Nieuws


29-11-2011 8:45

PostNL maakt voortaan gebruik van enveloppen, wenskaarten, verpakkingsmateriaal en drukwerk met het FSC-keurmerk voor zowel eigen gebruik als voor de verkoop. Via de postkantoren wordt jaarlijks voor vele miljoenen euro’s aan papier- en kartonproducten aan consumenten verkocht. PostNL en FSC Nederland zijn een partnerschap overeen gekomen.

Bart Bremer, Directeur Group Procurement, Real Estate & Facilities bij PostNL:”PostNL komt bij wijze van spreken dagelijks bij de mensen thuis. Daarom zijn wij als geen ander op de hoogte van wat er speelt in de samenleving, en van de gevolgen van onze bedrijfsactiviteiten op mens en milieu. PostNL heeft met haar toeleveranciers van papier en verpakkingsmateriaal afspraken gemaakt over levering van producten met het FSC-keurmerk. Door het aangaan van een partnerschap met FSC Nederland onderstreept PostNL haar actieve bijdrage aan het vergroten van het marktaandeel FSC-papier op de Nederlandse markt.”

Bert van Veldhuizen, directeur FSC Nederland: “Wij zijn bijzonder verheugd dat PostNL onderdeel is van ons netwerk. PostNL is een bedrijf dat aantoont wat je met de inkoopkracht van een bedrijf kunt bereiken. Door helder en eenduidig te vragen wat je verlangt, kun je in betrekkelijk korte tijd een mooi FSC-assortiment opbouwen. Samen willen we kijken of we in het jubileumjaar van FSC in 2013 een speciale postzegel op de markt kunnen brengen.”

28-11-2011 8:33

Herbestemming van lege kantoren tot woonzorgfuncties is in veel gevallen kansrijk. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Zorg voor leegstand’.

 

'Architecten onderzochten de haalbaarheid van herbestemming naar zorg van elf bestaande kantoorgebouwen, van Maastricht tot Amsterdam, van Bergen op Zoom tot Arnhem. De belangrijkste conclusie van het onderzoek: kantoren zijn vaak erg geschikt voor woonzorgfuncties. Dit komt door hun overmaat en veelal binnenstedelijke locaties. Herbestemming van kantoren vormt in veel gevallen een goed alternatief voor nieuwbouw', aldus de BNA.

 

De uitkomsten van het onderzoek staan in de publicatie ‘Zorg voor leegstand; Herbestemmen van leegstaande kantoren naar woonzorggebouwen’. Het onderzoek is uitgevoerd door BNA Onderzoek en de afdeling Real Estate & Housing van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. en tevens gebruiken als quick scan van een gebouw.

De publicatie is te bestellen in de webshop van de BNA: www.bna.nl

28-11-2011 8:14

SP-Kamerlid Paulus Jansen heeft minister Schultz gewaarschuwd voor de mogelijk desastreuze gevolgen van te hoog in de boeken staande kantoorpanden. Dit bedrag bedraagt rond de zeven miljard euro.Dat maakt de kantorenmarkt tot een volgende financiele luchtbel die de stabiliteit van onze economie kan aantasten. Dit groeit het ministerie van Infrastructuur en Milieu boven de pet. Ik wil dat Rutte en minister De Jager verantwoordelijkheid nemen voor het dossier leegstand.’ aldus Jansen.

 

'Omdat projectontwikkelaars de ontwikkeling van vastgoedprijzen structureel te positief hebben ingeschat, staan miljoenen vierkante meters kantoor nu veel te hoog gewaardeerd in de boeken. Wanneer de onvermijdelijke afschrijvingen beginnen, komen de voornaamste eigenaren – verzekeraars en pensioenfondsen – acuut in problemen. Ook het niet-leegstaande deel van de kantorenmarkt treft dit probleem, omdat de huur kunstmatig hoog is gehouden. Een conservatieve schatting leidt tot de conclusie dat zo’n 60 miljoen vierkante meter minimaal 10 procent te hoog gewaardeerd is. ‘Dat is 15 miljard euro! Tel die op bij de overwaardering van leegstaande kantoren en je komt op 22 miljard euro. Zo’n gigantische luchtbel kan – wanneer hij knapt – tot grote economische problemen leiden.’, zegt het SP-tweedekamerlid.

27-11-2011 8:00

Deze week is het zover: op donderdag 1 en vrijdag 2 december vindt in Utrecht de kennisconferentie Worktech '11 plaats. Het evenement wordt gehouden in het nieuwe hoofdkantoor van de Rabobank.


Worktech is een conferentie waar een aantal aansprekende namen uit de interieur- en organisatiesector spreken over de laatste stand van zaken op het gebied van kantoorinrichting. Sprekers zijn onder meer Erik Veldhoen, Gerry Taylor (Orangebox), Peter de Winter (Philips) en Bob Ziermans (Cushman & Wakefield).De conferentie is bedoeld voor professionals die zich bezighouden met het inrichten en/of organiseren van de eigentijdse werkruimte. Hierbij valt te denken aan architecten, facilitymanagers, vastgoedprofessionals, personeelsmanagers en directeuren.

De conferentie vindt plaats in het nieuwe kantoor van Rabobank in Utrecht. Aanvang: 9:00 uur. de kosten van deelname bedragen 499 Pond.

24-11-2011 3:00

Robert Vos is per 1 november 2011 benoemd tot Managing Director van Assa Abloy Nederland BV en verantwoordelijk voor de gehele organisatie (locatie Raamsdonksveer en Apeldoorn) met focus op Marketing & Sales activiteiten.

Na zijn studie Marketing & International Business is Robert Vos begonnen als Sales Manager bij Pontmeijer NV en heeft zijn carrière voortgezet bij Black & Decker Middle East en als Regional Director bij Assa Abloy Middle East and Africa. In zijn laatste functie als Vice President Business Development bij Techtronics Industries (AEG/Milwaukee Powertools) was hij onder meer verantwoordelijk voor het opzetten van kantoren, de verkooporganisatie, distributie en after sales service in het Midden-Oosten, China en India.

Robert Vos is bekend met de Assa Abloy Groep en kan zijn ruime managementervaring uitstekend gebruiken in zijn nieuwe functie. De komende tijd zal de prioriteit komen te liggen op het verkorten van de 'time to market' van nieuwe innovatieve producten en op het structureren van de Sales organisatie voor onder andere de merken LIPS en Nemef.
 

24-11-2011 2:01

De vakbeurs Gevel heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een belangrijke ontmoetingsplaats voor architecten, adviseurs en opdrachtgevers die zich richten op het exterieur van gebouwen. Toonaangevende toeleveranciers tonen een aanbod van vernieuwende producten en concepten. Daarnaast biedt de beurs een afwisselend programma van exposities, lezingen en bijeenkomsten. En dit alles vindt plaats in een opzet die is gemodelleerd naar het voorbeeld van Manhattan. Gevel 2012 wordt gehouden van 25 tot en met 27 januari in Ahoy Rotterdam.  
 
“Gevel is de architect op het lijf geschreven”, geeft projectmanager Martijn Carlier aan. “We bieden een originele opzet, ruimte voor creativiteit en trendsettende exposanten. Het aanbod is verder versterkt, bijvoorbeeld met nieuwe leveranciers van houten gevelsystemen. Er is ruimte gemaakt voor referentieprojecten en mock-ups. Jonge ontwerpers tonen hun creaties in een tweetal exposities. En we hebben een sterk inhoudelijk programma in het Gevel theater.

Archiprix International is een tentoonstelling van genomineerde en winnende projecten van de hoogwaardige competitie onder studenten van bouwkundige opleidingen wereldwijd. Studenten hebben hun creatieve afstudeerwerk ingezonden: van nauwkeurige bouwtekeningen, tot stedenbouwkundige ontwerpen. De creaties van deze jonge talenten zijn als mock-ups te bewonderen rondom het Gevel Theater dat geïnspireerd is op het Guggenheim museum. www.archiprix.org

Een mooie, vooruitstrevende en gedurfde geveloplossing, zowel in technische zin als esthetisch. Dat is de uitdaging die studenten aangaan met deelname aan de Bold & Beautiful Student Facade Design Competition 2012. De technische universiteiten van Delft, Eindhoven, Twente en Leuven en de Academie van Bouwkunst Amsterdam, leveren ieder drie kandidaten. Behalve de eer en eeuwige roem, krijgen de nummers 1, 2 en 3 een geldbedrag, te besteden aan de verdere ontwikkeling van hun carrière. De jurering en prijsuitreiking vinden plaats op de eerste beursdag van Gevel. De mock-ups zijn op de beurs te bewonderen.

Bij binnenkomst in Ahoy wordt de bezoeker getrakteerd op de foto-expositie van de Dutch Architectural Photographers(DAPh). De leden van DAPh - fotografen met een eigen bedrijf -  werken  samen en onderscheiden zich door hun vakkennis, ervaring, creativiteit en kwaliteit. Door het initiëren van grote gemeenschappelijke projecten en exposities brengt DAPh de architectuurfotografie op een hoger niveau. Meer informatie via www.daph.nl.

De architect heeft het imago om soms onmogelijke ontwerpen te bedenken. Het Cement&BetonCentrum ziet dit als een uitdaging. De ideeënprijsvraag 'In de kiem gescoord; Thermisch Actieve Gebouwen' is bedoeld als stimulans voor de ontwikkeling van nieuwe concepten, technieken en processen. De organisatie nodigt iedereen die denkt iets te kunnen bijdragen aan het verbeteren van profijt van thermische massa in gebouwen uit zijn idee in te zenden.
Het beste idee wordt beloond met een voucher ter waarde van 5.000 euro voor onderzoek of advies voor de verdere ontwikkeling van het idee. De bekendmaking van de jury-uitslag en de prijsuitreiking vinden plaats tijdens Gevel op vrijdag 27 januari 2012. Inschrijven kan nog tot 31 december. Ga voor meer informatie naar www.indekiemgescoord.nl.

Het Cement&BetonCentrum koppelt de wens van architecten aan betonleveranciers en daagt hiermee leveranciers uit om een betonoplossing te vinden voor de ideeën van de architect. De resultaten worden achter in de hal tentoongesteld. www.cementenbeton.nl.

De bezoeker van Gevel kan inspiratie opdoen via een expo van referentieprojecten van hedendaagse gevels en geveltechnieken in de vorm van mock-ups. Dit in contrast met de Skyline Expo, een achtergrond van wereldberoemde gevels uit Manhattan zoals de Flat Iron, Waldorf Astoria, Empire State en Chrysler.

Op Gevel vindt de architect de nieuwste geveltechniek, -vormgeving, -systemen en -oplossingen, referentieprojecten, mock-ups, lezingen en netwerkbijeenkomsten. Het thema van Gevel 2012 is ‘Echte schoonheid zit van buiten’. Het stratenplan is gebaseerd op Manhattan, met als middelpunt Central Park. Gevel 2012 wordt gehouden van woensdag 25 januari tot en met vrijdag 27 januari 2012 in Ahoy Rotterdam. Tegelijk met Gevel 2012 vinden ook het Greenbuild Congres en Material Xperience plaats. Meer informatie over de beurs is te vinden via www.gevel-online.nl.
 

23-11-2011 8:22

Volgens cijfers van het bedrijfsvergelijkend onderzoek onder 212 leden van de BNA blijkt dat er eind 2010 voor zo’n 215 miljoen euro aan onbetaalde rekeningen openstond van klanten van architectenbureaus. De gemiddelde termijn waarop klanten betalingen verrichten aan architectenbureaus is ook opgerekt. Uit angst de relatie met de opdrachtgever te verstoren, vinden de architectenbureaus het lastig betaling af te dwingen.

Het volledige rapport wordt binnenkort gepubliceerd op de site van de BNA: www.bna.nl

22-11-2011 9:45

Dr. ing. P.J. (Peter) Fraanje  is vanaf 1 januari 2012 de nieuwe directeur van NVTB, het Nederlands Verbond Toelevering Bouw. Peter Fraanje (50) is momenteel werkzaam bij Bouwend Nederland als senior-beleidsmedewerker Duurzaamheid en tevens is hij secretaris van de sectie BouwMiddelGroot (160 bouwers).Fraanje heeft Cultuurtechniek gestudeerd aan de Internationale Agrarische Hogeschool te Velp, waarna hij Milieukunde is gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam. In 1998 is hij gepromoveerd op een proefschrift over duurzame bouwmaterialen. Door zijn werk bij de Universiteit van Amsterdam en later bij TNO Bouw en Bouwend Nederland heeft hij een groot netwerk in Den Haag en Brussel, maar ook binnen de bouwsector opgebouwd.

Fraanje is bekend met businessmodellen voor duurzaam bouwen en heeft veel ervaring met innovatieve projecten in de bouwsector. Hij is de motor achter BouwLokalen, een regionaal kennisoverdrachtsprogramma over bouwbrede innovatie.

22-11-2011 9:15

FSC Nederland en FSC België hebben de website www.goedhoutproject.nl gelanceerd. Op de website zijn Nederlandse en Belgische bouwprojecten te vinden, waarin hout met het keurmerk van de Forest Stewardship Council is toegepast. Doel van de website is om bezoekers inspiratie en informatie te bieden over de toepassing van verantwoord hout in de bouw en zo gebruik van verantwoord hout in Nederland en België te stimuleren.

“Steeds meer opdrachtgevers en bouwers passen FSC-gecertificeerd hout toe in hun bouwprojecten” ,aldus Bert van Veldhuizen, directeur FSC Nederland. “Er is echter nog een grote slag te maken, voordat FSC in de bouw een vanzelfsprekend is. We hopen dan ook met Goedhoutproject een goed beeld te geven van wat er allemaal mogelijk is met FSC-hout en aan de hand van de lessons learned, die bij enkele van de projecten worden genoemd, bouwers en opdrachtgevers concrete handvatten te bieden om met FSC aan de slag te gaan.”

”Ook in België kiezen meer en meer opdrachtgevers en voorschrijvers voor het gebruik van FSC-hout in hun bouwprojecten, maar in vergelijking met de Nederlandse markt is er wellicht nog veel meer werk te verzetten in België”, getuigt Bart Holvoet, directeur FSC België. “Via deze website kunnen ervaringen op een efficiënte manier gedeeld worden met anderen.”
 

18-11-2011 9:30

Sinds kort is www.canoof.com online met naar eigen zeggen de beste deals in Vintage classics, sale van grote merken en de laagste prijzen voor klassieke modellen. De officiële introductie van Canoof vond plaats tijdens Inside Design Amsterdam. Inmiddels is het bedrijf voor de liefhebbers ook te vinden op Twitter en Facebook. Dit alles onder het veelbetekenende motto ‘Classics Are Never Out of Fashion’.

16-11-2011 8:11

Gratis toegang zonder wachttijd? Registreer u dan nu vast via onderstaande button voor de Vakbeurs Facilitair 2012:

 

15-11-2011 10:00

GKB Realisatie en Van Campen Bouw/Zelhem hebben een convenant met netwerkorganisatie FSC Nederland getekend. Beide bedrijven zetten zich op deze manier in voor toename van het aantal hectaren bos dat verantwoord wordt beheerd volgens de standaarden van de Forest Stewardship Council. In totaal hebben 314 bedrijven, organisaties en opdrachtgevers zich aangesloten bij het netwerk van FSC Nederland.

“Bij GKB, als doeners in de groenvoorziening en de cultuurtechniek, sluit het gedachtegoed van FSC goed aan. Daarnaast zijn we meer van het doen als van het praten over het bijdragen aan een betere wereld en dat laten we zien door het FSC convenant te ondertekenen”, aldus Arjan Kraaijeveld, directeur van GKB Realisatie.

“Ook als allround bouwbedrijf, voelen wij ons verantwoordelijk en willen wij ons ‘steentje’ bijdragen aan verantwoord bosbeheer, met het oog op het klimaat en de toekomst voor mens en dier”, aldus Jaap van Campen, technisch directeur Van Campen Bouw/Zelhem.

“Bedrijven uit de sectoren bouw en inrichting openbare ruimte spelen een belangrijke rol in de toepassing van FSC-hout. Door de toetreding van deze twee bedrijven tot het FSC Netwerk zetten we weer een stap in de goede richting om van FSC een vanzelfsprekendheid te maken”, zegt Bert van Veldhuizen, directeur van FSC Nederland. “Samen met onze partners werken wij aan de groei van het aandeel FSC-hout en –papier op de Nederlandse markt, door bijvoorbeeld ondersteuning te bieden bij de juiste toepassing van FSC-hout in bouwprojecten.” Het FSC netwerk bestaat naast bedrijven uit de bouwsector en inrichting openbare ruimte ook uit opdrachtgevers als overheden en woningcorporaties en bedrijven die actief zijn in de houtindustrie.

15-11-2011 9:15

Netbeheerder Enexis heeft op de Dag van de Duurzaamheid een Breeam-nl Nieuwbouw ontwerpcertificaat ontvangen voor de nieuwe huisvesting in Maastricht. Robert van Mourik, projectmanager huisvesting van Enexis, nam het certificaat tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres in Zwolle in ontvangst uit handen van Stefan van Uffelen, directeur van de Dutch Green Building Council (DGBC). Het gebouw scoorde als kwalificatie 4 sterren.

In het gebouwontwerp staan drie onderdelen centraal: het ‘nieuwe werken’, de combinatie van kantoor en logistiek en energieneutraliteit. Breeam-nl is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen.

Robert van Mourik toont zich zeer verheugd met het resultaat: “Duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt binnen Enexis. Wij beheren het energienet in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland en vervullen als netwerkbedrijf een voorbeeldfunctie inzake duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een van de zaken waarin dit kan worden geaccentueerd is de huisvesting van onze medewerkers. Daarom dienen alle nieuwe gebouwen van Enexis energieneutraal te zijn en wordt veel aandacht geschonken aan het duurzaamheidsconcept waarbij de benadering ligt op het feit dat elk product voor 100 procent kan worden hergebruikt. Daarnaast is er uiteraard veel aandacht voor het welzijn van de medewerkers en de omgeving. Maar dat willen we ook zichtbaar maken, daarom hebben wij ervoor gekozen om Breeam-nl toe te passen om de duurzaamheid ook daadwerkelijk aan te tonen.”

In het ontwerp is rekening gehouden met het  ‘nieuwe werken’. Er ontstaat voor medewerkers meer keuzevrijheid in tijd, plaats en werkwijze, waardoor de organisatie- en huisvestingsflexibiliteit wordt verhoogd. De huisvesting zoekt hiermee aansluiting bij de werkprocessen. Intensievere communicatie in een ‘open’ werkomgeving. Het gebouw in Maastricht, ontwikkeld door Enexis in samenwerking met de bouwpartners Builddesk, StevensvanDijck, Atelier Pro en Deerns, bevat 170 werkplekken.

  De primaire processen verlangen een vergaande integratie tussen regie en uitvoering. Omwille van een verregaande optimalisatie van de bedrijfsvoering is een combinatie van de kantoorfunctionaliteit en logistiek een belangrijk speerpunt. Ook op architectonisch gebied is deze combinatie goed geslaagd, beide functionaliteiten zijn ook esthetisch bijzonder fraai in het gebouw samengebracht.

In lijn met haar strategie heeft Enexis de ambitie om alles te doen voor een betrouwbare, betaalbare en duurzame energiedistributie. Hiermee wil Enexis leidend zijn in de energietransitie (van fossiel naar duurzaam). Robert van Mourik: “Deze ambitie betekent dat we niet alleen duurzame netten willen aanleggen en onze klanten en stakeholders inzicht willen geven in hun energieverbruik, maar ook dat Enexis zelf duurzaam wil zijn. Een belangrijk speerpunt hierin is onze duurzame herhuisvesting. Het nieuwe regiokantoor in Maastricht is weliswaar aangesloten op onze energie-infrastructuur, echter de ambitie is dat er net zoveel energie zelf wordt geproduceerd als dat er verbruikt wordt. Omdat de energie niet op het zelfde moment opgewekt wordt als dat het verbruik plaatsvindt, is aansluiting op een slim netwerk noodzakelijk”, aldus Van Mourik.

DGBC
De Dutch Green Building Council (DGBC) is een non-profit organisatie. DGBC streeft naar blijvende verduurzaming van de bebouwde omgeving in Nederland. Om dat te bereiken ontwikkelen wij keurmerken voor een onafhankelijke beoordeling van gebouwen (zowel nieuw als bestaand) en gebieden op het gebied van duurzaamheid.
 

(afbeelding Atelier Pro)
 

14-11-2011 10:00

Duurzaamheid en groene ICT doen het steeds beter in Nederlandse organisaties, maar de overheidssector blijft achter. Kostenbesparing is doorgaans het motief voor groene initiatieven zoals thuiswerken – waarvoor de aanhang overigens niet groeit. Dit blijkt uit de Ernst & Young ICT Barometer onder 600 managers en professionals in het bedrijfsleven en bij de overheid.

Anno 2011 staat duurzaamheid bij 67 procent van de organisaties op de agenda; een forse stijging ten opzichte van 2010 toen dat nog maar bij 52 procent het geval was. Het zijn vooral de ondernemingen met meer dan 500 werknemers die op het gebied van duurzaamheid de toon zetten. Ook groene ICT zit flink in de lift en geldt voor een kwart van de organisaties inmiddels als belangrijk aandachtspunt, met name vanwege kostenbesparingen en vanuit de ambitie om verantwoord te ondernemen. Daarmee lijken zowel duurzaamheid als groene ICT nu echt door te breken terwijl de animo voor deze onderwerpen in 2010 in vergelijking met een jaar eerder nauwelijks enige groei vertoonde.

Roel Drost, senior manager bij Ernst & Young, is verheugd over de toenemende belangstelling voor duurzaamheid, al verbaast hem dat niet. “Dat ons land wat dit aangaat goed op de kaart staat, blijkt ook uit de hoge notering van een reeks toonaangevende Nederlandse bedrijven in de Dow Jones Sustainability Index. Het grootbedrijf vervult in dit opzicht een voorbeeldfunctie. Deze bedrijven hebben vaker te maken met stakeholders die aandringen op een duurzame bedrijfsvoering. Bovendien is het besef er beter ontwikkeld dat het mogelijk is om met duurzaamheid geld te besparen.”

Drost constateert dat de overheidssector minder actief is met duurzame inspanningen. 57 procent van de ondervraagden in de overheidssector meldt dat hun organisatie werk maakt van duurzaamheid terwijl 68 procent vindt dat een grotere inspanning nodig is. Ook op het gebied van groene ICT zit de overheid in de staartgroep. Volgens Drost ontbreekt het de overheid aan commerciële drive om er een succes van te maken. “Waar de overheid in bijvoorbeeld aanbestedingsprocedures tal van eisen stelt op het gebied van duurzaamheid, kan zij haar voorbeeldfunctie op dit terrein absoluut niet waarmaken. Duurzaamheid moet blijkbaar wijken voor andere prioriteiten op de overheidsagenda zoals kostenbesparingen, digitalisering en moeizaam verlopende ICT-projecten.”

Van organisaties die werk maken van groene ICT noemt maar liefst 78 procent kostenbesparing als belangrijkste motief daarvoor. Meest populaire initiatieven zijn het uitzetten van apparatuur en een efficiënt gebruik van printers. “Dat ligt voor de hand”, zegt Roel Drost, “bedrijven gaan in eerste instantie aan de slag met maatregelen die te maken hebben met het veranderen van gedrag. Het is echter goed om te zien dat ook initiatieven die investeringen vergen in opkomst zijn. In vergelijking met een jaar geleden is het aantal organisaties dat budget vrijmaakt voor groene ICT-projecten zelfs verdubbeld tot 23 procent.”


Ruim vier op de tien organisaties, bovengemiddeld vaak in de sector dienstverlening, hebben Het Nieuwe Werken ingevoerd of zijn er mee bezig. Bijna de helft van alle werknemers werkt (gedeeltelijk) vanuit huis en dat aantal is al jaren stabiel. Het gemiddelde aantal thuiswerkuren stijgt met zo’n 30 procent: van 10 in 2009 naar 13 in 2011. In alle sectoren stijgt het aantal thuisgewerkte uren, behalve bij de overheid. Thuiswerken is onder jonge werknemers veel minder populair dan onder hun oudere collega’s. Onder de jongeren neemt de animo voor thuiswerken af terwijl die onder ouderen juist toeneemt. Drost :“Kennelijk voelen jonge werknemers uit carrièreoverwegingen sterk de behoefte om in hun bedrijf letterlijk in beeld te blijven. Dat gevoel wordt in economisch onzekere tijden nog eens extra aangewakkerd.”
 

10-11-2011 8:10

Op 19 oktober jl. heeft Prins Carlos de Bourbon de Parme de officiële heropening verricht van basisschool ‘De Eschmarke’ in Enschede. Deze school is verbouwd en als eerste in Nederland voorzien van een nieuw systeem voor vraaggestuurde verwarming en ventilatie, gebaseerd op het 4Green Schoolconcept. Dit concept combineert een frisse school met energiebesparing en milieubewustwording bij kinderen, leerkrachten en ouders. Het is ontwikkeld door 4Green in samenwerking met Jaga Konvektco Nederland.

 

 

 

In totaal zijn negen klaslokalen en drie kantoren van ‘De Eschmarke’ voorzien van het Jaga Hybrid Solutions klimaatsysteem. Dit CO2-gestuurde en gebruiksvriendelijke systeem combineert de functies van verwarmen, koelen en ventileren in één behuizing. De Jaga Low H2O-radiator zuigt vrijwel geluidloos buitenlucht aan, die gefilterd en opgewarmd het lokaal binnenstroomt. Het Green Wire regelsysteem zorgt door middel van klepsturing voor het openen en sluiten van de kleppen in de radiator, afhankelijk van de warmtevraag. Door de warmte stijgt de lucht op en samen met onderweg opgepikte CO2 en muffe luchtjes verlaat deze lucht aan de andere kant van het lokaal via afzuigroosters de ruimte. De afzuiging wordt geregeld door middel van warmteterugwinning via een warmtepomp op het dak. Deze pomp brengt de restwarmte van de school terug naar de radiatoren.

 

Het 4Green Schoolconcept pakt het probleem van een slecht binnenklimaat en energieverspilling op scholen op een integrale manier aan. Naast de verwarming en ventilatie is op ‘De Eschmarke’ ook de bestaande verlichting vervangen door LED-verlichting. Het Green Wire systeem stuurt deze verlichting aan op basis van Luxmeting en door aanwezigheidsdetectie brandt de verlichting alleen als er mensen in het lokaal aanwezig zijn. Green Wire regelt ook automatisch de zonwering op basis van zoninval en lichtintensiteit. Alle toegepaste maatregelen leiden tot een forse energiebesparing die oploopt tot 31%. Het toegepaste 4Green concept heeft ervoor gezorgd dat het gebouw is veranderd van energielabel F in energielabel A. Inmiddels hebben meerdere scholen uit Enschede en het noorden van Nederland interesse getoond in dit vernieuwende concept. 

 

Bewustwording maakt ook een belangrijk onderdeel uit van het 4Green Schoolconcept. Daarom heeft 4Green in de hal van de school een ‘dashboard’ opgehangen waarop voor iedereen zichtbaar is hoe schoon de lucht in de school is en hoeveel energie er verbruikt wordt. Daarnaast heeft 4Green in samenwerking met de Universiteit Twente en de Windesheim Hogeschool een lesprogramma ontwikkeld om de kinderen uit de groepen 7 en 8 van de basisschool en 1 en 2 van het voortgezet onderwijs meer te leren over energiebesparing, milieuvraagstukken, CO2-reductie en techniek.

 

 

 

Bij de heropening van de school heeft  Prins Carlos de Bourbon de Parme de groene 4Green sleutel onthuld. Deze sleutel bij de ingang van de school  symboliseert dat de school zich aan een aantal regels houdt en dat 4Green door middel van een flat fee contract ervoor zorgt dat de continuïteit van de installatie gewaarborgd is. Een filmpje met de eerste ervaringen van de gebruikers en nadere uitleg over het 4Green concept staat op YouTube:

 

http://www.youtube.com/watch?v=3ufFPOqnTok

09-11-2011 8:15

Uit onderzoek van Intermediair onder 345 hoogopgeleiden blijkt dat maar liefst 99 procent van de hoogopgeleide werknemers in Nederland met een smartphone van de zaak, die smartphone óók ‘s avonds en in het weekend voor hun werk gebruiken en maar liefst 85 procent voelt zich hier ook toe verplicht.

Van de bezitters van een zakelijke smartphone leest 44 procent buiten kantoortijd (‘s avonds en in het weekend) gemiddeld zelfs meer dan twintig zakelijke e-mailberichten per week. Meer dan twintig zakelijke berichten verstúren buiten kantoortijd doet 20 procent van de hoogopgeleiden.
Ook op vakantie gaat het zakelijk gebruik van de bedrijfssmartphone voor de meeste hoogopgeleiden gewoon door, zo blijkt. Slechts 21 procent doet dat nooit. De overgrote meerderheid van de hoogopgeleide ondervraagden blijkt zich dan ook in min of meerdere mate verplicht te voelen het apparaat buiten kantoortijd te gebruiken wanneer ze een smartphone van de baas krijgen (85 procent).

Uit andere onderzoeken blijkt dat werknemers met een zakelijke smartphone ‘s avonds minder makkelijk loskomen van hun werk en daardoor een grotere kans hebben op een burn-out. “Dat we elkaar makkelijker bereiken is een goede ontwikkeling, maar moet er natuurlijk niet toe leiden dat mensen een burn-out krijgen”, vindt Alex Beishuizen, hoofdredacteur van Intermediair. “Het is van belang dat mensen hierin maat weten te houden.”

Uit het Intermediair-onderzoek blijkt dat de overgrote meerderheid van de ondervraagde hoogopgeleiden meent dat de smartphone hun werk enigszins (40 procent) tot (heel) veel (54 procent) efficiënter heeft gemaakt. Ook uit andere onderzoeken blijkt dat werknemers gemiddeld zo’n 6 werkuren extra per week maken als ze een smartphone voor hun werk gebruiken. Daardoor krijgen mensen wel het gevoel dat hun werk beter en efficiënter gaat.
Lees voor meer informatie en achtergronden over de onderzoek het volledige artikel op www.intermediair.nl/smartphones
 

08-11-2011 12:00

Deze week is de week van Het Nieuwe Werken. 'Het Nieuwe Werken doe je zelf' is een initiatief van Natuur & Milieu en het Platform Slim Werken Slim Reizen. Volgens de initiatiefnemers is het milieu de grote winnaar bij het  

Nieuwe Werken maar is een omslag in denken en gedrag tevens goed voor  de portemonnee.Bij twee dagen per week thuiswerken loopt dit op tot bijna drie miljard en een structurele stijging van het BNP met 1%. Dat concludeert PwC in de eerste Verkenning van de macro-economische effecten van Het Nieuwe Werken, uitgevoerd in opdracht van Natuur & Milieu in het kader van de Week van het Nieuwe Werken. Het onderzoek is opgezet in samenwerking met ECP-EPN. Op dit moment bestaat 10 procent van de beroepsbevolking uit 'nieuwe werkers'.

Tweederde van de baten komt tot stand door het sterk terugdringen van de hoeveelheid reistijd. De gemiddelde Nederlander reist 54 minuten per werkdag van huis naar werk en terug. Dat is het hoogste gemiddelde van Europa. Door meer thuis te werken en minder te reizen, houden mensen tijd over. De verwachting is dat ongeveer de helft van deze tijd effectief aan werk zal worden besteed, en de andere helft aan meer ontspanning.

Als 20 procent van de beroepsbevolking twee dagen per week thuis werkt, zal het aantal auto's op de weg verminderen met 180.000 per werkdag. Dat scheelt 3,5 miljard autokilometers. Dit zal leiden tot minder files, minder luchtverontreiniging, minder verkeersslachtoffers en minder CO2-uitstoot, zo concludeert het rapport.

Het Nieuwe Werken kan leiden tot permanent 'vakantie-verkeer' op de weg en tot positieve effecten op de volksgezondheid. De baten van minder verkeersongelukken en minder CO2-uitstoot door het verkeer zijn 117 miljoen euro in 2015.

Naast mobiliteitsvoordelen zal Het Nieuwe Werken eveneens zorgen voor een stijging van de arbeidsproductiviteit en de arbeidsparticipatie. Met name kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, zoals ouderen en gehandicapten, kunnen profiteren van flexibel- en thuiswerken. Geschat wordt dat uit deze groep 8.300 mensen extra tot de arbeidsmarkt zullen toetreden.

Het Nieuwe Werken kent ook aandachtspunten. Door veel thuis te werken kan het contact met collega's verwateren en thuiswerken kan leiden tot meer overwerk. Het is daarom belangrijk dat Het Nieuwe Werken niet van bovenaf wordt opgedrongen aan werknemers, maar dat werknemers er zelf voor kunnen kiezen. Het Nieuwe Werken gaat tenslotte over meer vrijheid en verantwoordelijkheid.

In de Week van Het Nieuwe Werken worden zowel werknemers als managers uitgedaagd om te experimenteren met deze nieuwe manier van werken. Via de campagnesite www.hetnieuwewerkendoejezelf.nl kunnen werknemers en werkgevers zich aanmelden voor tal van activiteiten tijdens de Week van Het Nieuwe Werken, zoals workshops, master classes en excursies naar flexkantoren en bedrijven die Het Nieuwe Werken al volledig hebben ingevoerd. Via de website kunnen ze gebruik maken van tips & tools en in contact komen met adviseurs die hen op weg helpen.

Hoofdpartners zijn Centraal Beheer Achmea en Nationale Postcode Loterij. Partners zijn ANWB, Athlon Car Lease, Het Nieuwe Rijden, Microsoft, NDI ICT Solutions, Steelcase, Telewerkforum, Veldhoen + Company, Vodafone en Youmeus

08-11-2011 8:00

Veranderingen in de omgeving van bedrijven leiden tot een zoektocht naar vernieuwende organisatiemodellen. Veel bedrijven vinden dit in Het Nieuwe Werken. Uit de eerste resultaten van Het Nationale WerkplekOnderzoek (HNWO) 2011 blijkt dat werknemers persoonlijke aandacht belangrijk vinden en op bepaalde momenten nog veel stress ervaren.

De definitieve resultaten van HNWO 2011 worden eind november bekend gemaakt. Maar ter gelegenheid van de huidige 'week van Het Nieuwe Werken' lichten de onderzoekers alvast een tipje van de sluier op. "We starten met het toekomstbeeld van de carrière, namelijk: 58 procent van de respondenten geeft aan dat ze hun carrière met vertrouwen tegemoet zien. Wanneer we kijken naar de stress die wordt ervaren door gebruik van een smartphone zien we dat 30 procent van de respondenten stress ervaart door het altijd en overal bereikbaar zijn met een smartphone. Bij de werk/privébalans geeft 59 procent van de ondervraagden aan dat het combineren van werk en privé geen stress veroorzaakt. Kenmerkend uit de open antwoorden op bepaalde vragen is dat de werknemer nog veel waarde hecht aan persoonlijk contact en persoonlijke aandacht. Het zijn de persoonlijke momenten en het schouderklopje die zorgen voor geluk in het werk."

Kijkend naar bovenstaande resultaten in relatie tot de Week van Het Nieuwe Werken zien de onderzoekers een gevaar in vergaande generalisatie van wensen van Nederlandse werknemers. "Teveel wordt ervan uitgegaan dat de hedendaagse kenniswerker autonoom wil werken, thuis wil werken, op output beoordeeld wil worden en het geen probleem vindt om flexibel te werken. Veel mensen zijn hier nog niet aan toe of willen juist meer aandacht en begeleiding. Onzekerheid leidt in veel gevallen tot stress en andere negatieve ervaringen door werknemers op de werkplek. De opdracht aan Nederlandse organisaties is dus niet te generaliseren en voor de bepaling van een organisatiemodel en inrichting van de huisvesting eerst goed te kijken naar de diverse wensen van de werknemer."

Het Nationale WerkplekOnderzoek werd in 2008 voor het eerst uitgevoerd om meer inzicht te verwerven in de ervaringen en wensen die werknemers hebben ten aanzien van hun werkplek. Het onderzoek richt zich op zowel (de inrichting van) de werkplek als op de ervaringen rondom het werkzame leven. In 2011 kende het onderzoek van newnews.nl meer dan 900 respondenten en een responspercentage van 33 procent uit een representatieve steekproef onder het Netpanel van onderzoeksbureau Ruigrok|Netpanel uit Amsterdam. Eind november zullen de resultaten volledig kenbaar worden gemaakt. In 2011 wordt Het Nationale WerkplekOnderzoek ondersteunt door 365, Gispenen newDirections.

03-11-2011 2:10

Jan Willem van den Braak (van VNO NCW) heeft op 2 november het eerste exemplaar van de praktijkgids ‘Implementatie van MVO – Praktijkcases en tools voor ISO 26000’ in ontvangst genomen. Deze gids biedt inspiratie en praktische handvatten voor iedereen die ISO 26000 wil toepassen in zijn organisatie. In de gids staan cases van Ahrend, Aa en Maas, Alliander, CSU, Dijkhuis Aannemersbedrijf, De Meerlanden, Nijhuis Pompen, PWN en Van Houtum.

Goede afspraken over producten en werkwijzen zijn belangrijk. Is veiligheid in het geding, dan zijn ze zelfs van levensbelang. Zoals afspraken over speeltoestellen, woningen, ontruimingsplannen en terrorismebestrijding. In Nederland is NEN het centrum van normalisatie. NEN helpt bedrijven en andere partijen om onderling heldere en toepasbare afspraken te maken. NEN vertegenwoordigt ook Nederlandse bedrijven en partijen om samen met centra in andere landen afspraken te maken op Europees en zelfs mondiaal niveau.

The Terrace is een merkstrategiebureau met een overtuigd geloof in shared value. Wij helpen bedrijven in het bepalen van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en in het activeren van deze verantwoordelijkheid naar de markt, productinnovaties en de interne organisatie. Dit gebeurt in de vorm van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).
 

03-11-2011 2:00

“De verpakkingsontwerper moet zijn mindset veranderen. Om te streven naar vermindering van afval moet er meer aandacht komen voor verpakkingssoorten die constant hergebruikt kunnen worden in plaats van verpakkingen voor eenmalig gebruik. Dit kan door de recyclebaarheid van het materiaal al in de ontwerpfase mee te nemen.” Dit zegt prof. dr. Michael Braungart (toonaangevend deskundige op het gebied van milieuvriendelijke ontwerpen en grondlegger van het cradle-to-cradle-principe) in het nieuwe designboek bestemd voor verpakkingsontwerpers en merkeigenaren: 'The Power of Metal Packaging'.Het 230 pagina’s tellende handboek bevat een reeks inspirerende artikelen en vermeldt daarnaast de nieuwste ontwikkelingen rond metalen verpakkingen zoals ze gebruikt worden in het dagelijkse leven. Roland ten Klooster, professor Packaging Design and Management van de Universiteit Twente en voorzitter van de jury van de verpakkingsontwerpwedstrijd 'Een Geniale Verpakking', geeft aan dat alleen al in de Europese Unie 25.000 verpakkingen per seconde geopend worden en stelt vast dat verpakkingen een positieve bijdrage leveren aan de moderne samenleving.

Er zijn honderden geïllustreerde voorbeelden van best design practice: van biervaatjes tot verfblikken, van haarverzorgingsproducten tot meubelpolish en een groot aantal levensmiddelenmerken. Nieuwe decoraties, lichtere verpakkingen, ontwerpen en gebruiksmogelijkheden worden ook beschreven.
“Dit is niet het eerste naslagwerk over verpakkingen en grafische ontwerp, maar het is volgens ons het enige wat zich uitsluitend richt op metalen verpakkingen”, aldus Woep Möller, Group Commercial Director van Ardagh Group, een toonaangevend verpakkingsbedrijf, dat het boek publiceert. Hij vult aan: “Door het geven van zeer uitvoerige informatie over hoe maximale milieu- en marketingwaarde behaald kunnen worden uit een van de meeste bruikbare en populaire verpakkingen, bieden wij een waardevol naslagwerk voor de designwereld en merkeigenaren.”

The Power of Metal Packaging is via de website aan te vragen: http://www.ardaghgroup.com/metal-design-book. Tevens is er een digitale samenvatting te zien.
 

03-11-2011 2:00

Door de invoering van Het Nieuwe Werken (HNW) kan de in gebruikzijnde kantoorruimte in Nederland tot wel 40 procent worden gereduceerd. Dat blijkt uit de Nieuwsbrief Bouwformatie van 27 oktober jongstleden.

Deze ontwikkeling zal de facilitaire dienstverleners, wiens diensten gekoppeld zijn aan de kantooroppervlakte, hard raken. HNW, een werkvorm waarbij tijd- en plaatsonafhankelijk werken centraal staat, is een gevestigd begrip geworden voor bedrijfsleven en overheid.

Een belangrijke reden voor het invoeren van HNW is het reduceren van kantooroppervlakte. HNW is toepasbaar op kantoorwerk dat niet verbonden is aan één specifieke werkplek. Daarmee zal het impact hebben op de 2,3 miljoen kantoorbanen en de circa 46 miljoen beschikbare vierkante meters kantoorruimte in Nederland. Organisaties die HNW hebben ingevoerd hebben hun kantoorruimte met 30 tot 50 procent teruggebracht. Uit onderzoek komt naar voren dat door de invoering van HNW de in gebruikzijnde kantoorruimte tot wel 40 procent teruggebracht kan worden. Dit komt neer op een reductie van 48 procent van de totale beschikbare kantoorruimte in Nederland.

Het terugbrengen van kantoorruimte zal een negatief effect hebben op de facilitaire dienstverlener, wiens diensten veelal gekoppeld zijn aan kantooroppervlakte, aldus de nieuwsbrief. Dit effect wordt enigszins gecompenseerd door veranderende vraag gebaseerd op de toenemende bezettingsgraad en openingstijden van kantoren. In dit rapport zullen deze en andere effecten van HNW op de facilitaire dienstverlening in kaart worden gebracht. Uit onderzoek bleek dat tot op heden veel facilitaire dienstverleners hun producten nauwelijks hebben aangepast op HNW. De vraag naar facilitaire dienstverlening die toegesneden is op HNW en de advisering op dit gebied neemt echter toe. Er liggen kansen voor facilitaire dienstverleners die inspelen op deze behoefte. Bovendien kan door het afstemmen en differentiëren van het aanbod de margedruk van de facilitaire dienstverlener verlicht worden.
 

02-11-2011 8:20

SBR (kennisplatforem voor de bouw) organiseert 8 november de visiebijeenkomst ‘Vat op klimaatinstallaties’ in het Bouwhuis te Zoetermeer. Tijdens deze visiebijeenkomst staat de discussie centraal hoe je klimaatinstallaties beter kunt afstemmen op het gebouw dat ze moeten klimatiseren.

 

Een groot deel van de klimaatinstallaties doet niet waarvoor ze zijn ingeregeld. Met als gevolg een slecht binnenklimaat, waardoor gebruikers ontevreden zijn of zelfs risico’s lopen. Tijdens deze bijeenkomst zoomt SBR in op de gebruikerszijde en wordt helder op welke manier je installaties kunt monitoren en inregelen. Daarnaast wordt een blik vooruit geworpen op de rol van BIM.

Bedoeld voor: ppdrachtgevers, architecten, adviseurs, installatieadviseurs, installateurs, aannemers.

Voor meer informatie: www.sbr.nl

02-11-2011 8:00

Werk is belangrijk voor de gezondheid, maar kan ook ziekmakend zijn. Het rapport ‘Beroepsziekten in Cijfers 2011’ schat dat 260 per 100.000 werkenden een beroepsziekte hebben opgelopen in 2010. Dat komt neer op zo’n 20.000 nieuwe gevallen in Nederland. Dit blijkt uit het rapport Beroepsziekten in Cijfers 2011 van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB), gevestigd in het AMC.

Psychische aandoeningen, lawaaischade aan het gehoor en aandoeningen van spieren en gewrichten worden relatief het meest gemeld. Onderzoek levert toenemend inzicht in bekende risico’s, maar wijst ook op nieuwe verbanden tussen werk en gezondheid. Zo levert blootstelling aan stof, werkstress, lawaai en ploegendienst een bijdrage aan het ontstaan van chronische ziekten van hart- en bloedvaten, longen, spieren en gewrichten. Verder laten ’s werelds grootste Q-koorts epidemie en de opkomst van resistente bacteriën buiten het ziekenhuis zien, hoe belangrijk bij infectieziekten de blootstelling in het werk kan zijn.

Klachten aan spieren en gewrichten zijn een belangrijke reden voor verzuim in Nederland. Volgens een meerderheid van Nederlandse werknemers komen deze klachten mede door het werk. Onderzoek naar implementatie van preventieve maatregelen is nodig.

Bij psychische beroepsziekten gaat het bij tachtig procent om overspannenheid of burn-out. Dat leidt tot slechter functioneren in het werk en vaak tot langdurig verzuim. Oorzaken zijn vooral een hoge werkdruk en ongewenst gedrag van collega’s en/of klanten. Er zijn preventieve maatregelen ontwikkeld voor de aanpak van werkstress en van de posttraumatische stressstoornis voor onder meer de geüniformeerde beroepen.

De rol van werkfactoren bij chronische aandoeningen wordt vaak onderschat. Onderzoek leert bijvoorbeeld dat bij één op de zeven astma-aanvallen onder werknemers beroepsmatige blootstelling een rol speelt. Ook brandweerlieden hebben meer luchtwegklachten naarmate zij betrokken waren bij meer branden of andere situaties waarbij zij rook of andere stoffen inademden. Verder blijkt dat lassers, brandweerlieden en mensen die lange werkdagen maken, een hoger risico lopen op hart- en vaatziekten en lijkt reumatoïde artritis meer voor te komen bij blootstelling aan kwartshoudend stof. Meer kennis over de invloed van werkfactoren zoals fijn stof, werkstress, lawaai en ploegendienst kan de preventie van dergelijke chronische aandoeningen ten goede komen.

In 2010 zijn 6.367 meldingen van beroepsziekten geregistreerd bij het NCvB. Via het Peilstation Intensief Melden (PIM) wordt de incidentie van beroepsziekten over 2010 geschat op 260 per 100.000 werknemersjaren. De hoogste incidentiecijfers worden gerapporteerd voor psychische aandoeningen (96) en aandoeningen aan het houdings- en bewegingsapparaat (88), gevolgd door gehooraandoeningen (34), huidaandoeningen (7), infectieziekten (5), luchtwegaandoeningen (5) en neurologische aandoeningen (5). De top zes van sectoren met de hoogste incidentiecijfers per 100.000 werknemers zijn in 2010 de bouwnijverheid (1314), vervoer en opslag (434), openbaar bestuur en defensie (387), onderwijs (242), industrie (211) en de sector informatie en communicatie (184).

Het rapport ‘Beroepsziekten in cijfers 2011‘ is opgesteld in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het geeft een overzicht van het aantal, en de aard van beroepsziekten en de verspreiding binnen sectoren en beroepen in Nederland. Daarnaast beschrijft het ook wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen rond verschillende beroepsziekten.

02-11-2011 8:00

De Internationale Biënnale Leegstand & Herbestemming in Maastricht. De initiatiefnemers Amsterdam, Maastricht en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed willen leegstand te lijf met nieuwe benaderingen en oplossingen. Dat gebeurt onder meer met concrete onderzoeksateliers, tegendraadse sprekers als de Amerikaan Richard Florida, confronterende tentoonstellingen en tot denken aanzettende bezoeken aan leegstandlocaties. De congresdag is vrijdag 4 november.

"Herbestemming vraagt om anders denken en doen. Een reset is nodig voor alle partijen: van nieuwbouw naar ombouw. Gemeenten willen hun stad graag tot bloei brengen, maar daar is meer bewegingsruimte voor nodig; ontwikkelaars en bouwers willen bouwen maar de kansen daartoe liggen niet alleen bij nieuwbouw, ontwerpers krijgen meer vrijheid bij herbestemming, maar zullen meer dienend aan het gebouw zijn, erfgoeddeskundigen kunnen minder behouden maar krijgen er wel spectaculaire gebouwen voor terug en burgers krijgen de ruimte om meer ondernemend te zijn. En vooral, de partijen moeten anders leren samenwerken."

01-11-2011 10:00

Vier samenwerkende brancheverenigingen op het gebied van aluminium hebben medio oktober het startsein gegeven voor de derde editie van de Benelux Aluminium Award 2011 voor Duurzaam Renoveren. De online inschrijving voor deze award is daarmee geopend. Inzenden voor deze Benelux Aluminium Award 2011 voor Duurzaam Renoveren kan tot 15 december 2011 via www.aluminium-award.eu.

De Benelux Aluminium Award  voor Duurzaam Renoveren is een tweejaarlijkse prijs, die gezamenlijk is uitgeschreven door het Aluminium Centrum en de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG) in Nederland, het Aluminium Center Belgium en de Federatie van Aluminium Constructeurs (FAC) in België. Er worden awards toegekend in de categorieën Woningbouw en Utiliteitsbouw. Tevens zijn drie extra prijzen te winnen voor onderscheidende toepassingen voor respectievelijk Gevels en Daken, Deuren en Ramen en Energie-Efficiency. Partnerorganisaties Slimbouwen, AluEco, VAS-Vereniging Aluminium Systeemleveranciers en anderen ondersteunen de awardorganisatie.

Gekozen is voor Renovatie omdat in deze sector van de bouwmarkt het gebruik van aluminium nog onderbelicht is. Dankzij de vormvrijheid en kleurmogelijkheden is aluminium een hip en sprankelend materiaal voor de architect. Bovendien is aluminium onderhoudsarm, energiebesparend en 100% recyclebaar.De winnende projecten moeten illustreren dat bij renovatie het project beter geconserveerd èn mooier is dankzij de gekozen aluminium toepassing.

Architecten, hoofdbewoners/huiseigenaren, projectontwikkelaars, woningcorporaties en ontwerpers kunnen deelnemen met projecten of gebouwen die gelokaliseerd zijn in de Benelux. De awards worden toegekend aan gerenoveerde projecten/gebouwen die tussen 1 januari 2010 en 31 december 2011 zijn voltooid en die vallen in één van de aangegeven categorieën. Uiteraard moet aluminium op een zinvolle en innovatieve manier zijn toegepast.

Prof. Jan Brouwer is voorzitter van de onafhankelijke Belgisch-Nederlandse jury voor de Benelux Aluminium Award 2011 voor Duurzaam Renoveren. Jan Brouwer is architect en voormalig hoogleraar architectuur en adviseur van de Rijksbouwmeester in Nederland en tevens voormalig voorzitter van de BNA.De jury is verder samengesteld met onafhankelijke personen op het gebied van architectuur, techniek en media in Nederland en België.De Benelux Aluminium Awards 2011 voor Duurzaam Renoveren worden uitgereikt tijdens de Vakbeurs Renovatie 2012 die van 6 tot en met 8 maart in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch wordt gehouden. Alle gejureerde inzendingen worden tijdens deze beurs tentoongesteld.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >