Nieuws


30-05-2008 17:20


De nieuwe Busch-Jaeger catalogus 2008 is beschikbaar. Het 406 pagina’s tellende handboek omvat een compleet overzicht van producten voor de installatietechniek, elektronica en systeemtechniek.

Het productenprogramma van Busch-Jaeger omvat circa 5.700 artikelen voor de elektrotechnische installatie. De producten worden geleverd in verschillende designvarianten zodat voor iedere architectuur- en interieurstijl een passende oplossing kan worden geleverd. "Het productassortiment is even veelomvattend als veelzijdig", vertelt een woordvoerder van leverancier ABB. "Het varieert van een compleet elektroinstallatieprogramma met schakelaars, wandcontactdozen, dimmers en beweging-schakelaars, tot innovatie producten zoals het bussysteem ABB i-bus EIB/KNX."

Bijna tweehonderd pagina’s van de catalogus zijn gewijd aan de installatietechniek. Zo is onder meer het (spat)waterdichte schakelmateriaal in op- en inbouwuitvoering in de catalogus opgenomen.
Het elektronicaprogramma omvat een overzicht van de volledig op elkaar afgestemde componenten uit het Busch-AudioWorld-systeem, dimmers, elektronische stuur- en regelapparatuur en toerentalregelaars alsmede in- en opbouw bewegingschakelaars, schemerschakelaars en een grote diversiteit aan producten voor de beveiligingstechniek.
Op het gebied van de systeemtechniek is er in de catalogus ruim honderd pagina’s gereserveerd voor producten op het gebied van jaloeziesturing, tijdschakelklokken en afstandsbedieningen alsook voor EIB-sensoren en -actoren uit het ABB Powernet EIB/KNX en ABB i-bus EIB/KNX-programma.

30-05-2008 17:15


De renovaties van Kasteel De Hooge Vuursche in Baarn verlopen volgens planning. Dat meldt BuroSix Communications. "Het Koetshuis, gelegen in de bossen van het Kasteel, is verbouwd tot een unieke vergaderlocatie. Ook de eerste fase van de renovatie van de hotelkamers is succesvol afgerond." Naar verwachting zijn alle achttien kamers van Kasteel De Hooge Vuursche eind 2008 gereed.

Het Koetshuis, met een groot terras in het bos, telt zes vergaderruimtes voorzien van al het zakelijk comfort zoals gratis draadloos internet, smartboards en beamers. "Een strak interieur van moderne grijstinten en zwart gecombineerd met warme accenten zorgt voor een prettige vergaderomgeving", aldus de woordvoerder. "Het Koetshuis biedt ruimtes voor groepen van zes tot veertig personen en afgelopen maand is er al volop vergaderd."

De gerenoveerde hotelkamers van het Kasteel zijn stijlvol ingericht in de kleuren zwart en taub, met zilverkleurige details. De luxe badkamers zijn allen voorzien van een rainshower en de suite heeft bovendien een tweepersoons, vrijstaand bubbelbad met daarboven een designkroonluchter van de ontwerpster Annet van Egmond, bekend van het designmerk Brand van Egmond.
30-05-2008 8:53


Volgens meer dan de helft van de bouwbranche (55 procent) leiden steeds scherper wordende energienormen tot een verslechtering van het binnenmilieu. Dit blijkt uit onderzoek van BouwKennis ten behoeve van het Jaarrapport 2008/2009.

Vooral aannemers en voorschrijvers zijn het eens met de stelling 'De steeds scherper wordende energienormen zorgen voor een verslechtering van het binnenmilieu'. Respectievelijk 66 en 64 procent van de genoemde groepen is het zeer eens met de stelling. Een kwart van de bouwbranche is het hier mee oneens.

Opvallend weinig installateurs denken dat het binnenklimaat lijdt onder strenge energienormen (37 procent). Zij zijn ook de beroepsgroep met het hoogste percentage oneens: 33 procent. Dit is wellicht te verklaren doordat zij zelf in de praktijk veel werken aan het binnenmilieu.

Subsidies krijgen momenteel veel minder aandacht dan energienormen. De EPC-norm ligt nu op 0.8 en zal de komende jaren geleidelijk lager worden. De bouwbranche ziet daar weinig heil in. Bijna twee derde (63 procent) van de bouwbranche is ervan overtuigd dat de woningvoorraad alleen energiezuiniger wordt als er subsidies op energiebesparende producten komen.

De bedrijfstak die het meest in aanraking komt met energiebesparende maatregelen, de installateurs, zijn iets minder enthousiast over financiële prikkels. Van hen is 61 procent het eens met de stelling 'De woningvoorraad wordt alleen energiezuiniger als er subsidies op energiebesparende producten komen'. Wellicht hebben installateurs meer vertrouwen in energienormen als methode om tot energiebesparing te komen. 

In Duitsland leidt subsidie tot een hoge vlucht van de toepassing van energiebesparende producten. Tot enkele jaren geleden was dit ook in Nederland het geval. Door de massale toepassing van gesubsidieerde energiebesparende maatregelen werden deze maatregelen te duur voor het Rijk. Daarom is de regeling afgeschaft. Een stagnatie in de toepassing van deze maatregelen door consumenten was het gevolg.
De consument moet weer gesubsidieerd worden bij toepassing van energiebesparende producten, vindt de bouwbranche. Bijna driekwart van de aannemers (72 procent) is het hiermee eens. Opdrachtgevers, zoals projectontwikkelaars, woningcorporaties en gemeenten zien er relatief minder heil in. Maar met ruim meer dan de helft (53 procent) staat ook deze marktpartij positief tegenover een dergelijk initiatief.

Striktere energienormen hebben volgens veel partijen in de bouwbranche een slechte invloed op het binnenmilieu. De EPC-norm wordt echter steeds vaker behaald met complexe innovatieve installaties. Wellicht blijkt in de toekomst dat een mix van strenge energienormen en subsidies de beste resultaten oplevert. 

Eind augustus verschijnt het nieuwe BouwKennis Jaarrapport Nederland 2008/2009. Het Jaarrapport geeft een compleet overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar en de verwachtingen voor de komende jaren in de bouw-, vastgoed- en installatiesector. Een must voor iedere beleidsmaker. Voor dit rapport worden ten minste 2.000 geslaagde enquêtes afgenomen onder verschillende doelgroepen binnen de bouw-, vastgoed- en installatiesector.
28-05-2008 8:41Londense West End blijft wereldwijd de duurste kantoorlocatie. Het is voor het achtste achtereenvolgende jaar dat het Londen West End de ranglijst van duurste locaties aanvoert. Hong Kong staat op de tweede plaats gevolgd door Londen City. Dit blijkt uit het DTZ-rapport ‘Global Office Occupancy Costs Survey 2008 (GOOCS).

DTZ onderzoekt jaarlijks de huisvestingskosten van circa 140 internationale topkantorenlocaties. De uitkomsten van dit onderzoek geven inzicht in de lokale verschillen op het gebied van zowel kosten als ruimtegebruik. De rangschikking is gebaseerd op de kosten per werkplek. Voor het eerst werden in het onderzoek de cijfers opgenomen van de steden Abu Dhabi, Cairo, Liverpool, St. Petersburg en Vancouver.

Opvallend is de stijging van de gebruikskosten bij koploper Londen West End. Ten opzichte van het jaar ervoor stegen deze kosten in 2007 met bijna 21 procent.  Grootste stijger in de lijst van duurste kantoorlocaties is Singapore. Het afgelopen jaar stegen de gebruikskosten voor een pand daar met 86,3 procent. Per werkplek moest daar in 2007 10.990 euro betaald worden. Daarmee steeg Singapore 42 plaatsen naar plek 13. De uitkomsten van het onderzoek geven een duidelijk inzicht in de lokale verschillen op het gebied van zowel kosten als het ruimtegebruik in de zakendistricten. Met name in Europa blijven de verschillen relatief groot. Het ruimtegebruik in Europa varieert van 10 vierkante meter in steden als Londen en Moskou tot 25 vierkante meter in steden als Oslo en Helsinki. Ook de huisvestingskosten laten eenzelfde contrast zien. Deze kosten bedragen in Antwerpen per werkplek 3.260 euro per jaar ten opzichte van Londen waar de prijs per werkplek op 21.120 euro per jaar ligt. Nederland ‘scoort’ in Europa met 18,7 vierkante meter per werkplek gemiddeld laag als het gaat om ruimtegebruik. Dat geldt ook voor de huisvestingskosten in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam die respectievelijk met 6.640 euro, 4.300 euro en 3.930 euro per werkplek als laag worden beschouwd. Amsterdam is ten opzichte van GOOCS 2007 met negen plaatsen gezakt naar plaats 43.

De Top 10 van duurste kantoorlocaties op basis van huisvestingskosten per werkplek ziet er als volgt uit: 1.Londen (West End) 21.120 euro, 2.Hong Kong 18.660 euro, 3.Londen (City) 14.020 euro, 4.Parijs 13.840 euro,  5.Tokyo 12.520 euro, 6.Dublin 12.290 euro, 7.New York City 11.520 euro, 8.Palo Alto, 11.430 euro, 9.Frankfurt 11.400 euro, 10.Oslo 11.330 euro.

Mathijn van de Pas, vicevoorzitter Dagelijks Bestuur DTZ Zadelhoff: “Ondanks het feit dat de vastgoedmarkten onder invloed van de recente economische ontwikkelingen onder druk staan, blijven de verschillen in Europa dusdanig dat de huisvestingskosten van een werknemer in de Randstad slechts een kwart bedraagt van de kosten van zijn collega in Londen. Voor internationaal opererende organisaties is dit rapport een uitstekende basis voor een efficiënte businessplanning in het licht van de eenwording in Europa.”

27-05-2008 8:40


P. Struycken kreeg van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) de opdracht een kunstwerk te maken waarin de hedendaagse èn toekomstgerichte uitstraling van het academiegebouw, het gebied tegenover het station Den Haag Centraal, versterkt wordt. Dit resulteerde in een luchtkunstwerk ‘de Vlam’. De inwerkstelling van ‘De Vlam’ vindt plaats op zaterdag 28 juni om 23.00 uur op de KABK aan de Prinsessegracht 4.

Struycken volgde van 1957 tot en met 1961 zijn opleiding Beeldende Kunst, Tekenen en Schilderen aan de KABK en trok als kunstenaar de aandacht met zijn monumentale werken en schilderijen, waarin hij met vorm- en kleurverhoudingen experimenteerde. De computer speelde altijd een centrale rol in zijn kunstontwerpen, zo ook voor deze opdracht. Struycken analyseerde dat het trappenhuis van de toren aan de Prinsessegracht zich als een apart element in de architectuur onderscheidde. Daarom koos hij ervoor dit deel te verbijzonderen, met als uitgangspunt dat alleen bewegend licht in de stedelijke omgeving goed overeind blijft.

Struycken laat zich in de uitvoering van grote kunstwerken met complexe software en speciaal te ontwikkelen en te bouwen hardware, ondersteunen door de gebroeders Van Manen. Floris van Manen schreef voor het nieuwe lichtkunstwerk aan de KABK het ontwerp- en stuurprogramma. Mathijs van Manen ontwikkelde de hardware, Querijn van Manen bouwde de armaturen en Laurens van Manen coördineerde de werkzaamheden. Het waren ook deze gebroeders die Struycken adviseerden om in de toren van de academie met het nieuwe led-licht te werken. Hierdoor kon de vlam, die Struycken aanvankelijk in gedachten had als een flakkerend rood licht, uitgroeien tot een dynamisch, veelkleurig lichtwerk. Het eerste werk dat de Struycken met de gebroeders van Manen in architectuur maakten was de verlichting voor de arcade van het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam uit 1992. Recent voerden zij op de ringweg ter hoogte van het Medisch Centrum Leeuwarden een kolossaal werk van Struyckens bewegende kleurvelden uit. Een grote parkeergarage in de binnenstad van Groningen kreeg een permanente kleurcarrousel.

De verwachting is dat ‘De Vlam’ tenminste twintig jaar kan branden. Meer informatie is te vinden op de website: www.kabk.nl
26-05-2008 8:11


Leidinggevende managers vertonen systematisch vluchtgedrag; zij ontlopen lastige verantwoordelijkheden. Er is sprake van managerial no go area's. Dat is één van de uitkomsten van een onderzoek van adviesbureau Berenschot en het Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarisen (NCD).

 

Ruim zevenhonderd NCD-leden deden mee aan de via internet gehouden enquête. Uit het onderzoek komt naar voren dat iedere manager ervaring heeft met het niet diep genoeg in de eigen organisatie durven kijken, het negeren van periodieke rapportages en onvoldoende interesse in klantrelaties. Bij één op de vijf managers leidt dit tot systematisch vermijdingsgedrag.

Van managers met een hoog vluchtgedrag delegeert 20 tot 25 procent regelmatig zaken waar hij zelf tegenop ziet. Managers die leidinggeven aan meer dan 200 medewerkers vertonen gemiddeld minder vluchtgedrag dan collega's die kleinere organisaties aansturen. Opvallend is verder dat vluchtgedrag vaker voorkomt bij managers die minder ervaring als leidinggevende hebben.

De onderzoekers adviseren om leidinggevenden mede selecteren op hun vermogen om de dialoog met medewerkers en stakeholders aan te gaan. Volgens de onderzoekers bovendien het te sterk sturen op resultaat doorgeschoten en moet een sterker accent worden gelegd op leiderschap waarbinnen normen en waarden een belangrijke plaats innemen.

 

Bron: Gids online

26-05-2008 8:08


Op de Amsterdamse kantorenmarkt werd in 2007 ruim 480.000 vierkante meter vrij voeroppervlak (vvo) kantoorruimte opgenomen, 10 procent minder dan in 2006. Ook in de eerste 3 maanden van 2008 liet de Amsterdamse kantorenmarkt een beperkte dynamiek zien. De Amsterdam Office Market Forecasts van Jones Lang LaSalle voorspelt desondanks dat er in de periode 2008-2010 een netto positieve absorptie zal plaatsvinden.

De Forecasts zijn gebaseerd op een prognosemodel voor de belangrijkste indicatoren van de Nederlandse kantorenmarkt, zoals aanbod, opname, planvoorraad, aanvangsrendementen en huurprijzen. Naar verwachting zal het jaarlijks gemiddelde opnameniveau tussen 2008 en 2010 in Amsterdam 359.000 vierkante meter vvo bedragen.

Volgens Jones Lang LaSalle zal de leegstand in de periode 2008-2012 slechts licht toenemen naar 13,9 procent. Hiermee overtreft het niet het gemiddelde leegstandspercentage van de periode 2003-2007 (14,8 procent). De verklaring voor de groeiende leegstand ligt in aanzienlijke planvolumes die de komende jaren op de markt worden gebracht. In de periode 2008-2010 zal de tophuur naar verwachting slechts licht toenemen tot zo`n 337 euro per vierkante meter vvo. Dit komt overeen met een gemiddelde stijging van circa 0,7 procent per jaar.
23-05-2008 16:38


Tijdens het congres Domotica in de Zorgomgeving dat op 17 juni 2008 door Smart Homes wordt georganiseerd is ruimschoots aandacht voor ervaringen uit de praktijk waarbij de nodige valkuilen aan het licht komen maar ook de onmiskenbare successen.

"Het congres biedt u vele nuttige en bruikbare handreikingen die u kunt toepassen op uw eigen project(en). Op beleidsmatig niveau is er vooral aandacht voor samenwerkingsmodellen. Laat u daarnaast verrassen door een blik in de toekomst. De uitdaging waar de zorg vandaag de dag voor staat, is het gezamenlijk creëren van een omgeving die mensen ondersteunt in het dagelijkse leven en hun tegelijkertijd prikkelt het heft in eigen handen te nemen om het eigen welzijn te verbeteren. Individueel instelbare technologie en bijbehorende dienstverlening kunnen belangrijke pijlers zijn om dit doel te bereiken."

23-05-2008 9:29


De aandacht voor energiebesparing in utiliteitsgebouwen is de afgelopen drie jaar sterk gestegen en zal de komende drie jaar nog verder toenemen. Dit blijkt uit onderzoek onder facility managers, installateurs en adviseurs, dat USP Marketing Consultancy heeft uitgevoerd voor SenterNovem, het agentschap voor duurzaamheid en innovatie.

De motivatie om energiebesparingsmaatregelen te treffen blijkt veelal het welzijn van de gebouwgebruiker te zijn. Facility managers willen een gezond binnenmilieu creëren en daarnaast het aantal klachten over installaties en storingen reduceren. Zo is de afgelopen drie jaar in de meerderheid van de utiliteitsgebouwen de klimaatinstallatie goed afgesteld, er is energiezuinige verlichting geplaatst en zijn er regelaars toegepast.

De meerderheid van de klimaatinstallateurs en installatie adviesbureaus geeft aan dat de aandacht voor energiebesparing in utiliteitsgebouwen de afgelopen 3 jaar is toegenomen (68%). Voor de toekomst verwacht maar liefst 70% dat de aandacht voor dit thema zich nog verder zal uitbreiden.

Installateurs en adviesbureaus weten door hun spilfunctie bij het plaatsen en onderhouden van klimaatinstallaties exact wat er speelt bij bedrijven op het gebied van energiebesparing. Het is ook niet verwonderlijk dat dit thema bij bedrijven hoog op de agenda staat, ze kunnen er feitelijk niet meer omheen. Zo wordt er op mondiaal niveau door regeringen druk uitgeoefend op bedrijven om hun CO2-uitstoot te reduceren en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is een veel ingezette marketing tool.

Nagenoeg alle facility managers doen aan energiebesparing (95%). In dit onderzoek is in kaart gebracht welke relatief eenvoudige energiebesparende maatregelen men heeft getroffen. Het betreft maatregelen die met weinig investeringen en inspanningen te realiseren zijn, het zogenoemde ‘laaghangend fruit’. In dit kader blijkt dat facility managers de afgelopen drie jaar in hun gebouwen vooral de klimaatinstallaties goed hebben afgesteld, energiezuinige verlichting hebben geplaatst en regelaars hebben toegepast.

Voor de komende drie jaar is men vooral van plan om energiezuinige verlichting te plaatsen. Verder blijkt dat meer facility managers in de zorg maatregelen hebben genomen dan facility managers utiliteit. Speciaal om facility managers te ondersteunen bij het nemen van de juiste energiebesparende maatregelen, heeft SenterNovem, het agentschap voor duurzaamheid en innovatie, eind vorig jaar de campagne Slimme Energie gelanceerd.
23-05-2008 9:04

Wie het 'glazen plafond' wil doorbreken moet van goede huize komen. Dat blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van TopBrainstorm. Om meer vrouwen naar de top te laten doorstromen is volgens de onderzoekers een cultuuromslag nodig op maar liefst vier fronten: bedrijven, mannen, vrouwen en de Nederlandse cultuur. 

TopBrainstorm is in mei 2007 opgericht om als aanjager de overheid, het bedrijfsleven en vrouwen zelf te stimuleren op structurele basis meer vrouwelijk talent aan de top te krijgen. Op 30 oktober 2007 presenteerde TopBrainstorm in aanwezigheid van de minister-president en andere leden van dit kabinet een aantal voorstellen om te komen tot het aantrekken en behouden van dit vrouwelijk talent. Ook entameert de organisatie onderzoeken naar man-vrouw-vraagstukken.

Het recente onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van TopBrainstorm laat zien dat het doorbreken van het glazen plafond nogal wat voeten in aarde heeft. De onderzoekers adviseren bedrijven onder meer een business case te maken van het stimuleren van meer vrouwen aan de top. Dat betekent het diversiteitsbeleid opnemen in de bedrijfsvisie en –strategie en meetbare en haalbare doelen in tijd en aantal stellen, waarvoor managers zich moeten verantwoorden.

De onderzoekers wijzen er voorts op dat ook thuis op het vlak van carrière meer gelijkheid moet zijn. Mannen moeten meer gebruik maken van de mogelijkheden van flexibilisering en loopbaanonderbreking; vrouwen krijgen het advies hun langetermijncarrière beter te plannen en bereid te zijn meer uren te maken.

Een opvallende onderzoeksuitkomst is dat zowel mannen als vrouwen geen meerwaarde blijken te zien in positieve discriminatie. De vereiste omslag in de Nederlandse cultuur is een verandering in de beeldvorming over de klassieke rolverdeling tussen mannen en vrouwen en de werkende vrouw en moeder.

Voor het onderzoek zijn 20 HR-managers en 15 vrouwelijke topmanagers en CEO's van Nederlandse organisaties en multinationals geïnterviewd. Daarnaast is een online enquete gehouden onder 646 vrouwelijke en mannelijke Nederlandse managers.
21-05-2008 8:49

 

Op de Amsterdamse kantorenmarkt werd in 2007 ruim 480.000 vierkante meter verhuurbaar vloeroppervlak (vvo) kantoorruimte opgenomen, dat is 10 procent minder dan in 2006. Ook in de eerste drie maanden van 2008 liet de Amsterdamse kantorenmarkt een beperkte dynamiek zien. De Amsterdam Office Market Forecasts van Jones Lang LaSalle voorspelt desondanks dat er in de periode 2008-2010 een positieve ontwikkeling zal plaatsvinden.

 

Deze voorspellingen zijn gebaseerd op een prognosemodel voor de belangrijkste indicatoren van de Nederlandse kantorenmarkt, zoals aanbod, opname, planvoorraad, aanvangsrendementen en huurprijzen. Naar verwachting zal het jaarlijks gemiddelde opnameniveau tussen 2008 en 2010 in Amsterdam 359.000 vierkante meter vvo bedragen.

 

Volgens Jones Lang LaSalle zal de leegstand in de periode 2008-2012 slechts licht toenemen naar 13,9 procent. Hiermee overtreft het niet het gemiddelde leegstandspercentage van de periode 2003-2007 (14,8 procent).

De verklaring voor de groeiende leegstand ligt in aanzienlijke planvolumes die de komende jaren op de markt worden gebracht. In de periode 2008-2010 zal de tophuur naar verwachting slechts licht toenemen tot zo`n 337 euro per vierkante meter. Een gemiddelde stijging van circa 0,7 procent per jaar.

20-05-2008 9:10


Branding Office Furniture in Breukelen beschikt over een geheel gerestylde showroom. In deze showroom kunnen belangstellenden op 22 en 23 mei van 12.00 tot 20.00 uur kennis maken met de collecties en nieuwe inrichtingsconcepten van Branding Office Furniture.

Naast de merken Kinnarps en Twinform voert het bedrijf vanaf november 2007 ook de merken Cappellini, Extremis, Fritz Hansen, Montis, Moooi, Moroso, Vitra en ‘primeur’ binnen het Office segement ‘Established & Sons’. Locatie: Inspiring Office Life, De Corridor 7, 3621 ZA Breukelen, telefoon: 0346- 25 80 00.
20-05-2008 9:07Schalkwijk project furnishing, meubelmaker en interieurbouwer uit Haarlem, heeft dit voorjaar als eerste in Nederland en uiteraard tot nu toe ook als enige in de interieurbranche, het FSC(Forest Stewardship Council)-milieukeurmerk verkregen.

Schalkwijk heeft een samenwerkingsverband met het bedrijf Fabiani. Deze partner wordt geleid door Djanim van der Schalk, ook wel bekend van onder andere KPMG langs de A9 in Amstelveen. Hij kwam met het idee om een meubellijn van zijn ontwerp te laten maken, met het FSC-keurmerk.


Schalkwijk heeft hier gehoor aan gegeven en is zich gaan verdiepen in de hele FSC-doorloop en -structuur. Nu levert het bedrijf niet alleen de FSC-gecertificeerde meubellijn van Fabiani, maar ook de eigen interieurontwerpen voorzien van FSC.

“En dat heeft ons behoorlijk wat moeite gekost”, zegt Laurence van Heuven, bij Schalkwijk verantwoordelijk voor sales en marketing. “We zijn in oktober het traject ingegaan en dit voorjaar hadden we het certificaat binnen. We streven er namelijk naar dat in onze FSC-producten ook daadwerkelijk 100 procent FSC is verwerkt. Het is niet eenvoudig om die garantie te krijgen. Bij sommige plaatmaterialen is dat ook niet te realiseren, dan zitten we op 90 procent FSC. Voor onze massieve houtsoorten zitten we wél op 100 procent FSC”, aldus Van Heuven. De Schalkwijk-medewerker voegt eraan toe dat men bij het bedrijf nog steeds uit tientallen houtsoorten kan kiezen, van populieren en diverse naaldhoutsoorten tot en met diverse soorten hardhout.

20-05-2008 9:00


In de derde ronde van het CAO-overleg zijn werkgevers en werknemers er nog niet in geslaagd met elkaar een compromis te bereiken. De bonden hebben een looneis neergelegd van 3,5% structureel en willen een start maken met de invoering van een dertiende maand. Vertaald komt dit laatste neer op een extra looneis van 2%.

De bonden zijn van mening dat het een rechtvaardiging is voor de toegenomen productiviteitsstijging over de afgelopen periode. Werkgevers hebben echter de stellige overtuiging dat dit uitgangspunt bijstelling behoeft wanneer op grond van de economische signalen de reële verwachting bestaat dat de groei zal stagneren c.q. krimpen. Alsdan is het domweg onverantwoord om vast te blijven houden aan het gevraagde loonpercentage. Bovendien zijn werkgevers van oordeel dat het beeld dat de bonden schetsen van de bedrijfstak moet worden genuanceerd. Vergeleken bij 2007 loopt de bedrijvigheid in de interieurbouwsector terug, maar blijft wel op een bevredigend niveau. De situatie in de woonmeubelindustrie is in 2007 en over de eerste drie maanden van dit jaar wel duidelijk verslechterd. Daarnaast is het de vraag in hoeverre de sector in de nabije toekomst gevrijwaard zal blijven van de gevolgen van de internationale kredietcrisis. Een verantwoorde loonontwikkeling blijft van belang, aldus werkgevers.

Ondanks het voorgaande heeft de werkgeversdelegatie van meet af aan aangegeven serieus de looneis van 3,5% te willen overwegen. Deze toezegging hebben werkgevers gemeend te kunnen doen, op de uitdrukkelijke voorwaarde dat de bedrijven in ruil voor de gevraagde loonstijging concrete terugverdienmogelijkheden wordt geboden. Aangezien het in het belang is van beide partijen om thuis te kunnen komen met een verantwoord resultaat, is werknemers uitdrukkelijk gevraagd mee te willen denken over zaken als verruiming van de flexibiliteit voor werkgevers en vergroting van het arbeidspotentieel. Bonden volhardden in hun standpunt en voor wat betreft het meedenken over terugverdienmogelijkheden bleef het stil, zo laten de werkgevers op jhun website weten. Op 2 juni 2008 praten partijen verder.
19-05-2008 9:35


Winkeleigenaren kunnen opgelucht ademhalen. Het Europese Gerechtshof in Luxemburg heeft onlangs bepaald dat het níet per definitie verboden is om geplagieerde designmeubels in de verkoopruimte te plaatsen, mits deze ruimte bedoeld is voor de verkoop van andersoortige goederen.

De uitspaak werd gedaan in een zaak die was aangespannen door het Italiaanse Cassina tegen de kledingketen Peek & Cloppenburg. In het Peek & Cloppenburg-filiaal in het Duitse Keulen staan stoelen die een meer dan opvallende gelijkenis vertonen met een bekende stoel van 'architect van de twintigste eeuw' Le Corbusier. De rechthebbende Italiaanse fabrikant Cassina daagde het kledingbedrijf daarom voor de rechter. De Italiaanse fabrikant eiste dat Peek & Cloppenburg de stoelen zou verwijderen en een schadevergoeding zou betalen.

De eisen van Cassina werden afgewezen door de Europese rechter. Volgens het gerechtshof is de eis niet gerechtvaardigd omdat het gebruikte meubilair in Peek & Cloppenburg niet tot de reguliere verkoopgoederen van de kledingketen gerekend kunnen worden. Van verwijtbaar gedrag van Peek & Cloppenburg is in deze daarom geen sprake.

19-05-2008 8:49


Wie voor zichzelf begint zoekt klanten. Maar niet elke klant is gecharmeerd van een eenmanszaak of een ZZP'er (zelfstandige zonder personeel). Om de indruk te wekken dat u een dynamisch bedrijf hebt, is er nu een cd te koop met kantoorgeluiden.

De cd laat geluiden horen van een druk bedrijf. Dus in plaats van de deurbel of een jengelend kind hoort de klant tientallen telefoons rinkelen.

www.thrivingoffice.com

 

 

16-05-2008 16:23


Veertig procent van de werknemers werkt flexibel. Ook is inmiddels 75 procent van de beroepsbevolking buiten de reguliere werktijden bereikbaar per telefoon of e-mail. Vermenging van werk en privé is in Nederland een gegeven. Dit blijkt uit een enquête van EPN – Platform voor de informatiesamenleving onder 2400 Nederlanders.

De technische belemmeringen van een paar jaar geleden om flexibel te werken zijn verdwenen. Internet en andere digitale technologie (bedrijfsnetwerken, UMTS, Blackberries, mobiele telefonie etc.) maken het mogelijk een groot deel van het werk te doen zonder het traditionele kantoor en op tijden die mensen zelf verkiezen, bijvoorbeeld ’s avonds.

EPN is geïnteresseerd in de gevolgen hiervan voor de werknemers en concludeert uit het onderzoek dat moderne communicatietechnologie flexibel werken op grote schaal heeft geïntroduceerd. “Bijna de helft van de werknemers wil flexibeler werken. Een op de vijf werknemers wordt zelfs onrustig als zij buiten werktijd niet bereikbaar zijn. Een op de twintig werkt ook wel eens tijdens de vakanties. Vermenging van werk en privé is in Nederland een gegeven, het is voor werkgevers en werknemers zaak er verder goede afspraken over te maken”, stelt Tom van der Maas, directeur van EPN.

EPN verwacht dat de trend naar werken onafhankelijk van tijd en plaats zich de komende jaren sterk doorzet. Het onderzoek, een representatieve steekproef onder 2400 Nederlanders, is uitgevoerd door onderzoeksbureau CentERdata uit Tilburg.
16-05-2008 16:18


Trespa opent een nieuw Design Center in New York. Naast een showcase voor de bouwontwerpconcepten van Trespa en andere Nederlandse producten wordt dit een inspirerend ontmoetings-, leer- en netwerkcentrum. 

"Het Trespa Design Center is een uniek concept", meldt de fabrikant van gevel- en wandbekledingproducten. "Het belangrijkste doel is kennismaken met en inspiratie bieden aan de grote concentratie trendy en innovatieve architecten die in de stad werken, maar zich met projecten overal in de VS bezighouden."

Het Design Center ligt aan Greene Street in SoHo in Manhattan waar veel architectenbureaus kantoor houden. Dit is tevens de designwijk waar showrooms voor inrichtingsoplossingen, bedrijven met architectonische producten en aanverwante activiteiten in groten getale aanwezig zijn.

Het interieur van het Trespa Design Center werd ontworpen door Hans van de Schoot van Studio Schoot in Nederland. Deze Nederlandse ontwerper realiseert al 25 jaar ruimtes, showrooms, beurzen en tentoonstellingen over de hele wereld. "De bekende architectenpraktijk van Gage Clemenceau is aangesteld als lokale projectarchitect", vult de woordvoerder aan. "Hun werk is onder andere te zien geweest in het Museum of Art in Chicago en het New York Museum of Modern Art."

Om het thema 'Dutch Design' te benadrukken, zijn in het Design Center ook producten te vinden van andere bekende Nederlandse leveranciers zoals vloerbedekking van Forbo, verlichting van Brand van Egmond, keramiek van Tichelaar Makkum en meubilair van Ahrend Bcrea en Montis. Bovendien worden hier producten getoond van de hand van Marcel Wanders, Li Edelkoort, Hella Jongerius, Piet Hein Eek, Job Smeets, Evelyne Merkx, William Brand, Arnette van Egmond en vele andere bekende Nederlandse ontwerpers. 

Het idee achter het Trespa Design Center is om met name designconcepten te promoten in plaats van losse producten. Trespa probeert dit hoofdzakelijk te realiseren door de architecten ertoe aan te zetten het Trespa Perspectives-concept te bestuderen en deze ideeën te vertalen in innovatieve, verbeeldingsrijke en duurzame gevels.

"In het Design Center kunnen architecten regelmatig deelnemen aan seminars over 'Meteon' , het gevelbekledingsmateriaal van Trespa, en over de duurzaamheid en ontwerpkwaliteiten van Trespa", zegt de Trespa-woordvoerder. "Het Design Center wordt meer een ervaring dan een showroom. Het voorziet bovendien in een grote netwerk- en besprekingsruimte voor architecten, designers en hun cliënten. Door vergaderkamers, gratis internet, printfaciliteiten en andere voordelen beschikbaar te stellen, wordt het centrum een inspirerende plek waar men werkt, leert en ideeën deelt."

Vanuit deze visie zal het centrum daarnaast participatie en bijeenkomsten van commissies en externe organisaties stimuleren, zoals het Center for Architecture van het American Institute of Architects, gevestigd nabij Greenwich Village en opgericht door de New Yorkse afdeling van de AIA, en Material ConneXion, het grootste internationale informatiesysteem over nieuwe en innovatieve materialen. Bovendien zullen de Nederlandse ontwerppartners het Design Center gebruiken als platform voor hun designevenementen en productexposities.
16-05-2008 16:09


Akoestiek is tegenwoordig een belangrijk onderwerp. Voor wie meer wil weten over de praktijk van akoestiek en projectinrichting wordt misschien wat wijzer tijdens de Ecophon Building Study. het evenement wordt op 13 juni gehouden in Maastricht.

Ecophon organiseert jaarlijks een aantal building studies. Bij een dergelijke building study worden de diverse aspecten in het ontwerp-, bouw- en besluitvormingsproces getoetst aan het resultaat. Het doel is te leren van het bouwproces van anderen.

"Op 13 juni zijn wij te gast bij de Graduate School of Governance in Maastricht", aldus de woordvoerder van akoestiek-expert Ecophon. "Deze school is gevestigd in vier monumentale panden in hartje Maastricht. Wij willen onze ervaringen met betrekking tot akoestiek in onderwijsgebouwen met u delen en hebben enkele interessante sprekers uitgenodigd om over de achtergronden te vertellen en hoe het onderwijskundig concept is geïntegreerd met het bouwproces."

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via plafonds@ecophon.nl of via de website www.ecophon.nl.
16-05-2008 16:04


RSI is bij lange na niet meer beroepsziekte nummer één in Nederland. Uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) blijkt dat van alle beroepsziektenmeldingen er vorig jaar ‘maar’ 5 procent over RSI gingen, terwijl dat in 2003 nog 30 procent was. Dat meldt het CVS-blad Verzekerd!.

Tien jaar geleden was RSI bijna een hype. Veel mensen klaagden in toenemende mate over een ‘muisarm’ en over nek-, rug- en schouderklachten, die allemaal onder de noemer RSI (repetitive strain injury) kunnen worden geschaard. Het aantal RSI-klachten nam in korte tijd dan ook schrikbarend snel toe.

Het topjaar vormde 2003, toen verzekeraars bijna driehonderd RSI-claims binnenkregen van werkgevers via de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (de werkgeversaansprakelijkheid is op deze verzekering gedekt). De claims betreffen gevallen waarbij de schade is geconstateerd en de causaliteit tussen werk en RSI is vastgesteld. In het topjaar vormde RSI 30 procent van het totale aantal meldingen. Na 2003 trad een kentering op.

De jongste CVS-cijfers laten zien dat RSI weer op het niveau van 10 jaar geleden zit: RSI neemt in 2007 5 procent van het totale aantal meldingen in. De daling die het CVS signaleert, komt overeen met de cijfers die door arbodiensten en bedrijfsartsen aan het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) worden aangeleverd, hoewel de daling daar al sinds 2000 is te zien.

Het NCvB registreerde in 2000 3.011 meldingen. In 2006 was dat nog maar een derde van dat getal: 1.185. Opvallend in de CVS-cijfers tot slot is dat niet alleen het aantal RSI-meldingen daalt, maar ook het totaal aantal beroepsziektenmeldingen. In 2003 werden nog ruim 960 beroepsziektenclaims via de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven ingediend; in 2007 waren dat er zeshonderd.

Van het totaal aantal claims komen de meeste meldingen binnen over mesothelioom. In 2007 nam deze asbestziekte meer dan de helft van het totaal aantal beroepsziektenclaims in.
16-05-2008 8:39


Twee Nederlandse softwareleveranciers - GX en Nedstat - bundelen hun krachten. Nedstat, leidend in webanalytics, en GX, leverancier van GX WebManager, het leidende platform voor web content management, hebben samen een flexibele oplossing ontwikkeld. Hiermee kunnen gebruikers het gedrag van bezoekers van websites gemakkelijk meetbaar en inzichtelijk maken.

GX en Nedstat hebben de afgelopen jaren vele malen samengewerkt bij website-implementaties voor onder meer Schiphol Groep, SBS Broadcasting, Nationale Nederlanden, Ajax en Radio 538. Beide partijen zagen de vraag ontstaan naar een generieke oplossing, waar zowel bestaande als nieuwe klanten van kunnen profiteren. De introductie van open API's in het Sitestat-platform en GX WebManager 9 maakt een hechte integratie op basis van open standaarden mogelijk. GX WebManager 9 bevat een op componenten gebaseerde architectuur, die het toevoegen en onmiddellijk in gebruik nemen van componenten op een website mogelijk maakt. Installatie en configuratie van de oplossing is daardoor zeer eenvoudig.

De geïntegreerde oplossing bestaat uit een WebManager Component Bundle (een zogeheten WCB) waarmee de Sitestat-applicatie van Nedstat weer te geven is op een in GX WebManager ontwikkelde website. Daarnaast bevat deze component enkele aanvullende tools om de koppeling tussen GX WebManager en Sitestat te configureren.

Hiermee zijn de volgende data direct meetbaar:

Alle pagina's en overige content items.

Clickouts waarmee geregistreerd wordt welke bestanden worden gedownload en welke externe links worden gevolgd.

Laadtijden van pagina's.

Alle standaard Sitestat-karakteristieken betreffende bezoekers (IP-adres, lokatie, browser, OS).

De GX Sitestat WCB is gratis te downloaden vanaf www.wcmexchange.com, de online marktplaats van GX voor WebManager Component Bundles.

 

GX is een webtechnologiebedrijf en één van de grootste leveranciers in Nederland van oplossingen voor web content management. Met behulp van het product GX WebManager worden voor klanten innovatieve en oplossingen gebouwd, uiteenlopend van moderne informatieve websites tot krachtige oplossingen voor online sales & marketing in complexe organisaties. De visie van GX is dat een steeds groter wordend deel van de bedrijfsprocessen plaatsvindt vanuit het online kanaal naar binnen toe. GX WebManager is speciaal ontwikkeld voor dergelijke ‘outside in' processen, en is een robuust en flexibel platform gebaseerd op open standaarden en met een op componenten gebaseerde architectuur.

GX werkt voor middelgrote en grote organisaties in uiteenlopende sectoren en heeft een groot aantal projecten gerealiseerd voor klanten van naam zoals KPN, Menzis, Reed Business Information, Ajax, PSV, Unicef, gemeente Eindhoven, gemeente Amstelveen, Asics, DaimlerChrysler, Weekblad Persgroep, IDG, Nationale Postcode Loterij, KNVB en vele anderen. De klanten van deze organisaties beschouwt GX ook als klanten van GX; moderne consumenten die zich bewegen in een digitale wereld zonder grenzen. Die klanten tevreden stellen is het doel. Dat verklaart Outside in en onderscheidt GX in de markt.

Nedstat is actief in website analytics. De Nedstat-producten en -services stellen bedrijven en organisaties in staat het rendement van hun online communicatie en business te verbeteren. Nedstat maakt website analytics simpel, duidelijk en toegankelijk voor gebruikers van alle niveaus en disciplines. Producten zijn daarom gemakkelijk te gebruiken, rapporten zijn helder en snel toegankelijk, aanpassingen zijn eenvoudig en de service en support zijn persoonlijk en van hoge kwaliteit.

Nedstat telt 180 medewerkers in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Tot de klantenkring behoren vele gerenommeerde en wereldwijd opererende ondernemingen, zoals ASICS Europe, Electrabel, Ernst & Young, KarstadtQuelle, Panasonic, Renault en Wolters Kluwer, alsmede diverse overheidsinstanties en non-profitorganisaties.

Accreditaties van onafhankelijke, toonaangevende instituten in Europa, zoals ABC electronic en OJD, garanderen dat metrics van klanten in overeenstemming zijn met de gestelde standaarden.

www.gx.nl/
www.nedstat.com


15-05-2008 9:10


Het aantal Nederlandse werknemers met een vast contract is vorig jaar met 2 procent gestegen. Hadden eind 2006 nog 5,7 miljoen werknemers een vaste baan, een jaar later was dit aantal met zo'n honderdduizend toegenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Sinds 2006 neemt het aantal mensen met een vast contract licht toe. Reden voor de stijging is dat het goed gaat met de Nederlandse economie, licht een woordvoerder van het CBS toe. "En als de economie floreert, gaat het ook beter met de arbeidsmarkt."

 

Bron: Nationale Vacaturebank.nl

15-05-2008 9:02


De dienst 'Back to my Mac' heeft een beroofde vrouw geholpen haar gestolen MacBook terug te vinden. Dankzij de dienst kon zij na de diefstal inloggen op haar gestolen laptop en het programma 'Photo Booth' opstarten. Daarmee maakte ze via de webcam foto's van de dief. Dit bleek iemand te zijn die een paar weken eerder op een feestje in het appartement was geweest.
14-05-2008 8:22

 


De bereidheid om langer door te werken neemt toe. Bij werknemers tot 20 jaar is die het grootst: 44 procent van hen wil doorwerken tot 65 jaar. Dit blijkt uit een onderzoek van TNO en CBS in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 

Een op de drie werknemers (34 procent) wil doorwerken tot 65 jaar. Twee jaar eerder was dit nog een op de vijf werknemers (21 procent). De stijging is bij alle leeftijdsgroepen even sterk. Bij werknemers van rond de 30 jaar en jonge vijftigers is de bereidheid het minst; iets meer dan 30 procent wil doorgaan tot 65 jaar. In vergelijking met twee jaar geleden nemen meer werknemers een standpunt in. Toen wist 31 procent van de werknemers niet of ze wilden doorwerken. Dit percentage is gedaald naar 26.

 

De bereidheid om langer door te werken, verschilt per sector. In de bouw is die bereidheid het geringst (25 procent), en in de landbouw en visserij het hoogst (40 procent). Ook in de sectoren cultuur, overige dienstverlening en onderwijs willen verhoudingsgewijs veel werknemers doorwerken tot 65. De resultaten zijn gebaseerd op een enquête die eind 2007 is gehouden onder ruim 22.000 werknemers. (bron: Gids Online)

13-05-2008 10:26


Het aantal Nederlandse bezoekers aan de Europarket in de Kortrijk Xpo was opvallend hoog . Van 13 tot en met 15 april vond voor de vijfde keer de vakbeurs Europarket plaats. Dit is een tweejaarlijks evenement voor parket, houten vloeren, fineerparket, laminaat, kurkvloeren en toebehoren.

De afgelopen edities van Europarket vonden telkens plaats in Maastricht. Dit jaar was het evenement echter weer terug op de plek waar het allemaal begon: in de hallen van Kortrijk Xpo. “Het aanbod van deze editie was een stuk internationaler”, aldus de beursorganisatie. “Ook vond er een aantal gloednieuwe evenementen plaats.” De organisatie doelt hiermee onder meer op de Innovation Awards, die de meest innovatieve producten op de beurs bekroonden. Verder was er een zogenoemd ‘Adviesplein’ waar bezoekers terecht konden voor informatie over actuele thema’s. Op dit Adviesplein vonden tevens de internationale parketleg-demonstraties plaats. Hier toonden vijf landenteams de voor hen kenmerkende nationale technieken op het gebied van het leggen, het schuren en het afwerken van parket.

Op Europarket 2008 exposeerden in totaal 185 aanbieders uit negentien verschillende landen. Na een lichte bezoekersdaling bij de voorgaande editie, mocht de organisatie dit jaar een bezoekersstijging van 7 procent noteren. Het driedaagse evenement werd bezocht door 6.504 bezoekers uit 42 landen. De organisatie is bijzonder tevreden met het verloop van het evenement. Met name de hoge opkomst vanuit Nederland – in totaal 1.756 belangstellenden – stemde de organisatie tevreden. “Exposanten beklemtoonden de hoge kwaliteit van de bezoekers en bevestigden een opvallend sterke opkomst uit Nederland.”

Naast het reguliere expositieprogramma was er zoals gezegd nog meer te beleven op de beursvloer. Zo werden tijdens de beurs onder meer de zogenaamde ‘Innovation Awards’ uitgereikt. Hierbij ging Gold Award ging naar aanbieder Henkel, die won met ‘Thomsit RX 20 Premium Stofarm’ egaliseermiddel. De publieksprijs ging naar Pergo voor ‘Soft Tech’, een nieuwe technologie die het geluid dempt dat van de vloer weerkaatst. De volgende editie van Europarket vindt plaats in 2010. Vooralsnog is onduidelijk waar het evenement dan gehouden zal worden. “Aan de hand van de resultaten van de exposanten- en bezoekersenquête en na overleg met de stuurgroep, zal de locatie van de volgende editie bekend gemaakt worden”, aldus de beursorganisatie.
13-05-2008 10:23


Claus M. Thonet trekt zich terug uit de leiding van het familiebedrijf Thonet. De in maart 65 jaar geworden algemeen directeur wordt opgevolgd door Roland Ohnacker, die voorheen leidinggevende functies vervulde bij Drabert en Sitag.
11-05-2008 16:24


Nieuw van uitvgeverij Frame: het boek Bright. "Het gebruik van verlichting in architectuur en design ontwikkelt zich momenteel in snel tempo, en heeft hierdoor een steeds grotere en belangrijkere impact op verschillende creatieve disciplines", aldus een woordvoerder van de uitgeverij over het waarom van de uitgave.

Vandaag de dag gebruiken architecten steeds vaker lichtinstallaties, die immers de mogelijkheid van extra functies en presentatiewijzen. Ook voor interieurarchitecten is licht belangrijk; zij gebruiken het bijvoorbeeld om een ruimte groter of kleiner te doen lijken. Weer anderen gebruiken licht om kunstwerken, vormen, en beelden, tevoorschijn te toveren, of om hele stadscentra een nieuwe look te geven. 

Het toenemende belang van licht in de architectuurwereld heeft uitgeverij Frame (uitgever van de tijdschriften Frame en Mark) ertoe bewogen een boek te publiceren over dit onderwerp. 'Bright' laat een rijke selectie lichtprojecten zien.

Het werk is in zowel een commerciële als een wereldwijde culturele context geplaatst. Designers/designbureaus zijn geportretteerd in artikelen met een lengte van telkens acht pagina’s.

"Bright is een up to date referentiemiddel voor professionals in de wereld van lichtdesign, architectuur en kunst", aldus de uitgever. "Het boek laat de rol van verlichting zien als een veelzijdig en interactief designelement. Hiermee schijnt Bright letterlijk nieuw licht op de toekomst van architectuur en design."

In de volgende 'papieren editie' van Inside Information zal een recensie van de nieuwe Frame-uitgave worden gepubliceerd. 
09-05-2008 8:52


Binnen- en buitenlandse beleggers in Nederlands onroerend goed verwachten het tweede kwartaal van 2008 een stabilisatie van de situatie op de diverse gebruikersmarkten. Dit blijkt uit de nieuwste editie van het DTZ Beleggersvertrouwen.

De resultaten wijken af van de uitkomsten van het DTZ-onderzoek uit december 2007, toen een groot deel van de beleggers nog een verbetering van de gebruikersmarkten verwachtte. 

Uit de antwoorden van de respondenten blijkt wel dat de ondervraagde beleggers nog altijd overwegend positief zijn over de Nederlandse vastgoedmarkt. Ze zien de gebruikersmarkten nog steeds als een belangrijke onderlegger voor vastgoedbeleggingen.

De beleggers zijn over hun eigen vastgoedportefeuilles nog uitgesproken positief. Het merendeel van de respondenten zag in het eerste kwartaal van dit jaar binnen de eigen portefeuille een stijging van de huurwaarden en een daling van de leegstand.

Net als aan het eind van 2007 zijn financiers ook nu wat minder positief over de gebruikersmarkt dan beleggers. Een deel van de ondervraagde financiers verwacht in het tweede kwartaal van 2008 een verslechtering van de gebruikersmarkten en een daling van de huurprijsniveaus.

Het onderzoek Het DTZ Beleggersvertrouwen en het DTZ Financiersvertrouwen worden door middel van enquêtes vastgesteld. DTZ presenteerde begin 2008 voor het eerst het DTZ Beleggersvertrouwen, een voortaan elk kwartaal terugkerend onderzoek naar het marktsentiment van binnen- en buitenlandse beleggers in Nederlands vastgoed.

Het nu gepresenteerde DTZ Beleggersvertrouwen van het eerste kwartaal van 2008 is gebaseerd op de antwoorden van in totaal 51 beleggers, werkzaam bij 38 verschillende organisaties.
08-05-2008 8:13

 

Vrouwen die een baan zoeken en zwanger willen worden, kunnen beter goed nadenken voordat zij dit meteen aangeven bij de potentiële nieuwe baas. Maar liefst 86 procent van de managers voelt zich namelijk belazerd als een sollicitant, nadat ze is aangenomen, zwanger wordt. Dit komt naar voren uit onderzoek van Employment Law Adisory Services in Engeland. Meer dan 50 procent van de managers geeft aan dat zwangerschap de belangrijkste reden is voor afwijzing. In Engeland is het verboden om tijdens het sollicitatiegesprek vragen te stellen over zwangerschapwensen.  In Nederland zijn sollicitanten overigens niet verplicht een zwangerschap te melden.

 

(Bron: Nationale Vacaturebank.nl)

07-05-2008 8:45


Het aantal werkzoekenden zonder baan heeft een nieuw laagterecord bereikt. Het aantal werkzoekende daalde in maart met 12.000 tot 441.000. Dat zijn er minder dan in de vorige hoogconjunctuur in 2001. Toen was de laagste stand 444.000. Het aantal daalde in alle leeftijdsgroepen. Vooral ondernemingen in de zakelijke dienstverlening hebben in het eerste kwartaal van 2008 veel vacatures gehad.
(bron: Nationale Vacaturebank.nl)
06-05-2008 8:45


Bijna een kwart van de sollicitanten zegt bij een sollicitatiegesprek 500 euro meer te verdienen dan werkelijk het geval is. Nog niet de helft van de werkzoekenden is eerlijk over zijn inkomen. Eveneens een kwart liegt 100 tot 250 euro bovenop zijn huidige. Dat blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder 513 respondenten. "Het hoort er toch wel bij dat je zegt dat je iets meer verdient dan je eigenlijk doet", zegt Martijn van der Neut, Marketing Manager bij de vacaturesite. Daar houden werkgevers ook rekening mee in hun onderhandelingen. "Maar je huidige salaris met 500 euro overdrijven is buiten alle proporties."

 

(Bron: Nationale Vacaturebank.nl)

06-05-2008 8:40


Twaalf procent van de werknemers ervaart zo'n mentale en fysieke belasting dat zij niet zeker weten of zij hun werk de komende jaren nog wel volhouden. Dat blijkt uit een enquête onder een panel van 350 werknemers, uitgevoerd in opdracht van het Breed Platform Verzekerden en Werk en Boaborea.

 

Een groot deel van de ondervraagden vindt hun werk mentaal en soms ook fysiek belastend. Verder hebben reorganisatie, relatieproblemen in de privésfeer, problemen met kinderen en de combinatie van spanningen in de privésituatie en de drukte op het werk invloed op werk en verzuim.

De ondervraagde werknemers vinden dat regelmatige vakantie nodig is om goed te blijven functioneren. Zij vinden gezondheid belangrijk en waarderen het als de werkgever hiervoor belangstelling heeft.

Veelal is op de werkvloer echter niet bekend dat de werkgever op dat front ondersteuning kan bieden. Werkgevers- en werknemersorganisaties zetten vaak samen met zorgverzekeraars en arbodienstverleners gezondheidsprogramma's op, ter voorkoming van mentale of fysieke problemen bij het personeel. De meeste werknemers komen daar pas mee in aanraking als sprake is van ziekteverzuim. Gelukkig is 80 procent van de ondervraagde werknemers tevreden met zijn of haar gezondheid. Bijna de helft heeft zich het laatste jaar niet ziek gemeld.

04-05-2008 19:23

Sinds 2002 organiseert het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) samen met AM, ontwikkelaar van woonomgevingen, stedelijke centra, kantoren(parken) en winkelcentra, tweejaarlijks de AM NAi Prijs. De prijs wordt uitgereikt voor het beste, opgeleverde gebouw ontworpen door een architect jonger dan 40 jaar. Na drie succesvolle edities is de AM NAi Prijs in 2008 voor de vierde maal uitgeschreven. Tot en met maandag 26 mei aanstaande kunnen jonge architecten hun beste gebouw opgeleverd in 2006 of 2007 aanmelden.

De AM NAi Prijs heeft, sinds zijn ontstaan in 2000-2001, tot veel publiciteit en aandacht voor de betrokken bureaus geleid. De AM NAi Prijs 2006 werd uitgeloofd aan het Brugwachtershuis in Middelburg ontworpen door BAR architects. De prijs van 2004 werd gewonnen door NL architects met het project basketBAR in Utrecht. In 2002 ging de prijs naar MVRDV voor het project Haageiland op Ypenburg in Den Haag.

Het NAi en AM willen met de AM NAi Prijs de uitzonderlijke positie en de kwaliteit van de jonge architecten in Nederland belichten: het architectuurklimaat in Nederland onderscheidt zich van dat van andere landen, omdat architecten in Nederland al op jonge leeftijd de kans krijgen om daadwerkelijk gebouwen te realiseren. Sinds het begin van de jaren negentig heeft Nederland een goed klimaat voor de ontwikkeling van talent van jonge architecten. In tijden van hoogconjunctuur krijgen zij de kans hun projecten daadwerkelijk te realiseren. In economisch mindere tijden zijn het vaak juist deze jonge ontwerpers die het vak kritisch benaderen en zo voor een mogelijke her-ijking van het vakgebied zorgen.

Om in aanmerking te komen voor de AM NAi Prijs 2008 moet het betreffende gebouw in 2006 of 2007 zijn opgeleverd. Daarnaast moet de architect in het jaar van oplevering 40 jaar of jonger zijn. In het geval dat het bureau uit meerdere architecten bestaat, dient de gemiddelde leeftijd in het jaar van oplevering 40 jaar of jonger te zijn. De architect kan ook uit het buitenland afkomstig zijn en in Nederland werkzaam en gevestigd zijn. De architect moet ingeschreven staan bij het architectenregister in Den Haag. Inzendingen voor de AM NAi Prijs (drie A3-panelen) kunnen tot en met 26 mei 2008 bij het NAi worden aangeleverd. De projecten van de genomineerden worden opgenomen in de collectie van het NAi.

Meer informatie over de inschrijving is te vinden op www.nai.nl/amnai.

Bij de AM NAi Prijs verschijnt tevens een publicatie. De genomineerden zullen hierin uitgebreid worden behandeld. Het boek wordt uitgegeven door NAi Uitgevers.

04-05-2008 19:16


Meer dan de helft van de 73 door HR-adviesbureau Towers Perrin geënquêteerde werkgevers van (middel)grote ondernemingen werkt aan een vergroening van de autoleaseregeling. Voorbeelden hiervan zijn hybride auto's, het sturen op energielabels of het laten verrichten van milieuvriendelijke aanpassingen aan auto's.

Werkgevers maken de autoleaseregeling groener omdat het personeel daar om vraagt. De auto helemaal wegdoen is evenwel geen optie. Ongeveer de helft van de ondervraagde werkgevers denkt dat de auto van de zaak belangrijk is om medewerkers aan te trekken en te behouden. Een kwart van de respondenten zegt zelfs dat dit zeer belangrijk is. Het arbeidsvoorwaardelijke aspect is dan ook de op één na vaakst genoemde reden voor ondernemingen om een leaseauto aan te bieden (82 procent); de noodzaak voor de functie (91 procent) is de vaakst genoemde reden.

Tegenover de vergroening staat dat weinig ondernemingen zeggen bewust bezig te zijn met filebestrijding (20 procent). De werkgevers verwachten actie van de overheid, zoals verbetering van het openbaar vervoer (42 procent) en van de combinatie van openbaar vervoer en auto (45 procent). Daarnaast wil een kleine 40 procent verbetering van de mogelijkheden die de overheid biedt voor thuiswerken.

(Bron: Gids voor Personeelsmanagement)
02-05-2008 16:16


De omzetgroei in de bouwsector is in het eerste kwartaal van 2008 verder gestabiliseerd. Hoewel een meerderheid van de bouwbedrijven nog steeds een positieve omzetontwikkeling ervaart, wordt het aantal bedrijven waarvan de omzet groeit kleiner. Voor het tweede kwartaal van 2008 zijn de verwachtingen echter beduidend positiever. Dit blijkt uit de Bouwbarometer, de stemmingsindicator binnen de bouwsector van BouwKennis en USP Marketing Consultancy.

De verwachtingen over de omzet voor het tweede kwartaal van 2008 liggen beduidend hoger dan de ontwikkelingen in het eerste kwartaal. Vooral de partijen die het eerste kwartaal als minder gunstig ervaren verwachten meer van het tweede kwartaal (klussenbedrijf, aannemers GWW en afbouwers).

Handelaren zijn over het tweede kwartaal van 2008 nog positiever dan over het eerste kwartaal. Installateurs zijn van alle partijen het voorzichtigst, hoewel een meerderheid nog steeds een positieve omzetontwikkeling verwacht. Van hen verwacht 43 procent een stijging in de omzet in het tweede kwartaal van 2008. Acht op de tien installateurs verwacht een daling van de omzet in vergelijking met het tweede kwartaal van 2007.

De Bouwbarometer is de stemmingsindicator binnen de bouwsector en wordt bepaald aan de hand van ruim 700 enquêtes, gelijk verdeeld over de zeven belangrijkste marktpartijen uit de bouw. Naast de actuele ontwikkelingen op verschillende bedrijfseconomische aspecten, wordt ook aandacht besteed aan de verwachtingen voor het volgende kwartaal.
02-05-2008 8:59


Hoeveel denkers kom je tegen in het gemiddelde kantoor? Bij DTZ Zadelhoff in Amsterdam ministens één. Eerder deze week werd in de entreeruimte van de Amsterdamse vestiging van de makelaarsorganisatie het beeld 'De Denker' van Auguste Rodin onthuld.

Het beeld – mét sokkel maar liefst 3 meter en 22 centimeter hoog – is in bruikleen aan DTZ Zadelhoff aangeboden door haar oprichter drs. Cor van Zadelhoff, ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van het bedrijf. Van Zadelhoff zelf onthulde het beeld.

Rodin (1840-1917) creëerde het befaamde beeldhouwwerk ‘Le Penseur’ (De Denker) in 1880. Het was onderdeel van zijn eerste officiële Parijse order, namelijk een monumentale bronzen poort voor een toekomstig museum voor Kunsten. De Denker was bestemd voor het centrale fronton en wordt ook wel 'Le Poète' genoemd, aangezien dit beeld eigenlijk de mediterende Dante moest voorstellen.

Het beeld in het pand van DTZ Zadelhoff aan de Apollolaan is een door het Rodin museum goedgekeurde reproductie en nummer 22 van een serie van slechts 25 exemplaren die inmiddels over de hele wereld verspreid zijn.

Voorzitter van het Dagelijks Bestuur van DTZ Zadelhoff, Cees de Jong, zegt: “We zijn er zeer trots op ‘Le Penseur’ te mogen herbergen, het is bijzonder fraai! Bovendien symboliseert het beeld onze kijk op ons vak. Een vak dat vraagt om een gedegen aanpak, getuigend van visie en denkkracht; om inzicht.”
02-05-2008 8:45


Is het eigenlijk nog nieuws? De Nederlandse architect Rem Koolhaas wordt in het Amerikaanse Time Magazine gerekend tot de 100 machtigste mensen op aarde. Voor de architect zelf kan het nauwelijks een verrassing zijn: sinds zijn baanbrekende projecten de pagina's van de internationale architectuurpers domineren, is de icoonstatus hem zeer vertrouwd geworden.

 

Toch is de opname van Koolhaas in de lijst wel enigszins opmerkelijk: eind vorig jaar stelde de Nederlandse sterarchitect in een lezing in Rotterdam dat de Verenigde Staten wat hem betreft irrelevant zijn geworden in het economische en architecturale wereldspel. Voor dergelijke relativerende opmerkingen aangaande de macht van de Verenigde Staten is men aan de overkant van de grote plas doorgaans nogal gevoelig. Klaarblijkelijk hebben de krenkende woorden van Koolhaas ('dit wordt mij niet in dank afgenomen') de burelen van Time Magazine nog niet bereikt. Anders zou de zo hier en daar schaamteloos Amerikaans georiënteerde lijst (wél Maria Carey, geen Bono?, etc.) er ongetwijfeld anders uitgezien hebben.

Koolhaas is overigens niet de enige Nederlander die op de lijst prijkt van het Amerikaanse tijdschrift. Ook Eurocommissaris Neelie Kroes is er opnieuw op terug te vinden. Balkenende wordt niet genoemd. 

 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >