Nieuws


28-01-2013 13:30

Afgelopen vrijdag vond weer een examen plaats van de Basiscursus Inrichtingskunde van de Office Academy (voorheen The Office Opleidingen). Alle zeven deelnemers slaagden voor het examen; één van hen scoorde zelfs een 10. “Dat is in de geschiedenis van de opleiding niet eerder gebeurd”, meldt het opleidingsinstituut.

De Basiscursus Inrichtingskunde (BIK) is samen met de Hogere opleiding Huisvestingskunde één van de ‘kroonjuwelen’ van Office Academy. De afgelopen jaren hebben vele tientallen cursisten hun vakspecialisme bijgeschaafd en vervolmaakt via deze cursussen.

 

De geslaagde cursisten. Geheel rechts Bianca Lipke van projectinrichter Wuestman in Harderwijk.

De BIK werd dit maal gevolgd door in totaal negen cursisten, afkomstig van organisaties als Wuestman, Emmein, Schaffenburg, De Jong Kantoormeubilair, De Kroon Interieurvormgeving, Wout Monseurs en Ceha Europe. Zeven van hen legden het examen met goed gevolg af. Een tweetal cursisten – werkzaam bij de gemeentes Den Haag en Castricum – zal op een later moment het BIK-examen afleggen.

“Dit was een bijzonder examen”, stelt de Office Academy. “Voor het eerst werd er door de examinatoren een 10 uitgedeeld aan een cursist.” Dit cijfer ging naar Bianca Lipke van projectinrichter Wuestman in Harderwijk. De examinatoren waren Anne-Mieke Willemsen, Dick Cardinaal, Rinus Vos, Jos Flierman en Henk Verdonk.

De volgende Basiscursus Inrichtingskunde van Office Academy start op dinsdag 19 of donderdag 21 maart. Meer informatie via www.officeacademy.nl

28-01-2013 8:00

SB&S, Smart Building and Security uit ‘s-Hertogenbosch, levert sinds kort naast een sluit- en beheersysteem ook een complete lijn van lockers en kasten onder eigen merk.

"Die betrekken we van een zeer gerenommeerde leverancier die net als wij kwaliteit, flexibiliteit en een gunstige prijs/kwaliteit verhouding hoog in het vaandel draagt"; zegt Natasja Betting, sales manager bij SB&S. "Daarmee spelen we in op de vraag uit de markt; lever ons een compleet en betaalbaar systeem, lockers en bijvoorbeeld datakasten voorzien van een perfect sluitsyteem en afhankelijk van de wens, met koppelingen naar bijvoorbeeld toegangs- en klimaatcontrole."

De kasten kunnen in diverse uitvoeringen worden geleverd. Afhankelijk van het gebruik en de toepassing kan de opdrachtgever kiezen voor een metalen of houten uitvoeringen, al dan niet in combinatie met kunststof. Betting somt de mogelijkheden op: "Kledingkasten of lockers, speciale brandweerkasten archiefkasten, golflockers, kasten voor datacenters maar ook voor apothekers, et cetera."

Het sluitsysteem is in meerdere uitvoeringen leverbaar en is voorzien van elektronische sluitingen. "Dus zonder kwetsbare sleutels." De bediening is digitaal en kan gebruik maken van bijvoorbeeld een interne muntproever, touchscreen met pincode, vingerprintscan of een toegangs-paslezer. Optioneel zijn extra’s zoals On-line beheer, historie en openen/sluiten via smartphone leverbaar.

24-01-2013 12:00

Op 22 januari vond het eerste Nederlandse Theben Event plaats. Volgens Theben toonde het evenement aan dat het Duitse bedrijf in korte tijd een belangrijke positie heeft verworven op de Nederlandse installatiemarkt. De fabrikant van licht- en klimaatregelingen presenteerde in Utrecht het bestaande en nieuwe assortiment aan een kleine honderd geïnteresseerde installateurs en system integrators. Ook kondigde het bedrijf aan dat het in april een eigen vestiging opent in Nederland.

Sinds Theben in 2010 eigen vertegenwoordigers aan het werk zette in ons land, is de bekendheid volgens het bedrijf gegroeid en groeide de omzet mee. Daarop besloot Theben om de Nederlandse markt nog actiever te gaan bewerken. Vanaf april gebeurt dat vanuit een eigen vestiging in Apeldoorn. Het kantoor wordt het onderkomen van de drie vertegenwoordigers, een afdeling technische ondersteuning, marketing en communicatie en de administratie.

Om het nieuwe Nederlandse hoofdstuk een gepaste start te geven, organiseerde Theben op 22 januari een eerste publiekspresentatie. Het Nederlandse Theben team stelde zich daar voor aan een volle zaal installateurs en system integrators. De opkomst was volgens Theben boven verwachting, zowel van bestaande als potentiële gebruikers. Zij lieten zich informeren over het productengamma van de fabrikant en de mogelijkheden die deze producten bieden. Dat gebeurde door middel van presentaties en lezingen, maar ook via een mini-beurs waar de deelnemers van dichtbij de nieuwe producten en concepten in werking konden zien. In de pauzes maakten de aanwezigen volop gebruik van de gelegenheid om te netwerken en te brainstormen.

Theben koos ervoor om dit eerste event in het teken te zetten van KNX. Theben is een enthousiaste KNX-fabrikant en een belangrijke voortrekker van het wereldwijde protocol waarmee kantoor- en woningautomatisering onbegrensde mogelijkheden krijgen. De componenten die Theben levert, maken ook in Nederland steeds vaker deel uit van woning- en gebouwautomatiseringsprojecten. Het assortiment in dit segment groeit met de dag. Vooral met het nieuwe aanbod aan schakelklokken en regelingen, dat Theben in het afgelopen najaar introduceerde, verwacht het bedrijf marktaandeel te winnen. De interesse van de deelnemers aan het event was dan ook bijzonder groot voor vooral dit onderdeel van de dag.

Zo presenteerde Theben tijdens het event een nieuwe gateway die DALI-lichtsystemen koppelt binnen de KNX automatisering, een nieuwe acht-kanaals KNX schakelklok met week-, jaar- en astroprogramma’s en een verbeterde 10-kanaals KNX schemerschakelaar met helderheidssensor. Ook toonde het bedrijf de recent ontwikkelde OpenTherm interface die het mogelijk maakt om informatie uit te wisselen tussen KNX systemen en warmtegeneratoren als CV-ketels, zodat bijvoorbeeld de temperatuur van afzonderlijke ruimtes apart te regelen is via KNX. Verder is er een nieuwe dimactor voor het traploos dimmen van led- en spaarlampen en het KNX weerstation meteodata (met of zonder GPS ontvangst) dat met windvanen, licht- en regensensoren exact het buitenklimaat meet en die informatie koppelt aan de binnentemperatuur, de zonwering of de verlichting.

Theben zal de komende jaren, in samenwerking met de Nederlandse installateurs en system integrators, extra toegevoegde waarde bieden om nog meer uit de woning- en gebouwautomatiseringsmarkt te kunnen halen. Hiervoor zet het bedrijf vooral in op het delen van kennis en ervaringen en het introduceren van nieuwe producten die de mogelijkheden vergroten.

22-01-2013 10:00

Facilitair dienstverlener Facilicom Services Group lanceert als een van de eerste facilitaire organisaties van Nederland twee mobiele sites. Eén mobiele site geeft inzicht in de wijze waarop Het Nieuwe Werken binnen een organisatie geïmplementeerd kan worden en welke consequenties dit heeft op de facilitaire organisatie. De andere site biedt inzicht in de wijze waarop Hostmanship een rol kan spelen in een organisatie. De mobiele sites werden tijdens de Vakbeurs Facilitair voor het eerst aan het publiek getoond.

“Organisaties omhelzen Het Nieuwe Werken massaal en richten het gebouw anders in, met taakgerichte werkplekken en veel ruimte voor overleg. Zo ontstaan fraaie ruimtes die op elk moment van de dag mooi en aantrekkelijk moeten blijven. We zien nog te vaak organisaties die overschakelen op Het Nieuwe Werken en daarbij de facilitaire organisatie traditioneel inrichten en dat levert vaak problemen op. Met de nieuwe mobiele websites maakt Facilicom inzichtelijk voor welke keuzes organisaties staan zodra zij Het Nieuwe Werken willen implementeren”, vertelt Geert van de Laar, concerndirecteur facilitaire bedrijven Nederland van Facilicom. Wij zijn een facilitair dienstverlener die organisaties bijstaat in de verandering die Het Nieuwe Werken met zich meebrengt."

Hostmanship in mobiele vorm
Naast de mobiele website 'Het Nieuwe Werken' presenteerde Facilicom op Facilitair ook een specifieke 'hosmanship' site. Facilicom is vorig jaar als een van de eerste facilitair dienstverleners een uitgebreid hostmanship-programma gestart en heeft daarmee veel kennis en kunde opgedaan op het gebied van hostmanship binnen het facilitaire domein. “Steeds meer organisaties erkennen nu ook dat de facilitaire dienstverlening de smeerolie van de organisatie is. Op de werkplek moet alles liefst schoon, heel en veilig zijn. Bovendien moeten medewerkers en gasten zich welkom en goed ondersteund voelen. Wij maken graag inzichtelijk wat hostmanship eventueel voor organisaties kan betekenen. Wij maken dat zichtbaar met onze nieuwe mobiele website”, vertelt Van de Laar. “Door het invullen van een aantal vragen wordt duidelijk gemaakt hoe hostmanship kan bijdragen aan het succes van facilitaire organisaties.”

18-01-2013 13:31

Canon Europe introduceert begin februari de Canon imagePROGRAF MFP M40 Solution, een compleet workflowsysteem voor grootformaat printen, scannen, archiveren en delen van documenten in kleur en zwart-wit. Het nieuwe apparaat omvat een grootformaat printer, een nieuwe M40 scanner met krachtige, geïntegreerde MFP-software en een groot, gebruiksvriendelijke touchscreen met dynamische beeldweergave. Met deze totaaloplossing mikt Canon op werkgroepen van elke omvang, die zich bezig houden met technische documentatie – met name in de AEC (Architectuur, Engineering en Constructie) sector.

Met de functies voor scan-naar-kopie/bestand/e-mail/cloud en printen, sluit de nieuw ontworpen MFP aan bij de voorwaarden die veeleisende CAD/GIS-gebruikers stellen aan snelheid en nauwkeurigheid. De Canon imagePROGRAF MFP M40 is in staat afbeeldingen tot 40” breed te scannen met een snelheid van maximaal 13” per seconde (in zwart-wit). De scanner gebruikt een nieuwe opstelling van de CIS (Contact Image Sensor) beeldsensor om te waarborgen dat afbeeldingen worden gescand met nauwkeurige, schaduwvrije lijndefinities en een werkelijke optische resolutie van 1.200 dpi. Door te printen met een resolutie van 2.400 x 1.200 dpi en 4 pl inktdruppels, kan de MFP dunne lijnen en gecompliceerde details reproduceren. De ‘hot swap’ technologie maakt het mogelijk inkttanks te wisselen zonder een printtaak te onderbreken.

De imagePROGRAF MFP M40 wordt met het grote, intuïtieve 22” touchscreen bediend en aangestuurd door de SmartWorks MFP software. De M40 is in staat batches documenten te scannen en zo de productiviteit te verhogen. Met een ingebouwde harde schijf van 250 GB (niet voor alle configuraties beschikbaar), ondersteuning van diverse typen bestanden (waaronder pdf, jpeg en tiff) en meervoudige configuratiemogelijkheden, kunnen gebruikers deze oplossing exact afstemmen op hun wensen en specificaties. De oplossing is compatibel met vijf grootformaat printers uit het Canon imagePROGRAF assortiment.

“In het verleden waren vooral architecten, engineering- en constructiebureaus de gebruikers van grootformaat scanners en printers. Er zijn nieuwe toepassingen gekomen en wij verwachten dat de markt daardoor zal groeien. We zien een toenemend gebruik bij nutsbedrijven, olie- en gasproducenten en overheidsdiensten voor ruimtelijke ordening voor het scannen, archiveren en printen van planvoorstellen en technische tekeningen”, aldus Yuichi Miyano, Director of Large Format Print bij Canon Europe.

18-01-2013 9:34

Office Depot, internationaal leverancier van kantoorartikelen en ‑diensten, gaat ook in 2013 voor de klant niet alleen de kostprijs maar ook de indirecte kosten van zijn benodigdheden in kaart brengen. Dit zogeheten Total Cost of Ownership-concept helpt klanten hun processen efficiënter in te richten en de totaalkosten te reduceren. Tijdens de Vakbeurs Facilitair van 16 t/m 18 januari staat de stand van Office Depot dan ook in het teken van TCO en ontzorgen.

“Total Cost of Ownership wint langzaam terrein en daar dragen we graag aan bij”, zegt Rogier Telder, Sales Manager Major Accounts Benelux. “Op het terugbrengen van de kostprijs valt namelijk nauwelijks winst meer te behalen zonder aan kwaliteit in te boeten, maar door de indirecte kosten, bijvoorbeeld van het transport- en bestelproces, onder de loep te nemen, valt wel nog veel winst te realiseren.” Office Depot neemt dan ook steeds vaker de rol aan van adviseur over inkoopprocessen en assortiment.

Manieren om de efficiëntie te vergroten zijn bijvoorbeeld het plaatsen van bestellingen via internet in plaats van telefonisch of per fax, het doen van enkele grote bestellingen in plaats van veel kleine bestellingen en het vereenvoudigen van het assortiment. Met deze aanpassingen worden er minder handelingen verricht en slinkt de stroom aan facturen.

15-01-2013 16:00

In de loop van 2013 gaat Inside Information van start met een geheel vernieuwde opleiding: Inrichting & Huisvesting onder de naam Office Academy. De nieuwe naam van het voormalige The Office Opleidingen. Inside Information verzorgde de laatste jaren in samenwerking met het voormalige The Office Opleidingen praktijkopleidingen voor de inrichting, huisvesting en herhuisvesting van kantoren, kantoorhoudende organisaties en openbare gebouwen. Op de Vakbeurs Facilitair, die van 16 tot en met 18 januari 2013 gehouden wordt in de Brabanthallen in Den Bosch, wordt op de stand van Inside Information en Office Academy veel aandacht besteed aan deze vernieuwde opzet. De stand is te vinden in Hal 1 op standnummer 1121.

Zolang de nieuwe opleidingen nog niet beschikbaar zijn kan ingetekend worden op de bestaande opleidingen Basiscursus Inrichtingskunde en Hogere opleiding Huisvestingskunde. Studenten van deze opleidingen wordt de mogelijkheid geboden door te stromen van de oude naar de nieuwe opleidingen.

De belangrijkste elementen van de vernieuwing zijn:

• interdisciplinaire benadering in het werkveld van Inrichting & Huisvesting;
• samenwerking met het Center for People and Buildings (CfPB) voor het curriculum;
• een betere aansluiting op de praktijk door samenwerking met het bedrijfsleven;
• aanvraag accreditatie in voorbereiding bij Avans Hogeschool;
• drie niveaus: Basisopleiding, Associate Degree (in voorbereiding) en t.z.t. HBO-bachelor;
• focus op kennis, houding en vaardigheden ondernemerschap;
• verbinding met relevante vak- en brancheverenigingen.


De afgestudeerde is Huisvestingregisseur, specialist in het leggen van integrale verbindingen tussen de disciplines:
FM, Ontwerp, ICT, HRM/Organisatie, Vastgoed en Bouwkunde/Installaties.

Meer informatie is te vinden op de vernieuwde site: www.officeacademy.nl 
 

15-01-2013 9:00

Steelcase Solutions, aanbieder van totaalconcepten op het gebied van werkomgevingen, organiseerde een debat over hoe de leegstand van kantoren in de toekomst is te voorkomen. Een belangrijke conclusie luidt dat de mens of gebruiker gedurende de complete levenscyclus van het kantoor centraal moet staan; van ontwerp en realisatie tot en met de gebruiksfase en herbestemming.

Om beter in te kunnen spelen op de vraag, zullen kantooraanbieders moeten inzetten op meer flexibele contracten die een complete dienstverlening omvatten en waarbij wordt afgerekend voor dat wat echt wordt afgenomen. De verhuurder als hotelier. Door toegenomen technologische mogelijkheden en ontwikkelingen als Het Nieuwe Werken verandert de manier waarop we samenwerken. Er ontstaat meer vrijheid, maar wat blijft is de daadwerkelijke ontmoeting tussen mensen. Hoewel de behoefte aan kantoorruimte in de toekomst ongetwijfeld verder zal afnemen, zullen kantoren daarom nooit helemaal verdwijnen. Bianca Krijgsman-van Gulik, directeur Nederland van Steelcase Solutions: “Er zal altijd behoefte blijven aan een plek waar een bedrijf zijn relaties kan ontvangen en waar mensen bijeen kunnen komen om elkaar te ontmoeten of samen te werken met collega’s.” Vaststaat in ieder geval dat het onderscheid tussen kantoren die leeg komen te staan en kantoren die wel toekomstbestendig zijn door een teruglopende vraag alleen maar duidelijker zal worden.

De deelnemers aan het debat zijn het erover eens dat de kwaliteit van het kantoor wordt bepaald door de mate waarin deze afgestemd is op en ondersteunend aan de gebruiker. Volgens Krijgsman – van Gulik moet bij de inrichting van kantoren nog nadrukkelijker worden uitgegaan van hoe mensen met elkaar omgaan, wat hun behoeftes zijn en op welke manier zij gebruik maken van het kantoor. Thomas Rau, directeur van Rau Architecten: “Mensen hebben behoefte aan een eigen ruimte waar ze zich thuis voelen, die is toegespitst op hun wensen en die ze naar eigen inzicht kunnen inrichten. De kantoorruimte van de toekomst zal dan ook veel meer een platform zijn waar mensen op flexibele manier en al naar gelang hun behoefte gebruik van kunnen maken. Het is de prestatie die telt.” Paul Oortwijn, director Business & Facility Services bij USG People: “Werken, vergaderen, samenwerken zijn functies die wij onze klanten willen aanbieden, maar dit staat los van huisvesting. Huurders hebben verzorging nodig en geen nieuwe ruimtes. Ze hebben geen behoefte aan een Bob de Bouwer, maar aan een Hendrik-Jan de Tuinman.”

Nu is het in de praktijk inderdaad nog te vaak dat de gebruiker de sluitpost is. Die wordt ongewild opgescheept met gebrekkige verlichting of zit vast aan een langlopend energiecontract. De deelnemers aan het debat zijn van mening dat er met meer flexibele en kortlopende contracten gewerkt zal moeten gaan worden om ervoor te zorgen dat vraag en aanbod in de toekomst beter op elkaar aansluiten. Bij deze zogenaamde prestatiecontracten betaalt de huurder voor wat hij daadwerkelijk afneemt. Krijgsman – van Gulik: “Als je adequaat in wilt kunnen spelen op de behoefte van huurders of gebruikers, moet je zorgen dat je een totaalconcept biedt. Door de samenwerking met andere partijen te zoeken kun je naast ruimte dan ook bijvoorbeeld meubilair, printfaciliteiten en –benodigdheden, elektriciteit en een verhuis- of schoonmaakdienst aanbieden. De gebruiker kan dan zelf kiezen wat hij wel en niet af wil nemen.” Een belangrijk voordeel van dit soort constructies is dat organisaties geen grote initiële investeringen meer hoeven te doen. De kosten zijn beter te spreiden en ze kunnen veel actiever monitoren en sturen op wat ze willen afnemen.

11-01-2013 14:49

Pionier op het gebied van 3D-printen in de bouw Enrico Dini geeft op 7 februari een lezing over het printen van bouwcomponenten tot volledige huizen en de processen en technieken daaromtrent. Dit tijdens de Material Xperience die van 4 t/m 9 februari 2013 plaatsvindt in de Jaarbeurs Utrecht. Architecten, producenten en kennisinstellingen bespreken daar onderwerpen rond het thema 'The making of'.

De laatste tien jaar pioneerde de Italiaan Enrico Dini op het gebied van 3D-printen in de bouw. ‘We kunnen al prachtige vormen printen, maar er zijn ook nog veel uitdagingen. Het eindproduct is bijvoorbeeld nog redelijk poreus. Wat is dan de volgende stap? Betere processen, materialen of machines of moeten we het resultaat herdefiniëren? Met andere woorden; maken we van de zwakke punten de sterke punten in een geheel nieuw bouwproces?’ Dini, civiel ingenieur en ondernemer, ziet veel potentieel voor de inzet van robotica en automatisering van de processen in de bouw. In zijn lezing gaat hij in op de huidige stand van zaken en wat de volgende stappen zijn, onder meer in het domein van landschapsarchitectuur.

Ook de overige lezingen gaan in op nieuwe processen en technieken. Tal van andere experts en organisaties als de BNA, de Stichting Living Daylight, Booosting, Hogeschool Amsterdam en het Nederlands Instituut Bouwecologie verzorgen lezingen en workshops. Jan Wurm (Arup Berlijn) spreekt over een opvallende noviteit: een gevel die energie opwekt door middel van algen. De algengevel produceert biogas en is een samenwerking tussen Colt International uit Cuijk, Arup en het Duitse Strategic Science Consult.Op de beurs is ook voor het eerst in Nederland een model van deze gevel te zien. Meer informatie op www.materialxperience.nl.

08-01-2013 10:00

De Bouwbeurs 2013 staat voor de deur. Ondanks dat het de bouw nu, economisch gezien, niet bepaald voor de wind gaat, toch een beurs om naar uit te zien. Immers, de bouw zit volop in een herbezinningsproces.

Want de afgelopen periode was het bewustzijn volop aanwezig dat de bouw stappen moet zetten. Het moet efficiënter, klantgerichter, duurzamer en milieubewuster. Daarnaast groeit alom het besef dat de komende jaren de focus moet worden verlegd van nieuwbouw naar renovatie. En al die facetten zien we terug bij de komende editie van 4 tot en met 8 februari in de Jaarbeurs in Utrecht. Thema van deze 2013-editie: Bewust Bouwen. De belangrijkste aandachtspunten zijn het renoveren en herbestemmen, Greenbuild (duurzaam, energiezuinig en bio-based), virtueel bouwen met BIM, ketensamenwerking & Lean Bouwen, De ondernemende ZZP-er en Material Xperience.

Zeker interessant op deze 2013-editie is de Renovatie Boulevard. Deze boulevard in Hal 4 biedt ruimte voor zo’n veertig exposanten. Hal 4 is overigens in z’n geheel ingericht als Renovatiehal en daaruit valt wel op te maken hoe belangrijk de renovatiemarkt op dit moment is voor de bouwsector.
Meer informatie: www.bouwbeurs.nl

08-01-2013 9:30

Sigma Coatings organiseert voor het eerst sinds 2008 weer een Sigma Congres. Het thema van dit congres op 24 januari: ‘Vandaag Over Morgen’. Sigma hoopt de bezoekers middels aansprekende en visionaire presentaties van onder andere Ashok Bhalotra, Paul Iske, Ruud Koornstra en Farid Tabarki te inspireren en te raken met uiteenlopende visies op de samenleving van morgen.

De presentatie van de dag in Hangaar 2 in Katwijk, voor directeuren en CEO’s van woningbouwcoöperaties, zorg-, onderwijs- en overheidsinstellingen, technische adviesbureaus, aannemers, vastgoedonderhoudsbedrijven, institutionele beleggers, architecten, grote schildersbedrijven en brancheorganisaties, is in handen van BNR-presentator Rens de Jong. Sigma hoopt zo’n achthonderd gasten te verwelkomen.

De snel veranderende samenleving staat centraal op het Sigma Congres 2013. Wat zijn vandaag de belangrijkste trends en ontwikkelingen waar we morgen mee te maken hebben? Het programma is samengesteld uit vijf blokken. Met duopresentaties, tafelgesprekken, audio- en filmclips en een jonge jakhals die het publiek om input vraagt, zorgt de organisatie voor een afwisselend programma.

Voor meer informatie, inschrijving en de laatste update van het programma:http://www.sigmacongres.nl.
 

04-01-2013 13:17

De krimp van de afgelopen maanden lijkt tot stilstand gekomen, aldus De Stand van Nederland, Z24's barometer voor de economie. “De marges zijn nog smal”, zegt Arend van den Berg, hoofdredacteur van Z24, “maar de krimp van de afgelopen maanden lijkt op zijn einde.”

Z24's barometer voor de economie, De Stand van Nederland, voorziet voor de eerste maand van dit jaar een minieme groei van 0,2 procent. Dat is in ieder geval een verbetering ten opzicht van december, waar een krimp van van 0,7 procent wordt ingeprijsd.
Of het eerste kwartaal van dit jaar al een fors herstel laat zien van de economie, is overigens twijfelachtig. Zo voorzien het Centraal Planbureau (CPB) en De Nederlandsche Bank (DNB) voor heel 2013 een krimp van circa 0,5 procent. Op kwartaalbasis wordt herstel waarschijnlijk pas zichtbaar vanaf de tweede helft van het jaar.

Positieve signalen komen onder andere van de beurskoersen die fors hoger liggen dan een jaar geleden.

Het aantal vacatures daalt nog steeds (met 15 procent), maar de krimp is de kleinste van de afgelopen 9 maanden, signaleert carrièresite Monsterboard. In de geplaagde bouw lag het aantal vacatures slechts 3 procent lager dan een jaar geleden, de kleinste daling in 13 maanden.
Ook uit Duitsland komt positief nieuws: onderzoeksinstituut IFO ziet het ondernemersklimaat verbeteren. En in de VS zet herstel door met een afnemende werkloosheid en positievere inkoopmanagers.
In Nederland zijn inkoopmanagers ook wat minder pessimistisch dan in oktober, maar per saldo zien ze nog geen verbetering van de economie, blijkt uit de meting van branchevereniging Nevi.

Vraag is of de Nederlandse consumenten ook wat licht gaan zien. Consumenten worden nog steeds somberder over de economie, de arbeidsmarkt en de huizenmarkt, signaleert ING, maar de vrije val van oktober en november is inmiddels afgevlakt.
Individuele winkeliers melden goede kerstverkopen. En de autoverkopen, die volgens de Bovag in november nog met 31 procent daalden, stegen in december met 5 procent. Dat laatste cijfer is nog niet verwerkt in de Stand van Nederland, maar het bevestigt wel de hele voorzichtige trend omhoog.

Grote vraag is nu of het vertrouwen bij consumenten en bedrijven enigszins herstelt de komende maanden. Daarvoor is wellicht het eerste loonstrookje van 2013 noodzakelijk. Dan kan blijken dat bijvoorbeeld het koopkrachtverlies minder groot is dan nu veelal wordt gedacht.
Het Centraal Planbureau verwacht voor heel 2013 een krimp van 0,5 procent. Dat is niet prettig, maar minder slecht dan de geschatte daling van 1 procent voor 2012.

De Stand van Nederland voorspelt maandelijks de groei of krimp van de Nederlandse economie. De barometer is een initiatief van Z24, de site voor zakelijk nieuws. Het onderliggende model is op verzoek van Z24 ontwikkeld door de Vrije Universiteit in Amsterdam, vakgroep econometrie. Gelanceerd in september 2011 bevat het model 24 binnen- en buitenlandse datasets met een bewezen voorspellende waarde voor de conjunctuur, zoals elektriciteitsverbruik, autoverkopen, uitzenduren en online vacatures. Door het gebruik van deze actuele cijfers kan De Stand van Nederland eerder dan officiële instanties een beeld schetsen van de Nederlandse economie.
 

03-01-2013 9:07

Aan de Stegge Twello heeft op 19 december het nieuwe pand voor Lexro aan de Koperstraat te Almere opgeleverd. Het nieuwe bedrijfsgebouw is gerealiseerd in opdracht van een particuliere investeerder uit Apeldoorn. Lexro, tot nu toe gevestigd in Weesp, heeft een 15-jarig huurcontract ondertekend voor deze nieuwe locatie op bedrijventerrein De Lage Kant te Almere. Het bedrijfsgebouw is ontworpen door Buro Duck uit Deventer.

Lexro is een jong en dynamisch bedrijf dat actief is als leverancier van non-food producten. Het verzorgt door middel van servicemerchandising het non-food assortiment in met name supermarkten. De oude locatie van Lexro in Weesp voldeed niet meer om de groei van het bedrijf in de toekomst te waarborgen. Met de nieuwe locatie in Almere is ook logistiek gezien een flinke efficiencyslag gemaakt.

Het nieuwe bedrijfsgebouw aan de Koperstraat is gesitueerd op bedrijventerrein De Lage Kant in Almere Poort, gelegen in de ‘oksel’ A1/A6. De nieuwbouw bestaat uit 6.200 vierkante meter bedrijfsruimte en 950 vierkante meter kantoorruimte. Kenmerken van het gebouw zijn de minimalistische architectuur, veel zichtwerk beton, staal en hout.

In het nieuwe gebouw van Lexro zijn veel duurzame toepassingen gebruikt. Lexro heeft gekozen voor duurzame installaties en tevens zijn in de bouwkundige schil duurzame toepassingen doorgevoerd.

De officiële opening zal plaatsvinden in het voorjaar van 2013.
 

02-01-2013 15:00

Beiersdorf NV (bekend van de merken Nivea, Eucerin en Hansaplast), zelfstandige dochteronderneming van de wereldwijd opererende Beiersdorf AG in Hamburg en thans gevestigd in de regio Utrecht, heeft de wens zich in Amsterdam te vestigen met een nieuw huisvestingsconcept.

Huisvestingsadviseur AOS Studley kreeg de opdracht een geschikte locatie te vinden en namens Beiersdorf de huuronderhandelingen te voeren. AOS Studley tekent tevens voor het ontwerp van de nieuwe kantooromgeving en de Turn Key realisatie daarvan. De optimale nieuwe locatie werd gezocht en gevonden rond de Amsterdamse Arena waar 2.000 m2 werd aangehuurd voor de huisvesting van de 90 medewerkers van Beiersdorf in Nederland. Het project wordt naar verwachting eind februari 2013 opgeleverd. De opdracht werd onlangs bekrachtigd te Baarn. Op de foto de heer Wil de Koning, Country Manager van Beiersdorf (links) en AOS Studley directeur Harold Coenders (rechts).
 


 

02-01-2013 13:00

Het merk helit gaat per 1 januari 2013 in Nederland door de eigen fabrieksvestiging van het Franse moederbedrijf Maped worden vertegenwoordigd. Het Duitse premium brand voor kantoorproducten, kantoorafval-, presentatie en inrichtingssystemen komt hiermee volledig beschikbaar voor ons land.

Met de kennis van 115 jaar worden de producten van helit in het Duitse Kierspe ontwikkeld. Kenmerkend voor de helit producten van tegenwoordig zijn naar eigen zeggen het onderscheidende design en de hoge productkwaliteit. De focus op design gaat terug tot 1966 en heeft geleid tot meer dan 200 design onderscheidingen voor verschillende helit producten. Met aansprekende designers zoals F.A. Porsche en Lord Norman Foster heeft helit kantoorproducten met een onderscheidend design niet alleen op de kaart gezet maar is zelfs doorgedrongen tot het Museum of Modern Art in New York.

Door de helit signatuur zijn de producten geliefd bij gebruikers wereldwijd. Het brede assortiment in de verschillende productgroepen biedt volgens helit vrijwel altijd een perfect passende oplossing. Ook op milieugebied geeft helit aan een koppositie in te nemen met onderscheidende producten die voor 100 procent bestaan uit volledig gerecyclede kunststoffen. Alle helit producten worden met respect voor milieu in de ISO 14001 gecertificeerde fabriek geproduceerd.

helit Innovative Büroprodukte GmbH behoort sinds 2006 tot het Franse Maped S.A.S. De Nederlandse fabrieksvestiging van Maped beschikt over de mogelijkheden en capaciteiten om het merk helit in Nederland verder uit te bouwen.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >