Nieuws


30-03-2012 9:33

Het dragen van een headset voor het voeren van gesprekken vermindert in sterke mate rug- en schouderklachten. Dit blijkt uit recent onderzoek van Plantronics en het Anglo-European College of Chiropractic.

De eisen van de moderne werkomgevingen kunnen ertoe leiden dat gezondheidsproblemen op het werk nog verder toenemen, met name rugpijn en spierproblemen waaronder pijn in de nek en schouder. Deze problemen vormen een van de top drie oorzaken van langdurig ziekteverzuim van Europese werknemers – en kosten elk jaar ongeveer 2,5 procent van het BBP.

Plantronics constateert dat het aantal uur dat aan conference calls wordt gespendeerd toeneemt. Kantoormedewerkers besteden hierdoor steeds meer uren aan de telefoon. Gecombineerd met de toegenomen werkdruk in de afgelopen decennia binnen heel Europa kampen veel bedrijven met problemen vanwege verzuim aangezien werknemers afwezig zijn vanwege werkgerelateerde stress- en gezondheidsproblemen.

Na slechts 4 weken verdween de pijn bij de helft van de deelnemers, die aan het begin van het onderzoek kampten met nekklachten en hoofdpijn (respectievelijk 54 procent en 44 procent). Het onderzoek liet bovendien een afname zien van de pijn in schouders en de bovenrug evenals een afname van het aantal dagen waarin zij pijn ervoeren.

“Ons onderzoek toont aan dat als werknemers een headset dragen ze minder hoofd-, nek- en schouderklachten hebben. Klachten die vaak worden veroorzaakt door het gebruik van een telefoonhoorn die bijvoorbeeld tussen de nek en schouder wordt geklemd terwijl ze multitasken tijdens een gesprek”,zegt Sharon Docherty, onderzoeker bij het Anglo-European College of Chiropractic. “Deze bevindingen ondersteunen het gebruik van headsets in een kantooromgeving waar werknemers met regelmaat multitasken terwijl ze aan het bellen zijn. Als werknemers kunnen opstaan en rondlopen, kunnen ze hun boven- en onderlichaam meer bewegen - wat de gezondheid ten goede komt - terwijl ze nog steeds geconcentreerd kunnen bellen.”

29-03-2012 9:37

Office Depot, een internationaal leverancier van kantoorartikelen en -diensten, heeft de jaarcijfers over het boekjaar 2011 bekendgemaakt. Het bedrijf meldde een winst van 60 miljoen dollar in 2011. In 2010 werd nog een verlies geboekt van 82 miljoen dollar. De totale bedrijfsomzet in 2011 bedroeg 11,5 miljard dollar, een daling van 1 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.  Rekening houdend met de verkoop van onderdelen in het vierde kwartaal van 2010, een overname in het eerste kwartaal van 2011 en een 53e week in het fiscale jaar 2011, nam de totale bedrijfsomzet in 2011 af met 2 procent ten opzichte van boekjaar 2010.

De totale bedrijfskosten namen in boekjaar 2011 af met 2 miljoen dollar ten opzichte van het voorgaande jaar. Na correctie van incidentele kosten kwamen de totale bedrijfskosten in het afgelopen jaar uit op 29 miljoen dollar meer dan in 2010. De 53e week in het afgelopen jaar bracht nog eens ongeveer 41 miljoen dollar extra bedrijfskosten met zich mee. Office Depot spendeerde 130 miljoen dollar aan investeringen in 2011. De verwachting is dat het bedrijf in 2012 ongeveer 160 miljoen dollar investeert in onderhoud en andere activiteiten ten behoeve van de uitrol van de strategische plannen.

Office Depot maakte bekend dat de totale bedrijfsomzet in het vierde kwartaal van 2011 3,0 miljard dollar bedroeg. Deze was ongeveer hetzelfde als de omzet in dezelfde periode vorig jaar. Rekening houdend met de verkoop van onderdelen in het vierde kwartaal van 2010, een overname in het eerste kwartaal van 2011 en een 53e week in het fiscale jaar 2011, was de totale bedrijfsomzet in het vierde kwartaal van 2011 2,8 miljard dollar; een daling van 4 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst bedroeg 12 miljoen dollar, terwijl in het vierde kwartaal van 2010 nog een verlies werd geleden van 109 miljoen dollar.

“De resultaten van het vierde kwartaal van 2011 zijn bemoedigend, ondanks langzaam economisch herstel in de Verenigde Staten en toenemende economische problemen in Europa”, zei Neil Austrian, voorzitter en Chief Executive Officer van Office Depot. “Ik ben tevreden dat we weer op koers zitten dankzij verbeteringen in de Noord-Amerikaanse bedrijfstakken en reorganisaties in de internationale divisie. Ik denk dat deze resultaten voortkomen uit de optimaliseringsslagen die we maken in het hele bedrijf en het feit dat we ons concentreren op minder initiatieven.”

Onlangs presenteerde Office Depot ook het 2011 jaarrapport op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Het MVO-rapport, waarin Office Depot’s activiteiten uit 2010 met betrekking tot ondernemen, ethiek, diversiteit, duurzaamheid en maatschappij  zijn samengevat, is online te vinden op http://www.officedepotcitizenship.com.
 

29-03-2012 8:32

Full Service Facility (FSF) uit Grou heeft alle reden tot een feestje. Het samenwerkingsverband op het gebied van facilitaire diensten bestaat 12,5 jaar. De partners Schaaf, Menno Sappé reinigingsspecialisten, Van Gansewinkel en Snoek Hoveniers staan echter niet lang stil bij dit jubileum. Zij richten zich liever op een nieuwe dienst die ze aanbieden: het beheer van leegstaande gebouwen.

“Natuurlijk zijn we er met z’n allen hartstikke trots op dat we dit koperen jubileum mogen vieren”, vertelt William Pol. “Het bewijst eens te meer dat ons concept werkt. Het geeft ook aan dat er behoefte is aan één partij die de ondernemers ontzorgt door hen alle randzaken uit handen te nemen.”
FSF regelt de schoonmaak, groenvoorzieningen, beveiliging en afvalverwerking voor gebouwen en bedrijventerreinen. De samenwerking ontstond in 1999 naar aanleiding van de toenemende vraag uit de markt zelf. “Als afzonderlijke bedrijven proefden we bij onze klanten dat zij behoefte hadden aan een bundeling van onze krachten. Dat er één aanspreekpunt moest komen voor de diverse facilitaire diensten die wij los van elkaar aanbieden”, zegt William Pol.
In eerste instantie dacht FSF daarbij eveneens aan parkmanagement. Dat deel is nog niet echt van de grond gekomen. FSF denkt echter ook de beheerders van complete bedrijventerreinen volledig kunnen ontzorgen. Voor zorginstellingen, multifunctionele centra en het MKB doen ze dat al en met succes: de belangstelling vanuit de markt neemt alleen maar toe.

FSF grijpt het jubileumjaar aan voor de introductie van een nieuwe dienst. Sinds begin dit jaar verzorgen de vier partners ook het volledige beheer van leegstaande gebouwen. Een ‘hot item’, want door de economische crisis staan veel gebouwen leeg. “In de meeste gevallen worden die panden niet goed onderhouden en raken in verval”, zegt Hidde Visser van  FSF. “Dat is slecht voor een snelle verkoop of verhuur. En het is toch zaak dat zo’n pand snel weer wordt verkocht of verhuurd. Een schoon gebouw maakt nu eenmaal een goede eerste indruk en juist die indruk is heel belangrijk.”

www.fullservice.nl

25-03-2012 8:00

Het ontwerp van het nieuwe kantoor van FOX Vakanties, op businesspark Park 20|20, is op 22 maart beloond met een Breeam-NL Excellent (vier sterren) ontwerpcertificaat. Dit is het eerste certificaat voor een project in het businesspark in Beukenhorst-Zuid in Hoofddorp. Het ontwerpteam van het project ontving het certificaat uit handen van Jaap Gillis, bestuursvoorzitter van de Dutch Green Building Council (DGBC) en COO Redevco.
 
Het duurzame kantoor van ongeveer 4.000 vierkante meter wordt de nieuwe huisvesting van Fox Vakanties, dochter van de ANWB. “Het was een inspirerende weg om te komen tot dit geweldige resultaat en we zijn trots omdat de eerste stap is gezet, en wij onze uitgesproken ambities waar kunnen maken. Ondanks het feit dat de Cradle to Cradle filosofie ons ontwerpuitgangspunt is, blijkt dit dus ook te leiden naar een prima kwalificatie binnen de Breeam-NL meetmethodiek. De ervaring die wij op hebben gedaan bij de totstandkoming van dit resultaat is goed bruikbaar bij alle andere projecten die nu gerealiseerd worden op Park 20|20”, aldus Coert Zachariasse, CEO Delta Development Group namens Park 20|20 cv.

Het geheel wordt ontwikkeld door Park 20|20 cv, een samenwerking tussen Delta Development Group, Reggeborgh en VolkerWessels. IBB Kondor, onderdeel van VolkerWessels, bouwt het kantoor.

 

22-03-2012 9:25

Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat er voor het eerst meer vijftigers dan dertigers zijn onder werkende mannen in Nederland. De oorzaak hiervan is onder andere de vergrijzing van de bevolking en daarmee ook de werkzame beroepsbevolking. Daarnaast is ook de arbeidsdeelname van vrouwen tussen de 50 en 65 jaar fors gestegen. In 1990 lag dit nog op 35 procent en vorig jaar was dit 60 procent. De gemiddelde leeftijd onder de beroepsbevolking is gestegen tot 41,2 jaar in 2011. Begin jaren 90 was dit nog 36 jaar.
 

21-03-2012 12:50

Na het succes van de reizen in 2010 naar de World Expo in Shanghai, die newDirections samen met Lensvelt en Gispen hebben georganiseerd, is er nogmaals een volledige reis samengesteld naar dit boeiende, levendige en uitdagende land. Onderdeel van de reis is een aantal bedrijfsbezoeken in Beijing, Chongqing en Shanghai, van de succesvolle Chinese meubelmaker tot aan de grote (Nederlandse en Chinese) Multinationals. Ook wordt een bezoek gebracht aan de Nederlandse Ambassade in Beijing. In Chongqing wordt het Nederlandse Consulaat bezocht, waar het gezelschap wordt ontvangen door de Consulaat Generaal van Nederland in Chongqing.

Doel van deze Chinareis is te laten zien hoe razendsnel China zich ontwikkelt en wat dat betekent voor de wereld. Er wordt kennis gemaakt met de kracht van China, het verleden en de toekomst. En hoe doen Nederlandse bedrijven en ondernemers het in China en hoe doet China het in Nederland?

Het reisgezelschap van relaties van newDirections zal gaan bestaan uit: directeuren en ondernemers / creatieven, designers, architecten /  facility managers / overheidsvertegenwoordigers. De 10-daagse reis is van zaterdag 20 oktober tot en met maandag 29 oktober 2012. Het is van belang om in te schrijven voor 1 mei 2012. Het maximaal  aantal deelnemers is 45.  Op de website van newDirections is het uitgebreide reisprogramma en het inschrijfformulier voor de reis te vinden.
 

16-03-2012 13:06

Dit jaar wordt de Dag van de Openbare Ruimte Nederland gehouden op 10 en 11 oktober 2012. De inmiddels negende editie van deze vakbeurs vindt net als vorig jaar plaats in Expo Houten. Registreren is al mogelijk via de volgende link. De toegang is gratis.

15-03-2012 8:58

Onlineveilingmeester.nl maakt melding van een faillissementsveiling op maandag 19 maart. Na een kijkdag op zaterdag 17 maart kan men bieden op onder andere meubelen, verlichting en woonaccessoires van Philippe Starck, Kartell, Robert Bronwasser, Artifort, Gelderland, Magis, Marcel Wanders, Copenhagen en andere ontwerpen van meer en minder gerenommeerde designers.

Het gaat om producten uit het faillissement van 0900-Design in Den Haag. Geïnteresseerden kunnen maandag 19 maart vanaf 19.30 een bod uitbrengen op de verschillende kavels. De kijkdag op zaterag 17 maart duurt van 11.00 tot 15.00 uur. Locatie: Binckhorstlaan 36 in Den Haag

Kijk voor meer informatie op www.onlineveilingmeester.nl/nl/veiling/details/330

13-03-2012 11:30

ICT-problemen en gebrekkige computerkennis van Nederlandse werknemers kosten bij elkaar zo’n 19 miljard euro per jaar. Volgens het onderzoek Ctrl Alt Delete, dat is uitgevoerd door de Universiteit Twente, daalt de productiviteit van een werknemer met 8 procent door onkunde of technische problemen met computers. "Werkgevers en werknemers zijn zich daar echter nauwelijks van bewust. Je kan het niet helemaal voorkomen, maar er valt veel winst te behalen op dit gebied. Elk uur dat we op een computer werken, verliezen we per persoon bijna 5 minuten’’, zegt onderzoeker Alexander van Deursen.

Opdrachtgevers voor het onderzoek, de organisaties ECDL, CA-ICT en Digivaardig & Digiveilig, adviseren op basis van de uitkomsten om werknemers te trainen in hun vaardigheden en hen daarop ook te toetsen. "De mogelijke winst van zo'n training wordt zwaar onderschat’’, aldus Van Deursen. Ook zouden werkgevers de rol van de helpdesk kunnen verbreden. Die houdt zich nu vooral met technische zaken bezig, maar zou ook een ondersteunende rol kunnen krijgen bij het aanleren van vaardigheden.  “Daarnaast is het een idee om de spontane hulp van collega's formeler te maken. Denk aan een ICT-buddy die als verlengstuk van de helpdesk kan fungeren”, aldus de onderzoeker.

Het gebrek aan vaardigheden is verantwoordelijk voor ongeveer 4 procent verlies van de werktijd met een computer. Niet goed functionerende systemen leveren een vergelijkbaar verlies op, aldus de onderzoekers. Woensdag 7 maart namen SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan en Tineke Netelenbos van Digivaardig & Digiveilig het rapport in ontvangst. Netelenbos wil dat werkgevers en werknemers samen in actie komen: "Een productiviteitsverlies van 19 miljard euro is onacceptabel."

13-03-2012 11:00

Twee derde van de ZZP’ers (64 procent) kan eventuele inkomstenderving in de toekomst opvangen. De helft van de ZZP'ers (49 procent) heeft geld op de bank staan. Ruim een derde (35 procent) heeft (ook) geld in het eigen huis zitten. 12 Procent heeft (daarnaast) geld belegd in aandelen, obligaties en dergelijke. Dit blijkt uit een online-onderzoek onder leden van de Ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel.

Eén op de vijf ZZP’ers die een buffer hebben denken hiermee meer dan 4 jaar te kunnen overbruggen. Ongeveer de helft (44 procent) van de ondernemers verwacht hiermee maximaal 12 maanden te kunnen overbruggen. ZZP’ers die in 2007 of later zijn gestart hebben vaker een financiële buffer van maximaal 3 maanden. Als het helemaal mis zou gaan met het eigen bedrijf dan heeft ruim de helft (55 procent) van de ZZP’ers een partner met eigen inkomsten om op terug te kunnen vallen. Één op de acht ZZP’ers (12,5 procent) is hybride ondernemer en heeft naast de inkomsten uit het ondernemerschap loon uit een (parttime) baan. Een kwart (24 procent) van de ZZP’ers heeft naast de inkomsten uit het ondernemerschap géén andere bron van inkomsten.

Bijna driekwart (73 procent) van de ZZP’ers zou uitbreiding, aanvulling en/of verandering van activiteiten overwegen als hun financiële situatie daarom zou vragen. Zij zouden daarbij eerder specialiseren dan generaliseren binnen hun vakgebied. Ruim tweederde (68 procent) van de ZZP’ers heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Vier op de vijf (80 procent) van hen zijn ook niet van plan dat in de toekomst wel te doen.
 

12-03-2012 8:47

Na een testperiode van enkele weken is de unieke samenwerking voor de educatiemarkt een feit. De officiële distributeur van Samsung professionele schermen, Van Dombrug Partners, is een samenwerking aangegaan met By You, de leverancier van presentatie systemen voor digitale schoolborden en touchscreens. Van Domburg Partners is vanaf heden de exclusieve distributeur van By You.

 

Speciaal voor het scherm de 650TS-2, het meest geavanceerde digitale schoolbord van Samsung, ontwikkelende By You diverse hoog-laag systemen inclusief geïntegreerde whiteboards en opberg- en ophangsystemen. De toepassingen die de leverancier  aanbiedt zijn supplementair bij de aanschaf van een digitaal schoolbord. De samenwerking tussen de twee bedrijven is een logisch gevolg van producten die feilloos op elkaar aansluiten.

 

 

Het exclusieve recht om de By You producten in combinatie met een Samsung professioneel scherm aan te bieden ligt voor Nederland bij Van Domburg Partners. Levering vindt plaats via een selectief aantal professionele dealers. Van Domburg Partners, officieel distributeur voor de B-to-B markt van Samsung professionele schermen, IT- en telecomproducten en consumentenelektronica ziet vele mogelijkheden in de hechte samenwerking. “Naast het aanbieden van schermen bieden we nu ook complete systemen, voor zowel de zakelijke als de educatieve markt. Wij denken mee met onze klanten en laten hiermee zien dat we een volwaardige gesprekspartners zijn voor educatieve instellingen in samenspraak met onze resellers” aldus Ed van Domburg, directeur.

 

Na ruim 15 jaar als transportbedrijf in de audiovisuele branche gewerkt te hebben zag Van Domburg Transport kansen voor de verkoop van Samsung  Large Format Displays (LFD’s). Een intensieve samenwerking volgde in de jaren erna. In 2005 werd Van Domburg Partners opgericht door de gebroeders Van Domburg (Ed en Sjef) en werden zijn door Samsung benoemd als preferred supplier in de zakelijke  markt. Momenteel leveren zij aan business tot business klanten naast professionele schermen ook IT en consumentenelectronica van alleen het merk Samsung. Van Domburg Partners ziet het als haar taak om de eindgebruikers van Samsung te informeren en daardoor haar resellers te ondersteunen en te ontlasten.

09-03-2012 10:38

Hoe meer beweging, hoe minder psychische problemen. Dat is de conclusie van een onderzoek door de universiteit van Tel Aviv. Sporten helpt zelfs bij degenen die al op het randje van een depressie zitten. De onderzoekers volgden negen jaar lang vier groepen gezonde vrijwilligers: van zappers en bankhangers die totaal niet sportten, tot actievelingen die 4 uur per week fysiek flink actief waren. Die laatste groep scoorde uiteindelijk jaar het laagst op psychische klachten als burn-out en depressie.

TNO bevestigt de bevindingen uit Israël. Een pilot-studie onder 30 werknemers toonde aan dat bewegen ook effectief is bij mensen die al tegen een depressie aanhangen. “Volgens hun score op een vragenlijst zaten deze vrijwilligers ver in de gevarenzone”, zegt onderzoeker Ingrid Hendriksen. “Maar na 10 weken twee keer per week sporten, lagen die scores bij  86% weer op de normale waarden. Bij de controlegroep, die niet had gesport, gold dat maar voor 31%.”

Hoewel bewegen dus wellicht helpt tegen psychische klachten, blijft het vrij impopulair. “Bij verscheidene organisaties hebben ze uitgebreide sportfaciliteiten ingericht”, zegt Aafje Brandt, sociaal psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. “Maar helaas, daar wordt heel weinig gebruik van gemaakt. Het valt gewoon niet mee om mensen aan het sporten te krijgen. Van nature zijn wij vrij luie wezens.”

Hoe krijg je een (gestresste) werknemer in beweging? “Vaak helpt het om hem te belonen, een systeem dat lijkt op Air Miles. Mensen kunnen bijvoorbeeld regelmatig op de fiets naar hun werk komen, en zo punten verzamelen. Die kunnen ze vervolgens inruilen tegen allerlei cadeaus.” Het werkt niet bij iedereen. “Er is altijd een groep die zich weinig van bewegingsprogramma's aantrekt', zegt Hendriksen. 'Wat wel helpt? Een zeer dringend advies van een arts.”

08-03-2012 9:15

Vrouwelijke zakelijke professionals zochten de afgelopen jaren meer inkomenszekerheid  in vergelijking tot hun mannelijke collega’s. Met name het inkomen dat vrouwen verzekeren steeg ruim vier keer zo hard als bij mannen.

Dat concludeert arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir. De ING-dochter verzekert hoogopgeleide zakelijke professionals tegen arbeidsongeschiktheid. Uit portefeuillegegevens van de periode 2004 tot 2011 ziet Movir drie duidelijke aanwijzingen.

Ondanks de economische crisis is het inkomen dat vrouwelijke zakelijke professionals verzekeren flink gestegen. In 2004 verzekerden vrouwen een beduidend lager inkomen dan mannen, maar dat verschil is de afgelopen jaren heel snel kleiner geworden. In de periode 2004-2011 steeg het inkomen van vrouwen met maar liefst 21 procent, terwijl het verzekerd inkomen van mannen met slechts 5 procent toenam. Dit is niet meer dan een index-stijging. Deze groei lijkt een duidelijk gevolg van de feminisering van de hoogopgeleide beroepsbevolking.

Zowel mannen als vrouwen willen sneller kunnen terugvallen op hun inkomensverzekering. In de periode 2004-2011 daalt de gemiddelde eigenrisicotermijn (wachttijd voor de uitkering start) bij mannen met 47 procent. Bij vrouwen is deze daling nog veel groter: 67 procent. Mogelijke oorzaak is dat men beschikt over minder spaargeld, of men wil hier niet op interen.

Een derde indicator die aangeeft dat vrouwen meer zekerheid kiezen, is de zogenaamde eindleeftijd. Dat is de leeftijd tot wanneer een verzekering uitkeert bij arbeidsongeschiktheid. 89 procent van de vrouwen kiest voor een eindleeftijd van 65, bij mannen is dit slechts 86 procent. Movir ziet een duidelijke toename van de groep die zich verzekerd tot de maximale eindleeftijd van 65 jaar, dit sluit aan bij de huidige AOW leeftijd discussie.
 

06-03-2012 10:00

De inschrijving voor de vierde editie van de Duurzame Innovator Pitch is geopend. Startende en vernieuwende ondernemers kunnen tot 1 mei inschrijven om mee te dingen naar een plaats bij de Duurzame Innovator Pitch 2012.

Tijdens de Provada 2012, van 5 tot 7 juni in Amsterdam RAI, krijgen tien geselecteerden de beschikking over standruimte om hun duurzame innovatie te presenteren aan de vastgoedsector. De winnaar wint een bedrag van 10.000 euro en een lidmaatschap van een jaar bij de Dutch Green Building Council (DGBC). De prijs is in 2009 door DGBC in het leven geroepen als aanmoedigingsprijs voor jonge organisaties die op een innovatieve manier proberen een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van Nederland.

De DGBC daagt innovatieve starters met een duurzaam product of dienst uit om mee te dingen naar deze innovatieprijs. Inschrijven kan tot 1 mei 2012 via de website. De inzendingen worden beoordeeld op vijf onderdelen: Bijdrage aan duurzaamheid voor de gebouwde omgeving in Nederland, orginaliteit/innovatie, kwaliteit businesscase/businessmodel, praktische toepasbaarheid en kansen voor opschaling.

Als criterium voor deelname aan deze wedstrijd geldt dat de inschrijver een jonge onderneming is, of een zelfstandig onderdeel van een gevestigde organisatie. De tweede eis is dat er verwacht kan worden dat het innovatieve product of de innovatieve dienst – een blijvend effect heeft op de gebouwde omgeving. Alleen duurzame innovaties voor vastgoed of gebouwde omgeving mogen meedingen. De inzending moet bovendien geschikt zijn om te worden tentoongesteld in het speciale groene centrum op de Provada: de Green Market.

De jury selecteert uit de inzendingen tien innovaties. Deze worden eind mei bekendgemaakt via de website van de DGBC en vervolgens drie dagen tentoongesteld op de Green Market. Ze zijn daar voortdurend te bezichtigen voor alle bezoekers. Tijdens de beurs nomineert de jury vijf innovaties. Op 7 juni mogen de vijf overgebleven ondernemers hun idee (à la ‘Dragons Den’) voor de jury verdedigen in een presentatie van één minuut op het Provada Green Forum. De jury kiest de beste uit en verklaart deze tot winnaar van de juryprijs Duurzame Innovator Pitch 2012.

De winnaar wint een geldbedrag van 10.000 euro, één jaar gratis lidmaatschap van de Dutch Green Building Council en maatwerkondersteuning bij de ontwikkeling van het concept. Daarnaast lift de winnaar mee op de publiciteitscampagne rondom de prijs.

06-03-2012 8:30

Alle ogen van de interieursector richten zich zo langzamerhand op Milaan, waar medio april de Salone del Mobile gehouden wordt. Maar voordat het zover is, vindt er in Parijs nog een interessant evenement plaats: de MPV Marketing at Retail Show. Er is onder meer volop aandacht voor winkelinterieurs. De beurs wordt gehouden van 27 tot en met 29 maart.

De MPV wordt al 30 jaar gehouden, maar heeft zich volgens de beursorganisatie vooral de laatste jaren sterk ontwikkeld, hetgeen onder meer tot uitdrukking komt in de toenemende bezoekersaantallen. In 2010 deden 250 exposanten mee aan de beurs. Het evenement werd bezocht door in totaal bijna 16.000 bezoekers, waarvan 14 procent afkomstig was uit het buitenland. 

“Het doel van de editie van 2012 is om professionele bezoekers een groot aanbod van oplossingen te tonen, met een speciale nadruk op de laatste marketingtrends”, zegt de woordvoerder.

De beurs bestaat uit vier onderdelen: Shop Fitting/Retail Design, POP/Shop Furniture, Materials & Components en In store Digital Media / Mobile Marketing. Nieuw dit jaar is het zogenoemde ‘skill centre for Marketing Services’. Op de beursvloer is van alles te zien over het nieuwste interieurdesign in winkels en de wijze waarop retaildesign kan worden ingezet.
 

De MPV wordt gehouden in Porte de Versailles - Pavilion 4 in Parijs.

05-03-2012 8:24

De Nederlandse kantorenmarkt is in 2011 opnieuw geconfronteerd met een aantal negatieve ontwikkelingen waardoor de eerder uitgesproken verwachting dat de markt zou gaan herstellen, niet is uitgekomen. In feite werd de neergaande trend van 2010 voortgezet.

 

Het resultaat was dat het aanbod van kantoren vorig jaar verder toenam, terwijl de vraag naar kantoren voor de vijfde keer op rij omlaag ging. Dat blijkt uit cijfers van NVM Business op basis van door haar geregistreerde gegevens over de Nederlandse kantorenmarkt. Volgens de NVM werd het afgelopen jaar op de vrije markt 1,07 miljoen m² kantoorruimte opgenomen, ofwel 10 procent minder dan in 2010. Het direct beschikbare aanbod van nog te verhuren kantoren steeg met 6 procent naar 7,14 miljoen m². Door de verruiming van het aanbod stond ultimo 2011 circa 14,5 procent  van de kantorenvoorraad in ons land te huur of te koop.

 

Nagenoeg alle regio’s in ons land zagen het afgelopen jaar de leegstand in de kantorensector verder oplopen. De grootste toename deed zich voor in het midden en het zuidwesten van het land. In het zuidwesten was het vooral de stad Rotterdam waar het aanbod fors omhoog ging. In het oosten bleef het aanbod van kantoren nagenoeg onveranderd. Een positieve uitzondering vormde de gang van zaken in het noordwesten. Hier gaf het aanbod namelijk een kleine daling te zien, wat grotendeels kon worden toegeschreven aan een lichte verbetering van de marktsituatie in Amsterdam en de Haarlemmermeer (Hoofddorp/Schiphol). In het algemeen vonden de grootste stijgingen van het aanbod plaats in woongebieden en kantorenwijken. Op bedrijfsterreinen daarentegen was slechts van een geringe toename sprake.

 

Los van het feit dat de meeste regio’s met een verruiming werden geconfronteerd, viel het op dat, net als overigens in 2010, de stijging van het aanbod hoofdzakelijk in de eerste helft van het jaar plaatsvond. De stijging was echter minder groot dan in 2010, wat zou kunnen wijzen op een afvlakking van het tempo waarin het aanbod sinds 2008 toeneemt. Verder was het opvallend dat het aandeel van structureel leegstaande kantoren vorig jaar nauwelijks een stijging of daling liet zien en vrijwel onveranderd op 36 procent lag.

 

Een probleem dat de markt het afgelopen jaar nogal zorgen baarde, was het teruglopend aandeel nieuwbouw in het totale aanbod. Van de beschikbare vierkante meters kantoorruimte had nog geen 5 procent betrekking op nieuwe kantoren. Volgens NVM Business blijft het evenwel noodzakelijk om ook in de toekomst tegemoet te kunnen komen aan de veranderende vraag naar huisvesting. Daarbij is volgens haar nieuwbouw vrijwel onvermijdelijk, zeker ook in het kader van de verduurzaming van het kantorenbestand. Overigens zal men er niet aan ontkomen kantoren die langdurig leegstaan, te slopen of een andere bestemming te geven. Volgens NVM Business werd in 2011 slechts 135.000 m² kantoorruimte aan de voorraad onttrokken.

 

 

De vraag van bedrijven en instellingen naar kantoorruimte is vorig jaar, tegen de verwachting in, op een lager niveau uitgekomen dan in 2010. Op de vrije markt – eigenbouw niet meegerekend – werd ongeveer 1,07 miljoen m² kantoorruimte afgezet, waarmee de neergaande trend die in 2007 is ingezet, werd gecontinueerd. Hoewel veel regio’s in ons land genoegen moesten nemen met een lager transactievolume, wisten de kantorenmarkten in het oosten en het zuiden van het land goed stand te houden. Voor wat de vier grote steden betreft slaagde alleen Amsterdam erin om een hogere afzet te realiseren. Hiervan had Amsterdam Zuidoost het meest profijt. Zeer teleurstellend was de gang van zaken in de stad Den Haag, waar het transactievolume met 45% daalde. In Utrecht viel de vraag naar kantoren eveneens tegen, wat onder meer werd veroorzaakt door het geringe aantal grote transacties.

 

Niet alleen de gebruikersmarkt had in 2011 de wind tegen, ook de beleggingsmarkt moest een stevige veer laten. Kennelijk moesten beleggers niet veel van de kantorensector weten want zij investeerden in totaal slechts € 945 miljoen in kantoorgebouwen. Ter vergelijking: in 2010 bedroeg het investeringsvolume nog zo’n € 1,65 miljard. Voor zover beleggers vorig jaar actief waren op de kantorenmarkt, betrof het in hoofdzaak Duitse vastgoedfondsen. Van de Nederlandse beleggers lieten alleen enkele (grote) particulieren van zich spreken. De institutionele beleggers in Nederland (pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en vastgoedfondsen) toonden echter nauwelijks enige belangstelling voor de kantorensector en hielden hun geld vast.

 

De NVM is in Nederland de grootste vereniging voor makelaars en vastgoeddeskundigen. Zij geeft via educatie en research doelgerichte ondersteuning aan de aangesloten leden. Daarnaast zorgt zij voor belangenbehartiging richting overheid en politiek. De vakgroep NVM Business is gespecialiseerd in commercieel vastgoed - kantoren, bedrijfsgebouwen, winkels en horeca - en bestaat uit 700 makelaars die zich onderscheiden door hun uitgebreide kennis van de regio’s waarin zij actief zijn.

Van het totale aanbod van te huur of te koop staande kantoren in Nederland is ongeveer 50 procent in handen van een bij NVM Business aangesloten bedrijfsmakelaar. Tot het aanbod worden gerekend bestaande dan wel in aanbouw zijnde kantoorgebouwen waarin minimaal 500 m² beschikbaar is.

 

De rapportage van NVM Business die aan dit persbericht ten grondslag ligt zal in maart 2012 worden gepubliceerd.

02-03-2012 9:22

Projectmanager Renate Westdijk van de gemeente Leeuwarden is door PM Public Mission uitgeroepen tot Best Presterende Ambtenaar van 2011. Het vakblad organiseerde de PM Top 100 voor de tweede maal.

Westdijk heeft de titel te danken aan het resultaat dat ze heeft behaald met de Vliegende Brigade. De projectleider van het Friese mobiliteitscentrum was de drijvende kracht achter dit publiek-private initiatief dat door de crisis getroffen ondernemers de helpende hand bood. Westdijk heeft ervoor gezorgd dat 550 mensen voor wie werkloosheid dreigde niet in de WW zijn beland. “Ik zie deze prijs als een blijk van waardering voor de creativiteit van de ambtenaren in Friesland”, aldus burgemeester Ferd Crone burgemeester in zijn felicitatie. ROI Opleiding, Coaching en Advies heeft Westdijk de Leerkring management en leiderschap aangeboden.

Ron Genders, beleidsmedewerker in de gemeente Peel en Maas, eindigde als tweede en de Eindhovense wijkagent Raymond Vermeer als derde. Wendy de Haas (GGD Zaanstreek-Waterland) kreeg de meeste stemmen van lezers, goed voor de publieksprijs. De complete PM Top 100 met best presterende ambtenaren en meer informatie op www.pm.nl/top100.

01-03-2012 8:45

Light+Building is dé toonaangevende beurs op het gebied van licht, architectuur en technologie en vindt plaats van 15 tot en met 20 april in Frankfurt. Het centrale thema van Light+Building 2012 is energie-efficiency.  Circa tweeduizend exposanten nemen dit jaar deel aan de beurs, naar verwachting zullen zo'n 180.000 belangstellenden Light+Building 2012 bezoeken.

 

 

Foto:  Messe Frankfurt Exhibition GmbH / Pietro Sutera

 

Abonnees op onze digitale nieuwsbrief, of op de tijdschriften Inside Information of Inside Information Verlichting kunnen nu gratis dag-entreekaarten bestellen. Mail uw bedrijfs-, adres- en e-mailgegevens naar: info@insideinformation of ga naar onze rubriek abonneevoordeel en vul daar uw gegevens in en hoeveel kaarten u wilt ontvangen. U krijgt de vouchers zo spoedig mogelijk toegestuurd. Met het entreebewijs kunt u ook gratis gebruik maken van het openbaar vervoer ter plaatse.

 

Bent u nog geen abonnee op onze digitale nieuwsbrief of op de tijdschriften Inside Information of Inside Information Verlichting? Meld u zich dan nu aan, kijk op nieuwsbrief  of abonnement.

 

Foto: Messe Frankfurt Exhibition GmbH / Jochen Günther


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >