Nieuws


28-10-2011 9:24

Hoogwaardige verduurzaming van bestaande kantoren in Amsterdam is dé sleutel tot de oplossing om verdere leegstand in deze stad te beperken of te voorkomen. Dit stelt directeur Mark Plaisier van GreenStep, specialist op het gebied van het renoveren van kantoorpanden.

Hij reageert hiermee op het bericht dat 18 procent van de kantoren in Amsterdam leeg staat en dit percentage in de toekomst verder zal toenemen. Volgens Plaisier kijken eigenaren en huurders te snel naar nieuwbouw, zonder eerst goed de technische en financiële mogelijkheden van verduurzaming van bestaande kantoren te onderzoeken.

Plaisier poneert zijn stelling ter gelegenheid van de officiële opening van het gerenoveerde kantoor van Unica Amsterdam, die eerder deze week plaatsvond. Bij haar zoektocht naar nieuwe huisvesting besloot de technisch dienstverlener niet te kiezen voor nieuwbouw maar juist een bestaand doch verouderd pand duurzaam te renoveren. Unica’s keuze komt voort uit haar eigen duurzaamheidsambities en is het resultaat van een zoektocht waar vandaag de dag veel beleggers en huurders mee worstelen: renovatie van het huidige pand, sloop/nieuwbouw van het huidige pand of nieuwbouw op een andere locatie?

Het zelf ter hand nemen van de duurzame renovatie van het eigen kantoor aan de Gyroscoopweg 92 in Amsterdam vormde daarbij de businesscase en de opmaat tot het samen met bouwconcern Dura Vermeer oprichten van GreenStep. Samen met Dura Vermeer heeft Unica aangetoond dat zij op basis van de gedane investeringen en de effecten op het milieu de juiste keuze heeft gemaakt om geen nieuwbouw te plegen, maar een bestaand pand te renoveren. Met dit initiatief sluit Unica naadloos aan bij het beleid van de Gemeente Amsterdam om de leegstand van kantoren terug te dringen.

Het vernieuwde pand van Unica in Amsterdam maakt gebruik van een scala aan duurzaamheidstechnieken zoals de toepassing van de warmte- en koudeopslag (WKO) waarbij via een ingenieuze techniek koeling en verwarming uit de bodem wordt gehaald. Daarnaast is er door het hele pand LED-verlichting geïnstalleerd en is overal HR++ glas aangebracht.

Door deze maatregelen zijn de energieprestaties fors verbeterd: van energielabel G naar A. Bovendien zijn als gevolg hiervan de energiekosten met ongeveer de helft gedaald. Tevens is het pand qua uitstraling verfraaid door een verbeterde entree. Het nieuwe, multifunctionele interieur, is gebaseerd op het Nieuwe Werken-concept.

27-10-2011 3:00

Studenten hebben duidelijke voorkeuren als het gaat om hun bijbaan. Zo werkt 44 procent het liefst binnen, terwijl een combinatie van binnen en buiten het meest ideaal is; 54 procent wisselt graag werkzaamheden binnen en buiten af. Ook hebben studenten een voorkeur voor overdag werken (76 procent). De overige 24 procent werkt het liefst ’s avonds of ’s nachts. Deze resultaten komen voort uit onderzoek van ASA Student, de grootste specialist in bemiddeling van HBO- en WO-studenten. De organisatie vroeg 875 studenten naar hun wensen op het gebied van een bijbaan.

Niet alleen het dagdeel is belangrijk voor de student, werken op doordeweekse dagen (38 procent) schikt hen beter dan in het weekend (17 procent). Nog liever wisselen studenten doordeweekse dagen af met werken in het weekend. Bijna de helft (45 procent) geeft hieraan de voorkeur. Daarnaast blijkt dat de student waarde hecht aan een extra toeslag voor werken in het weekend. Ruim driekwart van de studenten vindt dit een beetje belangrijk tot heel belangrijk. 12 Procent vindt dat er alleen een extra toeslag nodig is voor werken op zondag.

“Het onderzoek laat zien dat studenten goed weten wat ze willen als het gaat over de invulling van de ideale bijbaan”, concludeert Katinka Habermehl-Reuling, algemeen directeur van ASA Student en Ad Rem Young Professionals. “Iedere student heeft zijn of haar eigen voorkeur op dit gebied. We helpen werkgevers bij het zo aantrekkelijk mogelijk aanbieden van bijbanen voor studenten. Op deze manier kunnen we de banen sneller invullen en komen studenten eerder terug voor werk bij een bepaalde opdrachtgever. Door onderzoeken als deze krijgen we een nog beter beeld van onze doelgroep en kunnen we aan zowel hun wensen, als die van de opdrachtgever tegemoet komen.”
 

25-10-2011 9:30

Recent heeft het van origine Ridderkerkse BIS  een mijlpaal bereikt. In 5 jaar tijd heeft deze in 1983 opgerichte audiovisuele specialist, met momenteel vier vestigingen in de Benelux, 25.000 ruimtes ingericht. BIS heeft in de afgelopen jaren een flinke metamorfose ondergaan, waarbij er naast het leveren en installeren van audiovisuele oplossingen tal van diensten en oplossingen zijn toegevoegd aan het portfolio; om daarmee te kunnen voldoen aan de missie om presentatie-, informatie- en communicatieruimtes in te richten ‘van vloer tot plafond’. Met de prachtige ruimtes, die BIS bij Van Leeuwen Buizen heeft mogen inrichten, is de magische grens van 25.000 ruimtes in 5 jaar gepasseerd.

Van Leeuwen Buizen benaderde BIS voor de realisatie van state-of-the-art audiovisuele oplossingen in het nieuwbouwpand. De opdracht die BIS kreeg, was om veelzijdige oplossingen te realiseren, die zich onderscheiden door uniformiteit, kwaliteit en gebruiksgemak. In prettig en frequent overleg tussen Van Leeuwen Buizen, de architecten en BIS, is vastgesteld hoe de audiovisuele wensen en eisen voor de audiovisuele inrichting van uiteenlopende ruimtes het best konden worden ingevuld; van boardroom tot videoconferenceruimte en van coffeecorner tot auditorium. Om innovatief, effectief en interactief te kunnen vergaderen en informatie te delen, zijn interactieve displays geïntegreerd. Alle beelddragers hebben een breedbeeldresolutie en dankzij de toepassing van slimme bedieningsystemen kan alle apparatuur eenvoudig en uniform worden bediend. Tot slot zijn de receptie en het bedrijfsrestaurant voorzien van BIS ID digital signage (narrowcasting) voor de centraal beheerde distributie van visueel aantrekkelijke informatie.

Jean Pierre Overbeek, CEO van de BIS groep, is enthousiast over de behaalde mijlpaal. “25.000 ruimtes in 5 jaar is mijns inziens een hele prestatie. Met alle collega’s doen we dag in, dag uit ons uiterste best om onze klanten écht te ontzorgen. En daarin ligt precies ons onderscheidend vermogen; dé reden waarom zoveel organisaties hun opdrachten toevertrouwen aan BIS. Wij willen de klant het gehele traject uit handen nemen. Vanaf het allereerste advies, via het ontwerp door onze eigen interieurarchitecten tot en met de finale oplevering, gebruikerstrainingen en het onderhoud. Maar natuurlijk staan wij ook klaar voor die klanten, die een losse projector, LCD scherm of audio oplossing willen aanschaffen.”

De manier van werken, presenteren, vergaderen en communiceren is de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. De verregaande digitalisering, de onstuimige technologische ontwikkelingen, het beschikbaar komen van tientallen nieuwe informatiebronnen en de trend van het nieuwe werken, hebben ertoe geleid, dat organisaties moeten zorgen voor een professionele en goede infrastructuur voor optimale informatieoverdracht naar hun relaties, medewerkers en derden.

“Wij doen er alles aan om onze klanten hierbij adequaat te ondersteunen. Het mooie daarin is dat de informatiewensen weliswaar per branche en toepassing verschillen, maar dat de uitgangspunten veelal dezelfde zijn. Of we een klaslokaal inrichten met een interactief LCD display, een raadszaal voorzien van professionele audio- en videoproducten, of voor een multinational een uitrol verzorgen van een infrastructuur voor videoconferentie en Telepresence sets in een tiental landen… onze oplossingen moeten bijdragen aan betere informatieoverdracht, zodat gebruikers zich kunnen richten op hun kerntaken en daarin zo goed mogelijk worden ondersteund”, aldus Overbeek. “Het realiseren van deze 25.000 ruimtes in zo’n korte tijd is daarin nooit een doel op zichzelf geweest, maar wel een gegeven waar we trots op mogen zijn. Voor de hoge loyaliteit van onze klanten in combinatie met de inzet en expertise van onze 220 medewerkers zijn we dan ook zeer dankbaar.”

BIS ontwerpt en realiseert vrijwel iedere denkbare ruimte voor ieder type organisatie. Denk aan vergader- en presentatieruimtes, boardrooms, directiekamers, videoconferenceruimtes, raadzalen, (be)spreekkamers, overdrachtruimtes, klaslokalen, collegezalen, auditoria en conferentiezalen, maar ook kantines, recepties en wachtruimtes. Deze en tal van andere soorten ruimtes richt BIS met audiovisuele apparatuur, bedieningsystemen, meubilair en accessoires waarmee de overdracht van informatie verbetert, versoepelt en versnelt. Daarnaast heeft BIS gespecialiseerde divisies voor Video Conference, Digital Signage (narrowcasting), Event Rental en Elektrotechniek.

In de afgelopen jaren heeft de technologie grote sprongen gemaakt richting digitale media. Een andere trend is de sterke toename van interactiviteit. Niet alleen in de educatiewereld worden touch LCD- en LED-schermen en interactieve borden gebruikt, ook tal van andere (commerciële) organisaties ontdekken de kracht van interactiviteit. Verder speelt videocommunicatie, zoals videoconference en webcasting, een steeds grotere rol. BIS anticipeert constant op veranderende technologie en probeert daarmee vooruit te lopen op de vraag vanuit de markt. De meest recente innovatie van BIS is de introductie van de BIS concepten; kant-en-klaar en naar toepassing samengestelde oplossingen voor tal van toepassingsgebieden. Nadere informatie: www.bis.nl.
 

23-10-2011 22:05

Gebruikers, beleggers en overheid drukken de duurzaamheid van een kantoorgebouw uit in een 'score' of 'label'. Dit heeft geleid tot diverse duurzaamheidslabels zoals GPR en Breaam-NL. BBN Adviseurs publiceert een serie gratis whitepapers die kosten, opbrengsten en terugverdientijden van diverse duurzaamheidlabels inzichtelijk maakt. Het onderwerp van deze eerste whitepaper is 'Kosten en opbrengsten van Breaam-NL bij kantoorrenovaties'. Deze whitepaper is kosteloos aan te vragen via www.bbn.nl/nieuws.
 
De leegstand in de kantorensector is hoog en dat zal de komende jaren alleen maar toenemen. Het accent binnen de kantorenontwikkeling verschuift dan ook van nieuwbouw naar grootschalige renovatie. De whitepaper 'kosten en opbrengsten van Breaam-NL bij kantoorrenovaties' maakt per Breeam-ambitie inzichtelijk wat de investeringskosten zijn voor renovatie. Daarnaast zijn de opbrengsten vanuit exploitatie inzichtelijk gemaakt. Er zijn rekenvoorbeelden en grafieken gemaakt voor kantoren van verschillende afmetingen.

Het volgende onderwerp in de reeks is 'Kosten en opbrengsten van Energielabelsprongen bij kantoorrenovaties'.
 

21-10-2011 9:46

Het Center for People and Building organiseert de komende maanden twee bijeenkomsten. De eerste in samenwerking met BMA Ergonomics, onder de titel Creatief en Comfortabel. Onderwerp is het belang van een comfortabele, ergonomisch verantwoorde werkplek voor ons functioneren. BMA Ergonomics heeft zich gespecialiseerd in de productie van hoogwaardige bureaustoelen en doen onderzoek naar het gebruik hiervan. In de werksituatie wordt een gezonde, open en creatieve geest steeds belangrijker. De discussie gaat over hoe de creativiteit van medewerkers te bevorderen en in goede banen te leiden is. En hoe de werkomgeving daar aan kan bijdragen. De bijeenkomst vindt plaats op 3 november van 15.00 tot 19.00 uur. Locatie: BMA Ergonomics Zwolle. Aanmelden kan via de site van het CfPB.

De tweede bijeenkomst wordt georganiseerd samen met de Belastingdienst en Ecophon. Onderwerp is Rust en Ruimte. Medewerkers zitten steeds dichter op elkaar. Dat is goed voor de samenwerking, kennisdeling en creativiteit. Niet iedereen wordt daar blij van. Sommige mensen kunnen zich maar moeilijk concentreren in al die drukte. Ze zouden graag meer ruimte hebben en het liefst een plekje voor zichzelf. Wat zegt de wetenschap? Moeten/kunnen we wat met deze geluiden? De Belastingdienst start in oktober in Hoofddorp met een pilot om een open en toch rustige werkomgeving te creëren. Hierbij zijn samen met Ecophon vergaande akoestische maatregelen getroffen. De bijeenkomst vindt plaats op 7 december van 15.00 tot 18.00 uur. Locatie: vestiging Belastingdienst Hoofddorp. Aanmelden via de site van het CfPB. Beide bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk.

20-10-2011 8:50

Volwassenen gedragen zich socialer en eerlijker als er knuffels of andere voorwerpen die aan kinderen doen denken in de buurt zijn. Dat meldt nu.nl over een onderzoek van Sreedhari Desai van de Amerikaanse Harvard Universiteit.

Volgens de onderzoekster zouden er op kantoor dan ook knuffels en andere kindgerelateerde artikelen aanwezig moeten zijn. Werknemers liegen en bedriegen dan minder snel.

In het onderzoek werden psychologische experimenten uitgevoerd waarbij mensen extra veel geld konden verdienen als zij anderen bedrogen. Hieruit kwam naar voren dat er 20 procent minder bedriegers waren in een ruimte met kindgerelateerde voorwerpen. Bovendien gedroegen de volwassenen in de ruimte met speelgoed en knuffels zich guller.
 

19-10-2011 9:11

In het Museum Boijmans Van Beuningen is vanaf 29 oktober de tentoonstelling 'Nieuwe energie in design en kunst' te bezichtigen. De  expositie gaat over energie en het zoeken naar een nieuwe balans in onze leefomgeving. Kunstenaars, ontwerpers en progressieve denkers presenteren hun (alternatieve) gedachten in de omgang met energie. De tentoonstelling duurt tot en met 26 februari 2012.

 

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam toont een verzameling verrassende voorbeelden van kunstenaars en ontwerpers die met ongewone en inventieve oplossingen komen rondom het begrip duurzaameid. De tentoonstelling 'Nieuwe Energie in design en kunst' laat verrassende, vreemde en soms onvoorstelbare objecten en sculpturen zien die het begrip duurzame vooruitgang centraal zetten. Soms zijn ze poëtisch, een andere keer vervreemdend of misschien geniaal. Wel altijd met een aansluiting bij de actualiteit. Een bezoek aan deze tentoonstelling opent de ogen, aldus het museum.

 

Exposanten zijn onder andere Atelier NL, het duo Auger-Loizeau, Joris Laarman, Philippe Rahm, Bertjan Pot, Michiel van Bakel, John Körmeling, Oskar de Kiefte, Eric Klarenbeek, Mike Thompson, Panamarenko, Jurgen Bey, mischer'traxler, Gerrit van Bakel, Dunne & Raby, Jeroen Verhoeven,  Zoe Papadopoulou, Design Drift en Theo Jansen.

 

 De ontwerpen en objecten vragen vaak om een nadere uitleg of demonstratie. In de tentoonstelling laten video’s zien wat de ontwerper of kunstenaar voor ogen heeft of hoe een object in werkelijkheid functioneert. Deze video’s zijn als serie vanaf 15 oktober op deze site  arttube.boijmans.nl te zien. Elke zondag wordt een interactieve rondleiding aangeboden, waarbij de ontwerpen en objecten worden gedemonstreerd. Ook de winnaars van de ZomerExpo 2011 laten hun 'Fragile Future' zien.

 

 

 

 

Activiteiten
28 oktober - symposium waarbij een aantal ontwerpers uit de tentoonstelling vertellen over hun werk. Conservator Annemartine van Kesteren verzorgt een inleiding.
2 november - conservator Annemartine van Kesteren geeft een toelichting over de totstandkoming en achtergronden van de tentoonstelling.
4 december - kinderworkshop (5-10 jaar en 11-14 jaar).
8 januari - familiedag met workshops, rondleidingen en demonstraties

 

Deze tentoonstelling maakt onderdeel uit van het programma ‘Design in Boijmans’. Vormgeving staat dit najaar centraal in Museum Boijmans Van Beuningen. Met twee grote, en twee kleine designtentoonstellingen en de opstelling van de museumcollectie is er veel aandacht voor design en vormgeving. Ook in 2012 staan actuele ontwikkelingen en innovaties in design op de agenda. Kijk voor meer informatie info op de website van het Museum Boijmans Van Beuningen.

17-10-2011 10:16

'Metalen voor gebouwen' is de naam van de  onlangs gestarte Europese metaal alliantie voor herbruikbare en duurzame gebouwen. De alliantie brengt negen Europese metaal verenigingen, actief in de bouw sector samen, om metaalproducten voor herbruikbare en duurzame gebouwen te promoten. 'Metalen voor gebouwen'  vertegenwoordigt Europese bedrijven die betrokken zijn bij primaire metaalproductie, tweedegraads productie en gerecyclede metaalproductie. De European Lead Sheet Association (ELSIA) steunt de nieuwe alliantie.

 


De levenscyclus-beoordeling van grondstoffen is uitermate belangrijk. Een efficiënte productlevenscyclus is een cruciale indicatie van de toekomstige levensvatbaarheid van een grondstof. "De maagdelijke metalen van vandaag zijn de hergebruikte metalen van morgen", zegt Gordon Moffat, Eurofer's Director General. "Metalen voorzien de gemeenschap met een materiaal dat 100% herbruikbaar is, zonder het verlies van eigenschappen, en als resultaat, helpen deze de gevolgen op de bronnen der aarde te minimaliseren."'In die zin zou het gebruik van metalen gezien moeten worden als een investering, niet als pure consumptie. Het verzamelen van afval metaal en hergebruik via sloop en renovatie van gebouwen is reeds een lang bestaande bedrijfsactiviteit met dank aan de hoge intrinsieke financiële waarde van afval metaal. Een lang leven, een hoge secundaire waarde, efficiënte terugwinning, lage recycling kosten en een eeuwigdurende cyclus van hergebruik maakt metalen duurzame materialen van de toekomst', aldus de alliantie."Huidige EU initiatieven, standaarden en criteria refereren meestal naar gerecyclede inhoud van materialen, een zeer vaak maar onvoldoende indicator van hulpbron besparing" voegt Patrick de Schrijnmakers, European Aluminium Association's Secretary General, toe. "Sommige producten hebben mogelijk een hoog hergebruik gehalte, maar zijn wellicht niet voor een tweede keer herbruikbaar door een onacceptabel verlies van eigenschappen. Metalen, in tegenstelling, kunnen steeds weer hergebruikt worden zonder enig verlies aan eigenschappen."


'Metalen voor gebouwen' roept EU-wetgevers op om aandacht te schenken aan de unieke kenmerken van metalen bouwproducten en hun inherente waarde voor toekomstige generaties, door eindig hergebruik mee te nemen in alle studies. David Wilson, Secretary van ELSIA gaf als commentaar: "Wet- en regelgeving met betrekking op duurzaamheid moet niet alleen gaan over waar het materiaal vandaan komt; er moet ook worden gekeken waar het materiaal na gebruik heen gaat. EU wetgevers moeten niet het feit negeren dat metalen een erg hoog hergebruik gehalte hebben. In het geval van bladlood voor gebouwen komt 100 procent van hergebruikt materiaal terwijl 95 procent terug komt in de recycling kringloop - duurzamer dan dit bestaat gewoonweg niet".Voor meer informatie over 'Metalen voor gebouwen' en hun leden kijk op de website

www.metalsforbuildings.eu.


 

17-10-2011 8:00

De Stichting Het Nederlandse Interieur (SHNI) organiseert voor 20 oktober een werkbezoek in Groningen. "We starten met een bezoek aan Openluchtmuseum Het Hoogeland en krijgen daarna een exclusieve rondleiding in het voormalige raadhuis van Usquert door prof. dr. Titus M. Eliëns, hoofdconservator van het Gemeentemuseum in 's-Gravenhage en schrijver van het boek 'Berlage in het noorden, een raadhuis voor Usquert'."

Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum bevat meer dan twintig bijzondere plattelandsinterieurs uit de negentiende en vroeg-twintigste eeuw. Te zien zijn bijvoorbeeld een interieur van een woonwagen anno 1920, een kosterij, het huis van een Joodse koopman, een schilderswerkplaats en een 'Hörnhoes' met Art-Deco-inrichting. Met name de diversiteit aan interieurs maakt dat deze locatie een bezoek van de SHNI meer dan waard is. De heer Stijn van Genuchten, directeur van het museum zal een inleiding en rondleiding verzorgen.

Prof. dr. Titus M. Eliëns geeft vervolgens een exclusieve rondleiding in het Berlage-raadhuis van de Groningse plaats Usquert. Het raadhuis werd gebouwd tussen 1928 en 1930 naar een ontwerp van H.P. Berlage. In de centrale hal zijn de wanden en vloer bekleed met geglazuurde tegels van de Porceleyne Fles uit Delft. Er bevindt zich ook een groot tegeltableau bij wijze van stichtingsoorkonde. Berlage ontwierp het gehele vaste interieur. De meubelen werden besteld bij meubelfabriek 'Labor omnia Vincit' uit Oosterbeek.

Het raadhuis, dat tot in detail bewaard is gebleven, is van groot architectuurhistorisch belang vanwege de eenheid van het exterieur en het interieur. Sinds 1990 is het pand in eigendom van Vereniging Hendrick de Keyser. Het raadhuis is recentelijk gerestaureerd. Tot eind oktober loopt de tentoonstelling 'Een raadhuis voor Usquert, Berlage in het Noorden'.

17-10-2011 8:00

George Jautze (voorheen CEO ING Real Estate) heeft samen met twee vastgoedprofessionals en bbn-adviseurs het bedrijf Indurance opgericht. Indurance helpt beleggers om leegstand in kantoorgebouwen te voorkomen. De aanpak van Indurance is er op gericht om gebouwen duurzamer en flexibeler te maken voor huidige en toekomstige huisvestingswensen van de huurder. Geavanceerde rekenmodellen verschaffen snel inzicht in het voordeel voor de huurder en de eigenaar. Indurance kan daarna het hele proces van verandering inclusief financiering managen.

Naast George Jautze wordt Indurance BV gevormd door Siebolt Bennema (vh ING en OVG), Theo Soeters (vh ING) en bbn adviseurs (vertegenwoordigd door directeur Rinald van der Wal). Deze vastgoedprofessionals hebben samen de handen ineengeslagen om beleggers van kantoorgebouwen te helpen leegstand te voorkomen. In het door hen opgerichte bedrijf hebben zij hun ervaring gebundeld op het gebied van Strategie, Huisvestingsadvies, Ontwikkeling, Financiering, Bouwkosten, Projectmanagement en Duurzaamheidcertificering.

Het voorkomen van leegstand in nog verhuurde kantoorgebouwen is voor veel beleggers de hoogste prioriteit. Want tegenwoordig kunnen huurders aan het eind van een huurperiode kiezen uit allerlei aantrekkelijke opties. Concurrerende marktpartijen proberen huurders met aantrekkelijke huurvoorstellen over te halen om te verhuizen. Bij vertrek van de huurder blijft de belegger achter met een leegstaand pand. De oprichters van Indurance willen dit voorkomen door met de huurder en de eigenaar aan tafel te gaan met voorstellen om het bestaande gebouw duurzamer te maken en flexibeler voor huidige en toekomstige huisvestingswensen (flex office)van de huurder.

Via geavanceerde rekenmodellen wordt snel inzicht verschaft in het voordeel voor de huurder en de eigenaar. Indurance biedt hier een totaalconcept waarmee het hele proces van verandering inclusief financiering wordt verzorgd.

15-10-2011 14:43

Ruim 65 procent van werkzoekend en werkend Nederland is het met elkaar eens: successen op het werk moeten benoemd en gevierd worden. Daarentegen blijkt aandacht voor persoonlijke gebeurtenissen aanzienlijk minder relevant. Slechts 2,5 procent van de ruim vierduizend respondenten geeft aan dit een heel belangrijke gewoonte te vinden. Deze resultaten komen naar voren uit grootschalig onderzoek van Unique waarin werd onderzocht wat een werkgever aantrekkelijk maakt.

Andere gewoontes die hoog scoren op het gebied van interpersoonlijk contact op kantoor zijn: dat de deuren van de leiding altijd open staan en dat iedereen elkaar met de voornaam mag aanspreken. Deze gewoontes worden gezien als een belangrijk onderdeel van de bedrijfscultuur. Eerder onderzoek toont aan dat sfeer en cultuur bepalend zijn voor het werkplezier van medewerkers.

Raymond Puts, algemeen directeur bij Unique zegt hierover: “In ons onderzoek naar aantrekkelijk werkgeverschap brengen we in kaart welke gewoontes het meest op prijs wordt gesteld. Successen vieren en benoemen is bijzonder belangrijk gebleken, dat staat buiten kijf. Het is goed als werkgevers zich daarvan bewust zijn. Echter wil ik het belang van ‘aandacht voor persoonlijke gebeurtenissen’ niet uitvlakken. 2,5 Procent van Nederland heeft aangegeven dit heel belangrijk te vinden, maar 27,4 procent heeft deze gewoonte aangeduid als belangrijk. Samen kom je op bijna een derde van Nederland en dat is alsnog een aanzienlijk deel.”

De mate waarin de bedrijfscultuur past bij de mentaliteit van de medewerker bepaalt de klik tussen beide. “Om een goede match te realiseren, brengen we de cultuur van een organisatie in kaart met de CultureScan en onze kandidaten doen de Mentalitytest. Hierdoor is de kans op een succesvolle en langdurige samenwerking nog groter”, aldus Puts.

Het onderzoek onder werknemers en werkzoekenden is een aanvullend onderzoek op de MKB Marktmonitor 2011. Unique is momenteel bezig met het veldwerk voor de MKB Marktmonitor 2011, die zich dit jaar richt op aantrekkelijk werkgeverschap in Nieuwe Tijden. Deze Nieuwe Tijden hebben betrekking op, in de woorden van Unique, 'het voorzichtige herstel van de economie, de opkomst van social media en het benodigde aantrekkelijk werkgeverschap door de verwachte krapte op de arbeidsmarkt'. Deelnemende organisaties ontvangen een maatwerkrapport met een uitgebreid advies over het creëren van aantrekkelijk werkgeverschap met een benchmark naar regio en branche en de (voor hen relevante) respons uit het kandidatenonderzoek. Tot slot wordt alle input in het MKB Marktmonitor 2011 onderzoeksrapport samengevat, dat in januari 2012 wordt verwacht.

Werkgevers die aan het onderzoek mee willen doen, kunnen zich nog aanmelden via www.unique.nl/marktmonitor.

13-10-2011 8:37

Renoveren kan veel slimmer, sneller én duurzamer. Bouwers, architecten en toeleveranciers ontwikkelen integrale conceptuele werkmethoden voor de bestaande bouw. 'Het Nieuwe Renoveren' is aantrekkelijk omdat bestaande gebouwen in korte tijd worden gerenoveerd of vervangen zonder veel overlast en met de zekerheid dat de beloofde prestaties ook echt worden waargemaakt. Energiebesparing is daar een vanzelfsprekend onderdeel van.

Bouwsnelheid, klantgerichtheid en een duurzame samenwerking met partners zijn de sleutels tot de enorme potentiële markt voor renovatie. Renovaties kunnen maanden duren waarbij bewoners ofwel lang in stof en lawaai zitten of in een tijdelijke woning moeten bivakkeren.
Gelukkig laten steeds meer bouwers zien dat het ook anders kan: een aanbouw of een dakkapel in één dag, een duurzame renovatie in een maand, een verbouwing in een week terwijl de particuliere klant geniet van een verbouwvakantie.

Doordat er wordt gewerkt met vaste partners kan men optimaal afstemmen en samen de kwaliteit van proces en product garanderen. Laat dat nu juist aansluiten bij wat de klant wil: snelheid, geen gedoe, een vaste prijs en gegarandeerde kwaliteit.

Duurzaamheid is een vanzelfsprekend onderdeel geworden van renovatie. Duurzaamheid  heeft namelijk heel veel voordelen, het leidt tot een grote comfortverbetering en een lagere energierekening. Met name comfortverbetering blijkt één van de belangrijkste redenen waarom gebruikers kiezen voor energiebesparende maatregelen. Dat blijkt uit onderzoek van Meer Met Minder. Meer Met Minder biedt aangesloten bedrijven de mogelijkheid en de ondersteuning om zich te onderscheiden op de groeimarkt van energiebesparing. Hiernaast wordt in de inleiding ook aandacht besteed aan de Energiesprong, het programma dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse BZK wordt uitgevoerd door SEV.

Deze serie 'BouwLokalen' zoomt in op de kansen in de markt van renoveren en energiebesparen en toont succesvolle praktijkvoorbeelden. Wie meedoet aan de BouwLokalen ontvangt een USB-stick met daarop allerlei praktische, relevantie informatie: adviezen, tips, hulpmiddelen en praktijkervaringen. De BouwLokalen-bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk en vinden plaats op tien locaties, verspreid over ons land. Iedere BouwLokalen-bijeenkomst start om 16.00 uur en duurt tot 18.00 uur. De zaal gaat om 15.30 uur open. Het programma staat uiterlijk een week voor de start van de serie op de website www.bouwlokalen.nl.

De BouwLokalenpresentaties vinden plaats op de landelijk verspreide vakopleidingscentra van de samenwerkingsverbanden.

Locaties en data:

dinsdag 18 oktober 2011,  Bergen op Zoom
woensdag 19 oktober 2011, Nuth
dinsdag 25 oktober 2011, Heerenveen
woensdag 26 oktober 2011, Den Haag
donderdag 27 oktober 2011, Veldhoven
dinsdag 1 november 2011, Almelo
woensdag 2 november 2011, Nieuwegein
donderdag 3 november 2011, Heerhugowaard 

12-10-2011 8:41

100% Design, bekend als het vakevenement voor interieurdesign, gaat verder als Design District. Na 10 jaar heeft organisator Puur Design Producties in goed overleg met Reed UK (eigenaar van de naam 100% Design) besloten een andere naam aan het Nederlandse evenement te geven. De organisatie ziet het als een fris en nieuw begin.

 

 

 

Bij dit nieuwe begin hoort een nieuwe locatie. Het evenement gaat plaatsvinden in Taets, een oude munitiefabriek net onder de rook van Amsterdam. Een aantal mooie (herontwikkelde) monumentale gebouwen vormen het decor voor Design District op 7, 8 & 9 juni 2012. De wens van de organisatie om het evenement een nieuwe impuls te geven in een originele en spannende locatie in de regio Amsterdam wordt hiermee vervuld.

 

In deze nieuwe locatie volgt de organisatie de weg die zij vorig jaar ingeslagen is. Het concept van het evenement is goed. Een gezonde combinatie in het aanbod van kwalitatieve fabrikanten en ontwerpers van interieurdesign zorgt al jaren voor een fijne, aangename en vooral inspirerende sfeer voor de bezoekende (interieur)architecten, ontwerpers en andere (vakmatig) geïnteresseerden. De standafmetingen blijven net als afgelopen editie bescheiden, maximaal 25m², waardoor alleen het allernieuwste en beste wordt getoond en er veel partijen de mogelijkheid krijgen een plek op Design District te bemachtigen.

 

Vanaf begin november is er meer informatie op de nieuwe website www.designdistrict.nl te vinden en gaat de verkoop van standruimtes van start.

11-10-2011 9:00

Een consortium van vier grote marktpartijen (Dong Energy, InterfaceFLOR, Siemens en SITA) roept het bedrijfsleven op transparanter te zijn op het gebied van duurzaamheid. ‘Op dit moment worden afnemers misleid door ongefundeerde duurzaamheidsclaims. Het is vaak onmogelijk om te achterhalen hoe duurzaam producten daadwerkelijk zijn en daarnaast zijn ze vaak niet met elkaar te vergelijken door de wirwar aan verhullende ‘groene’ labels.’ Door duurzaamheid transparant te maken wordt de impact van producten en diensten op het milieu inzichtelijk en vergroot dit de concurrentiekracht van Nederland.

Tijdens de bijeenkomst ‘Recht op de Feiten’, die maandag 10 oktober plaatsvond in Nieuwspoort, stond het thema transparantie van duurzaamheid centraal. Aan bod kwamen vraagstukken als ‘Hoe realiseren we in Nederland nu daadwerkelijke duurzaamheid?’ en ‘Hoe voorkomen we greenwashing 2.0?’. In het discussiepanel zaten onder andere Z.K.H. Prins Carlos de Bourbon de Parme, Marieke van der Werf van het CDA en Willem Lageweg, directeur van MVO Nederland. Nog te vaak blijken achter 'groene' labels commerciële partijen te zitten, wordt een label niet onafhankelijk gecertificeerd, bestrijkt het label slechts één milieukenmerk en is volledige transparantie niet vereist. Bovendien is een deel van deze 'groene' keurmerken niet eens geaccrediteerd. Daarmee verwordt duurzaamheid tot marketinginstrument en draagt het niet bij aan de versterking van onze Nederlandse economie. Naar aanleiding hiervan heeft het consortium - bestaande uit Dong Energy, InterfaceFLOR, Siemens en SITA - het bedrijfsleven opgeroepen om zelf meer verantwoordelijkheid te nemen voor een  duurzamere samenleving, in het belang van onze eigen leefomgeving en concurrentiepositie. Daarvoor is transparantie in de gehele levenscyclus nodig waarbij volledig en onafhankelijk inzicht in de milieu-impact van ieder geleverd product of dienst wordt gegeven.

Ton van Keken, Senior Vice President Operations van InterfaceFLOR: “Het realiseren van meer transparantie is noodzakelijk om productieprocessen verder te verduurzamen. Door middel van transparantie is het mogelijk om veel effectiever te sturen op de gehele levenscyclus en verbeteringen door te voeren. Pas als het bedrijfsleven verantwoordelijkheid neemt voor de gehele levenscyclus van een product wordt duurzaamheid daadwerkelijk serieus genomen en kunnen resultaten worden gerealiseerd.” Naast het verduurzamen van het productieproces is transparantie aanleiding tot een intensievere samenwerking in de keten en daarmee verdere milieuwinst. Daarnaast is transparantie een katalysator voor duurzame innovaties. Indirect leidt transparantie tot een versteviging van de concurrentiepositie van de BV Nederland en draagt het bij aan de continuïteit van welvaart en welzijn voor de volgende generaties.

10-10-2011 10:23

Office Depot, leverancier van kantoorartikelen en –diensten, steunt via Viking (onderdeel van Office Depot) de Stichting Pink Ribbon. Viking doneert bij elke bestelling van een 'roze actieproduct' 20 procent aan Pink Ribbon. Daarnaast maken klanten bij aankoop van een roze product kans op speciale prijzen. De actieperiode loopt van 4 oktober tot en met 26 november.

 

“Ook dit jaar vraagt stichting Pink Ribbon in de oktobermaand weer extra aandacht voor borstkanker,” vertelt Thomas Glatzel, Regional Vice President Benelux, Germany, Austria & Switzerland van Office Depot. “Dat is hard nodig, als je weet dat 1 op de 8 Nederlandse vrouwen in haar leven borstkanker krijgt. Omdat ook wij Pink Ribbon een heel mooi initiatief vinden, zijn wij deze actie gestart om op een positieve manier aandacht te vragen voor borstkanker. Zowel bij bestellingen via de catalogus als via de actiewebsite www.vikingspecials.nl/pinkribbon steunen klanten automatisch Pink Ribbon. We hopen dat onze klanten deze actie samen met ons tot een succes willen maken.”

 

Stichting Pink Ribbon is een fondsenwervende organisatie, die als doel heeft het aantal mensen dat borstkanker krijgt te verminderen, vroege diagnose te bevorderen en de zorg voor patiënten en hun omgeving te verbeteren. Pink Ribbon realiseert haar doelstellingen onder andere door het verbeteren van de bewustwording van de risico’s op borstkanker en het financieren van wetenschappelijk onderzoek gericht op preventie en vroege opsporing. Zij financiert ook psychosociale- en maatschappelijke projecten ter verbetering van de zorg voor en het welbevinden van borstkankerpatiënten en hun omgeving.

08-10-2011 8:00

Ondanks de recessie en de sterk dalende markt van kantoormeubilair, ziet De Projectinrichter kans om zich verder uit te breiden middels een nieuwe, ruime showroom van 400 vierkante aan de Kiotoweg 119 te Rotterdam.

"Deze uitbreiding is een bevestiging van de ingeslagen weg welke De Projectinrichter heeft gekozen", aldus het bedrijf. "Door de stijgende omzet was het ook nodig om het personeelsbestand uit te breiden. Onlangs zijn Mercedes Vonk en Mary Pelikaan in dienst getreden. Mary is afkomstig van KMC, waar De Projectinrichter het klantenbestand heeft overgenomen."

"Het inrichten van een bedrijf of kantoor is ons vak. Wij kunnen als geen ander de aard en de uitstraling van het bedrijf laten weerspiegelen in de keuze van kantoormeubelen. Wij zijn volstrekt onafhankelijk en kiezen het beste uit alle merken en hebben ook de expertise in huis als het gaat om techniek of ergonomie." 

De Projectinrichter is opgericht in 2002 en gespecialiseerd in het leveren van kantoormeubilair. Naast de showroomvestiging in Purmerend en Rotterdam, beschikt het bedrijf over een eigen logistiek kantoormeubelencentrum in Tilburg. Grootste kracht van De Projectinrichter is naar eigen zeggen de onafhankelijkheid. “Wij hebben ongeveer 140 merken in collectie, waardoor wij de wensen van de architecten, adviseurs, ontwerpers en directe opdrachtgevers uit het bedrijfsleven, de gezondheidszorg en de overheid kunnen invullen."

07-10-2011 9:39

Stichting Kleurenvisie, het Nederlands Platform voor Kleur, bestaat 65 jaar. Dat wordt vrijdag 14 oktober gevierd met een toast en een kleurcongres met een viertal sprekers. De organisatie belooft zintuigprikkelende presentaties en lezingen uit de wetenschap, onderzoek, kunst en literatuur. Het congres is bedoeld voor iedereen die professioneel of vanuit passie bezig is met kleur en toepassing van kleur, zoals architecten, vormgevers, kleurspecialisten, product-, interieur- en grafisch ontwerpers, wetenschappers, industrie, onderzoekers en studenten.

Sprekers zijn Rob van Lier, associate professor aan het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour. Hij geeft een lezing over de interactie tussen kleur en vorm bij het invullen van onze visuele 'werkelijkheid'. Hedwig van Onna en Hanneke Kamphuis (beiden ontwerper, docent en auteur) belichten aan de hand van voorbeelden uit de architectuur, design, kunst en mode hun keuzes tijdens de creatie van hun boek ’Colour Hunting’. In een deels interactieve lezing verrassen Carlijn Stevens en Michel Andeweg over geur en kleur. Drs. Wil Uitgeest vertelt over haar onderzoek naar de dynamiek van de kleur blauw en een verrassende ontdekking.

Het congres vindt plaats in Grand Hotel Karel V te Utrecht van 12.30 tot 18.00 uur. Ter afsluiting is er een netwerkborrel. Meer informatie op www.kleurenvisie.nl.

05-10-2011 8:48

De inschrijving voor de Dutch Solar Awards is geopend. Tot en met 14 november kunnen personen en organisaties zich gratis online inschrijven om mee te dingen naar een van de felbegeerde Dutch Solar Awards (DSA). Tijdens deze eerste editie worden de awards in vijf verschillende categorieën uitgereikt. Alle winnaars worden in februari 2012 tijdens een feestelijke awardshow op de High Tech Campus in Eindhoven bekendgemaakt.

 

De opwekking van duurzame energie speelt binnen Nederland, Europa en op wereldschaal een steeds prominentere rol. Zonne-energie is daarbij een van de makkelijk toegankelijke duurzame energievormen. Recent onderzoek in opdracht van Uneto-VNI wees uit dat zes op de tien Nederlandse huiseigenaren geïnteresseerd is in het plaatsen van een zonne-energiesysteem voor zijn of haar woning. Zonne-energie kan in de nabije toekomst dan ook een belangrijke rol spelen bij de energietransitie. De DSA wil een belangrijke bijdrage leveren aan de grootschalige introductie en promotie van zonne-energie in Neder­land.  Het jaarlijks terugkerend evenement focust zich in 2011 op het thema ‘Stop Thinking, Start Acting’. De DSA roepen daarmee op tot actie en leggen extra nadruk op de mogelijkheden die zonne-energie vandaag de dag al biedt. 

 

In 2011 hanteert de DSA vijf categorieën. De jury selecteert begin december uit het totale aanbod van de inzendingen per categorie drie finalisten, waarna in februari 2012 de jury mede op basis van stemmen van het publiek de winnaars bekend zal maken. De vijf awardcategorieën zijn:
 

- Industry Development Award: voor meest toonaangevende industriële innovatie binnen de solar industrie

- Project Development Award: voor meest innovatieve en toonaangevende geïnstalleerd zonne-energiesysteem

- Best Client Award: voor best opdrachtgever

- Young Solar Award: voor dé jonge meest belovende solar start-up

- Solar Thesis Award: voor academicus met beste paper, scriptie of proefschrift over zonne-energie

 

Wim Sinke is geselecteerd als juryvoorzitter van de Dutch Solar Awards. Sinke wordt internationaal alom gelauwerd om zijn prestaties in de solar community. Zo ontving hij afgelopen maand de prestigieuze ‘Becquerel Prize’ op het grootste Europese solar congres. In 1990 kwam Sinke bij het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).

 

Voor meer informatie : www.dutchsolarawards.nl  

04-10-2011 9:29

KNX geeft installateurs en system integrators die met KNX werken een herkenbaar profiel tijdens de vakbeurs Elektrotechniek 2011, die van 3 tot en met 7 oktober plaatsvindt in Utrecht. Inmiddels bestaat de groep KNX Professionals uit bijna 300 vakmensen. Bijna dagelijks leveren zij projecten op die met de wereldstandaard voor domotica zijn gerealiseerd. Een greep uit deze projecten - de kandidaten voor de KNX Professionals Award 2011 - is in de stand van KNX in Hal 12 te zien. Verder is erbij de stand uitgebreide informatie over de wereldwijd erkende en gecertificeerde domoticastandaard en over het KNX-netwerk in Nederland beschikbaar.

Om adviseurs en opdrachtgevers te informeren, heeft KNX op haar Nederlandse website (www.knx-professionals.nl) de ledenpagina uitgebreid. Naast kleine domoticaspecialisten en system integrators, sluiten ook mensen van middelgrote en projectmatig werkende installatiebedrijven zich aan bij de KNX Professionals. Hetzelfde geldt voor specialisten van grote concerns als Imtech, Unica, Croon, Strukton en BAM Techniek.

02-10-2011 2:00

Ondanks het huidige economische klimaat zijn CFO’s wereldwijd optimistisch over de expansieplannen van hun onderneming. Dat blijkt uit de tweede editie van het Global Ambition Survey.

Het vinden van lokaal personeel, met de juiste kwalificaties, blijkt net als vorig jaar één van de grotere uitdagingen. Voor 52 procent van de respondenten staat deze uitdaging in de top drie.

Ook voor Nederlandse CFO's is het vinden van het juiste lokale personeel uitdagend; 32 procent noemt het zelfs de grootste uitdaging. 70 procent zegt dat hun onderneming de komende 3 jaar, voor wat betreft de internationale activiteiten, zal investeren in mensen.
 

01-10-2011 8:00

Van 22 tot en met 30 oktober staat Eindhoven in het teken van Dutch Design Week. Deel van het programma is een aantal kennisbijeenkomsten. “Onder de noemer DDW Business kunt u een aantal cases beleven, beluisteren en bekijken die bewijzen dat design en Design Thinking een belangrijk verschil maken”, aldus Ingrid van der Wacht
Linda Bax, de organisatoren van DDW Business.

“Ontwerpers, ondernemers, overheden en kennisinstellingen komen bijeen voor een programma boordevol lezingen, workshops en exposities. Om u te overtuigen van het onderscheidend vermogen van design in business, en andersom.”

Centraal in dit programma staan D-Days, van dinsdag 25 oktober tot en met donderdag 27 oktober. Deze bijeenkomsten staan volgens de organisatie ‘bol’ van actuele thema’s als duurzaamheid, nieuwe materialen, energie, slim wonen en werken, mobiliteit en food. “We nodigen én dagen u graag uit tot onderzoek naar toekomstscenario’s voor economie en maatschappij”, aldus Van der Wacht en Bax.

Op dinsdag 25 oktober staat de dag in het teken van ‘Future of working, living, learning’. Sprekers zijn dan Thomas Rau, Gijs Nooteboom (Veldhoen) en Liz Muller (Starbucks). Op 26 oktober gaat het over de ‘Future of mobility and space’ en op 27 oktober zal de gehele dag besteed worden aan het thema ‘Happy and Healthy living’.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via deze link.De prijs voor het totale dagprogramma inclusief lunch is 45 euro per persoon. “U kunt er ook voor kiezen aan een aantal onderdelen van het programma deel te nemen.”


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >