Nieuws


28-11-2008 13:49

De onlangs gehouden Eindhovense beurs Domotica & Slim Wonen is succesvol verlopen. Op 19 en 20 november bezochten 3.200 mensen het Evoluon te Eindhoven om daar kennis te maken met wat de markt te bieden heeft als het gaat om domotica en slim wonen.

Tijdens de door Stichting Smart Homes georganiseerde ‘Beurs Domotica & Slim Wonen’ lieten maar liefst 130 exposanten het publiek kennis nemen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van huisautomatisering, infrastructuur, energiemanagement, toegangscontrole, deurcommunicatie, zorg, comfort, beveiliging, audiodistributie.

In plaats van één stonden nu twee dagen volledig in het teken van domotica, hetgeen bijzonder goed ontvangen is door zowel standhouders als bezoekers. Er was nu veel meer tijd om te netwerken en geïnteresseerde bezoekers te woord staan.

Een hoogtepunt tijdens de eerste beursdag was de uitreiking van de eerste Smart Homes Award. Het werd een spannende ‘nek aan nek race’ tussen de drie genomineerde partijen: Eaton Electric, IRS en Simac . De jury bestaande uit H. Nicolaas (College Bouw Zorginstellingen), Sj. Visser (Actiz) en V. Sarioa (Uneto VNI) kozen na uitvoerig beraad voor Eaton Electric, met het project Daelhoven dat in opdracht van het Zorgpalet Baarn-Soest is uitgevoerd. Het gaat hier om een door TNO ontwikkeld intelligent observatiesysteem -Unattended Surveillance-systeem of UAS- waarbij draadloze sensoren worden ingezet om somatische en dementerende patiënten onopvallend te volgen en automatisch alarm te geven als zij vallen of dwalen. Bijzonder is dat de bewoner geen apparaatje bij zich hoeft te dragen.

De jury was onder indruk van het innovatieve karakter van het project, de intensieve samenwerking tussen de betrokken partijen en de duidelijk in kaart gebrachte doelstelling.

Tijdens de beide beursdagen konden de bezoekers op een speciaal ‘Smart Homes Award Plein’ uitgebreid kennis maken met alle ingediende projecten. Het plein trok veel belangstelling, met name omdat hier ‘daadwerkelijk’ gerealiseerde projecten te vinden waren. Het publiek kon zich laten inspireren en lering trekken uit de wijze waarop is samengewerkt en hoe de producten geïntegreerd zijn tot één geheel.

Voor 2009 hoopt Stichting Smart Homes dat nog meer partijen hun projecten zullen indienen. Corien van Berlo, directeur Stichting Smart Homes: “Er zijn talloze projecten die best in het voetlicht geplaatst mogen worden. Daarom roepen we alle partijen in de markt op om projecten voor te dragen voor de volgende award!”

De komende Beurs Domotica & Slim Wonen vindt plaats op 18 en 19 november 2009.
 

26-11-2008 16:02

Een werknemer die beschikt over een computer met internet is per dag vaak 1 uur teveel kwijt om zijn mail te lezen, beantwoorden en te versturen. Dat schrijft de Britse krant de Sunday Telegraph.

De meeste mensen filteren en organiseren hun mail erg slecht. Zo blijkt uit het onderzoek onder vierduizend mensen die werken voor honderdvijftig verschillende Britse bedrijven. Volgens de onderzoekers zou het tijdverlies makkelijk beperkt kunnen worden door het geven van een training in de manier waarop je met mail moet omgaan.
 

25-11-2008 9:09

In de showroom van Toonkamer in Utrecht is van 29 november tot en met 4 januari een kleine expositie van werk van Ineke Hans ingericht. Onder het tentoongestelde werk bevindt zich bijvoorbeeld de boomkapstok, getiteld Forest for the Trees, maar ook een picknicktafel uit de serie Ordinary Furniture van gerecycled plastic.

Ineke Hans behoort tot een van de succesvolste Nederlandse ontwerpers en geniet ook internationaal grote bekendheid. Haar werk laat zich lastig in een hokje plaatsen. Sinds haar afstuderen in 1991 aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en in 1995 aan de Royal College of Art in Londen heeft ze enkele jaren bij Habitat UK gewerkt aan massageproduceerde meubels, alvorens in 1998 haar eigen studio ‘Ineke Hans’ in Arnhem op te zetten.

De uitgangspunten van haar ontwerpen zijn functionaliteit en gebruik. Het ontwerp moet in haar ogen een logisch gevolg zijn van de functie. In haar werk maakt ze gebruik van archetypische beelden die zich in ons collectieve bewustzijn manifesteren. Maar ze is ook geïnteresseerd in Hollandse folkloristische tradities, die ze op licht ironische wijze verwerkt in haar ontwerpen.
 

25-11-2008 9:04

Mensen die al tijdens hun jeugd barsten van het zelfvertrouwen verdienen als werknemer meer dan onzekere collega's. Dit zegt Timothy Judge, professor aan de University of Florida. Mensen die in zichzelf geloven, zijn ambitieuzer en laten zich niet uit het veld slaan door tegenslagen, aldus Judge.

Vooral de combinatie van zelfvertrouwen met een stimulerende achtergrond is goed voor het salaris. Volgens Judge hebben kinderen met goed opgeleide ouders met goede banen zeker voordelen, maar deze voordelen spelen pas echt een doorslaggevende rol wanneer de kinderen zelfvertrouwen hebben.
 

25-11-2008 8:45

De mini-notebook, ook wel netbook, is bezig met een opmars in elektronicaland. Vooral wanneer een smartphone te klein is en een echte notebook te groot, vormt de mini-notebook de ideale oplossing. Met Sinterklaas en Kerstmis voor de deur, bestaat voor iedere consument een mini-notebook op maat.

Hoewel de meeste elektronicawinkels nog maar een bescheiden assortiment kennen, biedt bijvoorbeeld marktleider Dixons een keuze uit meer dan twintig verschillende modellen. De mini-notebook wint snel aan populariteit. Zo meldt Dixons dat in de top tien van bestverkochte producten zelfs twee plaatsen door de mini-notebook worden bezet. Met een scherm van zeven tot tien inch en slechts een kilootje zwaar vult de mini-notebook precies het gat tussen de kleinere smartphone en de zwaardere notebook. Mobiel werken, e-mailen, surfen, foto’s bekijken en muziek beluisteren is nu echt altijd en overal mogelijk. Multimedia-apparaten kunnen eenvoudig via een USB-poort worden aangesloten.

Voor het zwaardere werk zullen de meeste consumenten hun desktop of notebook waarschijnlijk aanhouden. Maar het lage gewicht en de bescheiden afmetingen maken de mini-notebook tot een ideale reisgenoot. Door de relatief beperkte prijs is de mini-notebook daarnaast een betaalbare oplossing om in een druk huishouden het aantal computers uit te breiden. Dankzij de draadloze internetverbinding en een oplaadbare batterij is de mini-notebook bovendien geschikt om ’s avonds achter de tv nog wat werk door te nemen. Voor taken die een stevig beroep doen op de rekenkracht, zoals het bewerken van films, is de mini-notebook minder geschikt. Maar – eerlijk is eerlijk – daar was het de meeste consumenten ook niet om begonnen. Een eigenschap die wel enige gewenning zal vragen, is het formaat van het toetsenbord. Ook een aandachtspunt is de batterij. Maar de consument die een gebruiksduur van enkele uren niet voldoende vindt, kan natuurlijk een reservebatterij aanschaffen.
 

23-11-2008 13:08

Wie wil er nog 40 uur werken? Niet veel mensen, zo blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden.

De gemiddelde Nederlander wil het liefst maximaal 25 tot 28 uur per week werken. Mensen met een contract voor dat aantal uren zijn dan ook het meest tevreden. Het onderzoek wordt elk jaar door TNO en het CBS gehouden onder ongeveer 25.000 werknemers.  Vooral bouwvakkers, ICT'ers en werknemers in een aantal industriële beroepen willen minder werken: 2,5 uur per week minder. Daarentegen willen met name schoonmakers, vrachtwagenchauffeurs en horecapersoneel meer werken.
 

21-11-2008 12:36

Onder de naam ‘International Center for Sustainable Excellence’ (ICSE) start in april 2009 een centrum waarin duurzaamheid gestalte krijgt. In het centrum gaan bedrijven, (kennis)instellingen en organisaties samenwerken aan nieuwe projecten en het verbeteren van eigen producten en (bedrijfs)processen.

De initiatiefnemers om te komen tot het centrum zijn Evoke (EPEA Satellite Partner), Stichting Onderneem Duurzaam, Stichting Duurzaam Eindhoven en Cagerito. De gemeente Eindhoven ondersteunt dit initiatief. "In het centrum zullen bedrijven ook hun laatste stand van zaken tonen op het gebied van duurzaamheid", aldus de initiatiefnemers. "Het centrum wordt zo een voorlichtingscentrum voor burgers, een showcase voor andere bedrijven en een kennisbron voor iedereen die te maken heeft met duurzaamheid."

De initiatiefnemers vinden dat duurzaamheid in al zijn vormen een te abstract begrip is geworden. "Het centrum laat de bezoekers de duurzaamheid zien, voelen en ruiken; laat duurzaamheid ervaren. Daarvoor zijn bedrijven nodig die hun producten laten zien, maar ook instellingen die ontwikkelingen kunnen laten zien."

Bedrijven die meedoen, geven inzicht in hoe hun bedrijfsprocessen zijn veranderd en hoe producten ingezet kunnen worden om bij te dragen aan een eerlijke en gezonde toekomst. "Het wordt dan goed duidelijk dat duurzaam ondernemen ook economische winst oplevert." 

Het ICSE wordt gehuisvest in de Philips Lichttoren, een icoon voor de industrialisatie van Nederland. Voor deze plek is bewust gekozen omdat het de nieuwe ‘industrialisatie’ goed verbindt met de ‘oude’. Verder ligt de plek midden in het centrum, vlakbij het station en vlak bij de kennisinstellingen Design Academy, TU Eindhoven en Fontys Hogescholen.
"In het centrum is plaats voor 100 bedrijven en 40 instellingen en organisaties. In het centrum komen werkplekken, een open ruimte voor showcases, een congresruimte, projectruimten en een bibliotheek/open data centrum. Het centrum moet een kruisbestuiving teweeg brengen tussen industrie en wetenschap, tussen burgers en industrie en tussen organisaties en industrie."

Het ICSE sluit volgens de initiatiefnemers perfect aan op de nieuwe manier van denken en werken, zoals die wordt voorgesteld binnen de Cradle to Cradle filosofie. "Het centrum krijgt dan ook geen vaste vorm, maar zal – al naar gelang de ontwikkelingen – voortdurend qua vorm en inhoud veranderen. Het wordt als het ware een duurzaamheid-laboratorium waar nieuwe zaken met elkaar kunnen worden uitgeprobeerd en meteen worden getoond aan een breed publiek."
 

21-11-2008 10:22

Office Centre Son is winnaar van de Human Capital Award 2008 groothandel/internationale handel. De Award werd op 17 november uitgereikt door Peter Cras, algemeen directeur van Kenniscentrum Handel en tevens juryvoorzitter.

Office Centre Son kreeg de voorkeur van de jury omdat het ‘vanuit een duidelijke bedrijfsvisie invulling geeft aan het verzilveren van haar menselijk kapitaal’. De uitreiking vond plaats tijdens het jaarsymposium van het Nederlands Verbond van de Groothandel in het Golden Tulip Bel Air Hotel in Den Haag.

Volgens de jury, die bestaat uit vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers, beroepsonderwijs en Kenniscentrum Handel, is Office Centre Son een bedrijf dat investeert in haar (vaste) medewerkers én in potentiële medewerkers. Binnen het bedrijf zijn relatief veel medewerkers bezig met een training, opleiding of ‘traineeship’. 

Alle nieuwe medewerkers krijgen een mentor toegewezen en maken kennis met alle afdelingen en onderdelen van het bedrijf. Daarbij krijgen medewerkers de mogelijkheid om een BBL-opleiding te volgen of om te leren met behulp van e-learning. In de ogen van de jury werkt de bedrijfsleiding vanuit een goed doordacht professionaliseringsbeleid. Er wordt ingespeeld op de leerbehoefte van ieder individu. 

De Human Capital Award is een beloning voor het bedrijf dat het managen van haar menselijk kapitaal integraal in de bedrijfsvoering heeft opgenomen en waar de ontwikkeling van medewerkers wordt gezien als voorwaarde voor goed presteren. De bedrijven worden beoordeeld op vragen als ‘welke mensen passen het best in mijn bedrijfsconcept’ of ‘wat moet ik als ondernemer doen om de juiste mensen te werven, te laten presteren en aan de zaak te binden’? Centraal gaat het om de vraag ‘wat is de positie van ‘human capital’ in de bedrijfsvoering?’

Eerdere winnaars van de Human Capital Award groothandel zijn: 2007: Delinuts BV Ede 2006: Fabory Groningen 2005: Würth BV Nederland 2004: Heineken BV Zoeterwoude 2003: Olijslager Verf BV.
 

21-11-2008 9:11

In vergelijking met de onrust op de financiële markten in de afgelopen weken, hebben de vijf belangrijkste Duitse kantorenmarkten een rustig 3e kwartaal beleefd. Dat meldt makelaarsorganisatie DTZ Zadelhoff.

“Tot nu toe ondervinden we nog weinig gevolgen van de crisis. Bedrijven zijn nog steeds op zoek naar nieuw onroerend goed. De grote vraag is natuurlijk of de maatregelen van de Duitse overheid om de economie te stimuleren vruchten zullen afwerpen”, zegt Jörg Nehls, CEO van DTZ Duitsland Holding GmbH.

Tussen juli en september was de totale opname in München, Berlijn, Düsseldorf, Frankfurt am Main en Hamburg 712.000 vierkante meter, wat nauwelijks lager was dan in het tweede kwartaal (718.000 vierkante meter). De eerste negen maanden van dit jaar laten hierdoor een opname zien van 2,07 miljoen vierkante meter, zowel van onroerend goed voor eigen gebruik als voor de verhuur. “Dit is slechts zo’n 5.000 vierkante meter lager dan vorig jaar."

Overigens betekenen deze gematigde positieve cijfers niet dat ook de kantoormeubelbranche in Duitsland per definitie buiten schot blijft. Ten eerste zou de dreigende recessie op termijn alsnog kunnen zorgen voor een verminderde opname van kantoorruimte. Daarnaast zou de economische neergang organisaties er toe kunnen nopen hun inrichtingsinvesteringen tot nader order uit te stellen.
 

20-11-2008 1:15

De totale marktomvang van facility management is vorig jaar voor het eerst boven de 40 miljard euro gekomen. De totale marktomvang bedroeg in 2007 40,9 miljard euro (5,9 procent van het BNP) en is daarmee in twee jaar met 3 miljard euro gestegen en daardoor groter dan ooit.

De groei in het uitbesteden van facilitaire diensten zet door. De facilitaire dienstverleners zagen gezamenlijk hun omzet in 2007 stijgen tot 25,6 miljard euro. Het uitbestedingspercentage bedroeg daarmee 63 procent en is met 1,5 procentpunt gestegen ten opzichte van 2005. De facilitaire aanbieders voorzien in meer dan 390.000 arbeidsplaatsen.

De facilitaire markt is in beweging. De facilitaire aanbieders groeien door het doorzetten van de trend van uitbesteden. De grote, internationale dienstverleners zoals ISS, Sodexo, Securitas, GTI krijgen meer grip op de markt doordat multinationals zoals Akzo, Philips en Hewlett Packard steeds vaker facilitaire diensten op Europees of wereld niveau uitbesteden.

Met het oog op de huidige economische situatie, en een verwachte recessie is het de verwachting dat het uitbesteden van facilitaire diensten een verdere vlucht zal nemen. Uit ervaring blijkt dat uitbesteden van facilitaire diensten in veel gevallen tot kostenverlaging leidt.

In het najaar van 2008 heeft organisatieadviesbureau Twynstra Gudde, in opdracht van beroepsvereniging Facility Management Nederland, een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de omvang en de belangrijkste trends en ontwikkelingen die spelen in de facility management markt in Nederland. De resultaten van het onderzoek zijn verwerkt in een publicatie, met als titel: 'De Nederlandse facility management markt 2008, een overzicht van cijfers, trends en ontwikkelingen'.
 

18-11-2008 9:06

Uit onderzoek onder bijna 2.500 managers uit dertien landen blijkt dat managers in verhouding meer letten op het voorkomen van een sollicitant dan de inhoud van het verhaal. Op de vraag waar managers het meeste naar kijken tijdens een sollicitatiegesprek, antwoordt namelijk 23 procent van de ondervraagden dat zij voornamelijk naar het voorkomen van de sollicitant kijken. Van de Nederlandse managers gaf 24 procent hetzelfde antwoord.

NationaleVacaturebank.nl bracht onlangs in een onderzoek al naar voren dat het grootste gedeelte van de Nederlandse werknemers denkt dat mensen met een goed uiterlijk op de werkvloer worden voorgetrokken.
 

18-11-2008 9:04

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is ‘hot’. Dit is dan ook het thema van een symposium dat 2 december in Wageningen wordt gehouden. 

Marketing en communicatie met de consument worden aangevuld met praktijkcases. In de pauze krijgen deelnemers aan het symposium een rondleiding door het laboratorium van Stichting Hout Research. De organisatie is in handen van het Kennisnetwerk van Probos.

Het is niet alleen een trend, MVO wordt ook steeds meer de norm. Denk bijvoorbeeld aan het overheidsbeleid om vanaf 2010 100 procent duurzaam in te kopen en het VVNH beleid om in 2009 onder andere te zorgen dat 75 procent van het hout dat leden importeren en verhandelen aantoonbaar duurzaam geproduceerd is. Maar MVO is niet alleen het inkopen en produceren van gecertificeerde producten. Het gaat veel verder. Bij MVO wordt gestreefd naar een balans tussen de 3 P’s van people, planet en profit.

Tijdens deze bijeenkomst van Kennisnetwerk wordt ingegaan op hoe MVO bij kan dragen aan de P van profit. Hoe kan MVO de marktpositie van uw bedrijf versterken? Hoe creëer je waarde met MVO? Hoe integreer je MVO in de marketingstrategie? Hoe communiceer je over MVO richting de consument? Op deze en andere vragen zullen Bart Brüggenwirth en Jeroen Meijering van marketingadviesbureau b-open1 ingaan. Als je MVO goed verankert in je identiteit en strategie, dan biedt het kansen om je concurrentiepositie te verbeteren. Het is eveneens in de marketing een waardevol instrument. Roel Welsink, manager marketing & sales van de Triodos Bank, zal laten zien hoe dat in de praktijk bij Triodos Bank werkt. Verder gaat men in de workshop zelf aan de slag met een opdracht en is er voldoende ruimte voor het stellen van vragen. Informatie: kennisnetwerk@probos.net.
 

16-11-2008 22:33

Het Antonius Ziekenhuis gaat met 2.800 desktops en alle backend systemen over op Linux. Samen met Stone-IT is Antonius Open opgezet en met goedkeuring van de Raad van Bestuur is besloten alle frontend en backend systemen, daar waar mogelijk, te migreren naar open source software. Een hele gedurfde stap voor een ziekenhuis dat als beste uit de bus komt bij opinieweekblad Elsevier.

ICT-manager Gerrit Krediet is licentiekosten 'meer dan zat'. Om een einde te maken aan de alsmaar stijgende licentiekosten voor software heeft hij binnen het Antonius Ziekenhuis het programma 'Antonius Open' gestart. Onlangs gaf de Raad van Bestuur groen licht voor het ontwikkelen en uitvoeren van een ICT-strategie met als doel het zoveel mogelijk gebruiken van open source software. Een grote uitdaging; er zijn bijna 2800 desktops en honderden servers en applicaties binnen dit ziekenhuis.

Het project gaat een aantal maanden lopen en is uitdagend en leerzaam voor alle organisaties (niet specifiek ziekenhuizen) die de mogelijke overstap naar open source software  willen maken. Het is tevens een pilotproject voor zes andere ziekenhuizen die zich op ICT-vlak verenigd hebben.

De eerste resultaten en de case ‘Antonius Open' worden donderdag 20 november bij Media Plaza (Jaarbeurs Utrecht) bekend gemaakt tijdens het seminar ‘open source desktop ervaringen'.
 

14-11-2008 16:31

Mensen van dezelfde generatie kunnen het op de werkvloer beter met elkaar vinden dan met mensen van andere generaties. Dat is één van de conclusies uit het onderzoek van Ipsos naar verschillende generaties op de werkvloer.

Het onderzoek werd in opdracht van Steelcase uitgevoerd onder 2411 Europese kantoorwerkers in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Hiervan waren er vierhonderd Nederlander.

Elke generatie heeft zo zijn specifieke eigenschappen, maar ook op de werkvloer zijn de verschillen tussen de generaties duidelijk. In het onderzoek zijn er vier generaties gedefinieerd. De traditionele generatie is momenteel tussen de 63 en 80 jaar oud, dit is de kleinste groep zowel in het kantoor als ook binnen de onderzoeksgroep. De babyboomers variëren in leeftijd van 44 tot 62, mensen uit generatie X zijn tussen de 30 en 43 jaar oud en de jongste medewerkers, degenen uit generatie Y (ook wel de Millenniumgeneratie of Einsteingeneratie genoemd) zijn 29 jaar of jonger.

De uitkomst van het Ipsos-onderzoek biedt inzicht in het gedrag van de medewerkers uit de verschillende leeftijdsklassen. Hoe beoordelen we de verschillende generaties? Collega’s uit de babyboomgeneratie worden gezien als wijs, maar kunnen ook autoritair zijn.

Generatie X brengt de meest vriendelijke en behulpzame collega’s voort. Ze hebben opportunistische trekjes, maar worden over het algemeen zeer positief beoordeeld door hun eigen en andere generaties.

Generatie Y wordt als vriendelijk beschouwd, maar is ook het meest opportunistisch van alle generaties, soms ronduit vervelend - dat vinden ze overigens zelf ook - en erg ambitieus. Wijsheid komt met de jaren.

Collega’s uit de Babyboomgeneratie (44-62 jaar) worden beschouwd als wijs, oogsten de meeste bewondering en zijn voor alle generaties een belangrijke bron van kennis. Alleen generatie Y geeft aan meer te leren van generatie X dan van de Babyboomgeneratie. 

Het is interessant om te zien dat wij ons netwerk voornamelijk opbouwen uit generatiegenoten. Blijkbaar is de band tussen leeftijdsgenoten sterker dan hiërarchie en worden er bruggen geslagen door organisatiestructuren heen. We beoordelen mensen van onze eigen generatie ook consequent positiever dan mensen uit andere generaties.

Millenials (geboren na 1978), ook wel Netgeneratie genoemd, hebben het meest uitgebreide netwerk. Hun netwerk spreidt zich vrij regelmatig uit over alle generaties, hoewel ook bij hen een (lichte) voorkeur naar de eigen generatie uitgaat. Deze generatie lijkt dan ook belangrijk als brug naar de andere generaties.
 

11-11-2008 9:29

Papieren facturen raken uit de tijd. Diverse onderzoeken tonen aan dat het Nederlandse bedrijfsleven miljoenen per jaar kan besparen met elektronische facturatie. Houthandel Koninklijke Jongeneel introduceert deze maand de E-factuur.

Een digitale factuur (XML-formaat), die via mail aan de klanten van Jongeneel wordt aangeboden. De factuur voldoet aan de berichtenstandaard van de bouw en aan de eisen van de belastingdienst. Wie via e-mail een digitale factuur ontvangt, hoeft alleen maar op de knop ‘importeer’ te klikken. Een handeling van niets in vergelijking met het huidige overtikken. Het systeem doet vervolgens de boeking op het juiste project en de prijscontrole met een eerder ingelezen digitale prijslijst. Voorwaarde is dat de klant een EAN-adrescode heeft en over de juiste softwaremodule beschikt. Dankzij de standaarden van het project ‘S@les in de Bouw’ bieden steeds meer softwareaanbieders in de bouw de mogelijkheid aan om digitale facturen in te lezen. Koninklijke Jongeneel . verwacht dat de E-factuur binnen enkele jaren gemeengoed zal zijn in de bouw.
 

10-11-2008 12:06

Heeft u vandaag gebruik gemaakt van de lift? Dat zal niet lang meer duren. Tenminste, als het aan de Stuurgroep Convenant overgewicht in Leiden ligt. Zij adviseren werkgevers om op maandag de liften uit te schakelen, zodat medewerkers verplicht de trap moeten nemen.

Het is één van de suggesties die de Stuurgroep afgelopen week presenteerde. Een ander voorstel is dat alle schooljeugd verplicht een uur gym per dag krijgt en daarbij een uur per week kookles, zodat ze weten wat gezond eten is.
 

07-11-2008 16:13

Brancheorganisatie Platform projectinrichting (PPI) heeft onlangs het startsein gegeven voor de PPI Projectinrichting Award 2009. Het is een nieuw initiatief van de PPI om zodoende bijzondere projectinrichtingprestaties onder de aandacht te brengen van een breder publiek en de leden te motiveren en enthousiasmeren.

"Projectinrichting is een vak apart", aldus de PPI. "Projectinrichters leveren vaak ‘huzarenstukjes’, want aan het eind van de lijn staan ze altijd onder tijdsdruk. Daarnaast worden er steeds meer eisen gesteld aan kwaliteit en worden er qua vormgeving vaak moeilijke combinaties bedacht. Juist omdat er zoveel mogelijk is. Het is aan de projectinrichter om dan, in samenwerking met de toeleveranciers, een plan van aanpak op te stellen."

"Druk in combinatie met een moeilijkheidsfactor werkt innovatie in de hand en de altijd kritische klant kijkt alleen naar het eindresultaat. In dit spanningsveld werken de projectinrichters dagelijks en is aandacht en waardering voor het geleverde werk een motivatie om door te gaan met dit altijd interessante vak. Vandaar dat een Award voor deze branche wel op z’n plaats is."

De PPI-leden hebben nog tot half november 2008 de gelegenheid om een in 2007/2008 gerealiseerd project in te dienen. Het ingediende project dient zich te concentreren op vloer- en/of raambekleding en moet projectmatig/bedrijfsmatig te zijn (geen particuliere projecten). De omvang van het project doet niet ter zake.

Er zijn negen beoordelingscriteria opgesteld op basis waarvan de onafhankelijke jury haar oordeel zal geven. De beoordelingscriteria zijn: ketenaanpak, plan van aanpak, kwaliteit, design/ontwerp, moeilijkheidfactor, innovatie, veiligheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en klanttevredenheid.

Er worden in de eerste beoordelingsronde een aantal projecten genomineerd. Daarna zal verder gekeken worden wie er met de eerste PPI Projectinrichting Award aan de haal gaat.

De jury bestaat uit specialisten van verschillende deelgebieden uit de keten. Na een zorgvuldige selectieprocedure worden in januari/februari 2009 de genomineerden bekend gemaakt. In het voorjaar van 2009 zal in een speciale ambiance de winnaar worden gehuldigd. De winnaar heeft een jaar lang de eer van het beste PPI-project.
 

07-11-2008 15:57

Bijna-president Obama mag dezer dagen de voorpagina's van de kranten domineren, feitelijk is de invloed van net-niet president Gore vooralsnog veel groter. Duurzaamheid is dankzij zijn rampenfilm van een antal jaren geleden een hot item. In Frankfurt bijvoorbeeld. Aldaar vindt van 12 tot en met 14 november Nutec plaats, de eerste grote internationale cradle-to-cradle beurs.

Eén van de deelnemers aan het evenement is Steelcase. De kantoorinrichter zal daar haar cradle-to-cradle producten en filosofie tonen. Ook zal Steelcase een aantal presentaties en workshops verzorgen.

Nutec staat voor Nutrients, Upcycling, Triple Topline, Effectiveness, Community. Dit congres wordt in samenwerking met prof. dr. Michael Braungart, EPEA (het bureau van Braungart) en Messe Frankfurt georganiseerd. Op het evenement zal de grootste verzameling cradle-to-cradle producten en producenten ooit samenkomen.

Naast workshops en presentaties is er een grote diversiteit aan exposities. Vele, ook uit Nederland afkomstige bedrijven, organisaties, steden en provincies presenteren zich. Allan Smith, Marketing and R&D Vice President bij Steelcase International, zal de eerste dag een presentatie geven over de ontdekkingstocht die het bedrijf heeft afgelegd op het gebied van cradle-to-cradle.

Steelcase werkt in Nederland samen met Van Gansewinkel aan het opzetten van een ophaal- en afvalbehandelingssysteem. Tijdens de workshop ‘Intelligent Materials Pooling: Building Strategic Partnerships’ zal Serena Borghero van Steelcase Nederland samen met Florens Slob van Van Gansewinkel toelichten hoe hun samenwerking steeds verder vorm krijgt."Vanaf juni dit jaar zijn we met Van Gansewinkel aan de slag om de mogelijkheden te verkennen. We komen op vragen als: Welke kritische massa is nodig voor recycling? Wat is de beste logistieke oplossing? Op welk marksegment richten we ons primair? In het laatste kwartaal van 2008 starten we enkele pilotprojecten om in de praktijk te ervaren hoe de ideeën vorm krijgen. Resultaten daarvan verwachten we in het 2e kwartaal van 2009", aldus Borghero.

Op het congres wordt informatie gegeven over het eindeloos circuleren van consumptiegoederen en serviceproducten van technische en biologische aard. Er worden vijfduizend bezoekers verwacht. Steelcase zal haar cradle-to-cradle producten demonstreren en toelichten op stand C24 in hal 1.2.

Overigens zal Al Gore naar alle waarschijnlijkheid niet aanwezig zijn in Frankfurt. Blijkens uitspraken van cradle-to-cradle bedenker Michael Braungart is de net-niet president namelijk volledig op de verkeerde weg. "Al Gore wil van alles minder doen. Maar wanneer je dingen verkeerd vindt, moet je ze niet minder doen, je moet de helemaal niet meer doen", aldus Braungart. "In Al Gore's opvatting leveren neo-nazi's een belangrijke bijdrage an het oplossen van het klimaatprobleem. Met hun korte haardracht verbruiken zij immers veel minder shampoo."
 

07-11-2008 13:49

De utiliteitsbouwproductie zal in 2008 nog met 2,6 procent stijgen ten opzichte van 2007. Daarna zal de utiliteitsbouw in Nederland een daling laten zien. Dit gebeurt mede onder invloed van de huidige mondiale financiële crisis.

Financieringsproblemen en de grote aarzeling van bedrijven om te investeren zullen de marktsector in 2009 en 2010 parten gaan spelen. In 2010 daalt de utiliteitsbouwproductie voor de marktsector naar verwachting naar 3,2 miljard euro. Dit blijkt uit de meest recente utiliteitsbouwprognoses van BouwKennis ten behoeve van de nieuwe BouwKennis Marketing Score Card Ruwbouw, Module Marktomvang.
 

07-11-2008 13:27

Protect Beveiligingen heeft een driejarige mantelovereenkomst gesloten met The Phone House Nederland. Binnenkort worden alle 195 vestigingen van The Phone House beveiligd met producten van Protect.

Er bestond al een samenwerkingsverband. "Na zorgvuldige toetsing en evaluatie is ervoor gekozen om dit ook voor de resterende 125 Phone House winkels in Nederland door te voeren", aldus een woordvoerder van The Phone House.

Met een speciaal hiervoor ingerichte serverapplicatie in een 'cybercentre' beheerst Protect Beveiligingen het managementsysteem voor de alarminstallaties in de winkels van The Phone House. Alarmmeldingen worden gecombineerd met beeldmateriaal vanuit de camera’s. Hierdoor kan adequaat opgetreden worden in ongewenste situaties.

"De mogelijkheden voor de installaties zijn gebruiksvriendelijk door de sturingen op afstand zoals openen en sluiten van deuren, maar ook door het gebruik van spraak en inluistermodules", aldus Protect Beveiligingen. "Onze visie is: beveiligen door je te verplaatsen in de klant."

Protect Beveiligingen directeur Jeroen Rasenberg: "Het is eigenlijk geen toeval dat we uitgerekend bij een modern bedrijf als The Phone House onze visie in de praktijk kunnen brengen. Het belangrijkste is dat de klant zich veilig weet doordat wij ze die veiligheid op maat bieden. We zijn er uiteraard bijzonder trots op dat het samenwerkingsverband nu is uitgebreid."

Protect Beveiligingen bestaat ruim 26 jaar en is door Borg erkend als Technisch Beveiligingsbedrijf en Branddetectiebedrijf. Daarnaast is het gold partner van IPworld. The Phone House is onderdeel van de Engelse onderneming The Carphone Warehouse Group en is uitgegroeid tot de grootste onafhankelijke retail keten voor mobiele communicatie.
 

06-11-2008 8:45

Het Media Plaza staat van 9 tot en met 14 februari in het teken van Material Xperience. Dit vakevenement richt zich op creatieve professionals. Beton gemaakt uit afval, textiel dat geluid maakt, materialen die hard en zacht tegelijk zijn. De bezoeker beleeft de nieuwste materiaalontwikkelingen op technisch, duurzaam en sensorisch gebied tijdens Material Xperience 2009.

Material Xperience wordt georganiseerd door Materia, Architectenweb en VNU Exhibitions Europe en vindt plaats tijdens de Bouwbeurs in Media Plaza te Utrecht. Het hart van het vakevenement wordt gevormd door een bijzondere tentoonstelling, waarin de nieuwste materialen en toepassingen kunnen worden aangeraakt, ervaren en beleefd. Daarnaast zullen zorgvuldig geselecteerde producenten hun innovatieve materialen onder de aandacht brengen.

Gedurende het evenement zullen nationale en internationale architecten spreken over de rol van materialisatie in het ontwerp. Ook vormt Material Xperience de basis voor diverse activiteiten voor architecten, die rondom de Bouwbeurs worden georganiseerd.

Via www.materialxperience.nl/ kan men via het voorregistratiesysteem een gratis toegangskaart verkrijgen.
 

03-11-2008 11:02

Nederlandse managers besteden in vergelijking met hun collega’s in andere Europese landen de minste tijd aan leidinggeven. Dit blijkt uit het Ipsos-onderzoek dat onlangs in opdracht van de Amerikaanse kantoorinrichter Steelcase werd uitgevoerd. Ook blijkt dat mannelijke managers meer tijd besteden aan leidinggeven dan hun vrouwelijke collega’s.

Nederlandse managers besteden 27 procent van hun tijd aan leidinggeven, terwijl 46 procent van de tijd wordt besteed aan individueel werk, zoals het schrijven van rapporten en het maken van analyses. De rest van de tijd gaat zitten in projecten die samen met collega’s of partners worden uitgevoerd. Dit vormt een groot contrast met bijvoorbeeld Duitsland, waar 49 procent van de tijd aan leidinggeven wordt besteed.

Het onderzoek werd gehouden onder 2.400 managers in Frankrijk, Engeland, Duitsland, Spanje, Italië en Nederland. Van de ondervraagden waren er vierhonderd Nederlander.
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >