Nieuws


29-05-2009 16:17

Gemeente Heerhugowaard en haar partners organiseren op woensdag 23 september 2009 het gratis internationaal symposium Klimaatbestendig Ontwikkelen. De bijeenkomst vindt plaats op een bijzondere plek: in Stad van de Zon in Heerhugowaard.

Stad van de Zon is de grootste emissieneutrale woonwijk ter wereld met een uniek, zelfreinigend watersysteem. Op het symposium spreken stedenbouwkundige Ashok Bhalotra, de geestelijk vader van Stad van de Zon, en minister J. Cramer van Ruimte & Milieu. Daarnaast zijn er workshops over toepassingen op het gebied van energie op de korte en lange termijn en is er een tentoonstelling met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

Het symposium is vooral bedoeld voor bestuurders, besluitvormers, directies en projectleiders, uit binnen- en buitenland. De toegang tot het symposium en de Exhibition is gratis en wordt aangeboden door gemeente Heerhugowaard en haar partners: Bouwfonds Ontwikkeling, projectontwikkelaar Hallokaties, Hoogheemraadschap Hollands Noordkwartier, Nuon, Provincie Noord-Holland en woningcorporatie Woonwaard Noord-Kennemerland.
 

27-05-2009 8:30

Herman Kok is onlangs een geassocieerd partnership aangegaan met Twynstra Gudde. De samenwerking is naar eigen zeggen gericht op kwalitatieve groei en het verstevigen van de toonaangevende positie van Twynstra Gudde binnen de facility management adviesmarkt.

Beide partijen gaan elkaar zowel commercieel als in de ontwikkeling van kennis en innovaties versterken. Kok is sinds 1996 actief als onafhankelijk organisatieadviseur binnen het facilitaire domein. Hij heeft het onderwerp marketing binnen het facilitaire domein vormgegeven en tal van verandertrajecten rondom strategische heroriëntatie en organisatieinrichting gedaan in zowel de profit als de non-profit sector.

Kok publiceerde vier boeken en meer dan vijftig artikelen over strategie en marketing in facility management. "In de gezamenlijkheid verwacht ik nog sterker vernieuwing binnen ons vak te kunnen realiseren", aldus Herman Kok. "Ik wil mij bezighouden met vraagstukken rondom strategie en besturing van facilitaire organisaties. In mijn benadering staat altijd de klant centraal." Kok combineert zijn advieswerkzaamheden met promotieonderzoek naar de governance en alignment van facility management aan de Wageningen Universiteit.

George Maas (partner Twynstra Gudde) over de samenwerking: "De komst van Herman Kok moet onze positie als marktleider in Nederland op het gebied van complexe, strategische advies- en projectmanagementvraagstukken verder versterken. Zijn marketingexpertise is een perfecte aanvulling op onze dienstverlening en past goed in het nieuwe denken over facility management."
 

26-05-2009 9:29

Blijven bouwen is één van de beste medicijnen om de pijn van de crisis in de bouwsector en de economische crisis in ons land een stuk te verzachten. Kabinet en bouwsector moeten daarom sámen bouwen en ontwikkelen voor de publieke zaak. Dat zei minister Van der Laan (WWI) tijdens het congres van de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (Neprom) in Haarlem.

Volgens Van der Laan is de werkgelegenheid in de bouw vooral gebaat bij ondersteuning van de nu lopende projecten. “Want door de bouwmotor op de korte termijn draaiende te houden, valt-ie ook op de lange termijn niet stil. Er blijven dan immers voldoende en ervaren bouwvakkers aan het werk en hetzelfde geldt voor onderaannemers, toeleveranciers, architecten, et cetera.”

“Maar het kabinet kan het niet alleen”, hield de minister zijn gehoor voor. Daarom riep hij de projectontwikkelaars op om na te denken over innovatieve en creatieve concepten waarmee de sector zich kan profileren en waarvan ze profijt kan hebben als de crisis voorbij is. “U beschikt als projectontwikkelaars over enorm veel expertise om uw sector toekomstbestendig te maken.” Hij noemde als voorbeeld de regeling waarmee de ontwikkelaars garant staan voor de verkoop van het oude huis van kopers van nieuwbouwwoningen. “U heeft de afgelopen jaren meer dan eens bewezen dat u een goede neus heeft voor de kansen die markt biedt. Gebruik die marktsensitiviteit om dié projecten te identificeren waarmee u een brug kunt slaan tussen de ontwikkelingen op de korte en de lange termijn.”

Van der Laan ging ook kort in op de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de crisis in de bouwwereld te bestrijden. Er wordt de komende twee jaar 700 miljoen euro vrijgemaakt voor het op gang houden van de bouw, het behoud van banen in die sector en energiebesparing in woningen. Van dat bedrag is 400 miljoen euro beschikbaar voor concrete projectsteun aan stilgevallen of nog net niet begonnen woningbouwprojecten.
 

25-05-2009 9:27

Het is niet ongebruikelijk voor bedrijven om zo nu en dan een eigen tijdschrift uit te geven. OOk DTZ Zadelkhoff waagt zich eraan. Onlangs verscheen de nieuwe editie van het tijdschrift 'Building'.

Het magazine van DTZ Zadelhoff verschijnt twee keer per jaar in een oplage van zestigduizend exemplaren. "Met het magazine geven we graag meer inzicht in alle ontwikkelingen en achtergronden van bedrijfshuisvesting en commercieel vastgoed", aldus een woordvoerder.

Vanaf deze uitgave verschijnt Building als één landelijke editie, in plaats van drie aparte regio-edities. "In dit nummer gaan we onder andere in op de samenwerking tussen bedrijven en kennisinstituten om verder te bouwen aan de kenniseconomie. In een boeiende dialoog bespreken Anne-Marie Klijn van advocatenkantoor Boekel De Nerée en Jacques Boeve van DTZ Zadelhoff de voor- en nadelen van de nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening."

"Verder belichten we nieuwe kansen voor zorgvastgoed", vervolgt de woordvoerder. "Vanzelfsprekend laten we ook weer enkele bijzondere gebouwen zien die ons mooie land rijk is."
 

20-05-2009 8:45

De HRM Live! vond 22 en 23 april in de jaarbeurs in Utrecht plaats. Aan deze beurs, die vooral gericht is op medewerkers en leidinggevenden in een functie op personeelsgebied, nam ook kantoorinrichter Rohde & Grahl deel.

Het bedrijf houdt zich naar eigen zeggen bezig met het realiseren van inspirerende werkomgevingen. Juist nu blijven belangrijke speerpunten overeind als het gaat om het personeel en het realiseren van een hogere productiviteit. Uit onderzoek onder bezoekers bleek dat het motiveren van personeel nog steeds één van de belangrijkste onderwerpen is waar P&O-ers zich mee bezighouden. “In deze economisch onzekere tijden, waarbij vaak met minder mensen dezelfde werklast gedeeld moet worden, is het zaak om een omgeving te creëren waar medewerkers zich prettig voelen”, aldus Hans Bloemendaal, productmanager bij Rohde & Grahl. "Om zo een positieve impuls te realiseren op de werkvloer."
 

19-05-2009 9:07

FNV Meubel & Hout signaleert nog altijd te veel arbeidsrisico’s op de werkvloer. Het gaat dan vaak om lawaai, houtstof, zwaar tillen of sjouwen, oplosmiddelen en onveilige machines.

Het ‘ArboHout-team’ van FNV Meubel & Hout bezocht een jaar lang ruim tweehonderd bedrijven in de meubel- en houtsector om werknemers advies en voorlichting te geven over alle gevaren. De bevindingen hiervan zijn terug te lezen en te zien in een speciale ‘ArboHout-campagne’-folder, waarvan op 28 april het eerste exemplaar werd uitgereikt.

Coen van der Veer, sectorbestuurder FNV Meubel & Hout: “Vorig jaar zijn we met de campagne gestart. Inmiddels hebben we meer dan honderd bedrijven bezocht en dan zie je dat we in de sector op de goede weg zijn. Veel oude machines zijn vervangen en verbeterd en hetzelfde geldt voor werkprocedures. Toch zitten we met de huidige vastgestelde normen nog altijd niet aan wat uit oogpunt van gezondheid en veiligheid zou moeten. Op dit vlak zul je steeds proactief en preventief bezig moeten blijven. Daarvoor gebeuren er nog altijd te veel ongelukken. De werknemers en ook de meeste werkgevers stellen het overigens bijzonder op prijs dat we langskomen met ons ‘ArboHout-team’. Wat dat betreft, kunnen we spreken van een succesvol project.”
 

18-05-2009 8:44

Hoe versterken zorg en technologie elkaar? Hoe kunnen nieuwe domotica-toepassingen in de zorgsector optimaal gebruikt worden? En wie vergoedt dat? Deze en meer vragen komen aan de orde tijdens het congres "Domotica voor de Zorgomgeving" dat op 25 juni 2009 plaatsvindt in het Evoluon te Eindhoven.

Organisator van het congres is Stichting Smart Homes (Nationaal Kenniscentrum voor Domotica & Slim Wonen) in samenwerking met de brancheverenigingen Uneto, Actiz, Vilans en E-health.

Het congres belicht ontwikkelingen op het gebied van technologie in de zorgsector. Zowel vanuit een visie voor de toekomst als op basis van praktijkvoorbeelden. Er is met name aandacht voor dementie, telemedicine, gerealiseerde projecten en een plan van aanpak voor het opzetten van projecten.
 

15-05-2009 16:12

Headsetspecialist Plantronics overhandigde deze week de Wireless Office prijs aan zijn partner Maxxus Communications. Maxxus is de winnaar van de jaarlijkse Wireless Office Campagne die Plantronics organiseert om de voordelen van draadloos bellen onder de aandacht te brengen bij potentiële klanten.

Maxxus Communications verkocht in het afgelopen half jaar de meeste draadloze Plantronics headsets en won een 47 inch Philips Ambilight LCD-tv.

"Het aantal kantoorwerkers dat geen headset gebruikt, is nog groot. Dit betekent dat er een groot marktpotentieel ligt voor onze partners’, zegt Peter Wuyts, General Manager Benelux en Nordics bij Plantronics. ‘Uit ervaring weten we dat wanneer kantoorwerkers eenmaal een headset gebruiken, ze niet meer zonder willen.’

Bedrijven kregen tijdens de campagne, de mogelijkheid draadloze headsets te testen en de voordelen te ervaren. "En dat werkt: veel klanten zijn na de proefperiode permanent overgestapt op een draadloze headset."

Brenda van Dura, manager 'exxtended solutions' bij Maxxus Communications, is verheugd met de prijs en de resultaten van de campagne. "Dit initiatief van Plantronics sluit naadloos aan bij de wensen van bedrijven om de bewegingsvrijheid van medewerkers te vergroten en de geluidskwaliteit van gesprekken te verbeteren. De reacties waren dan ook zeer positief. Dit heeft ons niet alleen geholpen bij de verkoop van Plantronics producten, de verkoop van ons gehele portfolio is toegenomen", lacht Van Dura.
 

15-05-2009 9:29

Las Palmas in Rotterdam heeft de Nationale Renovatie Prijs 2009 gewonnen in de categorie utiliteitsbouw. De prijsuitreiking vond vandaag plaats tijdens de eerste editie van de Nationale Renovatie Dag, in het Scheepvaart- en Transportcollege te Rotterdam.

De Nationale Renovatie Prijss wordt elke 2 jaar uitgereikt door de gelijknamige stichting. Het doel van de prijs is om de renovatiesector breed te stimuleren om de kwaliteit van renovatieprojecten op een (nog) hoger peil te brengen. Bovendien wil de prijs renovatie als ingreepmodel in de bestaande woningvoorraad onder de aandacht brengen van een breed publiek. 

Juryvoorzitter prof. ing. André Thomsen gaf bij de prijsuitreiking aan dat de jury is overtuigd door de uitstraling die Las Palmas gekregen heeft. "Zowel door de specifieke renovatie-ingreep van het oorspronkelijke gebouw, als door de nieuwe opbouw. Het laat prachtig zien hoe de theorie van Richard Florida - van cultuur als aanjager van economische ontwikkelingen - in de praktijk gebracht kan worden, ook in een relatief arme stad als Rotterdam."

In de categorie woningbouw ging de prijs naar St. Jobsveem, een voormalig pakhuis dat is getransformeerd naar woonruimte. Evenals bij de voorgaande editie van de prijs, in 2007, is er ook nu weer een innovatieprijs uitgereikt. Die ging dit keer naar het project De Dichterlijke Vrijheid, in het Rotterdamse Spangen (ook wel bekend als Wallisblok).

Voor het eerst is ook een Duurzaamheidprijs uitgereikt. Die eer viel te beurt aan het project Prinses Beatrixlaan in Voorburg. In dit complex met ouderenwoningen zijn dusdanige ingrepen gedaan, dat het energielabel van F naar A of B is gegaan.

Voor de twaalfde editie van de Nationale Renovatie Prijs werden maar liefst 101 projecten ingezonden, waarvan 47 projecten Woningbouw Renovatie en 54 projecten Utiliteitsbouw Renovatie. "Het aantal inzendingen is toegenomen ten opzichte van de vorige editie. Het algemene niveau van de inzendingen is dat behoudens enkele uitzonderingen bepaald niet verminderd, integendeel veel ingrepen behoren ondertussen standaard tot de toolbox van ontwerpers en opdrachtgevers", aldus het juryrapport.
 

15-05-2009 9:22

Onder invloed van de hoge vergunningverlening in 2006 en 2007 heeft de nieuwbouwproductie van utiliteitsgebouwen in 2008 een voorlopige piek laten zien. Tegelijkertijd sloeg de crisis vorig jaar hard toe. Dat blijkt uit de jongste prognoses van BouwKennis ten behoeve van de BouwKennis Marketing Score Card Marktomvang.

Pas vanaf 2012 zal utiliteitsbouwsector weer langzaam uit het dal klimmen. De komende jaren neemt de productiewaarde naar verwachting af van 6,8 miljard euro in 2008 tot een krappe 5,5 miljard euro in 2011. 

"Nu de crisis al ruim een halfjaar woedt, wordt het steeds duidelijker wat de gevolgen ervan zijn voor de utiliteitsbouw", aldus de woordvoerder van BouwKennis. "De budgetsector blijft doorgaans vrij stabiel, doordat er altijd wel gebouwd moet worden voor publieke doeleinden als onderwijs, openbaar bestuur of gezondheidszorg. De marktsector volgt daarentegen de conjunctuur, hetzij met een vertraging van grofweg enkele jaren. Dit komt doordat economische fluctuaties de productie die al begonnen is in de regel niet stillegt. Daarentegen reageert de vergunningverlening wel acuut, met alle gevolgen van dien voor de toekomstige bouwproductie." 

Hoe snel de klap aankomt en er weer herstel optreedt, hangt af van de doorlooptijd van de bouwprojecten. De totale waarde van de nieuwbouwproductie in de utiliteitsbouw zal in 2009 dalen met 6,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. In 2010 is de krimp met 12,8 procent het grootst en in 2011 zal daar nog circa 1,5 procent van af gaan. De utiliteitsbouwsector heeft dan de bodem van de crisis bereikt op een waarde van 5.470 miljoen euro.

In de marktsector is de totale productiewaarde in 2008 met bijna 1 miljard euro toegenomen ten opzichte van 2007, een zeer sterk resultaat. Voor 2009 zal er in de marktsector als geheel een daling optreden van ruim 9 procent, alhoewel enkele segmenten nog groeien. Zo zal de waarde van industrie & bouwnijverheid en vervoer & communicatie nog toenemen.

De marktsector krijgt in 2010 de hardste klap van de recessie, met een totale afname van 20,5 procent vergeleken met het jaar ervoor. Zeker in de industrie & bouwnijverheid en de zakelijke dienstverlening keldert de productiewaarde. Bijzondere aandacht verdient hierbij de nieuwbouwproductie van kantoren, die in 2011 met 47 procentten opzichte van 2007. Vanaf 2012 is er naar verwachting weer sprake van voorzichtige groei in de marktsector.
 

13-05-2009 8:27

Het merendeel van de werknemers in Nederland gaat harder werken wanneer zij sporten. Desondanks doet 72 procent van de werkgevers niets om het sporten onder haar werknemers te stimuleren. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder bijna zeshonderd respondenten.

Martijn van der Neut, Marketing Manager bij NationaleVacaturebank.nl: "Het stimuleren van sporten onder werknemers levert niet alleen een voordeel op in productiviteit, het bevordert ook het teamgevoel."
 

12-05-2009 9:50

Waarom is een salon- of eettafel vrijwel altijd geometrisch van vorm? Dat het ook anders kan, heeft Linteloo laten zien tijdens de Milan Design Week 2009, waar de nieuwe tafelserie Isola van Roderick Vos is geïntroduceerd.

Met het unieke organische design is de ontwerper er opnieuw in geslaagd een meubelstuk vernieuwend te interpreteren. Eerder verrijkte Roderick Vos de Linteloo-collectie met eigenzinnige ontwerpen als de Tulipani stoel, de Popov tafel en de Nureyev boekencaroussel. Voor de nieuwe tafelserie Isola putte hij inspiratie uit de vloeiende vormen die de stammen van Aziatische bomen kunnen aannemen. Het tafelblad is een imaginaire doorsnede van zo’n stam, wat resulteert in organische en tegelijkertijd speelse vormen. Het dikke, robuuste blad van eikenhout rust op poten die Vos bewust een meer geometrische vorm heeft gegeven. Zijn fascinatie voor het spel tussen twee ‘vormgevingstalen’ heeft zo geleid tot een zeer geslaagd homogeen ontwerp met een natuurlijke karakter.

Wat Isola extra bijzonder maakt, is het driedimensionale patroon van jaarringen dat met behulp van een computergestuurde frees in het blad is aangebracht. Daarmee is de gedachtencirkel rond en zet Vos een boom van een tafel neer. Door de organische vorm werpt Isola een geheel nieuw licht op het dekken en schikken van de tafel. Waar zet je de borden neer? Wie zit waar? Dynamiek door harmonie, want het smaakvolle ontwerp heeft een zeer uitgebalanceerde uitstraling. Dit wordt versterkt door het mooi gedetailleerde, ingefreesde patroon van jaarringen dat verrassende effecten oplevert in het spel met invallend licht. Keuzemenu Isola is leverbaar in twee hoogtes: als 76 cm hoge eettafel (naar keuze 220 of 240 cm lang) en als 32 cm hoe salontafel (170 of 200 cm) lang. Het ‘gerookte’ donkerbruine eikenhout is afgewerkt met natuurlijke olie. www.linteloo.nl.
 

12-05-2009 9:45

Volgens dagblad de Pers hebben succesvolle vrouwen alles in zich om een burn-out krijgen. Deze vrouwen met een goede baan, gezin en topbaan krijgen twijfels over carrièrepaden in economisch andere tijden. Het gevolg hiervan is dat vrouwen vastlopen in de veeleisendheid van deze tijd.

Een goede uitweg hiervoor schijnt bezinning te zijn; steeds meer mensen zoeken hun heil in minder materialistische zaken. De drukke en goedbetaalde baan wordt ingeruild voor een baan als carrièrecoach, yogalerares of meditatie trainer. De persoonlijke voldoening komt daarmee in de plaats van de professionele voldoening.
 

12-05-2009 9:38

Op zaterdagmiddag 23 mei, van 14.00 tot 17.00 uur, komt The Flying Grass Carpet naar Rotterdam. Deze feestelijke middag staat in het teken van The Flying Grass Carpet en haar avonturen. Er is een terugblik op 2008 met foto’s en video’s en het flight schedule van 2009 wordt gepresenteerd.

Ook is er de uitreiking van The Flying Grass Carpet designprijs: van alle inzendingen wordt het beste ontwerp bekendgemaakt. Het winnende ontwerp gaat mee op reis naar onder andere het International Design Festival DMY Berlin in juni 2009. Om het feest compleet te maken zal The Baby Carpet voor de gelegenheid een tussenlanding maken.

Zo kun je genieten van de grassongs van de DJ en spelen met de grasrollen. Vergeet niet om een wens te schrijven voor de Flying Wishes. Je wens zal dan meereizen met het avontuur van The Flying Grass Carpet. Diverse designproducten van de deelnemers aan de designprijs laten hun producten zien.
 

11-05-2009 9:11

Mexicaanse griep of niet; in tijden van crisis lijken zich vooralsnog minder mensen ziek te melden dan in 'normale' conjuncturele tijden. Februari is traditioneel gezien de maand van de griepepidemie, dit jaar lijkt er echter een trendbreuk te zijn. In 2009 zijn er namelijk veel minder mensen die zich ziekgemeld hebben tijdens de traditionele griepmaand.

Volgens ArboNed kan de oorzaak wel eens liggen bij de huidige economische crisis. De woordvoerder van ArboNed: "Het is een bekend verschijnsel dat mensen terughoudender zijn met zich ziekmelden als het economisch slecht gaat."

In februari 2008 bedroeg het ziekteverzuimpercentage 6,2 terwijl dit in 2009 gedaald is naar 5,5 procent. De trend begon al duidelijk af te tekenen in de laatste maanden van het vorige jaar maar zet dus nu duidelijk door.
 

08-05-2009 9:25

Het gaat goed met Hunter Douglas. De anbieder sleepte dit jaar al drie prestigieuze prijzen in de wacht. Aad Kuiper, President & CEO Hunter Douglas European Operations is blij met de prijzenregen: "Ze zijn het resultaat van onze cultuur en strategie om, zonder compromissen te sluiten, voortdurend te streven naar de meest innovatieve producten. We willen onze klanten positief verrassen, telkens weer.”

De eerste innovatieprijs, gesponsord door de vakbeurs R+T in Stuttgart, voor binnenzonwering werd toegekend aan Hunter Douglas voor de horizontale jaloezie Luxaflex MegaView. "Deze prijs staat internationaal hoog aangeschreven en focust op troeven als innovatie, kwaliteit, dagelijks nut en de marktopportuniteit van het vernieuwende product."

Luxaflex MegaView geeft de gebruiker volgens Hunter Douglas de mogelijkheid op extra uitzicht. "De lamellen kunnen ‘clusteren’, onzichtbaar op elkaar plakken, en zo een bredere opening creëren waardoor je dubbel uitzicht krijgt: 50 mm in plaats van 25 mm. Deze jaloezie opent en sluit zoals de normale 25 mm brede jaloezieën." 

De tweede innovatieprijs, onder de aandacht gebracht op de vakbeurs Heimtextil in Frankfurt, ging naar Hunter Douglas voor Luxaflex Duette Architella Shades. "Deze ingenieuze raamdecoratie heeft een geplooide stof met honingraatstructuur met drie luchtkamers. Daardoor is het één van de meest opmerkelijke en energie-efficiënte raamdecoraties op de markt. Naast het sterke isolatievermogen, vermindert deze raamdecoratie ook de warmtebelasting door zoninstraling, wat een aanzienlijke energiebesparing kan betekenen."

De derde innovatieprijs, gesponsord door vakmagazine Interior Concepts, werd uitgereikt op de vakbeurs Intirio in Gent voor Parametre, een product van Sunway Benelux, ontworpen door 3Form een Hunter Douglas bedrijf. "Parametre is een innovatieve raamdecoratie die bestaat uit een lichtgewicht polyester Duette materiaal met een unieke 3D-celstructuur met gestanste patronen. Parametre laat je spelen met licht en schaduw en de toepassingen zijn dan ook ruim: indelingen, raamdecoratie, lichtverspreiders, ruimteverdelers, muurbekleding en dergelijke."
 

08-05-2009 8:22

Sociaal, Economisch en Milieuverantwoord bouwen (SEM) heeft een financiële meerwaarde ten opzichte van traditioneel bouwen. Dit blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff, uitgevoerd door Thomas Chaulet. Chaulet verrichtte het onderzoek in het kader van zijn afstuderen aan de academie voor Bouw & Management, afstudeerrichting Vastgoed.

Op Sociale en Milieuaspecten zijn SEM-gebouwen reeds een duidelijke verbetering. Op economisch vlak is meerwaarde te behalen door te rekenen met de totale huisvestingslasten en niet alleen de huurlasten. Willem Jonkmans, partner bij DTZ Zadelhoff: “De overheid zou duurzaamheid nog meer kunnen stimuleren door onder andere verhoging van subsidies in duurzame investeringen zoals zonnepanelen en koude- en warmteopslag in de bodem. Duurzaam bouwen vertaalt zich uiteindelijk terug in de waarde. Vreemd genoeg wordt de eigenaar op dit moment geremd om te investeren in een SEM-gebouw.”

Thomas Chaulet: “Het SEM-gebouw heeft een hogere waarde dan een traditioneel gebouw, wat weer hogere heffingen met zich meebrengt (die gerelateerd zijn aan de WOZ-waarde). De overheid zou het SEM-bouwen kunnen belonen door een puntenkorting op de WOZ-waarde te geven, waardoor de daaraan gekoppelde OZB-belasting van SEM-gebouwen wordt verlaagd.”

Het onderzoek van DTZ Zadelhoff geeft een duidelijk beeld van de meest recente ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen en vertaalt dit naar de waardeontwikkeling van vastgoed als gevolg van SEM-bouwen. Jonkmans: “De rekenmethode speelt daarbij een belangrijke rol. De exploitatiekosten van een gebouw zijn ook van invloed op de waarde. Wij zullen daar absoluut rekening mee moeten houden.”

“Nog steeds worden vergelijkbare gebouwen op vergelijkbare locaties aangeboden tegen gelijke huurprijzen. Stel, het ene gebouw heeft een twee keer zo hoge energierekening dan het andere. De verschillen zullen dan uiteindelijk tot uitdrukking moeten komen in de courantheid - en daarmee ook in de waarde - van die gebouwen. Het is verstandig om daar nu al rekening mee te houden en maatregelen te nemen”, aldus Jonkmans. 

Bij SEM-bouwen wordt gekeken naar de sociale, economische en milieutechnische gevolgen. Sociale aspecten bij SEM-bouwen zijn een toename van de arbeidsproductiviteit en een daling van het ziekteverzuim. Hier liggen enorme winstmogelijkheden voor huurders/gebruikers. Naast de eerder genoemde economische (financiële) meerwaarde zijn ook op het gebied van milieu grote stappen gezet.

Het SEM-gebouw is volgens de onderzoeker voorts zeer milieuvriendelijk en scoort daarbij ook in de A-categorie van GreenCalc+. "Het programma GreenCalc+ berekent de effecten van het gebouw op het milieu evenals het energie- en watergebruik. De toegepaste maatregelen zorgen ervoor dat de CO2-uitstoot met 55 procent wordt verminderd ten opzichte van gebouwen zoals gebouwd in 1990." Het groene imago van het gebouw is positief voor gebruikers, benadrukt Chaulet. "Deze sociale, milieu- en imagoaspecten zijn weliswaar lastiger te waarderen, maar verhogen de waarde wel verder."
 

07-05-2009 9:03

Bijna vijftig organisaties hebben vorig jaar een handvest ondertekend dat ervoor moet zorgen dat er meer vrouwen in de top van de bedrijven komen. Zij hebben aangegeven bij het maken van beleid en werving meer aandacht te laten uitgaan naar vrouwen en de balans tussen werk en privé.

Het uiteindelijke doel is 50 procent meer vrouwen aan de top in de bedrijven te krijgen. Men hoopt hiermee natuurlijk een stimulerende factor te zijn voor andere organisaties. Tot de bedrijven die meedoen aan het manifest horen organisaties als ING, Aegon en vakcentrale FNV.
 

06-05-2009 8:15

Collega's met kinderen zijn een bron van ergernis op de werkvloer. Liefst 43 procent van de werknemers ergert zich hieraan. Collega's die zich afmelden omdat hun kind ziek is vormen met 37 procent eveneens een irritatiebron. De cijfers komen voort uit onderzoek van JobTrack.nl.

Te vroeg vertrekken om een oppas af te lossen en constant praten over een kind kunnen evenmin op veel waardering rekenen. Vooral oudere werknemers storen zich aan dit gedrag. Bijna de helft van deze groep geeft aan zich geregeld te ergeren. De leeftijdscategorie 26 tot 35 jaar ergert zich het minst.

Vrouwen en mannen ergeren zich in ongeveer dezelfde mate, zo blijkt uit het onderzoek.
 

05-05-2009 9:13

Het Vademecum historische bouwmaterialen, installaties en infrastructuur is op de markt. Maar liefst 8 jaar werkte bouwkundige Piet Bot van het Nederlands Openluchtmuseum aan dit lijvige boek. De rijk geïllustreerde uitgave voorziet in een grote behoefte aan betrouwbare informatie over historische bouwmaterialen uit de periode 1830-2005.

Dit vademecum is een echte ‘must have’ voor bouwhistorici en anderen geïnteresseerden die een juist inzicht willen krijgen in dateringen van materialen en installaties, toegepast in gebouwen met een vaak lastige gebruiksgeschiedenis. Wanneer bijvoorbeeld kwamen spaanplaat, hardboard en andere plaatmaterialen op de markt? Is die achterwand van dat mooie kabinet nu wel of niet origineel?

Het vademecum geeft antwoorden op vele vragen. Ook raadsels omtrent de oorsprong of ouderdom van relatief moderne materialen zoals beton, kalkzandsteen, aluminium, bakeliet, pvc, dubbelglas en isolatie worden opgelost. Wat begon als een verzameling sprokkelingen, groeide in de loop van acht jaar uit tot een totaalboek. Vandaar dat ook de ontwikkeling van bouwgerelateerde onderwerpen als wegen en vervoer, energie, installaties voor watervoorziening, verwarming, verlichting en communicatie zijn beschreven. Ook schroomt de auteur niet om het bouwonderwijs en het verschijnen van publicaties in relatie met bouwmaterialen te bespreken. Als bron zijn onder meer bouwbladen doorzocht vanaf 1840 tot 1990 en hebben circa honderd bedrijven en instellingen meegewerkt.

Piet Bot (1954) is een man van de praktijk. Na een opleiding tot timmerman gevolgd door de MTS was hij onder meer werkzaam als bouwkundig tekenaar (restauratie) bij een architectenbureau en werkte hij bij de Rijksgebouwendienst onder meer aan het bouwhistorisch onderzoek van het Catshuis. Hij werkt sinds 1988 als bouwkundig medewerker bij het Nederlands Openluchtmuseum.
 

05-05-2009 9:10

Veel ambachtelijke sectoren blijken weinig afhankelijk van de toestand van de economie. Schoenmakers hebben het onophoudelijk druk en opticiens starten een wervingscampagne om nieuwe vakbroeders te werven, zo is te lezen op de site zibb.nl.

”Ook voor gespecialiseerd werk in de bouw, zoals stukadoors en dakdekkers, kunnen nog steeds zo mensen in een leer-werktraject worden geplaatst”, aldus Gerard van Lith van het Servicepunt Ambachten. Hoewel er minder vacatures open staan, is er volgens hem voldoende werk voor mensen met een vakopleiding.

De week van het Ambacht begon op 17 april en Van Lith was betrokken bij deze promotie van het ambacht. De 900.000 mensen in Nederland die `iets maken` vormen 12 procent van de beroepsbevolking. De 220.000 betrokken bedrijven zijn gezamenlijk goed voor een omzet van 70 miljard euro. In de Week van het Ambacht, die duurde tot en met 25 april, vonden in het hele land diverse activiteiten plaats om mensen in contact te brengen met de wereld van het ambacht, de opleidingen en de beroepsmogelijkheden.
 

04-05-2009 10:48

DTZ Zadelhoff blijft marktleider bij de aan- en verhuur van kantoor- en bedrijfsruimte. Dit blijkt uit de jaarlijkse ranglijst verhuurtransacties van nieuwsblad Vastgoedmarkt, die onlangs verscheen.

Net als voorgaande jaren voert DTZ Zadelhoff de landelijke ranglijst voor kantoor- en bedrijfsruimte aan. Vastgoedmarkt publiceert jaarlijks deze ranglijst op basis van eigen onderzoek.

De ranglijsten zijn samengesteld op basis van alle gebruikstransacties, inclusief onderhuur, kortlopende contracten, contractverlengingen en sale-and-leasebacktransacties die in 2008 aan Vastgoedmarkt zijn gemeld. Hieruit blijkt dat DTZ Zadelhoff de grootste is in Nederland.

DTZ staat al jaren steevast aan top in de Nederlandse vastgoedranglijsten. Eerder deze maand bleek ook al uit de Top-101 makelaars van magazine PropertyNL, dat DTZ Zadelhoff nummer één is in Nederland voor zowel de kantoren-, winkel- en bedrijfsruimtemarkt. Volgens de cijfers van PropertyNL was DTZ Zadelhoff betrokken bij de helft van alle verhuurde of verkochte vierkante meters op de Nederlandse kantorenmarkt. Op de bedrijfsruimtemarkt overtrof DTZ Zadelhoff zelfs het recordvolume van 2007.
 

02-05-2009 10:53

Office Depot, één van ‘s werelds grootste leveranciers van kantoorartikelen en - oplossingen, viert de opening van haar nieuwe distributiecentrum in Zwolle. Tijdens de relatiedagen op 14 en 15 mei 2009 zal Sylvia Houtzager het nieuwe distributiecentrum in Zwolle officieel openen.

Ter gelegenheid van de opening houdt op 14 mei 'cradle-to-cradle goeroe' prof. dr. Michael Braungart om 13.00 uur een voordracht. Een dag later is het, op hetzelfde tijdstip, de beurt aan tv-persoonlijkheid Jort Kelder.

Het distributiecentrum, dat een oppervlak heeft van 23.500 vierkante meter, is voorzien van de modernste logistieke systemen zoals pick-by-light en volautomatische pickmachines om een hoge productiviteit en een kwalitatief hoogstaande levering mogelijk te maken. "Office Depot streeft naar de best mogelijke dienstverlening aan klanten in deze belangrijke regio. De complete faciliteiten van het nieuwe distributiecentrum in Zwolle zullen ervoor zorgen dat we deze belofte waar maken", aldus Wim de Goei. "Dit distributiecentrum verschaft Office Depot een solide basis, die onze groei nu en in de toekomst zal ondersteunen."

Tijdens de relatiedagen kunnen relaties en gasten het gloednieuwe distributiecentrum van dichtbij bekijken tijdens één van de rondleidingen. Tevens presenteren de bekendste leveranciers deze dag hun nieuwste producten op de leveranciersbeurs.
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >