Nieuws


30-08-2010 8:00

Het 400-jaar oude keramische bedrijf ‘Royal Goedewaagen’ is overgegaan in nieuwe handen. De heer Michiel Hendrikse heeft het bedrijf van de vorige aandeelhouders overgenomen middels een Management Buy In-transactie. 

Royal Goedewaagen is één van de oudste ondernemingen van Nederland. Ontstaan uit een Goudse aardewerkfabrikant gespecialiseerd in aardewerk pijpen is het bedrijf in de loop der eeuwen uitgegroeid tot wereldspeler in delfts blauw aardewerk. Het bedrijf maakt (gelimiteerde-) oplagen serviesgoed, vazen, kandelaren en kunstobjecten.

De afgelopen jaren heeft Royal Goedewaagen een design collectie gelanceerd in samenwerking met bekende Nederlandse ontwerpers. Het bedrijf beschikt over een eigen museum waar de gehele geschiedenis van 400 jaar Nederlands Keramiek te bewonderen is.

Hendrikse wil Royal Goedewaagen verder op- en uitbouwen waarbij de designcollectie met name internationaal verdere ontwikkeld zal worden. Hij maakt zich tevens sterk voor het behoud van het keramische ambacht in Nederland. Hendrikse; ‘Royal Goedewaagen’ is het enige keramische bedrijf in Nederland die nog alle ambachten volledig in huis heeft, van mallenmakers tot ambachtelijke schilders en verfmengers’. ‘Dat stuk vaderlandse geschiedenis koesteren wij en vormt een onlosmakelijk deel van onze groei ambities’.

26-08-2010 8:51

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn 6,7 procent minder faillissementen uitgesproken dan in dezelfde periode van 2009. Het aantal failliet verklaarde particulieren en eenmanszaken lag 5 procent lager dan een jaar eerder. Bij bedrijven en instellingen bedroeg de daling 7,5 procent.

Het totale aantal faillissementen onder particulieren en eenmanszaken bedroeg 1.800, terwijl over ruim 3.200 bedrijven en instellingen het faillissement uitgesproken. Dit heeft het CBS vandaag bekendgemaakt.

De meeste bedrijfstakken vertonen een daling. Zo daalde het aantal faillissementen in de handel en reparatie en de zakelijke dienstverlening met respectievelijk meer dan 23 en bijna 16 procent. Bij drie bedrijfstakken is echter een stijging te zien, waarvan de grootste in de bouwnijverheid. Hier lag het aantal faillissementen 47 procent hoger dan in het eerste halfjaar van 2009. In de landbouw is het aantal faillissementen met bijna 44 procent gestegen. Bij de overige dienstverlening was er een lichte stijging van ruim 2 procent.
 

24-08-2010 9:00

‘Duurzaam inkopen loont’ is het motto van het landelijke congres dat op maandag 27 september in Zeist gehouden wordt. Het congres in bedoeld voor  inkopers die al wat langer ervaring hebben met duurzaam inkopen, maar ook voor inkopers die nog niet bekend zijn met deze materie. 

De rijksoverheid koopt in 2010 voor 100 procent duurzaam in. Gemeenten streven naar 75 procent in 2010 en 100 procent in 2015. Provincies en waterschappen hebben 100 procent in 2015 als doel gesteld.  Om deze percentages te halen is niet alleen inzet maar ook kennis nodig. Want hoe je dat als inkoper nu precies? Waar moet je opletten? Wat is er al allemaal mogelijk? Vanwege deze vragen is speciaal voor inkopers en beleidsmedewerkers van de overheid het congres ‘Duurzaam Inkopen Loont’ georganiseerd.

Bij de ene overheidsorganisatie is duurzaam inkopen al helemaal de dagelijkse praktijk. Maar bij de andere staat het nog in de kinderschoenen. Met deze onderlinge verschillen is rekening gehouden: er zijn deelsessies georganiseerd voor beginners, gevorderden en koplopers. Het congres is een initiatief van het ministerie van VROM, VNG, IPO, Unie van Waterschappen en Agentschap NL.

De organisatie van het congres is in handen van het Congres- en Studiecentrum van de VNG. Deelname is gratis. Inschrijven voor het congres kan via de website www.congresenstudiecentrum.nl

24-08-2010 8:45

Het ‘VIBA-café’ gaat één keer per jaar op bezoek op een locatie. Op 2 september strijkt het café neer aan de Priva Campus, Zijlweg 3, in De Lier  (Zuid-Holland).

De Priva Campus is het hoofdkantoor van het familiebedrijf Priva, dat in 1959 startte met de import van heteluchtketels voor de tuinbouw, toentertijd vernieuwend. Innovatie is sindsdien een van de drijfveren van het bedrijf en heeft zich uitgebreid van tuinbouw naar utiliteitsbouw. Met de opening van de Priva Campus in De Lier in 2007 krijgt het innovatiestreven van het bedrijf vorm. Het gebouw is het vlaggenschip, waarmee zij hun kennis op het gebied van  klimaatbeheersing en regeltechniek tonen. Het heeft een behaaglijk gezond en productief binnenklimaat zonder gebruik van gas als energiebron en is daardoor CO2 -neutraal. Tijdens een rondleiding wordt het gebouw toegelicht: uitgangspunt zijn oplossingen die leiden tot een maximale productiviteit door optimale klimaatomstandigheden met minimaal gebruik van schaarse natuurlijke hulpbronnen als energie en water in zowel glastuinbouw als gebouwbeheer. Enige medewerkers zullen in korte lezingen ingaan op specifieke onderwerpen. Meer informatie: www.priva.nl

 

20-08-2010 8:51

De luchtzuiverende Flamingoplant is de Bureauplant van het Jaar 2010. Een jury met vertegenwoordigers uit de wetenschap én de praktijk boog zich over een de vraag welke plant dé 'desktopper' van het jaar 2010 is. De keus viel op de Flamingoplant, die daarmee de Goudpalm (2009) opvolgt.

Plantdeskundigen, onder meer afkomstig van Fytagoras Plant Science (onderdeel van TNO), het Nationaal Gezondheidsinstituut NIGZ en Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO/WUR) nomineerden dit jaar drie luchtzuiverende planten: de Rhapispalm, Graslelie (Chlorophytum) en de Flamingoplant (Anthurium). Leden van de Nederlandse Vereniging van Directiesecretaressen (NVD) kozen in grote meerderheid voor de Anthurium. De verschillende kleuren, stylingsmogelijkheden en eenvoudige verzorging waren daarbij de belangrijkste argumenten.

De jury stelde vast dat de Flamingoplant niet alleen een uitstekend luchtzuiveraar is, maar ook tegen een stootje kan. Juryvoorzitter prof. dr. Bert van Duijn (Fytagoras Plant Science): “Doordat de Flamingoplant tevens in grotere maten verkrijgbaar is, kan de plant in huis en op kantoor ook op de grond geplaatst worden. De kleinere maten zijn juist uitstekend geschikt om op het bureau naast het beeldscherm te zetten. Een belangrijke plek, want onderzoek heeft juist aangetoond dat iedereen die langer dan vier uur per dag met een beeldscherm werkt, zich aantoonbaar prettiger voelt en productiever is dankzij planten op de werkplek. De Flamingoplant is een echt kantoormaatje.”

Het belang van kamerplanten op de werkplek wordt onderscheven door diverse onderzoeksresultaten van onder meer de ruimtevaartorganisatie NASA en TNO Kwaliteit van Leven. De laatstgenoemde organisatie adviseerde na uitgebreid praktijkonderzoek om in kantoorruimten tenminste twee planten per twaalf vierkante meter te plaatsen.
 

17-08-2010 8:30

Het btw-tarief op duurzaam geproduceerd hout moet worden verlaagd om de achterblijvende vraag aan te jagen. Dit om de grote overschotten duurzaam hout bij timmerfabrieken en houthandelaren weg te werken. Dat schrijven de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) en de Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten (NBvT) in een brief aan de informateur. Ook pleiten zij voor een landelijke publiekscampagne waarin de overheid consumenten voorlicht dat de aankoop van verantwoord hout de beste garantie is voor de bescherming van bossen en regenwoud. Het idee voor de btw-verlaging ontstond tijdens de eerste gezamenlijke ledenvergadering  van beide brancheorganisaties die vorige maand gehouden werd.

16-08-2010 8:21

Haast is geboden voor iedereen die wil meedingen naar de Houtprijs 2010. Architecten, organisaties en instellingen kunnen nog tot 1 september 2010 hun projecten, producten, innovaties, diensten of systemen indienen.


De Houtprijs is een initiatief van Centrum Hout in Almere en kent twee categorieën: houtarchitectuur en houtinnovatie. De houtarchitectuurprijs is bedoeld voor bouwprojecten die de eigenschappen van hout voorbeeldig en adequaat in het licht stellen. Of het project nu groot is of klein, is minder bepalend dan de vormgeving en de juiste toepassing en detaillering van dit natuurmateriaal.

Eisen zijn dat de inzendingen in Nederland zijn gerealiseerd, en wel in de periode van 1 maart 2008 - 1 maart 2010. Voorts wordt de prijs uitgereikt aan de architect; deze hoeft niet per se Nederlander te zijn. De deskundige jury onder leiding van Prof.ir. Hans Ruijssenaars buigt zich bij haar beoordeling niet alleen over de esthetische uitstraling, maar ook over de functionele kwaliteiten in ontwerp, constructie, uitvoering en detaillering.

De Houtinnovatieprijs wil het gebruik van innovatieve houttoepassingen in de bouw bevorderen. De prijs moet op dit punt een extra stimulans voor bedrijven, instellingen en/of ontwerpers zijn. Toetsstenen voor de jury onder leiding van Prof.dr.ir. Jos Lichtenberg zijn dat de in te dienen plannen de concurrentiepositie van hout(producten) versterken, van recente datum zijn, bijdragen aan duurzaam bouwen en in ons land in de praktijk toepassing vinden dan wel beschikbaar zijn.

Om zoveel mogelijk initiatieven een kans te geven, is het bereik ruim geformuleerd. In aanmerking komen: nieuwe of bestaande technieken op nieuwe toepassingsgebieden; productverbeteringen; niet-houten producten die de prestaties van houttoepassingen verbeteren; plannen die de milieuprestatie van hout(producten) verhogen; bijzondere bouwmethoden; maatregelen of werkwijzen die een betere kwaliteit of grotere acceptatie van houttoepassingen teweegbrengen; verder verbeterde innovaties; vernieuwingen die de kosten verlagen en dus de koop stimuleren.

Belangstellenden kunnen het inschrijfformulier opvragen bij Centrum Hout of downloaden van www.centrum-hout.nl/houtprijs2010. De sluitingsdatum is maandag 1 september 2010. De prijswinnaars worden bekendgemaakt tijdens de Nationale Houtdag, 25 november a.s. in de Philharmonie te Haarlem. Zij ontvangen een trofee, oorkonde en ruime media-aandacht.

13-08-2010 10:00

Lagotronics BV heeft in overleg met VVV-Venlo besloten om na vier jaar het broeksponsorschap van VVV-Venlo op een andere manier te gaan invullen. En wel op basis van een cosponsorovereenkomst die per direct van kracht is. Lagotronics zal daarnaast als AV-partner betrokken blijven en de professionele audiovisuele en verlichtingstechnische ondersteuning van VVV-Venlo tijdens wedstrijddagen, evenementen en in-house faciliteiten continueren. Als reden voor de strategische keuze noemt Lagtronics dat het initiële doel, het genereren van naamsbekendheid in de regio, ruim behaald is en dat na vier jaar behoefte is aan een andere invulling van de sponsoractiviteiten.

12-08-2010 9:14

Slechts 5 procent van de actieve twitteraars in Nederland chat met zakelijke motieven. De overgrote meerderheid van de Nederlanders twittert persoonlijk en is niet gelieerd aan een bedrijf. Dat blijkt uit een Twitter-onderzoek van het Nederlandse bedrijf Twirus, aldus Emerce. Tussen de 1,5 en 2 miljoen Nederlanders hebben een Twitter-account. Slechts een handjevol van deze internetters gebruikt de Amerikaanse chatdienst wel eens.

In totaal staan 191.000 Nederlanders te boek als actieve twitteraars. In Twirus’ definitie stuurt een actieve gebruiker minimaal vijf berichten per maand. De verdeling man-vrouw is ongeveer fifty-fifty.
Van de actieve Nederlandse Twitter-groep gebruikt 5 procent, zo’n tienduizend gebruikers, de chatdienst voor zakelijke doeleinden.

Intussen is Twitter zelf aan het experimenteren met een nieuwe functie waarmee bedrijven kunnen adverteren op basis van realtimegesprekken. Dat heeft productmanager Shiva Rajaraman op de website TechCrunch gemeld.
Het bedrijf werkt aan de ontwikkeling van een nieuw verdienmodel voor de microblog. Dit moet worden toegevoegd aan EarlyBird, de commerciële pagina van de dienst. Het is de bedoeling dat advertenties kunnen worden gebaseerd op actuele gesprekken en trendy gespreksonderwerpen.
 

10-08-2010 9:00

Na twee jaar van tekenen, ontwikkelen en bouwen opent Inepro binnenkort officieel haar nieuwe hoofdkantoor in Nieuw-Vennep. Dit nieuwe hoofdkantoor is volgens de laatste innovaties en technieken uitgerust, waardoor het een CO2 vrij gebouw is geworden. Aardwarmte en betonkernactivering zijn hiervoor de sleutelwoorden.
Totaal wordt 40 procent op energie bespaard.

Zo is het mogelijk om optimaal te koelen zonder airco’s en te verwarmen met weinig energie.
Door toepassing van betonkernactivering in combinatie met aardwarmte is het hele gebouw koel in de zomer en aangenaam in de winter. Hierdoor is het gebouw geheel CO2 vrij. De aardwarmte is volgens het zogenaamde Doublet Systeem aangelegd. Het betekent dat er twee bronnen in de aarde zijn geplaatst: één voor de afvoer en opslag van de warmte en één voor de afvoer en opslag van de koeling. De betonkernactivering betekent dat er in het hele gebouw, in de vloeren, de wanden en op het dak slangen zijn verwerkt, die de warmte en de koude afgeven, zodat het overal comfortabel is.

Als het buiten warm is dan wordt deze warmte in het kantoorpand door het beton geabsorbeerd en door de slangen afgevoerd naar de warme bron. Deze opgeslagen warmte wordt in de winter weer hergebruikt om het gebouw te verwarmen. Als het in de winter koud is dan wordt de opgeslagen warmte weer uit de grond gepompt en wordt het kantoorpand verwarmd. De opgeslagen restwarmte wordt nu hergebruikt. Tijdens dit proces komt er weer koude vrij. Deze koude wordt dan opgeslagen in de koude bron. Deze opgeslagen koude wordt in de zomer hergebruikt om het kantoorpand te koelen.

Om het binnenklimaat helemaal te optimaliseren wordt er per uur 5000 kubieke meter verse lucht naar binnen gehaald, wat ver boven de gestelde norm ligt. Door middel van een luchtbehandelingskast, waarin een geïntegreerde ‘warmte terugwin module’ is geïnstalleerd, wordt nogmaals 70 procent van de warmte hergebruikt.

Een tweede groene innovatie is de LED-verlichting van Inepro. In het gehele kantoor is er LED-verlichting toegepast van toilet tot spreekkamer en alle kantoren. De LED-verlichting is zo ontworpen dat er flexibel en vrij geschoven kan worden met de lichtpunten en er is altijd voldoende licht is op de werkplekken volgens de gestelde normen. Mede door dit concept wordt er optimaal met energie omgegaan.De verlichting wordt centraal gestuurd via een software applicatie. Bij binnenkomst kan een medewerker zijn of haar werkplek ‘aan’ zetten en bij vertrek weer ‘uit’ zetten. De verlichting gaat automatisch uit als er niemand meer in het pand is.

 

06-08-2010 12:00

De hygiënische omstandigheden op de werkplek is voor verbetering vatbaar. Dat blijkt uit onderzoek van PanelWizard onder 500 Nederlanders in opdracht van tissuefabrikant Tork. 65 procent van hen noemt de deurkrukken op de werkplek onhygiënisch; 54 procent ervaart de toiletten als minst schoon. Bovendien vindt meer dan de helft van hen dat hun toetsenbord te weinig wordt schoongemaakt.

In het onderzoek completeren de muis van de computer en de telefoon de top vijf van meest onhygiënische plaatsen en voorwerpen op de werkplek. “Slechte hygiëne op de werkplek leidt tot meer ziektes”, aldus Renée Remijnse, Product en Market Manager van Tork. “Door een goede hygiëne op de werkplek kunnen werkgevers verspreiding van griep en andere virusziekten voorkomen.” Liftknoppen en deurkrukken bijvoorbeeld kunnen een infectierisico vormen. Ook de deurkruk van de koelkast in de kantoorkeuken is een besmettingsbron die vaak over het hoofd wordt gezien.

Als tissuefabrikant doet Tork regelmatig onderzoek naar hygiëne. Het bedrijf geeft als tip wegwerpdoeken of papieren handdoekjes te gebruiken en de handen veelvuldig en goed te wassen met zeep of alcoholgel. En in geval van griep in de elleboog te niezen in plaats van in de handen om besmetting te voorkomen.

06-08-2010 10:00

Hotdesks, Shared Office Space en Desk Sharing - het delen van kantoorruimte door meerdere werknemers van verschillende ondernemingen - neemt sterk toe. Regus, wereldmarktleider op het gebied van innovatieve werkplekoplossingen, kreeg in de eerste helft van 2010 in de Benelux al evenveel verzoeken voor gedeelde werkplekken als in heel 2009. De nieuwe trend betekent een aanzienlijke besparing voor bedrijven en organisaties, omdat ze alleen betalen voor de kantoorruimte die ze effectief gebruiken.

Uit onderzoek dat de Durham Business School uitvoerde in opdracht van Regus, blijkt dat kantoren maar voor 30 procent van de tijd effectief benut worden. Denk aan vergaderzalen die een groot deel van de dag leegstaan en bureaus die ongebruikt blijven wanneer werknemers met verlof, ziek of onderweg zijn. Werken is steeds minder afhankelijk van een vaste plek; een bureau of vergaderzaal kan daarom prima door meerdere personen worden gebruikt. “Het klassieke kantoor, waar iedere werknemer zijn eigen bureau heeft, is achterhaald en beantwoordt steeds minder aan de huidige behoeften van werknemers”, aldus Eduard Schaepman, algemeen directeur van Regus Benelux. “Waarom zou je dan nog betalen voor te veel kantoorruimte? Zeker tijdens economisch uitdagende tijden zijn steeds meer bedrijven zich ervan bewust dat ze moeten besparen op hun vastgoed; vaak hun op één na grootste kostenpost.”

Regus speelt in op deze groeiende trend door klanten Business Lounges of Open Spaces aan te bieden. Deze worden gedeeld door verschillende werknemers van één of meer bedrijven via het programma Businessworld Platinum. Ondernemers krijgen daarmee onbeperkt toegang tot alle 1.100 Business Lounges van Regus en kunnen tien dagen per maand gratis gebruikmaken van een Shared Office met optimale faciliteiten. Dit concept levert bedrijven en organisaties een forse besparing op. “In 2009 bedroegen de gemiddelde kosten per werkplek in Nederland bijna 11.000 euro per jaar. Door flexibele werkplekvormen zoals Open Space of Shared Offices kunnen klanten tot wel 60 procent besparen op hun vastgoedkosten”, aldus Schaepman.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >