Nieuws


30-01-2009 10:37

De helft van alle Nederlanders maakt zich zorgen over hun financiële situatie, en hun zorgen over de oudedagvoorziening zijn sinds de kredietcrisis verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeraar Delta Lloyd.

De meeste ondervraagden maken zich zorgen om het pensioen (39 procent), het dagelijks rondkomen (39 procent) en de toekomst van de kinderen (38 procent). Maar liefst 8 procent ligt er zelfs wakker van. Zorgen over de pensioensituatie zijn hier in bijna de helft van de gevallen de oorzaak van.

Er is grote onduidelijkheid over de consequenties van de kredietcrisis voor de pensioensituatie. Een kwart van de ondervraagden denkt dat er niets verandert. Een zelfde groep denkt dat het pensioen minder waard wordt. De helft heeft geen idee wat er met zijn of haar pensioen gebeurt. 46 procent is ervan overtuigd dat ze een gegarandeerde uitkering hebben op het moment dat ze met pensioen gaan.

Maar liefst 28 procent ondervindt nu al negatieve financiële gevolgen van de kredietcrisis. De helft van de Nederlanders treft maatregelen om de financiële toekomst veilig te stellen of denkt hier serieus over na.

De onzerkheid zal niet zijn afgenomen door een artikel in de Volskrant van 29 januari jongstleden met als kop 'Pensioenverlaging akelig dichtbij'. De financiële situatie van de Nederlandse pensioenfondsen is de laatste maanden zo ernstig verslechterd, dat de meeste fondsen de komende jaren draconische maatregelen moeten nemen om hun reserves aan te vullen. Dat kondigen de vier grootste fondsen aan naar aanleiding van de dramatische jaarresultaten die zij donderdag hebben gepubliceerd, aldus de krant.

De dekkingsgraad van de fondsen is de afgelopen maanden ver beneden de 100 procent gezakt. Dat betekent dat ze op dit moment niet genoeg vermogen hebben om de pensioenen voor de huidige werknemers zeker te stellen. De uitbetaling van de lopende pensioenen is niet in gevaar. Het ambtenarenfonds ABP, het Pensioenfonds Zorg en Welzijn en de metaalfondsen PME en PMT zaten eind december op dekkingsgraden van tussen de 87 en 92 procent. De Pensioenwet schrijft voor dat fondsen binnen 3 jaar hun dekkingsgraad naar 105 procent moeten brengen. Ze moeten voor 1 april in een herstelplan aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) laten zien hoe ze dat gaan doen.

De enige manier om hun tekort in zo'n korte tijd weg te werken, is de pensioenen te verlagen en/of de pensioenpremies drastisch te verhogen. Dit willen de pensioenfondsen koste wat kost vermijden. De fondsen zeggen daarom stuk voor stuk dat ze erop rekenen dat DNB hun jaren uitstel geeft, in de hoop dat de rente en de beurskoersen omhoog gaan. Dan stijgt de dekkingsgraad ‘vanzelf', zo schrijft de Volkskrant.
 

30-01-2009 9:41

Jaren geleden kwalificeerde Leo Beenhakker de voetballers uit die tijd eens als 'patatgeneratie'. Hij vond ze enigszins verwend en lui. De huidige bondscoach van het nationale voetbalelftal van Polen zal niet vermoed hebben dat ditzelfde anno nu wordt beweerd over starters op de arbeidsmarkt. Tussen beweringen en werkelijkheid zit soms een brede kloof. Zo ook bij deze kwalificatie van starters. Dat blijkt uit een bericht op nu.nl, dat melding maakt van een onderzoek van Pricewaterhouse Coopers.

Uit het onderzoek van Pricewaterhouse Coopers is gebleken dat de starters van nu juist bereid zijn om hard te werken en loyaal zijn aan hun werkgever. Deze nieuwe generatie vindt vooral opleidingsmogelijkheden en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven erg belangrijk. Dat jonge werknemers lui, verwend en ontrouw zijn, is dus gewoonweg niet waar. Hard werken om hogerop te komen vindt 'generatie Y' juist de normaalste zaak van de wereld. Starters gaan er zelfs vanuit dat hun leven vooral om werk zal draaien en dat ze gewoon op kantoortijden zullen werken. Verder verwachten ze dat ze in hun loopbaan niet vaak van werkgever zullen veranderen.

Overigens zijn er wel degelijk ook onderzoeken die de weinig flatteuze beweringen over starters ondersteunen. Zo blijkt uit onderzoek van Ad Rem Young Professionals uit maart 2008 dat jonge hoogopgeleiden vaak een goed beeld missen van de functie waarnaar ze solliciteren. Het gevolg hiervan is dat ze snel afknappen en de baan weer opzeggen. Van alle starters is 90 procent binnen 2 jaar weer weg bij hun eerste baas.
 

28-01-2009 8:20

Ongeveer 50 procent van de werknemers in Nederland verwacht niet dat de onderlinge concurrentie met collega's door de economische crisis extra zal toenemen. Sterker nog, 44 procent van de Nederlandse werknemers zegt dat de huidige economische recessie er juist voor zal zorgen dat de band tussen collega's sterker wordt. Die visie maakt Nederlandse werknemers internationaal gezien, uniek. Dat alles blijkt uit een internationaal onderzoek van carrièresite StepStone. Er zijn 15.498 werkzoekenden uit zestien landen ondervraagd.

Iets minder dan een derde van de ondervraagden verwacht wél een toename van de interne competitie. Als de Nederlandse resultaten vergeleken worden met die van de rest van de wereld, is duidelijk dat Nederland het meest positief tegen de huidige economische situatie aankijkt.

Samen met de Polen vrezen de Nederlanders het minst voor negatieve gevolgen van de recessie op de werkvloer. In Finland, Oekraïne en Estland zien de werknemers de toekomst het minst rooskleurig in.
 

27-01-2009 9:02

Corus, Philips en ING schrappen duizenden banen om de recessie het hoofd te bieden. Bij Philips gaan zesduizend banen verloren, bovenop de drieduizend ontslagen die vorig jaar al waren aangekondigd. Waar de klappen bij Philips vallen, is nog niet bekend.

De massaontslagen geven aan dat de crisis zich razendsnel verdiept. "In de huidige situatie spreek je niet meer van tegenwind", zei Philips-topman Kleisterlee. "We zitten midden in een orkaan."

Geen bedrijf lijkt te worden gespaard. Tot dusver heeft elke AEX-genoteerde onderneming de presentatie van de cijfers over het 4e kwartaal aangegrepen om meer ontslagen aan te kondigen. Uit nieuwe cijfers van het Economisch Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (EIM) blijkt dat ook bij kleinere bedrijven klappen te verwachten zijn.
Volgens de laatste raming verdwijnen daar de komende 2 jaar 120.000 voltijdbanen. In 2009 wordt vooral de maakindustrie getroffen, volgend jaar zijn de bouw en de groothandel aan de beurt. Het Centraal Planbureau voorspelt in zijn laatste raming dat de werkloosheid tot eind 2010 naar 600 duizend zal stijgen, twee keer zoveel als in 2008.
 

27-01-2009 8:58

In december werden bijna vierhonderdduizend ondernemers opgeschrikt door valse facturen van een bedrijf dat zich voordeed als de Kamer van Koophandel. Door snel optreden en gerichte juridische stappen heeft de Kamer van Koophandel weten te voorkomen dat ondernemers hier daadwerkelijk de dupe van werden.

De rest van de misleidende mailing is in beslag genomen en op woensdag 14 januari onder toeziend oog van een deurwaarder vernietigd. De Kamer van Koophandel is opgelucht. “De fraudekwestie heeft voor veel onrust gezorgd binnen ondernemend Nederland en daarom ook veel media aandacht gehad. Ondernemers uit het gehele land hebben de handen ineen geslagen om ons te helpen deze zaak ten goede te keren”, aldus Frans van Steenis, algemeen directeur Kamer van Koophandel Nederland.

“De verontwaardiging over deze misleiding heeft bij ondernemers in ieder geval gezorgd voor extra alertheid ten aanzien van acquisitiefraude.” De Kamer van Koophandel verstuurt de officiële facturen voor de jaarlijkse bijdrage, zoals gebruikelijk in de periode van 20 januari tot en met 6 februari. Ondernemers die twijfelen aan de afzender kunnen via vier eenvoudige stappen op www.kvk.nl/bijdrage vaststellen of ze te maken hebben met een officiële factuur van de Kamer van Koophandel.
 

26-01-2009 8:36

Geïnteresseerd in duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)? Dan is het congres Sustainability 2009 wellicht iets voor u. Het evenement wordt aanstaande donderdag en vrijdag gehouden in het PSV-stadion in Eindhoven.

Op het programma staan lezingen en masterclasses van tal van specialisten, waaronder Frans Aerdts (Evoke), Ruud Koornstra (Tendris Holding), Stef Kranendijk (Desso), Anne-Marie Rakhorst (Search Ingenieursbureau) en Willem Lageweg (MVO Nederland).

www.congres-sustainability.nl

23-01-2009 8:33

Heeft u ook zo genoeg van de kredietcrisis? Kop op, er gloren betere tijden. De maatregelen die overheden nemen om de wereldwijde kredietcrisis te bestrijden, zouden in de loop van dit jaar effect moeten sorteren.

Dat zegt Arthur Docters van Leeuwen, directeur van het Holland Financial Centre. Docters van Leeuwen deed zijn uitspraken na afloop van een hoorzitting over de kredietcrisis, afgelopen woensdag. Hij doelt op de interbancaire geldmarkt, die elkaar volgens hem binnekort weer geld zal durven uit te lenen.

Docters van Leeuwen heeft geen kritiek op de manier waarop Nederland de kredietcrisis aanpakt. ''We doen in Nederland wat we kunnen'', stelde hij.

Nederland heeft 200 miljard euro beschikbaar gesteld als garantiestelling voor leningen van banken onderling. Ook is er inmiddels 13,75 miljard euro aan kapitaal gestoken in ING, Aegon en SNS Reaal.
Volgens de financiële expert ''mag niet worden uitgesloten'' dat de Nederlandse staat banken opnieuw gaat voorzien van kapitaal. ''Als het gaat om hoe banken gekapitaliseerd zijn, moet je het marktsentiment volgen. Dat is groter dan alleen Nederland'', aldus de bestuurder.

Onlangs voorzagen de Deense, Duitse, Franse en Britse overheden nationale banken opnieuw van vele miljarden euro's. Bij de eerste ronde kapitaalinjecties door de Nederlandse staat, wezen de banken op de noodzaak dat ze hun geldreserves op het niveau moesten brengen van banken in ons omringende landen.
 

22-01-2009 16:48

ICT~Office lanceerde gisteren (22 januari 2009) de nieuwe leveringsvoorwaarden voor de ICT-branche. Deze 'ICT~Office Voorwaarden' bevatten spelregels tussen leveranciers en opdrachtgevers bij de levering van producten en diensten op het gebied van ICT en kantoortechnologie.

De voorwaarden houden rekening met recente ontwikkelingen op technologisch vlak, zijn geschikt voor vele soorten producten en diensten en beantwoorden aan de laatste stand van zaken in wetgeving en rechtspraak op het gebied van ICT, aldus de branche-organisatie, die verwacht dat het met deze leveringsvoorwaarden 'opnieuw de juridische standaard zet binnen de ICT-branche'.

De ICT~Office Voorwaarden vervangen de leveringsvoorwaarden die eerder zijn uitgegeven door ICT~Office. Dit zijn de algemene voorwaarden Informatietechnologie (beter bekend als de FENIT-voorwaarden), de algemene voorwaarden ICT Telecom en de algemene voorwaarden Kantoortechnologie. Deze voorwaarden worden door tienduizenden bedrijven gebruikt. Met de komst van de ICT~Office Voorwaarden levert de brancheorganisatie een nieuwe set van voorwaarden die de zakelijke en juridische belangen van ICT-bedrijven op een eigentijdse manier beschermen.

De ICT~Office Voorwaarden hebben een compleet andere opzet dan eerder versies van de leveringsvoorwaarden. Hierin waren diverse regelingen gebundeld, zodat de set kon worden gebruikt voor veel verschillende transacties. De ICT~Office Voorwaarden bestaan uit één algemene module en zestien specifieke modules. De leverancier stuurt zijn klant slechts de modules die specifiek van belang zijn voor zijn producten en diensten. De leverancier zorgt op deze manier voor maatwerk en kan de voorwaarden van geval tot geval toesnijden op het contract met zijn klant. Deze opzet maakt de leveringsvoorwaarden meer flexibel, zowel opdrachtgever als leverancier besparen zich papierwerk en de wederzijdse verwachtingen zijn goed in beeld. De ICT~Office Voorwaarden zijn verkrijgbaar bij ICT~Office voor zowel leden als niet-leden. Niet-leden dienen zich eerst als gebruiker te registreren.
 

22-01-2009 16:39

Vrouwen vinden een goede sfeer op het werk en een rechtvaardige leidinggevende belangrijker dan mannen. Dat blijkt uit een onderzoek naar ‘de Nieuwe Professional', uitgevoerd door Vitae in samenwerking met het Powerhouse Competing for Talent van de Nyenrode Business Universiteit.

Naast sfeer en rechtvaardigheid hechten vrouwen meer waarde aan afwisselend werk dan mannen. Ook vinden zij het belangrijker om van functie te kunnen veranderen binnen de organisatie, energie uit hun werk te kunnen halen en vertrouwen te kunnen hebben in het management. Tot slot vinden vrouwen dat communicatiekanalen open, duidelijk en direct moeten zijn.

De onderzoekers raden bedrijven aan verschillen tussen mannen en vrouwen te onderkennen. Zij vermoeden dat medewerkers zich dan meer inzetten en minder snel het bedrijf zullen verlaten. Professionals willen hun waarden terugvinden in het werk. Eerder onderzoek onder topmanagers toonde aan dat mannelijke managers hun eigen waarden in hogere mate terugvinden dan vrouwen in de hogere echelons. Dit kan verklaren waarom vrouwen een leidinggevende functie vaker verlaten dan hun mannelijke collega's.
 

22-01-2009 8:07

Nu krijg je als pasgeworden papa nog 2 dagen verlof, in de Kamer ligt inmiddels het voorstel om dit uit te breiden naar 5 dagen. Zo kunnen jonge vaders meer tijd met hun nieuwe kroost doorbrengen zonder hiervoor extra vrije dagen op te nemen. De betaling van de extra dagen zou moeten komen uit de pot van het werkloosheidsfonds.

Bron: nationalevacaturebank.nl
 

21-01-2009 8:51

Jan-Peter Kastelein (1969) is deze maand partner geworden bij Ynno, een adviesbureau voor innovatief werken.
 

21-01-2009 8:32

Uit onderzoek van organisatieadviesbureau Twynstra Gudde blijkt dat 75 procent van de managers een functie weigert als deze ergens onverhoopt ten koste zou gaan van het privéleven. Daarom is een aantal bedrijven (waaronder Capgemini, ING en Fortis) reeds gestart met een zogeheten 'Balanscursus'. Die cursus heeft tot doel het leren herstellen van de balans tussen werk en het gezinsleven.
 

20-01-2009 9:06

Aan het begin van 2009 heeft BIK Bouwprodukten de opdracht gekregen voor het produceren en monteren van lichtstraten voor het Scheringa Museum voor Realisme in Opmeer. Dit museum gaat onderdak bieden aan een bijzondere privécollectie, die circa duizend schilderijen, werken op papier, beelden, modecreaties, foto's en objecten omvat.

Voor het Scheringa museum worden speciale eisen gesteld aan de lichtstraten. Samen met de Dok Architecten, de hoofdaannemer Bouwbedrijf Midreth en Toes Montage uit Schagen is na uitgebreid overleg een speciaal vierwandig massief kunststof beglazingssysteem ontworpen.

Het ontwerpen van dit nieuwe beglazingssysteem was nodig om te voldoen aan de hoge eisen die door de architect worden gesteld aan het museum, zoals de warmte-isolatie eigenschappen (met dit ontwerp wordt een U-waarde van 1,25 W/m2K gerealiseerd), het voorkomen van condensatie, het onder controle hebben van de warmte, de hoeveelheid licht en de kleur van het licht, die via de lichtstraten het museum binnenkomt. Daarnaast stelt de architect ook specifieke eisen voor wat betreft de uitstraling, die moet passen bij het ontwerp van het museum.
 

20-01-2009 9:02

Het Hout- en Meubileringscollege heeft haar naam vernieuwd: ‘HMC mbo vakschool voor hout, meubel en interieur’. Met deze benaming wil het college laten zien dat we naast de vakgebieden hout en meubel ook een vakschool zijn op het gebied van interieur. Bovendien wordt de naam HMC al sinds jaar en dag gebruikt als afkorting voor Hout- en Meubileringscollege.

Tegelijk met de naamsvernieuwing is ook de huisstijl aangepakt. Het logo blijft hetzelfde, maar het beeldmerk is veranderd. Het Hout- en Meubileringscollege wordt afgekort naar ‘HMC’ en het hieraan toegevoegde onderschrift ‘mbo vakschool voor hout, meubel en interieur’ maakt de naam compleet.

Het HMC is sinds 1929 de enige mbo-vakschool waar alle opleidingen met hout, meubel of interieur te maken hebben, met onderwijslocaties in Amsterdam en Rotterdam. Door middel van professionele docenten en intensieve contacten met het bedrijfsleven worden de leerlingen opgeleid voor een beroep in de praktijk. Naast het regulier onderwijs, verzorgt het HMC ook na-, her-, en bijscholing voor mensen die al in de branches werkzaam zijn en diverse praktijkcursussen en deeltijdopleidingen.
 

20-01-2009 9:00

Ruim de helft van de SBR-Referentiedetails is het afgelopen jaar geactualiseerd. Dat was één van de redenen om het zakboek SBR-Referentiedetails te vernieuwen. In deze vierde druk staan naast de details voor het eerst ook andere illustraties, ‘om het gebruiksgemak verder te verhogen’, aldus SBR.

Dat SBR heeft gekozen voor een nieuwe editie van het zakboek, hangt samen met het feit dat deze vorm erg populair is. "Ondanks het feit dat steeds meer gebruikers de details ook raadplegen via het internet. Dat zit hem denk ik in het handzame formaat, en de combinatie van een groot aantal SBR-Referentiedetails met wet- en regelgeving en bouwkundige eisen. Je hebt dus eigenlijk alles in een notendop op zak", aldus SBR-projectmanager Ruud Geerligs.

De vierde editie bevat bovendien voor het eerst illustraties. Zo wordt bijvoorbeeld aan de hand van tekeningen het lijnvormig warmteverlies, de warmtehuishouding en de vochtproductie toegelicht.

Inmiddels heeft SBR bijna duizend details voor de woningbouw ontwikkeld verdeeld over zes modules (Combinatie, Comfort, Houtskeletbouw, Renovatie, Verbouwingen en Duurzaam Bouwen). Daarnaast bestaan er ook ruim honderd details voor de utiliteitsbouw.

Deze vierde druk heeft een extra feestelijk tintje. Hiermee wordt ook het 20-jarige jubileum gevierd van Adviesburo Nieman BV. Zij zijn al vanaf het begin van hun bestaan betrokken bij de ontwikkeling van de SBR-Referentiedetails. De prijs van het zakboek bedraagt 57 euro.
 

19-01-2009 8:18

Vanaf begin 2009 gaan LIPS en VEMA verder onder een nieuwe naam: Assa Abloy Nederland. Deze naamsverandering vormt de laatste stap in het volledig integreren van de activiteiten van deze twee aanbieders in mechanische en elektromechanische vergrendelingsproducten op de Nederlandse markt. De nieuwe naam zal officieel geïntroduceerd worden tijdens de Bouwbeurs 2009. Op deze beurs zal Assa Abloy Nederland tevens een aantal nieuwe producten presenteren.

Assa Abloy Nederland bundelt een drietal merken samen: LIPS, YALE en IKON. LIPS vormt hierbij het hoofdmerk waaronder in de toekomst steeds meer producten en diensten worden samengebracht.

Op de Bouwbeurs 2009 - van 9 tot en met 14 februari in de Jaarbeurshallen te Utrecht - gaat Assa Abloy Nederland officieel van start met de nieuwe naam. De stand  - nummer C030, hal 2 - is zoveel mogelijk vormgegeven in de stijl van het moederbedrijf Assa Abloy.

Tijdens de Bouwbeurs presenteert Assa Abloy Nederland een aantal nieuwe producten en diensten. Waaronder de nieuwe afdeling voor maatwerkoplossingen: Door Opening Solutions.
 

16-01-2009 8:46

Design Vlaanderen heeft in de Lokettenzaal van het Vlaams Parlement voor de derde maal de Henry van de Velde Labels uitgereikt.

Winnaars van de OVAM Ecodesign Award PRO 08 zijn Canvas (de zitbank ontworpen door Cides) en Wave (een signalisatieverlichting voor parkeergarages). De Henry van de Velde Award Publiek 2007 is gewonnen door Frederik Aerts en Wim Segers met de radiator Bryce voor Vasco.
 

13-01-2009 15:58

De vraag naar kantoorhuisvesting is dalende, waardoor de kans op leegstand (vooral in het secundaire vastgoedsegment) zal toenemen. Bart Vink, hoofd Research van DTZ Zadelhoff: "Toch zal het effect op de leegstand worden gedempt doordat veel nieuwe ontwikkelingen in de ijskast zijn gezet."

In de halfjaarlijkse publicatie ‘Nederland compleet' van DTZ Zadelhoff zijn de nationale en regionale factsheets voor de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt gebundeld. Met behulp van deze factsheets geeft DTZ Zadelhoff inzicht in de laatste stand van zaken op én de historische ontwikkeling van de regionale en landelijke vastgoedmarkten. In de bundel zijn belangrijke marktindicatoren opgenomen, zoals het aantal banen, voorraadontwikkeling, opname, aanbod, leegstand, huurprijzen, transacties en aanvangsrendementen.

In de vorige uitgave van de factsheets (medio 2008) sprak DTZ Zadelhoff de verwachting uit dat de kantorenmarkt - ondanks de economische ontwikkelingen - op een jaaropname van circa 1,5 miljoen vierkante meter zou uitkomen. Deze verwachting is uitgekomen, waarmee de opname in 2008 het niveau van de jaren 2002, 2003 en 2004 evenaart. Na jaren van daling is de leegstand toegenomen, van bijna 11 procent in het jaar 2007 naar 12 procent in 2008.

Op de Nederlandse kantorenmarkt is momenteel circa 6 miljoen vierkante meter beschikbaar. "Extra nieuwbouw van kantoorruimte zien we vrijwel direct terug in een toename van het aantal leegstaande meters, voornamelijk in het bestaande aanbod. Wij verwachten echter door een afname van nieuwbouwontwikkelingen in 2009 dat het aanbod meer in balans komt", vertelt Vink.

De (halverwege 2008) uitgesproken verwachting van DTZ dat op de bedrijfsruimtemarkt nog een sterke vraag naar nieuwe huisvesting zou gelden, wordt bevestigd in een jaaropname van circa 2,5 miljoen vierkante meter. "Met deze opname kunnen we in de bedrijfsruimtemarkt zelfs spreken van één van de hoogste opnameniveaus sinds 2000. Het effect van de kredietcrisis die ook in Nederland haar intrede deed was daarmee in 2008 nog beperkt merkbaar. Naar verwachting zal dit effect in 2009 zeer manifest worden. Per regio zijn er echter wezenlijke verschillen waar te nemen. Kennis van de plaatselijke markten is daarmee van grote waarde", aldus Vink.

De gebundelde versie ‘Nederland compleet' met daarin alle 36 factsheets is te downloaden via http://www.dtz.nl/page.asp?id=62462.

Vorige week presenteerde DTZ Zadelhoff haar nieuwste beleggingsmarktrapport 'Zonder financiering, geen markt' - de markt voor beleggingen in Nederlands commercieel onroerend goed. Dit rapport is tevens te downloaden via deze website.
 

13-01-2009 9:31

De Zwitserse producent van computermuizen Logitech International schrapt wereldwijd vijfhonderd arbeidsplaatsen, ofwel 15 procent van het totaal. Door de economische recessie wordt minder geld gespendeerd aan computerproducten en daar heeft Logitech last van.

"We verwachten dat het economisch klimaat de komende maanden nog verder zal verslechteren. We nehmen daarom significante maatregelen om de kostenstructuur aan te passen", aldus topman Gerald Quindlen. Logitech is 's werelds grootste producent van computermuizen.
 

13-01-2009 9:07

World of Dutch Design dat dit jaar van start gaat, moet internationaal een begrip worden voor hetgeen Nederland aan design heeft te bieden. Het is een nieuw initiatief van Koelnmesse Nederland.

Rob Schotema, directeur Koelnmesse Nederland, zegt hierover: “Om aan de weg te blijven timmeren met innovatieve Nederlandse ontwerpen, hebben we gekozen voor een planmatige aanpak van presentaties onder de titel World of Dutch Design, die we ook op andere beurzen in Keulen gaan organiseren.”

Een eerste kans voor designers en ontwerpbureaus voor deelname in een show staat gepland tijdens de IMM Cologne 2009, de internationale meubelbeurs die van 19 tot en met 25 januari in Keulen plaatsvindt. Naast het exposeren van producten is er een website om de bekendheid ook op deze manier te vergroten. Op www.worldofdutchdesign.nl is de eerste groep deelnemers met naam en producten te vinden. Rob Schotema verwacht met dit initiatief bij te kunnen dragen aan de promotie van het Nederlandse ontwerp op en in verschillende gebieden.
 

13-01-2009 8:59

27 Procent van de handelsbedrijven , actief in de bouw verwacht een fikse omzetdaling ten opzichte van een jaar eerder. Ook voorziet 26 procent van de architecten en aannemers B&U een negatieve omzetontwikkeling. Dit blijkt de Bouwbarometer van BouwKennis en USP Marketing Consultancy.

Voor het 1e kwartaal van 2009 wordt bouwbreed een negatieve omzetontwikkeling verwacht, met uitzondering van de installateurs. De negatieve verwachtingen worden waarschijnlijk deels veroorzaakt door een gebrek aan vertrouwen in de toekomst. Sombere berichten omtrent de utiliteitsbouw- en woningbouwcijfers voor 2009 spelen hierin ongetwijfeld een belangrijke rol.

In het 3e kwartaal van 2008 was de financiële crisis vooralsnog niet te zien aan de omzetcijfers van de sector. Onder invloed van de economische crisis is in het 4e kwartaal de omzetgroei over de gehele breedte van de bouwkolom lager uitgekomen dan werd verwacht. Hiermee is gebroken met de stijgende lijn, die tot en met het 3e kwartaal van 2008 doorzette. In dat laatste goede kwartaal nam de omzet van de bouwnijverheid volgens cijfers van het CBS nog met 10,7 procent toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Naast de zeer sombere verwachtingen onder handelaren, architecten en aannemers B&U voorziet per saldo 18 procent van de afbouwers een dalende omzet. Verder denkt 7 procent van de aannemers GWW en 3 procent van de klusbedrijven het eerste kwartaal van 2009 minder omzet te draaien.

Partijen die eerder in de keten zitten, zoals architecten en handelaren, zien de omzet in het 4e kwartaal van 2008 al dalen ten opzichte van een jaar eerder. Deze bedrijven halen een groot deel van de omzet uit grotere bouwprojecten die nu vaak niet meer van de grond komen. Ze hebben daarom eerder last van een omzetdaling dan bedrijven die een aanzienlijk deel van de opdrachten van consumenten krijgen, zoals installateurs.
 

09-01-2009 10:21

Een vernieuwende aanpak voor tweehonderd startende en groeiende ondernemers onder één dak. Zo kenschetsen initiatiefnemers Bert Wissink en Gerben Faber hun opzet van Shared Business Centre (SBC) in Lelystad. Ondernemers in het SBC, sinds eind november officieel geopend, kunnen gebruik maken van vaste of flexibele werkplekken en kantoorruimtes. Het centrum aan de Albert Einsteinweg op bedrijventerrein Larserpoort richt zich in het bijzonder op het verstrekken van directe begeleiding aan starters en doorgroeiers.

"Dat maakt ons initiatief uniek", zegt Wissink. "Starters kunnen in het SBC ondersteuning krijgen op tal van terreinen. Denk aan opleiding en bedrijfskundige training, maar ook aan financiering via informal investors die de ondernemers met raad en daad terzijde kunnen staan."

Voorts biedt het SBC alle denkbare faciliteiten die bij het ondernemen horen, zoals secretariaat-, telefoon-, en receptiediensten, administratieve ondersteuning en ICT. Wissink: "We hebben dit concept ontwikkeld omdat starters en doorgroeiende bedrijven vaak geen gelegenheid krijgen om tegen een lage huurprijs flexibel enkele vierkante meters te huren als kantoor of ontvangstruimte. Je hoeft bij ons dus niet constant te huren, het kan bijvoorbeeld ook voor 1 of 2 dagen per week."

Veel nieuwe ondernemers stoppen, zo leert volgens Wissink de ervaring, vroegtijdig met hun bedrijf omdat het hen ontbreekt aan voldoende zakelijke basiskennis. Het SBC wil jonge bedrijven helpen overeind te blijven en te groeien. Door starters en doorgroeiers onder één dak samen te brengen ontstaan er mogelijkheden voor direct contact met andere soortgelijke ondernemers en potentiële opdrachtgevers. "Voorts kunnen de ondernemers in de praktijk van hun eigen bedrijf worden gecoacht en getraind", aldus Wissink.

Het SBC werkt onder meer samen met het ROC (Regionaal Opleiding Centrum) en het hoger beroeps onderwijs om toekomstige ondernemers in opleiding te begeleiden om deze mensen ook na hun opleiding in de gelegenheid te stellen van de nodige kennis en steun voor de verdere ontwikkeling van hun bedrijf en ondernemerschap gebruik te maken.
 

09-01-2009 10:16

De totale bestedingen aan informatie- en communicatietechnologie (ICT) groeien in 2009 naar verwachting met 1,1 procent. Met name software en services groeien met respectievelijk 5 procent en 4 procent. De bestedingen aan hardware stabiliseren zich. De telecom/internetsector krimpt naar verwachting met 0,2 procent. De ICT-branche groeit net als voorgaande jaren meer dan de economie als geheel, die in 2009 volgens het CPB terugloopt met 0,75 procent. De totale marktomvang voor de ICT-bestedingen groeit naar verwachting tot 31 miljard euro.

Het softwaresegment is de grootste groeier binnen de IT-sector met een verwachte groei van 5 procent in 2009. Investeringen in software worden door veel organisaties noodzakelijk geacht om hun kritische bedrijfsprocessen te stroomlijnen, efficiënter te werken, kosten te reduceren en om meer toegevoegde waarde te realiseren door innovaties. Ook willen leveranciers meer gemak bieden aan hun klanten door softwarepakketten gecombineerd aan te bieden en is er een toenemende aandacht voor informatiebeveiliging.

Met de groei van de bestedingen in software, groeit ook het segment services. Implementatie van software en advisering spelen daarbij een rol. Ook lopen veel onderhoudscontracten door, die gezien hun looptijd minder gevoelig zijn voor economische bewegingen. De sector telecom/internet wordt geconfronteerd met sterke concurrentie en een prijsregulering voor mobiel bellen en sms-en binnen Europa door de Europese Commissie. Hierdoor dalen de bestedingen in telecom/internet, terwijl het gebruik van mobiele spraak- en datadiensten nog altijd sterk stijgt.

Over 2008 laat de ICT-branche een verwachte groei zien van 2,7 procent. Dit ligt boven de algemene economische groei van 2,25 procent in 2008. Ook hier springt de IT-sector met de segmenten software en services er uit met groeipercentages van respectievelijk 8,1 procent en 7,4 procent. De bestedingen aan hardware nemen in 2008 naar verwachting toe met 4,1 procent. De telecom/internetsector krimpt in 2008 met 0,2 procent.

Groeicijfers 2008 en verwachting 2009 in procenten

  

Groei in 2008

Groei in 2009

Totaal ICT-bestedingen in Nederland

2,7

1,1

  

 

 

Totaal IT-sector

6,1

2,6

waarvan hardware & kantoortechnologie

4,1

0,1

waarvan software

8,1

5,0

waarvan services

7,4

4,0

  

 

 

Totaal Telecom/internetsector

-0,2

-0,2

 

 

 

Totale marktomvang
(in miljarden euro's)

30,8

31,2

ICT~Office baseert bovenstaande voorlopige cijfers op onderzoek door bureau Heliview onder lidbedrijven, aangevuld met marktinformatie uit diverse bronnen. De cijfers vormen onderdeel van de ICT~Marktmonitor 2009, het jaarlijkse overzicht van cijfers en trends dat ICT~Office uitbrengt in samenwerking met Heliview. De ICT~Marktmonitor 2009 verschijnt in mei dit jaar.

Bron: ICT~Office/Heliview
 

09-01-2009 8:38

De manifestatie 'Maak ons land' van het NAi vestigt in de maand januari haar aandacht op de opgave 'Werken'. 

Fabrieken en bedrijventerreinen hebben vaak een lage ontwerpstatus en worden meestal niet gezien als architectuur. In het kader van de manifestatie zal geprobeerd worden op diverse vragen een antwoord te formuleren. Hoe ziet uw ideale werkplek eruit? Hebt u ideeën over het hergebruiken van leegstaande kantoorgebouwen? En hoe versterken we de economie op wijkniveau?

Belangstellenden worden uitgenodigd om mee te denken in het NAi in Rotterdam. Meer informatie is te vinden op de website www.nai.nl/maakonsland.
 

08-01-2009 17:53

Op 23, 24 en 25 april 2009 krijgen professionals, ondernemers en organisaties van het Nederlands cultureel erfgoed weer de gelegenheid om deel te nemen aan de tweejaarlijkse Nederlandse Restauratiebeurs.

Dit evenement brengt vraag en aanbod op het gebied van het onroerende, roerende, materiële en immateriële erfgoed bij elkaar. Een veelzijdig en afwisselend aanbod van restauratiebedrijven, monumentenorganisaties, restauratoren, vakmensen op velerlei gebied, architecten, archeologen, archivarissen, onderzoekers en opleiders.
 

06-01-2009 9:51

De Internationale Bouwbeurs van 9 tot en met 14 februari is ook dit jaar weer de ontmoetingsplek voor de bouw: ontwerpers, bouwers, adviseurs, opdrachtgevers en opleiders kunnen wederom netwerken en kennisnemen van de laatste ontwikkelingen tijdens de grootste bouwbeurs in Nederland.

Het wordt naar verwachting een spannende beurs. De recessie, met daarbij de teruglopende woningbouw doet zich gelden. Maar bouwbedrijven ruiken ook kansen. Energieverbruik, duurzaam ondernemen, het zijn thema’s waar Bouwend Nederland zich momenteel mee bezighoudt en thema’s waar kansen liggen. Het zal weer moeite kosten om alles te zien in één dag, door de aanwezigheid van bijna duizend exposanten en de vele beursactiviteiten. 

Het thema van de Internationale Bouwbeurs 2009 is ‘Bouwen in Balans’. “De bouwsector maakt constant ontwikkelingen door en het is daarin steeds zaak een gezond evenwicht te vinden”, zegt Aart Wisgerhof, clustermanager Bouw & Installatiebeurzen VNU Exhibitions Europe. “Het thema Bouwen in Balans speelt in op de trend en behoefte om een goede balans te vinden tussen een gezonde leefomgeving en duurzame ontwikkeling. Binnen dit thema passen onderwerpen als het vinden van balans met de omgeving, het vinden van de juiste energiebalans en balans tussen verschillende partijen binnen de bouwkolom.”

De Internationale Bouwbeurs zal volgens de beursmanager antwoorden geven op vele actuele onderwerpen, zoals duurzaamheid, veiligheid op de bouwplaats, brandveilig bouwen, energieprestatie, milieunormen, wensen van de consument, integraal bouwen, ruimtelijke inpassing en industrieel, flexibel en demontabel bouwen. “We denken dan ook het succes van de vorige editie minimaal te kunnen evenaren. Er kwamen toen bijna 103.000 bezoekers en die gaven, evenals de exposanten, de beurs een 7,4. Belangrijk is verder dat de helft van die bezoekers aangaf beslisser of medebeslisser te zijn, waardoor er op de beurs ook zaken gedaan kunnen worden.”

De beursvloer gonst volgens Aart Wisgerhof van de activiteiten. De hele week zijn er congressen en seminars die inspelen op deze thema’s. Zo zijn er talrijke themapaviljoens, zoals het Aluminiumpaviljoen (Hal 1), Metaalbouwplein (Hal 1), VSB Paviljoen (Hal 7), Houtpaviljoen (Hal 8), Kennisplein Energie in Balans (Hal 9) en het Paviljoen Bouw & Veiligheid (Hal 10). “Natuurlijk reiken we weer De Nederlandse Bouwprijs 2009 uit, tijdens het Nederlandse Bouwgala. Dit Gala is een groots opgezet evenement voor de crème de la crème in de bouwwereld en valt midden in de beursweek van de Internationale Bouwbeurs 2009. De toekenning van de tweejaarlijkse Nederlandse Bouwprijs stimuleert veelzijdig bouwtalent in Nederland en daagt de bouwsector uit om creatieve ideeën en vernieuwde ontwikkelingen over het voetlicht te brengen.”

Verder is er weer een Architectendag, zijn er themapresentaties en is er een congres Brandveilig bouwen. De Buitenexpositie Buiten Bouwen is weer terug op de oude plek, aan de oostzijde van de Jaarbeurs. Daar vinden ook weer de steigerbouwwedstrijden plaats. Daarnaast is er nog een symposium Veilig werken op hoogte. Bouw & ICT In Hal 5 vindt de vijfde editie van de jaarlijkse beurs Bouw & ICT plaats van 10 tot en met 12 februari. “De beurs bevindt zich op de verdieping, boven Hal 2, en telt circa 75 exposanten. Hierdoor heeft Bouw & ICT een geheel eigen plek gekregen binnen de Internationale Bouwbeurs met een eigen restaurant en een seminarruimte waar dagelijks seminars plaatsvinden. Voordeel van een eigen ruimte is ook de relatieve rust, omdat ICT-toepassingen nu eenmaal veel uitleg en demonstraties vragen. Er wordt gezorgd voor een duidelijke bewegwijzering. Op woensdag 11 februari vindt hier de uitreiking van de prijs ‘Digitale Aannemer van het Jaar’ plaats. Verder is er een CAD Paviljoen, NeVaP verdieping, NetwIT Woningcorporatie paviljoen, CIB Integratielounge en Thema Tours in samenwerking met Syntens”, aldus Wisgerhof.

De Internationale Bouwbeurs wordt nog steeds gezien als een beurs voor de aannemers, maar dat is volgens Wisgerhof allang achterhaald: “Wij bieden namelijk ook veel interessante informatie voor architecten. Dat begint al bij binnenkomst aan de oostzijde. Wie daar naar boven gaat, komt in een vernieuwde expositieruimte met een glazen kap, die veel licht doorlaat. Media Plaza heeft namelijk haar vloeroppervlak drastisch uitgebreid. Een saaie hal van zo’n 4.000 vierkante meter is omgebouwd tot een futuristische en inspirerende locatie voor innovatieve congressen, seminars, workhops en dergelijke. In deze vernieuwde ruimte vindt ‘Material Xperience’ plaats; een ontdekkingsreis naar nieuwe materialen. Alleen al deze tentoonstelling is een bezoek aan de Bouwbeurs waard. De architect kan hierna een noviteitenroute volgen over de beurs. En dan is er natuurlijk nog de Architectendag met interessante symposia en de beurs Bouw & ICT.”
 

03-01-2009 18:44

In 2007 was ruim 12 procent van het kantoorpapier in Nederland FSC-gecertificeerd. De prognose voor 2008 is vijftien 15 procent. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van FSC Nederland.

FSC Nederland heeft het marktaandeel FSC-gecertificeerd papier in Nederland laten meten. Het onderzoek toont aan dat in 2007 netto, dus gecorrigeerd voor export, ruim 58.000 ton FSC-papier beschikbaar was. De totale hoeveelheid beschikbaar papier en karton in Nederland bedroeg ongeveer 3,5 miljoen ton. Daarmee is het aandeel FSC-papier overall ongeveer 2 procent.

Het overgrote deel van het FSC-papier betreft papier uit de categorie ongestreken houtvrij, ofwel kantoorpapier en -enveloppen. In dit segment is het aandeel FSC 12,5 procent. De prognose voor 2008 is 15 procent. Ten opzichte van 2005 is het volume FSC-papier ruim vervijfvoudigd. Het wachten is op een grote klapper in het segment krantenpapier en/of magazinepapier.

Hans Stout, directeur FSC Nederland, zegt: "Kantoorpapier met het FSC-keurmerk heeft een enorme vaart genomen. Je komt het FSC-logo steeds vaker tegen op treinkaartjes, bankafschriften, enveloppen, tijdschriften, et cetera. Door voor FSC-papier te kiezen, dragen bedrijven actief bij aan het behoud van bossen wereldwijd."

Het onderzoek is uitgevoerd door het non-profitonderzoeks- en adviesbureau Aidenvironment. Gemeten zijn de import en de Nederlandse productie van FSC-gecertificeerd papier. Deze cijfers zijn gecorrigeerd voor de export van FSC-papier. Het onderzoek vond plaats door middel van een enquête onder importeurs en papierproducenten.
 

03-01-2009 15:34

Redactie en overige medewerkers van Inside Information en Inside Information Verlichting wensen u een geweldig 2009 toe.

Toegegeven: het is niet het meest creatieve bericht van 2008, maar wel nummer vijftienhonderd. Als het goed is verschijnt het op nieuwjaarsdag op onze website, maar het is gemaakt in het 'oude 2008'. In totaal maakte en bewerkte de webredactie vijftienhonderd berichten over de branche. Dagelijks, dus ook in het weekend, voor u opgediend. We hopen dat u dit ook in 2009 zult waarderen.
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >