Nieuws


30-10-2009 9:09Bij tapijtproducent egetæpper draagt een zogenaamde ’klimaatboekhouding’ bij aan een reductie van de CO2 -uitstoot. Een klimaatboekhouding is een berekening van de totale hoeveelheid CO2 die door een bedrijf geproduceerd wordt. De klimaatboekhouding van egetæpper, die aangeeft hoeveel het bedrijf bijdraagt aan de globale opwarming, wordt berekend met behulp van het ’Greenhouse Gas Protocol’ dat is ontwikkeld door de World Business Council for Sustainable Development en het World Resources Institute.

Administrerend directeur van egetæpper John Vestergaard beschouwt het uitwerken van een klimaatboekhouding als een logische stap voor zijn bedrijf. ”Hier bij egetæpper zijn we vastbesloten om actief verantwoording te nemen voor onze invloed op het milieu. Daarom is milieuzorg een integraal deel van onze bedrijfsfilosofie: onze klimaatboekhouding heeft duidelijk gemaakt waar de inzet voor reductie van onze CO2-uitstoot het grootste effect heeft”. In een groot productiebedrijf als dit kan beperking van CO2-uitstoot op diverse manieren gerealiseerd worden. Het gaat hierbij om aspecten als aardgas, elektriciteit, collectieve verwarming, brandstof voor voertuigen, vliegreizen en nog veel meer. Eén van egetæppers beste resultaten werd bereikt in de warmtecentrale van de fabriek in Herning: hier werden in 2008 nieuwe ketels geïnstalleerd die, in combinatie met twee gasgedreven motoren, de stoom en warmte leveren die nodig zijn voor de productieprocessen en verwarming van 45.000 m2 productiefaciliteiten. ”De nieuwe installatie heeft een veel hoger rendement dan de oude, waardoor we een besparing op ons gasverbruik bereiken van 12-15 procent per geproduceerde vierkante meter”, aldus fabrieksdirecteur Renno Rokkjær. Per jaar komt dit overeen met een besparing van 700 ton CO2. Het milieuvriendelijke initiatief met de nieuwe ketels heeft bovendien een positief effect op het arbeidsmilieu in de warmtecentrale zelf. Volgens milieudirecteur Jan Ladefoged was het in de centrale vroeger extreem warm, maar met de nieuwe ketels is het er nauwelijks warmer dan kamertemperatuur, waardoor de werkomstandigheden voor het personeel aanzienlijk verbeterd zijn. Ondanks het feit dat de belangstelling voor de CO2-uitstoot van bedrijven toeneemt, is slechts een beperkt aantal Deense productiebedrijven begonnen met het publiceren van een klimaatboekhouding.

Bij egetæpper beschouwt men de openheid die klimaatboekhouding met zich meebrengt als positief en heeft men besloten voortaan jaarlijks een klimaatboekhouding te publiceren. ”Met onze klimaatboekhouding spelen we open kaart en laten we de maatschappij zien dat we de verantwoordelijkheid nemen voor onze invloed op het milieu en dat we actief werken aan het reduceren van onze uitstoot”, aldus Jan Ladefoged. De klimaatboekhouding van egetæpper voor 2008/09 laat zien dat het bedrijf haar totale CO2 uitstoot met 1.531 ton heeft gereduceerd (hierbij is zowel directe als indirecte uitstoot meegerekend). Dit houdt een reductie in van 6,5 procent.

23-10-2009 16:34


Voor wie het ontgaan was: momenteel vind in Eindhoven de Dutch Design Week plaats. Een van de plekken die vandaag nog bezocht kan worden is de nieuwe showroom van Desque Interieurconcepten in het Klokgebouw.

De officiële opening van de showroom vond plaats tijdens het 'Desquevent 2009', op 22 oktober. Ook Desque Utrecht betrekt eind 2009 een nieuw onderkomen in Creative Valley op bedrijventerrein Papendorp.

Door de snelle ontwikkeling van Desque is het bedrijf op zoek gegaan naar een pand met een uitstraling passend bij hun ambitie en professionaliteit. De nieuwe showroom heeft onderdak gevonden in het als industrieel erfgoed aangemerkte Klokgebouw, in de creatieve stad Strijp-S in Eindhoven. In het voormalige Philipspand huizen vooral instellingen en bedrijven, die een creatieve cultuur uitdragen in de ruimste zin van het woord. Hierbij kan men denken aan muziekanten, beeldend kunstenaars, fotografen, industrieel ontwerpers en architecten.

Gezien de huidige economische situatie is de keuze voor een nieuwe showroom in de cultuurfabriek een opmerkelijke. Desque heeft echter vertrouwen in de toekomst en pakte tijdens het Desquevent 2009 dan ook groots uit. Onder meer presenteerde het bedrijf haar nieuwe private label Studio Lawrence. Verder vond de officiële introductie van het bureaumeubel ‘Betaunopuntozero’ plaats. Het meubel is ontworpen door het Italiaanse ontwerp- en architectenbureau Pierandrei Associatie.

Zie ook:
Cuserpark Amsterdam 
Desque Interieurconcepten overgenomen
 

23-10-2009 16:25


Op donderdag 29 oktober 2009 organiseert HME Import Agency in samenwerking met Desso het ‘Explore Intelligent Design’ event. E'én van de sprekers is ontwerper Daniel Korb van het Zwitserse bureau Korb+Korb.

Daniek Korb heeft een rotsvaste overtuiging: eenvoud is beter dan complexiteit. "Het design van Korb voor Herman Miller zorgt voor een nieuwe generatie van eenvoudig en intuïtief kantoormeubilair op werkvloeren over de hele wereld: SenseTM", aldus een woordvoerder van HME. Tijdens het evenement komt aan de orde waarom Sense TM zo succesvol is.

Het programma begint om 17:00 uur en eindigt om 21:00 uur. Behlave Korb zullen onder meer  Eric Logtens (Managing Director HME) en Michael Stein (Sales & Marketing Director, Desso Germany ) het woord voeren.

Het evenement vindt plaats in het Herman Miller Learning & Experience Centre (LEC) in het Duitse Krefeld. Meer informatie is te verkrijgen via Christie Janssen: telefoonnummer +31 (0)77 387 26 81, e-mail cjanssen@hmergonomics.com.

Zie ook:

Samenwerking met Leolux
Uitbreiding aanbod
Aeron nu ook als baliestoel
Met creativiteit de crisis te lijf
Interieur 08 Kortrijk start vandaag
Popstars-jury op Mirra
Uitbreiding wegens continue omzetgroei
 

23-10-2009 15:58Dealers van kantoorinrichter Wini kunnen zich van 5 tot en met 7 november laten informeren over de nieuwste aanwinst binnen de Wini-collectie. De fabrikant houdt dan namelijk haar huisshow in het Duitse Marinau.

"Wij hebben naar uw wensen gekeken en daarmee is de nieuwe meubellijn WINEA PRO ontwikkeld", zegt een woordvoierder van Wini over het nieuwe product. "Het is een tafel op hoog niveau. Tijdloos in uitvoering, variabel in functionaliteit en makkelijk in gebruik."

Dealers kunnen van 5 tot en met 7 november met eigen ogen zien hoe de ontwikkeling van de nieuwe tafel tot stand is gekomen. "Dit alles in een gezellige ontspannen sfeer met live muziek en culinaire verrassingen."

Op vrijdag 6 november zijn alle medewerkers van de Nederlandse vestiging in Waalwijk aanwezig in Duitsland om tekst en uitleg te geven aan Nederlandse belangstellenden. "Ons kantoor in Waalwijk zal op die datum telefonisch niet bereikbaar zijn", meldt Peter Salm van Wini in Waalwijk.

Wini Kantoordesign in Waalwijk heeft overigens ook nog ander nieuws te melden: het bedrijf zal op termijn gaan verhuizen naar een nieuw pand.
"We zijn inmiddels al weer 8 jaar op de Nederlandse markt", meldt Salm. "We zijn daarom toe aan een nieuw jasje. De huidige behuizing is te klein geworden en niet meer geschikt voor de presentatie en uitstraling die we willen en hebben." 

Vanaf februari 2010 is het kantoor en infocentrum van Wini Kantoordesign gevestigd op het Industrieterrein Haven VII te Waalwijk. Het betreft een perceel van 3000 vierkante meter, waarvan ruim 2000 vierkante meter bebouwd zal worden. "Een geheel transparant gebouw met een luifel in een speelse vorm van zeil aan de buitenzijde naar het principe van Mikado", legt Salm uit. "Binnen op de begane grond zullen er kantoren, magazijn en infocentrum zijn. Over een deel van de begane grond komt een tweede verdieping met een instructie /vergaderruimte en een verlengingstuk van het infocentrum."

Zie ook: 
Markt Intern
Rugwind voor Orgatec?
Wini 100 jaar
Kantoorinrichter zoekt bureaufoto's 
Representatieve combinatie 
Duitse fabrikant in feeststemming

23-10-2009 9:55


Een CPU- houder met zomnnebloemprint, een kabelgoot met houtnerf of bedrijfslogo? Het kan allemaal, dankzij een nieuw product van De Vos Groep: Smart Colours Designs.

"Steeds vaker wil de eindgebruiker zijn persoonlijke invulling geven aan alledaagse producten en moet de corporate indentity worden doorgevoerd op alle niveaus, zelfs tot op de werkplek", aldus een woordvoerder van De Vos Groep. "Daarom zijn wij op zoek gegaan naar de mogelijkheid om standaard producten te customizen naar de wensen van de klant. Met speciaal gepatenteerde techniek kunnen nu alle producten worden voorzien van een uniek kleurendesign of logo."Deze ‘decoraties’ worden aangebracht door middel van een speciale techniek waardoor er duurzaam gedecoreerd kan worden op metaal, aluminium of glas. De pigmenten worden in een speciale poedercoatof natlaklagen met een standaard of een door de klant gewenst motief via het ‘speciaal gepatenteerde’ proces ingebracht.

"Het is een zeer duurzaam proces voor het decoreren van metaal-/aluminium en glasplaten in praktisch elk gewenste vorm of model. Milieuvriendelijk mede door de onderhoudsarme en goede recyclebaarheid van de gebruikte materialen."Belangrijke eigenschappen van Smart Colours Designs zijn onder meer de krasvastheid en UV-bestendigheid. Het product is leverbaar in standaard motieven als houtnerf, marmer, graniet en duizenden fantasieën. Leverbare houtsoortprints zijn bijvoorbeeld Acacia, Esdoorn, Kastanje, Naaldhout, Beuken, Mahonie, Noten, Elzen, Grenen, Eiken, Teak. Natuursteen: Marmer, Graniet, Terrazzo.

Zie ook:

‘Wij spreken de taal van de architect' 
Grote kostenbesparingen mogelijk 
Plee-project studenten
Studie naar customized producten 
Karpet van winnares in productie genomen 
Custom-made wallcovering

23-10-2009 8:32Voor de meeste mensen duurt het jaar nog enkele maanden. Beursorganisaties van internationale topbeurzen zijn echter al volop bezig met 2010. Zo meldt de organisatie van de vakbeurs Heimtextil dat het evenement de startblokken nadert.

Heimtextil is een internationale textielbeurs, die van 13 tot en met 16 januari 2010 wordt gehouden in Frankfurt. "Met een goede tussenstand in het aantal aanmeldingen van exposanten aan het einde van de zomer is de Messe Frankfurt begonnen aan de laatste voorbereidingen voor de Heimtextil 2010 in januari", aldus de beursorganisatie. 

“Tot op dit moment hebben we ongeveer hetzelfde aantal aanmeldingen als vorig jaar rond deze tijd. Uitgesplitst naar productgroep lijkt het erop dat bedrijven in de sectoren slaap-, baden eetkamer, alsook wandbekleding en decoratieve stoffen, bovengemiddeld actief zijn. Over het algemeen zullen alle vormen van textiele toepassingen op het gebied van interieurvormgeving goed vertegenwoordigd zijn op de beurs. Ook heeft onze werving onder fabrikanten van exclusieve wandbekledingen vruchten afgeworpen en ziet het er bovendien naar uit dat er sinds jaren weer meer matrassenfabrikanten zullen deelnemen aan de Heimtextil”, aldus Olaf Schmidt, vice-president textielbeurzen van de Messe Frankfurt.

Als aanvulling op het complete aanbod van producten en diensten op het gebied van moderne interieurdecoratie biedt de Heimtextil een breed palet van lezingen, workshops en manifestaties op het gebied van onder meer marktoriëntatie, vormgeving en materialen. Zo worden bijvoorbeeld jonge ontwerpers uit alle hoeken van Europa wederom uitgenodigd om ideeën te ventileren voor actuele toepassingsgebieden in de projectsector.

In 2009 stuurden 50 afgestudeerden van Europese textiel- en designhogescholen inzendingen in voor de ‘Young Contract Creations Award: Wall’ en de ‘Young Contract Creations Award: Upholstery’. Reden genoeg voor de sponsors uit industrie en de gespecialiseerde uitgeverij, zoals vezelproducent Trevira CS, uitgeverij M. Ritthammer, meubelfabrikant Schillig, tegelfabrikant Villeroy & Boch en vakblad ‘Hotelbau’, om beide prijsvragen in 2010 opnieuw – voor de tweede resp. de derde keer – uit te schrijven.

De opdrachten voor de prijsvragen van volgend jaar zijn de vormgeving van het interieur en de gevel van een bar, café of restaurant in de stijl van de Cubaanse hoofdstad Havana, en het ontwerp van een meubelstuk voor een wachtruimte.

"Andere hoogtepunten zijn momenteel in voorbereiding voor de ruimte in hal 3.1 waar de lezingen en presentaties plaatsvinden; evenals in 2009 zullen hier avant-gardistische onderwerpen op het gebied van interieurvormgeving en architectuur worden gepresenteerd en als praktijkvoorbeeld worden getoond."

Het beursonderdeel 'Uni(re)verse' belicht vier trends die tijdens de beurs te zien zijn in het Forum: Futurustic, Temptation, Hypernature en Intuition. Zoals reeds eerder is gebeurd, zullen de in het Deco-Team samenwerkende bedrijven een interpretatie van deze trends geven in hal 3.0.

Zie ook:
HUnter Douglas in de prijzen
Grootste projectstoffenbeurs 
Vlaamse beurs ondervindt hinder van Duitse giganten

20-10-2009 9:07

Minimaal 31.000 van de verwachte 50.000 gedwongen ontslagen in de bouw zijn volstrekt overbodig. Dat becijferde organisatiewetenschapper Jac Tomas, verbonden aan het adviesbureau Cheops, in een onderzoek naar de kostenbesparingscapaciteit in de bouwwereld.

“Volgens onderzoek van FNV Bouw bedragen de faalkosten in de bouw dit jaar zo’n 7 miljard Euro; zo’n 11 procent van de totale omzet in de bouw. Hier is dus ruimte voor kostenbesparing”, zegt Tomas. Faalkosten zijn onnodige kosten, bijvoorbeeld als gevolg van foutieve bestellingen, slechte planningen of miscommunicatie. Een kozijn wordt net verkeerd opgemeten, waardoor het geleverde glas niet past. Nieuw glas moet besteld worden, waardoor de schilder weer vertraging oploopt, enzovoort. Tomas ontdekte dat dit niet ongewoon is in de bouwsector. “Zo’n klein foutje leidt al snel tot een kostenpost van duizend euro, en in de bouw komen ze helaas nogal eens voor...”

Het aantal arbeidsplaatsen dat naar verwachting in 2010 in de bouw zal gaan verdwijnen als gevolg van de crisis, is gesteld op 50.000 FTE’s. Tomas: “Elk bouwbedrijf kan zonder grote investeringen, maar simpelweg door het implementeren van een verstandig kwaliteitssysteem, enorme kostenbesparingen realiseren. Uit ons onderzoek hebben we kunnen afleiden dat deze kostenpost, of zoals wij het noemen de Faalfactor, in korte tijd terug gebracht kan worden van 11 procent tot tussen de 9 procent en 5 procent.” Deze besparing komt neer op tussen de 1,3 en 3,8 miljard euro. De gemiddelde loonkosten op jaarbasis in de bouw bedragen 41.000 euro. Een simpel rekensommetje leert dus dat met het reduceren van deze Faalfactor 31.700 tot zelfs 92.700 FTE’s in de branche gered kunnen worden.

Het reduceren van faalkosten in plaats van arbeidskosten heeft volgens Tomas ook nog een sterk strategisch neveneffect. “Bouwbedrijven die er in slagen hun Faalfactor de komende periode significant te reduceren, zullen in de toekomst hun marge sterk zien toenemen. Dat soort bedrijven zullen zich na de crisis sneller kunnen herstellen en hun reserves zullen eerder toenemen. Uiteindelijk wil natuurlijk geen enkele opdrachtgever opdraaien voor de faalkosten van het bouwbedrijf.”
 

18-10-2009 16:00

Reklaspits heeft dinsdagmiddag 13 oktober 2009 het ISO 9001 certificaat ontvangen uit handen van kwaliteitszorgbedrijf Kiwa Nederland.

ISO 9001 is de bekendste norm voor managementsystemen. Deze norm geeft de eisen weer voor een kwaliteitsmanagementsysteem dat door Reklaspits gebruikt gaat worden om de klanttevredenheid nog verder te verhogen.


Reklaspits is een full-service organisatie die actief is in formulestyling van winkels en bewegwijzering & lichtreclame van gebouwen en terreinen.
 

18-10-2009 15:51

Ondernemersorganisatie Uneto-VNI heeft met het nieuwe Calculatiehandboek Klimaat & Sanitair een instrument ontwikkeld om het calculatieproces te vereenvoudigen en transparanter te maken. Dankzij het handboek krijgen installateurs, maar ook adviseurs en opdrachtgevers meer inzicht in de benodigde installatietijd van utiliteitsprojecten. Het resultaat is meer efficiency en minder onnodige discussies tussen installateurs en hun bouwpartners.

Uneto-VNI voorzitter Marcel Engels reikte het eerste exemplaar van het Calculatiehandboek dinsdag 13 oktober 2009 uit aan directeur-generaal Peter Jägers van de Rijksgebouwendienst.

Het nieuwe calculatiehandboek bevat duizenden installatiehandelingen die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in diverse kleinere deelhandelingen. Voor alle handelingen is stuk voor stuk een benodigde tijdnorm vastgesteld. Uneto-VNI voorzitter Marcel Engels: "Wij vinden het belangrijk om te transparantie tussen de installatiebranche en onze partners in de bouwkolom te bevorderen. Met dit handboek worden offertes inzichtelijker gemaakt voor alle betrokkenen. Bovendien kan een installateur bij het maken van een begroting snel bepalen hoeveel tijd het plaatsen en monteren van (delen van) een installatie kost. Dat scheelt hem veel tijd en legt een stevig fundament voor een verantwoorde calculatie."

Directeur-generaal Peter Jägers van de Rijksgebouwendienst is verheugd over het initiatief van Uneto-VNI: "Wij juichen de komst van het handboek van harte toe. Ook in onze dagelijkse praktijk zal het van grote toegevoegde waarde zijn, wij zullen de tijdnormen graag toepassen. Uneto-VNI onderstreept hiermee nog eens dat zij instrumenten ontwikkeld die ook de partners in de bouwkolom kunnen toepassen. Dat past bij een volwassen branche, waarvan het belang de komende jaren alleen maar groter wordt."

Niet alleen installateurs, maar ook installatieadviseurs kunnen gebruikmaken van het Calculatiehandboek. Engels: "Door het handboek te gebruiken, neemt de efficiency in het hele bouwproces toe, er zal minder vaak aanleiding zijn voor discussies over meer- of minderwerk. Bovendien worden de kostenconsequenties van aanpassingen in een bestek snel inzichtelijk. Dat is winst voor alle partijen."
 

16-10-2009 16:15

“Wie doet er mee?”, was de vraag die innovatiemanager Gerard Huiskes van Ahrend afgelopen dinsdag 13 oktober tijdens het T&U-congres aan de aanwezige toeleveranciers stelde. Hij riep alle ketenspelers op tot samenwerking. Door gezamenlijke inspanningen hoopt de inrichter en meubelproducent de ambitieuze doelstelling om in 2020 emissieneutraal te produceren, te kunnen realiseren.

Samen met Ton de Kock van Océ presenteerde Huiskes de resultaten van een voorstudie die Berenschot, FME en SenterNovem in samenwerking met vijf bedrijven hebben uitgevoerd. Behalve Ahrend en Océ namen daaraan ook FEI company, Nedcar en Panalytical deel.

Doel van deze studie was voor de high-techsector de route uit te stippelen die moet leiden tot een duurzame, gesloten high-techketen in 2030. “Het sluiten van de productieketens is daarvoor een essentiële voorwaarde”, zo stelde Huiskes. “Dan is het mogelijk producten die hun levenscyclus hebben beëindigd, terug te halen en te demonteren zodat de onderdelen opnieuw gebruikt kunnen worden. Door producten tussentijds aan te passen, gaan ze langer mee en blijven ze langer in de keten. Het ontwerpen van een product staat in de toekomst dus verplicht gelijk aan het ontwerpen van product, proces én de gehele keten.” 

Voor leveranciers heeft deze ontwikkeling grote gevolgen, voorspelde Huiskes. “Van toeleveranciers wordt niet alleen verwacht dat ze constructief meedenken om duurzaam te kunnen innoveren, maar hun organisatie zal ook een slag moeten maken, bijvoorbeeld naar reverse logistics: het terughalen en demonteren van producten en het hergebruik van materialen. Ook zullen ze in staat moeten zijn aan te geven welke materialen en wat voor soort, liefst duurzame, energie ze hebben gebruikt om een onderdeel of component te maken.”

“Bij het op innovatieve wijze realiseren van een duurzame toekomst is een rol weggelegd voor alle soorten bedrijven”, zei Huiskes verder. “Op dit moment zijn het vaak juist de kleinere toeleveranciers die met vernieuwende ideeën komen, of van start-ups van universiteiten. Vaak zijn dat bevlogen ondernemers die flexibel de slag kunnen maken van nieuwe technologische mogelijkheden naar praktische toepassingen.”

“Samen doen we bijvoorbeeld onderzoek naar nieuwe materialen en de mogelijkheden om tot nieuwe, duurzame toepassingen te komen. Uiteindelijk moet dat leiden tot nieuwe producten en diensten, waardoor de gezamenlijke inspanningen voor de hele keten goed uitpakken.”

Duurzaam ondernemen leidde voor Ahrend al tot meerdere nieuwe concepten, waaronder Ahrend Perfect Seating, Green Lease, Clean Seat en Duurzaam Inrichten. Ook Ahrend Next Life is een goed voorbeeld: de gebruiksduur van kantoormeubilair kan worden verlengd door materiaalketens te sluiten, doordat er hergebruik en gecontroleerde recycling plaatsvindt. Zowel kantoormeubilair als onderdelen kunnen voor hergebruik geschikt worden gemaakt. Huiskes: “Het voordeel hiervan is dat de total cost of ownership voor onze klanten aanzienlijk wordt verlaagd, het milieueffect met 25 procent of meer afneemt, en dat we zowel het design als de functionaliteit van het kantoormeubilair aan de veranderende gebruikerswensen kunnen aanpassen.”

Om het ‘nieuwe denken’ goed tussen de oren van toeleveranciers te krijgen, heeft Ahrend onlangs een leveranciersdag georganiseerd en haar plannen toegelicht in het recent geopende International Center for Sustainable Excellence (ICSE) te Eindhoven. Huiskes: “Bedrijven begrijpen nu wat we willen en gaan als gevolg daarvan anders tegen hun eigen processen aankijken. Zij denken na over de vraag wat zij kunnen doen om een bijdrage te kunnen leveren. Het gaat erom dat je dit traject met z’n allen ingaat en dat duurzaamheid meer dan de som der delen wordt.”

 

16-10-2009 16:06

ICT is van doorslaggevend belang voor het nieuwe werken. Voor alle aanhangers van deze inrichtingsfilosofie heet Ernst & Young goed nieuws. Blijkens een onderzoek van deze organisatie zal de ICT-sector de komende twaalf maanden weer groeien.

"Hoewel de vraag naar ICT’ers onder druk blijft staan, is er in de komende 12 maanden een behoorlijke groeiverwachting in ICT-bestedingen, met name op het gebied van software", aldus Ernst & Young. "De ICT Indicator stijgt van 52 punten in augustus naar 71 punten in oktober."

De resultaten zijn afkomstig uit de meest recente ICT Barometer van Ernst & Young, een periodiek terugkerende peiling onder ruim zeshonderd managers en professionals in het bedrijfsleven en bij de overheid.

"De dalende vraag naar externe ICT’ers blijft in oktober aanhouden, terwijl de vraag naar interne ICT’ers stabiliseert", meldt het rapport. "In de sector zakelijke dienstverlening en in bedrijven met meer dan 500 medewerkers is er sprake van een dalende vraag naar zowel externe als interne ICT’ers Bij de overheid blijft de vraag naar ICT’ers toenemen."

“Een zwaluw maakt nog geen zomer, maar we zien er spreekwoordelijk wel meerdere in de lucht.” aldus Jacob Verschuur, directeur ICT Leadership van Ernst & Young. ”Ondanks het uitblijven van het herstel in de vraag naar ICT’ers, is er duidelijk herstel zichtbaar op het gebied van de bestedingen in software. Vooral systemen die een duidelijke invloed hebben op de efficiency binnen organisaties en kostenbesparing kunnen opleveren zijn op dit moment in trek. De cijfers tonen per saldo een duidelijke verbetering ten opzichte van zes maanden geleden. Deze verbetering zagen wij in 2009 nog niet eerder."
 

16-10-2009 9:42

Duurzaamheid blijft belangrijk. Niet alleen voor regeringsleiders (die elkaar binnenkort in dit kader zullen ontmoeten in Kopenhagen) maar ook voor het bedrijfsleven in de interieurbranche. Met het oog op deze doelgroep vindt op 20 oktober een cradle to cradle-congres plaats bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

TIjdens het congres 'Creatief design toegepast op gebouwen en interieurs: Cradle to Cradle als succesvolle bedrijfsstrategie’ komen vragen aan de orde als 'hoe gezond zijn gebouwen eigenlijk voor mens en milieu', 'hoe kunnen we ruimte optimaal benutten' en 'hoe kunnen duurzaamheid en Cradle to Cradle bijdragen aan kosteneffectiviteit, innovatiebevordering en het het aantrekken en behouden van talent'. 

Het evenement zal plaatsvinden op 20 oktober 2009 bij de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Sprekers zijn onder meer professor Michael Braungart, architect Thomas Rau en Steelcase-medewerker Serena Borghero.
 

16-10-2009 9:14

De winnaars van de Benelux Aluminium in Renovatie Awards 2009 zijn bekend gemaakt tijdens de Themamiddag Aluminium in Renovatie op 13 oktober 2009 in het Aluminium Centrum in Houten.

De Jury beloonde twee projecten met een Benelux Award: - Villa Huybens Otten in Herent (B) in de categorie Woningbouw en Las Palmas in Rotterdam in de categorie Berdijfsgebouwen. Dit laatste project werd gerealiseerd door Benthem Crouwel Architekten uit Amsterdam in samenwerking met Sorba Projects uit Winterswijk en Inteco uit Boxtel.

De Awards zijn uitgereikt door Prof. Jan Brouwer, juryvoorzitter en architect. Een speciale prijs voor Energy Efficiency was er voor het gerenoveerde Ministerie van Financiën in Den Haag en de Torenflat langs de A28 in Zeist. Extra prijzen waren er ook voor de voormalige spinnerij De Stoop in Kortrijk(B), Bedrijvencentrum Kempen in Geel (B), en de voormalige steenkoolwasserij Triage Lavoir de Binche in Binche (B).

Aluminium in Renovatie Award 2009 De Europese Aluminium in Renovatie Award is een tweejaarlijkse prijs die is uitgeschreven door de Europese Aluminium Association (EAA) in Brussel, in samenwerking met Aluminium for Future Generations (AFFG). De Aluminium in Renovatie Award competitie loopt het gehele jaar 2009 en bestaat uit nationale voorrondes, gevolgd door een Europese finale, om te bepalen welke renovatieprojecten met aluminium het meest opvallend zijn.

Gekozen is voor renovatieprojecten, omdat in deze sector het gebruik van aluminium veelal onderbelicht is. De winnende projecten moeten illustreren dat bij renovatie het project beter geconserveerd èn mooier is dankzij de gekozen aluminium toepassing. 

De Europese winnaars worden bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking die op 18 november in het Europese Parlement in Brussel wordt gehouden.
 

14-10-2009 8:43

Uniepapier uit Katwijk is onlangs genomineerd als 'Sterkste Schakel'. Dit is een regionale verkiezing voor ondernemingen die uitblinken op het gebied van service- en klantgerichtheid.

De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door het zakenmagazine Rijnstreek Business in samenwerking met de lokale Rabobanken, de Kamer van Koophandel Rijnland en diverse ondernemersverenigingen.

De Sterkste Schakel-verkiezing, bedoeld voor ondernemingen in de Rijn- en Veenstreek, de Leidse regio en de Duin- en Bollenstreek, wordt in 2010 voor de zevende keer gehouden. De uitverkiezing is voor Uniepapier een teken van erkenning. Zeker in een periode waarin het in stand houden en uitbouwen van zakelijke relaties meer tijd en energie vergt dan voorheen.

Uniepapier is een leverancier voor het totale kantoorpakket. Uit alle voordrachten worden 24 finalisten, verdeeld over acht branches, geselecteerd. De branchewinnaars en de uiteindelijke overall-winnaar worden gekozen door een deskundige jury, bestaande uit vertegenwoordigers van brancheorganisaties en winnaars van voorgaande edities. De finale speelt zich in het voorjaar van volgend jaar af in het Palace Hotel in Noordwijk. Dan wordt bekend gemaakt wie zich de Sterkste Schakel 2010 mag noemen.
 

13-10-2009 9:14

Nederland is een nieuw en veelbelovend type duurzame verwarming rijker. In Veenendaal werd eind september namelijk het Oranjetoren-project opgeleverd, waar 74 woningen worden verwarmd door houtpelletverbranding.

Onder meer door toepassing van de houtpelletinstallatie gaat het gebouw zeer efficiënt om met energie. Daardoor hebben de woningen een opvallend lage energieprestatiecoëfficiënt van 0,38 waar 0,8 sinds 2006 verplicht is. Houtpellets ontstaan door zaagsel of bijvoorbeeld houtsnippers onder hoge druk samen te persen tot kleine staafjes. Houtpelletverwarming heeft een aantal belangrijke voordelen. Voorop staat dat het een duurzame brandstof is, waardoor het gebruik van fossiele brandstof zoals aardgas of kolen omlaag kan. Daarnaast is het een CO2 neutrale brandstof. Ook kost het minder energie om houtpellets te maken dan om olie of gas klaar te maken voor gebruik. Tot slot kan met houtpelletverwarming een lokale onafhankelijke energievoorziening opgezet worden, omdat houtpellets ook heel goed te maken zijn van plaatselijk snoei- en houtafval.

Voortrekker in Veenendaal is Patrimonium woonstichting. “We hebben hier een grote timmerfabriek die jaarlijks 900 ton afval produceert, waarvan eenvoudig houtpellets gemaakt kunnen worden. Tot nog toe moest deze onderneming betalen om van het zaagsel af te komen. Nu levert dit warmte voor zo’n 400 tot 500 woningen. Zo ontstaat een gesloten zelfvoorzienend systeem dat niet afhankelijk is van grote gasleveranciers,” aldus directeur Piet de Vrije. “Gas raakt ooit op, wij vinden het onze taak om vooruit te denken en te zoeken naar geschikte alternatieven voor de woningen van onze huurders.” De leverancier van de installatie, Partner in zaken, is al sinds 1995 actief in het ontwikkelen van toepassingen voor houtpelletverbranding in Nederland. “Houtpelletverwarming is met name geschikt voor verwarming van grotere gebouwen zoals scholen, ziekenhuizen, appartementencomplexen, zorginstellingen, kassen, fabrieken, bedrijfspanden en zelfs kleine bedrijfsterreinen”, vertelt directeur Gerard Werdmueller. Het probleem volgens hem is dat Nederland een gasland is. In de regelgeving is daarom geen rekening gehouden met deze nieuwe vorm van verwarmen. “Dat betekent dat je eerst veel kwesties moet oplossen voordat projecten van start kunnen. Denk aan eisen rond opslag, transport, ventilatie, brandveiligheid, duurzaamheid en milieu.”

Met de ingebruikname van Oranjetoren is het bewijs geleverd dat houtpelletverwarming toekomst heeft. “We hebben heel wat kwesties moeten oplossen”, bevestigt Patrimoniumdirecteur De Vrije, “maar op grond van onze ervaring kunnen we stellen dat implementatie van houtpelletverwarming op grotere schaal zeer goed mogelijk is.”
 

09-10-2009 15:08

Binnenkort is het weer zover. Op 18 en 19 oktober staat het Evoluon in Eindhoven volledig in het teken van 'Domotica en Slim wonen'. Dit is een beurs waar vele oplossingen en ontwikkelingen uit 'domoticaland' live te zien en te ervaren zijn.

Op de beursvloer is niet alleen een compleet aanbod van diensten en producten te vinden, maar er worden ook tal van activiteiten georganiseerd die een bezoek aan de beurs volgens de organisatie zeker de moeite waard maken.

"Er zijn verschillende presentaties en discussiebijeenkomsten", aldus een woordvoerder. "De uitreiking van de Smart Homes Award en de noviteitenroute maken het programma compleet."
 

09-10-2009 14:51

Een trap is niet zomaar een trap. Jaarlijks ontwerpen en plaatsen architecten en aannemers honderden designtrappen. Een vakjury nomineerde zes trappen met bijzondere allure. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op woensdag 14 oktober wordt de winnende trap bekendgemaakt.

De zes genomineerde trappen zijn stuk voor stuk een bezienswaardigheid. De vakjury, bestaande uit onafhankelijke deskundigen, lette bij de nominatie van deze kunstwerken op verschillende criteria, waaronder de kwaliteit van het design, de esthetische filosofie, het materiaalgebruik en de technische realisatie.

Het publiek maakt de keuze voor de winnende trap. Architecten, aannemers, ondernemers en particulieren kunnen hun stem uitbrengen. De trap met de meeste publieksstemmen mag zich het komende jaar ‘Trap van het Jaar 2008’ noemen.

Dit zijn de genomineerde trappen: Aegon Nederland te Den Haag, Geus Bouw te Broek op Langedijk, Woonhuis te Warmond, Woonhuis te Silvolde, Rabobank Alphen a/d Rijn en Wabor te Delfzijl.
 

08-10-2009 8:41

De Belgische spaanplaatfabrikant Spano brengt als eerste West-Europese spaanplaatproducent FSC-gecertificeerde platen op de markt.

Al jaren is Spanogroup actief bezig met de ontwikkeling van milieubewuste producten. Deze certificatie betekent een nieuwe stap in het aanbod van duurzame producten door Spano.

Nu is zowel Spano als Spanolux (MDF) FSC- en PEFC-gecertificeerd. Op deze manier wil Spanogroup meewerken aan het gecontroleerd beheer van het bosbestand in West-Europa.

Spano was vroeger reeds een pionier in de ontwikkeling van spaanplaat met laag formaldehyde emissie. Ook inzake het inzetten van resthout was Spano bij de eerste producenten om hergebruik van hout als grondstof door te voeren.

Het meest recente project van Spano, de bouw van een bio-krachtcentrale, die medio 2010 operationeel zal zijn, zal verder bijdragen tot het reduceren van de CO2- uitstoot van het bedrijf. Het is hierbij de bedoeling om het bedrijf op termijn volledig CO2-neutraal te maken.
Spano produceert spaan en bouwplaten onder andere voor de houtskeletbouw, dakenindustrie, unitbouw, houthandel en DHZ en meubelindustrie.

Naast de standaard producten beschikken Spano en Spanolux ook over een breed productaanbod van specialiteiten - onder andere laag formaldehyde platen, brandvertragende en waterwerende producten.
 

07-10-2009 21:58

Londen, Parijs en Frankfurt blijven voor bedrijven de drie beste vestigingslocaties in Europa. Deze drie steden behoren al tot de top 3 sinds 1990, het eerste jaar dat het onderzoek werd uitgevoerd. Dit jaar loopt Londen iets uit op Parijs, maar de twee steden hebben nog altijd een comfortabele voorsprong op de concurrenten.

Birmingham komt dit jaar als grootste stijger op de ranglijst naar voren (van 21 naar 14). Andere stijgers zijn Madrid (van 7 naar 6), München (van 9 naar 7), Milaan (van 13 naar 10), Hamburg (van 17 naar 12), Rome (van 25 naar 22), Leeds (van 28 naar 24) en Istanboel (van 29 naar 27).  Dit zijn uitkomsten van de European Cities Monitor, het jaarlijkse onderzoek naar de beste vestigingslocaties voor bedrijven in Europa van de internationale vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

De European Cities Monitor is gebaseerd op interviews met senior managers van vijfonderd Europese topbedrijven. Het onderzoek laat zien welke factoren bedrijven belangrijk vinden wanneer ze bepalen waar ze zich gaan vestigen en welke steden ze aantrekkelijk vinden. Op basis hiervan is een ranglijst samengesteld van beste vestigingslocaties in Europa. Vierendertig steden worden beoordeeld op twaalf factoren, zoals levensstandaard, telecommunicatievoorzieningen, toegankelijkheid markten en klanten, beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel, prijs/kwaliteit kantoorruimte en internationale transportverbindingen.

Londen blijft, ondanks het verslechterde economische klimaat, de meest aantrekkelijke vestigingsplaats van Europa. Deze stad scoort op de helft van de twaalf factoren het best, zoals toegang tot markten, beschikbaarheid gekwalificeerd personeel, telecommunicatievoorzieningen en internationale transportverbindingen. De Engelse hoofdstad scoort wederom minder goed op het gebied van personeelskosten en milieuvervuiling.

De twintigste editie van de European Cities Monitor bevat een speciale analyse van de scores van de Europese steden sinds 1990. Alle belangrijkste Midden- en Oost-Europese steden zagen hun positie stijgen, hetgeen vooral gestimuleerd werd door toetreding tot de EU, waarbij Praag en Warschau de grootste stijgers waren naar respectievelijk de 21e en 23e plaats, komend van onderaan de ranglijst in 1990.

De Spaanse steden Barcelona en Madrid hebben de afgelopen 20 jaar een grote sprong gemaakt en staan nu beide in de top 6 van Europa. Het imago en de perceptie als vestigingslocatie krijgt in het algemeen een significante lange termijn stimulans wanneer een stad gaststad is van grote sportevenementen. Zo is Barcelona sinds het hosten van de Olympische Spelen in 1992 voor het eerst toegetreden tot de top 10 van meest aantrekkelijke vestigingssteden in Europa.

De respondenten verwachten dat Warschau de komende 5 jaar de grootste toestroom van bedrijven kan verwachten. Warschau verdringt hiermee Moskou naar de 2e plaats. Zesendertig van Europa's grootste bedrijven noemen Warschau als de Europese stad waar zij in de toekomst een vestiging verwachten te openen, ten opzichte van 28 bedrijven in 2008. Vijfendertig bedrijven noemen Moskou, tegen 44 in 2008.

Toegankelijkheid van markt en klanten is de belangrijkste factor voor bedrijven bij het bepalen van hun vestigingslocatie, gevolgd door gekwalificeerd personeel, hetgeen vorig jaar nog als belangrijkste factor gold. Daarna komen de factoren telecommunicatievoorzieningen, externe transportverbindingen en personeelskosten. In het huidige economische klimaat is het geen verrassing dat de factor prijs/kwaliteit van kantoorruimte in toenemende mate belangrijk wordt, 34 procent van de bedrijven gaf aan dit de belangrijkste factor te vinden, tegen 26 procent vorig jaar.

De respondenten noemen de prestatie van de Europese economie, gevolgd door de beschikbaarheid van corporate finance, als factoren die de komende tien jaar waarschijnlijk het meeste invloed zullen hebben op hun bedrijfsvoering. De economische groei in Centraal- en Oost-Europa wordt dit jaar als minder belangrijk beschouwd, aangezien een groot deel van die regio sterk getroffen is door de wereldwijde economische neergang.

In de afgelopen jaren schommelde Amsterdam tussen de posities 4 en 6. Dit jaar is Amsterdam twee plaatsen gedaald en ingehaald door München en Madrid. Deze daling is niet zozeer het gevolg van een verslechterd vestigingsklimaat, maar ligt in het feit dat andere steden zich sterker ontwikkeld hebben.

Amsterdam scoort beduidend beter op een van de drie belangrijkste factoren: kwaliteit van telecommunicatievoorzieningen. Hierop is Amsterdam gestegen van de 10e naar de 7e plaats. Andere factoren waar Amsterdam zich op verbeterd heeft, zijn voorwaarden vanuit de overheid, beschikbaarheid kantoorruimte en reizen binnen de stad. Op de belangrijke factoren gekwalificeerd personeel en externe verbindingen behoudt Amsterdam haar positie, op de respectievelijk de vierde en vijfde plaats.

Op de belangrijkste vestigingsplaatsfactor, toegankelijkheid markt en klanten, is Amsterdam - na een jarenlange stabiele score - maar liefst vier plaatsen gedaald, van de vijfde positie naar de negende positie. Andere factoren waar Amsterdam dit jaar minder goed op scoort, zijn personeelskosten, prijs/kwaliteit kantoorruimte, gesproken talen en mate van milieuvervuiling.

Dirk Sosef, Hoofd Research Amsterdam, zegt: "Gezien over de periode 2006-2009 scoort Amsterdam op acht van de twaalf factoren beter, dit terwijl de overall ranking verslechterd is. Dit betekent dat - hoewel Amsterdam zich de afgelopen jaren op veel punten heeft verbeterd - er enkele concurrerende steden zijn die zich in de perceptie van de respondenten sterker hebben ontwikkeld. Ondanks de daling in de overall ranking liggen er kansen in de toekomst. In de European Cities Monitor wordt de bedrijven namelijk ook gevraagd naar de verwachte investeringsplannen de komende 5 jaar in Europa. Hieruit blijkt juist dat Amsterdam het vanaf 2006 beter doet en in 2009 steden als Frankfurt, Barcelona, Madrid en München ruim voorblijft. De concurrentie tussen Europese steden neemt verder toe en de onderlinge verschillen worden daarbij steeds kleiner. Amsterdam wordt nog steeds erkend als een goed vestigingslocatie voor bedrijven, maar om die positie te behouden is het heel belangrijk je te blijven onderscheiden en speelt citymarketing een steeds grotere en belangrijkere rol. Immers, perception is reality."
 

06-10-2009 8:58

Centrum Hout organiseert samen met Finnforest Holland een symposium rondom actuele thema’s in de bouw. Bij dit seminar, op 29 oktober, ligt het accent op de mogelijkheden van houten vloersystemen, grote vrije overspanningen in de hedendaagse bouw alsook passiefbouw met (massief)hout en levensloopbestendig bouwen.

Toneel voor dit seminar is Cultuurhuis ’De Kamers’ te Amersfoort. Dit project van Korteknie Stuhlmacher Architecten is innovatief en duurzaam en volledig uitgevoerd in massief hout. De Kamers was dan ook overtuigend winnaar van de Houtarchitectuurprijs 2008. Na een inleiding door Centrum Hout en korte toelichting op het Cultuurhuis zal architect Maarten van der Breggen ingaan op het energiezuinig en levensloopbestendig bouwen in hout. Hierbij wordt met name ingegaan op de duurzame detaillering, conceptuele achtergronden en mogelijkheden van het houtconstructiebouwsysteem. Een aannemer met ruime praktijkervaring is bereid gevonden om de uitvoeringspraktijk van dit Maskerade concept (flexibel & duurzaam bouwsysteem) toe te lichten op aspecten als bouwsnelheid en kosten. Houten vloersystemen kunnen bogen op een toenemende belangstelling. Niet alleen uit oogpunt van duurzaamheid, maar ook op basis van kosten en bouwfysische en –mechanische overwegingen winnen deze houttoepassingen terrein.

Hoogleraar houtconstructies André Jorissen, TU Eindhoven, zal ingaan op de mogelijkheden van houten vloersystemen en daarbij technische details voor het voetlicht brengen. Het bureau van Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, Dok architecten, zal hun ruime ervaring met hout - toegepast in scholen en appartementencomplexen - toelichten met betrekking tot flexibel en duurzaam bouwen. Achtergronden, kansen en uitdagingen van de passiefhuismethode - als antwoord van de bouw op de explosief toenemende energiekosten - zullen worden besproken door technisch adviseur Chiel Boonstra. Vervolgens zal architect Pieter Weijnen van Faro architecten ingaan op de praktische mogelijkheden en zijn eigen ervaring met passiefhuisbouw in massief hout op IJburg.

Na afloop van de presentaties is het mogelijk ’De Kamers’ uitgebreid te bezichtigen en onder het genot van een hapje en drankje vragen te stellen aan sprekers en andere houtdeskundigen. Ontvangst met koffie en thee is vanaf 13.00 uur en aanvang 13.30 uur, in De Kamers, Wezeperberg 1 te Amersfoort. Deelname aan dit symposium is gratis, echter het aantal plaatsen voor deelname is beperkt.
 

03-10-2009 22:09

Sinds 1 oktober 2009 is de nieuwe uitgave van de VMRG-Kwaliteitseisen en Adviezen 2010 weer beschikbaar. Dit kwaliteitshandboek van de VMRG wordt jaarlijks vernieuwd met de meest recente eisen en adviezen voor de gevelbranche.

Het VMRG-kwaliteitshandboek heeft CE-markering voor vliesgevels, ramen en deuren uiteraard geïntegreerd. Bovendien zijn de geldende VMRG-Algemene Voorwaarden 2003 en de complete VMRG-leden - en partnerlijst erin opgenomen. 'Iedere bouwprofessional dient dit document in zijn bezit te hebben om op de hoogte te zijn van de actuele kwaliteitseisen van metalen gevelelementen', aldus de VMRG.

Deze VMRG-Kwaliteitseisen en Adviezen 2010 worden op 1 januari 2010 geldig. Uiteraard kan men dit document al op een eerder tijdstip van kracht verklaren, indien dat onderling en schriftelijk wordt overeengekomen. Dit kwaliteitsdocument vormt de basis van het VMRG-Keurmerk. Alle VMRG-leden zijn in het bezit van dit keurmerk en leveren en produceren conform deze eisen.

De VMRG-Kwaliteitseisen en Adviezen 2010 zijn verkrijgbaar bij de VMRG voor 43,25 euro per stuk.
 

02-10-2009 16:06

Ecophon nodigt belangstellenden uit voor de Building Study op 13 oktober in het gebouw van het Drachtster Lyceum te Drachten.

"U hebt de mogelijkheid om dit unieke project te bezoeken", aldus een woordvoerder van de leverancier van akoestische oplossingen. "Wij willen onze ervaringen met u delen en de betrokkenen zullen de achtergronden vertellen van het bouwproces."

Tijdens de middag in het Drachtster Lyceum worden er lezingen verzorgd door onder meer Wim Woensdrecht (HDMAP Architecten), Jan Boer (ICS Adviseurs) en Guus Klamerek (Ecophon).

De bijeenkomst begint om 14.00 uur.
Aanmelden kan via plafonds@ecophon.nl, of tel. 076 - 502 00 00

 

02-10-2009 16:00

Geïnteresseerd in geuren en kleuren in het projectinterieur? Dan is de SPIN-bijeenkomst op 15 oktober iets voor u.

Tijdens de bijeenkomst wordt een duopresentatie verzorgd door kleurexpert Clara Froger en geurexpert Norman van Holst. de lezing is bedoeld voor architecten, interieurarchitecten en ontwerpers.

Aansluitend op de lezing is er een borrel/architectencafé en is er de mogelijkheid om presentaties van uiteenlopende SPIN-producten bij te wonen.

De bijeenkomst begint om 15.00 uur. Plaats van handeling: Stuttgartstraat 22-24 in Rotterdam. Kosten: 75 euro.
Er is plaats voor een beperkt aantal deelnemers. Inschrijven kan via spinrotterdam@gmail.com.
 

02-10-2009 9:16

Onder het motto 'Idealen realiseer je samen' organiseren Trouw, GreenWish en Impulsis op 10 oktober 2009 de zogenoemde 'Idealendag', het 'grootste landelijke netwerkevenement voor mensen met idealen'. Het meubilair tijdens deze dag zal afkomstig zijn van Ahrend en Alvero.

Inrichter Ahrend en Alvero Kantoormeubelverhuur ondersteunen deze activiteit door een groot aantal meubels kosteloos beschikbaar te stellen aan de organisatoren. De Idealendag is het grootste landelijke netwerkevenement voor het realiseren van maatschappelijke initiatieven en idealen. Iedereen die zich in binnen- of buitenland bezig houdt met het realiseren of ondersteunen van een ideaal is welkom.

De sponsoring door Ahrend en Alvero bestaat uit het beschikbaar stellen van diverse inrichtingscomponenten, waaronder kuipstoeltjes, statafels, krukken, banken, fauteuils, bijzettafeltjes, ontvangstbalie, katheder en whiteboards. De organisatie van het evenement behoeft alleen de kosten van logistiek en montage te betalen.
 

01-10-2009 8:23

Onder invloed van de recessie daalt de utilteitsnieuwbouwproductie in 2009 naar ruim 6,2 miljard euro. De grootste klap komt echter een jaar later als de nieuwbouwproductie daalt naar 5,1 miljard euro. Herstel laat ook na deze dip op zich wachten. In 2011 daalt de utiliteitsnieuwbouwproductie namelijk nog en komt uit op iets meer dan 5 miljard euro. In totaal daalt de nieuwbouwproductie van 2008 tot en met 2011 met iets meer dan een kwart (26 procent). Dit blijkt uit de nieuwste utiliteitsbouwprognoses van BouwKennis ten behoeve van de BouwKennis Marketing Score Card Marktomvang.

De conjunctuurgevoelige marktsector heeft het de komende jaren moeilijk. Voor de zakelijke dienstverlening wordt de komende jaren veel minder gebouwd. Het merendeel van de kantorenbouw is ten behoeve van deze sector. De dalende kantorenbouw van de komende jaren heeft dan ook vooral hier zijn weerslag. Ook utiliteitsnieuwbouwproductie voor de handel en horeca laat in 2009 tot en met 2011 een sterke daling zien. Dit komt onder andere door de verwachte daling van de nieuwbouw van winkels.
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >