Nieuws


29-09-2009 9:20

‘Kansen in een veranderende markt’. Dat was de titel van de BouwKennis Jaarbijeenkomst 2009. En dat was ook precies waar het allemaal om draaide bij deze bijeenkomst  voor bouwend Nederland op 17 september in het Theater Castellum in Alphen aan den Rijn.

De organisatie praatte liever niet over de slechte economische situatie, maar had het bij voorkeur over kansen. Want kansen zijn er altijd, ook in economisch zwaar weer, zo hielden de verschillende sprekers de toehoorders voor. Directeur BouwKennis Boudewijn Goedhart hamerde er nog maar eens op: “Alles draait de komende jaren om duurzaamheid. De organisaties die duurzaamheid in de genen hebben, die gaan overwinnen. Alhoewel, duurzaamheid is eigenlijk de hype alweer voorbij. Bedrijven zijn zich al lang bewust van het belang van duurzaamheid. Nu komt het aan op de implementatie.” Even kijkend naar de zware tijden die de bouw doormaakt, is Goedhart zich ervan bewust dat de partijen vooral vooruit moeten kijken, op zoek naar kansen. “Natuurlijk is het positief dat de overheid op dit moment geld in de bouw en infrastructuur pompt, maar op een gegeven moment is dat geld op. Op termijn zullen we het van de consument moeten hebben. De consument moet het doen. Maar die consument investeert alleen in duurzaamheid als het hem ook direct rendement oplevert, als het hem dus scheelt in de portemonnee.”

Wellicht is dat ook de reden dat de jury van de Bouwkennismarketing Jaarprijs zo enthousiast was over het winnende concept van Heijmans Vastgoed en Woningbouw: Second Bloom. Second Bloom is een woonconcept voor actieve 50-plussers, waarbij toekomstige bewoners zelf samen met andere geïnteresseerden, de architect en Heijmans hun eigen woning én woonomgeving kunnen bepalen. Toch is de bouw volgens Goedhart nog maar net op gang als het aankomt op klantgericht bouwen. “80 Procent van de bouwers is zich ervan bewust dat ze klantgerichter moeten bouwen. Dat gebeurt tot op heden nog steeds vooral op het gebied van producten en nog maar nauwelijks in het bouwproces”, aldus Goedhart, die daarmee nog even verwees naar het tweede thema van de middag: ‘Geef de sector een gezicht, bouw klantgericht’.

Eén van de sprekers die daarop inhaakte, was topmarketeer Paul Postma, directeur van Paul Postma Marketing Consultancy (PPMC) in Nieuwegein. Het is volgens Postma maar slecht gesteld met de klantgerichtheid van de diverse partijen. “Neem de architect. Die luistert wel erg slecht naar de klant, oftewel de toekomstige bewoner. Architecten willen een statement afgeven. Zij bouwen echt niet voor de gebruiker. Dat geldt trouwens ook voor wethouders en andere bestuurders. Die willen hun eigen naam op de kaart zetten”, aldus Postma. Hij haalt als voorbeeld de structuur van de diverse wijken in Almere aan, waar het volgens hem onmogelijk is om in één keer naar het juiste adres te rijden. “En de projectontwikkelaar is ook maar in één ding geïnteresseerd: die wil de huizen zo snel en zo duur mogelijk verkopen. Die vindt alle inspraak lastig”, aldus Postma, die er maar mee aan wilde geven dat we nog erg ver afstaan van het concept ‘klantgericht bouwen’.
 

22-09-2009 9:02

Het aantal verzuimmeldingen in het MKB daalt de afgelopen drie jaar sterk. Maar laten we niet te vroeg juichen, stelt arbodienstverlener MKBasics.nl: de daling komt vooral doordat werkgevers kortverzuim steeds minder melden.

Een verklaring hiervoor is dat werkgevers steeds bewuster omgaan met verzuimprocedures sinds zij die zelf moeten uitvoeren. Ze zijn vooral kritischer bij melding van kortdurend verzuim; dat geeft administratieve rompslomp, en waarom zou je dat doen als de werknemer na een paar dagen toch weer beter is?

Bovendien betaalt de loondoorbetalingsverzekering vaak de eerste dagen niet uit. Werkgevers melden het wel als een werknemer langer dan bijvoorbeeld twee weken ziek is.

MKBasics.nl is onderdeel van de Arbo Unie en richt zich op bedrijven tot honderd werknemers. Uit haar kennis van 10.000 bedrijven in dit segment leidt de organisatie af dat er een vals beeld van het daadwerkelijk verzuim ontstaat. De effecten van kortverzuim op de arbeidsproductiviteit blijven verborgen, tendensen worden niet meer gesignaleerd, maatregelen bij bedrijven blijven uit. Dit kan nadelig uitpakken voor de productiviteit en continuïteit van het bedrijf. Bedrijven doen er verstandig aan hun eigen kortverzuim goed in kaart te houden en zeker niet alleen af te gaan op de branchecijfers. (Bron: HR-Beleid).
 

22-09-2009 8:53

Per 1 september is SQwin van start gegaan. SQwin neemt de advies- en projectmanagement activiteiten van YNNO in de gezondheidszorg over. Met nieuwe ideeën en in een nieuw jasje, maar met de vertrouwde mensen, hun kennis, aanpak, ervaring, diensten en producten.

De mensen achter SQwin zijn Marcel Bingley, Gert Jan Dijkmans van Gunst, Annelies van der Ham, Linda Heemskerk, Eric Streefland en Marian Willigenburg. Zij werken vanuit SQwin aan het realiseren van nieuwe manieren van werken in ziekenhuizen, GGZ- en VGZ-instellingen. Ieder doet dat vanuit zijn eigen expertise op het gebied van procesinnovatie, logistiek, ICT, werkomgeving en huisvesting. Het zestal is ondermeer bekend van de (Poli)kliniek van de Toekomst, het concept waarin de patiënt massaal online gaat. Dat betekent bijvoorbeeld online toegang tot het dossier, online afspreken en gelijk gegevens, medicatie en ziektegeschiedenis invoeren, een flexibele inrichting van gebouwen, andere processen, geen papieren archief meer, geen balies meer, en een andere spreekuuromgeving

Voor bestaande en nieuwe opdrachtgevers realiseert SQwin (delen van) de Polikliniek van de Toekomst, door het ontwikkelen van innovatieve werkconcepten in een passende werkomgeving, het uitvoeren van EPD selectie en implementatietrajecten en/of het innoveren van de zorglogistiek. De mensen van SQwin werken vanaf thuis en bij de klant (en hebben dus geen kosten voor kantoor), ze hebben geen secretariaat of andere ondersteuning, maar alles verloopt digitaal. Verder maken ze gebruik van Moderne digitale communicatiemiddelen als video-vergaderen via Skype. Dat bespaart reistijd en -kosten, alsmede de huur van vergaderruimte.
 

18-09-2009 14:51

De winnaars van de Benelux Aluminium in Renovatie Awards 2009 worden bekend gemaakt tijdens de Themamiddag Aluminium in Renovatie op dinsdag 13 oktober in het Aluminium Centrum in Houten. De Awards worden uitgereikt door voormalig BNA-voorzitter Prof. Jan Brouwer, voorzitter van de jury. 

De Europese Aluminium in Renovatie Award is een tweejaarlijkse prijs die is uitgeschreven door de Europese Aluminium Association (EAA) in Brussel, in samenwerking met Aluminium for Future Generations (AFFG).

De Aluminium in Renovatie Award competitie loopt het gehele jaar 2009 en bestaat uit nationale voorrondes, gevolgd door een Europese finale, om te bepalen welke renovatieprojecten met aluminium het meest opvallend zijn. In de Benelux organiseren het Nederlandse en Belgische Aluminium Centrum in nauwe samenwerking met de VMRG en de VAS gezamenlijk de Award voorronde.

Er is zowel een Award voor Woningbouw als voor Bedrijfsgebouwen. Extra prijzen zijn te winnen voor Ramen en Deuren, Gevels en Daken en Energy Efficiency. Gekozen is voor renovatieprojecten, omdat in deze sector het gebruik van aluminium veelal onderbelicht is. De winnende projecten moeten illustreren dat bij renovatie het project beter geconserveerd èn mooier is dankzij de gekozen aluminium toepassing.

Alle prijswinnaars van de Benelux voorronde zijn automatisch genomineerd voor de Europese finale.
 

16-09-2009 8:52

De vijf nominaties van de Building Passion Vrouw van het Jaar Award zijn afgelopen week bekend gemaakt. Het boek Building Passion wil vrouwen die in de bouw werkzaam zijn meer zichtbaar maken. De Building Passion Vrouw van het Jaar Award is daar een belangrijk onderdeel van.

Tot de genomineerden behoren Maartje Lammers van 24H Architecture (Rotterdam) en Anjelica Cicilia van KOW (Den Haag). Verder zijn Sabine van den Boom (Heddes Bouw, Hoorn), Michelle Prins (DEC, Volker Wessels, Amersfoort) en Elphi Nelissen (Nelissen Ingenieursbureau, Eindhoven) genomineerd. De jury stond onder voorzitterschap van Harm Tilman en bestond verder uit Heleen Mees, Myrthe Hilkens, Ellen Sander en Hans Lensvelt.

De winnaar wordt bekend gemaakt op 8 december 2009 tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Lijm- & Cultuurfabriek te Delft. Volgens de jury was het selecteren van de vijf nominaties erg moeilijk omdat iedere vrouw in Building Passion deze onderscheiding waardig is. Op basis van de door de jury opgestelde criteria kwamen meerdere bouwvrouwen dicht bij elkaar, met de eerder genoemde vijf als kanshebbers voor de titel. De criteria waarop de selectie plaatsvond zijn onder andere de power (rolmodel) - rolmodel voor anderen / mentaliteit, de aandacht voor milieu. Het toekomstgericht denken en moet initiatieven moeten vanuit eigen kracht zijn opgestart. Verder is gekeken hoe vernieuwend de processen zijn en of er nog veel groei in de toekomst mogelijk is.
 

16-09-2009 8:45

Vorige week is bekend geworden dat het bedrijf ROFA uit Rijen is genomineerd voor de Beste Ondernemers Visie Trofee 2009. Met nog vijf andere genomineerden behoort ROFA tot de finalisten die dingen naar het predicaat ‘beste ondernemersvisie 2009.’

De zevenkoppige jury, onder leiding van voorzitter prof. dr. Theo Verhallen van de Universiteit van Tilburg, heeft de zes genomineerde bedrijven uit de regio Tilburg beoordeeld op (H)eerlijk Ondernemen. Op 5 november zal de winnaar bekend worden gemaakt in popcentrum 013 in Tilburg. ROFA is toeleverancier van de meubel- en projectinrichtingbranche en richt zich hoofdzakelijk op bedrijven die een partner zoeken bij het ontwikkelen en produceren van onder andere zitmeubelen en akoestische panelen. Daarnaast is ROFA een partner voor het projectmatig herstofferen van kantoorstoelen en conferentiestoelen en heeft ze voetbalstadions ingericht met stadionstoelen, ereterrasfauteuils en perstafels.

Ronald de Boer, die samen met zijn broer Frank, al 17 jaar ROFA runt, zegt over de nominatie: “Onze kracht is vooral de stille kracht die we zijn voor onze klanten, die in hun naam veel verschillende meubelproducten laten produceren. ROFA is trots op het feit dat zij als Nederlandse stoffeerderij nog steeds een geduchte concurrent is voor landen waar de arbeidsfactor geen hoge kosten met zich meebrengt. Onze verregaande mate van automatisering en digitalisering van het productieproces zorgt ervoor dat we snel en kostenefficiënt, de steeds meer op maatwerk gerichte productieaanvraag kunnen blijven leveren. Tevens zien wij dat grote meubelfabrikanten steeds vaker bepaalde productielijnen stoppen en de fabricage van complexe meubelstukken aan ons overlaten. Wij zijn daarmee een voorbeeld van hoe ambacht en technologie hand in hand gaan. Daarin zit bij ons de innovatie.”
 

15-09-2009 9:03

Alle MultiCopy grafische bedrijven zijn FSC gecertificeerd. Deze massale certificering is uniek in de wereld. MultiCopy kan daarbij klanten helpen grafische diensten duurzaam in te kopen. Daarmee wordt een actieve bijdrage geleverd aan verantwoord bosbeheer omdat MultiCopy in Nederland voor al meer dan vijftigduizend MKB-ondernemingen en -organisaties de communicatieondersteuner is.

Directeur Bart van der Linden van FSC Nederland sprak van een doorbraak. “Er is geen alternatief voor duurzaamheid. MultiCopy maakt dat voor wat betreft verantwoord papiergebruik nu breed mogelijk omdat zij investeert in materialen, procedures en kennis om gecertificeerde FSC producten toegankelijk te maken voor alle bedrijven, organisaties en overheid.”

De circa tachtig MultiCopy vestigingen kunnen vanaf heden het FSC-keurmerk drukken en printen op papier dat daarvoor in aanmerking komt. Algemeen directeur Gerard Slot van MultiCopy: “Het is ons streven om zoveel mogelijk FSC-papier te gebruiken. Maar dat is niet de enige bijdrage die we daarbij voor onze klanten willen leveren. Voor veel klanten drukken we minder, maar slimmer. Bijvoorbeeld door betaalbaar kleine oplagen te maken op geavanceerde digitale machines. Door actief te werken met Printing on Demand en Web-to-Print methoden. Door actief te werken aan energie en grondstoffenbesparing.”

Trendwatcher Adjiedj Bakas, die de certificaten uitreikte: “De grootste trend is de vergroening van het ondernemen. Met kleine dingen kun je al iets groots bereiken. Bijvoorbeeld door vrachtwagens ’s nachts te laten rijden, voorkom je veel files en dus onnodige CO2 uitstoot. MultiCopy bereikt nu ook iets groots. Simpelweg omdat FSC druk- en printwerk nu zonder veel poespas in heel Nederland gemakkelijk kan worden gekocht. MultiCopy maakt FSC bereikbaar voor iedereen. Het is het einde van de excuses mentaliteit. Een kleine moeite voor ondernemers met een collectief groots resultaat.” Gerard Slot: “Het MKB is de motor van de samenleving. Het is niet verwonderlijk dat ook nu het MKB weer voorop kan lopen als het gaat om het gebruik van verantwoord papier. Elke MultiCopy is zelf een MKB bedrijf. Als wij samen een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld, mogen we daarbij geen mogelijkheid onbenut laten.”
 

15-09-2009 8:50

Grofweg de helft van de hoofdaannemers B&U verwacht in de toekomst vaker prefab te zullen bouwen. Deze ontwikkeling heeft verregaande gevolgen voor de handel in het bouwproces. Eenderde van de hoofdaannemers B&U denkt dat deze rol afneemt als er meer prefab gebouwd wordt. Aan de rol van architecten zal naar verwachting weinig veranderen. Dit blijkt uit de BouwKennis Marketing Score Card Trends & Ontwikkelingen Ruwbouw.

Het leeuwendeel van de hoofdaannemers B&U werkt momenteel al met prefab. Dit gebeurt meestal in enkele of in sommige projecten of bouwdelen. De komende jaren verwacht de helft dat het bouwen met onderdelen die van tevoren pasklaar gefabriceerd zijn in een fabriek enigszins tot sterk en zelfs zeer sterk toe zal nemen. Vier op de tien hoofdaannemers B&U ziet het aandeel van prefab bouwen in de toekomst gelijk blijven, terwijl nog geen 5% het ziet afnemen.

Een groei van prefab bouwen zorgt voor een andere manier van bouwen en brengt veranderingen met zich mee voor zowel de architect als de handel. Prefab delen gaan per definitie direct van de fabrikant naar de aannemer. De handel wordt hierbij dus overgeslagen. Voor architecten geldt wellicht dat hun vrijheid beperkt wordt door de vraag naar standaardisatie. Aan hoofdaannemers B&U, waarbij prefab bouwen binnen het eigen bedrijf toe zal nemen, is in dit kader gevraagd hoe men verwacht dat de rol van de architect en handel zich zal ontwikkelen door de toename van prefab bouwen. De meeste hoofdaannemers B&U verwachten dat de rol van de architect gelijk blijft. Voor de rol van de handel verwacht één op de drie hoofdaannemers B&U een negatieve ontwikkeling (32%). Daarentegen denkt 12% dat de handel juist een grotere rol zal krijgen, wat voor de rol van de architect slechts bij 4% van de hoofdaannemers B&U het geval is.

Prefab bouwen kent een aantal belangrijke voordelen, waarvan de belangrijkste het verkleinen van (het risico) faalkosten en het versnellen van het bouwproces zijn. Prefab bouwen vraagt om ingrijpende veranderingen en aanpassingen van het traditionele bouwproces. De bouwkolom zal te maken krijgen met een veranderd pakket van wensen en eisen voor de verschillende marktpartijen. De rol van de hoofdaannemer zal verschuiven van bouwer naar coördinator en de bouwplaats ontwikkelt zich als montageplaats. Als er steeds meer prefab-elementen in de bouw gebruikt worden, is het bovendien waarschijnlijk dat de rol van de handel als leverancier afneemt. Hierop dient de handel gepast te anticiperen, bijvoorbeeld door inniger samen te werken met de fabrikant of door zich sterk te richten op de logistieke of adviserende functie. Bouwende partijen zullen immers nog altijd behoefte houden aan technische kennis en deskundigheid bij de toelevering.
 

14-09-2009 12:00

International Management Forum (IMF) biedt de schriftelijke cursus ‘de nieuwe werkomgeving aan.’ De cursus gaat in op de nieuwste trends binnen kantoorinnovatie en alternatieve huisvestigingsstrategieën.

De wereld verandert en de visie op werken verandert mee. De focus van kantoorinnovatie verschuift van ruimte- en kostenbesparing naar het optimaal presteren van de organisatie. De vraag is nu hoe organisaties nieuwe vormen van werken operationeel kunnen maken en tegelijkertijd een hogere productiviteit en effectiviteit kunnen realiseren.

IMF gaat met de schriftelijke cursus ‘de nieuwe werkomgeving’ in op deze vraag. De cursus sluit aan bij de allernieuwste inzichten en ervaringen hoe (kennis)medewerkers optimaal ondersteund kunnen worden met nieuwe technologie, innovatieprocessen en een inspirerende werkplek.
Huisvesting is daarmee een ingrijpend veranderingsproces geworden op het grensvlak van personeelsmanagement, facility management en IT management, dat nauw verbonden is met de strategie van de organisatie. Als u zich inschrijft voor de cursus, ontvangt u gratis een 2-jarig abonnement op Inside Information.
 

14-09-2009 8:58

Het Leger des Heils en Start Foundation zijn vandaag, 14 september 2009, een langdurige samenwerking aangegaan om binnen 3 jaar zo'n driehonderd werkplekken te creëren voor mensen die moeilijk aan een baan kunnen komen. Onder het motto ‘Werk voor Iedereen' gaat het Leger des Heils zich inzetten om in heel Nederland ondernemingen op te starten. De Start Foundation ondersteunt dit initiatief financieel en met expertise. De heer mr. Anton Westerlaken namens de Start Foundation en luitenant-kolonel dr. Ine Voorham namens het Leger des Heils hebben vandaag in Rotterdam het samenwerkingscontract ondertekend.

Start Foundation steunt al jaren op creatieve wijze een grote diversiteit aan kleinschalige projecten en bedrijven waar plaats is voor kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt. Het is de eerste keer dat de Foundation 2 miljoen euro uittrekt voor een project. Dit zegt veel over het vertrouwen in de aanpak van het Leger des Heils en het verwachte sociale rendement. Naast de clientèle van het Leger des Heils zal in de nieuw op te richten bedrijven ook plaats zijn voor mensen die als gevolg van de crisis buiten de arbeidsmarkt zijn beland.

De nieuwe bedrijven zitten met name in drie sectoren: food, groenvoorziening en kleding/outlet. Naar verwachting is er plaats voor 250 à 300 mensen. Deels blijven ze werkzaam in deze ondernemingen, een ander deel zal uitstromen naar reguliere bedrijven. In de bedrijfsopzet wordt samengewerkt met  marktpartijen, zoals Pasta Puro, V&D en La Place.
De maatschappelijke opvang is de laatste jaren aanzienlijk verbeterd, maar het ontbreken van werk blijft een obstakel voor volwaardige deelname aan de samenleving. Bestaande reïntegratietrajecten houden te weinig rekening met de specifieke problematiek van deze mensen. Daarom besteedt het Leger des Heils de komende jaren nadrukkelijk aandacht aan het realiseren van betaalde banen door middel van het initiatief ‘Werk voor Iedereen'.

Op een tiental plaatsen is ‘Werk voor Iedereen' al in de praktijk gebracht. Zo wordt in de centrale keuken van het Leger des Heils in Rotterdam ravioli voor het Limburgse pastahuis Pasta Puro vervaardigd voor restaurants in heel Nederland. Vanuit deze werkplekken kunnen cliënten doorgroeien naar een reguliere baan.

Start Foundation is een onafhankelijke maatschappelijk investeerder. Start Foundation ondersteunt en initieert vernieuwende experimenten en ondernemingen in Nederland die er voor zorgen dat mensen met minder kansen ook aan het werk komen. Jaarlijks investeert Start Foundation ongeveer 4 miljoen euro in Nederland.
 

14-09-2009 8:35

Elke manager wist het natuurlijk allang, maar nu is het ook wetenschappelijk aangetoond: wie een goede beslissing wil nemen, kan maar beter niet teveel over details piekeren. Dat is de strekking van een onderzoek van de econoom Davy Lerouge (Universiteit Tilburg) waarin het afwegingsproces centraal staat van mensen die voor een moeilijke keuze staan.

Lerouge betoogt dat een periode van afleiding de kwaliteit van de uiteindelijke keuze ten goede komt. Mensen hebben namelijk de neiging om zich blind te staren op details en dat gaat ten koste van hun vermogen om hoofd- en bijzaken te scheiden. Wie er eerst een nachtje over slaapt, filtert alle secundaire en irrelevante aspecten weg die het keuzeproces vertroebelen. Daardoor wordt de uiteindelijk keuze gemaakt op basis van de meest wezenlijke aspecten.

Lerouge's betoog is uiteraard goed nieuws voor iedereen die van nature geneigd is om belangrijke beslissingen op de lange baan te schuiven. Alle anderen kunnen zich echter troosten met de bevindingen van succesauteur Malcolm Gladwell. Deze toont in zijn boek ‘Blink' overtuigend aan dat razendsnelle, intuïtieve beslissingen doorgaans beter zijn dan beslissingen waaraan een zorgvuldig denkproces vooraf is gegaan. Ook hier luidt het credo dus: nadenken schaadt.
 

11-09-2009 9:43

De Woonbeurs staat weer voor de deur. Het evenement vindt dit jaar plaats van 26 september tot en met 4 oktober in RAI Amsterdam. Onderdeel van het programma: een vakdag voor professionals.

De vakdag vindt plaats op maandag 28 september. Tijdens deze eerste editie van de Vakdag worden diverse activiteiten voor het vakpubliek georganiseerd zoals, diverse lezingen, pitching sessions voor ontwerpers, de start van een beroepsvereniging voor stylisten en vele andere netwerkgelegenheden. 

Op de Vakdag worden verschillende lezingen gegeven. Ontwerpersduo Brand & van Egmond presenteren hun nieuwe boek over twintig jaar Brand en Van Egmond. Els Zijlstra van Materia geeft een lezing over veranderd materiaalgebruik in het interieur. De Italiaanse topdesigner en special guest van de Woonbeurs Amsterdam 2009 Paola Navone geeft een presentatie.

Op www.woonbeurs.nl/2009/vakdag kunnen tickets worden gereserveerd en staat het laatste nieuws over de lezingen.
 

11-09-2009 8:48

Het is zover: op 22 september vindt de officiële start plaats van de Nederlandse Vereniging voor Inrichtingskunde en Huisvestingskunde. Het 'startschot' vindt plaats in het Westravengebouw te Utrecht.

De NVIH is de Nederlandse Vereniging voor Inrichtingskunde en Huisvestingskunde. De leden zijn werkzaam in het vakgebied van Huisvesting en Inrichting van kantoren, kantoorhoudende organisaties, gebouwen en instellingen. De vereniging stelt zich als doel het in stand houden, respectievelijk verbeteren van de deskundigheid van haar leden. Daarnaast behoren het organiseren van symposia, voordrachten en inrichtings- en huisvestingsdagen tot de doelstellingen van de NVIH.

De NVIH zal zich ook bezig houden met het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek; zal dus als educatie- en kennisorganisatie gaan fungeren.

De bijeenkomst start om 13.00 uur. Er zal onder meer een presentatie verzorgd worden door Erick Wuestman. Wuestman is een autoriteit op het gebied van huisvesting, inrichting en ondersteuning van organisaties. Als klap op de vuurpijl worden de leden in de gelegenheid gesteld deel te nemen aan een rondleiding door Gebouw Westraven en als afsluiting is er gelegenheid om te netwerken.

Meer informatie over de NVIH op www.nvih-nederland.nl.
 

11-09-2009 8:22

Anne-Marie Rakhorst, duurzaam ondernemer en een belangrijke voortrekker van het cradle-to-cradle gedachtengoed in Nederland, haalde tijdens de recente Nacht van de Duurzaamheid een opmerkelijke stunt uit: ze showde 'duurzame couture' vanaf een 'duurzame catwalk'.

Gehuld in duurzame couture hield Rakhorst een bevlogen betoog over haar visie op de toekomst van Nederland. En dat is in de ogen van Rakhorst een Nederland dat binnen vijfentwintig jaar onafhankelijk is van fossiele brandstoffen. 

"Het is niet langer een utopie maar een reële mogelijkheid dat vastgoed zelf energie opwekt, lucht en water zuivert, en afval benut voor de opwekking van energie. Met Search zijn we al bij diverse projecten in Nederland betrokken op dit gebied”, aldus Rakhorst. “Het is zaak om nu niet langer te praten in termen van problemen, maar van oplossingen. Nederland heeft de expertise, de financiële middelen, het innovatief vermogen en het opleidingsniveau om van duurzaamheid een succes te maken.”

Ook de interieursector kan een bijdrage leveren, zei Rakhorst eerder dit jaar tegen Inside Information: 'interieurproducten worden gemiddeld eens in de 6 jaar vervangen. Ook hier is dus een grote winst te behalen."
 

01-09-2009 10:00

Veel opdrachtgevers zeggen te kiezen voor het gebruik van gecertificeerd hout, maar als puntje bij paaltje komt, wordt toch nog vaak gekozen voor niet-gecertificeerd. De achterliggende motivatie is waarschijnlijk toch vaak de portemonnee. Dat is de voornaamste verklaring die adjunct-directeur van de Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen(VVNH) Paul van den Heuvel kan geven voor de teruglopende vraag naar gecertificeerd hout.

De VVNH constateert dat het duurzaam geproduceerd hout voorhanden is, maar dat de vraag achter blijft. “Er is schijnbaar een kloof tussen wat men zegt en wat men doet”, aldus Van den Heuvel. “Het lijkt er op dat men een sociaal wenselijk antwoord geeft, namelijk zeggen dat men kiest voor een keurmerk maar als blijkt dat het gecertificeerd hout duurder is dan niet-gecertificeerd dan ligt het voor de hand het goedkopere, niet-gecertificeerde hout te leveren. Overigens geldt dit vooral voor tropisch hardhout. Bij plaatmaterialen zijn de prijsverschillen marginaal.”

Uit onderzoek dat in opdracht van de VVNH door Probos is verricht blijkt dat de leden van de VVNH in 2008 58 procent duurzaam geproduceerd hout hebben geïmporteerd (ca. 2.300.000 m hout en plaatmateriaal FSC- of PEFC gecertificeerd). De brancheorganisatie stelt zich tot doel om dat percentage nog in 2009 op te voeren naar 75 procent. Daarvoor doet het mede een oproep aan de overheid om te kiezen voor PEFC en FSC, en vooral ook om die boodschap duidelijk naar buiten te brengen. Dat de VVNH daarbij expliciet kiest voor PEFC en FSC ligt volgens Van den Heuvel voor de hand: “FSC is toonaangevend en alom bekend. PEFC breidt flink uit, is inmiddels deels door de overheid eveneens als bewijs voor duurzaamheid geaccepteerd. En slechts twee, in plaats van vele certificeringsystemen, maakt het voor ons een stuk eenvoudiger. Een aantal andere keurmerken, zoals MTCS valt nu al, of over een tijdje, onder de vleugels van PEFC. Om het allemaal eenvoudiger te maken kiezen we daarom voor deze twee toonaangevende certificatiesystemen.”
 

01-09-2009 8:41

De Zonvogel, een nieuwe coöperatieve vereniging, maakt het mogelijk dat iedereen in Nederland zonne-energie kan gaan opwekken. Ook als mensen niet over een eigen dak beschikken, zoals huurders of eigenaren van appartementen. De Zonvogel doet dat door mensen en bedrijven mede eigenaar te laten zijn van installaties.

Ze wekken dan zelf zonne-energie op, met eigen panelen. Alleen hoeven die panelen niet op het eigen dak te staan. Op die manier wil De Zonvogel de ontwikkeling van zonne-energie in Nederland versnellen. De Zonvogel is een vervolg op een actie om middels een open brief aan de Nederlandse beleidsmakers de succesvolle Duitse terugleververgoeding voor groene energie ook in Nederland ingevoerd te krijgen. Inmiddels hebben bijna 16000 mensen en organisaties de open brief ondertekend. Maar de regering reageert daar onvoldoende op, vinden de initiatiefnemers, stichting iNSnet, De Kleine Aarde en WISE. “Het is steeds weer opnieuw verbazend om te zien hoe traag en terughoudend de overheid in Nederland reageert op echt duurzame ontwikkelingen” zegt Peter van Vliet, voorzitter van de Zonvogel. “De problemen rond energie en klimaat zijn van dusdanige orde dat we niet kunnen blijven afwachten. Daarom bieden we met de Zonvogel een model waaraan iedereen meteen kan meedoen. Daarmee lossen we nu een deel van het klimaatprobleem op en leggen we gelijktijdig een basis voor een leuk financieel rendement in de toekomst. Plus de zekerheid van niet langer stijgende stroomprijzen voor de leden van de coöperatie.”

De coöperatie is opgericht door stichting iNSnet en ODE, Organisatie voor Duurzame Energie en wordt mede gesteund door Dr. Hermann Scheer, de grondlegger van het Duitse feed-in systeem en nu voorzitter van de wereldwijde organisatie voor duurzame energie IRENA. Hij zit het comité van aanbeveling voor, waarvan de verdere samenstelling binnenkort bekend wordt gemaakt. “Met de collectieve aanpak wil De Zonvogel de marktgroei voor zonne-energie in Nederland versnellen en daarmee ook het moment waarop zonne-energie goedkoper wordt dan energie uit fossiele brandstoffen dichterbij brengen”, aldus Peer de Rijk, secretaris van de Zonvogel. Een van de manieren waarop dat gebeurt is door zelflevering: over zelf opgewekte energie is in principe geen belasting verschuldigd. Bovendien zijn grotere, collectieve installaties relatief goedkoper. Zowel personen als organisaties kunnen lid worden van de Zonvogel.
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >