Nieuws


30-08-2012 10:30

De Effectenbeurszaal van de Beurs van Berlage is één van de grotere zalen van het gebouw. Deze ruimte is de afgelopen 25 jaar vooral het decor geweest van concerten en repetities van het Nederlands Philharmonisch Orkest en voorzien van een groot concertpodium. Als onderdeel van de vernieuwing van de Beurs van Berlage wordt dit podium nu verwijderd en wordt de Effectenbeurszaal in originele staat hersteld.

De 700 vierkante meter grote zaal krijgt een flexibel podium zodat de zaal in zijn originele glorie beschikbaar komt voor alle mogelijke evenementen. Michiel Lindenbergh, commercieel manager van de Beurs van Berlage: “Concerten zijn daarmee nog steeds mogelijk, maar ook congressen, presentaties, vergaderingen en feestelijke bijeenkomsten. Ook wordt de Beurs als geheel nog aantrekkelijker voor nationale én internationale congressen.”

Met het vaste podium was de capaciteit van de zaal maximaal 530 mensen, door de renovatie wordt deze capaciteit vergroot naar 850 en voor een diner naar 550 gasten. Gecombineerd met de direct aanliggende ruimtes wordt de Beurs van Berlage uitermate geschikt voor congressen tussen de 400 en 850 personen.

“Deze renovatie past geweldig in onze visie om de Beurs van Berlage nog meer dé ultieme ontmoetingsplek voor de stad Amsterdam te maken. Grotere flexibiliteit met perfecte technische ondersteuning, een fantastische service en de pracht van het gebouw en zijn historie maken dat de Beurs van Berlage voor vrijwel elk evenement geschikt is”, aldus de trotse directeur, Marcel Schonenberg.
 


Beurs van Berlage Amsterdam – de voormalige Koopmansbeurs van Amsterdam – is een prominent congres- en expositiegebouw met ruim 4000 vierkante meter en 21 zalen voor congressen vergaderingen, diners, feesten, recepties en exposities.

30-08-2012 10:24

Schiphol Hotel Property Company heeft LookFeel Consultancy de opdracht verstrekt voor advies, ontwerp en projectmanagement ten aanzien van de realisatie van interne bewegwijzering voor het nieuwe Hilton Amsterdam Airport Schiphol.

Hilton Worldwide en Schiphol Real Estate, de vastgoeddochter van Schiphol Group, hebben een overeenkomst voor de ontwikkeling van een nieuw, 433 kamers tellend Hilton Hotels & Resorts hotel op Amsterdam Airport Schiphol. Het hotel wordt een icoon voor de luchthaven. De opdracht voor het ontwerp is gegaan naar het gerenommeerde architectenbureau Mecanoo. Het nieuwe hotel zal het huidige Hilton hotel vervangen en wordt naar verwachting medio 2015 geopend.

Om de bereikbaarheid en vindbaarheid van bestemmingen in het hotel te optimaliseren en ter ondersteuning van de gastvrijheid van Hilton Amsterdam Airport Schiphol dient er een passend bewegwijzeringplan te worden ontwikkeld en geïmplementeerd. Daarvoor is de keus gevallen op LookFeel Consultancy.

28-08-2012 11:30

Materia en Dutch Green Building Council (DGBC) werken sinds 1 juli 2012 samen aan een meer duurzame bebouwde omgeving. Het DGBC zal onder meer gebruik maken van het Materia Inspiration Centre in Amsterdam voor bijeenkomsten en trainingen. Tijdens de Dutch Green Building Week (17 - 21 september 2012) stelt Materia uit haar onafhankelijke collectie een tentoonstelling samen van duurzame materialen.

“Materia brengt materiaalproducenten en creatieve professionals bij elkaar”,  vertelt Jeroen van Oostveen, CEO van Materia. “Deze samenwerking zorgt voor een uitbreiding van ons netwerk met hopelijk mooie en nieuwe innovatieve ideeën die de wereld doen veranderen.” DGBC organiseert verschillende evenementen in Nederland met als doel mensen te inspireren actief met duurzaam bouwen en ontwikkelen aan de slag te gaan. Eén van deze evenementen is de Dutch Green Building Week. Van Oostveen: ‘Wij stellen in het Materia Inspiration Centre de tentoonstelling ‘Closing the Circle’ samen.

Iedere dag groeit de collectie van nieuwe bouwmaterialen ontwikkeld voor een duurzame toekomst. Tijdens de gehele DGBW toont Materia de nieuwste aanwinst van 100 materialen waaronder: plaatmateriaal van landbouwafval, panelen van gerecyclede spijkerbroeken, composieten met kurk, designpanels van afvalhout, gerecycled en luchtzuiverend beton en natuurlijk de laatste biobased materialen. De tentoonstelling is gratis en zonder aanmelding te bezoeken. Meer informatie vindt u op www.materia-ic.nl.

Materia
Materia is inmiddels uitgegroeid tot een actief platform waar architecten en producenten elkaar ontmoeten en inspireren rond een onafhankelijke collectie van de meest vernieuwende materialen. Dit gebeurt bijvoorbeeld via lezingen, internationale tentoonstellingen, www.materia.nl en de social media.

DGBC
De Dutch Green Building Council (DGBC) is een onafhankelijke non-profit organisatie die streeft naar blijvende verduurzaming van de bebouwde omgeving in Nederland. Daartoe ontwikkelt de organisatie keurmerken voor een onafhankelijke beoordeling van gebouwen (zowel nieuw als bestaand) en gebieden op het gebied van duurzaamheid. DGBC wil een toonaangevende rol vervullen in de transitie naar een duurzame bebouwde omgeving door te concretiseren, te inspireren en te verbinden. Meer informatie vindt u op www.dgbw.nl.

27-08-2012 8:00

"Leiderschap, verleiding, betrokkenheid en succes vormen de kern van een toekomstbestendige, duurzame organisatie", aldus Anne-Marie Rakhorst. In haar nieuwe boek geeft de ondernemer antwoord op de vraag: Hoe verduurzaam ik mijn organisatie? VNO-NCW-voorman Bernard Wientjes neemt op 10 oktober het eerste exemplaar van 'De kracht van duurzaam veranderen' in ontvangst.

Of duurzaam ondernemen noodzakelijk is voor organisaties om ook in de toekomst te overleven, is inmiddels geen vraag meer. Het bedrijfsleven speelt daarin een leidende rol, weet Anne-Marie Rakhorst als ambassadeur van duurzame ontwikkeling. Niet voor niets reikt Rakhorst daarom het eerste exemplaar van haar nieuwe boek uit aan Wientjes: "Eerder al namen onder anderen de toenmalige voorzitter van de Eerste Kamer en de burgemeester van Amsterdam mijn boeken over duurzame energie en duurzaam bouwen in ontvangst. Dit boek wil ik symbolisch aan het bedrijfsleven overhandigen. Aan wie kan dat beter dan aan de voorzitter van Nederlands grootste ondernemingsorganisatie?"

Met aansprekende voorbeelden toont Anne-Marie Rakhorst, zelf duurzaam ondernemer, dat duurzame organisatieverandering meervoudige waarde oplevert. Of het nu gaat om een multinational als Unilever, een familiebedrijf als Bavaria of een overheidsinstelling als Rijkswaterstaat. Voor het boek voerde ze gesprekken met CEO’s van nationale en internationale bedrijven, met visionairs uit overheid en wetenschap, en met economen. "Waarom ik dit boek schreef? Het bestond nog niet; er is geen boek dat duidelijk antwoord geeft op de vraag hoe je duurzaamheid een plaats geeft in je organisatie", licht Rakhorst haar beweegreden toe.

Naast de voorzitter van de grootste Nederlandse ondernemingsorganisatie, maken nog meer duurzaamheidsiconen hun opwachting tijdens de presentatie van het boek. Zo vertelt topman Feike Sijbesma over zijn succesvolle duurzame businesscase. De CEO van Koninklijke DSM laat zien dat duurzame verandering essentieel is voor toekomstbestendige organisaties. Ook delen duurzaam ondernemer Ruud Koornstra en jong talentvol adviseur Susanne Rolaff hun tips met de genodigde kopstukken uit bedrijfsleven, overheid, maatschappelijke organisaties en politiek.

25-08-2012 8:21

Heeft u na 1 januari 2011 bijzondere initiatieven genomen om de toepassing van vlakglas in interieur of exterieur te promoten, dan maakt u kans op de Glas Award 2012.

Deze glasprijs, die tweejaarlijks door een onafhankelijke jury wordt toegekend,wordt toegekend aan bijzondere projecten waarbij vlakglas is toegepast, spraakmakende product- of organisatorische innovaties in de glasbranche en succesvolle initiatieven ter promotie van de toepassingen van vlakglas in het in- of exterieur.
 
Eisma Bouwmedia en GBO roepen opdrachtgevers, architecten, gevelbouwers, glasbedrijven en andere bedrijven uit de glassector op om mee te doen. Projecten kunnen op twee manieren aangemeld worden.

Optie 1: Heel eenvoudig door het inschrijfformulierte gebruiken. Zo komen de gegevens automatisch bij de organisatie van de Glas Award uit. Tevens kunnen deelnemers het begeleidend beeldmateriaal  hier uploaden.

Optie 2: via een e-mail aan: gbo@glasbrancheorganisatie.nl, onder vermelding van de naam van het gebouw, de NAW-gegevens van de inzender, de datum van oplevering (deze dient te liggen na 1 januari 2011) en een omschrijving waarom u vindt dat uw project in aanmerking zou komen voor de Glas Award 2012.

 

 •  
 •  

  23-08-2012 10:45

  ‘Ga sneller in zee met een projectinrichter’. Dat is één van de onderwerpen in de eerstvolgende editie van Inside Information, vaktijdschrift over projectinrichting en (interieur)architectuur, dat op dinsdag 28 augustus verschijnt. “Projectinrichters moeten in een zo vroeg mogelijk stadium betrokken worden bij een project. Want op die manier kan de kwaliteit optimaal gewaarborgd worden.” Dat stelt SKO-directeur Robbert Nijhuis in de nieuwe editie van het vaktijdschrift Inside Information.

  In een reportage over het nieuwe interieur voor zorginstelling Ambiq in Hengelo (Overijssel) legt Robert Nijhuis van de Oldenzaalse projectinrichter SKO uit hoe prettig het is om al in een vroeg stadium bij een project betrokken te worden. “Dan kunnen we namelijk meer doen dan alleen maar ‘lijstje-prijsje’. Dat is niet alleen prettig voor ons, maar vooral ook voor de opdrachtgever. Want zo kun je in samenwerking met de andere betrokken partijen een interieur maken dat de klant op het lijf geschreven is.” De praktijk leert dat projectinrichters in de regel juist pas op een laat moment bij een project betrokken worden. En volgens Nijhuis is dit dus een bedreiging voor de kwaliteit van interieurprojecten in Nederland.

  Het thema van editie 4 van Inside Information in jaargang 2012 luidt ‘Designinterieurs’. In dit kader worden verschillende projecten belicht. Zo is er aandacht voor het nieuwe interieur van Movianto Nederland (door BoWerkt) en vertelt architectenbureau Bendien/Wierenga over een bijzondere zolder die het bureau inrichtte voor de Universiteit van Amsterdam (UvA). Ook is er ruimschoots aandacht voor een lichtontwerp in een kantoorproject in Hoofddorp en voelt Inside Information-correspondente Kitty de Groot een aantal vooraanstaande interieurarchitecten aan de tand over hun dagelijkse ontwerpproces.

  Verder onder andere in de komende editie van vaktijdschrift Inside Information aandacht voor de volgende onderwerpen:

  • Staal: het ideale materiaal. Staal maakt alle dromen van architecten en ontwerpers waar. Ze kunnen doen wat hun hart hun ingeeft en tegelijkertijd duurzaam bezig zijn. Dat stelt althans Vanstaal in het Groningse Niekerk. Hoe roestvrij is deze claim?
  • ‘We willen voorop lopen’. In gesprek met SV-directeur en -oprichter Leo Schouten.
  • ‘Geluk moet je zoeken’. Verslag van Design District. De opvolger van de beurs 100% Design, die van 7 tot en met 9 juni gehouden werd.
  • Contrast zorgt voor kleur. Movianto Nederland opende in juli een nieuw Europees distributiecentrum in Oss. Het pand werd voorzien van diverse verrassende elementen.
  • Kleur als verbindend element. Kleur speelt een belangrijke rol in het ontwerp van de openbare ruimtes en de personeelsruimte van Scholengemeenschap Thamen te Uithoorn.
  • Wol aan de wand. Opvallend onderdeel van het nieuwe interieur bij het Texelse restaurant Bij Jef is de wandbekleding. Deze is voor 100 procent vervaardigd uit schapenwol.
  • ‘Akoestische en visuele perfectie’. Twee verschillende akoestische plafondsystemen zorgen voor ‘visuele en akoestische perfectie’ bij het nieuwe Europese hoofdkantoor van het Koreaanse Kia Motors.

  23-08-2012 8:02

  Hij heeft illustere voorgangers, waaronder de vingerplant (2011) en de Flamingoplant (2010). De Livistona is de Bureauplant van het Jaar 2012. Een jury met vertegenwoordigers uit wetenschap en praktijk boog zich, samen met een gebruikerspanel, over een vijftal kamerplanten om er één uit te roepen tot winnaar. De Livistona behaalde zowel in het laboratorium als bij een gebruikerspanel in een werkomgeving de hoogste score.  De planten zijn op verzoek van het Bloemenbureau in het voorjaar van 2012 getest door Fytagoras Plant Science. In een laboratoriumopstelling is onder meer onderzocht in hoeverre de planten chemische stoffen als formaldehyde en benzeen uit de lucht verwijderen. Een vakjury heeft vervolgens aan de hand van de onderzoeksresultaten een top 3 bepaald: Calathea, Ficus microcarpa ‘Ginseng’ en Livistona. Deze drie planten zijn vervolgens gedurende drie maanden op vijftig bureaus bij MKB’ers en thuiswerkers ter beoordeling neergezet.

  Voorzitter van de vakjury, prof. dr. Bert van Duijn van Fytagoras Plant Science: “Het laboratoriumonderzoek toont aan dat de Livistona een zeer goede luchtzuiveraar is en een positieve invloed heeft op de luchtvochtigheid in het interieur. Daarmee levert deze bureauplant een belangrijke rol in de bestrijding van het zogenaamde Sick Building Syndrome zodat diverse gezondheidsklachten als oogirritatie, hoofdpijn en vermoeidheid thuis en op kantoor verminderd worden.” Qua verzorging is de Livistona niet veeleisend. Twee keer per week  water geven, is meestal voldoende."

  Het Bloemenbureau heeft vijftig beeldschermwerkers gevraagd om de genomineerde planten te beoordelen. Met een rapportcijfer van 7,8 is ook door het gebruikerspanel de Livistona als favoriet aangewezen. Uit de toelichtingen van de beeldschermwerkers blijkt dat de frisgroene kleur van de Livistona zeer in de smaak valt en dat de palm een sierlijke en rustige uitstraling heeft. Opvallend is dat de Livistona volgens het gebruikerspanel doet denken aan tropische oorden waardoor je ook op de werkplek het vakantiegevoel een beetje vast blijft houden.

  Meer informatie over kamerplanten is te vinden op http://www.mooiwatplantendoen.nl/

  Een filmpje over de Livistona als de Bureauplant van het Jaar is te bekijken via de filmrubriek van Inside Information.

  21-08-2012 9:00

  Voor de tiende keer op rij organiseert Sparq de verkiezing Receptioniste van het jaar. Managers, collega’s of zakelijke relaties kunnen hun favoriete receptionist(e) aanmelden via: www.receptionistevanhetjaar.com. Receptionisten kunnen ook zichzelf aanmelden. De vakjury selecteert dé Receptioniste van het jaar 2012. Dit gaat via mystery calls en mystery visits. De kandidaten worden hierbij onderworpen aan een test op snelheid van handelen, bereikbaarheid, klantgerichtheid, gastvrijheid, persoonlijkheid en het creëren van een onderscheidende bezoekbeleving. Inschrijven kan tot 15 september. De winnaar/winnares krijgt een Middellandse Zee Cruise voor twee personen aangeboden.

  Uit de Nationale Ontvangst Barometer, onderzoek uitgevoerd door MarketResponse blijkt dat de rol van de receptioniste voor een positieve bezoekbeleving nog steeds met stip bovenaan staat. Bijna alle respondenten noemen de receptioniste hét visitekaartje van het bedrijf. Voor acht van de tien zakelijke bezoekers is de ontvangst sterk bepalend voor het totale beeld van het bedrijf of organisatie. Alle reden dus om de receptioniste de erkenning te geven die hij/zij verdient.

  De naam van de verkiezing is dit jubileumjaar veranderd van ‘Telefoniste van het jaar’ naar ‘Receptioniste van het jaar’. Uit de inschrijvingen van eerdere jaren bleek namelijk dat de functie van de kandidaten veel meer omvatte dan alleen telefoonverkeer. Het gaat bij deze verkiezing dan ook om de totale bezoekbeleving die wordt achtergelaten. Ontvangst, communicatie en presentatie zijn hierbij belangrijke elementen.

  Tijdens de feestelijke finaledag op 6 november wordt de ‘Receptioniste van het Jaar 2012’ bekend gemaakt. De winnaar/winnares treedt een jaar lang op als ambassadeur voor het vak voor de naar schatting 130.000 receptionisten in Nederland. Tijdens interviews, evenementen en workshops draagt hij/zij het belang van het vakgebied uit. De verkiezing werd vorig jaar gewonnen door Marjolein Dubbeldam, werkzaam bij Avantage Automatisering in Capelle aan den IJssel.

  20-08-2012 9:30

  Londen is de populairste stad ter wereld om te werken, gevolgd door New York en Singapore. Dat blijkt uit de Global Talent Mobility Survey, het grootste internationale onderzoek naar mobiliteit op de arbeidsmarkt.

  Van alle respondenten die aangeven bereid te zijn te werken in het buitenland, geven de meeste mensen aan te willen werken werken in Londen, gevolgd door New York en Singapore. Dat betekent dat Sydney van de derde plaats is gestoten ten opzichte van twee jaar geleden, toen dezelfde vraag werd gesteld.

  De voorkeur van de Nederlanders wijkt af van de internationale voorkeur. De Nederlanders delen de voorkeur voor Londen, maar hebben op een gedeelde eerste plaats New York staan. Op de tweede plaats staan, wederom op een gedeelde plaats, Barcelona, Brussel en Berlijn. Met name een stad als Brussel scoort in de internationale resultaten pas een magere 42e plek. Wat daarbij opvalt is dat Nederlandse respondenten vooral een sterkere voorkeur hebben voor Europese steden in vergelijking tot de andere respondenten.

  Amsterdam komt zelf ook op de lijst voor en staat op de 23e plaats van meest populaire steden ter wereld. Daarmee is onze hoofdstad 6 plaatsen gedaald ten opzichte van twee jaar geleden.

  De populariteit van Londen heeft volgens de onderzoekers niets te maken met de Olympische Spelen die deze zomer in Londen zijn gehouden. Londen staat voor de derde keer op de nummer 1 positie en is al jaren de meest populaire stad. De komst van de Olympische Spelen heeft daar niet positief of negatief aan bijgedragen.

  Aan het onderzoek hebben ruim 162.000 mensen uit 66 verschillende landen meegewerkt. Het Global Talent Mobility Survey is voor de derde keer gehouden en uitgevoerd door de Intelligence Group in samenwerking met The Network. In Nederland is vacaturesite StepStone de partner voor dit onderzoek.

  17-08-2012 8:36

  Negatieve sentimenten in de markt ten spijt bestaat er een solide animo om aan de Internationale BouwBeurs 2013 deel te nemen. Organisator VNU Exhibitions verwacht uit te komen op  550 exposanten, verdeeld over elf sectoren. De beurs heeft als thema meegekregen 'Bewust Bouwen', het expositieprogramma is opgebouwd rond de begrippen 'Duurzaam', 'Innovatief' en 'Ambitieus'. Aan de beurs is een groot aantal activiteiten gekoppeld. Ministerieel bezoek wordt verwacht op het Gala van de Nederlandse Bouw. De Internationale BouwBeurs wordt van 4 tot en met 9 februari gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht.

  16-08-2012 10:52

  Van de 23 miljard euro die dit jaar in Nederland aan vakantiegeld werd uitgekeerd, is ruim een kwart besteed aan dagelijkse uitgaven. Dit blijkt uit online onderzoek van Unique. 433 Nederlanders lieten weten waaraan zij hun vakantiegeld hebben uitgegeven.

  Daarnaast heeft 30 procent van de respondenten het vakantiegeld uitgegeven aan waar het oorspronkelijk voor bedoeld is, een vakantie. 3 Procent kocht een groot cadeau voor zichzelf. Het overige deel (40 procent) van de Nederlanders heeft het vakantiegeld op hun spaarrekening gezet.

  “Het is niet voor niets dat economen voorspelden dat een groot deel van het vakantiegeld op de spaarrekening belandt. In tijden van economische onzekerheid is dit een terugkerend fenomeen”, aldus Raymond Puts, algemeen directeur bij Unique. “Los van de economische impuls die Nederland misloopt, is het ook voor werkgevers en werknemers een jammerlijk gevolg. Tenminste als het ten koste gaat van het opladen van de batterij. Met een beetje creativiteit kan je echter toch een eind komen, ook als er geen dure vakantie inzit.”
   

  15-08-2012 8:54

  Facilicom Services Group is één van de drie partijen die door de Rijksgebouwendienst is geselecteerd voor deelname aan de dialoogfase van het renovatieproject PPS Bezuidenhoutseweg 30 (kortweg B30) in Den Haag.

  Het Centraal Planbureau (CPB), het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) worden gemeenschappelijk gehuisvest in het Rijksmonument aan de Bezuidenhoutseweg. De duur van het geïntegreerde Dbfmo-contract zal 30 jaar zijn.

  Facilicom neemt met eigen bedrijven deel aan de aanbesteding en kiest hiermee voor een integrale verantwoordelijkheid in relatie tot de elementen bouw/renovatie, financiering, inrichting, onderhoud  en facilitaire dienstverlening. Claus en Kaan Architecten wordt verantwoordelijk voor het ontwerp.

  Het totale bruto vloeroppervlak van het gebouw, dat nu nog wordt gebruikt door het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I), bedraagt circa 21.000 vierkante meter. Het gebouw bestaat uit circa 15.000 vierkante meter in de oudbouw (gebouwd onder leiding van Rijksbouwmeester D.E.C. Knuttel in 1912-1917) en ca. 6.000 vierkante meter in de nieuwbouw (ontworpen door architect H. Ruijssenaars in 1993). Het gebouw als geheel is een Rijksmonument.

  B30 moet zich ontwikkelen tot hét kenniscentrum van de Rijksoverheid. Geen doorsnee kantoor, maar een ‘denktank’ waar excellent onderzoek verricht wordt en prikkelende debatten en seminars gaan plaatsvinden. Deze ambitie moet weerspiegeld worden in de architectuur, de voorzieningen en de dienstverlening in het pand.

  Naast Facilicom en Claus en Kaan Architecten stellen de volgende partijen hun kennis en diensten beschikbaar aan het consortium: Braaksma & Roos Architectenbureau, Deerns en  Pieters Bouwtechniek.

  Facilicom Services Group is als grote Nederlandse facilitaire totaaldienstverlener actief in vestigingen in Nederland, België, Engeland en Frankrijk. Facilicom biedt werkgelegenheid aan ruim 32.000 medewerkers. Facilicom is onder meer actief in de branches schoonhouden, beveiliging, bedrijfscatering, personeelsdiensten, facilitair management, bouw en installatie en
  horecadiensten. Het bedrijf levert voor steeds meer opdrachtgevers combinaties van diensten, gebundeld in een geïntegreerd pakket. Facilicom biedt deze services aan via de facilitaire bedrijven Axxicom Personeelsdiensten, Breijer Bouw & Installatie, Gom Schoonhouden, Prorest Catering, Tapwacht Service & Techniek en Trigion Beveiliging. Facilicom Facility Solutions werkt met en voor opdrachtgevers aan totaaloplossingen in de facilitaire sfeer.

  Meer informatie is te vinden op de website van de Rijksgebouwendienst
   

  15-08-2012 8:32

  Betaald krijgen om op vakantie te gaan? Het kan bij FullContact in Amerika. Medewerkers worden betaald als ze geen gebruik maken van hun digitale communicatie tijdens vakantie. Dat meldt de website newnews.nl.

  'De werknemers van FullContact krijgen dubbel geld om op vakantie te gaan, ‘Paid Paid vacation’ noemen ze dat.  De werknemers krijgen niet alleen dagen vrij en de standaard vakantiegelden, ze krijgen hier nog 7.500 dollar bovenop!', schrijft auteur Jaap van newnews.nl. 

  De spelregels: je moet op vakantie gaan, je moet je volledig digitaal ontkoppelen en je mag niet werken tijdens je vakantie. Onder de titel 'Hoe ervaar jij vakantie?' plaatste newnews.nl vorig jaar een artikel op de eigen website. Ook met de voornaamste reden om aandacht te vragen voor de vakanties waarbij de werknemer niet even volledig los komt van het werk. 'Juist dit loskomen is zo belangrijk om de dingen die je tijdens het werk meemaakt even in perspectief te zetten', aldus de website. 'Nog te vaak zie je mensen die hun hele vakantie op facebook delen en op het strand mailtjes beantwoorden van collega's. Kun je op die manier echt genieten van je vakantie en uitgerust weer terugkomen op je werk?'.
   

  14-08-2012 9:00

  Ruim de helft (51 procent) van de werknemers geeft aan dat zij werkstructuur belangrijk vindt voor het uitvoeren van werkzaamheden. Het merendeel hiervan (86 procent) stelt dat een duidelijke werkstructuur helpt met het overzichtelijk houden van het werk en de overige 14 procent zegt zelfs niet te kunnen werken zonder structuur. Dit blijkt uit onderzoek van VDD IQware, ontwikkelaar en leverancier van het Enterprise Content Management (ECM) systeem Hyarchis.Net onder medewerkers in uiteenlopende sectoren.

  Een werkstructuur blijkt gewild, maar er kleven wel risico’s aan de inrichting hiervan. Het is belangrijk om bepaalde stappen en handelingen niet te strak in te richten, zodat er ruimte blijft voor flexibiliteit. Een te strakke inrichting kan efficiënt en productief werken in de weg staan. Dat is in tijden waarin efficiency en een snelle time-to-market steeds vaker onderscheidende factoren worden, niet wenselijk.

  Aan de andere kant blijkt uit het onderzoek dat 49 procent van de respondenten een werkstructuur niet zo belangrijk vindt. Het grootste deel (92 procent) zegt zelf goed overzicht te hebben over zijn of haar werkzaamheden en de overige 8 procent geeft aan belemmerd te worden door vastgelegde structuren en zelf efficiënter te kunnen werken.

  “Er zijn verschillende structuren, ofwel workflows, waar werknemers mee te maken kunnen krijgen”, vertelt Serge Leclercq, commercieel directeur van VDD IQware. “Het is afhankelijk van de oplossing in hoeverre werknemers hiermee daadwerkelijk ondersteund worden. Het optimaliseren van werkprocessen verbetert de efficiency en samenwerking tussen collega's. Neem uw werkproces eens onder de loep: er bestaan starre structuren die mensen stap voor stap door een werkproces leiden, en er zijn te losse structuren die uiteindelijk niet nageleefd worden. De juiste oplossing ligt in het midden, bij een Case Management inrichting. Werknemers moeten niet geleid worden door een werkproces, maar begeleid. Hierbij staan het startpunt, eindresultaat en de controlemomenten vast, maar alle tussenliggende stappen zijn door kenniswerkers zelf te doorlopen. Op deze manier blijft er ruimte voor eigen inbreng en flexibiliteit in de uitvoering.”

  13-08-2012 11:30

  De rol van de huidige babyboomgeneratie op de arbeidsmarkt is nog lang niet uitgespeeld. Sterker: fitte 65-plussers zouden wel eens de werknemers van de toekomst kunnen worden. Dat stelt payrollonderneming Please Payroll naar aanleiding van de toenemende vraag van opdrachtgevers naar oudere werknemers. Het bedrijf pleit daarom voor meer voorlichting over de voordelen van de inzet van oudere werknemers en zal hier de komende tijd op diverse manieren aandacht voor gaan vragen bij het MKB en de landelijke politiek.

  Volgens Please dringt langzaam het besef door dat veel gepensioneerden feitelijk helemaal niet willen stoppen met werken: zij hechten aan de sociale contacten en kunnen in sommige gevallen een aanvulling op hun AOW of pensioen goed gebruiken. Uit cijfers van het CBS blijkt dan ook dat de netto arbeidsparticipatie van 65-plussers zowel in absolute aantallen als relatief de laatste 10  jaar duidelijk is toegenomen (naar 162.000 in het eerste kwartaal van 2012).

  Volgens Please stijgt nu ook de vraag vanuit werkgevers naar oudere werknemers, met name in sectoren waar ervaring belangrijk is en gemotiveerde, goed opgeleide jonge arbeidskrachten soms moeilijk te vinden zijn, zoals de bouw en de horeca. Please-directeur Hans van de Ven: “De opwaartse trend is duidelijk zichtbaar. Veel van onze opdrachtgevers zien de meerwaarde van een of meerdere oudere werknemers in het team, juist met het oog op de kennisoverdracht naar jongere werknemers. Daar komt bij dat 65-plussers vaak meer dan gemiddeld gemotiveerd zijn, juist omdat ze tegen elke prijs willen voorkomen dat ze achter de geraniums verdwijnen.”

  Volgens Please verliezen de vooroordelen over oudere werknemers snel aan kracht. Van de Ven: “Een aantal jaar geleden was de perceptie nog dat 65-plussers duur zijn en een extra risico vormen in termen van verzuim. Onze opdrachtgevers merken echter dat het inzetten van een gepensioneerde werknemer vooral financiële voordelen heeft. De werkgeverslasten zijn veel lager, want er is bijvoorbeeld niet langer sprake van WW- en pensioenpremie. Ook voor de oudere werknemer is het voordelig: omdat voor hem de belastingdruk veel lager is, krijgt hij sowieso een hoger nettoloon dan voor zijn pensioen. Daarbij hebben deze inkomsten geen invloed op de hoogte van de AOW.” Omdat er zelden sprake is van een fulltime contract is ook het verzuim in deze categorie niet hoger, weet Van de Ven uit ervaring. “Het verzuimrisico is overigens goed op te vangen, bijvoorbeeld door te kiezen voor een payrollconstructie.”

  Please start binnenkort met een actief voorlichtingsprogramma onder MKB-ondernemers om hen nogmaals te wijzen op de voordelen van het inzetten van oudere werknemers. Daarnaast wil Please de landelijke politiek gaan benaderen. Van de Ven: “Wij denken dat 65-plussers wel eens de werknemers van de toekomst zouden kunnen gaan worden, gezien de demografische ontwikkelingen en de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Zeker nu de babyboomers massaal de pensioengerechtigde leeftijd gaan bereiken is het echter zaak doorwerken ook vanuit de overheid beter te faciliteren. De huidige CAO’s besteden nog steeds onvoldoende aandacht voor wat werkgevers en gepensioneerden zoeken: maximale flexibiliteit en minimaal risico. Daarmee vormen ze een onnodige drempel voor het doorwerken na het pensioen. Dat moet echt gaan veranderen.”

  09-08-2012 9:20

  Aura Groen is per 6 augustus aangesteld als P&O directeur van de schoonmaakdivisie van Facilicom Services Group uit Schiedam. Groen werkte sinds 2009 als P&O manager bij de cateringdivisie van Facilicom.

  Met haar brede ervaring in het P&O-vak zal zij strategische keuzes in het P&O-beleid van Facilicom verder doorvertalen naar de dagelijkse schoonmaakpraktijk.

  Groen keerde in 2009 al terug in dienst bij Facilicom als P&O manager bij Prorest Catering. Dit na een uitstapje van 6 jaar bij onder meer Ahold, Zara en interim opdrachten voor de Koninklijke Shell. “De Facilicom schoonmaakdivisie werkt momenteel aan een groot aantal nieuwe HR-trajecten. Onder meer nieuwe opleidingstrajecten voor onze schoonmaakmedewerkers en middle management. Ik zie het als een grote uitdaging om deze projecten mede vorm te geven”, zo motiveert Groen haar carrièrestap.

  Facilicom Services Group is als grote Nederlandse facilitaire totaaldienstverlener actief in vestigingen in Nederland, België, Engeland en Frankrijk. Facilicom biedt werkgelegenheid aan ruim 32.000 medewerkers en is onder meer actief in de branches schoonhouden, beveiliging, bedrijfscatering, personeelsdiensten, facilitair management, bouw en installatie en horecadiensten. Het bedrijf levert voor steeds meer opdrachtgevers combinaties van diensten, gebundeld in een geïntegreerd pakket. Facilicom biedt deze services aan via de facilitaire bedrijven Axxicom Personeelsdiensten, Breijer Bouw & Installatie, Gom Schoonhouden, Prorest Catering, Tapwacht Service & Techniek en Trigion Beveiliging.

  www.facilicom.nl

  04-08-2012 2:00

  Het kabinet wil actief initiatieven ondersteunen die meerwaarde kunnen opleveren voor van-werk-naar-werk - transities (VWNW) op de arbeidsmarkt. Een proef bleek succesvol.

  Het kabinet heeft negen projecten gefinancierd waarbij bedrijven en vakbonden samenwerken om werknemers die werkloos dreigen te worden naar een nieuwe baan begeleiden. Minister Henk Kamp laat de kamer in een brief weten dat dit experiment succesvol is gebleken.

  Centrale vraag in het onderzoek was onder welke condities werkgevers (en werknemers) een aansprekende bijdrage kunnen leveren aan soepele transities op de arbeidsmarkt van met ontslag bedreigde werknemers door een actieve bemiddeling van werk naar werk.

  Minister Kamp heeft 2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het experiment. Bedrijven en anderen ontvingen 2500 euro per deelnemer die zonder tussenkomst van het UWV naar een andere baan moest worden begeleid.

  Vooral mannen tussen de 45 en 50 jaar oud hebben gebruik kunnen maken van de VWNW-activiteiten. Veelal waren deze mannen laag of middelhoog opgeleid en waren ze werkzaam in traditionele sectoren zoals de bouw.

  De meeste mensen (75 procent) maakten een overstap van een vaste naar een tijdelijke baan, waarbij de helft minder is gaan verdienen en vier op de tien een lagere functie heeft gekregen. De kenmerken van de nieuwe baan zijn daarmee minder gunstig dan de oude baan. Deze banen zijn wel voor het overgrote deel fulltime banen (88 procent meer dan 36 uur).

  Een meerderheid van de deelnemers aan VWNW- trajecten die naar een andere baan zijn overgestapt, oordeelt zelf dat er weinig of geen toegevoegde waarde is van deze trajecten voor het vinden van een baan. Of dit ook werkelijk zo is, valt lastig uit te maken. Het is ook bij UWV een bekend verschijnsel dat werkzoekenden het vinden van werk niet aan anderen, maar aan zichzelf toerekenen. Dit zou zelfs als een positief gevolg van de begeleiding ('empowerment') kunnen worden gezien.

  Bron: Rijksoverheid.nl
   

  03-08-2012 2:00

  Falco is al ruim 60 jaar lang gespecialiseerd in het inrichten van de openbare ruimte en overige buiteninrichtingen. Falco heeft een breed assortiment met onder andere fietsparkeervoorzieningen, overkappingen, straatmeubilair, buitensport en speeltoestellen. Falco introduceert nu een groot aantal nieuwe banken, afvalbakken en asbakken. Het bedrijf gebruikt voor de fabricage van alle producten duurzame materialen. Zoals hout met het FSC-keurmerk van de Forest Stewardship Council.

  Er zijn drie nieuwe banken toegevoegd aan het Falco assortiment: de Norma, Prestige en Nine. Het design van FalcoNorma kenmerkt zich door de speelse vormgeving van de zijsteunen. FalcoNorma is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen; een combinatie FSC-gecertificeerde hardhouten delen met stalen zijsteunen, een geheel stalen uitvoering en beide varianten zijn verkrijgbaar met en zonder rugleuning.
  FalcoPrestige is een veelzijdige bank. De gebruikte materialen zijn FSC-gecertificeerd hout en staal. Qua variatie kan er gekozen worden uit open of gesloten zijsteunen en met of zonder rugleuning.
  FalcoNine dankt zijn naam aan de zijsteunen. Deze bank heeft een perfecte zit, dankzij uitgebreid onderzoek naar de ergonomische maatvoeringen van een bank, voornamelijk onder senioren.

  De twee nieuwe Falco afvalbakken hebben ieder hun eigen stijl; FalcoAntico heeft een nostalgische uitstraling en FalcoKronos oogt modern. Beide bakken zijn eenvoudig te legen en het is mogelijk om de stalen delen te poedercoaten in één van de ruim honderdnegentig RAL-kleuren.

  Falco introduceert twee nieuwe asbakken die prima geschikt zijn voor buiten. De FalcoAsh is een RVS peukenpaal en beschikbaar in vier verschillende varianten voor de plaatsing.
  FalcoPito is een moderne, elektrolytisch verzinkte asbak die standaard wordt gepoedercaot. FalcoPito kan aan de wand worden bevestigd of worden geleverd met aangegoten betonvoet of aangelaste voetplaat.
   

  01-08-2012 2:00

  De internationale handels- en serviceorganisatie Pon komt met een vernieuwd multidisciplinair overleg dat frequent, efficiënt en strak georganiseerd is. Doel? De zorgconsumptie omlaag krijgen. Ze onderscheiden zich in een opvallende aanpak: een strenge timekeeper van 10 minuten. Hoe gaat dat in zijn werk? In de digitale en gedrukte publicatie 'Gezond Ondernemen' van Achmea wordt het beschreven.

  00.00
  Na een korte presentatie van de casus en een vragen- en oplossingenronde maakt het team per casus, binnen 10 minuten, een plan van aanpak.

  02.00
  Het team bestaat uit de door Pon ingehuurde specialisten: twee bedrijfsfysiotherapeuten, een manueel fysiotherapeut, een re-integratietherapeut, een psycholoog, een bedrijfsmaatschappelijk werker, een coach en een arbeidsdeskundig adviseur.

  04.00
  Het team van professionals bespreekt onder leiding van de bedrijfsarts de meest complexe gevallen. Door als team naar het totale beeld te kijken, kunnen ze iemand binnen één traject op alle fronten begeleiden.

  06.00
  Een medewerker valt uit vanwege de symptomen, maar de oorzaak van de klachten kan ook mentaal-emotioneel van aard zijn. Binnen een multidisciplinaire setting kan er door de inbreng van verschillende specialisaties op een andere manier naar iemand gekeken worden.

  08.00
  Als een bedrijfsarts niet verder komt met een fysieke klacht, kan een behandeling stagneren. De kracht schuilt in de aanvulling van de andere disciplines. Ze zetten elkaar op een ander spoor. Een spoor dat niet doodloopt.

  10.00
  Als de 10 minuten zijn vestreken, gaan ze – klaar of niet klaar – door met de volgende casus. Deze strenge timekeeper voorkomt oeverloze analyses. Met succes, aldus aanjager van het gezondheidsbeleid Rik-Jan Modderkolk: "De afgelopen jaren daalde de zorgconsumptie en steeg de gezondheid van onze medewerkers."

  Lees het volledige artikel: http://www.zilverenkruis.nl/bedrijven/serviceencontact/magazine/Pages/2012-2/hiB_02_2012/flash.html#/32/


  Terug

  Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

  U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

  Klik hier om een abonnement te nemen
   


  Nieuwsarchief
  Kantoor- en Projectmeubilair

  Vloer, Wand & Plafond

  Verlichting

  Ontwerp/Architectuur

  Overig nieuws

  Archief voor oktober 2006


  Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

  - Agenda met beurzen en evenementen
  - Vacatures
  - Projecten uit de branche
  - Geselecteerde filmpjes
    


  - Aanmelden voor een abonnement
  - Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

   


  Agenda
  Agenda-overzicht >