Nieuws


28-04-2010 10:45

Demissionair minister Tineke Huizinga van VROM neemt maatregelen om de leegstand van kantoren aan te pakken. Straks mogen er alleen nog nieuwe kantoren worden gebouwd als is aangetoond dat er geen alternatieven zijn binnen bestaande kantorenparken.

 

Ook moeten leegstaande kantoren voor minimaal tien jaar een woonbestemming kunnen krijgen. Nu kan dat gedurende vijf jaar. Volgens VROM wacht een op de zeven kantoren momenteel op een huurder en staan kantoren steeds langer leeg.  Als het beleid niet verandert, zal het aanbod aan kantoorruimte de komende jaren met 15 procent groeien. ‘Het is toch te gek voor woorden dat we onbekommerd blijven bouwen als er nog kantoorruimte met een oppervlakte van 960 voetbalvelden leegstaat’, stelt Huizinga.

 

Het Economisch Instituut voor de Bouw brengt op haar verzoek snel in kaart wat de oorzaken van de verschillende soorten leegstand zijn. Ook gaat Huizinga nog voor de zomer in gesprek met beleggers, ontwikkelaars en overheden om een gezamenlijk plan van aanpak te maken.

 

In Nederland staat 6,7 miljoen vierkante meter kantoor leeg, wat volgens VROM overeenkomt met de omvang van de binnenstad van Amsterdam. Bij provincies en gemeenten liggen plannen klaar voor nog eens 6 miljoen vierkante meter nieuwe kantoorruimte. ‘Dat is onverantwoorde verspilling van de schaarse ruimte in ons land’, aldus Huizinga.

(Bron: ANP)

28-04-2010 8:49

Kristel Leerkes-Boerhof is onlangs de nieuwe voorzitter van Platform Projectinrichting (PPI) geworden. De directeur van Boerhof Projectinrichters uit Heeten werd op de ledenvergadering benoemd. Jos Wesselink, directeur van PPI, overhandigde haar de voorzittershamer. Leerkes volgt Dick Kampschreur op.

Platform Projectinrichting, kortweg PPI, is de brancheorganisatie voor projectinrichtingsbedrijven en hun toeleveranciers gericht op de collectieve belangen van de branche. PPI richt zich naar eigen zeggen op ketengerichte kwaliteitsverbetering. Kristel Leerkes: “Ketenkwaliteit heeft alles te maken met een goede samenwerking tussen de ketenpartners. PPI voert in dit kader overleg met belangrijke partners binnen de keten zoals bijvoorbeeld de beroepsorganisatie FMN (Facility Management Nederland)." Ketengerichte kwaliteitsverbetering houdt volgens PPI verder in dat 'niet alleen het kwaliteitsdenken van PPI middels het PPI keurmerk op één lijn ligt, maar ook van andere partijen in de projectinrichtingsketen zoals facilitair managers en architecten'. Het PPI-keur verschaft opdrachtgevers dus extra garanties op het gebied van kwaliteit, milieu, arbeidsomstandigheden en competenties van uitvoerend personeel. Externe audits waarborgen de onafhankelijke beoordeling van de uitgevoerde werkzaamheden.

Je kunt geen kwaliteit leveren zonder personeel dat over de juiste competenties beschikt, aldus Leerkes. "Een goede vakopleiding van projectstoffeerders is essentieel. PPI is dan ook één van de initiatiefnemers van de Stichting Erkende Stoffeerder, specifiek gericht op deze doelgroep. Zo zetten wij na de invoering van ons kwaliteitskeurmerk de volgende stap richting integrale kwaliteitszorg. Bovendien werken wij aan de verbetering van het beroepsimago van de projectstoffeerder."
Duurzaamheid is ook een belangrijk onderwerp binnen PPI. "Wij informeren de leden dan ook over de 'do’s and don’ts'. Ook wordt er door opdrachtgevers gelet op innovatieve oplossingen. De leden van PPI versterken elkaar hierin door onderlinge kennisoverdracht. Veel werk is in de club reeds verricht, maar de ontwikkelingen gaan razendsnel en PPI wil graag voorop blijven lopen. Ik zal proberen daar de komende jaren een goede bijdrage aan te leveren”, aldus Leerkes.

27-04-2010 10:00

Kantoor- en huismeubelfabrikant Bulo  neemt van 25 tot en met 27 mei deel  aan de Clerkenwell Design Week in London Dit driedaagse evenement in het hartje van één van de hipste designbuurten in London, biedt een parcours langs tal van events en showrooms van internationale designmerken.

In het kader van haar nieuwe oriëntering naar 'home' gebruik, toont Bulo er grote namen uit haar collectie zoals Jean Nouvel en Ann Demeulemeester (carte blanche reeks). Nieuw dit jaar is de eerste uitgave van een reeks meubelstukken van Jules Wabbes. Het gaat om de stoel Louise, het krukje Anna David-Marber, en de tafel Gérard Philipe. Eind 2009 ondertekende Bulo een licentiecontract met Marie Wabbes, de weduwe van de ontwerper, voor de wereldwijde uitgave van alle creaties van Jules Wabbes.

De meubelontwerpen van Jules Wabbes beantwoorden volgens Bulo-oprichter Dirk Busschop perfect aan de eisen die BULO stelt inzake ontwerp, kwaliteit en praktische bruikbaarheid. De productie van de ontwerpen van Jules Wabbes werd stopgezet in 1974. Jules Wabbes is al die tijd een lichtend voorbeeld gebleven voor de nieuwe generaties jonge ontwerpers. Met de uitgave van zijn meubelcreaties brengen wij een eerbetoon aan de moderniteit van een getalenteerde vormgever.

Jules Wabbes werd geboren op 18 maart 1919 in Sint-Gillis en groeide zonder enige twijfel uit tot hét uithangbord van de Belgische ontwerpwereld tijdens de jaren 1960 en '70. Oorspronkelijk begonnen als antiquair en binnenhuisontwerper, richtte hij in de jaren '50 vliegtuigen in zoals de DC 6C en de DC 7B voor rekening van Sabena. Vervolgens ontwierp hij tal van interieurs, waaronder het internationaal Wetenschapspaviljoen op de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel, het verblijfskwartier van het Belgisch koninklijk paar aan boord van het marineschip de Godetia en de bureaus van het Gemeentekrediet en de Generale Bank van België. Daarnaast ontwierp hij ook zijn eigen meubelen, in mooie materialen waar hij bijzondere waarde aan hechtte, en stichtte hij Le Mobilier Universel, zijn eigen ontwerp- en productiebedrijf. Zijn tafels, bureaus en boekkasten uit exotische houtsoorten die werden geassembleerd via verlijming werden algauw zijn handelsmerk. In zijn verlichtingsarmaturen en accessoires merkt men meteen ook zijn perfecte beheersing van het metaalwerk. Dit alles vormt de basis voor de internationale bekendheid van zijn ontwerpen met eenvoudige vormen van een tijdloze elegantie.

BULO werd opgericht in 1963 door Walter Busschop en groeide zeer snel uit tot een vertrouwde referentie op vlak van van kantoormeubilair en design. Tot de bekendste collecties behoren het H2O-bureau, ontworpen door Claire Bataille en Paul Ibens, de Easy Rider-stoel van Danny Venlet, de collectie Normal van Jean Nouvel en de 'carte blanche'- serie die ontwerpen samenbrengt van een hele reeks vermaarde vormgevers zoals Ann Demeulemeester, Vincent Van Duysen, Bob Van Reeth, Maarten Van Severen... Vanaf 1987 gaat het bedrijf zich ook internationaal profileren, wat zich onder meer vertaalt in het opzetten van showrooms in Londen, Amsterdam en concept stores in Luxemburg en Praag. Eind 2009 opent de showroom BULO.H in Brussel, waarbij het accent wordt gelegd op het huiselijk gebruik van de Bulo collectie. http://www.clerkenwelldesignweek.com

23-04-2010 8:30

Als grootverbruiker van hout zocht aanbieder EeWood naar een alternatieve manier om kwalitatieve traptreden te ontwikkelen die niet schadelijk zijn voor het milieu. In maart 2010 werd een geschikte oplossing gevonden: bamboe.

Als sleutelfiguur op de Europese markt ziet het Barneveldse bedrijf EeWood het als haar taak om een alternatief te vinden voor tropisch hardhout. Marco Wijers, General Manager: “Tot dit moment maakten wij vooral traptreden van hardhout. Belangrijkste voordeel van hardhout is de hardheid van het materiaal. Maar een groot nadeel is de trage groei van de benodigde bomen. Door de toenemende vraag komt de duurzaamheid dus onder druk te staan. In bamboe hebben we nu een zeer geschikt materiaal gevonden. Door het te malen en te persen, ontstaat een degelijk, mooi en slijtvast alternatief dat niet krimpt of uitzet. Daarnaast groeit bamboe zeer snel en is de voorraad in de natuur dus gemakkelijker op peil te houden.”

Bamboe is gemakkelijk te bewerken. Het kan, net als hout, gewoon gelakt worden in elk gewenst kleureffect. Hierdoor kan bamboe net zo gemakkelijk toegepast worden als hardhout en is er een realistisch alternatief voor traditionele trappen. Met de duurzame toepassing wil EeWood de trappenindustrie stimuleren om een natuurlijke bijdrage te leveren aan de leefbaarheid van onze wereld.

"Door een van de klanten in Engeland is ondertussen de eerste complete designtrap van bamboe geplaatst", meldt EeWood..

20-04-2010 9:25

Team 4D, een samenwerking van zes verschillende bedrijven uit de bouwsector, heeft de ontwerpwedstrijd Duurzaam Drijvend Wonen gewonnen. De ontwerpwedstrijd is een initiatief van de gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost Watergraafsmeer.

Team 4D ontwierp een drijvende woning die via een driehoekssteiger of een drijvende ring kan draaien. Een kant van het ontwerp is volledig afgesloten om de zon tegen de houden, de andere kant is juist veel glas, zodat de zon naar binnen kan schijnen. Door de woning te laten draaien hoeft er flink minder verwarmd of gekoeld te worden. Activiteiten die warmte nodig hebben zijn boven geplaatst zodat er gebruik kan worden gemaakt van de natuurlijk opstijgende warme lucht. Van het materiaal is 63 procent cradle-to-cradle gecertificeerd en 28 procent is volledig recyclebaar. De gesloten kant is voor een groot deel van hout.
 


 

Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer schreef de ontwerpwedstrijd uit met de bedoeling duurzame woningbouw in de metropool Amsterdam een impuls te geven. Opdracht aan de deelnemende teams was om een geheel zelfvoorzienende (autarkische) woning te ontwerpen die onafhankelijk van bestaande aansluitingen voor elektriciteit, water en riolering een duurzame relatie met de omgeving aangaat. Het moest een eigentijdse, comfortabele woning worden voor een gezin met twee kinderen. Met een budget van maximaal €500.000 moesten onder meer cradle-to-cradle (bouw)materialen worden toegepast.

20-04-2010 8:30

Stichting Living Daylights nodigt belangstellenden uit om een bezoek te brengen aan één van de winnaars van de Daylight Award 2010. FPC De Oostvaarderskliniek van Studio M10, de winnaar in de categorie utiliteitsbouw, is een TBS-kliniek met een zeer licht en open karakter, zonder aantasting van de vereiste veiligheid. Dit contrasteert met het gros van de tot op heden gerealiseerde justitiële inrichtingen. Door bijzondere combinaties van glasconstructies en horizontaal georiënteerde traliewerken is een traditioneel gesloten uiterlijk vermeden. Zowel voor de omgeving, de patiënten en andere gebruikers heeft dit een aangenaam effect. Dit alles is te zien op maandag 26 april. Het programma start om 14.00 uur. Na het welkom verzorgt de verantwoordelijk architect, Martien Jansen, zijn bijdrage. Daarna  volgen presentaties van Rink Kaashoek (Hoofd  Programma FPC) en Hans Korbee (Agentschap NL). Aan het eind van de middag volgt een rondleiding in twee groepen en een afsluitende discussie.  

16-04-2010 8:30

Er stan veel kantoren leeg in Nederland. Dat is nauwelijks nieuws. Wél nieuw is het proefschrift dat Hilde Remoy daarover schreef. Deze week promoveerde zij aan de TU Delft.

De leegstand in Nederland heeft meerdere oorzaken. Natuurlijk speelt de huidige economische crisis een belangrijke rol. Maar Remoy stipt in haar proefschrift nog een aantal problemen aan. Zo concludeert ze dat er de afgelopen jaren teveel standaard kantoren zijn gebouwd. Dit heeft tot gevolg dat bedrijven die iets extra's willen niet kiezen voor het huren van een bestaand kantoor, maar voor nieuwbouw. Nederlandse kantoren zijn vaak te monofunctioneel voor bedrijven met ambitie..

Hoe het tij te keren? Remoy heeft wel een aantal suggesties. Zo ziet ze een rol weggelegd voor gemeentelijke overheden. Deze zouden geen grond meer moeten uitgeven voor ontwikkeling van kantoren. "En als er toch nieuwe grond ontwikkeld wordt, zou de gemeente moeten verplichten tot compensatie door bijvoorbeeld een bestaand kantoorgebouw een nieuwe functie te geven."

De bevindingen van Remoy zijn in lijn met eerdere rapporten over leegstand. Zo concludeerde makelaarsorganisatie DTZ Zadelhoff enige jaren geleden al dat er een grote onverhuurbare voorraad kantoorruimte in Nederland bestaat. oorzaak: monofunctionaliteit en slechte bereikbaarheid.

Dat de gesignaleerde monofunctionaliteit geen beletsel hoeft te zijn om een gebouw een tweede leven te geven, bewees overigens inrichter Aspa, die enige jaren geleden een als waardeloos beschouwd bedrijfsgebouw in Houten liet omvormen in een eigentijds hoofdkantoor. Ook het Center for People and Buildings in Delft weet hier alles van. Onderzoeker Theo van der Voordt stelde onder de titel 'Transformatie van Kantoorgebouwen' een kloeke bundel samen waarin de mogelijkheid uit de doeken wordt gedaan om de 'kansloze voorraad' te revitaliseren.
 

14-04-2010 8:40
Lelijke mensen verdienen minder geld dan de knappe koppen in eenzelfde functie. Zo bleek onlangs althans uit Amerikaans onderzoek. De econoom Daniel Hamermesh die deze week zijn leerstoel Arbeidseconomie aan de Universiteit Maastricht aanvaarde, vroeg zich hardop af of de overheid lelijke mensen niet positief zou moeten discrimineren. Anders zou deze groep net als andere minderheidsgroepen achterbijven op de arbeidsmarkt, zo schreef de Volkskrant deze week over z'n lezing.

Uit onderzoek blijkt volgens Hamermesh tevens dat 'bedrijven die mooie mensen op hun verkoopafdeling laten werken, beduidend meer omzet behalen dan bedrijven waar geen fraaie ‘exemplaren’ op die afdeling werken'. Schoonheid speelt bij mannen een nog grotere rol dan bij vrouwelijke werknemers, aldus de econoom.
Volgens de Volkskrant zegt Hamermesh tevens dat  'de kosten van plastische chirurgie voor lelijke mensen niet opwegen tegen de voordelen die hun dat kan opleveren'.

Hamermesh denkt dat de bevoordeling van mooie mensen op het werk niet uit te roeien is. ‘Mooie mensen zullen in het voordeel blijven, zowel op het gebied van geld als bij andere zaken. Lelijke mensen blijven in het nadeel’, voorspelt hij volgens de dagkrant.

Hamermesh heeft onder meer lesgegeven op de Harvard University en aan universiteiten in Europa, Azië en Australië. Hij is onder meer gespecialiseerd in ongebruikelijke toepassingen van arbeidseconomie, zoals de invloed van slaap en schoonheid en de relatie tussen zelfmoord en werk.

14-04-2010 8:25

Tijdens de Fespa 2010 in München, een beurs over moderne printtechnieken, haakt Coldenhove Papier origineel in op het WK voetbal met een gezellige 'Oranjecamping'. De producent van hoog kwalitatief papier en karton heeft de handen ineen geslagen met Diep Arnhem. Dit  ontwerpbureau geeft dit standconcept op toepasselijke wijze vorm en kleur met gebruikmaking van Coldenhove’s Jetcol transferpapier.

12-04-2010 13:51

Het slechte weer in de eerste maanden van dit jaar zorgt bij financieel minder sterke bouwbedrijven voor extra liquiditeitstekorten die tot extra faillissementen kunnen leiden. Die conclusie valt te lezen in het Kwartaalbericht Bouw van het ING Economisch Bureau.

Bouwbedrijven werden afgelopen winter dubbel getroffen, zo stelt ING. Bovenop de vraaguitval door de economische crisis kwam het slechte weer waar de helft van de bouwbedrijven direct last van had. 80% van de bedrijven ondervond hierdoor op enige manier stagnatie van werkzaamheden. Dat is het hoogste aantal in ruim tien jaar. Vooral in de groep ondernemingen met weinig draagkracht die toch al getroffen werden door de vraaguitval van de recessie, is een toenemend aantal faillissementen een reële dreiging. ING verwacht een krimp van de bouwproductie in 2010 van 7,1procent, na een krimp van 4,4 procent in 2009. In 2011 zal de bouwproductie naar verwachting stabiel blijven.

10-04-2010 8:30

Op 13 april 2010 om 11.45 uur overhandigt Peter Jägers, directeur -generaal van de Rijksgebouwendienst, tijdens Building Holland 2010 in de RAI te Amsterdam, de eerste Bewuste Bouwers-keurmerken aan de initiatiefnemers BAM, Ballast Nedam, Strukton en Volker Wessels.

"Stichting Bewuste Bouwers maakt professionaliteit zichtbaar door de omgeving, de medewerkers en het milieu een duidelijk plek te geven in het bouwproces", meldt de woordvoerder. "De lancering is het  startschot voor alle bouwers in Nederland. Vanaf dan kunnen bouwers bouwplaatsen aanmelden voor het verkrijgen van het keurmerk."

De Stichting fungeert als aanjager. "Wij willen professionaliteit zichtbaar maken,’ verklaart Marjolein van Hilten-Koolhaas van stichting. Zij verwacht ook dat het keurmerk het uitwisselen van ervaringen tussen bouwbedrijven stimuleert. Van Hilten-Koolhaas: "In grote én kleine bouwbedrijven bestaan zo veel goede ideeën waar andere bedrijven ook iets aan hebben." Zo blijft de kwaliteit van bouwplaatsen en hun imago zich continu verbeteren, aldus Van Hilten-Koolhaas.

Bewust Bouwen. Wat is dat eigenlijk? Volgens Van Hilten-Koolhaas is dat met aandacht voor omgeving, medewerkers en milieu te werk gaan."Dat lijkt misschien vanzelfsprekend", zegt zij, "Want bouwbedrijven houden al veel rekening met de omgeving. Met het keurmerk wordt dit zichtbaar. Voor bouwbedrijven, opdrachtgevers en voorbijgangers."

10-04-2010 8:30

Branchevereniging ICT- Office maakte afgelopen week de genomineerden bekend voor de ICT~Office Innovatie Award. De genomineerden zijn dit jaar Aplaza, Portbase en St. Antonius Ziekenhuis.

De award wordt uitgereikt aan de persoon of organisatie die een strategische en leidende rol heeft gespeeld in een vernieuwend ICT-traject en op deze manier de rol van trendsetter heeft vervuld bij de versnelling van ICT-innovaties. 

De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de uitreiking van de Nationale ICT Awards op 21 april aanstaande in de Nieuwe Kerk te Den Haag.

Met de award wil ICT~Office personen of organisaties belonen die versnelling van ICT-innovaties realiseren door met meerdere partijen samen te werken in een keten of waar innovatief wordt samengewerkt met ICT-bedrijven. De inzendingen zijn beoordeeld op vernieuwingskracht, visie, toegevoegde waarde voor het ICT-bedrijfsleven, samenwerking met partners en bijdrage aan de vooraanstaande rol van ICT in innovaties.

09-04-2010 10:00

De Vos Groep uit Houten en Connex Cablemanagement uit Moergestel kondigen hun samenwerking aan. Samen zijn deze twee bedrijven goed voor 30 jaar ervaring op het gebied van kabelmanagement-oplossingen. Voor veel mensen een verrassing behalve voor de mensen van De Vos Groep en Connex zelf. 

De Vos Groep is full service provider voor werkplekproducten zoals TFT monitorarmen, CPU houders, ergonomische producten, concepthouders, muizen, laptopstandaards en alle voorkomende elektrificatie producten voor op en rond de werkplek. "Iets dat perfect aansloot bij onze dienst kabelmanagement die 18 jaar geleden is opgestart na een vraag vanuit IBM", aldus het bedrijf. "De Vos groep is van huis uit al 43 jaar actief in het spectrum van het facilitair werkgebied."

De verkoop van producten en diensten geschieden via een 100 procent indirect saleskanaal  aan de kantoor- en projectinrichters en kantoormeubelfabrikanten in de Benelux.

Connex Cablemanagement , opgericht in 1998, is gespecialiseerd in kabelmanagementoplossingen voor de utiliteitsbouw. Verduurzaming werd bij Connex een feit, dankzij en geïnspireerd door, het IFD-concept (Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen). "Tijdens het productontwerp ontstaan functionele oplossingen waarbij rekening wordt gehouden met onnodige verspilling van grondstoffen en een minima aan onderdelen. Deze wijze van ontwerpen komt ten gunste van de kostprijs van het Connexproduct.."

 Total Cablemanagent als product-dienstcombinatie is het vertrekpunt voor de samenwerking van de beide bedrijven. "De Vos Groep en Connex Cablemngement B.V kennen het klappen van de kabelmanagement-zweep en hebben allebei afzonderlijk een unieke positie verworven in de markt met een eigen expertisegebied."

08-04-2010 15:30

Binnen steeds meer organisaties blaffen en twitteren medewerkers naar elkaar. Dit dierlijk gedrag komt voort uit het nieuwe management boek: 'Animal Firm'. De basis van de Animal Firm vormt 5 jaar wereldwijd onderzoek, door het Center for Organizational Performance, naar de succesfactoren van beter presteren. De auteurs koppelen de succesfactoren aan de sterke eigenschappen van dieren. Het blijkt dat ‘tactloze olifanten', ‘twitterende koolmezen' en ‘wilde honden' beter presteren.

De auteurs Simon van der Veer en Marco Schreurs beschrijven de volgende succesfactoren als de ‘Big Five' van succesvol dierengedrag:

 1. Succesfactor: Olifantengedrag draait om voorbeeldgedrag en coaching.
  De matriarch geeft als oudste en meest ervaren olifant de richting aan. Ze ‘coacht' de kudde naar een nieuw doel, bewaakt de saamhorigheid en straalt een sterke voorbeeldrol uit. Ze handelt altijd in het belang van de groep, is resultaatgericht, besluitvaardig en stelt duidelijke kaders. De matriarch geeft aan waar wordt gestopt om te drinken of te slapen en wanneer lopen we door.
 2. Succesfactor: Afrikaans wilde hondengedrag toont de kracht van teamwork op de lange termijn.
  Een dier dat in een ‘moeilijke markt' bijzondere eigenschappen van langetermijngerichtheid laat zien. Kenmerkend gedrag van Afrikaanse wilde honden is hun sociale samenwerking. Ze moedigen elkaar aan en werken als een estafetteteam. Voortdurend pakken ze tijdens de jacht het ‘stokje' van elkaar over. Met succes! De Afrikaanse wilde hond is de meest succesvolle jager op de savanne.
 3. Succesfactor: Mierengedrag bewijst dat kennis delen nodig is om beter te presteren.
  Mieren zijn continu bezig met het delen van kennis om samen effectiever te zijn. Elke mier in de kolonie neemt afwisselend de rol van meester of gezel aan. Als een mier bepaalde kennis heeft, bijvoorbeeld over een voedselbron, is zij automatisch de meester. Zij brengt haar kennis over op andere mieren, de gezellen. Mieren maken fouten, maar leren van elkaar hoe het beter kan.
 4. Succesfactor: Kraai en meesgedrag voor continue verbetering en vernieuwing. 
  Versimpelen. Verbeteren. Vernieuwen. De mees en de kraai beschikken over een rijk creatief vermogen in het vinden van nieuwe en slimme oplossingen. Het bijzondere van mezen is dat ze de verbeterde ‘levenslessen' ook delen met hun soortgenoten. Onder luid ‘getwitter' wordt de kennis met elkaar gedeeld. Ook kraaien laten zien hoe vindingrijkheid en creativiteit kunnen bijdragen aan het verbeteren van de prestaties.
 5. Succesfactor: Divers dierengedrag op de savanne. 
  Gnoes, zebra's, struisvogels en giraffen trekken zij aan zij op. Roofdieren loeren vaak op buitenkansjes van onoplettendheid. Om dit ‘bedrijfsprobleem' op te lossen, vormen deze dieren met elkaar een divers en complementair team. Het verbinden van elkaars sterke eigenschappen is het geheim van hun succes.

Welk dierengedrag ziet u terug op uw werkplek? Ga blaffen, twitteren en trompetteren met uw collega's en start zo uw eigen Animal Firm! Bestel het boek hier

Boek, gebonden / 100 blz.
Nederlandstalig
Van Duuren Management / 1e druk / 2010
ISBN-13: 9789089650450
Prijs: € 19,90

08-04-2010 8:16

In april start Twynstra Gudde voor het 10e jaar een grootschalig kantorenmarktonderzoek. Begin 2009 voorspelde Twynstra Gudde al een crisis in de kantorenmarkt en volgens de onderzoekers blijft de crisis ook na 2010 aanhouden.

Uit het kantorenmarktonderzoek in 2009 bleek dat de gebruiksoppervlakte in de Nederlandse kantorenmarkt voor het eerst in de geschiedenis was gekrompen. Jurgen van der Meer, adviseur bij Twynstra Gudde stelt dat de gebruiksoppervlakte naar verwachting nooit meer op het niveau van voor de crisis zal komen. "Het helpt weinig als de genomen ad hoc-maatregelen niet strategisch van aard zijn en te veel gericht zijn op kostenreductie", aldus Jurgen. Het afstoten van kantoorruimte gaat onverminderd door. Op langere termijn wordt er gestreefd naar flexibilisering van kantoren in de vorm van nieuwe werkplek-concepten, die opnieuw leiden tot een krimpende gebruiksoppervlakte.

In 2010 wordt onderzocht welke maatregelen tegen de crisis resultaat hebben. Daarnaast wordt onderzocht wat de invloed is van Het Nieuwe Werken op de kantorenportefeuille van gebruikers. Op de vastgoedbeurs Provada (van 8 tot en met 10 juni) presenteert Twynstra Gudde de resultaten van het onderzoek.
 

06-04-2010 9:22

Het UWV heeft tot 18 maart ruim 15 miljoen euro aan WW-uitkeringen toegekend in verband met het koude winterweer. Tot die datum hebben bedrijven 53.000 aanvragen voor WW in verband met ‘onwerkbaar weer’ ingediend.
Er kunnen nog nieuwe aanvragen worden gedaan. Dat betekent dat nu nog niet is te zeggen hoeveel ww in totaal wordt uitgekeerd als gevolg van de winterkou.
De aanvragen zijn niet alleen afkomstig van de bouwsector, maar ook van aanverwante sectoren zoals de metaal- en technische bedrijven, dakdekkers, schilders, glazenwassers en hoveniers.

06-04-2010 8:55

Een goede balans in de beloning van de medewerkers is cruciaal voor de winstgevendheid en continuïteit van een onderneming. Daarom voert de Centrale Bond voor Meubelfabrikanten(CBM) een beloningsonderzoek uit voor de sectie Woonmeubelen en Toelevering.

Hoeveel verdient een machinaal houtbewerker? Wat betalen uw collega’s voor een productieleider? Hoeveel bedrijven belonen op basis van prestaties? Door het invullen van de loonenquête van CBM krijgen aangesloten meubelfabrikanten en toeleveranciers antwoord op deze en andere vragen. Bedrijven die meedoen, ontvangen het onderzoeksrapport gratis; niet deelnemende bedrijven betalen 250 euro (excl. btw). Via www.cbm.nl is het enquêteformulier te downloaden in Word- of pdf-format. Het formulier dient uiterlijk 14 april in het bezit te zijn van de CBM.
02-04-2010 16:26

Dataflex, leverancier van ergonomische werkplekhulpmiddelen, heeft onlangs een ISO 9001-certificaat verworven. Na een half jaar van herdefiniëren, voorbereiden en invoeren van aangescherpte processen heeft Dataflex International onlangs de beoordelende toets van het bedrijf Lloyd’s Register Quality Assurance Ltd. doorstaan.

"Het ISO 9001:2008 certificaat hebben we februari 2010 in ontvangst mogen nemen", meldt het bedrijf. "Ons certificaat strekt zich uit over de Dataflex-processen productontwikkeling, productie, afbouwen, verkopen en leveren van ergonomische werkplekaccessoires, die alle op onze hoofdvestiging te Krimpen a/d IJssel worden uitgevoerd." 
 

02-04-2010 16:25

Afgelopen maand is de restyling van het interieur van Restaurant De Buren, in Alkmaar voltooid. Na het overweldigende succes van hun nieuwe zaak Abby’s, die tevens in Alkmaar is gevestigd, besloten Lilian en Alex Op de Weegh om hun bestaande zaak ‘De Buren’, ook aan een restyling te onderwerpen. Hiertoe werd het Amsterdamse bureau Estida in de arm genomen.

Doelstelling was om hun vooral op toerisme draaiende zaak aantrekkelijker te maken voor de lokale restaurantbezoekers, en zo meer spreiding in business te krijgen. Art director Michel Ruijgrok ging voor het interieurconcept uit van de historische waarde van het pand met zijn authentieke visbanken en ligging aan de Mient. Dit inspireerde Ruijgrok tot een interieur waarin historisch besef in een eigentijds beeld is neergezet.

Het meubilair is een samenstelling van verschillende stoelen, van luxe gestoffeerde exemplaren tot strak modern design, rond blank eikenhouten tafels. "Deze bonte mix vormt een prettige balans, alsof het in de loop der jaren door een verzamelaar bij elkaar gebracht is", aldus Estida. "Op maat gemaakte vakkenkasten zijn op strategische plekken geplaatst en voorzien van decoraties die doen denken aan historische en archeologische vondsten. De barachterwand is tevens als een vakkenkast vormgegeven, en combineert functionele bergruimte met sfeervolle decoraties."

Een muisgrijs gecapitonneerde wand, kroonluchters, en een cluster van onconventionele decoratieborden geven de verhoogde serre de sfeer van een oude opkamer. "Maar wel met een moderne knipoog", aldus de woordvoerder. "Een royale leestafel, met een hoogglans blad voorzien van een vrolijk ruitpatroon met oranje bloemen, vormt een onverwacht contrast. Oranje, handgespannen, lampenkappen geven sfeervolle hoekjes een kleurrijk accent. Het geheel ademt de ambiance van een authentiek verzamelaarswinkeltje, waar in dit bijzondere geval ook nog eens heerlijk gegeten kan worden!"
 

02-04-2010 16:24

De werkomgeving is van invloed op het goed functioneren van de organisatie. Daarom start het Center for People and Buildings (CfPB) het onderzoeksprogramma ‘van Rood naar Groen’, waarin gezocht wordt naar maatregelen om de werkomgeving te verbeteren.  Vooral afstemming op de werkprocessen, het kostenaspect, imago en de medewerkertevredenheid spelen daarbij een rol.

"De beleving van werkomgevingen is een doel op zich, maar tevens een middel om andere doelstellingen -zoals verhogen van de arbeidsproductiviteit en verbeteren van het imago- te bereiken", meldt de woorddvoerder van het CfPB uit Delft. Deze organisatie doet sinds 2001 onderzoek naar de relatie tussen mens, werk en werkomgeving. Er wordt veel praktijkonderzoek gedaan, onder andere naar de tevredenheid over de werkomgeving.

"Bedrijven krijgen een beeld van de sterke en minder sterke kanten van de eigen werkomgeving en kunnen zich benchmarken met andere organisaties. Bij het verkrijgen van de resultaten ontstaat vanuit het management dikwijls de vraag: op welke manier krijg ik de rode balkjes (procenten ontevreden medewerkers) groen (procenten tevreden medewerkers)?" Om antwoord te vinden op deze vraag start het CfPB het onderzoeksprogramma ‘van Rood naar Groen’.

Het programma gaat in op vijf thema’s: 1. Het bepalen van een streefwaarde voor tevredenheid aan de hand van de organisatiedoelstellingen, cultuur en werkprocessen. 2. Het formuleren van maatregelen voor de werkomgevingaspecten. Deze maatregelen kunnen verschillen naar hun aard (technisch of niet technisch), effect (kosten en baten), aangrijpingspunt (gebouw, organisatie en werkprocessen, medewerkers) en betrekkingsniveau (materieel of virtueel). 3. Keuzes maken; Hoe worden alternatieven geformuleerd en hoe kunnen ze tegen elkaar worden afgewogen? Wat is het succes en zijn de kosten van de maatregelen? 4. Toepassen om te verbeteren; Hoe kunnen verklaringen voor lage of hoge tevredenheid renovatie of nieuwbouwprojecten ondersteunen? 5. De veronderstelde verbanden tussen doelen, de rol van huisvesting en uitkomsten (arbeidssatisfactie en arbeidsproductiviteit) worden scherper geformuleerd in theoretische en praktische management inzichten.

Op donderdag 22 april vindt een bijeenkomst plaats waarin ‘van Rood naar Groen’ vanuit een praktijksituatie wordt toegelicht. Daarnaast wordt het onderzoeksprogramma besproken en bediscussieerd. Aanmelding voor deze bijeenkomst is voor ieder geïnteresseerde mogelijk. Informatie over het Center for People and Buildings en het onderzoeksprogramma ‘van Rood naar Groen’ is te vinden op www.cfpb.nl. Men kan ook contact opnemen met het CfPB via info@cfpb.nl Dit e-mailadres is beschermd door spambots, je hebt Javascript nodig om dit te kunnen bekijken of telefoonnummer +31(0)15 278 12 71
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >