Nieuws


27-10-2008 8:43

Kantoren worden de laatste jaren nogal eens ingericht als woonkamers. Een schot in de roos, zo blijkt. Want uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder ruim elfhonderd consumenten blijkt dat zij zich in de woonkamer het prettigst voelen.

Bijna zes op de tien Nederlanders (57 procent) voelt zich het prettigst in de woonkamer. De relatief grote ruimte, de gezellige/prettige sfeer en de centrale plek in de woning, zijn de meeste genoemde argumenten van de Nederlanders om te keizen voor de woonkamer.

De buitenruimte (tuin/balkon) staat op de tweede plaats (11 procent). De badkamer wordt door de gemiddelde Nederlander met 2 procent het minst vaak genoemd. Dit is opmerkelijk aangezien de badkamer de laatste jaren als dé nieuwe ‘relax- en ontspanruimte’ van het huis is gepositioneerd.
 

25-10-2008 13:38

Arco, fabrikant van roosters en traptreden, heeft haar activiteiten geïntegreerd in de Staco Groep. Met productie- en verkoopvestigingen in Nederland, Frankrijk, België, Luxemburg, Engeland, Polen, Duitsland en Zwitserland kunnen klanten nu profiteren van de kracht van de groep. Door deze integratie behoort Staco meteen tot de top van Europese marktspelers op het gebied van roostertechnologie.

Alle fases in het ontwerp-, productie- en leveringsproces kunnen voortaan binnen de eigen groep worden uitgevoerd. Ook het verduurzamen, zoals elektrostatisch poedercoaten en thermisch verzinken. De intensieve samenwerking binnen de groep verhoogt de efficiency. Eveneens nemen de innovatieve mogelijkheden toe, omdat de Staco Groep over een eigen R&D-afdeling beschikt.

Binnen de groep heeft elke vestiging zijn eigen marktspecialisme, zoals: industriële toepassingen, toepassing van perforoosters en architectonische roosters. Samenvoeging van deze specialismen zorgt voor synergie, waardoor alle vragen uit de markt op maat kunnen worden beantwoord: lokaal, maar desnoods ook grensoverschrijdend.

Staco is onderdeel van Roto, een Europees netwerk van bedrijven die gespecialiseerd zijn in roostertechnologie, oppervlaktebehandeling, strekmetaal, staal en staalbewerking.
 

25-10-2008 11:17

Gebouwbeheer is het thema dat centraal staat op 14, 15 en 16 januari 2009 in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch. Dan vindt daar vakbeurs Gebouw plaats. Professionals hebben gratis toegang tot de gevarieerde beursvloer van het evenement. Ook vakbeurs Facilitair, die tegelijkertijd plaatsvindt, kunnen zij kosteloos bezoeken.

Legionellabestrijding, brandpreventie, betonreparatie, energiebesparing, zonwerende folie, antislip, herstellen van glasschade, automatisering en kastwandsystemen... een greep uit de onderwerpen waarover bezoekers zich op de beursvloer van Gebouw kunnen laten informeren. Organisaties die zich presenteren, zijn onder meer acQuatrust, Staro Automatisering, Applicom Brandpreventie Systemen, Pneuman, Procas, Vebidak en Priva. Beheerders van diverse soorten gebouwen zoals kantoor-, bedrijfs-, woon-, zorg- en schoolgebouwen kunnen op het evenement vakgerichte informatie verzamelen.

Op www.vakbeursgebouw.net kunnen belangstellenden terecht voor de voorlopige standhouderslijst. Ook kunnen professionals zich op de website vanaf 1 november voorregistreren. Bij aankomst in de Brabanthallen hoeven zij dan niet in de wachtrij aan te sluiten en kunnen zij direct de beursvloer van zowel Gebouw als Facilitair op.
Op Facilitair vinden professionals de meest uiteenlopende informatie op het gebied van facilitair management. Hierbij kan worden gedacht aan producten en diensten zoals smartcards, schoonmaak, inrichting voor grootkeukens en bedrijfsrestaurants, buitenprullenbakken, kantoormeubilair, koffiekopjes in huisstijl en wandbekleding. Meer informatie over dit vakevenement is te vinden op www.vakbeursfacilitair.net.

Bezoekers kunnen zich niet alleen op de stands laten informeren. Op de beursvloer houden standhouders ook themapresentaties. Presentaties waarin zij oplossingen voor specifieke problemen aan kunnen dragen. Bovendien houdt HoLaPress Congresbureau een ‘international conference' met als thema ‘facility management and its benefits to Design, Build, Finance, Maintenance and Operation'. Daarnaast houdt het congresbureau een groot aantal symposia en workshops over onderwerpen binnen het facilitair management en gebouwbeheer. De themapresentaties kunnen kosteloos worden bijgewoond, aan deelname aan de bijeenkomsten van HoLaPress Congresbureau zijn kosten verbonden. 

Tijdens de beursdagen houden ook diverse vakorganisaties een bijeenkomst in de Brabanthallen. Op woensdag vinden de nieuwjaarsbijeenkomst van IFMA, F-MEX, VGME en Nevap en de nieuwsjaarsreceptie van OSB plaats. Donderdag houdt vereniging FMN haar nieuwjaarsreceptie.

De openingstijden van de vakbeuren zijn gewijzigd. Gebouw en Facilitair zijn op woensdag en donderdag van 10.00 tot 19.00 uur geopend en op vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur.
 

25-10-2008 10:58

Koninklijke Boon Edam Group Holding, specialist in ingangstechnieken, heeft een nieuwe verkoop- en serviceonderneming geopend in Mumbai, India.

Het bedrijf in India zal geleid worden door Edwin Saldanha, die vele jaren ervaring heeft in de branche van entreetechnieken in India. Boon Edam Entrance Technology (India) Private Limited levert  de complete Boon Edam range van draaideuren en toegangscontroleproducten, gesteund door lokale servicepunten in Mumbai.

Lourens Beijer, directeur Business Development van Koninklijke Boon Edam Group Holding verklaart: "India behoort tot de landen met de sterkst groeiende economie ter wereld en biedt een groot marktpotentieel. De wil tot sterke groei is duidelijk zichtbaar bij de mensen aldaar en wij zijn er trots op dat wij onderdeel kunnen uitmaken van dat groeiproces door het oprichten van een eigen organisatie in India. Uiteraard worden de contacten met onze reeds bestaande klanten uitgebouwd, maar met het oprichten van een eigen Boon Edam-vestiging in India weten wij zeker dat onze producten en diensten versneld ook voor nieuwe klanten beschikbaar komen. Boon Edam India is onze vijftiende dochteronderneming en een belangrijke stap in onze strategie van organische groei."
 

23-10-2008 8:42

Londen, Parijs en Frankfurt zijn voor bedrijven de drie beste vestigingslocaties in Europa. Hierna volgen Brussel, Barcelona en Amsterdam. Brussel treedt dit jaar toe tot de top 5 van de ranglijst (van de 6e naar 4e plaats) ten koste van Barcelona en Amsterdam, die respectievelijk naar de 5e en 6e plaats zakken.

De grootste stijgers op de ranglijst zijn regionale steden zoals Zürich (van 17 naar 13), Düsseldorf (van 16 naar 12) en Manchester (van 18 naar 14). Dit zijn uitkomsten van de European Cities Monitor, het jaarlijkse onderzoek naar de beste vestigingslocaties voor bedrijven in Europa van de internationale vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

Londen staat al sinds 1990 aan de top van de ranglijst. Deze stad scoort het best op de helft van de twaalf factoren op basis waarvan de ranglijst is samengesteld, zoals toegang tot markten, beschikbaarheid gekwalificeerd personeel, telecommunicatievoorzieningen en internationale transportverbindingen. De Engelse hoofdstad scoort echter minder goed op het gebied van personeelskosten, prijs van kantoorruimte en milieuvervuiling. De ranglijst voor de European Cities Monitor is samengesteld op basis van de score per stad op twaalf verschillende factoren en hoe belangrijk senior managers deze factoren vinden. Net als vorig jaar is de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel voor de managers de belangrijkste factor. Daarna komen toegankelijkheid van markten en klanten, kwaliteit van telecommunicatievoorzieningen en internationale transportverbindingen. Amsterdam nog steeds aan top als vestigingslocatie

Sinds het eerste jaar dat de European Cities Monitor werd uitgevoerd (1990) behoort Amsterdam tot de zes beste vestigingslocaties van de ranglijst. Dit jaar daalt Amsterdam wel van de 5e naar de 6e plaats, maar het beeld van de van de afgelopen jaren zet zich door: toenemende convergentie van de kopgroep van Europese steden (achter onbetwiste top 3 Londen, Parijs en Frankfurt). Amsterdam is in de slag met Barcelona en Brussel om de 4e , 5e en 6e plaats. Baldwin Poolman, Managing Partner van Cushman & Wakefield in Amsterdam: “Amsterdam wordt nog steeds erkend als een goede vestiginglocatie voor bedrijven, maar om die koppositie te behouden is het heel belangrijk om je te blijven onderscheiden en speelt citymarketing een steeds grotere en belangrijkere rol.”

Amsterdam scoort goed op de voor ondernemers belangrijkste indicator van het stedelijk vestigingsklimaat: beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel. Hierop is Amsterdam gestegen van de 6e naar de 5e plaats. De score van Amsterdam is in 2008 op twee andere factoren gestegen: de levensstandaard voor personeel en geen milieuvervuiling. Poolman: “Het is een goed teken dat Amsterdam steeds beter scoort op ‘softe’ vestigingsfactoren die steeds belangrijker worden in de hedendaagse kenniseconomie en dus ook voor de aantrekkingskracht van Amsterdam”. Amsterdam scoort verder goed op de volgende factoren: - Gesproken talen - Externe transportverbindingen - Toegankelijkheid markt en klanten Amsterdam scoort minder goed op de volgende factoren: - Reizen in de stad (intern transport) - Kwaliteit van telecommunicatievoorzieningen - Voorwaarden vanuit de overheid (belastingen/financieel) - Beschikbaarheid van kantoorruimte.
 

22-10-2008 8:28

Wanneer een werknemer ruzie heeft met zijn baas, meldt hij zich op dit moment het liefst een paar dagen ziek. Om dat te voorkomen moet het conflictverlof in het leven worden geroepen. Althans, dat vindt Peter-Jan Smits van de arbodienst Arboduo.

In het blad Ondernemen presenteert hij zijn plannen. Dergelijk ziekteverzuim kost de werkgevers namelijk miljarden euro's per jaar. En dat is onterecht vindt Smits. Want waar twee vechten, hebben twee schuld. De kosten moeten volgens Smits niet voor 100 procent bij de werkgever terechtkomen. Het conflictverzuim zou een afkoelperiode zijn van twee weken dat door de werknemer achteraf kan worden opgenomen als bijzonder verlof.
 

21-10-2008 9:06

Wat zijn voor kantoormedewerkers de grootste ergernissen als het gaat om vieze plekken binnen hun werkomgeving? Uit onderzoek blijkt dat 79 procent zich groen en geel ergert aan een vies toilet. Een vieze werkruimte met overvolle prullenbakken en rommel op de vloer is voor 32 procent een grote bron van ergernis. En tot slot: 28 procent gruwelt van een vieze pc.
 

21-10-2008 9:04

In tegenstelling tot in de metropolen als Tokio en NewYork, waar de vrijdagmiddagborrel een fenomeen is, blijkt uit onderzoek dat Nederlandse werknemers steeds minder vaak met hun collega’s buiten werktijd afspreken om wat te gaan drinken. De reden hiervoor ligt in het toegenomen thuiswerken en de flexibele werktijden. Vooral op vrijdag kiezen veel mensen ervoor om een vrije dag te nemen of om thuis te werken. Dit gaat vaak ten koste van de vrijdagmiddagborrel. In Nederland neemt 1 op de 10 medewerkers deel aan de vrijdagmiddagborrel.
 

17-10-2008 16:25

U houdt van een schone werkplek? Dan zijn de Vakdagen Schoonmaak wellicht iets voor u. Op 22 en 23 oktober wordt dit evenement gehouden in de Americahal in Apeldoorn.

Tijdens het evenement worden verschillende lezingen gehouden, onder meer over energiebesparing, outsourcing, 'het nieuwe ondernemen' en gevelonderhoud.

Meer info is verkrijgbaar via www.facilitairevakdagen.nl.
 

14-10-2008 18:00

De kredietcrisis is voor veel werknemers vooralsnog geen reden om veilig bij de huidige werkgever te blijven zitten. Uit een peiling van plezieropjewerk.nl blijkt namelijk dat de mobiliteit onder werknemers even groot is als in voorgaande jaren.

Ook blijkt uit de CBS-cijfers dat het aantal banen nog steeds stijgt en dat de werkloosheid in Nederland verder daalt. Voor de toekomst wordt zelfs nog een stijging van het aantal vacatures en een krappe arbeidsmarkt voorspeld.
 

14-10-2008 9:18

Ook projectontwikkelaars ervaren de gevolgen van de kredietcrisis en de dreiging van economische stagnatie. Toch verwacht de Neprom, de vereniging van projectontwikkelaars, niet dat er veel nieuw opgeleverde kantoren leeg komen te staan. Dat komt doordat de projectontwikkelaars de afgelopen jaren terughoudend zijn geweest bij de ontwikkeling van nieuwe kantoren.

Dit blijkt uit het onderzoek 'Nieuw Commercieel Vastgoed 2008' dat de Neprom 7 oktober presenteerde. Uit het onderzoek onder circa 250 projectontwikkelaars komt naar voren dat een groot aantal plannen voor nieuwe kantoren 'boven de markt zweeft', maar dat jaarlijks slechts een zeer klein deel daarvan ook daadwerkelijk wordt gebouwd. Volgens de branchevereniging voor ontwikkelaars is dat met name te danken aan de marktgerichtheid van de projectontwikkelaars, waardoor alleen die kantoren worden gebouwd waar ook kopers en huurders voor te vinden zijn. Dankzij de sterke economische groei en de groei van de werkgelegenheid was 2007 opnieuw een goed jaar voor de kantorenmarkt in Nederland, met een goede huurontwikkeling, een sterke stijging in de opname van kantorenruimte en opnieuw beleggingsrecords. Nieuwe kantoren blijken door een hoge kwaliteit en gunstige ligging bij huurders en beleggers zeer geliefd. Toch zijn ontwikkelaars, ondanks de uitbundige groei, zeer terughoudend geweest met het bouwen van kantoren op risico.

Overigens hebben ook de oplopende bouwkosten de ontwikkelaars parten gespeeld. In 2007 werden nieuwe kantoren met een totale oppervlakte van 440.000 vierkante meter opgeleverd. Dat betekent dat er minder dan 1 procent aan de kantorenvoorraad is toegevoegd. Uit het onderzoek van de Neprom blijkt dat er wel veel plannen voor nieuwe kantoren zijn, maar dat in 2007 voor nog geen 4 procent van al die plannen een bouwvergunning is afgegeven. Dit is een duidelijk signaal dat de markt op dit moment goed functioneert en dat plannen met onvoldoende kwaliteit of die onvoldoende in een behoefte voorzien niet tot realisatie komen. Opmerkelijk is dat er in 2007 fors minder bouwvergunningen voor kantoren zijn afgegeven dan in 2006. Dit betekent dat na 2008 zelfs een daling van het aantal opgeleverde nieuwe kantoren verwacht mag worden, waarmee toekomstige leegstand van nieuwe kantoren zeer onwaarschijnlijk wordt. De Neprom is daarom van mening dat de komende jaren de zoge-noemde varkenscyclus voor nieuwe kantoren zich niet of nauwelijks zal voordoen.

In de bestaande kantorenvoorraad is de situatie minder rooskleurig. De leegstand is daar in 2007 wel afgenomen, maar bedraagt nog altijd 9,6 procent. Ontwikkelaars proberen de leegstand door renovatieprojecten te verminderen. Ongeveer 5 procent van alle plannen van ontwikkelaars betreft renovatie of sloop gecombineerd met nieuwbouw. Veel leegstaande kantoren zijn echter van lage kwaliteit of bevinden zich op slecht gelegen locaties, waardoor renovatie of hergebruik lang niet altijd een optie is.
 

14-10-2008 9:01

Publivent, het initiatief voor kennisoverdracht over ventilatie, blijkt een groot succes. Tijdens een viertal symposia in de afgelopen maanden bezochten maar liefst zeshonderd mensen de bijeenkomsten. Publivent is een initiatief van de bedrijven Alusta, Bergschenhoek, TNO en Cauberg-Huygen. Gezamenlijk willen zij op een zo objectief mogelijke wijze voorlichting verzorgen over ventilatiesystemen.

Vanwege het succes komen er volgend jaar nieuwe bijeenkomsten die wat meer in de vorm van workshops zullen worden georganiseerd. De vier initiatiefnemers willen met Publivent steeds meer marktpartijen informeren over de aspecten die belangrijk zijn wanneer zij, als het om ventilatie gaat, voor kwaliteit willen kiezen. Via bijeenkomsten, maar bijvoorbeeld ook door artikelen in de media te publiceren, willen de partijen de kennis en de kwaliteit van het ontwerp en de uitvoering van ventilatiesystemen in de praktijk vergroten. Publivent is in dat opzicht een logisch vervolg op ReshyVent, een Europees kennis- en onderzoeksproject rondom ventilatie waarin de vier marktpartijen ook actief waren. I

n het afgelopen voor- en najaar werden vier symposia georganiseerd waarbij de aandacht met name uitging naar de variatie van ventilatiesystemen en de keuzecriteria die momenteel bijzonder groot zijn. Ook konden de aanwezigen luisteren naar een verhaal over het ontwerpen van ventilatiesystemen. Vervolgens was er een lezing over de noodzaak van beheer en onderhoud. En als afsluiting passeerde de toekomst van ventilatiesystemen de revue. Tussendoor en aan het eind van de bijeenkomst bleek er bij de aanwezigen volop behoefte aan discussie. Zeker na de perikelen rond de ventilatieproblemen op scholen en de onderzoeken naar de problemen met gebalanceerde ventilatie snakt de vakwereld naar een klankbord waaraan zij hun vragen en onzekerheden kunnen toetsen. De symposia bleken op dit punt een schot in de roos.

Omdat de honger naar informatie over ventilatietechniek nog lang niet is gestild, gaan Alusta, Bergschenhoek, TNO en Cauberg-Huygen ook volgend jaar door met Publivent. Kenden de afgelopen vier symposia een zeer gemengd publiek van adviseurs, architecten, installateurs, woningcorporaties en projectontwikkelaars, nu willen de partijen de informatie wat nadrukkelijker afstemmen op specifieke doelgroepen. Daarom werkt men momenteel aan de organisatie van workshops die zich duidelijk op bepaalde groepen richten. Behalve voor professionals, wil men een dergelijke bijeenkomst ook voor eindgebruikers organiseren. Mensen die de afgelopen symposia hebben bijgewoond of juist hebben gemist, kunnen de inhoud hiervan vinden op de website www.publivent.nl. Tevens kan men daar een verzamelpublicatie bestellen met inhoudelijke artikelen die eerder in de media zijn verschenen. Ook zal op deze website in de komende periode de data en de locaties van de nieuwe workshops worden gepubliceerd. Geïnteresseerden kunnen nu al op de website hun naam en adresgegevens doorgeven, zodat zij op de hoogte worden gehouden van het actuele Publivent-programma.
 

13-10-2008 8:14

Leidinggevenden moeten de moed hebben kritiek van werknemers op te merken en hen aan het woord te laten. Dat stelt Suzan Langenberg in haar proefschrift over de toekomst van bedrijfsethiek, waarmee zij 17 september aan de Radboud Universiteit Nijmegen promoveerde.

Volgens organisatieadviseur, filosofe en docent bedrijfsethiek Suzan Langenberg is kritiek het levenselixer van een organisatie. Het is positief verzet en morele oordeelsvorming is voor een organisatie dan ook van levensbelang. Bedrijven beschouwen kritiek vaak ten onrechte als bedreigend en slecht voor het imago. Daarom worden dissidente geluiden 'gesmoord' door ze te verbieden of te ontkennen, terwijl het volgens Langenberg interessanter zou zijn de gekritiseerde thema's in het maatschappelijke debat ter sprake te brengen.
 

10-10-2008 15:34

Een gezellig kantoor is prettig, maar niet bepalend voor het succes van een onderneming. Dit blijkt uit een onderzoek naar werkklimaat van Hay Group in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven. Aan het onderzoek werkten zeshonderd respondenten uit 110 organisaties mee.

Er is de laatste jaren veel veranderd in het kantoorinterieur. Nederlandse werkgevers zijn zich, onder meer onder druk van de arbeidsmarktschaarste, steeds meer gaan richten op het realiseren van een angename werksfeer in een dito omgeving. Hoe prettig dit ook is voor de medewerkers, de aldus bereikte gezelligheid komt de innovatiekracht van bedrijven niet ten goede, zo blijkt uit het onderzoek van Hay Group.

Een goede werksfeer is volgens de onderzoekers overigens niet hetzelfde als een goed werkklimaat. Dat laatste leidt namelijk over de hele linie wel degelijk tot betere resultaten: meer werkplezier, betere financiële prestaties en meer innovatiekracht.

Alle ondervraagde werknemers vinden dat het huidige werkklimaat uitdagender mag. Voor de jongeren geldt dit nog sterker dan voor oudere medewerkers. Hay Group kondigt daarom aan het werkklimaat in Nederland voortaan nauwlettend in de gaten te gaan houden.
 

10-10-2008 9:25

Vindt u als man het huishouden typisch iets voor vrouwen? Grote kans dat u meer verdient dan uw mannelijke collega's die minder seksistisch denken. Althans als u Amerikaan bent. Het verschil in beloning blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de University of Floriday, gepubliceerd in de Journal of Applied Psychology.

Voor het onderzoek werden 12.686 mannen en vrouwen ondervraagd op drie momenten tussen 1979 en 2005. Mannen met traditionele opvattingen hadden een significant hoger salaris dan mannen met modernere denkbeelden; per jaar verdienen zij gemiddeld 8.500 dollar meer. Bij de vrouwen was het andersom, hoewel het verschil kleiner was, gemiddeld verdienen vrouwen met moderne denkbeelden 1.500 dollar meer dan de traditioneler denkende vrouwen.
Verder denken mannen vaker dan vrouwen dat een vrouw thuis hoort te zijn en dat werkende vrouwen de kans op jeugdcriminaliteit vergroten.

Psychologen dragen diverse verklaringen aan voor het gevonden verschil in beloning. Zo vermoedt de psychologe dr. Magdalena Zawisza van de Winchester University dat traditioneel denkende mannen meer geïnteresseerd zijn in macht, en daarom streven naar meer salaris én een voorkeur hebben voor gedweeë vrouwen. Een andere theorie is dat werkgevers de broodwinners van gezinnen meer promotiekansen geven omdat zij 'begrijpen' dat die meer geld nodig hebben dan tweeverdieners.
 

07-10-2008 15:05

Bijna tweederde van de door carrièresite StepStone ondervraagde Nederlanders raadt vrienden en kennissen niet aan om te solliciteren bij het bedrijf waar zij zelf werkzaam zijn.

Als reden hiervoor noemen veel ondervraagden hun onvrede over bepaalde situaties en beslissingen in het bedrijf, of de wens om werk en privé gescheiden te houden. Een grote minderheid van 37 procent van de ondervraagde Nederlanders raadt mensen uit hun vriendenkring juist wèl aan te solliciteren bij het bedrijf waar ze zelf werken. Maar dit zijn er duidelijk minder dan soms wordt gedacht. De veronderstelling dat werknemers die enthousiast zijn over hun werkgever, over het algemeen graag personeel werven binnen hun vrienden- en kenniskring, blijkt volgens dit onderzoek niet te stroken met de werkelijkheid.

Het onderzoek is ook gehouden in andere landen en met name de Scandinavische landen geven een ander beeld te zien dan Nederland. In Noorwegen zegt 57 procent en in Zweden 50 procent van de ondervraagden dat zij hun bedrijf zeker zullen aanbevelen in hun vriendenkring.
 

07-10-2008 9:14

Werknemers binnen de financiële en juridische sector verliezen kostbare tijd door inefficiënt werken. 60 Procent heeft geen of een zelfbedacht ordeningssysteem en bijna 40 procent van de dienstverleners is meer dan 10 minuten per dag kwijt met het zoeken naar informatie die ergens moet zijn. Bijna 70 procent geeft aan snel afgeleid te worden door storende factoren zoals ad hoc vragen en een ongeorganiseerde werkplek.

Dit blijkt uit de Post-it Index Nationale Efficiencytest, welke is uitgevoerd door onderzoeksbureau Multiscope onder 654 financiële en juridische dienstverleners en secretariële ondersteuners.

68 Procent van de respondenten is snel afgeleid, wanneer de werkzaamheden en gemoedstoestand daartoe aanleiding geven. Het blijkt moeilijk om geconcentreerd door te werken als er iets tussendoor komt. Zo laat 33 procent zich hinderen door vragen van een collega of telefoontje. Andere storende factoren zijn een ongeorganiseerde werkplek en teveel vergaderingen. Opvallend is dat ruim een kwart aangeeft totaal niet gestoord te worden door een stortvloed aan e-mails.

Het digitale tijdperk begint door te dringen tot het bedrijfsleven nu duidelijk is wat de mogelijkheden zijn om structuur aan te brengen middels digitalisering. 13 Procent beschikt reeds over een digitaal dossier en bewaart geen papieren. Driekwart van de ondervraagden geeft echter nog de voorkeur aan een combinatie van een digitaal en papieren archief, en neemt daarmee het zekere voor het onzekere. Gevolg hiervan is dat bijna 40 procent van de financiële en juridische dienstverleners meer dan 10 minuten per dag kwijt is met het zoeken naar belangrijke informatie die zich ergens bevindt. 10 Procent van deze doelgroep zoekt zelfs langer dan 20 minuten naar gegevens. Een reden hiervoor kan zijn dat meer dan 60 procent van de dienstverleners en ondersteuners geen of een zelfbedacht ordeningsysteem hebben.

Meer dan de helft van de respondenten draagt een belangrijk document over aan een collega zonder dit te bespreken. Bijna 16 procent doet dit ook zonder markeringen of aantekeningen. Als men een belangrijke passage markeert dan doet bijna 69 procent dit met de welbekende markeerstift. Andere hulpmiddelen zijn index-tabs, zelfklevende memoblaadjes en de ballpoint. Veertien financiële en juridische dienstverleners zweren nog bij het gebruik van ezelsoren, waarbij de hoeken worden omgevouwen. Bijna 40 procent van alle respondenten vindt dat de efficiency binnen de organisatie te wensen overlaat. Dat staat in contrast met het feit dat 85 procent van de ondervraagden zichzelf beoordeelt met minimaal een 7 voor efficiënt en georganiseerd werken. Financieel en juridische dienstverleners hebben daarmee meer vertrouwen in zichzelf dan in anderen.
 

07-10-2008 9:09

De bedrijven in Nijmegen houden bij het zoeken naar kantoorruimte beperkt rekening met de wensen van de werknemers. Bereikbaarheid per openbaar vervoer is vereist. Daarnaast moet er voldoende parkeergelegenheid zijn. Werkplekken in het kantoorgebouw dienen klimatologisch in orde te zijn, waarbij er ook steeds meer vraag is naar de aanwezigheid van topkoeling. Een ander aspect waar bedrijven in de toekomst rekening mee dienen te houden is de uitstraling van het kantoorpand.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘Nationaal kantorenmarktonderzoek 2008: over wensen en verwachtingen van kantoorgebruik’, dat in opdracht van de vakgroep Bedrijfs Onroerend Goed (BOG) van de NVM door Ecorys, Research and Consulting, is uitgevoerd. Op basis van dit onderzoek pleit de NVM-vakgroep BOG voor meer aandacht voor de wensen van de werknemer bij het ontwikkelen van kantoorpanden.

De drie belangrijkste kantoorlocaties in Nijmegen zijn de Brabantse Poort, de Stadssingels en het station. Alle drie de locaties voldoen aan de wensen van werknemers op onderwerpen als bereikbaarheid en de aanwezigheid van winkels en voorzieningen. De kantoorpanden op de locaties Brabantse Poort en Stadssingels zijn over het algemeen prima te noemen voor wat betreft uitstraling, inrichting en voorzieningen in het pand. Rondom het station hebben de kantoren een minder goede uitstraling, doordat de kantoorruimtes daar sterk verouderd zijn. De tijd dat een kantoor gemiddeld te huur heeft gestaan is 255 dagen. Dit is 29 procent langer dan in de rest van Nederland. De mediane transactieprijs per m2 per jaar was 129 euro. De vraagprijs was 115 euro. Hiermee lag de transactieprijs gemiddeld 12 procent hoger dan de vraagprijs.
 

07-10-2008 9:07

En de winnaars zijn… Arjan Pals en Pebbles Ammerlaan. Zij zijn de trotse bezitters van respectievelijk de innovatie- en aanmoedigingsprijs van Stichting SVM Innovatiefonds. Deze stichting reikte dit jaar wederom de innovatie- en aanmoedigingsprijs uit tijdens de previewavond van de Woonbeurs die van 30 september tot en met 5 oktober in de RAI in Amsterdam gehouden werd.

De prijzen zijn bedoeld om talentvolle MBO-leerlingen te helpen hun meubel- en interieurproducten te ontwikkelen en eventueel op de markt te brengen. Uit zestien genomineerden heeft de jury de definitieve winnaars gekozen. De innovatieprijs 2008 werd toegekend aan Arjan Pals, derdejaars leerling meubelmaken, die zich met zijn ‘Box Baroque’ in creatief, innovatief als commercieel opzicht heeft weten te onderscheiden. Zijn stoel, bestaande uit negen losse onderdelen die zonder bevestigingsmateriaal als een puzzel in elkaar gezet kan worden, werd door de jury gezien als een fris idee met heldere techniek.

De aanmoedigingsprijs 2008 is uitgereikt aan Pebbles Ammerlaan afgestudeerd interieuradviseur. Zij heeft met het uitdagende en goed uitgewerkte inrichtingsplan voor een Rotterdams appartement de jury overtuigd van haar potentie als vakkundig interieuradviseur. De innovatieprijs bestaat uit 2.500 euro en de aanmoedigingsprijs uit 500 euro en bijbehorende bronzen beeldjes. De te winnen geldbedragen dienen besteed te worden aan het verder uitwerken van de projecten en het eventueel productierijp maken daarvan.

Stichting SVM Innovatiefonds stelt zich ten doel de vakopleiding in de meubelbranche te stimuleren, en geeft inhoud aan deze doelstelling door fondsen ter beschikking te stellen om het ontwikkelen van nieuwe ideeën aan te moedigen. Hierbij richt het de Stichting zich expliciet tot de leerlingen van het Hout – en Meubileringscollege (HMC) omdat die zich als meest toonaangevend en veelbelovend manifesteren. Via dit initiatief hoopt de Stichting de wisselwerking tussen opleiding en bedrijven te stimuleren en nader tot elkaar te brengen.
 

03-10-2008 16:20

Jaarlijks vindt de uitreiking plaats van de Venuez Hospitality & Style Awards, volgens de organisatie 'dé horecaprijzen van Nederland'. Dit jaar worden de Awards van 2008 uitgereikt op dinsdagavond 2 december 2008 in de Amsterdam Convention Factory. Tijdens een stijlvol gala evenement worden de Awards in tien categorieën overhandigd aan toonaangevende spelers in de hospitality industrie.

Actrice en presentatrice Micky Hoogendijk is de host van de avond. Onder het genot van een champagne ontvangst, een exclusief viergangendiner en verrassend entertainment in samenwerking met de Supperclub, zijn circa zeshonderd gasten getuige van de horecaprimeurs van Nederland. 

Prijzen worden uitgereikt in diverse categorieën, waaronder Best Bar Hospitality & Style Award 2008,  Best Hospitality Concept 2008,  Best Interior Design en Best HOtel Concept 2008.
 

03-10-2008 10:32

Hopling Networks, een fabrikant van moderne draadloze netwerken voor ondernemingen, operators en service providers, zal met zijn hoofdkantoor en productie verhuizen naar de nieuw ontwikkelde Creative Campus van Mac3Park in Almere. De verhuizing zal eind dit jaar zijn voltooid.

“We zijn de afgelopen 5 jaar sterk gegroeid en zocht een nieuwe inspirerende omgeving voor de volgende groeispurt”, zegt Frank Koopman, CEO van Hopling Networks. “Ons nieuwe hoofdkantoor op het Creative Campus is zowel functioneel als inspirerend. In het bijzonder spreekt dat de creatieve professionals aan die wij nodig hebben en die een spilfunctie hebben in ons succes.”

Sinds afgelopen jaar ontwikkelt Mac3Park het voormalige complex van Gaba en Beiersdorf aan de Bolderweg in Almere als inspirerende omgeving voor de creatieve industrie. Onder de naam Creative Campus Almere wordt de creatieve industrie een moderne vestigingsplek geboden.

“We mikken op bedrijven uit fashion & design, media, entertainment en ICT”, zegt Mac3Park manager Peter Broer. “Hopling Networks past daar met zijn hoofdkantoor en hypermoderne productiefaciliteit uitstekend in.”
 

03-10-2008 8:47

U zit achter uw computer? Dan is de kans groot dat de leugens u om de oren vliegen. Volgens onderzoeker Liuba Belkin van de Le High University in de Verenigde Staten liegen mensen via de e-mail namelijk veel gemakkelijker.

De kans dat iemand overgaat tot het al dan niet opzettelijk verspreiden van leugens in een e-mail is de helft groter dan bij het schrijven van een brief met pen en papier. Belkin deed een reeks experimenten met groepen MBA-studenten waarbij zij de eerlijkheid in communicatie testte onder verschillende omstandigheden. Daaruit bleek ook dat hoe beter verzender en geadresseerde elkaar kenden, hoe minder er gelogen werd.

Uit eerder onderzoek bleek al dat het gebruik van e-mail leidt tot een afname van vertrouwen en verminderde bereidheid tot zakelijke samenwerking. Met name dit laatste geeft te denken in deze tijden waarin het op de merites van het ‘virtuele kantoor’ gefundeerde ‘nieuwe werken’ alom wordt aangeprezen als productiviteitsverhogen én fileverlagend.
 

01-10-2008 15:53

Stilte op de werkvloer komt de productiviteit ten goede. Volgens HRpraktijk.nl, een website voor personeelsmanagement, zorgt stilte op de werkvloer voor een betere indeling van het werk, meer creativiteit en minder ziekteverzuim.

De website geeft ook tips om tot een stillere werkomgeving te komen, zoals het creëren van een stilte-uur (Geen telefoon, vergaderingen of mailverkeer), het maken van een stilteruimte, het beter indelen van tijd en het organiseren van meditatiebijeenkomsten.
 

01-10-2008 15:40

We zijn een volk van klagers en zeurders. Dat zou je kunnen concluderen uit een onderzoek van banensite StepStone. Onder Nederlandse werknemers zijn meer klagers over de werksfeer dan mensen die tevreden zijn over de sfeer. Het StepStone-onderzoek meldt dat 28 procent van de Nederlandse werknemers de sfeer op het werk als onaardig of teleurstellend ervaart, tegen 24 procent die de sfeer motiverend vindt.

Het aantal Nederlandse optimisten is nog wel groter dan het Europese gemiddelde, dat op 20 procent ligt. Volgens StepStone zijn vooral Duitsers en Italianen ontevreden.
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >