Nieuws


28-11-2013 13:00

BakkerElkhuizen heeft internationaal onderzoek laten verrichten, waarbij ruim vierhonderd HR-professionals uit Duitsland, Engeland, Nederland en België zijn ondervraagd.

Flexibel werken is in West-Europese landen steeds vaker de norm, zo blijkt uit het onderzoek. In Engeland heeft 64 procent van de ondervraagde organisaties het flexibel werken al langer dan een jaar ingevoerd. In Duitsland is dat 57 procent en in Nederland 48 procent. België blijft met 38 procent iets achter, maar het land maakt een inhaalslag. België heeft de meeste bedrijven die midden in de uitrol zitten.Andere belangrijke conclusies:
• 90 procent van de HR-professionals in Nederland, Duitsland en België vindt efficiënt en comfortabel werken essentieel voor het welslagen van flexibel werken.
• Duitsland blijkt nog verknocht aan vaste werkplek, Nederland heeft meest flexibele werkplekken.
• In Engeland beslist HR over flexibel werken. In Nederland en België komt flexibel werken tot stand in de drie-eenheid HR, ICT en Facility.
 
Download het volledige rapport

28-11-2013 9:58

Sandberg heeft een reeks nieuwe producten voor de iPad en iPad mini op de markt gebracht. Het zijn geen hoezen, sleeves of standaards. Het is een beetje alles bij elkaar. Stevige bescherming van de achterkant als hoes, bescherming voor het scherm als sleeve en de voorkant van het product kan drie keer omgevouwen worden en gebruikt worden als standaard.

Op de voorkant zitten ook ingebouwde magneten die de slaapstand van de iPad inschakelen.

Erling Hoff Petersen, verkoopdirecteur bij Sandberg A/S, vertelt het volgende over de nieuwe Wrap-on cases: "Het is een bekend probleem: je wilt beide functies hebben, maar er past per keer slechts één product om je iPad. Daarom hebben we al die functies samengevoegd in één slim product. Zodat u dezelfde bescherming hebt als met een hoes en sleeve, maar u tegelijkertijd ook kunt beschikken over een standaard."

www.sandberg.it

 

25-11-2013 16:15

Mia Colore, het krijt- en kalkverfmerk met Italiaanse invloeden, maakt een sterke groei door. Het merk, op de markt gebracht door Kimpex Living in Bennebroek, is nu drie jaar actief op de Nederlandse markt. "Belangrijke groeifactoren zijn hard aan de weg timmeren, het aanstellen van kwaliteitsdealers en het  verzorgen van workshops", aldus Michiel Kisjes, eigenaar van Kimpex Living.

Michiel Kisjes: “Meer Italië en meer interactie in de vorm van workshops bij onze dealers om aanloop in de showrooms te krijgen zijn belangrijke activiteiten voor ons als distributeur. De Nederlandse markt vraagt nu om aanpakkers. Daarom zorgen wij ervoor dat onze dealers voor hun klanten iets extra’s kunnen doen. Onze workshops worden enthousiast ontvangen omdat ze bijdragen aan meer traffic, omloopsnelheid en mond-tot-mond reclame.”

Het aanpassen van de etiketten, de komst van 0,5 literblikken voor krijtverven en het brede leveringsprogramma met 32.000 kleuren hebben volgens Kisjes verder bijgedragen aan het succes. “Wij signaleren een duidelijke interesse vanuit de consument om meubels te‘pimpen’. In onze optiek het signaal om daar met onze workshops op in te haken omdat onze verven zich hier geweldig voor lenen.”

Met de toename in de verkoop van krijtverven zijn ook de kalkverven van Mia Colore verder ontwikkeld. Ze zijn inmiddels leverbaar in alle 49 Mia Colore-kleuren en zijn naast de 2,5 literblikken nu ook in 1.0 literblikken te koop. Door te blijven werken aan het optimaliseren van het assortiment, kritisch te zijn op wat je als merk wilt uitdragen en de groeiende belangstelling voor krijt- en kalkverven bij consumenten, voorziet Michiel Kisjes een gezonde toekomst voor Mia Colore. “Een belangrijk ingrediënt van onze formule is de voorliefde voor Italië en de unieke kleurstellingen die je in dit land tegenkomt. Die kleuren laten wij doorvloeien in ons kleurenpallet. Passie voor kleur en voor onze klanten maken Mia Colore uniek”, aldus Kisjes.

25-11-2013 11:34

Het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht in Leidsche Rijn is officieel geopend. De opening werd vrijdag 15 november voltrokken door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden. De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) is verantwoordelijk voor het bouwkundig-, constructief- en interieurontwerp.

Bezoekers ervaren het gebouw niet als een ziekenhuis maar eerder als een winkelcentrum. De brede publieksgangen met glazen daken versterken dat gevoel. Door de modulaire opzet is het gebouw ook nog eens enorm flexibel en kan het gemakkelijk worden aangepast aan toekomstige ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Het interieur is modern en humaan vormgegeven met warme kleuren en natuurlijke materialen. De vele patio’s halen het groen overal het gebouw in.

Het St. Antonius beschikt nu over twee moderne ziekenhuislocaties, een in Nieuwegein en een in Utrecht. Daarnaast heeft het St. Antonius poliklinieken in Houten, De Meern en Utrecht Overvecht. De hoofdvestiging in Nieuwegein blijft het topklinische centrum voor hart-, vaat- en longziekten. De vestiging in Utrecht is een volwaardig ziekenhuis waar alle specialismen vertegenwoordigd zijn, maar in het bijzonder is toegerust op Beweging, Psychiatrie & Psychologie en Oncologie.

Het nieuwe ziekenhuis heeft een oppervlakte van 85.000 vierkante meter en heeft 148 bedden. Kenmerkend voor het ontwerp zijn de heldere structuur en het overvloedig gebruik van daglicht waardoor bezoekers zich overal goed kunnen oriënteren.

21-11-2013 16:25

Na een sollicitatie hoort 43 procent van de Europese werkzoekenden niets meer van het bedrijf waar ze gesolliciteerd hebben. Het niet communiceren van een afwijzing kan serieuze gevolgen hebben. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 21.000 werkzoekenden van vacaturesite StepStone.

84 Procent van de sollicitanten gaat negatief denken over de werkgever op het moment dat zij geen afwijzing ontvangen. Zij krijgen een negatieve associatie met het bedrijf. Dit is niet alleen slecht voor de employer brand van het bedrijf, maar ook voor de omzet van het bedrijf.
Maar liefs 60 procent van de werkzoekenden geeft aan dat ze bij geen respons op hun sollicitatie ook geen producten of diensten van een bedrijf meer zullen aanschaffen. Door als bedrijf de sollicitaties op een correcte manier af te handelen, kan dit voorkomen worden en hoeft het imago geen deuken op te lopen.

Mirjam Aardoom van StepStone Nederland zegt: ‘’Het sturen van een afwijzing is een absolute verplichting voor een recruiter. Het hoort er gewoon bij. Het maakt niet uit of dat nu een telefoontje is, een mail of een brief, maar het is een normale beleefdheidsvorm om wel iets te laten weten aan de kandidaat. Ook als deze wordt afgewezen. Bedrijven zijn zich nog niet altijd bewust van de invloed die een sollicitatieprocedure heeft op de perceptie van het (werkgevers)merk. Het koopgedrag van 60 procent van de sollicitanten wordt door deze nalatigheid beïnvloed, dit is behoorlijk. En dan hebben we het nog niet eens over de volgers van deze kandidaten die met één tweet zijn bereikt."

Het onderzoek van Stepstone is gehouden in zeven Europese landen: Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zweden. Aan 798 organisaties werd hun mening gevraagd over wervingsprocessen en 21.262 werkzoekenden deelden hun ervaringen over het zoeken naar een baan.
 

19-11-2013 10:00

Ondernemers die een lening tot 150.000 euro zoeken om hun start- en groeiplannen te financieren kunnen daarvoor terecht bij Qredits. Minister Henk Kamp van Economische zaken (EZ) overhandigde 18 november 2013 aan een ondernemer de eerste cheque voor een krediet hoger dan 50.000 euro.

“Door de leenmogelijkheden van Qredits te vergroten van maximaal 50.000 euro naar 150.000 euro per krediet, krijgen ondernemers meer ruimte voor hun gezonde groeiplannen”,  aldus Kamp. “Van elke tien banen in Nederland creëert het MKB er zes. Meer ruimte voor financiering van het MKB levert banen en inkomsten in Nederland op.”

In het Regeerakkoord is bepaald dat Qredits grotere kredieten mag verstrekken om de financieringsproblemen van het MKB het hoofd te kunnen bieden. Voor dit jaar heeft het kabinet 30 miljoen euro extra aan Qredits ter beschikking gesteld. Verzekeraars en banken stellen ruim 45 euro miljoen extra beschikbaar. Qredits is de handelsnaam van Stichting Microkrediet Nederland. De organisatie heeft geen winstoogmerk en is een samenwerkingsverband tussen het ministerie van EZ, het ministerie van Sociale Zaken (SZW), verzekeraars en de grootste Nederlandse banken.
 

15-11-2013 8:00

De kantoorkosten dalen snel in ons land. Dat blijkt uit onderzoek van AOS Studley. de organisatie ziet de crisis als belangrijke katalysator voor de daling: "De crisis heeft een duidelijke impact op de Europese kantoorkosten. Dat blijkt uit de tweede Occupier Cost Index (2013). De kantoorkosten dalen in Europa met gemiddeld 3 procent. Nederland kent de grootste kostendaling van Europa met 6 procent ten opzichte van de index 2012."

De daling van de kantoorkosten in Nederland ten opzichte van de rest van Europa heeft volgens AOS Studley een positieve invloed op het internationale vestigingsklimaat van Nederland. Landen als Portugal, Spanje, Hongarije en Zwitserland volgen Nederland en laten eveneens sterke dalingen zien.

Noorwegen lost Zwitserland af als duurste kantorenland van Europa, met 18.604 euro per fte per jaar. De top drie wordt net als vorig jaar aangevuld met Zweden. Gemiddeld kost een kantoor in Europa 9.853 euro per fte per jaar. Nederland blijft met 10.456 euro per fte tot de Europese middenmoot behoren, net boven Italië maar goedkoper dan België. Noorwegen en Turkije vormen de uitzondering in Europa en kennen een kostenstijging van respectievelijk 2 procent voor Noorwegen en 1 procent voor Turkije.

"Deze benchmarks zijn afkomstig van de Europese Occupiers Cost Index (OCI) 2013. De index van de kantoorkosten per fte voor de belangrijkste Europese landen op basis van de nieuwe Europese Facilitaire norm EN 15221. De Occupiers Cost Index geeft inzicht in de internationale kostenverhoudingen van kantoren voor de Europese markt en wordt jaarlijks gepubliceerd."

Niet alleen de vastgoedkosten zijn vergeleken maar de integrale kosten om een fte te laten werken: de kosten van gebouwen, facilitaire ondersteuning en ICT. De OCI maakt een pan-Europese benchmark van facilitaire kosten mogelijk en kan multinationals ondersteunen in het maken van vestigingsbeslissingen.
De index is gebaseerd op data afkomstig van 3.400 gebouwen, meer dan 31 miljoen vierkante meter en ruim 1,45 miljoen fte.

Initiatiefnemer AOS Studley is een onafhankelijk internationaal advies- en projectmanagementbureau op het gebied van huisvesting en facilitair management, volledig gericht op de belangen van kantoorgebruikers.

13-11-2013 14:35

Ondanks dat 73 procent van de werknemers een goede relatie heeft met hun manager, heeft de overgebleven 27 procent dit niet. De meerderheid van deze mensen lijdt hieronder. Dit blijkt uit een onderzoek van StepStone dat is gehouden onder 5.600 werknemers in Europa.

Toen StepStone aan werknemers in Europa vroeg of zij een goede relatie hadden met hun manager, antwoordde 27 procent dat ze dit niet hadden. Van deze 27 procent zegt een derde dat het hen niet uitmaakt en dat het geen effect heeft op hun baan. Maar de overgebleven 18 procent wil liever een andere baan, hun huidige manager maakt het werken op kantoor erg moeilijk.
Van de landen die meededen aan het onderzoek hebben de Zwitsers, Fransen en Nederlanders de beste relatie met hun managers. Ongeveer vier op de vijf mensen in deze landen zegt dat zij een goede relatie hebben met hun leidinggevende. Daartegenover hebben de werknemers uit Duitsland en Oostenrijk de slechtste relaties met hun manager. Slechts 65 procent zegt dat zij een goede relatie hebben. In Duitsland vindt een op de vier werknemers het erg dat zij geen goede relatie met hun leidinggevende hebben en in Oostenrijk vindt een op de vijf mensen dit.
De resultaten van de andere Europese landen waren bijna hetzelfde. De meerderheid van de werknemers (70 procent) kan goed omgaan met zijn manager. Toch heeft één op de vijf geen goede band met zijn manager en wordt hierdoor negatief beïnvloed.

Mirjam Aardoom, directeur van StepStone Nederland zegt: "Een slechte relatie met je manager en je collega’s kan een belangrijke reden zijn om het bedrijf waarbij je werkt te verlaten. Voordat mensen aan een baan beginnen zouden zij moeten uitzoeken of ze wel binnen de bedrijfscultuur passen, hoe het management omgaat met de werknemers en of ze denken dat ze goed om kunnen gaan met hun toekomstige manager. Het is het ook zeker de moeite waard om te vragen of je misschien alvast wat toekomstige collega’s kunt ontmoeten."

Voor het onderzoek zijn 5.600 werknemers ondervraagd uit Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Zweden en Zwitserland over hun relatie met de manager.
StepStone werd opgericht in 1996 en is tegenwoordig één van de meest succesvolle vacaturesiteondernemingen in Europa. StepStone, inclusief TotalJobs in het Verenigd Koninkrijk, beheert onlinevacatureportals met meer dan 24,9 miljoen bezoekers en meer dan 290.000 vacatures per maand.

13-11-2013 8:00

VPF, producent van halffabrikaten voor de licht- en behangindustrie, gaat zich richten op projectinrichters. dat meldt het Amsterdanmse bedrijf in een persbericht.  

"Wat begon in 1922 als een familiebedrijf midden in het centrum van Amsterdam is uitgegroeid tot een internationale onderneming", aldus een woordvoerder. "Er is de laatste jaren veel geïnvesteerd in huisvesting, automatisering en machinerie. Investeringen die nodig zijn om de blik op de toekomst gericht te houden. Met de renovatie van de showroom is nu ook het laatste stuk van de puzzel gelegd."

Waar voorheen voornamelijk contact was met de bouwer van de lampenkap, ziet VPF een verschuiving en krijgt zij steeds vaker de vraag van de projectinrichter/ontwerper/architect na te denken over collecties en mogelijkheden voor speciale constructies in samenwerking met de lampenkapbouwer.

"De lampenkappen blijven belangrijk in het interieur van een project, sterker nog ze krijgen een steeds grotere functie. Waar voorheen alleen de sfeer belangrijk was, moet men nu ook denken aan het verkrijgen van de juiste akoestiek of een visuele afscheiding binnen een project. VPF heeft ontelbare mogelijkheden en oplossingen voor dit soort vraagstukken. Zo is er nu naast de productie van lampenkapfolies  ook de mogelijkheid om textielbehang te leveren op een breedte van 1300 millimeter."

Met de bouw van de nieuwe showroom wil VPF meedenken met  de projectinrichters. "De nieuwe showroom is een plek geworden waar de laatste trends in stoffen, kleuren en dessins getoond zullen worden en de medewerkers uitgebreid de tijd kunnen nemen om samen met de klant nieuwe collecties samen te stellen of projecten invulling te geven."

"In de showroom  vindt u een ruime collectie van de grootste textielproducenten van Europa en daarbuiten. Dit zijn trouwe partners waar VPF vaak al jaren mee samenwerkt. Het mooie is ook nog dat een groot deel van deze collecties op voorraad ligt in het magazijn waardoor levertijden niet aan de orde zijn."

12-11-2013 9:00

 Hans Zwaanenburg is benoemd tot directeur van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT). Hij volgt de huidige directeur, Willem Olthof, officieel 1 januari 2014 op. De komende periode, tot 1 januari, zal de heer Olthof de werkzaamheden geleidelijk overdragen aan de heer Zwaanenburg.

Hans Zwaanenburg (53) was, voordat hij de functie bij de NBvT aanvaardde, ruim negen jaar werkzaam als CEO bij Fermacell in Wijchen. In dezelfde periode was hij ook actief als bestuurslid voor de stichting Slimbouwen. Door de leden van de NBvT is recentelijk een toekomstvisie 2020 aangenomen, waarin keuzes zijn gemaakt ten aanzien van de ambitie en de strategische richting. Binnen deze visie wordt een forse transformatie voorzien van timmerindustrie naar dé koepel voor hout in de bouw. “Het is een grote uitdaging om voor deze mooie branche mede verantwoordelijk te zijn”, aldus Zwaanenburg.

Willem Olthof is sinds april 2011 directeur en legt in verband met zijn pensionering per 1 januari zijn functie als directeur officieel neer.

09-11-2013 8:00

Centraal Beheer Achmea stelt zijn Campus in Apeldoorn open voor klanten. Ondernemers, zzp’ers en werknemers kunnen vanaf 11 november kosteloos gebruik maken van de kantoorfaciliteiten van de verzekeraar. Centraal Beheer is de eerste verzekeraar die zijn kantoor openstelt voor zakelijke relaties.

Het initiatief is gestart om bij te dragen aan flexibiliteit voor opdrachtgevers. Roland Keim, directeur Zakelijk Centraal Beheer Achmea: "De vraag naar flexibele kantoorlocaties is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Steeds meer mensen werken als zzp’er of combineren twee banen. Bij Centraal Beheer Achmea hebben we alle faciliteiten in huis, dus waarom zouden we die alleen voorbehouden aan onze eigen medewerkers?"

Daarnaast verwacht de verzekeraar dat door dit initiatief het klantcontact intensiever wordt.  Keim: "Klanten werken in dezelfde ruimte waar onze collega’s werkzaam zijn en elkaar opzoeken. We kunnen dus snel toetsen of onze ideeën hen verder helpen. Daarnaast kunnen zij heel snel en gemakkelijk bij ons terecht voor vragen. Zo verlagen we onze drempel. Ook kan het onderling leiden tot boeiende contacten met andere klanten die gebruik maken van deze faciliteit."

De werkplekken zijn beschikbaar in het Ontmoetingsgebouw aan de Laan van Malkenschoten in Apeldoorn, vlakbij de A1. In de ruimte  is ook een restaurant waar gebruikers elkaar ontmoeten. Wifi, koffie en thee zijn gratis.

08-11-2013 11:23

Vanaf zondag 17 november wordt in het Gemeentemuseum Den Haag de geheel vernieuwde Wonderkamers geopend. Kossmann.dejong tekende voor concept en ontwerp, net als de oorspronkelijke editie uit 2005. Wonderkamers was destijds het eerste Nederlandse museum voor pubers. Drie jaar lang is intensief samengewerkt met een multidisciplinair team van educatoren, game designers, mediaspecialisten, filmmakers en decor-, licht- en geluidsontwerpers. Het doel is hetzelfde gebleven: jong en oud ervaren spelenderwijs hoe kunst kan verrassen en verrijken. Nieuw is dat interactiviteit een integrale rol speelt. Bezoekers spelen de ´museumgame´ en richten virtueel hun eigen zaal in het Miniatuurmuseum in.

De vernieuwde Wonderkamers is ontworpen als een fysieke en virtuele driedimensionale game waarin de bezoeker als hoofdpersoon van het spel de rol van tentoonstellingsmaker krijgt. De plattegrond van de Wonderkamers, die bestaat uit dertien kamers rondom een centraal kunstdepot met in het midden het Miniatuurmuseum, verandert tijdens de game in een ruimtelijk en interactief bordspel. De spelers worden net als echte curatoren getest op hun kennis, creativiteit en alertheid.

In teams, als gezin of als individuele bezoeker speel je de 'museumgame'. Met een speciaal ontwikkelde tablet (de Wondergids) navigeer je door de Wonderkamers waar je de spellen speelt. Iedere kamer is ontworpen rondom een ander thema in relatie tot beeldende kunst, architectuur, mode en kunstnijverheid. Zo kun je samen met Mondriaan op het ritme van de Boogie Woogie dansen, een modeshow lopen, een museumgebouw à la Berlage bouwen, tot op detail inzoomen op schilderijen, de waarde van kunst leren bepalen, een abstracte compositie proberen te maken, alles te weten komen over ambachtelijke technieken en leren hoe je stijlen en stromingen in de schilderkunst en het interieur kunt herkennen. Hoe beter je de opdrachten uitvoert, hoe meer punten je verdient en hoe meer kunstwerken je verzamelt voor je virtuele zaal in het Miniatuurmuseum.

In het hart van de Wonderkamers staat het imposante Miniatuurmuseum met wel 200 museumzalen, waarin honderden originele miniatuurkunstwerken van topkunstenaars uit de hele wereld zijn tentoongesteld (collectie Ria en Lex Daniëls). Als laatste onderdeel van het spel richt je één van de virtuele museumzalen van dit Miniatuurmuseum in. Ter afsluiting van het bezoek wordt jouw museumzaal officieel geopend en mag je jezelf curator noemen. Zalen van andere bezoekers kun je ´liken´. Een bezoek aan Wonderkamers duurt ongeveer twee uur en is gratis tot en met 18 jaar.

08-11-2013 9:15

Op dinsdagmiddag 12 november 2013 vindt in het Woonzorgcentrum Open Vensters in Ameide een seminar plaats met de titel ‘Akoestiek in de gezondheidszorg’. Aan de hand van praktijkvoorbeelden, scenario’s en direct hanteerbare adviezen brengen de sprekers de deelnemers dichter bij hun ideale zorgomgeving. Dit gebeurt aan de hand van vragen als: Wat betekent akoestiek voor patiënt, personeel, zorgleverancier en zorghuisvesting? Wat zijn de effecten op herstel en op werkomstandigheden?

In de gezondheidszorg zijn de effecten van geluid lange tijd onderschat. Enerzijds kan geluid een negatieve invloed hebben op het welzijn van de patiënt en het personeel. Anderzijds kan geluid ook een stimulerende werking hebben en bijdragen aan herstel. Voor het merendeel van de factoren die leiden tot geluidoverlast is geen regelgeving. In Zweden werden onlangs in een zorgcongres al opvallende inzichten gepresenteerd over geluidseffecten in de zorg: op het gebied van nachtrust en herstel, effecten op premature baby’s en op patiënten in ambulances.

Tijdens het seminar laat een aantal sprekers de meest recente inzichten aan bod komen. Zo spreekt ir. Jikke Reinten (Ecophon) over ‘Geluiden uit de zorg’ vanuit haar rol als concept developer healthcare. Dr. ir. Joost van Hoof (Fontys) behandelt het binnenmilieu van woonomgevingen voor mensen met dementie. Architect ir. Chico Leufkens (EGM architecten) gaat in op het akoestisch ontwerp Open Vensters. en ir. Jos Reijnierse (EGM adviseurs) bespreekt de meerwaarde van goede akoestiek in de zorg.

07-11-2013 9:04

Meeting Innovation Centers: zo noemt BIS de spiksplinternieuwe showrooms, die begin november in Ridderkerk en Eindhoven in gebruik zijn genomen. Beide showrooms zitten boordevol moderne audiovisuele en ICT-techniek en geven de bezoekers een indruk van de nieuwste mogelijkheden op het gebied van interactief vergaderen, presenteren, videoconference, digital signage (narrowcasting) en meer.

Jean Pierre Overbeek, CEO van BIS, is enthousiast over 'zijn' Meeting Innovation Centers: “Al ruim 30 jaar doen wij er alles aan om ons te onderscheiden van andere audiovisuele en ICT-aanbieders. Wij willen voorop lopen, toonaangevend zijn. Natuurlijk op het gebied van kwaliteit, mogelijkheden en services, maar ook voor wat betreft onze marktbenadering, veelzijdigheid en klantbeleving. Onze nieuwe Meeting Innovation Centers sluiten perfect op deze doelstelling aan. Ik durf de stelling aan dat BIS nu de meest toonaangevende AV showroom in Europa heeft. Onze internationale leveranciers, die onlangs een sneak preview kregen, bevestigen dat."

Tijdens de AV Experience Day op woensdag 13 november 2013 zijn de BIS Innovation Centers in Ridderkerk en Eindhoven geopend voor publiek. Bezoekers kunnen in ontspannen sfeer een kijkje komen nemen en specialisten van BIS verzorgen demonstraties.www.bis.nl

05-11-2013 11:00

Hoewel de vakbeurs Hout & Meer pas in november 2014 in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden, zijn de eerste contouren van dit nieuwe nationale vakevenement duidelijk. Om nu alvast exposanten en bezoekers voor het evenement te interesseren nodigt de organisatie belangstellenden uit voor een heuse inspiratiebijeenkomst op woensdag 4 december in het Bomencentrum in Baarn.

Hout & Meer combineert het concept van een brede vakbeurs voor hout met onder andere gereedschappen, coatings, lijmen, kitten, hang & sluitwerk en machines en niet te vergeten andere natuurlijke en biobased materialen. Bovendien vindt de bezoeker alles wat nog nodig is om eindproducten en toepassingen voor de openbare ruimte te vervaardigen. Andere ingrediënten zijn een Experience, seminar- en workshopprogramma, vakdagen en volop gelegenheid tot netwerken op het Hout & Meer Feest.

Op woensdag 4 december organiseert Hout & Meer voor haar (toekomstige) deelnemers twee inspiratiebijeenkomsten in het Bomencentrum in Baarn. Daan Bruggink van ORGA Architect is spreker tijdens de inspiratiebijeenkomsten. Hij is bedrijver van modern ecologische architectuur en winnaar van de BouwPrijs 2013 in de categorie Talent met Toekomst. Zijn inspiratie haalt hij uit de natuur en hij is voorstander van biobased bouwen.

Meer informatie over Hout & Meer 2014 is te vinden via www.houtenmeer.nl. Wie zich wil laten inspireren door Daan Bruggink van Orga Architecten en meer wil weten over het concept en deelname aan Hout & Meer, kan zich aanmelden voor een van deze sessies via 
lia.bouma@vnuexhibitions.com. 

01-11-2013 9:17

Tienduizenden leerlingen zitten de komende winter in klaslokalen met onvoldoende ventilatie. Het CO2-gehalte in de lucht is daardoor tijdens de meeste lessen onaanvaardbaar hoog. Dat stelt Uneto-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, in een reactie op eenrapport over de kwaliteit van de onderwijshuisvesting van het ministerie van Onderwijs.

"Een gebrek aan ventilatie leidt tot concentratieverlies en hoofdpijn en heeft een negatief effect op de leerprestaties. Ook het werk van docenten leidt eronder", aldus Uneto-VNI. De installateurskoepel roept de politiek op om in actie te komen en investeringen niet langer uit te stellen.

In 80 procent van de klaslokalen in ons land is de CO2-concentratie veel te hoog. "Een slecht binnenmilieu kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid, slijmvliesirritaties, overdracht van infectieziekten en astma-aanvallen." Uit het recent verschenen onderzoek van het ministerie van Onderwijs blijkt dat het merendeel van de schoolleiders de problemen onderkent en vindt dat maatregelen dringend noodzakelijk zijn.

Voorzitter Titia Siertsema van Uneto-VNI: "Als het straks kouder wordt, sluiten leerkrachten ventilatieopeningen af om klachten over kou te voorkomen. Het CO2-gehalte in lokalen neemt daardoor echter toe. Het probleem wordt zelfs groter nu als gevolg van de bezuinigingen er steeds meer kinderen in een klas zitten."

Het binnenmilieu in het klaslokaal heeft invloed op de leerprestaties. "Onderzoek van TNO wijst uit dat elke verdubbeling van de toevoer van frisse lucht leidt tot circa 15 procent betere leerprestaties. Betere ventilatie in lokalen kan op termijn dus resulteren in betere CITO-scores."

De te hoge CO2-contraties zijn volgens de brancheorganisatie overigens niet het enige probleem op de Nederlandse scholen. "Veel leerlingen hebben in de winter te maken met kou en tocht, terwijl het in de zomer juist te warm wordt door het ontbreken van een goede zonwering. Ook is er in veel lokalen een gebrek aan daglicht en voldoet de verlichting niet aan de moderne eisen."

De voorzitter van Uneto-VNI vindt dat de klaslokalen nog voor de komende winter moeten worden aangepakt. "Als wij de ambitie van Nederland als kenniseconomie serieus nemen, zullen we op z'n minst moeten zorgen voor een gezonde leer- en werkomgeving voor scholieren en docenten."


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >