Nieuws


28-03-2011 11:00

Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam en TNT Post brengen vandaag  een nieuwe postzegelreeks op de markt genaamd 'Stad van Nederland'. Deze postzegel geeft gratis toegang tot de nieuwe permanente tentoonstelling in het Nai. De tentoonstelling opent 1 juli zijn deuren. hier al de expositie ‘Stad van Nederland – Voel wat de stad met je doet beginnen. De tentoonstelling stuurt bezoekers heen en weer tussen bewondering en afstuw in een stad die is opgebouwd uit maquettes.

Op de postzegel zijn vijf nog niet verwezenlijkte ontwerpen te zien. Deze postzegels zijn voorzien van het Augmented Reality (AR), een techniek die computergemaakte beelden toevoegt aan een rechtstreekse beelden.  Om dit te verwezenlijken moet de postzegel voor de camera worden gehouden en komen de ontwerpen driedimensionaal in lezen. Dit kan via de website www.toekomstinbeweging.nl. wanneer het hele postzegel vel gescand wordt zal de het gebouw van het Architecteninstituut in beeld komen. Tevens kunnen op de website de vrijkaarten worden aangevraagd. Dit mag met een gebruikte of ongebruikte postzegel. Er zijn 4,2 miljoen zegels beschikbaar.  Volgens de woordvoerster zijn het de eerste postzegels ter wereld met deze techniek.

27-03-2011 8:00

In de meeste van de 15.000 schoolgebouwen in de Benelux is het binnenmilieu ongezond. Op een studiedag rond ‘gezonde scholen’ in het Belgische Hasselt bespraken architecten samen met zo'n 70 Limburgse verantwoordelijken onlangs hoe zij gebouwen kunnen aanpassen. “Geld is het grootste obstakel”, aldus Rik Boulogne van het Centrum voor gezonde scholen.

Scholen die recentelijk gebouwd zijn, voldoen in de regel aan de eisen op het gebied van gezondheid en binnenklimaat. "Maar in oudere complexen is het vaak huilen met de pet op. Nochtans kunnen soms belangrijke resultaten geboekt worden met relatief kleine ingrepen.”

Volgens Boulogne zijn er zes grote problemen: de slechte kwaliteit van de binnenlucht door povere ventilatie, het ondoelmatig en slecht verlichten van de klaslokalen, het thermisch comfort in de lokalen waardoor temperaturen te hoog of te laag zijn, akoestische problemen waardoor slechte verstaanbaarheid optreedt, een onaangepast schoolmeubilair dat rugklachten veroorzaakt en slechte isolatie van de gebouwen waardoor de energiefactuur oploopt.

“Scholen zijn gevoelig wanneer het hen geld kost en dus pakken ze vaak eerst de energiefactuur aan, zodat die beheersbaar wordt. Een goede zaak, maar in combinatie met bijvoorbeeld nieuwe ramen en betere ventilatie kunnen de resultaten nog veel beter. Nu is het aan de scholen zelf om initiatieven te nemen op hun maat.”

 

26-03-2011 8:30

Amsterdam ArenA, het grootste stadion van Nederland voor voetbal, live-concerten, entertainment en business events wordt ingrijpend gemoderniseerd. Deze modernisering betekent ondermeer een kwaliteitsimpuls van de huidige gebouwvoorzieningen, verbetering van de veiligheid en toegankelijkheid.

Duurzaamheid is het credo tijdens de uitbreiding, die zo’n 18 maanden gaat duren. Het betekent volgens het stadion een grote stap op weg naar een klimaatneutraal stadion in 2015. 

De modernisering begint met de aanpak van het Hoofdgebouw van de Amsterdam ArenA. De hospitality ruimtes worden vergroot, de veiligheid en toegankelijkheid worden verbeterd en de kwaliteit van alle voorzieningen zal een grote impuls krijgen. Extra liften en roltrappen zijn in het plan opgenomen in een centraal gelegen nieuwe kern in het hart van het gebouw en er komt een inpandige verbinding tussen het Hoofdgebouw en Entreegebouw.

De nieuwe hoofdstructuur van het gebouw moet ervoor zorgen dat de wayfinding gemakkelijker, overzichtelijker en veiliger is. De officiële start is op 4 april, de oplevering is 18 maanden later. De werkzaamheden staan de evenementen en gebruik van de Amsterdam ArenA ondertussen niet in de weg.

Met deze modernisering van het Hoofdgebouw bereikt de Amsterdam ArenA al de helft van de doelstellingen van een klimaatneutraal stadion in 2015. Zo worden de bouwtechnische maatregelen gecombineerd met een nieuw gebouwbeheerssysteem waardoor het monitoren en sturen van de energiestromen voor elke ruimte centraal gebeurt. Middels ‘state of the art’-technologie hoeft er minder verwarmd of gekoeld te worden.

25-03-2011 12:02

Studenten en starters blijken traditioneel op het gebied van werk. Het Nieuwe Werken is dan ook niet populair onder deze groep. Dat blijkt uit onderzoek van Studentalent onder 1.800 hbo- en wo-studenten en starters. Studenten en starters hechten weinig waarde aan thuiswerken, een flexibele werkplek of flexibele kantoortijden. 73 procent werkt namelijk het liefst op kantoor. Jong hoogopgeleid talent vindt vooral sfeer, leuke collega's, opleiding en ontwikkeling belangrijke voorwaarden bij de keuze van een baan.

Wanneer studenten en starters de arbeidsmarkt op gaan, oriënteren zij zich bijna altijd online. Dit doen zij vooral via Google (92 procent). In de werving blijkt een recruitmentsite een belangrijk middel om met de doelgroep te communiceren. De onderzochte groep blijkt nauwelijks waarde te hechten aan foto’s en filmpjes (8 procent) op de site van de potentiële werkgever; deze vertegenwoordigen volgens hen niet het echte verhaal van het bedrijf. Wel vinden ze de missie en visie van een organisatie belangrijk.

De grootste afknapper op de site van een mogelijke werkgever is het ontbreken van contactgegevens (37 procent). In het reageren op openstaande vacatures zijn studenten en starters ook traditioneel, het overgrote deel (78 procent) verkiest een mail met cv boven het invullen van een webformulier of een profiel op LinkedIn. Studenten en starters worden vooral lid van een bedrijfsnetwerk op social media omdat zij dat bedrijf 'gewoon leuk' vinden (57 procent). Openstaande vacatures zijn slechts voor een kwart een reden om een bedrijf te volgen.

Het mkb blijft het meest populair onder studenten en starters. Zij staan niet te trappelen om direct een eigen bedrijf (6 procent) te beginnen, want ze willen graag ervaring opdoen. Dat doen zij het liefst bij een internationaal of commercieel bedrijf.

23-03-2011 11:30

Hom3decorator.nl biedt consumenten voor het eerst de mogelijkheid om nieuwe meubels direct in een foto van hun eigen huiskamer te plaatsen. Een collectie kan nu zowel in de winkel als online meteen door consumenten gezien worden zoals ze bedoeld is: in de eigen leefomgeving. Ook voor makelaars heeft hom3decorator grote toegevoegde waarde. Op makelaarssites, waaronder Jaap.nl, kunnen consumenten hun droomhuis namelijk meteen inrichten. Voor woonwinkels en fabrikanten betekent dat een manier om hun collectie aan honderdduizenden bezoekers aan te bieden.

Consumenten zijn vaak terughoudend over grote meubelaankopen, omdat ze niet goed kunnen inschatten hoe die nieuwe tafel, kast of bank in hun huis staat. Dankzij hom3decorator kunnen ze nu direct in de winkel en online kijken of de gewenste aankoop goed staat en past - zonder dat daar een bestelbus voor nodig is.‘Voor woonwinkels is dit interessant omdat onze try before you buy-aanpak de drempel voor consumenten enorm verlaagt,’ zegt initiatiefnemer Joost Reimert. Een ander voordeel is het grote bereik van hom3decorator, dat een brede en snelle verspreiding van de collectie mogelijk maakt.’ Consumenten kunnen concepten en producten makkelijk delen via de Facebook-app, Hyves en e-mail. Binnen een paar maanden gaan ook de apps voor iPad en iPhone live.

Naast de verspreiding op grote huizensites, biedt hom3decorator partners de mogelijkheid om hun collectie op de eigen site én die van hom3decorator te laten draaien. Door de samenwerking met interieurwinkels, meubelfabrikanten en designers staat home3decorator.nl altijd vol met de nieuwste en meest trendy producten op interieurgebied. Bedrijven die vanaf de introductie met hom3decorator samenwerken, zijn onder meer: Artifort, Bert Plantagie, Ghyczy, Rivièra Maison, Interstuhl, 0900design, Fatboy, Planet Little (met meubels van Jan des Bouvrie en Piet Boon), Dru en Jotul, Vloerkleden.nl, Kunsthuizen; en woonportals jaap.nl, wonenonline.nl, gimmii.nl en kijkmijnhuis.nl.

22-03-2011 10:30

41 Procent van de in totaal veertienduizend respondenten vindt het een goed idee om thuis de werkdag te beginnen en af te sluiten. Op die manier kunnen files vermeden worden. Bijna 47 procent van de deelnemers vindt dat het geen probleem moet zijn om als ouder op woensdagmiddag, als de kinderen vrij zijn, thuis te werken. Het Nieuwe Werken betekent volgens de respondenten echter niet dat kantoren opgeheven kunnen worden en iedereen thuis kan werken. Er wordt grote waarde gehecht aan persoonlijk contact bij belangrijke momenten. Het onderzoek naar de mening over Het Nieuwe Werken werd gehouden in opdracht van de Stichting Natuur en Milieu.

22-03-2011 10:00

Humanscale zal dit voorjaar een eigen showroom openen in Amsterdam.  Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf ontwikkelt en produceert ergonomische producten voor de werkplek, zoals monitorarmen, verlichtingsarmaturen, bureaustoelen en specialistische oplossingen voor de gezondheidszorg. Humanscale ontplooide ruim een jaar geleden haar eerste zelfstandige activiteiten in de Benelux en streeft naar een wereldwijde aanwezigheid en eenduidige positionering. De opening van een showroom in Amsterdam is dan ook een vanzelfsprekende stap in deze strategie.

 Tim Hutchings, President International van Humanscale, is verheugd met de komst van de showroom: “We willen onze afnemers in de Benelux van dienst zijn met een omgeving waarin onze producten optimaal tot hun recht komen en onze filosofie zichtbaar en zelfs tastbaar zal zijn. We hebben een succesvolle entree in de Benelux gemaakt. De omzet ontwikkelt zich volgens plan en deze showroom is dan ook een logisch vervolg”.

Er is een geschikte locatie gevonden in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam. Het gebied met gerestaureerd industrieel erfgoed, hippe designwinkels en  moderne architectuur sluit perfect aan op de kosmopolitische uitstraling van Humanscale. De ruimte met een bescheiden vloeroppervlakte van 70 vierkante meter, zal functioneren als ‘working’ showroom en de ingebruikname staat gepland voor het komend voorjaar.

18-03-2011 15:53

Energiezuinige gebouwen (met een groen energielabel) scoren gemiddeld beter qua huurprijs dan niet-zuinige gebouwen. Onderzoek van Universiteit Maastricht en RSM Erasmus Universiteit wijst uit dat minder zuinige kantoren (energielabelklassen D of lager) gemiddeld een 6,5% lagere huurprijs opbrengen dan zuinige kantoren (label C of hoger).Wanneer gebouwen in de nabijheid van stations en andere voorzieningen zijn gelegen, heeft dat juist een positief effect op de huurprijs.

De studie werd uitgevoerd door dr. Nils Kok (Universiteit Maastricht) en dr. Maarten Jennen (Erasmus Universiteit) in opdracht van DTZ Zadelhoff en Agentschap NL. Een andere uitkomst is dat de nabijheid van een treinstation een significant effect op de huur heeft. Als de afstand tot het dichtstbijzijnde station met een kilometer toeneemt, resulteert dat in een huurprijsdaling van circa 13 procent.

De onderzoeksresultaten zijn afgeleid uit een statistische analyse van ruim 1.100 huurtransacties, op basis van de energielabel-database, gekoppeld aan transactiedata van de drie grootste Nederlandse makelaars. Het onderzoek corrigeert voor de belangrijkste huurprijsbepalende factoren van kantoorruimte: locatie, leeftijd en grootte van kantoorgebouwen. Albert Hulshoff van Agentschap NL: “Beleggers beseften al dat duurzaamheid rendeert, maarhet is nu ook op basis van wetenschappelijk onderzoek aangetoond.”

De resultaten uit dit onderzoek staan in lijn met eerdere onderzoeksresultaten voor de Amerikaanse kantorenmarkt. Nils Kok: “Onze bevindingen hebben belangrijke implicaties voor de portefeuilles van beleggers op de Nederlandse kantorenmarkt, maar ook voor vastgoedfinanciers en taxateurs. De huurprijsontwikkelingen van onzuinige en zuinige kantoorpanden lopen sinds 2009 sterk uiteen. Ook bereikbaarheid betaalt.” Medeonderzoeker Maarten Jennen vult aan: “Zowel energiezuinigheid als bereikbaarheid zijn direct meetbare elementen van duurzaamheid. Beide elementen hebben een directe impact op de waardeontwikkeling van zowel ‘niet-groene’, onzuinige panden als kantoren op traditionele, ‘monofunctionele’ locaties.”

Frank van der Sluys, hoofd Research DTZ Zadelhoff: “Onder beleggers is vooral belangstelling voor kwalitatief goede producten. Duurzame gebouwen met langlopende huurcontracten op goede locaties, die uitstekend bereikbaar zijn. Er is kwalitatieve schaarste op stationslocaties in grote steden, locaties met voldoende parkeermogelijkheden en locaties met een positieve stadsbeleving.”

17-03-2011 10:00

Een vaste werkplek kan bij werknemers in Nederland op meer waardering rekenen dan een flexplek. Uit het jaarlijkse onderzoek van Integron naar facility beleving blijkt dat een vaste werkplek op een rapportcijfer 7,4 mag rekenen, terwijl een flexibele werkplek 7,2 scoort. Het verschil komt vooral tot uiting in de waardering voor de instelbaarheid van de bureaustoel (7,9 t.o.v. 7,5) en de kwaliteit van het inloggen en het uitlezen van e-mail (7,4 t.o.v. 7,1). In heel Nederland beschikt 18 procent van de werknemers over een flexplek; 44 procent heeft een vaste werkplek en 38 procent zit zelden tot nooit achter een bureau.

De algehele waardering voor de werkplek daalde van een 7,5 naar een 7,4 en ligt nu iets onder het gemiddelde van alle facilitaire diensten (7,5). De waardering voor het binnenklimaat is met 6,3 met afstand het laagst van alle onderzochte onderdelen en daalde zelfs met 0,1 ten opzichte van een jaar eerder. Het is met name de mate waarin een werknemer zelf invloed kan uitoefenen op het binnenklimaat, die negatief (5,8) wordt gewaardeerd. Een op de zeven werknemers in Nederland had afgelopen jaar gezondheidsklachten als gevolg van het binnenklimaat op zijn werkplek. De meest voorkomende klacht is hoofdpijn, gevolgd door droge ogen en astma- en andere luchtwegproblemen.De waardering voor de print- en kopieeromgeving steeg van een 7,7 naar een bovengemiddelde 7,9. De dienstverlening op dit onderdeel scoort in eigen beheer beter (8,0) dan in uitbestede vorm (7,8). Dit verschil komt met name tot uiting in de beschikbaarheid.

Het representatieve onderzoek van Integron onder 4.400 werknemers van organisaties met ten minste vijftig medewerkers besloeg elf kwaliteitsgebieden: gebouw, schoonmaak, catering, werkplek, klimaat, beveiliging, receptie, servicedesk, kopieer- en printomgeving, afval en automaten. Het rapportcijfer voor het totaal van de facilitaire taken steeg van 7,4 naar 7,5. Desondanks vindt 49 procent van de werknemers dat de facilitaire dienstverlening voor verbetering vatbaar is. Leidinggevenden en jongeren zijn over het algemeen iets positiever dan het gemiddelde.

15-03-2011 9:30

Werknemers die voortdurend worden blootgesteld aan een werkomgeving met veel lawaai, hebben twee keer zoveel kans op ernstige hartklachten. Onder de vijftig jaar is er volgens de onderzoekers zelfs een verviervoudiging van het risico. Aanhoudend lawaai zorgt niet alleen voor extra stress maar het uitgebreide onderzoek aan de University of British Columbia wijst verder uit dat dergelijke werknemers een groter risico lopen op zwaarlijvigheid en ook meer blijken te roken.

14-03-2011 11:30

Eckhart en Giorgetti organiseren een vernissage in de showroom van Giorgetti in Den Haag.

Op zaterdag 19 maart aanstaande is van 12 tot 16 uur in de middag de showroom van Giorgettie geopend.  Onder het genot van een hapje en drankje worden er professionele ontwerpsessies aangeboden. Dit is tevens op afspraak.

Wanneer u een plattegrond meebrengt kunnen de interieurarchitecten u een advies en ontwerpsessie geven tevens kunnen zij u schetsmatig assisteren met mogelijkheden en opties voor het interieur van uw woning of kantoor.

14-03-2011 11:02

Koninklijke Ahrend NV is in Berlijn onderscheiden met de Cradle-to-cradle Company Award. Ahrend kreeg de prijs vanwege prestaties op het gebied van het verduurzamen van haar bedrijfsvoering. De inrichter treedt hiermee toe tot de mondiale ‘Champions League’ van cradle-to-cradleondernemingen, waartoe in Nederland ook bijvoorbeeld Desso en Van Gansewinkel behoren.  Ahrend is de enige inrichter die deze prijs te beurt valt.

Samen met C2C-organisatie EPEA neemt Ahrend deel aan een groot aantal innovatieve projecten. Deze zijn gericht op de toepassing van nieuwe materialen, het sluiten van de kringlopen, CO2-neutraal en waar mogelijk zelfs energiepositief produceren (dat wil zeggen per saldo meer energie produceren dan consumeren). Twee van deze projecten hebben betrekking op het recyclen van schuim en het vervangen van chroom. Deze projecten moeten leiden tot nieuwe normen die breed toepasbaar zijn binnen en buiten de inrichtingsbranche.

Voor Ahrend namen marketing- en communicatiemanager Remon van Rijn en Paul Zuidema, directeur Sales West-Europa, de award in ontvangst uit handen van C2C-pionier Prof. Dr Michael Braungart. Bij de toekenning van de award was voor Braungart vooral het commitment van Ahrend om gehele bedrijfsvoering te ‘vercradlen’ van doorslaggevend belang.

Paul Zuidema: “Duurzaamheid ‘is here to stay’, en gaat hand in hand met werkelijke innovatie. C2C is een manier van denken die inmiddels zeer goed bij alle mensen binnen onze onderneming leeft. Alleen op die manier kun je werkelijk innovatief zijn.”

Remon van Rijn: “Dit is een geweldige erkenning voor onze inspanningen op C2C-gebied. Het ‘vercradlen’ van de bedrijfsvoering is niet eenvoudig en vereist – naast commitment van iedereen - aanzienlijke investeringen. De resultaten zijn echter zo spectaculair dat deze Award op zijn plaats is. We zijn ‘best in class’ en daar zijn we trots op.”

Inmiddels heeft Ahrend drie cradle-to-cradlecertificaten verkregen. Om in aanmerking te komen voor deze certificaten moeten de producten voldoen aan strenge en harde eisen op het gebied van materiaalkeuze, productiewijze, (de)montage en hergebruik.

De Duitse chemicus dr Michael Braungart is samen met de Amerikaanse architect William McDonough de bedenker van de cradle-to-cradle (‘van wieg tot wieg’) filosofie. Deze houdt in dat er bij industriële productie idealiter geen afval wordt gecreëerd en dat de productkringlopen volledig gesloten worden. Producten en materialen moeten ofwel worden verteerd, of een nuttig volgend leven krijgen. Bij het ontwerpen van nieuwe producten staat de cradle-to-cradlefilosofie centraal bij Ahrend. Materialen en onderdelen zijn recyclebaar, het gebruik van bijvoorbeeld lijm, chroom, giftige stoffen en vloeibare lak wordt vermeden.

10-03-2011 14:46

Het interieur van Hofstede Optiek in Den Haag is bekroond met de EuroShop Retail Design Award. Dit is de prijs van de meest vooraanstaande vakbeurs voor de retailbranche ter wereld. Nowotny Architecten heeft het ontwerp voor het winnende winkelinterieur gemaakt.
Architect Alexander Nowotny had in 2009 de opdracht gekregen om het eerder door hem ontworpen interieur te transformeren. Veranderingen in de opticienbranche en de wens van Hofstede om zich te onderscheiden lagen aan deze ingreep ten grondslag. “De winkel moest warmte, gastvrijheid, kwaliteit, mode en vernieuwing uitstralen en geen drempel veroorzaken”, zegt Nowotny.

De jury omschrijft het ontwerp als sculpturaal. “De harmonieuze compositie van organische, vloeiende vormen spreekt tot alle zintuigen en nodigt de klant op een rustige manier uit om met het tij mee te gaan en de geëtaleerde objecten vanuit steeds een andere hoek te bekijken. De presentatieplekken en de spiegels, die op zeer creatieve wijze zijn geïntegreerd in de muur, lijken de producten op een podium te zetten en maken van winkelen een artistieke ervaring.”

Behalve Hofstede Optiek werden nog twee winkels onderscheiden met de Euroshop-prijs. Het gaat om de Levi’s Flagship Store in Londen en warenhuis Jelmoli in Zürich

09-03-2011 11:47

Op 4 april 2011 organiseren stichting WoonWerk, Cbw-Mitex en het Home Trade Center een dag voor de aankomende interieurprofessional. Laatstejaars studenten van de vakopleidingen in Nederland zijn voor deze dag van harte uitgenodigd in het Home Trade Center in Nieuwegein. Het programma start om 10.00 uur en eindigt om 15.00 uur.

Op de volgende vragen zal op deze dag antwoord gegeven worden. Hoe start ik mijn loopbaan als interieuradviseur of als interieurstylist? Tevens wordt een workshop So you think you can decorate? gegeven en bezoekers zullen op de hoogte gesteld worden van de trends in 2011 en van enkele tips & tricks bij het starten van een eigen onderneming.

Voor meer informatie kijk op: www.hometradecenter.nl

08-03-2011 10:00

De Werkgeversvereniging~ICT, FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie hebben 1 maart 2011 een akkoord bereikt inzake een nieuwe CAO voor de Informatie-, Communicatie- en Kantoortechnologiebranche (ICK). De nieuwe CAO gaat in per 1 januari 2011 en heeft een looptijd van een jaar.

Het salaris van de medewerkers bij de bedrijven die de ICK-CAO hanteren, wordt per 1 januari 2011 verhoogd met 1,25 procent. De collectieve prestatiebeloning gaat van 1,3 procent naar 1,55 procent. Tevens is overeengekomen dat in de CAO aandacht wordt besteed aan de onderwerpen 'Telewerken' en 'Employability'. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar een pensioenscan voor deelnemers aan het Bedrijfstakpensioenfonds.Tenslotte bevelen CAO-partijen werkgevers aan een bijdrage te leveren aan het verhogen van de arbeidsparticipatie van Wajongers (jonggehandicapten). De definitieve tekst van de nieuwe ICK-CAO wordt de komende weken uitgewerkt.

De Werkgeversvereniging~ICT is onderdeel van ICT~Office en zij voert het onderhoud en beheer van de CAO voor de Informatie-, Communicatie- en Kantoortechnologiebranche en het Bedrijfstakpensioenfonds (ICK). Indien een bedrijf niet onder de werkingsfeer valt, kan vrijwillig van de ICK-CAO of het Bedrijfstakpensioenfonds of van beide gebruik worden gemaakt. Zie www.wgvict.nl.

08-03-2011 9:30

Kennisplatform voor de bouw SBR organiseert voor de vijfde keer het Nationaal Brandveiligheidscongres. Thema van dit lustrum is ‘Verbinden van kennis’. Met het oog op steeds complexere bouwopgaven is een nauwe samenwerking belangrijker dan ooit. ‘Wie geeft sturing in Nederland aan brandveiligheid?’ en ‘Is het wel wenselijk dat het toezicht steeds meer verschuift naar (gecertificeerde) private partijen?’ Maar ook: ‘Wat staat er in het nieuwe Bouwbesluit?” en “Hoe kom je tot een brandveilig ontwerp?’ Dit zijn vragen die deze dag aan de orde zullen komen. Het congres vindt plaats op 21 april in Spant! in Bussum.

Bouwopgaven worden steeds complexer. Functies in de stedelijke omgeving vind je steeds vaker terug in één gebouw(complex). Er is steeds meer mogelijk, bijvoorbeeld met digitale simulaties. Zo ontstaan alsmaar ingewikkelder gebouwvormen. Prachtig, maar ook lastig. Want hoe zorg je ervoor dat zulke gebouwen brandveilig zijn? Deze vragen vormen het uitgangspunt voor de vijfde editie van het Nationaal Brandveiligheidscongres.

Programma
Tijdens het plenaire ochtendprogramma wordt het centrale thema nader uitgewerkt. Dit gebeurt aan de hand van presentaties over het omgaan met kennis vanuit verschillende kennisdomeinen. Professor Helsloot, hoogleraar crisisbeheersing en fysieke veiligheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam gaat nader in op de organisatie van brandveiligheid in Nederland. Er zijn heel veel partijen betrokken bij de brandveiligheid van een gebouw. Wie beslist nu eigenlijk? Zijn we met onze rolverdeling klaar voor de toekomst?

Wico Ankersmit, algemeen directeur van de Vereniging BWT Nederland zoomt in op de vraag ‘Toezicht of toezien?’ Hoe gaan we integraal om met steeds complexere brandveiligheidsconcepten? Hoe moeten we daar tegenaan kijken vanuit de maatschappelijke verantwoordelijkheid van overheid, ontwerper, bouwer en gebruiker?

Vervolgens zal de stand van zaken met betrekking tot de brandveiligheidsontwikkeling in parallelsessies verder worden belicht. De middag begint met een nieuwe serie parallelsessies die vooral zullen ingaan op actuele thema’s die relevant zijn voor ontwerpvraagstukken. Daarna volgt een uitgebreid plenair deel waarin het oplossen van ontwerpvraagstukken centraal staat.

Voor wie?
Het congres is interessant voor iedereen die betrokken is bij brandveiligheid in gebouwen. Deelnemers van de afgelopen jaren waren: beleidsmakers, opdrachtgevers, ontwerpers, adviseurs, toetsers, brandpreventiemedewerkers, bouwers, installateurs, facility managers, verzekeraars, studenten en docenten.
 
Kijk voor meer informatie en om aan te melden op de volgende website: www.sbr.nl/nationaalbrandveiligheidscongres
 

05-03-2011 8:00

Op vrijdag 25 februari sloot bouwmanagementbureau MVRO haar deuren in Zaltbommel. Het bedrijf dat zich in de afgelopen jaren specialiseerde in bouwmanagement voor de retailbranche gaat verder in een nieuw, maar vooral groter kantoor. Vanaf maandag 28 februari is het hoofdkantoor van MVRO te vinden in Geldermalsen. Op diezelfde dag start Jolanda Zwaan als operationeel manager.

MVRO is in de afgelopen jaren fors gegroeid. Bij de start van het bureau waren er vijf medewerkers, inmiddels biedt het bouwmanagementbureau plaats aan meer dan dertig medewerkers. “Het pand in Zaltbommel werd uiteindelijk te krap”, vertelt Willem-Mathijs van der Aa, als projectleider bij MVRO nauw betrokken bij de verhuizing van zijn werkgever. Van der Aa vervolgt: “In Zaltbommel beschikten we over een oppervlakte van 650 vierkante meter. In Geldermalsen wordt dat maarliefst 860 vierkante meter.”

Als specialist in retailbouwmanagement heeft MVRO een duidelijk eigen stempel gedrukt op het nieuwe kantoor. Van der Aa: “We hebben het kantoor helemaal naar onze eigen smaak ingericht. Daarbij hebben we optimaal gebruik gemaakt van de aanwezige verlichting en installaties. Dankzij een verhoogde computervloer zijn alle kabels weggewerkt. Wat het nieuwe kantoor voor klanten bijzonder maakt is de ‘experience ruimte’. Hier kunnen klanten kennismaken met bijvoorbeeld nieuwe prototypes meubilair of verlichting.”

In Geldermalsen werkt MVRO vol passie verder voor opdrachtgevers en partners. Helemaal nu Jolanda Zwaan (43) als operationeel manager bij het bureau is gestart. Zwaan beschikt over zo’n twintig jaar ervaring, als projectleider in zowel de retailbranche als projectontwikkeling. Dat laatste beviel haar goed, al bleef de retail trekken: “Ik miste het hectische van deze branche, het gevoel er met z’n allen voor te gaan. Bij MVRO hoop en verwacht ik dat weer te vinden.”

04-03-2011 9:29

Job Dura, voorzitter van de raad van bestuur van Dura Vermeer, gaat deelnemen aan de jury voor de Duurzame Innovator Pitch 2011. Deze prijs werd in 2009 in het leven geroepen door de Dutch Green Building Council (DGBC).

Tot 1 mei kunnen startende en vernieuwende ondernemers inschrijven om mee te dingen naar een plaats bij de Duurzame Innovator Pitch. De winnaar ontvangt onder andere 10.000 euro. Tijdens de PROVADA 2011, van 7 tot 9 juni in Amsterdam RAI, krijgen tien geselecteerden de beschikking over standruimte om hun duurzame innovatie te presenteren aan de vastgoedsector.

Uit de inzendingen selecteert de jury tien innovaties. Deze worden eind mei bekendgemaakt via de website van de DGBC en vervolgens drie dagen tentoongesteld op de Green Market. Ze zijn daar voortdurend te bezichtigen voor alle bezoekers. Tijdens de beurs nomineert de jury vijf innovaties; na een pitch voor de jury wordt daaruit de uiteindelijke winnaar geselecteerd.

Na toetreding van Job Dura ziet de jury er als volgt uit:

  • Rob van Hattum, Inhoudelijk Directeur Science Center NEMO/Nationaal Centrum voor Wetenschap en Technologie en eindredacteur Wetenschap VPRO (juryvoorzitter).
  • Job Dura, voorzitter raad van bestuur Dura Vermeer.
  • Guus Berkhout, Fund Manager Triodos Vastgoedfonds.
  • Meiny Prins, Algemeen Directeur Priva en zakenvrouw van het jaar 2009.
  • Rene Savelsberg, Managing Director and CEO, SET Venture Partners.
  • Erik Steinmaier, Sector Banker Bouw & Vastgoed, ABN AMRO N.V.
  • Wijnanda Willemse, Adviseur Energie en Klimaat - gebouwde omgeving, Agentschap NL.

Meer informatie op www.provada.nl

03-03-2011 6:00

Nederlandse werknemers hadden op 31 december 2010 gemiddeld 18,5 vakantiedagen per persoon opgespaard. Dat staat gelijk aan 15 miljard euro. Het genoemde aantal vakantiedagen betreft opgespaarde rechten – ‘vakantiestuwmeren´.

In Nederland zijn volgens het CBS een kleine 4,5 miljoen voltijdsbanen. Samen zijn die banen goed voor 83 miljoen opgepotte vrije dagen. Een werkdag van 8 uur kost gemiddeld 176 euro. Dat betekent dat Nederlandse werkgevers voor 15 miljard euro bij hun werknemers in het krijt staan. AWVN, betrokken bij meer dan de helft van alle CAO’s, wil het aantal vrije dagen dat Nederlandse werknemers krijgen ‘bespreekbaar maken’ in het CAO-overleg.
 

01-03-2011 10:00

Onderzoek van Workplace Psychology wijst uit dat wanneer managers onbeleefd zijn op de werkvloer dit leidt tot een grote toename van het aantal fouten. Deze werknemers vragen voortaan namelijk in mindere mate om feedback en spreken niet meer over eventueel gemaakte fouten. Dat onbeleefdheid onder managers nogal eens voorkomt blijkt ook uit het onderzoek. 20 procent van de werkgevers is minstens één keer per week onbeleefd tegen een werknemer. Tweederde van de medewerkers geven zelfs aan dat ze één keer per maand een fikse uitbrander krijgen van hun werkgever.

01-03-2011 9:00

Kennisplatform voor de bouw SBR organiseert voor de vijfde keer het Nationaal Brandveiligheidscongres. Thema van dit lustrum is ‘Verbinden van kennis’. Met het oog op steeds complexere bouwopgaven is een nauwe samenwerking belangrijker dan ooit. ‘Wie geeft sturing in Nederland aan brandveiligheid?’ en ‘Is het wel wenselijk dat het toezicht steeds meer verschuift naar (gecertificeerde) private partijen?’ Maar ook: ‘Wat staat er in het nieuwe Bouwbesluit?” en “Hoe kom je tot een brandveilig ontwerp?’
Dit zijn vragen die deze dag aan de orde zullen komen. Het congres vindt plaats op 21 april in Spant! in Bussum.

Bouwopgaven worden steeds complexer. Functies in de stedelijke omgeving vind je steeds vaker terug in één gebouw(complex). Er is steeds meer mogelijk, bijvoorbeeld met digitale simulaties. Zo ontstaan alsmaar ingewikkelder gebouwvormen. Prachtig, maar ook lastig. Want hoe zorg je ervoor dat zulke gebouwen brandveilig zijn? Deze vragen vormen het uitgangspunt voor de vijfde editie van het Nationaal Brandveiligheidscongres.

Programma
Tijdens het plenaire ochtendprogramma wordt het centrale thema nader uitgewerkt. Dit gebeurt aan de hand van presentaties over het omgaan met kennis vanuit verschillende kennisdomeinen. Professor Helsloot, hoogleraar crisisbeheersing en fysieke veiligheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam gaat nader in op de organisatie van brandveiligheid in Nederland. Er zijn heel veel partijen betrokken bij de brandveiligheid van een gebouw. Wie beslist nu eigenlijk? Zijn we met onze rolverdeling klaar voor de toekomst?

Wico Ankersmit, algemeen directeur van de Vereniging BWT Nederland zoomt in op de vraag ‘Toezicht of toezien?’ Hoe gaan we integraal om met steeds complexere brandveiligheidsconcepten? Hoe moeten we daar tegenaan kijken vanuit de maatschappelijke verantwoordelijkheid van overheid, ontwerper, bouwer en gebruiker?

Vervolgens zal de stand van zaken met betrekking tot de brandveiligheidsontwikkeling in parallelsessies verder worden belicht. De middag begint met een nieuwe serie parallelsessies die vooral zullen ingaan op actuele thema’s die relevant zijn voor ontwerpvraagstukken. Daarna volgt een uitgebreid plenair deel waarin het oplossen van ontwerpvraagstukken centraal staat.

Voor wie?
Het congres is interessant voor iedereen die betrokken is bij brandveiligheid in gebouwen. Deelnemers van de afgelopen jaren waren: beleidsmakers, opdrachtgevers, ontwerpers, adviseurs, toetsers, brandpreventiemedewerkers, bouwers, installateurs, facility managers, verzekeraars, studenten en docenten.
 
Kijk voor meer informatie en om aan te melden op de volgende website: www.sbr.nl


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >