Nieuws


27-11-2009 16:26Op 26 november startte de bouw en renovatie van het Sint Ignatius Gymnasium in Amsterdam. Het ontwerp van de nieuwbouw/renovatie is van LEVS Architecten.

Al meer dan 100 jaar bereidt het St. Ignatiusgymnasium in Amsterdam-Zuid scholieren voor op hun toekomst. De laatste jaren gebeurde dat in een te klein en verwaarloosd schoolgebouw aan de Jan van Eijckstraat en een verderop in de wijk gelegen dependance. LEVS architecten heeft een plan ontworpen waarbij het markante gebouw uit de jaren 50 behouden blijft en wordt uitgebreid met een ‘eigenwijs tweelingbroertje’ dat aansluit op de architectuurstijl Amsterdamse School uit de omgeving. 

" Scholen krijgen steeds meer een centrale rol in de samenleving", stelt LEVS in een toelichting. "Niet alleen als opleiding voor toekomstige volwassenen maar ook als middelpunt van de buurt waar jonge mensen opgroeien en bijdragen aan de identiteit van de stad." En dat is goed, vindt LEVS: “In plaats van scholen te associëren met overlast als lawaai of hangjongeren, zien wij ze als het kloppend hart van de wijk.”

Bij de renovatie en nieuwbouw van het St. Ignatiusgymnasium is bewust niet uitgeweken naar een buitenwijk met meer ruimte voor een groot gebouw. Jurriaan van Stigt van LEVS architecten: “We hebben net zo lang gepuzzeld tot alle voorzieningen voor 750 leerlingen op de oorspronkelijk locatie in Amsterdam-Zuid pasten, zodat de dependance elders in de wijk kan worden opgeheven.”
Om dat mogelijk te maken duikt de nieuwbouw maarliefst 8 meter diep de grond in voor muzieklokalen en een spectaculaire gymzaal.

Bovengronds is het nieuwe gebouw niet groter dan het originele jaren 50-gebouw en stelt zich bescheiden op, als ware het zijn eigenzinnige tweelingbroertje. De architectuur van het nieuwe gebouw sluit meer aan bij de stijl van de Amsterdamse School in de omgeving dan de bijgebouwen die ervoor wijken. De lange gangen met eindeloze rijen lokalen zijn daarin verleden tijd.

Het nieuwe leren gebeurt in flexibele ruimtes die met glazen schuifdeuren groter of kleiner kunnen worden gemaakt. Die flexibiliteit biedt een voorsprong op de toekomst: het nieuwe Ignatius laat zich niet makkelijk inhalen door de razendsnelle ontwikkelingen in het onderwijs. 

" Het nieuwe Ignatius wordt een uitzonderlijk duurzaam gebouw en is ook daarmee een school van de toekomst Zo zorgt een ondergrondse warmte-koude opslag voor veel meer comfort en gezond binnenklimaat terwijl het energiegebruik is teruggebracht tot een helft van voorheen."

27-11-2009 16:16


Duurzaamheid is dezer dagen populair. Niet vreemd dus, dat het congres Duurzaam Kantoor 2010 goed bezocht werd. "Met interessante sprekers, een innovatief en levendig informatieplein en veel discussie en interactie, was Duurzaam Kantoor 2010 een groot succes", aldus de organisatie.

Bezoekers en partners reageerden volgens de congresorganisatie enthousiast op het inhoudelijke gehalte van de middag. "Met een mix aan bezoekers van leveranciers uit de kantoormarkt, kantoorvakhandel en eindgebruikers werd het op 20 november duidelijk dat er brede belangstelling bestaat voor duurzaam inkopen en de gevolgen die dit heeft voor de markt."

Bezoekers konden op het informatieplein, waar partners hun innovatieve, duurzame producten toonden ook actief hun (milieuvriendelijke) rijstijl testen met Ecodriving, terwijl de koffie van handgeplukte bonen van Redbeans gretig aftrek vond.

Natuurlijk werden er ook verschillende presentaties verzorgd. Marcel Jacobs, Sr. Mgr. Environmental Strategy, Quality & Social Compliance Europe bij Office Depot, ging in zijn presentatie in op het duurzaamheidsbeleid van Office Depot en op het initiatief om branchebreed te komen tot een internationaal OPI-label. Dit label moet eindgebruikers in één oogopslag tonen welke producten voldoen aan de criteria van Duurzaam inkopen. Hij deed een oproep aan de aanwezige leveranciers om hun (terechte) kritiek te uiten en zich aan te melden bij SenterNovem om op die manier mee te kunnen praten over de ontwikkeling van de criteria. 

Nico van den Berg sprak vanuit zijn functie van adviseur voor het programma Duurzaam Inkopen van SenterNovem over de totstandkoming van de criteria en de eisen die gesteld worden. De eis van 5 jaar die gesteld wordt aan bureaustoelen, zorgde voor opgetrokken wenkbrauwen bij de aanwezigen. ‘Waarom wordt deze eis gesteld, als wij stoelen leveren waarvan de levensduur 25 jaar bestaat?’, was een opmerking uit de zaal. Van de Berg maakte duidelijk dat de criteria moeten voldoen aan aanbestedingseisen en Europese regelgeving. "De eisen zijn niet statisch, maar zullen steeds worden herzien. De huidige eisen zijn een startpunt."

De praktijk van Duurzaam Inkopen werd verwoord door Tjeu Verheijen, Head of Property van Vodafone. Hij gaf in zijn presentatie onder meer aan dat duurzaam inkopen ook betekent dat inkopers duidelijke eisen moeten stellen aan hun leveranciers en kritisch moeten zijn op hun producten. Met ‘The Changing Workplace’ veranderde Vodafone niet alleen de inrichting, maar ook de manier van werken van medewerkers.

Zie ook:

Ecologie en duurzaamheid 
Flexibel en energiezuinig bouwen 
Daglicht en duurzaamheid 
Lezing van Steelcase en OCS 
Synergie en schaalvergroting 
Op Amsterdams hoofdkantoor 
Tapijtfabrikant introduceert duurzaam kleurrijk design
Kantoorgigant prikkelt toeleveranciers 
Groen in gebouwen 
Christensen presenteert visie 
Nationale Dubodag
 

Richtlijn voor kantoormeubelen 
Onderzoek Ernst & Young 
EPD-label voor RH Stoelen 
BMA-stoelen onderzocht 
Bussumse watertoren 
Groene kantoorstoelen 

27-11-2009 8:51


De Thonet Mart Stamprijs 2009 is gewonnen door Maartje Nuy en Joost van Noort voor hun stoel Vouwwow. De prijs is een initiatief van stoelenfabrikant Thonet en vaktijdschrift ‘de Architect’ en is dit jaar voor de derde maal uitgeschreven.

De winnaars krijgen een bedrag van 5.000 euro en de Thonet Mart Stam Award. De prijs werd uitgereikt door Philipp Thonet, eigenaar van het gelijknamige bedrijf Thonet.

De Thonet Mart Stamprijs is een aanmoedigingsprijs voor ontwerpers, met als doel een vernieuwend stoelontwerp te realiseren op de projecten- en de consumentenmarkt. Hiervoor komen ontwerpen in aanmerking, die zijn gemaakt in het jaar voorafgaand aan de toekenning. De opgave betreft het maken van een ontwerp voor een stoel, voor gebruik op kantoor of in de woning. De vakjury van de Thonet Mart Stamprijs 2009 werd gevormd door voorzitter Odette Ex (Ex Interiors), Ingeborg de Roode (Stedelijk Museum Amsterdam), Stefan Schöning (Stefan Schöning Studio) en Harm Tilman (de Architect, secretaris jury).

De inzendingen Voor de Thonet Mart Stamprijs zijn dit jaar 35 kwalitatief zeer goede ontwerpen ingediend. Tot vreugde van de jury overheerste het meer bewuste en duurzame stoelontwerp en waren weinig zogenoemde iconische stoelen ingezonden. Veel stoelen zijn op ambachtelijke wijze gemaakt en besteden veel aandacht aan milieuaspecten. Bij de selectie zaten enkele modellen die al in productie zijn genomen en na een uitvoerige discussie besloot jury geen prijzen te verlenen aan productiemodellen, omdat ze dit niet bij het karakter van de prijs vindt passen.

Uit de 35 inzendingen selecteerde de jury tien ontwerpen die ze om uiteenlopende redenen interessant vond. Van deze tien ontwerpen werden drie stoelen genomineerd. Allereest 'Verend hout' van Carolien Laro, een kruk waarin het zitvlak door een innovatieve manier van inzagen in meerdere richtingen tegelijk kan doorbuigen. De jury was onder de indruk van het comfortabele zitkussen van ingezaagd hout dat Carolien Laro heeft gemaakt en vindt dat de innovatieve manier waarop gebruik is gemaakt van de natuurlijke, verende eigenschappen van hout, zeker navolging verdient.

Ook 'De Lage leren stoe'l van Tiddo de Ruiter werd genomineerd. Dit is een comfortabele, lichte, gemakkelijk hanteerbare en fraai afgewerkte stoel met lederen zitting en rugleuning die op het eikenhouten frame zijn gelijmd. De jury waardeert de eenvoud van de stoel en het smalle, expressieve frame dat in twee varianten is gebruikt, leverde veel discussie op. De stoel zit verrassend lekker.

De uiteindelijke winnaar werd dus de Vouwwow, ontworpen door Maartje Nuy en Joost van Noort. De Vouwwow is een breed inzetbare vouwstoel gemaakt van gerecycled honingraatkarton. Via enkele simpele handelingen kan de stoel worden opgevouwen tot een compact, lichtgewicht en gemakkelijk te dragen pakket. In de Vouwwow experimenteren ontwerpers Maartje Nuy en Joost van Noort op boeiende wijze met het materiaal karton dat gerecycled papier als grondstof heeft en biologisch afbreekbaar is.

De jury was unaniem van mening dat de Vouwwow door de vormgeving, het comfort en de duurzaamheid er in alle opzichten uitspringt, een verrijking is van het huidige repertoire en zich fantastisch laat gebruiken in interieurs. 

De prijs werd op 26 november uitgereikt in Rotterdam. Ter gelegenheid van het 190-jarig bestaan van Thonet Duitsland, het 25-jarig bestaan van Thonet Nederland/België, het 90-jarig bestaan van de Bauhaus ontwerpschool (veel Bauhaus ontwerpen maken nog steeds uit van de Thonet collectie) en het 150 jaar in productie zijn van de Weense koffiehuisstoel 214, verraste directeur Frans Bruinsma na afloop van de prijsuitreiking 150 genodigden met een 1:2 model van de winnende stoel Vouwwow.

Zie ook:
25 bijzondere schommelstoelen 
Inschrijven tot 31 december 2009 
Model 214 in Eckhart Gallery 
Koffiehuisstoel en Bauhaus
Aanmoedigingsprijs voor ontwerpers
  

27-11-2009 8:32


De Lensvelt de Architect interieurprijs 2009 is gewonnen door architectenbureau MVRDV voor hun ontwerp voor The Why Factory Tribune voor de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. De prestigieuze prijs is opgezet door meubelproducent Lensvelt en vakblad de Architect en is voor de negende keer op rij toegekend aan het meest vernieuwende interieurproject van 2009. 

In de Schiecentrale te Rotterdam werd de Lensvelt de Architect interieurprijs 2009 uitgereikt door Hans Lensvelt aan MVRDV. Het bureau ontvangt een bedrag van 12.000 euro én de speciaal voor deze prijs door Muurbloem ontworpen LAi Award. Saillant detail: de winnende tribune werd mede ontwopren door Richard Hutten. Deze ontwerper vervult sinds enige tijd de functie van creative director bij Lensvelt-zusterbedrijf Gispen.

 

Voor het tijdelijke interieur voor de Faculteit Bouwkunde in het voormalige hoofdgebouw van de TU Delft ontwierp MVRDV in de nieuwe oostelijke serre een oranje, houten tribune die uit de vloer lijkt op te rijzen. "Het oranje onderstreept de onafhankelijke status van The Why Factory binnen de faculteit", aldus de jury.De maquette- en werktafels zijn ontworpen door Richard Hutten en vervaardigd van een ultralicht materiaal, zodat ze eenvoudig zijn te verplaatsen. Naar de mening van de jury is hier een zeer doelmatig werklandschap ontstaan, dat niet is gericht op representatie, maar waarin de studenten aan mooie tafels hun gang kunnen gaan. "De stapeling van volumes is niet alleen doelmatig vanwege de ruimtes onder de tribune, maar levert ook een sterk architectonisch beeld op."

De jury onderkent ook de belangrijke rol die de opdrachtgever bij de totstandkoming van dit ontwerp heeft gespeeld. "In korte tijd zijn goede, compromisloze keuzes gemaakt. De tribune is daarmee ook een pleidooi voor korte, maar krachtige ontwerptrajecten."

De jury van de Lensvelt de Architect interieurprijs 2009 werd gevormd door voorzitter Harry Abels (IAA architecten), Jurgen Bey (Studio Makkink & Bey), Marc Dubois (Sint-Lucas Brussel – Gent), Jan Tichelaar (Koninklijke Tichelaar Makkum), Eric Wezenberg (OIII Architecten) en Harm Tilman (hoofdredacteur de Architect en secretaris van de jury). 

Bij de beoordeling van de maar liefst 84 inzendingen heeft de jury in de allereerste plaats gezocht naar interieurs waarin meer is gedaan dan alleen opsmukken en waarin de opgave goed is doordacht.
Uit de 84 inzendingen nomineerde de jury de volgende zes ontwerpen: Doepel Strijkers Architects i.s.m. LEX-Architecten voor het ontwerp van woonhuis Parksite in een voormalige garage in Rotterdam; i29 interior architects voor het kantoor van reclamebureau Gummo in Amsterdam; i29 interior architects en Snelder Architecten voor scholengemeenschap Panta Rhei te Amstelveen; Martine de Maeseneer architects voor het Bronks Jeugdtheater in Brussel; Merkx + Girod architecten voor de Raad van State te Den Haag; en de uiteindelijke winnaar MVRDV met Richard Hutten voor The Why Factory Tribune van de TU Delft.

Zie ook:

Cultuur en opdrachtgever bij elkaar 
Playing with tradition
Kunst of meubilair? 
gelimiteerde oplage Histograms
Gispen betreedt opnieuw consumentenmarkt 
The Why Factory
Bouw Bank op stoom
Cultuur en opdrachtgever bij elkaar
Architecturale verscheidenheid in Almere 
Start bouw Boekenberg
 
 

 

 

24-11-2009 11:04Kennisplatform voor de bouw SBR presenteert een nieuwe uitgave: ‘Groen in gebouwen’. “Planten brengen een interieur tot leven. Ze zijn van esthetische waarde en zorgen voor rust en welzijn. Ze zorgen zelfs voor economische effecten!”, aldus het voorwoord van deze publicatie, die in opdracht van SBR is gemaakt door ir. J.A. Bergs (BenR adviseurs).

Planten hebben een aantoonbare invloed op het welbevinden van de mens. "Groen in het interieur beïnvloedt de productiviteit en vermindert gezondheidsklachten en stress", aldus SBR in een toelichting op de nieuwe publicatie. "Patiënten herstellen sneller en mensen beoordelen hun omgeving positiever."

De publicatie behandelt onder meer de volgende onderwerpen: het effect dat groen heeft op de productiviteit en welbevinden van de mens, economische effecten, ruimtelijke en bouwtechnische aspecten en bouwfysische aspecten.

“Een uitgave die u niet mag missen, als u erover denkt om uw eigen omgeving van groen te voorzien, een geïntegreerd ontwerp met groen wilt maken of anderen adviseert”, aldus SBR.

17-11-2009 9:42


Lumineus Amersfoort leidt langs een sprookjesachtige route door de binnenstad van Amersfoort. Tien lichtkunstwerken en multimedia-installaties zijn met elkaar verbonden door de sfeervolle verlichting van monumenten en markante gebouwen. Het evenement is vanaf woensdag 11 november tot en met 30 december te bezoeken in het centrum van de stad.

De stad is verrijkt met diverse lichtkunstwerken: een bijzondere lichtbrug, een vrije val van licht op museum Flehite, een betoverende fantasmagorie op de Appelmarkt en een surrealistische winkelstraat boven het water. Op twee locaties zijn ‘The One Minutes’ stadsportretten te zien. De straatlantaarns op de route kregen voor de gelegenheid een andere kleur. Historische en opvallende gebouwen, zoals de Onze Lieve Vrouwetoren en de Muurhuizen, worden uitgelicht met gekleurde led-verlichting. Mevrouw drs. Wisotzky, directeur van de provincie Utrecht: “Lumineus Amersfoort maakt kunst toegankelijk voor een brede doelgroep. Het thema ‘Muren slechten’ brengt oud en nieuw verrassend samen: de oude vestingstad wordt prachtig in beeld gebracht met behulp van nieuwe technieken. De ambitie van Lumineus Amersfoort sluit goed aan bij de ambities van de provincie om toonaangevend te zijn op cultureel gebied.” Naast lichtkunst speelt interactiviteit een belangrijke rol.

Eén van de opvallende interactieve kunstwerken is ‘Tele_Trust’. Centraal hierin staat een lichaamsverhullende 'data-sluier' met ingeweven touch-sensoren. Door aanraking van de sluier verschijnen op een groot projectiescherm portretten van de dragers: wie onzichtbaar is in de data-sluier, wordt zichtbaar op een scherm op de Kamperbinnenpoort. Met het kunstwerk laten de kunstenaars mensen nadenken over vragen als: Hoe vertrouw je elkaar? Moet je elkaar daarvoor in de ogen kunnen zien? Moet je elkaar kunnen aanraken? En wat betekent het voor ons vertrouwen wanneer een digitaal netwerk ons verbindt? Wat is de rol van digitale media voor de plek waar je elkaar ontmoet? Rondom de route vindt dit jaar een uitgebreid programma plaats met theater, film, performances en workshops. Er is daarbij een belangrijke rol weggelegd voor jonge getalenteerde podiumkunstenaars.

Tijdens het evenement is in theater De Lieve Vrouw dagelijks een informatiebalie geopend, waar bezoekers een ‘lichtsteen’ kunnen kopen. De lichtsteen is uit te klappen tot een plattegrond en bevat een informatieboekje en een led-lampje. De balie en de lichtsteen zijn een ontwerp van Dinie Besems. De balie is letterlijk een bouwwerk van informatie, opgebouwd uit lichtstenen. Door een doosje uit de balie te nemen draagt elke bezoeker bij aan het 'slechten van de muren'.

Lumineus Amersfoort is een route door de binnenstad langs tien lichtkunstwerken en multimedia-installaties, verbonden door de sfeervolle verlichting van monumenten en markante gebouwen. Geïnspireerd door het thema ‘Muren slechten’ werpen tien gerenommeerde beeldend kunstenaars een nieuw perspectief op de vestingstad. Een uitgebreid programma met theater, performances, film en workshops maakt de ervaring compleet. De lichtkunst- en multimediaroute leidt de bezoeker in circa drie kwartier te voet door de binnenstad van Amersfoort. De route is vrij toegankelijk. Lumineus Amersfoort valt binnen de programmering van Amersfoort Wintertijd. Voor meer informatie kunt u terecht op: www.lumineusamersfoort.nl

 

Zie ook:

Lumineus Amersfoort

 

 

17-11-2009 9:33


Tijdens de Flevum-bijeenkomst 'The Work Life Balance, your office is where you are!' vorige week dinsdag 10 november gaven Softwaregigant Microsoft en kantoorspecialist Steelcase presentaties over de manier waarop bedrijven het nieuwe werken vorm kunnen geven.

De bijeenkomst trok zo’n zeventig ondernemers uit het bedrijfsleven in en rond Amsterdam. De manier waarop we werken verandert. Door nieuwe technologie, de komst van nieuwe generaties op de werkvloer, een toenemende mobiliteit en een veranderende behoefte aan work life balance, veranderen de eisen die aan bedrijven gesteld worden. Microsoft en Steelcase roepen het bedrijfsleven op om voor inspirerende werkomgevingen en –methoden te zorgen. Want inspiratie leidt tot productiviteit, is de overtuiging van beide marktleiders.

Hans van der Meer, marketing manager bij Microsoft signaleert een aantal trends in het werken. “Kenniswerkers willen één zakelijke wereld, altijd bereikbaar zijn, transparante organisaties en meer waarde voor minder geld”, start hij zijn betoog. Vervolgens bespreekt hij de drie onlosmakelijke factoren die hij ziet op de werkvloer: technologie, mensen en de fysieke werkomgeving. De technologie moet het mogelijk maken elkaar op een slimmere manier te ontmoeten, slimmer te vergaderen en slimmer te communiceren. De mensen maken vitaliteit, productiviteit en groei mogelijk.

Wat de fysieke werkomgeving betreft geeft Saskia Boon, workplace consultant bij Steelcase, haar bijdrage. 41 procent van de Europeanen beschouwt het hebben van een goede work life balance als de belangrijkste parameter voor succes in het werk. Werknemers worden meer mobiel, delen vaker informatie met elkaar, netwerken en weten steeds beter wat ze willen. Het werk wordt hierdoor steeds vaker ‘overal en altijd’ gedaan, in samenwerking met anderen. De werkomgeving speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van die nieuwe manier van werken. Boon: “Wij geloven dat mensen beter presteren in een inspirerende werkomgeving. Resultaten komen voort uit de combinatie van mensen, technologie, het bedrijfsproces en de werkruimte. Bedrijven doen er verstandig aan de werkomgeving aan te passen op de manier waarop de organisatie wil werken, nu en in de toekomst.”

 

Zie ook:

16-11-2009 8:41


Utrecht is een bijzonder paviljoen rijker. In de Anansispeeltuin in de wijk Kanaleneiland kunnen kinderen voortaan spelen en tot rust kunnen komen in een pasgebouwd paviljoen dat beschikt over een mooie combinatie van versieringen waarvan de thema’s bedacht zijn door de kinderen uit de buurt. Het paviljoen werd ontworpen door Mulders vandenBerk Architecten studio uit Amsterdam. 

De creatieve gevel van het speelpaviljoen is volledig opgetrokken uit naadloos verwerkte platen DuPont Corian van 12 milimeter dik in de kleur Glacier White. In de platen zijn afbeeldingen van sprookjesfiguren uit uiteenlopende culturen verwerkt.De kinderen uit de buurt werden nauw betrokken bij de realisatie van deze sprookjeswand: ze werden geïnterviewd en bevraagd naar hun favoriete sprookjes. DesignArbeid grafisch design studio vertaalde die sprookjes naar tekeningen. Iedere afbeelding vloeit als het ware over in de volgende, waardoor een puzzelpatroon ontstaat. Leuk is dat de kinderen - als ze dichter bij de wand van het paviljoen komen - hun eigen sprookje er in herkennen en hun fantasie de vrije loop kunnen laten.

“We hebben heel wat materialen getest en opgemerkt dat DuPont Corian beantwoordde aan de, aan ons gestelde criteria. De mogelijkheid om een gepersonaliseerde gevel te creëren en ook de andere hoogwaardige eigenschappen van het product (naadloos verlijmbaar, sterk, krasbestendig, gemakkelijk te reinigen en esthetisch heel mooi) zijn geen overbodige luxe in deze omgeving,” zegt architect Joost Mulders.De versieringen op het oppervlaktemateriaal en het installeren van de panelen was in handen van Roord Binnenbouw uit Amsterdam.

Het paviljoen is het eerste gevelbekledingsproject van DuPont Corian in Nederland. "Het project vertegenwoordigt tevens het eerste gebruik van DuPont Corian panelen met gegraveerde versieringen voor gevelbekleding. De gemeente Utrecht deed voor dit project beroep op ons omdat we eerder bewezen hadden in staat te zijn om binnen een kort tijdsbestek en in een beperkte ruimte een gebouw te ontwerpen."

Zie ook:

Veiling in Brussel 
De vele extra's van Genese 
40 Years/40 Designers
Objecten van veertig ontwerpers 
‘The Skin of Corian' 
Franse architect ontwerpt met Corian

 

16-11-2009 8:22


Ecophon, aanbieder van akoestische wand- en plafondoplossingen, organiseert binnenkort weer een zogenoemde 'Building Study'. Plaats van handeling: het Klokgebouw in Eindhoven.

Het thema van de bijeenkomst luidt: 'Goed binnenklimaat & Rijksmonument'. " Het Klokgebouw in Eindhoven was ooit de dagelijkse werkomgeving van vele fabrieksarbeiders, werkende bij Philips Gloeilampenfabriek", aldus Ecophon."Nu heeft het gebouw een nieuwe functie. Is het de bakermat voor creatieve ontwikkelingen en innovaties op park Strijp-S. De Building Study biedt u inspirerende verhalen over de visie achter dit unieke gebouw en de realisatie van een goed binnenklimaat in een Rijksmonument."

Tijdens de Building Study zullen voordrachten verzorgd worden door Thom Ausssems (Woningcorporatie Trudo), Norbert van Berckel (Deerns raadgevende ingenieurs), Michael Urlings (KOW Architecten) en Mariëlle Klijn (Ecophon). 

Ecophon organiseert jaarlijks Building Studies met als doel kennis inzake een goed binnenklimaat over te dragen en de mogelijkheid te bieden een project te bezoeken. Een viertal sprekers komt aan het woord. Zij belichten elk vanuit hun expertise het project en delen hun kennis en ervaring. Aansluitend volgt er een rondleiding. 

De Building Study vindt plaats op woensdag 25 november vanaf 10.45 uur bij Het Klokgebouw Philips, Strijp-S, in Eindhoven.

Zie ook:

Akoestiek in DRachtster Luyceum
Duurzaamheid comfortabel? 
Akoestische wand- en plafondpanelen
Leren over akoestiek
Nieuwe plafondsystemen: symmetrie tot in detail
Lezingen in het kader van 'Gezonde gebouwen' 
Nieuwe datum 19 april 
Herkansing 'storm-seminar' 
Seminar Open leeromgevingen

13-11-2009 14:48


Recentelijk is Aramco Overseas Company (AOC) verhuisd naar een nieuw hoofdkantoor in Den Haag. Het nieuwe kantoor, een bestaand pand uit de jaren tachtig, moest volledig heringericht worden. De herinrichting werd uitgevoerd door Verwol Projectafbouw. Het ontwerp is van Group A.

Na een ontwerpselectie is Group A in maart 2009 geselecteerd voor deze herinrichting. Voor AOC was een snelle ontwerp- en afbouwtijd belangrijk. Na een korte en intensieve ontwerpperiode werd, samen met Verwol Projectafbouw, begonnen met de herinrichting. "Mede door de intensieve samenwerking tussen opdrachtgever, architect en afbouwer kon het project in slechts twaalf weken worden uitgevoerd", meldt de woordvoerder van Group A.

 Hierdoor kon AOC in augustus, volgens plan, verhuizen naar hun nieuwe hoofdkantoor. De opgave waar GROUP A zich voor gesteld zag bestond uit het versterken van het nogal onopvallende bestaande kantoor, door middel van een nieuw interieur. Het ontwerp van GROUP A maakt daarom gebruik van de meest herkenbare onderdelen van het bestaande gebouw, maar weet tegelijkertijd een nieuwe identiteit te creëren. Deze identiteit bouwt voort op de bijzondere culturele achtergrond van AOC, een dochteronderneming van de Saudische oliemaatschappij Saudi Aramco.

In het interieur wordt gerefereerd aan deze Arabische achtergrond, onder meer door gebruik te maken van geabstraheerde patronen, kleuren en materialen die typerend zijn voor de Arabische architectuur. Het gebouw bestaat uit twee vleugels van elk vijf verdiepingen rond een centraal atrium. Het ontwerp van GROUP A versterkt de functie van het atrium als hart van het gebouw en vult tegelijkertijd het uiterst rationele ontwerp verder in. Grote hangende kubusvormige lichtelementen geven maat aan de ruimte en zorgen voor een warm lichtbeeld.

Verdiepinghoge spiegels in wat voorheen blinde inkassingen waren zorgen voor onverwachte visuele relaties van boven naar beneden. Een meanderend receptiemeubel verbindt de verschillende functies en plekken in het atrium en leidt bezoekers. Het concept voor de kantoren op de verdiepingen is gebaseerd op een combinatie van klassieke cellenkantoren en informele “open vloer” kantoren.

Zie ook:

Trap van het jaar bij Aegon
Kies een trap
Realisatie binnen 5 maanden 
Interieurinrichting op maat
Opening stadsdeelkantoor Zuideramstel 

13-11-2009 14:42


Bij de nieuwbouw van het derde pand van investeringsmaatschappij Reggeborghin Rijssen worden twee duurzame concepten ingezet: DLS en Intercell. Dat meldt het bedrijf in een persbericht.

Het door Homij Technische Installaties ontwikkelde concept DLS biedt een duurzame en flexibele integrale aanpak van alle gebouwgebonden installaties. Intercell, het innovatieve vloermanagementsysteem van InterfaceFLOR, staat garant voor speciale duurzame vloeren.

Het installatieconcept DLS van Homij pakt alle installaties in een gebouw integraal aan: licht, lucht, warmte, koeling, water, sanitair, data, etc. Daarbij worden veel duurzame technieken gebruikt. In Reggeborgh bijvoorbeeld warmte/koudeopslag in combinatie met een warmtepomp en laagtemperatuurverwarming. Verder wordt energie bespaard door de toepassing van aanwezigheidsafhankelijke regelingen voor verlichting en klimaat. Bij de materiaalkeuze ligt de nadruk op duurzaamheid zich door de keuze voor een recyclebaar kunststof voor de leidingen.

Materiaal is ook een aandachtspunt bij het Intercell vloermanagementsysteem:met minimaal materiaalgebruik worden toch maximale toepassingsmogelijkheden geboden voor duurzame technieken als vloerverwarming. Door de goede geleidbaarheid van de Intercell-componenten wordt een maximaal rendement gehaald uit de klimaatinstallaties. "Flexibel Intercell geeft gebruikers maximale flexibiliteit in hun ruimtes", stelt de woordvoerder. "Deze flexibiliteit betreft een vrije afwerkingskeuze voor de vloer. Daarnaast is er de mogelijkheid om een maximale variëteit aan services onder de vloer te faciliteren." 

De oplevering van het nieuwe onderkomen van Reggefiber staat gepland voor december 2009.

Zie ook:

Duurzaamheid in het interieur 
15 jaar groen
C2C-filosofie vindt aanhang in Denemarken 
Ray Anderson bij InterfaceFLOR 
Design én duurzaamheid

13-11-2009 8:28


Designgigant Vitra komt met een aantal bijzondere nieuwe accessoires. Deze maken deel uit van de zogenoemde Vitra Home Collectie. Maar ook in de steeds cosier projectomgeving zijn de Vitra-snuisterijen natuurlijk op hun plaats.

De nieuwe producten zijn bijzondere woonaccessoires, waarvan de originele ontwerpen teruggaan tot in de jaren veertig van de vorige eeuw. Allereerst komt Vitra met een serie klassieke kunststof dienbladen met grappige dessins van Charles en Ray Eames, George Nelson en Alexander Girard, ontwerpers die veel met elkaar hebben samengewerkt. 

Ook brengt Vitra klokken uit keramiek op de markt, die ontworpen zijn door George Nelson in het begin van de jaren vijftig. Deze klokken zijn destijds om onverklaarbare redenen nooit in productie genomen. Gebaseerd op de originele plannen en prototypes brengt Vitra deze klokken, voorzien van een kwartsuurwerk, nu voor de allereerste keer op de markt.

Zie ook:
Super normaal
Factory Sale van Vitra
20-Jarig bestaan 
Design personeelsrestaurant geopend 
Metamorfose Green Room
Tentoonstelling in designmuseum
Presentatie nieuwe Bouroullec

 

11-11-2009 8:55Eén van de gevolgen van de crisis is dat Nederlandse werknemers zich minder snel verzetten tegen een verandering binnen het bedrijf. Dat blijkt uit een onderzoek van de Economist Intelligence Unit (EIU) in opdracht van Celerant Consulting.

Slechts 37 procent van de ondervraagden zegt dat ‘steun krijgen van werknemers’ de grootste barrière is in het doorvoeren van een verandering. Een jaar geleden was dat bijna twee keer zo hoog: 71 procent. Het onderzoek werd gehouden onder 561 topmanagers wereldwijd. Vorig jaar lieten Nederlandse werknemers zich, in vergelijking met andere landen, relatief erg moeilijk overhalen om mee te gaan met een verandering binnen het bedrijf. Een jaar later zitten de Nederlandse werknemers op een gemiddelde score. “Dit lijkt erop te duiden dat werknemers meer oog hebben gekregen voor de noodzaak van organisaties om te veranderen”, verklaart Vivek Chaturvedi, senior vice president bij Celerant Consulting. “Dat komt overeen met de algemene bevindingen van het onderzoek, dat veel bedrijven de crisis gebruiken als kapstok om de nodige veranderingen door te voeren. Dat managers hierbij meer dan voorheen kunnen rekenen op de steun vanuit de organisatie, is bemoedigend. Een verandering die niet wordt gedragen door alle lagen van het bedrijf heeft een lagere slagingskans.”

Nederlandse managers blijken bovendien meer gericht te zijn op gedragsverandering dan collega’s in andere landen: 32 procent noemt gedragsverandering als belangrijkste doel van veranderprojecten in de organisatie (internationaal is dat slechts 19 procent). Chaturvedi: “Gedragsverandering zou het doel moeten zijn van elk veranderproject. Een organisatie kan alleen beter worden als het onderliggende gedrag van de mensen die de organisatie vormen ook wordt aangepast.”
 

11-11-2009 8:47Taylor Woodrow Facility Management gaat verder onder de nieuwe naam Vinci Facilities. De nieuwe naam volgt op de acquisitie van Taylor Woodrow door Vinci in september 2008.

Met bijna 20 jaar ervaring in technisch beheer en integraal facility management, biedt Vinci Facilities een waaier van facilitaire diensten aan zowel kantooromgevingen als multi-site (retail)netwerken. De firma beheert grote gebouwenportefeuilles waaronder 200.000 vierkante meter kantoren, vijf ziekenhuizen, 1.000 bankkantoren, 280 kleding en warenhuizen, 12.000 telecom sites, 1.200 tankstations en 1.100 elektronica winkels en distributiecentra.

De divisie heeft een aantal langlopende contracten met klanten als Royal Mail en British Telecom, en ondersteunt haar klanten in een toenemende focus op hun kernactiviteiten. "We zien in de Benelux een groeiende vraag naar geïntegreerde facilitaire diensten die zowel besparingen als kostzekerheid bieden en een groeiende herkenning dat strategische outsourcing deze doelstellingen kan invullen", aldus Grant Cristall, europe operations director. "In dit kader bieden wij onze klanten een managementoplossing met gegarandeerde resultaten, flexibiliteit en ontzorging", vult operations manager Michael Bijvoets aan. "Met onze regionale aanwezigheid in Nederland, België en Luxemburg biedt Vinci Facilities de kracht van een wereldwijde onderneming met lokale capaciteit en expertise.”

Zie ook:
Nieuw initiatief: IFA
Kennisintensief EFMC Amsterdam
 

10-11-2009 12:13


De nieuwe kop van de Bussumse watertoren wordt op 14 november  op z'n plek gehesen. Daarmee bereikt het duurzaamste kantoorgebouw van Nederland het hoogste punt.

De 48 ton zware staalconstructie is aan de overzijde van de toren op het tijdelijke bouwterrein opgebouwd. Om de kop over de kruising heen te hijsen en op de gemetselde romp van de watertoren te plaatsen zijn twee grote kranen nodig. Bij de eerste hijsverrichting wordt de kopconstructie van het bouwterrein bij de openbare parkeerplaatsen overgeheveld naar het kruispunt, waar een nog grotere kraan het overneemt. Met deze kraan van 500 ton wordt de kop tot 32 meter opgehesen en op de romp van de watertoren geplaatst. Het technisch hoogstandje zit in het feit dat de staalconstructie met een enorme massa aan slechts één punt wordt opgehesen. Daarnaast wordt met een ‘triangel-ophanging’ de kop van de ene kraan overgeheveld naar de andere kraan. . De verwachting is dat het hijsen en plaatsen van de kop op de toren tussen 11.00 en 14.00 uur plaatsvindt.

06-11-2009 16:14Binnenkort op de rol: de Nationale Binnenluchtdag. Deze bijeenkomst op 21 november is volgens de organisatie 'een ervaringsdag voor consumenten, bedrijfsleven en professionals'.

"Rondom het complexe thema binnenluchtkwaliteit waar meer dan 25 boeiende binnenlandse en buitenlandse sprekers hun ervaringen met u willen delen. De locatie is de aansprekende Stichting VIBA Expositie in Den Bosch, waar u 2.500 vierkante meter tentoonstelling kunt vinden over gezond bouwen, wonen en werken."

De organisatie verwachten meer dan 150 geinteresseerde bezoekers waarvan velen met eigen gezondheidservaringen met betrekking tot binnenluchtkwaliteit. "Het voornaamste doel van de dag is het delen van ervaringen voor bewuste keuzes in gezonde woon, werk en leefomgevingen."

"Wij omringen ons steeds meer met vele vormen van luchtvervuiling in de binnenomgeving", vervolgt de woordvoerder. "Dit wordt mede veroorzaakt door een steeds toenemende hoeveelheid onnatuurlijke emissies van producten en apparaten die wij in onze leefomgeving hebben toegelaten. Daarnaast zien wij in het binnenmilieu een toename van gevaarlijke bacterien die steeds meer resistent worden. Ook staat energiebesparing in de praktijk vaak haaks op een gezond binnenmilieu door te weinig natuurlijke ventilatie. Buiten een toenemende luchtvervuiling van buitenaf om die natuurlijke ventilatie nog complexer maken. Terwijl het technisch mogelijk is om 'bosluchtkwaliteit' te benaderen in woon- en werkomgevingen zonder noemenswaardig energieverlies. Een steeds groter wordende groep mensen ervaart gezondheidsklachten door een slecht binnenmilieu."

Onderwerpen die tijdens de dag an bod komen zijn onder meer luchtventilatie, luchtfiltratie, luchtionisatie, luchtzuivering, reinigingstechnieken, ruimtevaart technieken, onderzeeboot technieken, micro organismen, virussen, bacteriën, schimmels en schoonmaakmiddelen. Ook is er aandacht voor zaken als  vochtigheidsgraad, temperatuur, elektrische apparatuur, elektrische installaties, spaarlampen, TL buizen en netvervuiling.

De Nationale Binnenluchtdag vindt plaats op zaterdag 21 november 2009 van 10.00 uur tot 17.00 uur in Den Bosch. De entreeprijs bedraagt 35 euro.  

Zie ook:
Boek kantoorinnovatie Prof. Vink 
'Daglicht in gebouwen'
Voor goede schoolprestaties:
Polyclose presenteert breed assortiment
Tapijt voor hotels 
controverse rond binnenklimaat
 

03-11-2009 9:29


PEFC Nederland sloot donderdag 15 oktober het eerste seminar voor de grafische wereld af. Op de gratis uitnodiging aan de drukkerijwereld om bijgepraat te worden over de ins en outs van PEFC certificering, reageerden ruim twintig bedrijven.  PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) is een non-profit-organisatie die zich inzet voor het duurzaam beheer van bossen. Op 4 november is het de beurt van de uitgevers.

De bijzondere locatie, een bezoekerscentrum op de overgang van bos naar Oostvaardersplassen, en de kleinschalige setting zorgden voor een constructieve gedachtewisseling naar aanleiding van de presentaties. Milieuconsultant Gert Rieder gaf een helder overzicht van wat PEFC certificering als onderdeel van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen betekent voor een drukkerij. Johan Vlieger van PEFC Nederland zette de duurzaamheiddoelstellingen van PEFC uiteen, certificeerder Alko Afman (SGS) ging in op de technische details van CoC certificering en Kees Mouthaan van de Digi Groep vertelde over de recente PEFC certificering van twaalf drukkerijen en de respons vanuit de markt. De architect van het bezoekerscentrum, Evelien van Veen, nam in de ‘break’ de groep mee door het gebouw en liet zien hoe er met PEFC gecertificeerd Fins hout een originele bouwwijze was toegepast.

Op 4 november is er een nieuwe seminar op deze locatie. Doelgroep is dan de uitgeverswereld met nieuwe sprekers en bijpassende onderwerpen. Sprekers tijdens dit seminar zijn onder andere Karin van Gilst, directeur Weekbladpers Tijdschriften, Uitgever Vrij Nederland en Jeroen Voges, milieucoördinator Roto Smeets Groep. Opgeven kan telefonisch: 030 – 6940040 of per mail: info@pefcnederland.nl

 

Zie ook:

 Pionier in spaanplaat
Opdrachtgever doet niet wat ie zegt
Overheid moet goede voorbeeld geven
Certificaat en uitbreiding collectie
Crisis stimuleert duurzaam ondernemen
An office with a vision
Goed rapport kantoorinrichter
Werken in duo's stimuleert innovatie
Steelcase gaat voor duurzaam .
PEFC-certificering voor Europese productielocaties

 

02-11-2009 16:51

Eromes is meubelproducent voor de onderwijs- en zorgsector. Hoewel Eromes volgens eigen zeggen financieel gezond is, heeft de directie voor de verdere ontwikkeling van de onderneming aansluiting gezocht bij de VDB Groep. Directeur/eigenaar Bert Jeene van Eromes: “Schaalvergroting en het zoeken naar synergie zijn in de industriële wereld noodzakelijk. De VDB Groep, producent van kantoor- en projectmeubilair, heeft eerder aangetoond succesvol te zijn bij het overnemen en zelfstandig verder ontwikkelen van sterke bedrijven zoals Vepa, Drentea, Emmein en Beta.“ Eromes blijft als zelfstandige onderneming in de onderwijs- en zorgsector opereren.

 

 

Het gehele bedrijf met productie en showroom blijft gevestigd in Wijchen. De aansluiting van Eromes bij de VDB groep heeft geen personele gevolgen. Eromes zal zich binnen de VDB Groep sneller kunnen ontwikkelen door te profiteren van de binnen de Groep aanwezige kennis, middelen en mogelijkheden. Het vinden van synergievoordelen en dit zorgvuldig afstemmen op de gevolgde groepsstrategie is altijd één van de sterke punten van de VDB Groep geweest. Bert Jeene zal met de verkoop van zijn bedrijf ook terugtreden als directeur. Die functie wordt overgenomen door Roel Wiekema en Frits Muysson, de huidige directie van de VDB Groep. Roel Wiekema: “De inrichtingmarkt blijft teruglopen, maar door sterke kostenbeheersing en duurzame innovaties blijven de marges redelijk op peil. De inrichtingmarkt staat nog steeds onder druk met erg uitdagende marktomstandigheden. Hoewel het effect van de economische teruggang op korte termijn onzeker blijft, is het perspectief voor Eromes met de VDB Groep zeker positief.”

 

 

De VDB Groep is volgens een woordvoerder met Eromes een nog sterkere groep Nederlandse producenten van kantoor- en projectmeubilair met een jaaromzet van circa 50-60 miljoen euro. De in totaal circa 300 medewerkers werken verspreid over productielocaties in Emmen, Hoogeveen, Wijchen en Breda. Sterkste punt van de Groep is volgens de producent, dat het gehele productieproces plaatsvindt in eigen fabrieken in Nederland. “De productielocaties zijn allen voorzien van de meest moderne machines en door alles in eigen hand te houden is een efficiënte en flexibele productie gerealiseerd waarbij de nadruk ligt op milieuvriendelijke technieken en materialen. Producten voldoen gegarandeerd aan de hoogste normen op het gebied van duurzaamheid, kwaliteit en arbeidsomstandigheden.”


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >