Nieuws


29-06-2010 8:30

Het aantal ondernemers dat verwacht dat de omzet in de komende drie maanden zal stijgen was in juni kleiner dan het aantal dat een afname voorziet. Het saldo kwam in juni uit op -7, tegen +12 in mei. In juni en juli zijn er doorgaans meer ondernemers die een afname verwachten dan in andere maanden. Seizoeneffecten spelen hierbij mogelijk een rol.

Het oordeel van de zakelijke dienstverleners over het economisch klimaat verslechterde iets. Het aantal zakelijke dienstverleners dat verwachtte de komende drie maanden de personeelssterkte uit te breiden was in juni even groot als het aantal dat een krimp van de personeelssterkte voorzag. De stemming in de uitzendbranche was net als in mei zeer positief. De ondernemers waren in juni zeer optimistisch over de verwachte ontwikkeling van hun omzet, de toekomstige personeelssterkte en het economisch klimaat.

28-06-2010 9:24

Het nieuwe hoofdkantoor can de Rabobank in Utrecht is getroffen door brand.
Op dit filmpje is de brand te zien.

En hier is te zien hoe het kantoor - dat geheel gericht zal zijn op 'het nieuwe werken' - eruit moet gaan zien.

Vooralsnog is onduidelijk wat de brand precies betekent voor de gehele ingebruikname van het imposante kantoorgebouw.

28-06-2010 8:00

DK Home, specialist in het creëren van exclusieve interieurobjecten, heeft de meubilering van haar nieuwe hoofdkantoor te Meerkerk nu tot in de puntjes afgerond. Bijzonder zijn onder meer de toiletten. Deze zijn van Japans fabrikaat.

DK Home is het eerste bedrijf dat de toiletten van Japans sanitairbedrijf Toto in Europa toont. Toto heeft de toiletten, uitgerust met de meest geavanceerde technologie ter wereld, recent geïntroduceerd op de Nederlandse markt. "DK Home slaagt er als geen ander in om met eeuwenoude natuurlijke materialen een prachtig chique en hedendaags beeld te ontwerpen", aldus de woordvoerder. "

De damestoiletruimtes van DK Home zijn uitgerust met de Neorest LE Washlet en de herentoiletruimtes met de Neorest SE Washlet. Het verschil tussen de Neorest LE en de Neorest SE zit hem in het iets subtielere en rondere ontwerp van de Neorest LE Washlet. Dit toilet is voorzien van alle gemakken; de verwarmde bril komt vanzelf tevoorschijn  door middel van een censor die de klep automatisch opent. Tevens heeft het toilet ook een bidet functie en een warme lucht droger, waardoor wc-papier overbodig wordt.

"De speciale vuilafstotende CeFiONtect laag en de ‘Tornado Flush’ functie zorgen voor een schoon toilet en de zelfreinigende functie maakt dit de meest hygiënische toilet ter wereld", aldus de woordvoerder. "Alle functies kunnen worden bediend door een elegante afstandsbediening."

Tot in de cabines zijn de ruimtes ingericht met de meest exclusieve natuurlijke materialen zoals fijn ijzerwerk, roggenleer, ebbenhout, parchment en bijzondere schelpen. "Daarnaast zijn deze toiletruimtes voorzien van het mooiste meubilair en accessoires; de top-design kranen zijn van CEA Design, het meubilair van Interna, de wanden van Dofine, verlichting van Flos en de vloeren van Sinck & Ko. De deuren zijn een ontwerp van Marcel Wolterinck voor Bod’or."

21-06-2010 8:21

Sinds 1 januari 2010 koopt de overheid duurzaam in. Dit geldt voor alles, van koffie tot kantoren. Maar wat levert dit nou precies op? Agentschap NL en de Rijksgebouwendienst laten onderzoek uitvoeren naar het CO2-reductiepotentieel van duurzaam inkopen van kantoren. De eerste resultaten, die recent werden gepresenteerd op de vastgoedbeurs Provada laten zien dat een reductie van 15 procent in 2020 haalbaar is.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door advies- en ingenieursbureau DHV. Uit het onderzoek blijkt verder onder meer dat de Rijksgebouwendienst in 2020 nauwelijks nog in gehuurde kantoorgebouwen met een energielabel F of G gehuisvest is. DHV maakte tevens doorrekeningen voor de hantering van de criteria voor Duurzaam Inkopen door andere partijen dan de overheid (Rijksoverheid en lagere overheden). Hieruit blijkt onder meer dat in 2020 een reductie van 144.000 ton CO2 per jaar ten opzichte van 2010 mogelijk is, wanneer nog eens 20 procent van de eindgebruikers van kantoren in Nederland de criteria voor Duurzaam Inkopen van de overheid hanteert voor de aankoop en aanhuur en renovatie van kantoorgebouwen.

De onderzoekers concluderen al met al dat Duurzaam Inkopen en het Energielabel Gebouw beiden krachtige instrumenten zijn om energie te kunnen besparen in kantoren.

DHV voert in opdracht van Agentschap NL en de Rijksgebouwendienst een onderzoek uit om de milieuwinst door Duurzaam Inkopen te bepalen, uitgedrukt in energie (TJ) en CO2 (ton). Voor dit onderzoek heeft DHV een aantal gebouwgegevens, zoals de looptijd van huurovereenkomsten van kantoorgebouwen die in gebruik zijn door de Rijksoverheid, gekoppeld aan de energielabel-database van Agentschap NL.

Het onderzoek is gebaseerd op de Duurzaam Inkopen criteria voor aankoop en huur van kantoorgebouwen (minimaal label C of twee labelstappen) en renovatie van kantoorgebouwen (minimale verbetering milieuprestatie met twee punten, berekend met GPR-gebouw of 60 Punten berekend met GreenCalc+).

Het eindrapport van het onderzoek is over enkele weken beschikbaar.

18-06-2010 9:15

De inschrijving voor het Klimaatkantoorfeest, een nieuwe energiebesparingswedstrijd voor kantoren, is deze week van start gegaan. De energy battle loopt van november 2010 t/m maart 2011 en wordt georganiseerd omdat er in kantoren een enorme energiewinst te boeken valt, vaak met eenvoudige maatregelen.

Gemiddeld verbruikt een medewerker op een van de 58.000 kantoren in Nederland 1,5 keer zoveel elektriciteit als thuis. En 20 tot 55 procent van het elektriciteitsverbruik op kantoren vindt zelfs buiten kantoortijd plaats. Wanneer een kantoor kritisch kijkt naar verlichting, is alleen daarop soms al een energiebesparing tot 90 procent mogelijk.

Bij het Klimaatkantoorfeest draait het in de eerste plaats om het besparen op energieverbruik in en rond het gebouw en voor het vervoer. Daarmee dragen de deelnemende kantoren bij aan de oplossing van het klimaatprobleem, geven ze invulling aan hun MVO-beleid én besparen kosten. Ieder kantoor, groot of klein, groen of nog niet, huurder of eigenaar, kan meedoen. De kosten voor deelname zijn 10 euro per medewerker en voorinschrijven kan op www.klimaatkantoorfeest.nl.

Inschrijven vóór 1 september 2010, levert een kantoor direct de eerste bonuspunten op. Ook het organiseren van een klimaatlunch of een groen personeelsuitje leveren punten op. De winnaar verdient een kantoorfeest, landelijke bekendheid en eeuwige roem als Klimaatkantoor 2011.  Het Klimaatkantoorfeest is een initiatief van de HIER Klimaatcampagne, een campagne van ruim 30 maatschappelijke organisaties die samen werken aan de oplossing van het klimaatprobleem. Meer informatie op www.hier.nu.

17-06-2010 8:55

Imtech Security Solutions toont op de nieuwe website http://www.securitysolutions.nl/ hoe geavanceerde technologie wordt ingezet om integrale oplossingen te creëren voor toegang en beveiliging.

Op de site is een virtuele stad gebouwd met onder andere kantoren en ziekenhuizen die over een modern security- en facilitair managementsysteem beschikken. Een systeem waarin geautomatiseerde toegangs- en beveiligingssystemen met elkaar communiceren en samenwerken en vanuit één interface te bedienen zijn. Visualisatie van het uitgebreide oplossingen portfolio van Security Solutions, dat alsmaar meer samenvloeit met ICT-oplossingen, wordt steeds vaker verlangd. De diverse animaties op de site laat de processen die een rol spelen in dit productenpakket nu op een eenvoudige manier zien.

Imtech Security Solutions biedt integrale concepten aan voor toegang, beveiliging en veiligheid die gekoppeld zijn met de ICT-omgeving en managementinformatiesystemen. Dit maakt Imtech Security Solutions tot aanspreekpunt voor integrale oplossingen in de toegangs- en beveiligingstechnologie.

 

15-06-2010 10:45

Retailbouwmanagementbureau MVRO lanceerde half mei een volledig vernieuwde website met unieke filmopnamen. Centraal op de nieuwe website staan de projecten die het managementbureau voor retailbouw continu realiseert. Met sprekende beelden en filmopnamen demonstreert MVRO dat bekende merken als Albert Heijn, Arrow, KPN Hi, Domino’s Pizza, Marlies Dekkers en andere toonaangevende retailers kiezen voor MRVO.

Voor diverse organisaties vertaalt het bureau de wensen en concepten van de klant in onderscheidende en consumentverleidende winkelomgevingen. Deze ontwikkeling betekent voor MVRO ook een verdere professionalisering van de eigen uitstraling. Met een nieuwe huisstijl en website is de koers voor de komende jaren gezet.

Het bureau focust zich uitsluitend op het managementproces: op het aansturen, afstemmen, coördineren en monitoren van alle processen die uiteindelijk in de perfecte winkel resulteren. Voor het uitvoerende werk met betrekking tot ontwerp, bouw en installatie wordt een beroep gedaan op een breed netwerk van gespecialiseerde retailpartijen.

Mandy de Cocq van Delwijnen, medewerker Marketing & Organisatie bij MVRO: Met de nieuwe website willen we deze kernwaarden ook echt uitstralen. Dat doen we niet alleen door de  weergave van cases, maar ook door een heldere profielbeschrijving en een duidelijke uitleg over onze aanpak.” Daarnaast vinden bezoekers op de website interessante links naar retailmedia. Nieuwsitems uit de eigen organisatie nodigen uit tot een herhaalbezoek van de website.
 

15-06-2010 10:45

In 2009 zijn er 35.400 nieuwe bedrijven bijgekomen. Dat is 9 procent minder dan in 2008. De afname van het aantal nieuwe bedrijven is vooral toe te schrijven aan de bouw. In deze branche zijn ruim drieduizend bedrijven minder opgericht  dan in 2008. Met name het aantal nieuwe zzp-ers daalde fors.

Daarnaast zijn er ook fors minder nieuwe cafébazen, eigen rijders, organisatiebureaus en uitzendbureaus dan een jaar eerder.  Wel  zijn relatief veel  interieur- en modeontwerpers een eigen bedrijf gestart.  Ook in het secretariaat- en vertaalwerk zijn opvallend veel nieuwkomers. Tenslotte waren er meer ondernemers met een nieuw internetbedrijf ( postorderbedrijf) of een nieuw bedrijf in de digitale fotografie.  (bron: Statline)

14-06-2010 9:24

Jalema, producent van archiveringsoplossingen, komt met een nieuw opslagproduct dat zeer geschikt is voor gebruik door bijvoorbeeld (interieur)architecten. De Jalema DigiStrip is een strip en dekplaatje met USB stick. "Met deze innovatieve snelhechter bundelt u niet alleen papieren documenten, maar voegt u tevens eenvoudig alle bijbehorende digitale bestanden aan het fysieke dossier toe."

Het geheim van de DigiStrip is een in het dekplaatje geïntegreerd USB-opslagmedium met een capaciteit van 2 of 4 GB. "Ideaal voor het opbergen van correspondentie in combinatie met tekeningen, zware bestanden, presentaties en foto’s in één dossier", aldus Jalema.

"In het dagelijks (kantoor)leven gaan papieren en digitale informatie hand in hand", vervolgt de aanbieder. "De stukken op papier, de bijbehorende presentatie op het scherm. Het fysieke dossier in een map, de bijbehorende foto’s, designs of CAD-tekeningen op de harde schijf. Dat werkt prima, behalve als u een presentatie buiten de deur verzorgt, een handout uitreikt na een seminar of een lijvig rapport archiveert. Met de Jalema DigiStrip hebt u in zulke situaties álle informatie – digitaal en fysiek – in één dossier bij de hand."

Jalema introduceerde in 2009 ook al de Jalema DiFyClip; een JalemaClip met USB-stick. Het principe van beide mechanieken is hetzelfde; de combinatie van papieren en digitalen informatie bundelen in één map. "Zo zijn de dossiers echt compleet en snel binnen handbereik."

14-06-2010 8:30

Het mag slecht gaan in de bouwwereld, werk is er natuurlijk nog wel. Op 9 juni presenteerden tien bouwconsortia in een selectiebijeenkomst in Radio Kootwijk hun plannen voor de bouw van de Midden Nederland Hallen in Barneveld. De jury wees drie consortia aan die hun plannen mogen gaan uitwerken voor een finale presentatie in september.

Een opmerkelijke finalist is het Sensid consortium, dat is samengesteld en wordt aangestuurd door Sensid, bureau voor duurzame interieurarchitectuur en projectrealisatie. Het is de eerste keer dat een interieurarchitect een project van deze omvang via een aanbesteding probeert te verwerven.

De Midden Nederland Hallen worden in de tweede helft van 2011 gerealiseerd en zullen een multifunctioneel en hypermodern complex worden voor een grote verscheidenheid aan publieksevenementen. Het complex zal duurzaam worden ontwikkeld en de eis van de opdrachtgever, Timo Kruft beheer, is dat het complex volledig energieneutraal moet zijn.

Het Sensid consortium gaat in zijn ambities nog wat verder dan deze strikte eisen. Het complex zal volgens het consortium grondstofneutraal, CO2 neutraal en zelfs energiepositief worden ontwikkeld. In feite zal Barneveld dus in 2010 een natuurlijke energiecentrale rijker zijn, waarin ook nog eens gefeest kan worden.

In de visie van het consortium worden de Midden Nederland Hallen het groenste evenementencomplex van Europa en zal het project vol zitten met baanbrekende duurzame innovaties.

Het consortium ontwikkelde zijn bouwvisie vanuit de people, planet, profit gedachte. In de praktijk leidt dat tot innovatieve manieren van bouwen, duurzaam materiaalgebruik en ultra-efficiënt  energiemanagement. De parkeerplaats van het complex wordt door de bouwers bijvoorbeeld gezien als een megagrote zonneboiler, koeling vindt plaats door faseverandering van zoutkristallen en de bezoekers zullen zelf een deel van de energie opwekken die ze ter plaatste gebruiken.

Na het verwerven van het project zal consortiumleider Sensid de rol spelen van conceptueel begeleider van het project en architect van een duurzaam te ontwikkelen interieur.

De twee andere consortia die in de finaleronde om de opdracht gaan strijden zijn HAK en Klomps. Op 3 september zal de opdrachtgever kiezen wie van de overgebleven drie consortia uiteindelijk de Midden Nederland Hallen zal gaan realiseren.

10-06-2010 10:01

Kantoorgebouwen zonder groen energielabel belasten het milieu dusdanig dat vanuit milieuoogpunt niets doen of licht renoveren geen verantwoorde opties zijn. Dit blijkt uit een recent onderzoek dat is uitgevoerd door W/E Adviseurs in opdracht van Agentschap NL. Uit het onderzoek blijkt tevens dat de opties slopen in combinatie met nieuwbouw en ingrijpend renoveren van kantoorpanden qua milieubelasting even goed scoren.

Het huidige aanbod van kantoorpanden is groter dan de vraag. De huurder geniet dus een grote keuzevrijheid. Het onderzoek 'Kiezen voor nieuwbouw of het verbeteren van het huidige kantoor' is uitgevoerd om na te gaan in welke richting deze keuze zou uitvallen als de focus zou liggen op milieubelasting.

Het onderzoek laat zien dat alle varianten zonder groen energielabel (D of slechter) beduidend belastender zijn voor het milieu. Voor deze gebouwen is duidelijk: niets doen is geen optie meer. Ook leegstand is een aanslag op het milieu. Energiegebruik en onderhoud lopen immers (gedeeltelijk) door, zonder dat er sprake is van nuttig gebruik.

Opmerkelijk is dat de varianten sloop in combinatie met nieuwbouw en ingrijpende renovatie elkaar weinig ontlopen in milieubelasting. Andere overwegingen (op het gebied van people of profit) kunnen bij deze keuze doorslaggevend zijn. De gunstige uitkomsten voor de scenario’s slopen gevolgd door nieuwbouw en ingrijpend renoveren zijn gelegen in het sterk verminderde energiegebruik. De materialen hebben maar een beperkt effect op de integrale milieubelasting, omgerekend in schaduwprijzen in euro’s per vierkante meter.

Hans Korbee, adviseur Utiliteitsbouw bij Agentschap NL, licht toe: “Dit onderzoek komt op een moment dat veel partijen behoefte hebben aan objectieve informatie. Wat is nu echt beter voor het milieu? Duidelijk is dat niets doen een hoge milieubelasting geeft. Met het minieme verschil tussen ingrijpend renoveren en sloop plus nieuwbouw in het achterhoofd kan de discussie over leegstand nu gefundeerder gevoerd worden.”

Het onderzoek ‘Kiezen voor nieuwbouw of het verbeteren van het huidige kantoor’ legt de milieubelasting en consequenties bloot van vijf scenario’s: ongewijzigd huren, licht renoveren, ingrijpend renoveren, slopen en opnieuw bouwen en nieuwbouwen plus leegstand gevolgd door slopen op termijn. Deze scenario’s zijn afgezet tegen referentiekantoren van 3.000 en 18.000 vierkante meter met de bouwjaren 1980, 1990 en 2000. De focus ligt op energie-, materiaal- en ruimtegebruik (planet). Financiële (profit) en sociale (people) aspecten zijn vooralsnog buiten beschouwing gelaten.

Het onderzoek is begeleid door een klankbordgroep met vertegenwoordigers van IVBN, Neprom, Rgd, ING REIM, TNT Real Estate en DTZ Zadelhoff.
 

09-06-2010 7:59


Het energieverbruik van bestaande gebouwen kan minimaal twee energielabels lager. Zo meldt gevelspecialist De Groot & Visser. Hun zogeheten Groenoveren-formule is een 'duurzame renovatiewijze waarbij mens en milieu centraal staat omdat er een comfortabeler en gezonder binnenklimaat gerealiseerd wordt'. Hierdoor wordt het energieverbruik namelijk weer geminimaliseerd en nemen de productiviteit en leer- en werkprestaties toe. Simpelweg door in de zomer de zonnewarmte te weren en in de winter de zonnewarmte optimaal te benutten.

De basis van Groenoveren is de Trias Energetica. Hierbij voldoet een gebouw in drie stappen aan de energienormen van morgen. Eerst wordt de energievraag beperkt, vervolgens wordt duurzame energie gebruikt en tenslotte worden de energiebronnen efficiënt ingezet.

Groenoveren is een formule van De Groot & Visser, één van Nederlands grootste gevelspecialisten. De Groot & Visser is lid van de Dutch Green Building Council (DGBC). Ze onderscheiden zich door een sterke visie op aluminium gevels. Daarbij staan ontwerp, comfort en kwaliteit centraal en is duurzaamheid een absolute voorwaarde. Om dit te bereiken heeft De Groot & Visser alle mogelijkheden voorhanden, van kozijnen en zonwering tot solar en automatisering.

Met Groenoveren richt De Groot & Visser zich op scholen, onderwijsinstellingen, kantoren en woningcomplexen. Bij elk renovatieproject start De Groot & Visser met een energie- en epc-berekening. Aan de hand daarvan wordt gezocht naar de juiste combinatie van producten om het gewenste resultaat voor de klant te behalen. De belangrijkste producten zijn geïsoleerde aluminium kozijnen, isolatieglas, zonwering, solar, domotica en ventilatie. Alex van de Klift, manager Groenoveren: “Het is van groot belang dat alle producten integraal worden verwerkt, want de meeste besparing en het duurzaamste resultaat wordt behaald zodra alles op elkaar is afgestemd.”

De Groot & Visser is leveranciersonafhankelijk. Ook graag willen weten weten wat Groenoveren kan betekenen? Neem dan contact op via telefoonnummer: 0183-646566. Meer informatie is te vinden via de internetsite www.groenoveren.nl.

07-06-2010 8:00

Afgelopen zaterdag vond voor de vijfde maal de Dag van de Bouw plaats. Het evenement verliep succesvol: het trok ruim 120.000 bezoekers. Het mooie weer lokte veel mensen naar de 270 geopende projecten, verspreid door heel Nederland.

Demissionair minister Eurlings opende de Dag van de Bouw op de bouwlocatie van het Muziekpaleis Vredenburg in het Utrechtse Stationsgebied. Hij deed dit in het bijzijn van Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, Gerrit Witzel, voorzitter Raad van Bestuur Heijmans en Victor Everhardt, wethouder van de gemeente Utrecht.
 
Verkeersminister Eurlings opende de Dag van de Bouw met een vlammend betoog, waarin hij terugblikte op zijn tijd als minister. "Na vele jaren van verlamming in de besluitvorming, zijn wij erin geslaagd forse versnelling te brengen in de aanleg van wegen en spoor. De flexibiliteit van de bouwsector is daarbij van groot belang geweest. Nu moeten we doorpakken, niet alleen voor de bouw maar voor iedereen. De bouw is een onmisbare pijler van de economie, biedt werk aan 500.000 mensen en is goed voor 6 procent van het BNP. Daarbij wil ik niet onvermeld laten dat er geen sprake is van een tegenstelling tussen bouw en milieu. Integendeel, beiden vullen elkaar aan en zorgen voor een Nederland waar het prettig wonen en werken is."
 
Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, sloot zich aan bij de woorden van minister Eurlings. "Het gaat in deze verkiezingstijd veel over de economie, terwijl duurzaamheid en milieu minstens zo belangrijk zijn. Door te investeren in een duurzame omgeving, investeren we in groei, ‘groene groei’. Als het gaat om ‘groene groei’ is veel winst te behalen in de bestaande woningen en gebouwen door energiebesparende maatregelen te nemen. Dat is goed voor het milieu en goed voor de samenleving"
 
De Dag van de Bouw is onderdeel van de imagocampagne ‘De Bouw maakt het’ van Bouwend Nederland. Het doel is om het publiek een goed beeld te geven van de bedrijfstak.
Ruim 120.000 mensen grepen de Dag van de Bouw aan om zelf te ervaren wat er op de bouwplaatsen gebeurt. De bouwplaatsen, die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor het publiek waren voorzien van ontvangst- en presentatieruimten en er zijn veel rondleidingen gegeven. Net als in eerdere jaren waren wegen, tunnels, restauratieprojecten, gebouwen in aanbouw en ook woningbouwprojecten opengesteld.

01-06-2010 15:15

De woningmarkt verkeert in 2010 nog altijd in zwaar weer. De sector heeft als enige overduidelijk last van een na-ijleffect door de crisis. Volgens ABN AMRO is dit effect echter van korte duur, omdat de vooruitzichten op de langere termijn positief zijn. Mits de woningmarkt erin slaagt dit jaar een fikse ommezwaai te maken: van een aanbodgedreven naar een vraaggestuurde markt.  Dat valt terug te lezen in ‘Visie op Bouw en Vastgoed’, het sectorrapport dat de bank vandaag presenteert.

Volgens ABN AMRO is het de hoogste tijd dat de woningmarkt haar denken gaat enten op de eindklant. Erik Steinmaier, sector banker Bouw & Vastgoed ABN AMRO: “Tot op heden heeft vorm te veel boven functie geprevaleerd binnen de woningsector. Prestigieuze projecten waarmee gemeenten en ontwikkelaars sier konden maken, domineerden de markt. Het belang van de klant is daarbij te vaak ondergewaardeerd.”

Volgens ABN AMRO is het belangrijk dat ontwikkelaars en bouwers hun operatie aanpassen om kwalitatief in te kunnen spelen op de behoeften van de klant. Steinmaier: “Als je het ons vraagt, draait het erom dat de woningmarkt verantwoordelijkheid toont voor zijn eigen projecten. Het is daarom raadzaam dat bedrijven binnen de sector investeren in kennis, expertise en mankracht, specifiek aan de voorkant van hun operatie. Alleen zo ben je in staat te sturen op een kwalitatief eindresultaat. Werk uitbesteden is natuurlijk gemeengoed binnen de sector, maar wij zouden dat veelal beperken tot het uitvoerende werk.”


De vooruitzichten op de (middel)lange termijn zijn volgens de bank overigens uiterst positief. Steinmaier: “Demografische en maatschappelijke ontwikkelingen spelen de markt in de kaart, dat is al langer helder: het aantal huishoudens neemt nog altijd toe en er is er een toenemende behoefte aan eenpersoonswoningen. Daarnaast is er een trend zichtbaar van revitalisering van bestaande bouw.” Volgens ABN AMRO dus kansen volop. Steinmaier: “Het perspectief voor de sector ziet er aantrekkelijk uit, maar in onze optiek kan de sector haar eigen scenario maken of breken. Nieuw aanbod moet aansluiten op de klantvraag, anders verkoopt het simpelweg niet.”

2010 wordt voor de woningmarkt dus een jaar om pas op de plaats te maken en tegelijkertijd veranderingen door te voeren. De sector moet vaste kosten daarom binnen de perken houden en niet onder de kostprijs gaan werken. Samenwerking binnen de keten is des te meer van belang, onder meer om faalkosten te reduceren. Steinmaier: “De markt is op weg naar herstel, tegelijkertijd is er nog veel werk aan de winkel. Maar wij hebben er vertrouwen in dat de markt zich herpakt: na jaren van stilte gaan wij in 2010 zelf ook weer activiteiten ontplooien als financier van vastgoed.“


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >