratorium Bench Expert aan. Een werkgroep die ongeveer achthonderd pagina’s per maand print kan door het gebruik van een inkjetprinter, zoals de Epson WorkForce Pro, na 3 jaar al flinke besparingen opleveren. In vergelijking met drie concurrerende laserprinters (de Brother MFC-9460CDN, de Lexmark X544dn en de HP Color Laserjet CM2320fxl) verbruikt de Epson WorkForce Pro 752 euro aan verbruiksonderdelen en energie in een periode van 3 jaar, bij het afdrukken van achthonderd pagina’s per maand. Bij de best scorende kleurenlaserprinter uit de tests lagen deze kosten op 1.631 euro en bij de slechtst scorende kleurenlaserprinter op 1.992 euro. In deze kostenberekening is ook de inkt inbegrepen.

Het onderzoek is in oktober 2012 in opdracht van Epson gehouden door Coleman Parkes Research. Het onderzoek bestond uit telefonische interviews onder 510 Europese MKB-dienstverleners in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. De ondervraagden waren eigenaar, senior manager, verantwoordelijk voor IT of senior besluitvormer van het bedrijf.

www.epson.eu

30-05-2013 8:48

Circa 4 miljoen vierkante meter of 54 procent van het leegstaande vastgoed in Nederland wordt gekenmerkt als kanshebbend vastgoed. Vastgoed waarvoor men in de traditionele functie geen nieuwe huurder kan vinden, maar waarvoor een creatieve oplossing nodig is. De bouwbladen Vastgoedmarkt, Cobouw en de Architect brengen beleggers met kanshebbend vastgoed in contact met creatieve partners. Doel is om leegstaand vastgoed op innovatieve wijze te transformeren in courant vastgoed en transparantie te bevorderen.

Het Transformatieplein biedt volgens deze bouwbladen een platform om creatieve partijen hun oplossingen en onderbouwd exploitatiemodel te laten presenteren aan opdrachtgevers. "Het plein verkleint de kloof tussen opdracht en creatie. Uiteindelijk levert dat de samenleving getransformeerde en vaak verduurzaamde panden op, die opnieuw een functie hebben in de maatschappij. Partijen die aan het Transformatieplein deelnemen zijn beleggers, architecten-, ingenieurs- en adviesbureaus, aannemers, gemeenten en financiers."

Voor het Transformatieplein zijn diverse leegstaande objecten aangemeld. Om de objecten te transformeren, hebben zich diverse architecten aangemeld, die op de Provada pitchen voor een object. Het Transformatieplein kent een uitgebreid inhoudelijk programma. Een reeks marktpartijen en prominenten verleent hun diensten. "Zij onderkennen dat er eindelijk iets moet worden gedaan aan de vele vierkante meters leegstaand vastgoed."

Lesley Bamberger, directeur van de Kroonenberg Groep opent het Transformatieplein op dinsdag 4 juni. Harm Tilman, hoofdredacteur van de Architect, spreekt op woensdag 5 juni met Hamit Karakus, wethouder Wonen, Ruimtelijke Ordening, Vastgoed & Stedelijke Economie van de gemeente Rotterdam.
 

27-05-2013 8:30

Het nieuwe hoofdkantoor van Schneider Electric heeft zowel een ISO 50001 als een BREAAM-NL Excellent certificering ontvangen. Wat zeggen deze certificaten eigenlijk? En wat is de toekomst van certificering? "Uiteraard zijn we trots op deze certificaten, maar met het verkrijgen van een certificaat houdt het proces van verduurzaming niet op", zegt Marcel van 't Hof, Business Development & Energy Efficiency manager bij Schneider Electric. "Uiteindelijk staat het doel, het besparen van energie, voorop. Een certificaat is daarbij een middel, geen doel."

Er zijn honderden keurmerken die aangeven of een product, proces of bedrijf duurzaam is. "Geen wonder dat mensen er geen raad meer mee weten", zegt Marcel van 't Hof, Business Development & Energy Efficiency Manager Schneider Electric. "Dat is jammer, want certificering is voor bedrijven een prachtig middel om de prestaties te meten en verbeteren. Daarnaast kunnen zij een bewijs leveren van de duurzaamheidsaspecten naar stakeholders. Zodra er teveel certificaten en keurmerken zijn, schept het alleen maar verwarring en schiet het zijn doel voorbij."

Het nieuwe hoofdkantoor van Schneider Electric heeft zowel een ISO 50001 als een BREAAM-NL certificaat ontvangen. "BREAAM-NL en ISO 50001 zijn sterke certificaten. Doordat andere instanties zoveel andere certificaten uitgeven, voorzie ik in de toekomst wel ruimte voor een clustering van certificaten. Hiermee moet het voor eindgebruikers in één oogopslag duidelijk zijn hoe duurzaam een product of bedrijf is", zegt Van 't Hof. "Dit biedt een voordeel voor zowel bedrijven als stakeholders. Bovendien zijn certificeringstrajecten vaak een kostbare aangelegenheid en kost het administratief veel werk. Een clustering maakt het ook eenvoudiger om certificering continu te monitoren, iets dat tot nu toe ontbreekt."

"Waar de toekomst van certificering ook naartoe gaat, het belangrijkste is dat een certificaat geen doel op zich is. Een certificering moet steeds kunnen inspringen op recente eisen en ontwikkelingen. Organisaties kunnen zich hierdoor blijven richten op het verduurzamen van hun omgeving en het verminderen van hun energieverbruik. Een wildgroei aan certificaten leidt uiteindelijk tot minder geloofwaardigheid. En dat moeten we voorkomen."

27-05-2013 8:00

Op dinsdag 18 juni organiseert KNX Nederland een speciale themabijeenkomst over het besturen van klimaatinstallaties met hulp van de internationale automatiseringsstandaard KNX.

"Steeds vaker vragen opdrachtgevers om één totale automatisering en bediening van de woning of een gebouw", aldus de organisatie van de themadag. "In dat geval kiezen installateurs en system integrators in toenemende mate voor een automatisering op basis van KNX. Het betekent dat men ook de klimaatinstallaties op het KNX-systeem moet aansluiten, wat voor veel KNX Professionals nog een hele uitdaging is."

De besturing van een klimaatinstallatie kent al vele jaren vaak zeer specifieke en fabrikantgebonden protocollen. In de cv-wereld is Opentherm een redelijk universeel protocol en voor besturingen in grote gebouwen gebruikt men steeds vaker BACnet. "KNX is hét protocol wereldwijd voor de besturing van veel andere gebouwgebonden installaties, zoals verlichting, zonwering, audio/video, enzovoorts. Door KNX ook te gebruiken om klimaatinstallaties aan te sturen, wordt de wens van gebouweigenaren om nog maar één automatiseringssysteem te hoeven gebruiken, echt realiteit."

Op de netwerkbijeenkomst van 18 juni ligt de nadruk voor een belangrijk deel bij de specifieke kennis die nodig is om klimaatinstallaties aan te sturen. "Veel KNX Professionals hebben relatief weinig ervaring met het inregelen van en het opzetten van besturingsstrategiën voor klimaatinstallaties. In de ochtend zullen specialisten die discipline van klimaatregelingen goed voor het voetlicht brengen. Ook zullen deskundige sprekers de aanwezigen meer informatie geven over de kenmerken van de standaarden Opentherm en BACnet, die steeds eenvoudiger en in toenemende mate met KNX te combineren zijn."
In de middag zullen specifieke toepassingen van KNX en klimaatbesturingen aan bod komen. Ook kunnen de KNX Professionals kiezen voor parallelsessies die enerzijds nieuwe producten voor het voetlicht brengen en anderzijds de mogelijkheden van KNX en domotica in CAD-programma's verkennen. 

De bijeenkomst is in de eerste plaats bestemd voor alle leden van het KNX-netwerk in Nederland en vindt plaats in Congrescentrum Inn Style in Maarssen. Het programma start om 09.00 uur en duurt tot 17.00 uur. De leden van het KNX-netwerk in Nederland hebben gratis toegang. Voor niet-leden geldt een toegangsprijs van 150 euro excl. BTW.

16-05-2013 9:05

Ondanks de dip in de bouwsector is er wel degelijk uitzicht op groei, zoals in vastgoed voor zorg en onderwijs. In de woningbouw wint de huursector terrein en in de zakelijke markt wordt het belang van renovatie, onderhoud en transformatie van kantoorpanden groter. Dit vereist uiterste flexibiliteit van alle partijen in de bouwketen. Zij moeten toegevoegde waarde creëren door te investeren in kosteneffectieve en innovatieve bouw, ketensamenwerking en een nieuwe marktbenadering. Dit concludeert ABN Amro in 'Visie op Bouw en Vastgoed 2013'.

De crisis in de bouw heeft zich in 2012 op alle fronten verhevigd. Vooral de bouw van nieuwe woningen is hard getroffen. In 2012 nam de bouw van nieuwe woningen met ruim 10 procent af. ABN Amro verwacht dat deze daling zich in 2013 voortzet. Ook is de verwachting dat de nieuwbouw van woningen in 2014 geen duidelijke verbetering laat zien, omdat het aantal bouwvergunningen tot een historisch laag niveau is gedaald. Vooral architecten vangen met een omzetdaling van bijna 14 procent in 2012 de klappen op. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen daalde vorig jaar met bijna een kwart naar een nieuw dieptepunt.

Hiervan ondervinden ook makelaars de gevolgen. Zo sloten in 2012 40 procent meer makelaarskantoren de deuren dan in 2011.De bouwproductie in de utiliteit - goed voor ongeveer 30 procent van de totale bouwproductie - daalde in 2012 met 7,5 procent. Ook hier daalt de nieuwbouw van bedrijfsgebouwen het sterkst met 9 procent in 2012. Door bezuinigingen van de overheid op infrastructurele projecten daalt de productie van de grond-, water- en wegenbouw in 2012 met bijna 3 procent en de verwachting is dat deze productie in 2013 en 2014 onder druk blijft staan.

Ondanks de aanhoudende malaise in de bouw is in een aantal sectoren wel degelijk groei zichtbaar. Zo biedt bouw voor de gezondheidszorg en het onderwijs nieuwe mogelijkheden, evenals het agrarische en logistieke vastgoed. Bouwers moeten snel anticiperen op deze veranderende vraag. Maar ook architecten kunnen de hoognodige kansen creëren door niet alleen te focussen op de woningbouw. Op het gebied van woningbouw biedt de huurmarkt wel nieuwe mogelijkheden. Beleggers in onroerend goed, woningbouwers en projectontwikkelaars kunnen hier de vruchten van plukken. Ook wordt het steeds belangrijker om efficiënter en goedkoper te bouwen, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Zolang de nieuwbouw van woningen stilligt en bedrijfspanden leeg staan, is er meer focus op renovatie, transformatie en onderhoud.

Om te overleven, moeten de bedrijven in de bouwsector buiten de gebaande paden gaan en hun verdienmodellen tegen het licht houden. Zo moeten makelaars moeten hun eigen rol en verdienmodellen herdefiniëren met als doel maatwerk te leveren. Nieuwe tariefvormen bieden klanten de keuze om tegen een lager tarief slechts een deel van de dienstverlening af te nemen.  Ook is het belangrijk dat bouwers zich rekenschap geven van wensen op het gebied van kosteneffectief, snel en innovatief bouwen. Zo kunnen bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw zich onderscheiden door in te zetten op innovaties, zoals slimme snelwegen waarin waarschuwingssignalen oplichten of wegen die elektrische auto’s automatisch opladen.

“In de bouw is een flexibele marktbenadering nodig waarin klanttevredenheid centraal staat. Door meer te focussen op woon- en werkcomfort kunnen bedrijven bijvoorbeeld na de bouw ook het onderhoud voor hun rekening nemen”, benadrukt Annemijn Fokkelman, Sector Banker Bouw van ABN Amro. “Bouwers moeten over de grenzen van hun eigen markten heen kijken en samenwerken met partijen in de keten. Digitalisering stelt hen in staat beter en effectiever samen te werken en social media bieden inzicht in nieuwe klantbehoeften”.

Klik hier voor de complete ‘Visie op Bouw en Vastgoed’

16-05-2013 2:00

Kantorenverkoop.nl is een onafhankelijk verkoopplatform voor beleggings- en herontwikkelingsvastgoed. Met kantorenverkoop.nl speelt Bilfinger Real Estate in op een veranderende kopersmarkt waarbij naast de geijkte internationale en landelijke vastgoedpartijen zich steeds meer kansen voordoen voor regionaal en lokaal georiënteerde particuliere beleggers, private equity firms en (her)ontwikkelaars.

Kantorenverkoop.nl biedt een gedifferentieerd aanbod van enerzijds kwaliteitskantoren op goede locaties en anderzijds kantoren die om meer actief management of een herontwikkelingsopgave vragen. Via dit nieuwe kanaal kan doelgericht de groeiende vraag van regionaal en lokaal georiënteerde kandidaat kopers worden aangeboord. Het  concept van een online verkoopplatform biedt Bilfinger Real Estate de gelegenheid om op een transparante wijze direct in contact te komen met nieuwe kandidaat kopers en opdrachtgevers servicegericht en hands-on te ontzorgen.

Namens één van zijn opdrachtgevers brengt Bilfinger Real Estate via Kantorenverkoop.nl een vastgoedportefeuille van circa 47 kantoorgebouwen gefaseerd op de markt. De portefeuille is verspreid over Nederland, in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Maastricht, Utrecht, Hengelo, Eindhoven, Alkmaar, Amersfoort, Breda en Hoofddorp. Het totaal verhuurbaar vloeroppervlak bedraagt circa 155.000 m2. Per kwartaal wordt het online aanbod vernieuwd met nieuwe kantoorgebouwen.

Voor de uitwerking van het concept kantorenverkoop.nl heeft Bilfinger gekozen voor het marketingbureau Realmark. Realmark is een full-service vastgoedmarketing en communicatiebureau en is verantwoordelijk voor het ontwerp van de site, het beheer en de on-linecampagnes om de juiste doelgroepen te bereiken.

Als onderdeel van het Duitse beursgenoteerde bouw- en ingenieursconcern Bilfinger richt Bilfinger Real Estate zich op vastgoedmanagement. Bilfinger Real Estate ontzorgt opdrachtgevers hierin op het gebied van (‘distressed’) asset management, property management, facility management, project management en leegstand management.
Opdrachtgevers van Bilfinger Real Estate zijn internationale en landelijke institutionele en particuliere beleggers, vastgoedfinanciers en overige bedrijven met vastgoedportefeuilles in Nederland en Europa.
 
www.kantorenverkoop.nl

14-05-2013 8:30

Volgend jaar wordt een geheel nieuwe vakbeurs voor de Houtbewerking georganiseerd. De eerste editie vindt plaats van 5 tot en met 8 november 2014 in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. De nieuwe vakbeurs is een initiatief van groep van 33 bedrijven uit de sector voor houtbewerking en aanverwante sectoren. De beurs wordt georganiseerd in samenwerking met beursorganisator Claever Associates uit Bornem (B), tevens organisator van de driejaarlijkse Prowood vakbeurs in België.

De organisatoren stellen zich als doel een actieve, representatieve beurs voor de sector op de kaart te zetten. Bijzonder is dat deze beurs voor en door de sector wordt georganiseerd. Zo zal een adviesraad uit de sector waken over de belangen van de sector en de exposanten. De adviesraad komt regelmatig samen om de praktische organisatie van de beurs te bespreken en zorgt voor een volledig transparante communicatie met alle deelnemers van de beurs. Ook niet-leden van de adviesraad kunnen, als ze dit wensen, hun steentje bijdragen aan het slagen van deze vakbeurs.

Binnenkort brengt de adviesraad de naam en bijhorende website van de nieuwe vakbeurs naar buiten. Ook praktische informatie voor potentiële deelnemers wordt op korte termijn verwacht.

13-05-2013 12:00

De opening van een nieuwe vestiging van Technische Unie in Almere was de aftrap van een nieuwe winkeluitstraling. De groothandel voor de installatiebranche heeft in samenwerking met Jos de Vries The Retail Company en signingbureau Reklet een nieuw concept ontwikkeld dat in steeds meer vestigingen wordt doorgevoerd.

Jos de Vries The Retail Company zette de grote lijnen voor de nieuwe uitstraling uit. Hierbij speelde kleur een belangrijke rol. Reklet werd gevraagd om een vertaling van dit concept te maken naar concrete middelen. Raoul Jaggoe, Manager Formulemanagement bij Technische Unie: “De nieuwe vestiging in Almere was een mooi startpunt om dit concept uit te voeren. Vervolgens was het een nog grotere uitdaging om het concept optimaal door te vertalen naar reeds bestaande vestigingen. Eind 2012 hebben we in samenwerking met Reklet vier vestigingen succesvol omgebouwd.”


Jaggoe: “Voor dit project is het belangrijk om op een kostenefficiënte manier een kwalitatieve uitstraling te realiseren. Reklet dacht hierin mee door materialen te kiezen met een goede prijs-kwaliteitverhouding.” In het filiaal is direct zichtbaar welke productgroepen Technische Unie voert, doordat deze zijn afgebeeld op een koof die door de complete winkel loopt. Daarnaast is er gekozen voor raamstickers, zuilen, vlaggen en lichtreclame met de nieuwe kleuren.

Een eye-catcher is de entree met daarboven een grote ‘app-button’, zoals de partijen het zelf noemen, van 2,5 bij 2,5 meter. Martin van den Berg, Projectleider bij Reklet:“Technische Unie heeft een eigen app en deze wilden we zichtbaar maken door het icoon boven de entree te plaatsen. Hiervoor is een speciale lichtbak gemaakt met afgeronde hoeken.” Om de ronde hoeken te realiseren is contact gezocht met een Duits bedrijf. Zij deden diverse proeven met de hoeveelheid zaaglijnen en de diepte ervan om de juiste flexibiliteit te krijgen. De app is met behulp van een kraan gemonteerd. Van den Berg:“De Duitse firma was zelf ook onder de indruk van het resultaat en vroeg het beeldmateriaal op voor hun eigen communicatie.”

Raoul Jaggoe:“Ik heb ervaring met signingbureaus en ik vind de houding van Reklet goed. Ze denken echt mee. Wanneer we een vraag hebben, duiken ze erin en komen ze met een oplossing. Dit gebeurde bijvoorbeeld met de kubussen boven de gangpaden. Het plafond in onze vestiging in Utrecht is lager, waardoor de standaardkubussen minder opvallen. Er werd een prototype gemaakt met aluminium hoeken en licht doorlatende stof met daarin ledverlichting, waardoor het effect van de kubussen werd onderstreept. Op dit soort momenten bewijst het bedrijf haar meerwaarde.”

11-05-2013 8:00

De Belgische specialist in waterdichtings- en energiebesparende dakbedekkingmaterialen, Derbigum, heeft opnieuw een Cradle-to-Cradle certificaat voor zijn ecologisch waterdichtingsmembraan Derbipure ontvangen.

In tegenstelling tot het Basic-certificaat van de vorige jaren heeft Derbigum nu een Silver Cradle-to-Cradle certificaat weten te bemachtigen.

Het certificeringsproces is gebaseerd op de strenge evaluatie van 5 punten :
1. Een diepgaande kennis van de componenten welke gebruikt worden in de grondstoffen.
2. Het hergebruik van het materiaal en het milieubewust design.
3. Het energieverbruik bij de productie.
4. Het waterverbruik bij de productie.
5. Het sociaal engagement van de onderneming.

"Door de toekenning van deze Silver-certificatie erkennen het Cradle to Cradle Products Innovation Institute (het certificatie-organisme) en het EPEA (het controle-agentschap) niet enkel onze continue inspanningen in energie- en watermanagement en onze inzet in sociaal verantwoord ondernemen", aldus het bedrijf. "Ook de voortdurende ontwikkeling van de Derbipure-technologie en ons streven naar een steeds verbeterde productsamenstelling met een geringere impact op het milieu en de gezondheid worden hiermee gelauwerd."

11-05-2013 2:00

Door de economische crisis kondigen steeds meer bedrijven ontslagen en reorganisaties aan. Dat brengt grote onzekerheid en stress bij werknemers met zich mee. "Dat geldt niet alleen voor de met ontslag bedreigden, maar ook voor de achterblijvers", stelt deskundige Toon Taris op de website van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Taris is hoogleraar Arbeidsmotivatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij doet onder meer onderzoek naar de gevolgen van reorganisaties voor het welzijn van werknemers. Reorganisaties en ontslagen zijn niet exclusief voor tijden van crisis. Zo verplaatsen westerse bedrijven hun productie steeds vaker naar lagelonenlanden, met als gevolg veel ontslagen voor ongeschoolde arbeiders.

"Door de economische crisis is de aanleiding tot reorganiseren wel acuut geworden en lopen bovendien ook hoger opgeleiden risico", vertelt Taris. “In hoogconjucturen kampen werknemers met burn-outs, in tijden van recesssie met stress door arbeidsonzekerheid. Bij een aangekondigde reorganisatie gaat een golf van onzekerheid door het hele bedrijf. Mensen weten niet waar ze aan toe zijn en zijn bang hun baan te verliezen. Dat leidt tot lichamelijke en psychische klachten, blijkt uit mijn onderzoek. Ook bij degenen die wel hun baan houden. Ze moeten harder werken en missen hun oude netwerk en collega’s. Ze weten bovendien niet hoe lang zij nog verzekerd zijn van een baan."

Taris’ advies aan bedrijven: wees duidelijk en rechtvaardig. "De mate van stress is afhankelijk van de duidelijkheid die een bedrijf geeft over het aantal ontslagen, waar de klappen zullen vallen, termijnen en ontslagprocedures. En hanteer de regels eerlijk, dan weten werknemers waar ze aan toe zijn. Dus niet iemand die als laatste binnen is gekomen toch laten blijven, omdat de directeur hem zo aardig vindt."

Hoe vervelend ook, die effecten van onzekerheid zijn tijdelijk. Al vraagt dat wel de juiste instelling van mensen. De aanpakkers zijn er redelijk snel weer bovenop, weet Taris. "Het heeft te maken met een gevoel van employability. Als je denkt: 'ik heb zo een andere baan', is er weinig aan de hand." Natuurlijk vergt zo’n instelling in tijden van recessie de nodige veerkracht. De beste tip: "Investeer zowel in goede als slechte tijden in je eigen vaardigheden. Blijf niet zitten wachten tot het onheil je overkomt, maar doe zelf iets."

Toon Taris is arbeids- en organisatiepsycholoog en gespecialiseerd in de thema’s arbeidsonzekerheid, stress, arbeidsmotivatie, werkverslaving en werkplezier. Hij publiceerde onder meer ‘Verliezers van de zaak Olympiade. Reorganisaties en welzijn van werknemers’ (De Psycholoog, 2002).

www.ru.nl

08-05-2013 8:45

Tijdens de Provada zal op het FM Square door een aantal spelers uit 'facilityland' helder worden gemaakt dat ‘samen’ beter werkt, dat het huisvestingsvraagstuk vanuit de gebruiker steeds mondiger benaderd wordt en dat er kansen liggen voor beide werelden als men van elkaars kwaliteiten gebruik zou gaan maken.

"Nog teveel denken we aan vierkante meters en aan nieuwe gebouwen, waar die huurder maar wat mee moet doen. Tijden veranderen", aldus de organisatie. "De eindgebruiker wordt mondiger en stelt andere eisen. De FM- en Vastgoedwereld kunnen bijdragen aan een veranderende wereld. Want met oud-denken komen we er niet. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat beide werelden de ogen openen en ook ‘anders’ leren denken."

"Andere eisen stellen aan de huisvesting door vooral heel goed te weten wat de organisatie echt wil en waar ze naar toe gaan en daarbij dan nog bij opgeteld wat de markt kan en waar je wat kan ‘halen’ in plaats van zelf uit te vinden, vervolgt de organisatie van de themadagen. "En ‘meer aanbieden’ tegen flexibeler termijnen. Inspelen op wat die gebruiker wil. Een uitdaging op zich. Anders Denken! Doe maar een oud pand met een ziel in plaats van die kolos uit de vastgoed-korte termijn-fabriek! En wat doen we nu echt aan de ‘lege’ binnensteden en hoe staat het met de ‘verplaatsing’ van de zorgfunctie? Drie vliegen in één klap? Circulair keten-denken, in een nieuwe tijd!"

Ahrend, Facilicom, Newdirections, Planon, Sodexo en Twynstra Gudde bieden tijdens het FM Square, met diverse sprekers een 3 dagen durend discussieprogramma én een netwerkplek met de volgende invulling:

dinsdag 3 juni
- Erfgoed en andere oude bebouwing, en hoe leren we de kansen zien;
- Wat wil de eindgebruiker nu echt?
- Hoe kunnen we bij bouwen rekening houden met toekomstig gebruik  van gebouwen (welke eisen stel je dan?);
- Hoe maak je een flexibel inbouwpakket gebaseerd op de mores van de organisatie;

woensdag 4 juni
- FM als toegang tot de gebruiker; vastgoed alleen levert niet voldoende toegevoegde waarde.
- Bezuinigen door regie en uitbesteding; vastgoed anders organiseren biedt kansen in publieke sector.
- Het Nieuwe Werken als sleutel tot intergemeentelijke samenwerking.

donderdag 5 juni
- Scheiden van wonen en zorg; woonmanagementsysteem als informatiestrategie.
- Strategische samenwerking en co-creatie; waarom het wel lukt!
- Integraal vastgoed & onderhoudsmanagement in de zorg. Hoe doen ze dat in de UK?

Het FM Square is dit jaar een nieuw themaplein op de Provada-beurs en is een gezamenlijk initiatief van Ahrend, Facilicom, newDirections, Planon, Sodexo en Twynstra Gudde, die het vakgebied in de volle breedte vertegenwoordigen.

www.provada.nl/themapleinen/FMsquare

08-05-2013 8:28

Tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de beroepsvereniging Facility Management Nederland (FMN) is Rolf Nijdam op 25 april benoemd tot secretaris van de vereniging.

Rolf Nijdam (43) is werkzaam als docent Facility Management aan Saxion Hospitality Business School en eigenaar van REN Diensten & Advies. Zijn achtergrond, ervaring en manier van werken waren voor het bestuur van FMN aanleiding om Nijdam als meest geschikte kandidaat voor te dragen voor de functie van secretaris. Een voordracht die door de ALV unaniem en met applaus werd gehonoreerd.

Het fungeren als spreekwoordelijke spin in het web en vanuit die rol verbindingen maken en verstevigen, wordt aan Nijdam toevertrouwd. Als secretaris van FMN is  hij verantwoordelijk voor de operationele gang van zaken binnen de vereniging en vormt hij het primaire aanspreekpunt voor de verenigingsmanager.

Rolf Nijdam is benoemd voor een periode van 3 jaar.
 

06-05-2013 9:30

De bouw zit in een dip. Wat hij nodig heeft om weer te kunnen floreren, zijn inspirerende producten, concepten en projecten die laten zien dat het anders, slimmer en beter kan. En dat met nieuwe verdienmodellen waarbij iedere speler in de bouw een benefit behaalt. Alleen zo lukt het om de bouw er weer bovenop te krijgen. Slimbouwen is daarom op zoek naar het slimste item van 2013. “Het moet en kan anders, niet langer traditioneel, maar FRED.”
 

FRED staat voor Flexibiliteit, Reductie, Efficiëntie en Duurzaamheid. Door volgens deze vier kernwaarden te ontwerpen en gebouwen industrieel te vervaardigen, ontstaat volgens Slimbouwen een gebouwde omgeving met hoogwaardige en toekomstbestendige kwaliteiten. “Een gebouwde omgeving die de gebruiker centraal stelt en niet langer leegstand genereert.”
 

Slimbouwen ‘beloont’ alleen die items, die bijdragen aan het verslimmen van de bouwindustrie met het Slimbouwen Keurmerk. Gebouwen die op niet conventionele wijze van bouwen zijn gerealiseerd, kunnen het keurmerk dragen, mits voldaan aan de vier pijlers van FRED. Voor producten en concepten wordt aangegeven in hoeverre zij een positieve bijdrage geven aan het Slimbouwen proces. Het Slimbouwen keurmerk is niet gebaseerd op een puntensysteem. Een expertcommissie beoordeelt de door inzenders aangeboden producten of projecten op basis van een benchmark. Hierbij krijgt de inzender de kans om aan te geven waarom zijn product, project of concept uniek en innovatief is en hoe het bijdraagt aan FRED. Hierdoor wordt innovatie in de sector gestimuleerd in plaats van afgestraft.
 

“Bent u ervan overtuigd dat uw project, product of concept het slimste is, en voldoet aan de kernwaarden van FRED? Geef uw item dan voor 1 juni 2013 op en wie weet, ontvangt u in september tijdens de SlimbouwenKeurmerk Excursie de titel Slimbouwen Project, Slimbouwen Concept of Slimbouwen Product van 2013.” Aanmelden verloopt via de website van Slimbouwen, www.slimbouwen.nl.

04-05-2013 8:00

Op de Provada-beurs wordt dit jaar een nieuw initiatief gelanceerd; het FM Square.  Dit themaplein is een gezamenlijk initiatief van: Ahrend, Facilicom, newDirections, Planon, Sodexo en Twynstra Gudde, die het vakgebied in de volle breedte vertegenwoordigen. De Provada-beurs vindt plaats van 4 tot en met 6 juni.
 

“Het FM Square biedt een ontmoetingsplek voor Vastgoed- en Facility Managers, waar men elkaar en elkaars vakgebied beter leert kennen en daarmee de vele raakvlakken, kansen en mogelijkheden, onder andere door een goed inhoudelijk programma van lezingen, discussie en interactie”, melden de initiatiefnemers.
 

In de lezingen zal worden ingegaan op onderwerpen als ‘Wat wil de eindgebruiker nu echt?’, ‘Het Nieuwe Werken als sleutel tot intergemeentelijke samenwerking’ en ‘Integraal vastgoed & onderhoudsmanagement in de zorg. Hoe doen ze dat in de UK?’.
 

“Tijdens de Provada zal op het FM Square door een aantal grote spelers uit de facility-wereld helder gemaakt worden dat ‘samen’ beter werkt, dat het huisvestingsvraagstuk vanuit de gebruiker steeds mondiger benaderd wordt en dat er kansen liggen voor beide werelden als men van elkaars kwaliteiten gebruik zou gaan maken”, aldus de initiatiefnemers. “Tijden veranderen. De eindgebruiker wordt mondiger en stelt andere eisen. De FM- en vastgoedwereld kunnen bijdragen aan een veranderende wereld. Want met oud-denken komen we er niet. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat beide werelden de ogen openen en ook ‘anders’ leren denken.”

01-05-2013 13:38

Facilicom gaat de komende 5 jaar het technisch beheer en de facilitaire dienstverlening uitvoeren in de datacentra en netwerkgerelateerde panden van KPN. Hiervoor is op 15 april het contract ondertekend. Onderdeel van het contract is dat 23 medewerkers de overstap maken naar Facilicom.

De dienstverlening die Facilicom voor KPN gaat uitvoeren, zal bestaan uit operationele facilitaire diensten en de regievoering daarvan, beveiliging, bouwkundig onderhoud, beheer en onderhoud aan gebouwgebonden installaties, voorraadmanagement en milieu- en arbo-inspecties. Het contract wordt uitgevoerd volgens het Integrated Facility Management (IFM) model. "Door de diensten vanuit één bedrijf integraal te leveren en aan te sturen, wordt een hoge kwaliteit en flexibiliteit van dienstverlening gerealiseerd. Het IFM-concept is een belangrijke pijler onder de dienstverlening van Facilicom", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Hans Gennissen, president-directeur van Facilicom, is blij met deze nieuwe samenwerking met KPN. "In dit contract maken wij maximaal gebruik van de unieke mogelijkheden die Facilicom heeft met haar brede scope aan diensten. Er is veel belangstelling voor in de markt en wij verwachten in de komende tijd meer van dergelijke projecten te scoren", aldus Gennissen.

Eric Kuisch, directeur KPN NetCo zegt: "We hebben weer een stap gezet in het proces om meer focus aan te brengen op de kernactiviteiten van KPN; waarbij we met geselecteerde partners hoogwaardige ICT-oplossingen aan onze klanten leveren. Ook zijn wij blij dat de KPN-medewerkers die zich met de regievoering van deze diensten bezighouden een nieuwe werkplek hebben gevonden binnen Facilicom."

De outsourcing van de 23 KPN medewerkers is goedgekeurd door de betreffende ondernemingsraden.Vlnr: Eric Kuisch, directeur KPN NetCo, Hans Gennissen, president-directeur Facilicom Services Group en Steven van Schilfgaarde, directeur KPN Corporate Market.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >