Nieuws


26-02-2011 8:00

Winkhaus toont op Zorg en ICT in de Jaarbeurs in Utrecht twee innovaties op het gebied van toegangscontrole. Van 16 tot en met 18 maart presenteert het Duitse bedrijf twee nieuwe producten, namelijk blueSmart en blueChip Mobile.

De twee producten zijn volgens het bedrijf bijzonder geschikt voor instellingen in de zorg, omdat in deze markt kostenefficiency een steeds belangrijkere rol speelt. "Zowel blueSmart als blueChip Mobile resulteren in meer gebruiksgemak en in kostenbesparing. De twee innovaties zijn toegangscontrolesystemen voor een nieuw tijdperk. De techniek maakt het namelijk mogelijk om sluitsystemen centraal aan te sturen. Hierdoor kan één sleutel toegang geven tot verschillende ruimtes, maar kan deze zelfde sleutel ook de toegang tot die ruimtes ontzegd worden."

BlueSmart is een 'intelligent toegangscontrolesysteem' dat een 'unieke combinatie' biedt tussen het openen of afsluiten van ruimtes en daarnaast gebruikgegevens kan verzenden via een virtueel netwerk. "De nieuwe technologie verstuurt de informatie snel en draadloos, zonder dat gebruikers hier hinder aan ondervinden. Bovendien zijn toegangscontroles, tijdsregistraties of alarm- en energiebeheer in het systeem te integreren. Met deze voordelen voldoet deze organisatietool aan de toenemende eisen van kostenefficiency en gebruiksgemak."

Wanneer blueSmart bijvoorbeeld wordt toegepast binnen een zorginstelling, kan op basis van geregistreerde gegevens een planning bijgehouden of aangepast worden. "Als een medewerker van een zorginstelling bij een zorgadres langs gaat, wordt na het bezoek geregistreerd dat er daadwerkelijk een bezoek is geweest. Zodoende is te allen tijde informatie beschikbaar over het gebruik van de sleutel. Hiermee resulteert het gebruik van het systeem in een veelvoud aan managementinformatie en kunnen planningen daar waar nodig ad hoc aangepast worden."

In samenwerking met Mobile Keys uit Zaandam heeft Winkhaus verder de zogenoemde blueChip Mobile ontwikkeld. "Met behulp van deze innovatie kan één sleutel in combinatie met een Smartphone ervoor zorgen dat deuren open gaan wanneer dat gewenst is. Vanuit een centrale kan aan een specifieke Smartphone toestemming worden verleend om toegang te krijgen tot een bepaalde ruimte. Hiermee is blueChip Mobile bijzonder geschikt voor zorginstellingen, omdat kostbare minuten gewonnen kunnen worden."

Indien een noodoproep bij de centrale binnenkomt, wordt met behulp van software direct de hulpverlener gezocht die zich het dichtst bij het gebied van de noodoproep bevindt. Als de melding wordt geaccepteerd, krijgt de medewerker gedurende een bepaalde periode toegang tot de ruimte waarvandaan de noodoproep is gedaan. Zodra de ruimte weer wordt verlaten, vervallen de toegangsrechten.

"Met blueChip Mobile worden echter niet alleen deuren geopend, de innovatie verbetert ook processen. Zo biedt de software van Mobile Keys de mogelijkheid om medewerkers naar het juiste adres te navigeren, wordt managementinformatie beschikbaar en het is ook mogelijk om een to-do-list op te stellen. Daardoor kan de medewerker op zijn telefoon precies zien welke taken hij die dag heeft. Een interface zorgt ervoor dat de bestaande planningsoftware van de zorgverleners, gebruikt kan worden."

In samenwerking met Mobile Keys zal Winkhaus tijdens Zorg en ICT tonen hoe organisaties geplande en ongeplande zorg kunnen combineren middels één softwarepakket, één sleutel en een groep van medewerkers. De stand van Winkhaus is te bezoeken in hal 9, stand B.090.

24-02-2011 15:55

De introductie van de Pluz Wrapper in Nederland moet een einde maken aan natte vloeren en schade aan het interieur van luxe winkels, hotels, showrooms, etc. Bezoekers kunnen bij de entree hun natte plu’s door de wrapper halen. In één korte haal wordt de paraplu voorzien van een plastic coating en zijn interieur en vloer beschermd tegen water en vuil. Het maakt niet uit hoe groot of klein, dik of dun de paraplu is, de Pluz Wrapper schuift elke paraplu in een handig biologisch afbreekbaar jasje. Doel is waterschade te voorkomen en zo te besparen op schoonmaakkosten. De Pluz Wrapper wordt al op grote schaal gebruikt in onder meer Japan, Korea en China. De draadloze wrapper is gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal en naar wens aan te passen aan de huisstijl van de klant. Meer informatie op www.pluz.org.

24-02-2011 15:29

De Nederlandse vereniging voor inrichtingskunde en huisvestingskunde organiseert haar eerste bijeenkomst van dit jaar. Dit zal plaats vinden op 8 maart in de Vepa Office Furniture in Hoogeveen.
 
Op deze bijkomst zal Michel Mooij van Workspace, auteur en initiator met een visie op werk en werkomgeving vertellen over de "De zes toegevoegde waarden van het nieuwe werken".  Michel Mooij wordt beschouwd als een van de grondleggers van het nieuwe werken in Nederland. Hij zal een lezing geven over de inrichting van een kantoor. Hij gaat in op de vraag: "Wat is het nieuwe werken nu eigenlijk en wat is er zo nieuw aan? Is het een marketing hype of een blijvertje". Aan de hand van de "zes toegevoegde waarden" vertelt Michel over de voor- en nadelen van het nieuwe werken. Na de lezing zal er een discussie plaatsvinden en is er gelegenheid om vragen aan de orde te stellen.  Op deze bijeenkomst is er  tevens gelegenheid voor een rondleiding bij Vepa.
 
Meer informatie: www.nvih-nederland.nl
 
 

24-02-2011 8:53

Gevolgen van geluidsoverlast worden vaak onderschat. Bijna 70 procent van de Nederlandse werknemers heeft concentratieproblemen door hard pratende collega’s, luide apparaten en geluiden van buiten. Dat meldt Nationalevacaturebank.nl.

Hard pratende collega’s zijn de grootste irritatiefactor, maar liefst 41 procent van de respondenten ergert zich hieraan. Luide apparaten zijn in bijna 19 procent van de gevallen oorzaak van concentratieverlies en bij 9 procent zorgen geluiden van buiten voor onrust. Geluidshinder op het werk kan leiden tot arbeidsgebonden stress en kan schadelijk zijn voor de geestelijke gezondheid.
 

24-02-2011 8:47

Driekwart van de corporate cfo’s stuurt de komende maanden op groei van de onderneming. De nadruk ligt op nieuwe producten en diensten, het aanboren van nieuwe markten en groei door overnames. Dit blijkt uit het kwartaalonderzoek van Deloitte onder cfo’s naar de financieel economische trends in de corporate markt.

De financieel directeuren durven daarbij weer meer risico te nemen. De bedrijven hebben de boeken op orde, 2010 was het jaar van bezinning, nu is men klaar voor groei. Het zelfvertrouwen wordt bovendien ondersteund door betere beschikbaarheid van financiering. Ook financiering via de aandelenmarkt trekt weer aan.
 

23-02-2011 12:23

Onderzoek van Jones Lang LaSalle wijst uit dat 60 procent van de kantoorgebruikers binnen 5 jaar aanzienlijk minder meters willen huren. De bezettingsgraad schommelt momenteel nog tussen 50 en 70 procent. Een op de tien benut zelfs slechts de helft van de beschikbare ruimte. "De veranderingen die de komende jaren plaatsvinden, worden gedreven vanuit de wensen van de gebruikers", zegt Marijn Snijders van Jones Lang LaSalle.

 

Hij signaleert dat twee op de drie bedrijven hun kantoor willen aanpassen aan de trend van 'Het Nieuwe Werken' dat flink wat minder kantoormeters vergt. Daardoor kijken de gebruikers met een ander oog naar locatie en inrichting van hun panden. Hoger op de prioriteitenlijsten staan de bereikbaarheid via openbaar vervoer en de nabijheid van kinderdagverblijven, winkels en horeca. In de strijd om talent telt voortaan mee -  zeker als de economie verder aantrekt -  hoe inspirerend de werkplek is.

22-02-2011 9:31

De Nederlandse Restauratiebeurs, 14, 15 en 16 april, besteedt veel aandacht aan de relatie tussen duurzaamheid en monumentenzorg. Herbestemming van gebouwen is een inmiddels alom gedragen vorm van duurzaamheid. Het aanpassen van historische gebouwen voor bijvoorbeeld energiebesparing lijkt daarentegen vaak op gespannen voet te staan met het behoud van het cultureel erfgoed.

Tijdens de Nederlandse Restauratiebeurs wordt op de eerste dag een debat gehouden over ‘Mogelijk- en onmogelijkheden van duurzame monumentenzorg’. Onder leiding van Anke van Hal, hoogleraar aan Nyenrode en TU Delft, discussiëren Evert-Jan Nusselder, een van de auteurs van het DuMo Handboek, Wouter de Jong, gedeputeerde Milieu provincie Utrecht, Marc van Roosmalen, architect bij Rijksgebouwendienst, Wessel de Jonge, lid van het H-Team voor Herbestemming, Esther Agricola, directeur Bureau Monumentenzorg Amsterdam en Jurriën Appers, Triodos Bank over dit onderwerp. Huub van de Ven, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Ieke Benschop, Provinciale Milieufederaties, zullen het debat afsluiten
met een oproep aan het veld.

Vrijdag 15 en zaterdag 16 april is een groot aantal lezingen over duurzame monumentenzorg gepland. Onder andere wordt die dagen ingegaan op de ‘Toolkit Duurzaamheid’, een pilot van de Federatie Grote Monumentengemeenten, wordt gesproken over het netwerk ‘Verduurzamen historische en beeldbepaalde gebouwen’, is er een ‘Duurzaamheidloket’ voor monumentenzorgers en monumenteigenaren en zijn er tal van voordrachten, met name ook voor de particuliere eigenaren over de duurzaamheidmogelijkheden voor monumenten.

22-02-2011 9:28

Interieuradviseurs, schilders, stylistes en anderen die in hun werk als kleuradviseur optreden, kunnen vanaf heden lid worden van de Nederlandse Brancheorganisatie voor Kleurdeskundigen (BNK) en zich inschrijven voor het kwaliteitsregister B.

De brancheorganisatie opent haar kwaliteitsregister voor de eerste inschrijvers. De brancheorganisatie zet hiermee een eerste stap om de kwaliteit van kleurtoepassingen in de branche te bevorderen. Kleuradviseurs mogen de beschermde titel “Registerkleuradviseur” alleen voeren wanneer zij staan ingeschreven in het kwaliteitsregister voor de kleuradviseurs.

Kwaliteit in kleurtoepassingen betekent motiveerbaar kleuradvies en controleerbaar kleurmanagement. Kennis over kleur is hier van groot belang. Dit betekent dat kwaliteit kan worden getoetst, ook in de wereld van kleur waar smaak onontkoombaar een sterke rol speelt.

Het kwaliteitsregister stelt eisen aan het opleidingsniveau en de praktijkvoering van de individuele registerkleuradviseur. Registerkleuradviseurs B kunnen door middel van opleiding doorgroeien naar Registerkleuradviseur A.

Stichting BNK (opgericht in september 2010) is de brancheorganisatie voor kleurdeskundigen in Nederland en behartigt hun gemeenschappelijke belangen. Onder de kleurenbranche wordt verstaan zowel de technische als de creatieve kleurenbranche.

Kleurdeskundigen kunnen zich vanaf heden inschrijven voor het Registerkleuradviseur B.
Voor meer informatie, waaronder de voorwaarden voor inschrijving in het register Kleuradviseur B, is te vinden op de website www.bnk-kleurdeskundigen.nl.
 

22-02-2011 9:25

De Stichting NVMP heeft in 2010 meer dan 106 miljoen kilo elektrische apparaten en spaarlampen ingezameld en gerecycled. Dit is een stijging van bijna 30 procent en een mijlpaal voor de organisatie. Om deze extra glans te geven, wijzigt de Stichting NVMP vanaf vandaag haar naam in Wecycle.

De goede resultaten in 2010 zijn toe te schrijven aan meerdere factoren. Zo steeg de inzameling met name bij wit- en bruingoedwinkeliers. Meer dan 1.200 detaillisten hebben zich in 2010 geregistreerd voor exclusieve afgifte aan Wecycle. Wecycle heeft afgiftecontracten gesloten met alle gemeenten en een inzamelconvenant ondertekend met de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland. De stijging in de inzamelresultaten is het meest zichtbaar bij groot witgoedapparaten en kleine elektrische apparaten. Met name voor de laatste categorie vraagt Wecycle extra om de aandacht: nog steeds verdwijnt hiervan zo’n twee kilo per persoon in de vuilnisbak, zo’n 33 miljoen kilo per jaar.

Jan Vlak, directeur Wecycle, is verheugd over de forse stijging: “Wecycle garandeert dat alle apparaten die in ons systeem komen, verantwoord worden gerecycled. Hierdoor hoeven minder grondstoffen te worden onttrokken aan de natuur en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht. Gebruikte apparaten worden met de best beschikbare technieken gerecycled en komen niet terecht in de illegale export.” Wecycle rapporteert over de resultaten aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
 

22-02-2011 9:23

K&W Lichtinrichters biedt nu ook de mogelijkheid om armaturen online te bestellen.
Op de website zijn  onder andere de merken Belid en Lightink te bekijken. Merken die gericht zijn op het middensegment.

De webwinkel is  gericht op architecten.  Via een inlogcode die aangevraagd moet worden kan de architect diverse armaturen  waar zowel de inkoop- als consumentenprijs beschikbaar van is bekijken.

Kijk voor meer informatie op www.lichtinrichters.nl

22-02-2011 9:20

Wie kent niet de rood-blauwe stoel en het Rietveld-Schroderhuis? Gerrit Rietveld is één van de beroemde architecten en ontwerpers van de twintigste eeuw maar weinig mensen kennen de volledige omvang van Rietvelds werk.

Ter gelegenheid van het Rietveldjaar organiseert het opleidingscentrum CursusHout daarom voor het eerst een Rietveldcursus, waarin u uw eigen Rietveldmeubel kunt maken en al doende kennismaakt met het oeuvre van Rietveld.

Uit voorgaande cursusjaren blijkt dat er behoefte is aan zo’n cursus. Op dit moment zijn er diverse tentoonstellingen in het land met aandacht voor Rietvelds omgeving, de technologie van zijn tijd en de wederzijdse invloed tussen zijn werk en dat van tijdgenoten als Mondriaan, Van Doesburg, Mies van de Rohe en Le Corbusier.

CursusHout is een onafhankelijk professioneel opleidingscentrum voor meubel en hout en biedt iedere volwassene de mogelijkheid om cursussen te volgen op het gebied van houtbewerking.

20-02-2011 8:00

De financiele dienstverlener Jones Lang LaSalle verwacht komende vijf jaar een revolutie in kantorenland. De vastgoedspecialist ziet de leegstand oplopen tot 30 procent. Dat meldt het vakblad Cobouw. 

Onderzoek van Jones Lang LaSalle wijst uit dat bijna tweederde van de kantoorgebruikers binnen vijf jaar aanzienlijk minder meters willen huren. De bezettingsgraad schommelt momenteel nog tussen 50 en 70 procent. "De veranderingen die komende jaren plaatsvinden, worden gedreven vanuit de wensen van de gebruikers", zegt Marijn Snijders van Jones Lang LaSalle dan ook.

Snijders stelt dat twee op de drie bedrijven hun kantoor willen aanpassen aan de trend van 'Het Nieuwe Werken'. En dit heeft ingrijpende gevolgen voor de kantorenmarkt. Dankzij 'het Nieuwe Werken' is er immers fors minder behoefte aan vierkante meters.

17-02-2011 10:59

Inrichter Ahrend is winnaar geworden van de Transparantiebenchmark binnen de sector ‘handelsondernemingen’. Door zijn financieel en maatschappelijk jaarverslag is Ahrend bekroont met deze benchmark door de wijze waarop Nederlandse bedrijven verslag doen van hun MVO-activeiten. De transparantiebenchmark is een initiatief van Duurzame Handel.

De overheid vindt het van groot belang transparant te zijn over MVO-activiteiten en –beleid. Hierdoor wordt het voor stakeholders mogelijke om op gefundeerde wijze in gesprek te gaan.

Uit veertien verschillende sectoren werden de MVO-verslagen en jaarverslagen kritische bekeken. Er werd gekeken naar de helderheid ter zake stakeholdersbelangen, milieu, strategie, ondernemingsbestuur, economische presentaties, uitwerking, ketenverantwoordelijkheden en sociale aspecten.

De Transparantiebenchmark brengt het onderzoek naar de kwalitatieve en kwantitatieve ontwikkeling van maatschappelijke verslaggeving onder de grootste organisaties en ondernemingen in beeld van Nederland.

De Transparantiebenchmark wordt ieder jaar uitgevoerd. In 2010 is de benchmark aangepast en aangescherpt ten opzicht van vorige jaren. In opdracht en onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wordt de Transparantiebenchmark in 2010 en 2011 uitgevoerd door KPMG.
 

17-02-2011 10:24

Binnen nog geen 6 maanden na de lancering van haar nieuwe merk NotOnlyWhite, heeft de Nederlandse ontwerpster Marike Andeweg de iF 2011 product design award voor de Blend fontein collectie gewonnen. Dit is inmiddels haar vierde iF design award in slechts 5 jaar tijd. De Blend fontein collectie is exclusief ontworpen voor haar nieuwe merk NotOnlyWhite.

De bovenkant van het organisch gevormde Blend wasbakje loopt naadloos over in de 6 centimeter hoge spatrand en geeft het ontwerp een nostalgische uitstraling. Door middel van een 4 millimeter rvs-beugel wordt de fontein aan de wand bevestigd. De Blend wordt uitgevoerd in wit Himacs en is voorzien van de Flush afvoer.

Marike Andeweg’s visie op design vindt haar basis in zuiverheid en bruikbaarheid. Wat haar het meest inspireert is de uitdaging om een puur, eenvoudig product te creëren.

16-02-2011 10:49

Ieder half jaar reikt het Home Trade Center tijdens de Home & Interiorbeurs drie awards uit. De winnaars worden bepaald door de bezoekers aan de Home & Interiorbeurs en heeft mede daarom grote waarde. Voor de fabrikant is het een directe erkenning van  de vakbezoeker. Door te stemmen maakte men kans op een advies ten aanzien van het indelingplan de eigen winkel door één van de stylisten van CRISP.  De awards worden uitgereikt aan exposanten die zich op een positieve manier onderscheiden op het gebied van service,  presentatie en collectie.

Service award
De service award is gewonnen door Art Collection International in samenwerking met Sabine Kleiren van from my home. Wanneer je als bezoeker de Home Boxx binnen loopt, wordt je hartelijk welkom geheten door de ‘meisjes’ in bloemrijke kleding die volledig is afgestemd op de schilderijen van Art Collection International. Of wellicht is het omgekeerd? Hoe dan ook, de wijze waarop Art Collection haar gasten ontvangt is een voorbeeld van een verfrissende aanpak die door de vakbezoeker gewaardeerd is met deze award.

Presentatie award
Solo Trading & Huis Kollektie, nieuw in het Home Trade Center, zijn bij de bezoeker opgevallen door de wijze waarop zij hun collectie aan de bezoeker presenteren. Bij Solo Trading & Huis Kollektie blijkt dat soberheid heel erg rijk kan overkomen.

Collectie award
De collectie award is uitgereikt aan Bannink Stoel & meubel. Zij presenteerde de nieuwe collectie tafels en stoelen tijdens de Home & Interieurbeurs.

De Collse Hoek uit Eindhoven
Esther en Mike Becht Rooijackers van de Collse Hoek uit Eindhoven hebben door hun stem uit te brengen voor de Home&Interior awards een advies ten aanzien van het indelingplan van de winkel gewonnen. Dit advies wordt gegeven door IDEEpresentaties van Kim Hartman. Zij is behalve lid van beroepsvereniging CRISP tevens projectcoördinator van de algemene styling van de Home&Interior beurs. TCN
Home Trade Center is een project van TCN. TCN is een vernieuwend vastgoedbedrijf en ontwikkelt en exploiteert innovatieve vastgoedconcepten.

15-02-2011 12:00

Uit onderzoek blijkt dat een belangrijke maaltijd per dag, de lunch, zeer vaak wordt verwaarloosd door werknemers. Twee op drie werknemers luncht wel, maar verlaat daarbij niet de werkplek en blijft gewoon doorwerken. Eén op de tien werknemers slaat zelfs vrijwel altijd de lunch over. Gemiddeld wordt er bij een grote werkdruk 16 minuten besteed aan de lunch. Slechts drie procent van alle respondenten geeft aan dat ze de aanbevolen periode van één uur nemen voor de lunch.

15-02-2011 11:30

Hermitage Amsterdam, TransPort (Amsterdam), BioFoam Isolatie (Someren) en Cork Floorheating System zijn de winnaars van De Nederlandse Bouwprijs. De gebouwen en bouwproducten zijn afkomstig uit respectievelijk de categorieën Gebouwen, Duurzaam integraal ontwerpen, bouwen, gebruiken en onderhouden, Bouwmaterialen & -systemen en Talent met Toekomst. BioBlanket sleept de publieksprijs in de wacht. De prijzen zijn woensdagavond 9 februari uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw.  

In totaal zijn 186 producten ter jurering aangeboden, waarvan uiteindelijk elf zijn genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs. De prijzen zijn tijdens het druk bezochte Gala van de Nederlandse Bouw uitgereikt door mevrouw drs. Karla Peijs. Behalve aannemers, opdrachtgevers, architecten, toeleveranciers was ook de politiek vertegenwoordigd door minister Donner. De uitreiking is gelijktijdig met de Internationale Bouwbeurs, die van maandag 7 tot en met zaterdag 12 februari in Jaarbeurs Utrecht wordt gehouden.

Gebouwen, Hermitage Amsterdam
Tussen juni 2007 en juni 2009 vond een metamorfose plaats aan de Amstel; verpleeghuis Amstelhof veranderende in een hedendaags museum, Hermitage Amsterdam. De jury vindt het contrast tussen de historie van het verpleeghuis en de nieuwe bestemming erg bijzonder. De oude structuur is nog steeds herkenbaar en de integratie van de nieuwe elementen is met zorg en liefde uitgevoerd. De Hermitage past heel goed in de ongelooflijk rijke context van de stad en is met zorg daarop aangesloten. Door de terughoudendheid van de detaillering is het oorspronkelijke gebouw met respect behandeld. De renovatie is bovendien een succesvolle samenwerking tussen de interieurarchitect en de landschapsarchitect. De goede samenwerking van alle betrokkenen heeft geleid tot een met zorg en liefde gebouwd project. Dat kun je volgens de jury duidelijk zien. Het resultaat getuigt ook van excellent opdrachtgeverschap. De jury vindt het erg bijzonder dat het project binnen budget en binnen de planning is uitgevoerd; een waardevolle en unieke prestatie. 

Duurzaam integraal ontwerpen, bouwen, gebruiken en onderhouden, TransPort
Architectenbureau Paul de Ruiter heeft een nieuw hoofdkantoor voor transavia.com en Martinair ontworpen; TransPort. Het is een modern kantoorgebouw voor het nieuwe werken. Het ontwerp laat zien hoe een gebouw kan bijdragen aan de communicatie van een bedrijf met haar omgeving. De jury is van mening dat TransPort een soort vanzelfsprekendheid uitstraalt. Het gebouw scoort hoog op de drie P’s (People, Planet, Profit) en kenmerkt zich door een hoge integrale kwaliteit. Verder wordt er gebruik gemaakt van hele moderne technieken, maar wel in combinatie met traditionele, nu voor handen zijnde, materialen. De jury vindt dat de wijze waarop dit project is benaderd leerstof zou moeten zijn in de huidige beroepspraktijk en in het onderwijs dat gegeven wordt op technische universiteiten en hogescholen.

Bouwmaterialen & -systemen, BioFoam
BioFoam is een nieuw isolatiemateriaal dat vergelijkbaar is met EPS (geëxpandeerd polystyreen). Het ziet er qua structuur hetzelfde uit en heeft vrijwel dezelfde eigenschappen als EPS. Het grote verschil is dat EPS geproduceerd wordt van polymeren die op fossiele olie gebaseerd zijn. De grondstof voor BioFoam bestaat uit biopolymeren die gemaakt worden door fermentatie van suikers uit planten. De jury vindt de ontwikkeling van BioFoam een voorbeeldig en inspirerend initiatief; het is een uitermate interessant, bio-based isolatiemateriaal. BioFoam kan heel goed ingezet worden als bouwmateriaal met een lage milieubelasting. Zo kunnen er gevels mee geïsoleerd worden, maar ook daken en vloeren. Verder is het volledig afbreekbaar. De jury heeft bijzondere waardering voor de drukvastheid van het materiaal en integrale kwaliteit. Het materiaal is in vrijwel alle bouwtoepassingen duurzaam en langdurig te gebruiken en heeft ook het Cradle-to-Cradle certificaat verkregen.  

Talent met toekomst, Cork Floorheating System
Dit complete concept bouwsysteem combineert de voordelen van het volledig hernieuwbare, bio-based materiaal kurk met alle voordelen van energiebesparing. Kurk wordt toegepast als een integraal onderdeel van een vloerverwarmingssysteem, dat een duurzame oplossing biedt voor grootschalige (woning)renovatie en milieuvriendelijke nieuwbouw. De jury vindt het Cork Floorheating System een zeer interessant concept en erg geschikt, zowel voor renovatie als voor nieuwbouw. Er is tegenwoordig veel kurk dat niet gebruikt wordt. Daarom is dit systeem erg waardevol. Het idee laat zien dat kurk goed gebruikt kan worden voor het isoleren en verwarmen van vloeren. Daarnaast heeft het een geluidsisolerende waarde. Dat het systeem hernieuwbaar is, maakt het erg interessant. Het is tevens makkelijk mee te verhuizen, doordat het systeem helemaal uit elkaar gehaald en vervolgens opnieuw gebruikt kan worden.

Publieksprijs, BioBlanket
De BioBlanket is een innovatief concept isolatiemateriaal, dat gebruik maakt van plantaardige of dierlijke oliën en vetten. Deze isolatoren worden met behulp van een natuurlijk afbreekbare, gepatenteerde stof van chemieconcern Novochem gebonden tot een vaste stof. Een compleet nieuwe techniek wordt gecombineerd met een oeroud biologisch principe. Het sponsachtige materiaal heeft een tien keer grotere isolatiewaarde dan glaswol. Een eigenschap die het met name zeer aantrekkelijk maakt voor renovatiebouw. De hogere isolatiewaarde leidt ertoe dat de dikte van de isolatielaag fors gereduceerd kan worden. Verder past de BioBlanket naadloos in het cradle-to-cradle gedachtegoed en ontstaan er bij de productie geen restproducten. 

15-02-2011 11:00

Martien Heijmans, directeur van Heijmans @ventures, is toegetreden tot het algemeen bestuur van Bouwend Nederland. Heijmans neemt namens de sectie Infra Groot de plaats in van Paul Overakker.

Martien Heijmans: "Bouwen is niet alleen een belangrijke motor van onze economie, maar het is zeker ook noodzakelijk voor het creëren van een duurzame, leefbare omgeving. Het maakt in dit kader niet uit of je spreekt over gebouwen, infrastructuur of ruimtelijke benutting in het algemeen. Vanuit de verantwoordelijkheid die Bouwend Nederland hierin kan nemen, lever ik graag mijn bijdrage als lid van het algemeen bestuur."

De vereniging Bouwend Nederland kent een algemeen bestuur en een bestuur. Beide besturen zijn representatief voor de ledenkring. Grote, middelgrote en kleine ondernemingen, actief in zowel de woning- en utiliteitsbouw als in de infrastructuur, zijn vertegenwoordigd.
Het bestuur bepaalt het beleid van de vereniging en is verantwoording verschuldigd aan het algemeen bestuur. Het bestuur telt acht leden, onder voorzitterschap van Elco Brinkman.

 

14-02-2011 11:38

Met de toekenning van de Innovation Awards willen de organisatoren van DECOoh! - de vakbeurs voor binnen- en buitendecoratie - inspirerende en vernieuwende objecten in de kijker plaatsen. 

Net voor de jurering op zaterdag 5 februari van start zou gaan brachten exposanten hun inzendingen nog binnen. Onder het motto ‘wie niet waagt, wie niet wint’ passeerden heel wat items de revue.

Na rijp beraad door juryleden Siegrid Demyttenaere, Niek Deprest, An Theunynck en Frances van der Steen, werden 27 winnaars weerhouden in verschillende categorieën.

De kleurrijke collectie emmers en teiltjes bij exposant Baskets, Beads & Basics, het behangpapier voor kids bij Walltastic, het sieraad met strassbol bij Rirem Design, ‘La Vache de Corian’ bij La Galerie, de handtas in springbok bij Veerle Hoorelbeke en de ‘Pillow Friends’ bij GYP. Het is slechts een selectie uit alle bekroonde objecten. Twee exposanten; Serax-Maison d’Être en GYP sleepten elk vier awards in de wacht.

Tijdens de beurs werden alle bekroonde objecten in de patio op een voetstuk gezet. De laureaten onder de exposanten kregen een plakkaat overhandigd dat ze op hun stand bij het winnende object konden plaatsen.

De organisatoren waren aangenaam verrast met de reacties die de Innovation Awards teweeg brachten. Voor velen betekende de Innovation Award een extra opportuniteit om nieuwe items een gezicht te geven bij de DECOoh! bezoekers.

13-02-2011 8:00

Wanneer een organisatie belangrijke beslissingen neemt, wordt er niet tot nauwelijks geluisterd naar de ideeën van medewerkers. Dat is althans de mening van de medewerkers zelf.

In een medewerkersonderzoek van Effectory onder ruim driehonderdduizend respondenten werd de stelling 'Ik word betrokken bij belangrijke beslissingen binnen mijn organisatie' gemiddeld met een matige 4,6 beoordeeld. Het rapportcijfer neemt elk jaar verder af. In 2005 lag het gemiddelde nog op een 5,2.

12-02-2011 8:00

De inzet van Energy Service Companies (ESCo’s), ofwel bedrijven die diensten leveren op het gebied van energiebesparing, installatie- en gebouwbeheer, kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de energieprestatie van bestaande utiliteitsgebouwen. Dit blijkt uit recent onderzoek naar de marktkansen en het energiebesparingspotentieel van ESCo’s, uitgevoerd door BuildDesk in opdracht van Agentschap NL.

ESCo’s kunnen de komende twee jaar circa een kwart van de verwachte gasbesparing in de utiliteitsbouw realiseren, waarbij de overheid de markt stimuleert als ‘launching customer’. "In het buitenland - landen als de Verenigde Staten, Duitsland en Engeland - wordt al veelvuldig gebruik gemaakt van de diensten van ESCo’s", meldt Agentschap NL. "Gemiddeld wordt in deze landen een besparing van 30 procent gegarandeerd. In Nederland staat de ESCo-markt echter nog in de kinderschoenen, waardoor veel besparingpotentieel onbenut blijft."

“ESCo-dienstverlening is uitermate geschikt om met weinig ‘beleidsgeld’ veel te bereiken. Het realiseert energiebesparing en creëert waardegroei van vastgoed en werkgelegenheid”, licht Albert Hulshoff, adviseur utiliteitsbouw bij Agentschap NL toe. “ESCo’s zijn bovendien uitermate geschikt om de split incentive te doorbreken. Eigenaar en huurder worden beiden beter van de investering”.

Voor de ontwikkeling van de ESCo-markt in Nederland moeten nog wel enige hobbels genomen worden. Onbekendheid over de dienstverlening en de ervaren complexiteit zijn nu nog belangrijke knelpunten volgens het onderzoek. Daarnaast worden wantrouwen en de aanbestedingkosten genoemd. Het creëren van duidelijkheid en transparantie over het dienstenaanbod is dan ook een eerste voorwaarde om het besparingspotentieel door middel van ESCo’s te realiseren. Daarnaast speelt de standaardisering van contractvorming en de oprichting van een platform van aanbieders - gericht op, voorlichting, productontwikkeling en standaardisatie - een belangrijke rol.

Ook het realiseren van voorbeeldprojecten wordt als een belangrijke kans gezien. Hulshoff: “De overheid kan hier als ‘launching customer’ een belangrijke rol spelen. De overheid is een veilige klant voor alle partijen en kan de investeringen direct als bezuiniging inboeken op de begroting. Als voortrekker kan de overheid een schat aan ervaringen opbouwen, waar de utiliteitsbouw in brede zin van kan profiteren.” 

10-02-2011 11:53

De gebruikersmarkt voor kantoren liet in 2010 een wisselend beeld zien in de vier grote steden. Amsterdam en Rotterdam zagen in 2010 een lichte toename van de opname terwijl Den Haag en Utrecht, na een lichte stijging van de opname in 2009, deze in 2010 juist weer licht zagen dalen. Dat meldt de website van het vaktijdschrift Real Estate Magazine.

Het aanbod steeg in alle vier de steden, waarvan in Utrecht het hardst met 9,8 procent. Al met al is de dynamiek in de vier grote steden nog lang niet op het niveau van voor de crisis. Desalniettemin bleven de steden in vergelijking met de rest van Nederland het meest in trek als vestigingslocaties, een status die ze niet snel kwijt zullen raken, aldus www.realestatemagazine.nl

Na een kleine daling van de huurprijzen in 2009 bleven deze in 2010 in de vier grote steden op de toplocaties relatief stabiel. Op secundaire locaties en voor minder courante objecten staan de huurprijzen nog steeds onder druk. Incentives namen het afgelopen jaar verder toe.

Nadat de gebruikersmarkt in 2009 en 2010 een dieptepunt bereikte, is de verwachting dat de dynamiek in 2011 licht zal toenemen. Het Nieuwe Werken, consolidatie, kostenreductie en huurverlengingen blijven echter een belangrijke rol spelen. Onzekerheid over het economisch herstel blijft ook in 2011 boven de markt hangen.

Wilt u het complete artikel lezen? Lees hier verder.
 

10-02-2011 8:38

Tweederde (66 procent) van de medewerkers heeft op het werk weleens te maken gehad met liefde. 55 Procent van het totaal bestaat uit medewerkers die zelf weleens verliefd zijn geweest op een collega en voor 11 procent uit medewerkers die nog nooit verliefd zijn geweest op een collega, maar wel een liefdesverklaring van een collega hebben gekregen. Dit blijkt uit online onderzoek van Unique waar 589 respondenten antwoord gaven op de vraag: ‘Ben jij weleens verliefd geweest op een collega?’

Uit het onderzoek blijkt ook dat 62 procent van de verliefde collega’s eventuele bezwaren opzij heeft gezet en heeft gehandeld naar de verliefdheid. De overige 38 procent van de verliefde werknemers geeft aan niets met hun verliefdheid te hebben gedaan. Van de respondenten die nog nooit verliefd zijn geweest op een collega heeft 34 procent nog nooit een liefdesverklaring van een collega gekregen.

“Dat liefde hoogtij viert op de werkvloer, dat blijkt maar weer eens uit dit onderzoek. Als je zelf niet verliefd bent op een collega, dan is er misschien wel een collega verliefd op jou! Een verrassend gegeven, maar ook wel weer goed te verklaren. In je werk maak je samen vaak bijzondere momenten mee: samen vieren van successen, samen bereiken van resultaten, samen oplossen van problemen, elkaar waardering geven om wat er bereikt wordt. Dat schept een speciale band”, aldus Nicole Tollenaar, HR directeur Unique.

Unique is, door de fusie met Content, de grootste specialist voor officemedewerkers: administratieve, commerciële, financiële, secretariële en callcenterbanen. Unique heeft een landelijk netwerk van honderd vestigingen en verschillende labels met gespecialiseerde diensten, namelijk Finance, Multilingual, Callstaff en Receptel. Unique is onderdeel van USG People NV.
 

10-02-2011 8:35

Royal FrieslandCampina heeft donderdag 7 oktober de P&O Proffie Award 2010 gewonnen voor het bedrijf met het beste beleid op het gebied van human resources (HR) in Nederland. De P&O Proffie is een vakprijs voor excellent HR-beleid in Nederland. Deze wordt voor en door HR-professionals georganiseerd.

Dit jaar hadden zich 21 bedrijven en organisaties ingeschreven. FrieslandCampina versloeg in de finaleronde NS, Heinz, Imtech en KLM en mag zich een jaar lang het 'bedrijf met het beste HR-beleid van Nederland' noemen.
 

09-02-2011 9:16

Op vrijdag 4 februari waren er weer examens van The Office Opleidingen voor de Basiscursus Inrichtingskunde. Deze werden afgenomen door AnneMieke Willemsen, Harry Berg, Dick Cardinaal en Rinus Vos.

Geslaagd zijn Kitty Lemmers van Eromes in Wychen en Marsha Kanters van Ahrend Inrichten en de heren Wesley van Wijk van Reclassering Nederland in Utrecht, Daniël Brugman van DM4Office in Rotterdam en Jeroen van der Weerd en Henry Nieboer, beide van Eromes Wychen.

Het gemiddeld behaalde cijfer is 7,5. De kandidaten hebben zich dus goed weten in te leven in de nieuwe eindexamenopdracht waarbij activiteit gerelateerd inrichten het uitgangspunt was.

Binnenkort starten weer de voorjaarscursussen van de Basiscursus Inrichtingskunde. (22 februari en 3 maart). Inschrijven is nog mogelijk. Zie voor meer informatie: www.theofficeopleidingen.nl
 

08-02-2011 10:00

Als Nederlandse werknemers mochten kiezen, wil bijna een kwart (24 procent) het liefst een fitnessruimte op het werk hebben. De fitnessruimte wordt op de voet gevolgd door een massageruimte met fysiotherapeut (23 procent). Dit blijkt uit een online onderzoek van Unique, de grootste specialist in bemiddeling van officemedewerkers. Ruim 1200 respondenten gaven antwoord op de vraag: welke faciliteit zou jij het liefst op kantoor willen hebben?

Andere wensen die op het lijstje staan zijn een café/restaurant (17 procent), een gebedsruimte (zes procent) en een kapper (vijf procent). Een tandarts of bedrijfsarts staat niet hoog op de wensenlijst van de kantoormedewerker, slechts drie procent geeft aan dit het liefst op de werkvloer te willen hebben. Tot slot geeft 22 procent aan dat zij geen behoefte heeft aan dit soort extra faciliteiten op kantoor.

“De lijn tussen werk en privé wordt steeds dunner”, constateert Jeannine Peek, algemeen directeur van Unique. “Door het nieuwe werken is thuiswerken steeds gangbaarder, maar je ziet ook steeds vaker dat er sport-, ontspannings- en andere faciliteiten worden geboden op de werkvloer. Dat maar 22 procent aangeeft hier geen behoefte aan te hebben, laat zien dat de manier van werken sterk aan het veranderen is. Werk wordt mee naar huis genomen en aan de andere kant worden privé-zaken ook op het werk afgehandeld.”

08-02-2011 9:30

Onderzoek van computerbedrijf IBM wijst uit dat de helft van de managers aangeeft dat de grote toevloed aan (irrelevante) e-mails bijdraagt tot een verhoogd stressniveau. Vrijwel alle respondenten zijn van mening dat e-mail het belangrijkste middel voor samenwerking binnen het bedrijf is, maar dat het vaak op een verkeerde of overdreven manier wordt gebruikt. De druk van de onbeantwoorde berichten drukt volgens onderzoek zwaar op de schouders van vele managers.

05-02-2011 14:10

Op 33-jarige leeftijd zijn vrouwen drukker dan ze ooit zijn geweest en ooit nog zullen zijn, blijkt uit onderzoek van Hotmail. 56 Procent van de 33-jarige vrouwen zegt geregeld werk mee naar huis te nemen en 90 procent denkt drukker te zijn dan mannen van dezelfde leeftijd. Uit het onderzoek blijkt verder dat het na het 55e levensjaar weer rustiger wordt voor de vrouw. Dan brengt de gemiddelde vrouw nog 30 uur per week op kantoor door en minder dan 50 procent neemt dan nog werk mee naar huis.
 

05-02-2011 13:54

Door de vergrijzing worden jongeren op een krappe arbeidsmarkt steeds belangrijker. Met die reden heeft Manpower het onderzoek 'de grenzeloze generatie op de arbeidsmarkt' gehouden, een onderzoek naar de vraag hoe jongeren onder de 25 tegen werk aankijken. De belangrijkste conclusie is misschien wel dat deze generatie vraagt om een compleet andere stijl van leidinggeven. Zo willen jongeren veel vrijheid en zelfstandigheid. Zij aanvaarden sturing eerder van iemand die kan bogen op ervaring en natuurlijk gezag dan van iemand die zich op zijn leidinggevende functie beroept.
 

05-02-2011 8:00

Vandaag, zaterdag 5 februari, wordt in Den Bosch de Nationale Binnenluchtdag gehouden. Het betreft een 'ervaringsmiddag' voor consumenten, bedrijfsleven en professionals en tevens een ervaringsmiddag toegespitst op professionals. 

De locatie is de Stichting VIBA Expositie in Den Bosch. "Wij verwachten op vrijdag circa 60 en op zaterdag meer dan 80 geinteresseerde bezoekers waarvan velen met eigen gezondheidservaringen op het gebied van binnenluchtkwaliteit. Het voornaamste doel van de dag is het delen van ervaringen voor bewuste keuzes in gezonde woon, werk en leefomgevingen."

In de grote zaal geven de sprekers de lezingen in het Nederlands en enkele in het Engels. In de bovenzaal is er separaat een doorlopend (korte) lezingen programma van professionele ervaringen uit de praktijk en tevens een forse uitstalling van meetapparatuur, materialen en producten voor een goede binnenluchtkwaliteit van de door Group4Wellness geselecteerde fabrikanten en producten.

Gezien het niet-commerciele karakter van De Nationale Binnenluchtdag 2011 is de fabrikanten nadrukkelijk verzocht om ter plaatse geen producten te verkopen en/of verkoopactief met prijzen uit te stallen. Ook dienen de uitgestalde producten een (technisch) meetbaar effect te hebben. Er is aan de geselecteerde fabrikanten en hun sprekers geen vergoeding gevraagd voor het kunnen uitstallen van de producten.

04-02-2011 9:46

Deze week publiceren WWF, AMO (de onderzoeksafdeling van Rem Koolhaas architectenbureau OMA) en Ecofys Het Energierapport, een uitgebreid onderzoek dat claimt dat de wereld in 2050 voor 100 procent vooruit kan met duurzame energie.

Het rapport stelt dat urgente problemen zoals de dreigende klimaatverandering en de slinkende voorraden fossiele brandstoffen in 2050 uit de wereld zijn. Tegen die tijd is het volgens de onderzoekers namelijk mogelijk om in de wereldwijde energiebehoefte te voorzien door middel van hernieuwbare bronnen. In het rapport schetsen zij een ambitieus energiebesparingsscenario als eerste stap naar een energiesysteem waarin fossiele brandstoffen geleidelijk worden vervangen door wind, zon, aardwarmte, waterkracht en duurzame vormen van bio-energie. 

Met het rapport willen de onderzoekers overheden en bedrijven inspireren en hun duidelijk maken welke uitdagingen er met deze verschuiving samenhangen. Daarnaast willen ze hen stimuleren de duurzame economie realiteit te laten worden. Hiertoe betogen de onderzoekers dat de voordelen van wereldwijde samenwerking en de verdere integratie van de mondiale energie-infrastructuur, ruimschoots opwegen tegen de uitdagingen.

De bijdrage van AMO aan het rapport is het conceptualiseren en visualiseren van de de geografische, politieke en culturele gevolgen van een wereld die voor 100 procent op duurzame energie draait. AMO ontwerpt een visie van een grenzeloze wereld waarin alle continenten gelijkelijk toegang hebben tot duurzame energie. Dit project bouwt voort op twee andere AMO-projecten met betrekking tot duurzame energie, Zeekracht (een plan voor een ring van windmolenparken in de Noordzee uit 2008) en Roadmap 2050 (een voorstel voor een CO2-vrije Europese energiesector in 2050 uit 2010).

03-02-2011 8:21

Het Centre for People and Buildings (CfPB) in Delft bestaat in mei 10 jaar. "Aanleiding om eens goed stil te staan bij het werk dat we doen. 2011 staat daarom voor ons in het teken van 'de betekenis van de werkomgeving'." 

Het lustrum wordt op diverse manieren gevierd. "Belangrijk onderdeel is een oproep waarin we een ieder uitnodigen om hier, in welke vorm dan ook, zijn zegje over te doen. De beste en leukste inzendingen worden opgenomen in ons lustrumboek." Daarnaast organiseert het CfPB in de loop van het jaar een aantal themabijeenkomsten.  

Wie mee wil doen aan de actie en (wie weet) de eigen bijdrage gepubliceerd wil zien, vindt hier meer informatie.

Het Center for People and Buildings is een kenniscentrum dat zich richt op de relatie tussen mens, werk en werkomgeving. Het CfPB verzamelt, ontwikkelt en ontsluit kennis over huisvestingsvraagstukken. Deze kennis helpt organisaties om evidence based keuzes te maken over de nieuwe werkomgeving en het proces op weg daar naartoe.

01-02-2011 10:00

Voor het tweede achtereenvolgende jaar zijn aannemers en klusbedrijven van alle fabrikanten het meest tevreden over Velux. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door USP Marketing Consultancy.

Velux wordt door aannemers op de meeste aspecten bovengemiddeld beoordeeld. In het onderzoek van USP, werd aannemers gevraagd hoe zij fabrikanten beoordelen op onder andere klantvriendelijkheid,het advies van de vertegenwoordiger, het nakomen van afspraken, het meedenken met de klant, serviceafhandeling en levertijden. "Klanttevredenheid wordt door ons gezien als één van de belangrijkste waarden binnen ons bedrijf. Daarom hebben wij de afgelopen jaren veel nadruk gelegd op een vriendelijke, snelle en accurate afhandeling van vragen van zowel professionele klanten als consumenten. Het is dan ook extra waardevol dat dit wordt gezien en aannemers ons hiervoor ook nog de hoogste waardering geven van alle fabrikanten," aldus Michel Kalis commercieel directeur van Velux Nederland.

01-02-2011 10:00

Nederlandse productiebedrijven hebben in januari weer flink personeel geworven. Het personeelsbestand groeide afgelopen maand in het sterkste tempo sinds juni 2007, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse vereniging van inkoopmanagers (Nevi).

Bedrijven hebben het personeelsbestand uitgebreid om hun productiecapaciteit te vergroten. Het aantal ontvangen nieuwe orders en het groter geworden vertrouwen in de markt waren de redenen voor het aannemen van personeel.

De zogenoemde PMI-inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie kwam in januari op dezelfde stand uit als in december: 57,5. Een stand boven de vijftig wijst op een stijging van de industriële activiteit, een score daaronder duidt op een daling.

Volgens de Nevi nam de productie voor de negentiende maand op rij toe. Er kwamen meer orders binnen, met name uit exportlanden. Het is de vierde maand op rij dat het aantal nieuwe orders toenam. De voorraad van gereed product nam af.

De gemiddelde verkoopprijs steeg fors in januari. De inflatie bleek de grootste van de afgelopen 31 maanden. Bedrijven rekenen hogere kosten door aan hun klanten, aldus het Nevi.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >