Nieuws


28-02-2012 9:30

Onder de noemer  ‘Het Nieuwe Werken’ ondernemen steeds meer organisaties stappen om werk slimmer en flexibeler te organiseren en daarmee een positieve balans te creëren tussen de belangen van de werknemer, de organisatie en de omgeving. Maar hoe stel je vast of die doelstelling ook bereikt is of wordt? Dat blijkt in de praktijk nog erg lastig te zijn. Daarom hebben Novay, Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en het Center for People and Buildings een online HNW toolbox ontwikkeld (www.hnw-toolbox.nl/) om de grip op dit veranderproces te vergroten.

Ontwikkelingen rond Het Nieuwe Werken in organisaties zijn vaak complex. Veel stakeholders spelen een rol, diverse verandertrajecten lopen parallel en medewerkers en management streven niet noodzakelijk dezelfde doelen na. In deze dynamische context is het lastig de effecten van één specifieke maatregel (zoals de introductie van activiteit gebaseerd werken in een open kantooromgeving) aan te tonen.

De toolbox, bedoeld voor managers, HNW projectleiders en procesbegeleiders, biedt praktische tools en een inventarisatie van instrumenten om bijvoorbeeld het effect van maatregelen in de tijd te evalueren of om feitelijk onderbouwde strategische beslissingen te kunnen nemen. Uiteindelijk leidt dit tot inzicht in het effect van HNW op medewerkers (People), de organisatie (Profit) alsook de maatschappij (Planet). 

De toolbox bevat een brede set van tools en een inventarisatie van instrumenten op het niveau van werkgedrag, werkuitdagingen en businesswaarde. Zo bevat de toolbox een test om vast te stellen of iemand klaar is voor de uitdagingen van het nieuwe werken (Four Challenges test, Novay). Andere voorbeelden zijn een test om de beleving van de fysieke werkplek te evalueren (WODI, Center for People and Buildings), en een enquête-instrument (New Worlds of Work, RSM) waarmee medewerkers op nagenoeg alle HNW-aspecten kunnen worden ondervraagd. Een deel van de tools en instrumenten kan direct via de site worden gedownload.

Deze toolbox is ontwikkeld binnen ProWork, een eind 2011 afgesloten projectconsortium van Achmea, Belastingdienst, Ericsson, IBM, Novay, RSM, Vrije Universiteit, het Center for People and Buildings en financieel ondersteunt door AgentschapNL. Binnen ProWork zijn kennis en instrumenten samengebracht om organisaties en professionals daadwerkelijk grip op nieuwe manieren van werken te laten krijgen en zo te komen tot een duurzame performance verbetering.

27-02-2012 9:17

In het VPRO televisieprogramma De Slag om Nederland onderzoeken Roland Duong, Teun van de Keuken en Andrea van Pol of de Nederlandse burger nog iets te zeggen heeft over zijn land. Wie ordent de ruimte? Wie gaat er over het zicht vanuit de achtertuin? En wie is verantwoordelijk voor de ontelbare, lege kantoorkolossen en versloffende bedrijventerreinen? Het programa is te zien elke maandag om 20.25 op Nederland 2.

 

'Bij het doorlichten van de verhuizing van adviesbureau KPMG, stuitte De slag om Nederland in de eerste uitzending op een merkwaardige constructie. Het zichzelf maatschappelijk verantwoord noemende adviesbureau liet 50.000 vierkante meter kantoorvloer in Amstelveen leeg achter om 25 miljoen euro te verdienen met de bouw van een nieuw hoofdkantoor.' aldus de programmamakers.

 

KPMG benadrukte echter bij monde van de woordvoerder dat de hele operatie om duurzaamheid was te doen. Volgens De slag om Nederland een vreemd argument, als je een enorme kantoorkolos leeg achterlaat.

 

De programmamakers kregen na de uitzending vele tips van binnen en buiten. Ook wezen kijkers De Slag om Nederland erop dat KPMG niet op zichzelf staat. Zo blijkt computer-consultant Capgemini nieuwbouw te gaan plegen in Utrecht, omdat ze minder kantoorruimte nodig hebben.

 

Waarom? En wat is nou precies de rol van de belegger in dit geheel? De Slag om Nederland duikt in de uitzending van 27 februari nog dieper in de Nederlandse kantorenmarkt en geeft een eerste aanzet voor een oplossing.

 

Meer informatie: http://programma.vpro.nl/deslagomnederland

27-02-2012 8:56

In de beginjaren ‘90 leek domotica alleen geschikt om ramen automatisch te sluiten en de thermostaat naar beneden te brengen, wanneer  men het huis uitging.  Heel lang was er nauwelijks of geen belangstelling voor deze relatief dure oplossingen. Nu, 20 jaar later, heeft de ICT zijn intrede gedaan in het managen en onderhouden van CV-ketels, warmteterugwinsystemen, betere en comfortabelere klimaatsystemen. Ook kiest Nederland  massaal voor de Smart Phone en dit geeft een uitgelezen kans om mensen te attenderen op hun energieverbruik.

 

In het kader van bovenstaande ontwikkelingen organiseert Smart Homes op 5 april het congres “Domotica & Energiemanagement”.  In één dag krijg de congresbezoeker een goed beeld over items als: “Smart Grids”, “Slim omgaan met Licht”, “De opkomst van de Energiecoöperatie” en “Domotica: de koppeling tussen Elektrotechnische- en Werktuigbouwkundige Installaties”. Locatie: Evoluon, Eindhoven.

 

Na een plenair ochtend programma met 4 keynote sprekers wordt er ’s middags dieper ingegaan op de volgende thema’s:

1.            Smart Grids

2.            Domotica: koppeling E&W

3.            Slim omgaan met Licht

4.            Opkomst Energiecoöperaties

 

Voor wie is dit congres bestemd:

 

Woningbouwcorporaties, overheden, projectontwikkelaars, architecten, adviesbureaus, aannemers, installateurs, systeem integrators, belangenverenigingen, toeleveranciers, ICT, gebouweigenaren, gebouwbeheerders, investeerders, bouwondernemers, makelaars, Beveiligingsmanagers, onderzoeksinstellingen, kennisinstellingen, retail, distributeurs, zorginstellingen, elektrospeciaalzaken, netbeheerders, energieleveranciers, en voor iedereen die van Energie, Domotica & Slim Wonen zijn/haar professie heeft gemaakt.

 

Meer informatie en aanmelden: www.smart-homes.nl

25-02-2012 8:00

Dantuma, naar eigen zeggen Nederlands grootste merkonafhankelijke leverancier op het gebied van documentautomatisering, breidt wederom uit. Het meer dan honderd jaar oude bedrijf, onderdeel van de Dantuma Groep, opent in maart 2012 naast haar hoofdkantoor in Haarlem en regiokantoor in Zwolle nu ook een vestiging in Barendrecht. Onder de rook van Rotterdam, net over de gemeentegrens, staat het nieuwe kantoorpand aan de Zwaalweg.

Door ook de vestiging Rotterdam uit te rusten met een showroom, kunnen relaties uit West- en Zuid-Nederland terecht voor een demonstratie van apparatuur en software. "De automatisering van de documentstromen binnen een organisatie is duidelijk in beeld gebracht en organisaties krijgen een goede indruk van de mogelijkheden", zegt het bedrijf.

"De showroom maakt duidelijk dat Dantuma als leverancier van geïntegreerde office-solutions louter topmerken aanbiedt. ‘Managing your documents!’ komt hier tot leven."

"De inrichting weerspiegelt de bedrijfsfilosofie van Dantuma, namelijk dat zaken doen vooral mensenwerk is." Het vele gebruik van glas maakt volgens het bedrijf duidelijk dat transparantie hoog in het vaandel staat bij Dantuma. De warme kleuren van het bedrijfslogo zijn gebruikt bij de inrichting, organische, ronde vormen bepalen het beeld.

Het pand is ingericht door Rever Interieurprojecten in Utrecht, een zusteronderneming van Dantuma. "Het ‘Office at Work’-concept heeft inmiddels haar succes bewezen en is ook bij Dantuma Rotterdam weer succesvol toegepast.

Dantuma viert de opening met Open Huis dagen op woensdag 14 en donderdag 15 maart aanstaande. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via de website van het bedrijf.

24-02-2012 9:45

Webeasy introduceerde tijdens de VSK 2012 een revolutionaire oplossing voor het proactief beheren van technische installaties. De software zorgt ervoor dat eindgebruikers achteraf niet worden geconfronteerd met onverwachte (energie)kosten door onjuist gebruik en/of functioneren van de installaties. Het doel van het pakket Webeasy Installatie Management is om CO2-uitstoot te beperken, euro’s te besparen en de levensduur van installaties te verlengen.

De verduurzaming van de samenleving leidt ertoe dat gebruikers van gebouwen en installaties zich steeds bewuster worden van hun eigen gedrag als het gaat om energiegebruik. Eigenaren en exploitanten zoeken naar manieren om dat inzichtelijk te maken. De oplossing van Webeasy stelt gebruikers in staat problemen, patronen en storingen in installaties te vinden.

Door de eigenaren, exploitanten en gebruikers toegang te geven totgegevens van bijvoorbeeld gebouwautomatiseringssystemen, elektrische meters, thermostaten, apparaten en zelfs individuele sensoren, helpt Webeasy gebruikers het energieverbruik te verminderen, het operationeel gebruik te verbeteren en investeringen in energiebesparende maatregelen te valideren. De software identificeert automatisch de problemen van de installaties die aandacht verdienen.

24-02-2012 9:38

Design van Nederlandse bodem met oog voor jong talent heeft voortaan een webwinkel voorfashion, accessoires, fotografie of kunst met liefde voor Nederland. Lovely Dutch is de naam en de online webshop is gevestigd in Eindhoven. Initiatiefnemer is Renee Arns, die al vanaf haar kindertijd dol is op mooie dingen van (inter)nationale helden die op allerlei vlak eigenzinnig denken en creëren. Haar liefde voor Nederland in combinatie met deze creatieve zielen is het kloppend hart van Lovely Dutch, een online webshop voor beginnende en gevestigde designers, kunstenaars en fotografen, die het werk dat zij maken onder de belangstelling willen brengen. Op de site staat tevens een evenementenagenda voor kunst en design. Lovely Dutch werkt samen met Tamar en Jessika van de2lingmont interieurmakers/vormgevers. Voor de nabije toekomst staat een eigen label op stapel. Meer informatie op www.lovelydutch.com

23-02-2012 9:05

Managers op hoge posities verlangen veel minder naar macht dan altijd is aangenomen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Intermediair onder ruim duizend hoogopgeleiden. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Tilburg. Het resultaat is opmerkelijk, omdat de psychologie er altijd van uit is gegaan dat machtsverlangen juist toeneemt naarmate mensen hoger klimmen op de maatschappelijke ladder.Het verlangen naar macht onder hoogopgeleiden die geen leiding geven, die in het lagere en die in het middenmanagement zitten, ontloopt elkaar niet veel (rond de 4,6 op een schaal van 1 tot 7). Hoogopgeleiden in het topmanagement hebben met een gemiddelde van 3,7 juist een opvallend lagere machtshonger. De cijfers zijn gebaseerd op een aantal vragen over machtsverlangen (en machtsfantasieën) die de hoogopgeleiden zelf moesten invullen.

Volgens de betrokken Groningse en Tilburgse onderzoekers is het voor de eerste keer dat de wetenschap op deze empirische manier onderzoek heeft gedaan naar machtsverlangen. Minder ‘hard’ onderzoek is er wel naar gedaan, zoals inktvlektesten, diepte-interviews met topmanagers en machtsexperimenten met studenten. Het opvallende was dat die onderzoeken doorgaans tot heel andere conclusies kwamen: macht werkt verslavend, hoe meer je ervan hebt, hoe sterker je verlangt naar nog meer macht.

"Volgens de onderzoekers met wie we samenwerkten, zijn de data achter ons onderzoek heel hard en is het onderzoek overtuigend", zegt Kees Versluis, chef redactie van Intermediair en coördinator van het onderzoek. Nader onderzoek moet volgens hem duidelijk maken hoe de resultaten zich laten rijmen met de eerdere (minder empirische) onderzoeken. Versluis: "Wij denken dat de nieuwste generatie topmanagers anders is dan de vorige. De deelnemers aan ons onderzoek waren niet ouder dan begin veertig."

Lees het volledige artikel op http://www.intermediair.nl/machtsverslaafd.

21-02-2012 10:30

De Evenementenhal in Hardenberg maakt zich op voor de Interieurbouw en Hout & Kunststof Vakbeurs Hardenberg 2012. Wat is er nieuw op deze 2012-editie van de beurs? Beursorganisator Bianca Leijrik: “We hebben een aantal nieuwe exposanten, maar ook oude bekenden met nieuwe producten en verder gaan we deze editie van start met een nieuwe registratieservice, vooral bedoeld om de kwaliteit van het publiek omhoog te halen.” De vakbeurs vindt plaats op 13, 14 en 15 maart. De openingstijden zijn van 14.00 tot 22.00 uur. Evenementenhal Hardenberg maakt de hallen vrij voor pakweg 120 exposanten.

 

De diversiteit op de Interieurbouw en Hout & Kunststofbeurs in Hardenberg is groot. Terwijl de Hout & Kunsstofbeurs zich voornamelijk richt op de machineleveranciers, zijn op het Interieurbouwdeel de bedrijven geconcentreerd die zich richten op de inrichting. Dat varieert van bedrijven actief in de houthandel tot en met woninginrichters, meubelmakers en bedrijven, actief in de toeleverende industrie.

 

Nieuw dit jaar is het registratiesysteem dat de Evenementenhal hanteert.  Doel: de kwaliteit van het publiek waarborgen. Leijrik: “Een beursbezoek is door de jaren heen zo gewild geworden dat we als organisatie ons uitnodigingenbeleid onder de loep hebben genomen. We hebben een aantal wijzigingen doorgevoerd waaronder online voorregistratie. Door online voor te registreren voorkomen we dat er meerdere entreebewijzen bij dezelfde persoon terechtkomen en entreebewijzen op die manier verkeerd verspreid worden. Kortom: door de vernieuwde uitnodigingsservice genereren we beslissingsbevoegde bezoekers en voorkomen we dat er eventueel te veel ontvangen entreebewijzen verdeeld worden onder niet gerichte bezoekers”, zegt Leijrik die benadrukt dat alle branchegerelateerde geïnteresseerden nog steeds van harte welkom zijn een bezoek te brengen aan de vakbeurs.

 

“Het is alleen wel noodzakelijk om via de website voor te registreren. En let op; degenen die een registratiekaart per post hebben ontvangen zijn nog niet klaar. Zij moeten zich via de website van Evenementenhal (www.evenementenhal.nl) registreren om een definitieve toegangskaart te ontvangen”, zegt Leijrik.

21-02-2012 10:00

Tijdens de behandeling van de voorgestelde nieuwe regels omtrent de Aanbestedingswet in de Tweede Kamer op 2 februari jongstleden heeft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie bevestigd dat in aanbestedingsprocedures niet specifiek naar een houtkeurmerk mag worden gevraagd. Dit omdat daarmee ondernemers worden buitengesloten die dat certificaat niet hebben, terwijl zij wel aan de inhoudelijke eisen voldoen. Met de nieuwe regels wil de overheid met name voor kleine ondernemers de mogelijkheden verbeteren om toegang te krijgen tot overheidsopdrachten. In de praktijk betekent dit dat aanbestedende overheidsdiensten niet een specifiek keurmerk als eis mogen opnemen. Zowel FSC- als PEFC-certificaten moeten dan worden geaccepteerd.

De nieuwe aanbestedingswet zal nog worden behandeld in de Eerste Kamer. Een wetsvoorstel van het vorige kabinet werd door de senatoren afgewezen.”Een eerlijke aanbesteding is ook in het belang van de belastingbetaler”, aldus minister Verhagen. “Daardoor neemt de concurrentie toe, waardoor de prijs van het werk zakt en de kwaliteit stijgt.”

Ook mogen volgens het nieuwe wetsvoorstel opdrachten niet meer zonder goede reden worden geclusterd. Daardoor maken kleinere bedrijven meer kans. Een bedrijf met 120 vestigingen mag bijvoorbeeld de schoonmaak van alle overheidsgebouwen niet meer bundelen in één aanbesteding. De overheid mag ook geen onredelijke contractvoorwaarden meer stellen. Hierdoor hoeft een kleine ondernemer niet alle risico’s van een bouwproject te dragen, terwijl die zich onmogelijk daartegen kan verzekeren.

16-02-2012 2:00

Doc-Work, verhuurder van flexibele werkplekken, opent een vestiging in New Babylon Den Haag. Dit biedt zelfstandige professionals en (kleine) bedrijven de mogelijkheid om op een toplocatie naast station Den Haag Centraal op flexibele basis een werkplek of vergaderruimte te huren. In dit moderne kantoorgebouw zijn alle faciliteiten aanwezig voor iedereen die wil werken in een professionele omgeving en een flexibele huurperiode verlangt.

Doc-Work heeft tevens een vestiging in Breda. De vestiging in Den Haag opent in maart haar deuren.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan New Babylon in Den Haag. Met luxe appartementen, state of the art kantoren, een winkelcentrum, fitnesscentrum, een hotel en diverse restaurants vormt New Babylon een stad in een stad waar 24/7 wat te beleven valt. Het New Babylon Business Center (NBC The Hague) is het zakelijke deel van dit hele plan. Doc-Work start met 1.500 vierkante meter binnen het NBC en heeft de mogelijkheid door te groeien naar 2.500 vierkante meter.

Doc-Work is volgens de organisatie zelf een innovatief concept dat 'een hele nieuwe manier van flexibel werken' biedt. De doelgroep bestaat uit zelfstandige professionals en kleine bedrijven die een moderne, comfortabele en betaalbare werkplek zoeken met flexibele huurtermijnen. Doc-Work verhuurt flexplekken in een open ruimte, zelfstandige kantoorruimtes en vergaderruimtes. De huurtermijn is altijd op flexibele basis, variërend van een uur tot een dag, een maand of een jaar. Er is een eigen receptie, gezamenlijke faciliteiten zoals een meeting place met bar, kopieer- en printapparatuur, internet en er zijn pantry’s voor koffie en thee. In de eerste opzet is er ruimte voor honderdzestig Doc-Workers.

Doc-Work Den Haag biedt faciliteiten voor een dynamische kantooromgeving en is gunstig gelegen. “Door de praktische ligging naast station Den Haag Centraal én met ruime ondergrondse parkeermogelijkheid is het NBC vanuit het hele land heel goed bereikbaar. Ideaal voor flexibele ondernemers, voor mensen die onderweg een plek zoeken om een paar uurtjes te werken en als meeting point voor zakelijke afspraken. Alles is aanwezig, dus het is een kwestie van plug and work”, aldus Paul Weenink, directeur Doc-Work.Voor meer info zie http://www.doc-work.nl/

16-02-2012 2:00

In liefde is alles geoorloofd. Dat vindt 45 procent van de Nederlandse werknemers. Zij vinden dan ook dat daten met een collega moet kunnen. Daarnaast geeft 15 procent aan het niet bezwaarlijk te vinden als collega’s met elkaar daten, maar zij stellen wel als voorwaarde dat de één geen manager van de ander is. Dit blijkt uit online onderzoek van Unique onder 555 respondenten.

Het bezwaar tegen een date met een leidinggevende gaat voor een ander deel van de ondervraagden helemaal niet op. 8 Procent van de werknemers wil juist daten met een manager. Zij gaven aan: voor promotie doe ik alles! Toch is een liefdesrelatie met een collega voor een derde (32 procent) van de werknemers wel een taboe. Voor hen geldt dat zij nog liever ontslag nemen, dan met een collega daten.

“Rond Valentijnsdag peilen we inmiddels al 3 jaar achtereen de stand van liefde op de werkvloer”, aldus Raymond Puts, algemeen directeur bij Unique. “De mate waarin liefde voorkomt zien we niet echt veranderen, maar wel de manier waarop men ernaar kijkt. In 2010 was het nog 24 procent die flirten met een leidinggevende not done vond, nu ligt dat percentage maar liefst 10 procent lager.”
 

15-02-2012 8:57

De tweede editie van ContRact staat rood omcirkeld in de agenda van menig opdrachtgever en toeleverancier uit de projectmarkt. Op 13 en 14 juni aanstaande vindt in Brussel dit business to business evenement plaats, dat vraag en aanbod van de projectmarkt samenbrengt.

ContRact biedt de professional innovatieve en doelgerichte internationale interieurcollecties voor:

• hotels, bars, restaurants en lounges;
• de zorgsector (woon- en zorgcentra, ziekenhuizen, revalidatieinstellingen);
• de totaalinrichting van kantoren en bedrijven;
• de inrichting van openbare gebouwen en ruimtes, scholen, universiteiten, cultuur-, sport- en leisurecentra.

 

 

De organisatie en de setting zijn berekend op efficiënt zakendoen en netwerken in een aangename levendige sfeer, met gratis eten en drinken, een goede bereikbaarheid en gratis toegang en parkeren. De locatie - in de gerenoveerde sheds van Tour&Taxis - in hartje Brussel leent zich uitstekend voor dit evenement.

 

Meer informatie: www.contract-contact.be

14-02-2012 10:00

Met ruim 9500 bezoekers kan de Intirio-organisatie tevreden zijn. Op de tweede beursdag (30 januari) werd er in België gestaakt en dat heeft een drukkend effect gehad. Op de andere beursdagen lag het bezoek op een vergelijkbaar niveau als vorig jaar.

De verdeling per land laat geen verschuivingen zien: 60 procent is afkomstig uit België, 35 procent uit Nederland en 5 procent uit Frankrijk en Luxemburg. Intirio is en blijft daarmee - in eigen terminologie - een echte BeneFlux-beurs. En hoewel de consumentenuitgaven aan interieurartikelen onder druk staan, sloot Intirio 2012 positiever af dan vooraf werd verwacht.

Uit de enquêtes na afloop van de beurs blijkt dat de meeste exposanten Intirio 2012 beoordelen als geslaagd. Zo ligt de algemene tevredenheid over de deelname hoger dan vorig jaar, toont men zich ruim tevreden over het aantal nieuwe contacten en valt de algemene tevredenheid over zowel kwantiteit als kwaliteit van de bezoekers en de nieuwe contacten op.

14-02-2012 9:30

De houtindustriegroep Metsäliitto Group verandert haar naam in Metsä Group en heeft een nieuwe huisstijl. De namen van de onderliggende divisies zijn ook gewijzigd. De nieuwe namen en de nieuwe identiteit vormen de laatste fase in een herstructurering van de groep. Het doel van het proces is geweest om een uniforme en concurrerende houtwerkende industriegroep te vormen.

De naam Metsä integreert alle sectoren duidelijk in een verenigde Metsä Group. De groep richt zich op vijf kernactiviteiten: houtproducten, cellulose, karton, tissue en papier, rondhout & bosdiensten. De nieuwe huisstijl heeft geen invloed op de structuur van de groep of de juridische status van de bedrijven. De naam van de moedermaatschappij, Metsaliitto Cooperative, verandert niet en dus blijft het een coöperatie.

Het nieuwe logo – een elandkop die nobel het bos in zijn gewei draagt en het woord Metsä (het Finse woord voor bos) -  en de nieuwe huisstijl communiceren dat de Metsä Group een verantwoordelijke en vernieuwende bosverwerkende industrie is die zijn oorsprong respecteert en sterker is dan voorheen. De groep is actief in de internationale markt en geeft in haar producten en diensten innovatie, klantgerichtheid en duurzaamheid op unieke wijze vorm.

Metsä Group is een coöperatie van ca. 125.000 boseigenaren, opgericht in 1934, met een omzet van EUR 5,4 miljard en 13.000 werknemers. De belangrijkste grondstof is hernieuwbaar hout geteeld in duurzame Scandinavische bossen.

14-02-2012 9:00

Kingspan richt op de vakbeurs Renovatie, 6 tot en met 8 maart in de Brabanthallen van ’s-Hertogenbosch, een Duurzaamheidspaviljoen in.

Frank Donkers, Managing Director Benelux: “We richten ons in 2012 meer op de maatschappelijke thema’s. Centraal staat deze editie de herontwikkeling en transformatie van vastgoed, bijvoorbeeld commercieel naar wooneenheden, maar daarnaast ook onderwerpen zoals asbestbestrijding. Wij integreren, in tegenstelling tot voorgaande jaren, alleen het inhoudelijke concept van het Duurzaamheidspaviljoen met de vakbeurs. Objectieve partijen krijgen de ruimte. Zij zoomen vooral in op de processen die bij herontwikkeling en transformatie van bestaande bouw komen kijken."

"In 2009 begonnen we met het Duurzaamheidspaviljoen omdat er een grote behoefte was naar kennis over duurzaam bouwen. De laatste jaren is het paviljoen van focus veranderd, zonder de eigenlijke insteek te verliezen, en nu zien we dat er grote behoefte is naar antwoorden op maatschappelijke vraagstukken. De focus ligt daarom deze editie op energiebesparing en het creëren van duurzaam vastgoed uit bestaande bouw. Maar ook asbestproblematiek komt onder andere aan bod. Bezoekers kunnen vooral rekenen op visies, best practices en de uitleg van processen. Alles speelt zich af op gebouwniveau. Kortom hoe gebouwen te conserveren, te renoveren en uiteindelijk te transformeren”, zegt Donkers.

Kingspan is de initiator van het Duurzaamheidspaviljoen. Donkers: “Maar wij willen uitsluitend objectieve informatie verstrekken aan de bezoekers. Bijvoorbeeld hoe aan de hand van Breeam en andere labels verbouwd kan worden. Het aanbod van het programma zal één-op-één aansluiten op de vraagstukken die leven onder aannemers, architecten en projectontwikkelaars. Ons doel, en dat van de participerende partijen, is dat wij een impuls willen geven aan de leegstaande vierkante meters vastgoed in Nederland.”

Renovatie 2012, van 6 tot en met 8 maart 2012 in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch, is het nationale platform waar de professional een oplossing vindt voor diverse renovatievraagstukken. De vakbeurs is ontwikkeld voor iedereen die betrokken is bij het renoveren van woningen, bedrijfsgebouwen, ziekenhuizen, onderwijsinstellingen en andere gebouwen. Renovatie is nieuw een initiatief van VNU Exhibitions, organisator van onder andere de Internationale BouwBeurs, VSK, GEVEL, Elektrotechniek en Energie.

09-02-2012 9:44

Is het mogelijk om op een slimme manier kosten te besparen bij (her)huisvesting van kantoorhoudende organisaties? Thijs Huis in het Veld meent van wel. Hij werkt bij ontwikkelaar/dienstverlener Ipmmc. In de nieuwste editie van het vaktijdschrift Inside Information, dat volgende week verschijnt, rekent hij voor hoe ondernemers hun kosten met tientallen procenten kunnen terugdringen als het gaat om huisvesting en herhuisvesting.In een artikel met als kop ‘Het Nieuwe Besparen’ spreekt Huis in het Veld vanuit zijn dagelijkse ervaring over kostenreductie voor eindgebruikers. “De vastgoedmarkt verandert op dit moment erg snel. Ontwikkelaars, herontwikkelaars en bestemmers worden door veranderende marktomstandigheden gedwongen om naadloos aan te sluiten bij de wensen van de kantoorgebruiker. Hierdoor worden de investeringskosten voor de gebruiker fors lager. Daarnaast dalen ook de periodieke kosten. Door Het Nieuwe Werken is ruimtebehoefte per medewerker kleiner en door betere gebouwen dalen ook nog eens de energiekosten.”

De vraag is echter: hoeveel kosten kunnen eindgebruikers precies besparen op de huisvesting? Veel, beklemtoont Huis in het Veld, die constateert dat (her)ontwikkelaar en huurder veel meer samen optrekken. “De rollen zijn daarbij veranderd. Een opkomend model is dat de eindgebruiker een competitie uitschrijft aan (her)ontwikkelaars om het beste gebouw passend bij de wensen te krijgen... De huisvesting wordt daarbij direct integraal ontworpen voor de specifieke klant. Hiermee krijgt de eindgebruiker dus zelf direct invloed op uitstraling, duurzaamheid en layout van het gebouw. Gevolg: de kosten voor gewenste aanpassingen door de eindgebruiker kunnen flink worden gereduceerd. Deze besparing kan circa 20 procent van de investeringskosten bedragen.”

Behalve ‘Het Nieuwe Ontwikkelen’ kan ook Het Nieuwe Werken (HNW) een belangrijke bijdrage leveren. Het ruimteverslindende cellenkantoor is op zijn retour door HNW. In de huidige markt draait het om connectiviteit, eenvoudig kunnen communiceren. Hierbij moet het kantoor de medewerker kunnen opladen en emotioneel engageren met de visie van het bedrijf. Inspiratieloze afgesloten kamers passen daar steeds minder bij. De werkplekconcepten die hier wel bij passen, open en activiteit gerelateerde plekken, vragen om minder ruimte.
“Deze trend wordt zichtbaar in cijfers over werkplekken”, aldus Huis in het Veld, die in het artikel in Inside Information nader ingaat op deze cijfers en verwacht dat het aantal vierkante meters verhuurbaar vloeroppervlak (VVO) per werkplek verder (en versneld) zal dalen de komende jaren. “Met de toepassing van Het Nieuwe Werken zijn oppervlaktes van 12,0 tot 15,0 vierkante meter VVO per werkplek goed realiseerbaar.”

Volgens Huis in het Veld kunnen eindgebruikers relatief eenvoudig bijna 40 procent besparen op de directe huisvestingskosten ten opzichte van de situatie van 2003. “Dit is mogelijk wanneer… HNW wordt toegepast, er een geïntegreerd (her)ontwikkelproces plaatsvindt van gebouw en interieur en er wordt gekozen voor een duurzaam gebouw (vanaf Label B). De gerealiseerde besparing is dan enorm. Dit biedt voor huisvestingsmanagers grote mogelijkheden. Naast een verlichting van de lasten voor de organisatie, ontstaat er meer ruimte om huisvesting voor de mens hoogwaardig en inspirerend in te richten. Dat is Het Nieuwe Besparen”, aldus Huis in het Veld.
 

09-02-2012 9:03

Half Nederland stond in de file, maar op vrijdag 3 februari legden desondanks zestien deelnemers aan de Basiscursus Inrichtingskunde met goed gevolg het examen af. Zaalnamen als Kilimanjaro, Andes, Himalaya, Atlas wezen er al op dat deelnemers tot de toppen van hun kunnen zouden moeten gaan om tot mooie resultaten te komen.

Door de verslechterende weersomstandigheden met veel sneeuw ondervond een aantal kandidaten veel tegenwerking. Van Den Haag naar Ede per trein in meer dan 3 uur, of met de auto van Dronten naar Ede in 3 1/2 uur vormen niet bepaald een optimale voorbereiding voor een examen.

Desondanks gaven alle kandidaten er blijk van dat ze hun kennis van kantoorinrichting op een goed niveau hadden gebracht. Alle cursisten zijn geslaagd. Daarbij waren de scores: vijf keer cijfer 6, vijf keer cijfer 7,  vier keer cijfer 8 en twee keer cijfer 9. Gemiddeld een 7,2. Eén kandidaat was verhinderd vanwege ziekte en zal binnenkort het examen inhalen.

De geslaagden zijn:
Jolanda Jagt, Drentea Emmen
Gerard Lodder, Diakonessenhuis Utrecht
Viola van Gurp, Hoogerwerf for Office Vlaardingen
Marquerite Warbie, Hoogerwerf for Office Vlaardingen
Norbert van Asselen, Velto Zoeterwoude
Ruud Feimann, Velto Zoeterwoude
Pauline Blokland, Delta Lloyd Amsterdam
Fons Kanters, Office Dock Amsterdam
Pascal van der Sande, Haworth Vianen
Marijn de Witte, Haworth Vianen
Bertine Tromp, Wuestman Harderwijk
Nick van der Werf, Rocor Rotterdam
Dennis Wolf, Ahrend Inrichten Breda
Kenneth Sitaram, Ahrend Inrichten Amsterdam,
Daan Wieman, Dronten
Anja Bos, Gemeente Den Haag.

Gaandeweg het examen groeide de sneeuwlaag en werden de voorspellingen steeds slechter zodat de middagsessie is afgesloten zonder het gebruikelijke gezellige samenzijn van cursisten en examinatoren. Veilig naar huis was topprioriteit.
Als examinatoren traden aan: Henk ten Vaarwerk, GertJan Turk, Wolke Buijs, AnneMieke Willemsen, Rinus Vos, Frans Kleverlaan, Hanna van Leesten, Jos Flierman en Stef Wijnen.
 

07-02-2012 8:30

Op de Nederlandse kantorenmarkt staat begin 2012 circa 14 procent leeg van het totale aantal vierkante meters. Toch worden er nog altijd nieuwe kantoorpanden neergezet. Dit komt deels doordat de huidige kantorenvoorraad niet geschikt is voor de toekomstige gebruikersvraag. Dit vindt per saldo 24 procent van de kantoorhoudende bedrijven en 33 procent van de beleggers. Onder ontwikkelaars komt dat saldo uit op 5 procent. Op de vraag welke strategie het meest geschikt is in de strijd tegen leegstand, is een restrictief grondbeleid van gemeenten de grootste gemene deler. Dit blijkt uit onderzoek van BouwKennis.

Voor de Kantoren Monitor 2012 is een enquête gehouden onder beleggers en projectontwikkelaars die actief zijn op de kantorenmarkt. In het kader van de leegstand is gevraagd: ‘Hoe succesvol zijn de volgende oplossingen in de strijd tegen de leegstand?’ De antwoordmogelijkheden werden beperkt tot zes gangbare voorstellen: een restrictief grondbeleid bij gemeenten, een herbestemmingsplicht voor eigenaren, een bouwstop, een meter-voor-meteraanpak, een verduurzamingsplicht en een leegstandsheffing.

Logischerwijs voelen ontwikkelaars weinig voor een bouwstop, aangezien dit conflicteert met hun eigen broodwinning. Indien een ontwikkelaar een kantoor kan realiseren waar interesse in is, dan betekent dat voor hem omzet. Daarom zullen ontwikkelaars niet snel uit principe voor een bouwstop zijn. Ontwikkelaars zien het meeste in een restrictief grondbeleid bij gemeentes (6,6). Dat komt waarschijnlijk doordat nieuwbouw dan niet helemaal van de agenda verdwijnt. Het laat ruimte over voor het realiseren van nieuwe panden, indien daar vraag naar is. Een herbestemmingsplicht en een meter-voor-meteraanpak worden respectievelijk beoordeeld met een 6,2 en een 6,1.

Beleggers neigen naar een strategie waarbij extra meters worden gemeden. Dat uit zich in een relatief hoge beoordeling van een bouwstop en de meter-voor-meteraanpak (beide 6,6). Mogelijk komt dit doordat beleggers bang zijn dat de waarde van hun kantoorpanden nog verder zal dalen als er meer bijgebouwd wordt. Extra meters betekent namelijk extra concurrentie voor hun huidige beleggingsportefeuille.

Ook geven beleggers een restrictief grondbeleid bij gemeenten een 6,5. Dat lijkt te conflicteren met de weerstand tegen een uitbreiding van het kantorenmetrage. Nieuwbouw op kwalitatief hoogwaardige locaties is echter een segment waar beleggers behoefte aan hebben. In een plicht tot herbestemming (5,4) of verduurzaming (4,9) zij zien zij weinig heil.

BouwKennis Kantoren Monitor 2012
De BouwKennis Kantoren Monitor 2012 geeft een overzicht van de belangrijkste cijfers en trends op de kantorenmarkt. Het bevat een deskresearchdeel en een onderzoeksdeel. Het deskresearch bespreekt de marktomvang, geeft een beschrijving van de actoren op de kantorenmarkt en verklaart hoe de huidige situatie van overaanbod heeft kunnen ontstaan. In het onderzoeksdeel worden de resultaten uit een grootschalige enquête onder projectontwikkelaars, beleggers en kantoorgebruikers besproken.

06-02-2012 8:34

Uitzendorganisatie Wiver  heeft onlangs haar kostenbesparende reistijdkiller-concept landelijk geïntroduceerd.  Wiver maakt forse kostenbesparingen mogelijk door personeel te laten starten op de werklocatie en niet, zoals gebruikelijk, op de vestiging. Verschillende grote klanten van Wiver werken al naar volle tevredenheid volgens dit concept.

 

Onder de naam Wiver Totaal heeft de uitzendorganisatie een formule ontwikkeld voor o.a. projectinrichters. Rondom de inzet van inleen personeel levert Wiver een dienstenpakket dat erop is gericht de organisatorische processen van de klant maximaal te ondersteunen en tegelijkertijd forse besparingen te realiseren.

 

Uniek in het Wiver Totaal concept is de zogenaamde reistijdkiller. Waarom betalen voor reistijd? Inleenpersoneel van Wiver start op de werklocatie en niet op uw vestiging. Dat betekent dat de klant alleen betaalt voor daadwerkelijk productieve uren en niet voor reistijd. Daarmee kunnen forse besparingen worden gerealiseerd.

 

‘Wiver garandeert een landelijke dekking. Vanuit acht strategisch gekozen vestigingen en met een royaal eigen wagenpark is Wiver in staat door het hele land personeel te leveren. Daarmee komt de Wiver tegemoet aan de vraag van veelal landelijk opererende bedrijven in de projectinrichting.’ aldus de uitzendorganisatie.

06-02-2012 8:12

Externe ICT’ers en leveranciers van hardware lijken als eerste de dupe te worden van de crisis. Ook de overheidssector voelt de pijn: voor het eerst sinds het ontstaan van de crisis snijden overheidsorganisaties in budgetten. Dit blijkt uit de Ernst & Young ICT Barometer onder 600 managers en professionals in het bedrijfsleven en bij de overheid.

 

Hoewel een meerderheid van de ondervraagden nog steeds rekent op een stijging van de ICT-bestedingen, gaan de uitgaven aan hardware voor het eerst sinds 2009 dalen. Daarvan is met name sprake in de dienstverlening en bij de overheid. Anders dan in de overige sectoren het geval is, zet de overheidssector ook het mes in de uitgaven aan software. Het optimisme dat de overheidssector in oktober 2011 nog liet zien, is volledig verdwenen.  Ook het beeld voor externe ICT-services is weinig positief. De verwachte bestedingen aan deze diensten zakken bijna over de hele linie weg.

 

De vraag naar externe ICT’ers nam het afgelopen kwartaal al af. Externe ICT’ers vormen daarmee de eerste slachtoffers van de crisis. In de dienstverlening en bij de overheid stond de positie van externe ICT’ers het meest onder druk. Vooral bij ondernemingen met meer dan 500 werknemers zijn ze uit de gratie.

 

De ICT Indicator daalt van een niveau van 89 punten in oktober 2011 naar 75 punten nu; het doelniveau van de ICT Horizon bevindt zich op 86 punten en daarmee is de groeiverwachting negatief. Casper Kruijt, partner bij Ernst & Young, constateert dat de uitkomsten van deze ICT Barometer er op wijzen dat de moeilijke economische omstandigheden nu op meerdere plaatsen echt pijn gaan doen. “Externe ICT’ers zullen gaan merken dat bedrijven even minder behoefte hebben aan hun diensten. Het is een normaal beeld dat externe ICT’ers de eerste slachtoffers van economische tegenslag zijn, maar tot nu toe wisten zij de dans nog te ontspringen.”

 

Kruijt signaleert daarnaast dat er bij de overheid klappen gaan vallen. “Met name overheidsorganisaties met meer dan 500 werknemers nemen nu maatregelen. Ze schroeven hun bestedingen aan hardware en vooral software terug. Dat is opvallend, want tijdens de crisis van 2009 was de overheid de enige sector die niet het mes in de ICT-bestedingen zette. Bij de overheid staat het water kennelijk tot aan de lippen.”

 

De afname van budgetten voor hardware en externe ICT-services betekent slecht nieuws voor de toeleverende bedrijven. Vooral ondernemingen met meer dan 500 werknemers en het kleinbedrijf snijden fors in de uitgaven voor ICT. “Uit ons onderzoek blijkt dat alleen onder middelgrote bedrijven er nog animo is om te investeren in ICT”, zegt Kruijt. “Maar daarmee hebben we het enige lichtpuntje in de uitkomsten van deze ICT Barometer ook wel gehad.”

03-02-2012 10:57

Lyreco is onlangs een strategisch partnerschap aangegaan met Inforshop (Brazilië) en Marken (Argentinië), twee snelgroeiende, toonaangevende distributeurs van kantoorbenodigdheden in hun respectievelijke markten. Lyreco is Europees marktleider inzake kantoorbenodigdheden en daarnaast actief in Canada, Australië en Azië. Met deze twee nieuwe partnerships in Zuid-Amerika is Lyreco nu actief in 37 landen op vijf continenten.

Alledrie de partners zijn enthousiast over hun nieuwe samenwerking. “Wij kijken er enorm naar uit om een relatie op lange termijn aan te gaan en onze activiteiten verder te ontwikkelen met twee nieuwe partners die dezelfde waarden nastreven en servicegericht zijn. Deze partnerschappen bieden een unieke kans om te beginnen leveren aan onze wereldwijde klanten in Zuid-Amerika”, aldus Steve Law, CEO van Lyreco.

“Een partnerschap aangaan met een speler van het formaat en de geloofwaardigheid van Lyreco is iets om trots op te zijn. Wij delen dezelfde waarden, filosofie en inzet voor kwaliteit, gesteund door de ISO-certifering. Van nu af aan ga ik nog harder werken”, aldus José Mario Britto, CEO van Inforshop. “Dit is een belangrijke nieuwe stap voor de verdere ontwikkeling van ons bedrijf in Argentinië”, stelt Facundo Echavarria, CEO van Marken. ”Gesterkt door het wereldwijde leiderschap en de expertise van Lyreco zal Marken meer mogelijkheden hebben om waarde te creëren en nieuwe, innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor klanten in eigen land.”

03-02-2012 10:55

Op de beurs Gevel 2012 in Ahoy in Rotterdam is het nieuwe Slimbouwen-keurmerk geïntroduceerd. Het keurmerk staat voor toekomstbestendig efficiënt bouwen, duurzaamheid en is nog concurrerend ook. Dit vertaalt zich naar slimme producten, concepten, diensten en projecten. Slimbouwen ‘beloont’ deze gebouwen, producten en concepten die hier op een efficiënte manier mee omgaan. Hiermee reageert Slimbouwen op de conventionele wijze van bouwen.

Om in aanmerking te komen voor het Slimbouwen-keurmerk, worden inzendingen beoordeeld op flexibiliteit, reductie van volume en materiaal, efficiëntie in bouwproces en exploitatie en duurzaamheid in brede zin. Een expertcommissie beoordeelt de inzendingen door deze te benchmarken met andere projecten en producten.

Het eerste Slimbouwen-keurmerk werd eveneens tijdens de Gevel 2012 uitgereikt en wel aan het concept ‘De Reactieve Gevel’. De [E]novatie Gevel ontving een nominatie voor het Slimbouwen-keurmerk.

02-02-2012 2:00

Tijdens Paperworld in Frankfurt, de internationale beurs voor papier, office supplies en stationary, is de ISPA&Innovation ‘product of the year award’ in de categorie ‘Office items and supplies’ toegekend aan Jalema’s Premium Line.

Premium Line is een nieuwe reeks luxueuze (‘CEO-level’) bureau- en filing accessoires, bedoeld voor het (tijdelijk) opbergen van documenten en bureaubenodigdheden. De jury beoordeelde de producten op criteria als innovatie, kwaliteit, presentatie en duurzaamheid. Exclusief design en een doordachte toepassing van kwaliteitsmaterialen kenmerken de lijn waarmee het hogere marktsegment wordt bediend. De materialen (antracietgrijs ABS en heldere kunststof) combineren met moderne digitale kantoorbenodigdheden zoals smartphone en notebook. Het flexibele interieur van het pennenbakje voorziet in speciale vakjes voor bijvoorbeeld USB-sticks.

De lijn werd in Frankfurt gepresenteerd in de Jalema-stand die als thema 'Dutch Design' had meegekregen. Daarmee gaf Jalema uit Reuver een visitekaartje af dat elan en toekomstgerichte visie uitstraalt. Als enige fabrikant op het gebied van office en information management (archiefoplossingen, archiefopslag, digitale oplossingen) produceert Jalema niet alleen nog in Nederland, maar breidt haar productiefaciliteiten hier zelfs nog verder uit. Nieuwe productlijnen voor zowel het office-segment als op het gebied van information management zijn in ontwikkeling.

Naast de introductie van Premium Line was er op de beurs veel aandacht voor het Re-Solution programma (100 procent gerecycled materiaal), dat verder werd uitgebreid en nu ook leverbaar is in de kleuren blauw en grijs. Aan het bekende gamma Secolor-mappen zijn producten toegevoegd uit het assortiment van de vorig jaar overgenomen mappenproducent Atlanta.

Jalema levert producten en diensten die tijd en ruimte besparen en een betere organisatie van het archief en werkplek tot doel hebben. Naast de productie van mappen, bedrijfsformulieren en bureau-accessoires beheert Jalema ook archieven van derden. Jalema's hoofdkantoor bevindt zich in Reuver. Daar wordt ook geproduceerd, net als in Hoogezand. Dochterondernemingen zijn er in Brussel (België), Briey (Frankrijk), Elkridge (VS) en Kempen (Duitsland). Export vindt plaats naar meer dan veertig landen.
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >