Nieuws


28-09-2007 8:31


New International Designers hebben een showroom geopend in Heerenveen. De productie en showroom van het bedrijf blijven gescheiden. De showroom van de fabrikant van design meubelen is toegankelijk voor de betere woonwinkels, binnenhuisarchitecten en kantoor- en projectinrichters.

New-Id is bekend geworden met de New-Id tafel, The Original. De doelstelling van het bedrijf? Directeur Ewald Spijker wil beter tegemoet komen aan de wensen van klanten. “Ons programma is de afgelopen jaren volwassen geworden. We doen zeer veel maatwerkprojecten. Klanten willen graag een beeld krijgen van vormgeving, materiaalgebruik en het kwaliteitsniveau dat New-Id te bieden heeft. De laatste jaren doen we meer en meer projecten zoals directiekantoren, vergaderruimten en bedrijfsrestaurants. In onze showroom kunnen we deze goed doornemen, zodat we een juist advies kunnen geven."

new-id-1

Producten van New-Id zijn voorzien van een 'certificaat van echtheid' en uniek nummer. Hiermee benadrukt New-Id het originele van een echte New-Id. De producten zijn verkrijgbaar via de betere woonwinkels in Nederland en daar buiten. Meer informatie: www.new-id.nl.
27-09-2007 9:48


In 2007 en 2008 groeit het Nederlandse MKB harder dan het grootbedrijf. Volgens de prognoses van onderzoeksbureau EIM groeit het MKB in beide jaren met respectievelijk 3,5% en 3,25%. Het grootbedrijf blijft met een marge van 1% achter in 2007 en 0,25% in 2008. De afzetgroei in het MKB vertaalt zich in een winstgroei van 8,5% in 2007 en 7,75% in 2008.

Alle sectoren profiteren van deze gunstige winstontwikkeling behalve de detailhandel. Het winstniveau is in bijna alle sectoren gunstig. Een goede kostenbeheersing in het Nederlandse bedrijfsleven draagt belangrijk bij aan de gunstige winstontwikkeling, evenals een stijging van arbeidsproductiviteit. Hogere energiekosten en - volgend jaar - hogere loonkosten beperken enigszins de winstgroei.

Een uitzondering in de gunstige winstontwikkeling is de detailhandel. De detailhandel groeit wel mee met de winstontwikkeling maar het niveau is vrij laag. In de jaren 2003-2006 is het winstniveau in deze sector sterk gedaald. Dit is niet alleen het gevolg van de onderlinge concurrentie tussen supermarkten, maar ook een gevolg van de opkomst van winkelen via het internet. Dit heeft een belangrijk prijsdrukkend effect voor het bestaande winkelaanbod en zal voor 2007 en 2008 tot gevolg hebben dat de detailhandel moeite zal hebben om middels prijsverhogingen het winstniveau weer op peil te krijgen.

Terugval van de exportgroei
De economische groei in de Europese landen heeft inmiddels in 2007 een behoorlijk percentage bereikt. Nederland profiteert hiervan. Zo neemt de industriële afzet in 2007 naar het buitenland toe, en is er een sterke groei van de handel. Nederland is een belangrijke toegangspoort voor Europa voor goederen uit Azië, vooral uit China. Met name het MKB in de groothandel en de transportsector profiteert hiervan. In 2008 zal de economische groei in de Europese landen iets lager zijn onder invloed van een afkoelende economie van de VS, onzekerheden op de financiële markten en een sterker wordende Euro. Daardoor zal de industriële afzet en de groothandelsafzet in 2008 iets geringer zijn.

Sterke toename van het zelfstandig ondernemerschap
De toename van het aandeel zelfstandigen is historisch hoog. De sterke toename van het aantal zelfstandigen, in 2007 en 2008 met respectievelijk 4,25% en 3,5%, hangt samen met een algemene behoefte van het bedrijfsleven aan flexibel personeel. Vooral in de bouw en de zakelijke dienstverlening is de stijging van het aantal zelfstandigen fors. Door de gunstige afzetperspectieven en inkomensperspectieven ziet men goede mogelijkheden om voor zichzelf te beginnen, zonder een te groot risico te nemen. Mocht het avontuur van het zelfstandig ondernemerschap toch mislukken, dan is het gezien de krapte op de arbeidsmarkt niet moeilijk een vaste baan te vinden. Zo is de groei van klusbedrijven in de bouwsector zeer hoog en is er een flinke groei van het aantal webwinkels. Ook het aantal oudere starters is toegenomen. Na een vervroegd pensioneren, blijven een groeiend aantal mensen hun werkzaamheden vervolgen in de vorm van zelfstandig ondernemerschap.
27-09-2007 9:44


Jonge vrouwen vinden het vaak belangrijker om maatschappelijk zinvol werk te verrichten dan om aan hun eigen carrière te werken. Dat blijkt uit onderzoek van HR-adviesbureau Orga.

Hoewel het onderzoek aantoont dat vrouwen qua ondernemingszin weinig onderdoen voor mannen, zijn er toch belangrijke verschillen in de wijze waarop mannen en vrouwen hun werk invullen. Vrouwen hechten minder waarde aan autonomie, het beïnvloeden van anderen en carrièregerichtheid. Voor hen zijn het met name zaken als hulpverlenen, samenwerken, waardering, erkenning en zinvol bezig zijn die de doorslag geven in het werk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vrouwen, vaker dan mannen, kiezen voor functies met maatschappelijk nut.

Overigens geldt dit vooral voor jonge vrouwen, want bij hun oudere seksegenoten is de maatschappelijke betrokkenheid een stuk lager en domineert de carrièregerichtheid ( Bron: Gids voor Personeelsmanagement)
25-09-2007 9:11


'Big Blue' biedt op IBM.com het gratis kantoorpakket Lotus Symphony aan. De software is gebouwd op de openbronfundering van OpenOffice en vormt een nieuwe bedreiging voor Microsoft's dominante Office-pakket.

Het gratis pakket bevat een tekstverwerker, spreadsheetprogramma en presentatiesoftware, die stuk voor stuk directe concurrenten zijn voor Word, Excel en Powerpoint. Net als Sun's StarOffice gebruikt Lotus Symphony de code van openbronproject OpenOffice.org als basis. Het ondersteunt zowel het DOC-formaat tot op zekere hoogte als het OpenDocument Format (ODF), waar OpenOffice gebruik van maakt.

ODF wordt sinds vorig jaar als ISO-standaard erkend, een status waar Microsoft met zijn OpenXML verwoed op jaagt. IBM, dat zich vaker heeft uitgesproken als voorstander van ODF, maakte onlangs nog bekend dat het officieel toetrad tot de groep ontwikkelaars die OpenOffice.org op poten heeft gezet. Nu brengt het een softwarepakket uit dat een directe concurrent vormt voor OpenOffice.

Lotus Symphony is een nostalgische naam voor IBM, omdat het onder diezelfde naam begin jaren negentig een serie op DOS-gebaseerde kantoorapplicaties op de markt bracht. Het bedrijf moest toen het onderspit delven, maar waagt met dit gratis alternatief een nieuwe poging om klanten af te snoepen van het alom aanwezige Microsoft Office.

Google bracht kort geleden zijn Apps-suite op de markt, dat zowel een gratis als een betaalde versie biedt en eveneens het ODF-formaat ondersteunt. Volgens de New York Times zal de zoekmachine uit Silicon Valley het nieuwe IBM-programma gaan aanbieden via zijn Google Pack. Daarmee zitten de bedrijven op ramkoers met de reus uit Redmond. Microsoft stuurde kort geleden nog een vinnige e-mail om zijn ongenoegen te uiten.

21-09-2007 9:54


Tien Nederlandse ontwerpers en labels presenteren zich in Japan tijdens de designbeurs 100% Design Tokyo (31 oktober tot en met 4 november) onder de naam: Created in Holland.

Voor deze presentatie worden een website en brochure gemaakt. De PR is er op gericht alle Nederlandse designers en labels die zich tijdens de Tokyo Designer’s Week presenteren zichtbaar te maken voor het lokale publiek en de pers. Dit jaar is de presentatie getiteld: Created in Holland (voor Japanners: Designed in Oranda).

De deelnemers zijn: Studio Laurens van Wieringen, Sander Luske, Bookarrest, Hybrids + Fusion, Vlieger & Vandam, Bathroom Mania!, Studio-ePosh, Atelier Arnout Visser en, voor de tweede keer, Studio Samira Boon en Royal Tichelaar Makkum.

Op de beursvloer (www.100percentdesign.jp) hebben de Nederlandse ontwerpers meer dan 100 vierkante meter tot hun beschikking. Op het programma staat onder andere een ‘matchmaking’ om de deelnemers in contact te brengen met Japanse distributeurs, winkelketens, opdrachtgevers en andere potentiële afnemers. De PR bestaat uit een website, brochure en promotiecampagne.

Created in Holland heeft drie doelstellingen. Allereerst de markt voor Nederlandse designers vergroten, met name de export van producten en diensten naar Azië. Een tweede doel is Nederland promoten als een Europees land met een uniek en vooruitstrevend 'designklimaat', waar veel talent tot bloei komt en interessante samenwerkingsrelaties ontwikkeld kunnen worden. Daarnaast worden geïnteresseerde Japanse toeristen en zakenmensen aangemoedigd om naar Nederland te komen om de Nederlandse cultuur te komen ervaren.

Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van de EVD, agentschap van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken. Partners zijn de Beroepsorganisatie voor Nederlandse ontwerpers (BNO), het Nederlandse Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) in Tokio en de Nederlandse ambassade in Japan.

21-09-2007 9:44


Mannen bekleden nog steeds de meeste posities in het hoger management, terwijl vrouwen vooral terug te vinden zijn in lagere hiërarchische posities. Dat komt ook omdat vrouwen er niet in slagen effectieve netwerken te creëren die hen vooruithelpen binnen hun loopbaan. Vaak stoten ze op specifieke barrières die hen verhinderen toegang te hebben tot bepaalde professionele netwerken. Dit meldt Express.be.

Als reactie op de ‘slechtere’ netwerken van vrouwen worden netwerken opgericht die uitsluitend toegankelijk zijn voor vrouwen, de zogenaamde vrouwennetwerken. Dat stelt Natalie Op de Beeck, die aan de KU Leuven een verhandeling aan het onderwerp besteedde. Ze bestudeerde ook het aandeel van mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt aan de hand van cijfergegevens. Deze cijfers geven duidelijke verschillen aan. Bovendien blijkt nog steeds een loonverschil tussen beide seksen te bestaan.
18-09-2007 11:00


Het is nu ook wetenschappelijk weer eens bewezen: mannen bekleden nog steeds de meeste posities in het hoger management, terwijl vrouwen vooral terug te vinden zijn in lagere hiërarchische posities. Dat blijkt uit een schrijven van de Leuvense wetenschapster Natalie Op De Beeck.

Vrouwen geraken minder snel aan de top omdat zij er niet in slagen effectieve netwerken te creëren die hen vooruithelpen binnen hun loopbaan. Vaak stoten ze op specifieke barrières die hen verhinderen toegang te hebben tot bepaalde professionele netwerken. Dat leidt ook tot verschillen in beloningsgraad: vrouwen verdienen over het algemeen nog altijd minder dan mannen.

 

Vrouwen die hier wat aan willen doen staan twee wegen open. Ofwel zij starten eigen netwerken om op die manier te proberen one of the boys te worden, ofwel zij starten een carrière als operazangeres. In deze discipline worden vrouwen namelijk van oudsher beter betaald en gewaardeerd dan mannen.

18-09-2007 10:50

 

Voormalig Fantoni-man Rob Daamen is terug. Op donderdag 27 september vindt de officiële opening plaats van zijn nieuwe bedrijf Interieurwijzer, dat hij oprichte samen met Nicoline van Egmond. "Hiermee wordt de samenwerking tussen Nico-Line design en Proda.nl een feit", aldus Daamen.

"Onder de naam Interieurwijzer zullen wij ons nadrukkelijk bezig houden met advies, styling en verkoop. Dit geldt voor kantoor meubilair, woninginrichting, geschenken, verlichting en kunst."

In het kader van de feestelijke opening is er een tijdelijke expositie ingericht. Hier is onder meer het complete werk te zien van kunstenaar Berend van Egmond (1914-2002). Van Egmond maakte 'outsider-art'. Iedereen is op 27 september tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom aan de Kerkstraat 48A te Geldermalsen.

17-09-2007 8:24


Negentig procent van de werknemers heeft de beschikking over een computer op de werkplek. Twee op de drie zouden zonder computer totaal niet kunnen functioneren. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Trendbox.


Slechts 10 procent van de werknemers kan uitstekend functioneren zonder computer. Onder deze omstandigheden zou 69 procent helemaal niet kunnen werken en bij 21 procent zou het werk veel trager gaan.

Met name hoogopgeleide mannen tussen de 25 en 34 jaar zijn in hun werk zeer afhankelijk van computers. Onder de mensen die zonder computer wel gewoon zouden kunnen doorwerken, bevinden zich relatief veel vrouwen, jongeren, lager opgeleiden, mensen met een modaal inkomen en werknemers in Oost-Nederland. De mensen die in het werk helemaal geen computer gebruiken, bevinden zich voor een belangrijk deel in Noord-Nederland. Zij zijn doorgaans laag opgeleid en verdienen een inkomen beneden modaal.

Vrijwel iedere werknemer die een computer gebruikt, heeft toegang tot internet. In Noord-Nederland is de internetdichtheid onder werknemers het hoogst, en verder zijn het vooral de zelfstandig ondernemers, hoger opgeleiden, mensen van tussen de 24 en 35 jaar en medewerkers van boven de 50 die internettoegang hebben. Lang niet iedere werknemer is echter van internet afhankelijk om zijn werk goed te kunnen doen. Slechts één op de drie is volstrekt hulpeloos zonder internettoegang, een kwart kan zonder internet gewoon doorwerken en bij twee op de vijf werknemers gaat het werk moeilijker of langzamer.


(Bron: Gids voor Personeelsmanagement).

 

 

14-09-2007 16:31


Geïnteresseerd in de combinatie architectuur en onderwijs? Dan wordt u aangeraden op 10 oktober de Westergasfabriek in Amsterdam te bezoeken. Aldaar wordt dan het congres Architectuur & Onderwijs gehouden.

Een aantal prominente sprekers, waaronder Mels Crouwel, Janny Rodermond en Herman Hertzberger, zal een lezing verzorgen. Het congres wordt georganiseerd door vakblad De Architect. Kosten van deelname bedragen 595 euro. Abonnees van De Architect betalen 100 euro minder.
14-09-2007 16:25


De succesvolle Nederlands/Belgische beurs Architect@Work krijgt een Frans zusje. Op 7 en 8 november 2008 opent de Franse editie van de architectenbeurs haar deuren in La Grande Halle de la Vilette in Parijs. De beurs zal op dezelfde wijze worden ingevuld als de edities in Rotterdam en Kortrijk: exposanten worden geselecteerd en krijgen allen evenveel standruimte toebedeeld.
14-09-2007 11:24


Bij Wiesner Hager in het Limburgse Echt zijn regelmatig exposities te zien. Moementeel is in de showroom van de aanbieder van projectmeubilair werk te zien van kunstenaar Alexander Vogels. De expositie werd samengesteld en in samenwerking met Post + Garcia Galerie in Maastricht. De tentoonstelling loopt tot en met 20 december.

"Alexander Vogels staat bekend als schilder met een uniek pallet", aldus Wiesner Hager in een toelichting. "Warme kleuren domineren zijn vaak grote doeken, waarin rustige vlakken weer tot leven worden gewekt door spontane snelle ingrepen. Zijn schilderijen zijn soms heftig, maar nooit chaotisch. De honger naar nieuwe artistieke uitdagingen bracht Alexander in de afgelopen jaren op verschillende plaatsen in de wereld. Alexander behoort tot de groep kunstenaars die op reis hun horizon verbreden."

Tijdens de expositie bij Wiesner-Hager is ook het pas verschenen boek Alexander Vogels “…where the heart is” te koop. Fotograaf Hugo Thomassen maakte een uitgebreid en boeiend portret van de mens en kunstenaar Alexander Vogels. Daarnaast toont het boek werken in alle genoemde technieken.

De expositie is van 10 september t/m 20 december 2007 in de showroom van Wiesner- Hager bv aan de Houtstraat 32H in Echt.
10-09-2007 14:50In het kader van Rotterdam 2007 City of Architecture en op initiatief van BNA Kring Rijnmond startte op 7 september de ideeënprijsvraag 'Burgemeester zoekt woning' .


Rotterdam mist al jaren een officiële ambtswoning voor de burgemeester. BNA Kring Rijnmond wil met een ideeënprijsvraag de discussie op gang brengen over het fenomeen burgemeesterwoning. Wat is de maatschappelijke betekenis daarvan? En natuurlijk, hoe ziet zo'n woning eruit?

De uitkomst van deze ontwerpwedstrijd wordt aangeboden aan de gemeente Rotterdam, een bijdrage voor de totstandkoming van een nieuwe ambtswoning. De locatie voor de ambtswoning is vrij te kiezen binnen de gemeentegrenzen van Rotterdam maar moet gemotiveerd worden. Immers verschillende locaties hebben verschillende betekenissen voor de stad. Een goed ontwerpidee vormt het belangrijkste beoordelingscriterium maar naast het benoemen van de locatie, maken ook duurzaam bouwen en integraal ontwerpen deel uit van de opgave. Een deskundige jury beoordeelt de resultaten die vervolgens worden tentoongesteld.

De prijsuitreiking en opening van de tentoonstelling vinden plaats op vrijdag 30 november en worden verricht door burgemeester Ivo Opstelten. Architecten, studenten en andere ontwerpers worden uitgenodigd om aan de prijsvraag deel te nemen. De uiterste inleverdatum is 26 oktober 2007. Het wedstrijdprogramma en inschrijfformulier vindt u op de website van de BNA: www.bna.nl > Regio Delta. Ook vindt u hier meer informatie over het tijdschema en de juryleden.

10-09-2007 14:43

 

Bouwen in Nederland: Veranderen, maar hoe? De bouwwereld wordt steeds complexer en vrijwel alle betrokkenen zijn het over één ding eens: de traditionele aanpak van het bouwproces voldoet niet meer. Voor opdrachtgevers brengt het veel onzekerheid en teleurstelling met zich mee. En bouwers raken verstrikt in inefficiënte processen, onbeheersbare risico’s en de vaak kostbare gevolgen daarvan.

Hoog tijd om oude paradigma’s te vervangen door nieuwe denkkaders. Maar welke? Over nieuwe initiatieven en mogelijke oplossingen wordt gepraat op het congres ‘Bouwen in Nederland’. Dit congres is onderdeel van de ‘Innovation day’ van de driedaagse internationale conferentie ‘World of Construction Project Management 2007’ (www.wcpm2007.nl).

Het begint met een inlooplunch om 12.30 uur. Inschrijvers kunnen gratis deelnemen aan het ochtendprogramma van de TU. Dagvoorzitter dr. ir. Frens Pries (lector nieuwe cultuur en innovatie in de bouw) verkent samen met de deelnemers twee perspectiefrijke opties. Aan de ene kant is daar het conceptueel bouwen. Dit maakt het bouwproces beheersbaarder en kostenefficiënter en biedt opdrachtgevers meer zekerheid over het eindresultaat. Aan de andere kant staat de visie dat we ons gedrag moeten veranderen om succesvol te zijn.

Aan de hand van een aantal stellingen worden alle pro’s en contra’s van beide visies kritisch onder de loep genomen. Een aantal panelleden, afkomstig uit diverse bouwdisciplines, neemt de geponeerde stellingen onder vuur en gaat erover in discussie met de zaal. De volgende inleiders zijn reeds benaderd: ir. Henk van der Horst (directeur PSIBouw), drs. Eva Boudewijn (directeur en partner Motion Consult), dr. ir. Marleen Hermans (strategisch manager Onderzoek en Innovatie Rijksgebouwendienst), prof. dr. Sandra Schruijer (organisatiepsycholoog), prof. ir. Wietse Patijn (decaan TU Delft faculteit Bouwkunde), Marlon Huijsmans (adjunct-directeur Slavenburg’s Bouwbedrijven), ir. Pieter Huijbregts (directeur Coficient).

Inschrijven is mogelijk voor iedereen die betrokken is bij het bouwproces: www.coproducties.nl

10-09-2007 8:29


Ze waren voor één keer acteurs in een professionele theatervoorstelling. Echte schoonmakers traden vrijdag 7 september tijdens de  ‘Nacht van de onzichtbare helden' samen met theatermakers op in de nieuwe schouwburg van Almere. Daarbij maakten ze op een spectaculaire manier gebruik van de binnen -én buitenkant van de schouwburg.

De Nacht van de onzichtbare helden vormde de aftrap van de Week van de Schoonmaker. Tijdens de Week van de Schoonmaker worden alle schoonmakers en glazenwassers van Nederland in de spotlights gezet. Zonder hen zouden wij niet kunnen werken, leren, reizen en nog veel meer. Iets waar we zelden bij stilstaan. Met het thema ‘De onzichtbare held' brengt de Week van de Schoonmaker hier verandering in.

 

 

07-09-2007 9:12


In het kader van zijn promotieonderzoek ontwikkelt Alex Klein (docent aan de Nyenrode Business Universiteit) een marketingmodel waarmee de betrokkenheid van werknemers bij het bedrijf gekoppeld wordt aan financiële resultaten.

Uit onderzoek blijkt dat het slecht gesteld is met deze betrokkenheid van de werknemers. De helft voelt zich nauwelijks betrokken bij het bedrijf waarvoor hij werkt. 'Een kwart van het personeel saboteert zelfs passief de boel', aldus de onderzoeker in De Telegraaf. Dit is volgens Klein funest voor de concurrentiepositie van een bedrijf. 'Kijk bijvoorbeeld naar Ordina. Dat verloor ruim 7 procent van haar beurswaarde nadat de directie tegenvallende winstcijfers bekendmaakte, volgens het management omdat het bedrijf onvoldoende gekwalificeerd personeel kan vinden. Een werkgever moet dus zorgen dat werknemers trots zijn om bij zijn bedrijf te mogen werken'.

Met de toenemende vergrijzing en groeiende krapte op de arbeidsmarkt wordt het voor bedrijven alsmaar moeilijker om vacatures in te vullen. Volgens Klein wordt het in de toekomst dan ook steeds belangrijker dat werkgevers inzetten op loyale werknemers. Dit gaat echter niet vanzelf. 'Loyaliteit kweek je niet met een incidentele bonus of een periodieke loonsverhoging. Dat kan alleen met intrinsieke beloningen, van een scholingstraject tot het vergoeden van de zorgverzekering van het gezin van een werknemer', stelt de promovendus.

Daarnaast raadt hij managers van bedrijven waar een ‘familiegevoel' aanwezig is aan om dit wij-gevoel te koesteren. ‘Managers die dit willen uitbannen, zijn verkeerd bezig', aldus Klein. 'Het wij-gevoel onder het personeel is juist van levensbelang voor een bedrijf'.

(Bron: Zibb.nl)

 

 

 

07-09-2007 8:48

 

Bij bouw, verkoop of verhuur van woningen en utiliteitsgebouwen is het vanaf 1 januari 2008 verplicht een energielabel (energieprestatiecertificaat) te overleggen.

 

Met het energielabel krijgt de nieuwe gebruiker van een gebouw vooraf inzicht in het energiegebruik van het gebouw. Volgens 59 procent van de partijen in de bouw zal dit energielabel voor de nieuwe gebruiker een belangrijk selectiecriterium zijn. Daarnaast verwacht 65 procent van deze bouwpartijen dat de energiecertificering van gebouwen zal leiden tot een forse toename van investeringen in verbeterde isolatie en technische installaties. Dit blijkt uit recent onderzoek van USP Marketing Consultancy onder opdrachtgevers, voorschrijvers, aannemers en installateurs. Uit eerder onderzoek van USP kwam echter naar voren dat slechts 7 procent van de Nederlanders bekend is met de inhoud van het energielabel.

 

De verplichting van het kunnen overleggen van een energielabel vloeit voort uit de Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen, die moet leiden tot verbetering van de energieprestaties van de gebouwen in de Europese Gemeenschap (bron: SenterNovem). Het energielabel is gebouwgebonden en geeft, op basis van een berekening, informatie over de hoeveelheid energie die bij gestandaardiseerd gebruik van dat gebouw nodig is. (het energiegedrag van bewoners wordt hierbij dus niet meegenomen). Het betreft gebouwgebonden energiegebruik voor verwarming, warmwatervoorziening, verlichting, ventilatie en koeling. De energieprestatie van het gebouw wordt weergegeven in een energie-index en in een gestandaardiseerde energieklasse (A t/m G en kleuren). Hierdoor is het voor een nieuwe gebruiker in een oogopslag te zien hoe energiezuinig het gebouw is, vergelijkbaar met de energielabels van witgoed. Daarnaast zal het energielabel vergezeld gaan van een lijstje met energiebesparende maatregelen. Wie maatregelen treft op grond van dit advies, kan besparen op energielasten en levert zo een bijdrage aan het milieu.

 

Het energielabel geeft de toekomstige koper/huurder van het gebouw een indicatie van de energiezuinigheid van het gebouw. Een goede energieprestatie kan een aantrekkelijk verkoop- of verhuurargument worden en kan de eigenaar dus geld opleveren. Om inzicht te krijgen hoe de bouwwereld hier tegenaan kijkt is aan een viertal belangrijke partijen in de bouw de volgende stelling voorgelegd: 'Een energielabel van een gebouw, waaruit valt af lezen hoe energiezuinig het gebouw is, zal voor een potentiële koper/huurder een belangrijk selectiecriterium zijn'. Hiermee is 59 procent van de ondervraagde partijen het (zeer) eens. Tussen de bouwpartijen zijn nauwelijks verschillen waar te nemen.

 

Aan de hand van het energielabel krijgt de huidige gebruiker inzicht in de energiezuinigheid van het gebouw. Een lage energie-index betekent een in verhouding hoog energiegebruik en dus een relatief hoge energierekening. Aan de hand van het lijstje met energiebesparende maatregelen dat aan het energielabel wordt toegevoegd, kan de gebruiker ervoor kiezen om te investeren in bepaalde energiebesparende maatregelen. Zodoende kan een hogere energie-index behaald worden, iets dat de verkoop/verhuurbaarheid vergroot en de huidige energiekosten verlaagt. Ook hieromtrent is de bouwpartijen een stelling voorgelegd. Met de stelling ‘De energiecertificering van gebouwen leidt tot een forse toename van investeringen in verbeterde isolatie en technische installaties' is 65 procent het (zeer) eens. Met name de voorschrijvende partijen (71 procent) verwachten dat de energiecertificering gebruikers ertoe aanzet meer te gaan investeren in energiezuinige maatregelen zoals het aanbrengen van extra isolatie of het kiezen voor energiezuinigere installaties.

 

Terwijl de bouwwereld veel effect verwacht van het energielabel, is de bekendheid bij de consument nog zeer laag. Uit continu onderzoek Woonkennis van USP Marketing Consultancy onder tweeduizend Nederlandse woonconsumenten kwam naar voren dat slechts 7 procent van de Nederlanders bekend is met de inhoud van het energielabel. Ook zijn grote ingrepen zoals het aanbrengen van zonnepanelen en extra isolatie, die een hogere energie-index kunnen opleveren, voor de meesten nog veel te vergaande maatregelen. Kortom, er ligt voor de overheid en de bouwwereld dan ook nog een belangrijke taak om de consument goed te informeren over de betekenis van het energielabel.

07-09-2007 8:36


Met het aanstellen van een nieuwe directeur, Wim van Rooijen, slaat 'Living Tomorrow' met haar Huis en Kantoor van de Toekomst te Amsterdam, per 3 september een nieuwe weg in.

Hierbij ligt de focus op de maximale en optimale benutting van het huidige huis en de totstandkoming van het nieuwe huis. Wim van Rooijen heeft vanaf 2004 de functie als directeur bekleed bij Media Plaza te Utrecht. Hier heeft hij samen met het bestuur en zijn team een groot aandeel gehad in het herstel en de nieuwe positionering van Media Plaza. Wim vond het daarna tijd voor een nieuwe uitdaging. Zijn kennis en ervaring op het gebied van nieuwe technologieën en toepassingen met daarbij zijn contacten moeten Living Tomorrow inspireren.

Living Tomorrow is een ontmoetingsplaats voor innovatieve bedrijven en hoopt daarmee bedrijven en bezoekers te inspireren om te innoveren voor een betere toekomst. Living Tomorrow werkt met toonaangevende bedrijven in hun vakgebied die participeren in het project. Zij integreren samen met Living Tomorrow hun producten, diensten en technologieën op een toekomstgerichte manier.

 

 

05-09-2007 21:36

 

Glaverbel kondigt aan dat het zijn naam verandert in AGC Flat Glass Europe. Deze naamsverandering gaat gepaard met een nieuw logo. De activiteiten van Glaverbel en AGC Group worden voortaan wereldwijd samengevoegd onder één merknaam.

De nieuwe naam van Glaverbel maakt deel uit van een wereldwijde strategie waarbij alle ACG-takken onder één merknaam en logo worden verenigd. Alle Europese activiteiten van het bedrijf zullen naar verwachting voordeel halen uit deze merkidentiteit. De redenatie is dat de producten van AGC Flat Glass Europe overal ter wereld meer erkenning zullen krijgen, met een betere klantendienst tot gevolg. Dankzij deze nieuwe merknaam zal het bedrijf ook zijn leidinggevende positie op het vlak van innovatie kunnen versterken, zo verklaarde men tijdens een persconferentie.

Jean-François Heris, President & CEO van AGC Flat Glass Europe, over deze verandering: "We zijn trots dat ons bedrijf nu deel uitmaakt van de wereldleider in de glasindustrie. Dankzij deze nieuwe merkidentiteit kunnen we ons overal ter wereld beter profileren. Ons bedrijf heeft een traditie van innovatieve, uitstekende producten en dankzij deze naamsverandering zullen we voordeel halen uit het succes van een groep van wereldklasse om onze missie te verwezenlijken, met andere woorden om onze innovatieve bedrijfscultuur en bedrijfsgeest te versterken."

AGC Flat Glass Europe is al jarenlang aanwezig in België en Europa. De traditie wordt voortgezet met een focus op innovatie, waardoor het bedrijf in de hele wereld een breed assortiment van producten met een meerwaarde verkoopt. De producten van AGC Flat Glass Europe werden wereldwijd gebruikt, onder meer in prestigieuze stadsgebouwen, zoals het Kenzogebouw in Parijs, het Antwerpse gerechtsgebouw ontworpen door Rogers, of de Naberezhnayatoren in Moskou, maar ook in baanbrekende projecten zoals de razendsnelle TGV. Ook met deze nieuwe naam blijft het hoofdkantoor van AGC Flat Glass Europe in Brussel, waar ook het wereldwijde hoofdkantoor van AGC Flat Glass is gevestigd.

Onder zijn nieuwe merknaam wil het bedrijf marktleider in innovatie blijven, getuige de lancering van zijn meest recente uitvinding, AntiBacterial Glass dat 99,9 procent van de bacteriën doodt en de verspreiding van schimmels tegenhoudt.

 

AGC Flat Glass is de grootste glasproducent ter wereld. Het bedrijf produceert en verkoopt vlakglas voor de bouwsector (buitenbeglazing en decoratief interieurglas) en voor gespecialiseerde industrieën. Met een jaarlijkse omzet van ongeveer twee miljard euro stelt het bedrijf in Europa ongeveer 10.700 mensen te werk van Spanje tot Rusland, waar achttien floatfabrieken en meer dan honderd productiebedrijven gevestigd zijn. De AGC Flat Glass Europe-producten worden via het internationale commerciële netwerk van het bedrijf overal ter wereld verkocht.


AGC (Asahi Glass Company) Group is in Tokio gevestigd en is er op de beurs genoteerd. Met een jaarlijkse omzet van 11,1 miljard euro en ongeveer 54.000 werknemers wereldwijd levert het bedrijf materialen voor de belangrijkste glastechnologieën (op dit vlak is het de wereldleider), displays, elektronica en chemicaliën. AGC telt 200 dochtermaatschappijen in meer dan twintig landen.

 

Voor meer informatie surf naar http://www.agc-flatglass.eu/ (algemene website) en http://www.myglaverbel.com/ (architectuur en producten voor interieurdesign).

 

05-09-2007 10:56


Primair Projekt mag als eerste projectinrichter de producten van ontwerpcollectief Cowerk gaan voeren. Dat meldt de aanbieder uit Berkel en Rodenrijs in een persbericht. Werk van onder anderen Martijn Hoogendijk, Peter Hopman, Guido Marsille, Jan Paul de Ridder, Eline Strijkers en Erik de Vrijer is nu al te bezichtigen in de showroom van Primair Projekt aan de Spoorhaven in Berkel en Rodenrijs.

"Cowerk en Primair Projekt delen hun relativeringsvermogen ten aanzien van de ontwerpkunst, de kunstenaar en het design en kiezen beide primair voor het gebruik en de gebruiker", aldus de woordvoerder van Primair Projekt. "Cowerk-producten en Primair Projekt-showroom lijken dan ook voor elkaar gemaakt."

Cowerk is zowel een ontwerpcollectief als een producent van projectmeubilair. De basis is een ontwerpplatform dat diverse ontwerpers uitnodigt input te leveren. Deze netwerkstructuur geeft Cowerk een bijzondere dynamiek. "Vernieuwende no-nonsenseproducten met exclusieve eenvoud vormen de rode draad van waaruit kruisbestuiving ontstaat tussen de betrokken ontwerpers. De wisselende samenstelling levert een verfrissende relativering op."
05-09-2007 10:52


Er gaat geen week voorbij of ter redactie van Inside Information ontvangen wij resultaten van een onderzoek naar flexibiliteit op de werkvloer. De uitkomsten van deze onderzoeken lopen vaak nogal uiteen. Er is maar één constante; wanneer de onderzoeken zijn uitgevoerd door een belanghebbende (consultancy-organisatie, IT-dienstverlener, etc.) zijn de uitkomsten steevast hoopgevend.

Dat geldt ook voor het laatste onderzoeksresultaat dat binnenkwam: het onderzoek dat werd uitgevoerd door IT-dienstverlener Dimension Data. Uit het genoemde onderzoek blijkt dat bedrijven steeds meer geneigd zijn technologie in te zetten om de productiviteit van werknemers te verhogen en de kosten te verlagen.

Dimension Data verrichtte onderzoek onder bedrijven in Europa, de Verenigde Staten, het Midden-Oosten, Azië en Afrika. Van de onderzochte bedrijven voert ruim 40 procent productiviteitsverhoging aan als reden voor het invoeren van flexwerkmogelijkheden. Voor dertien procent is de belangrijkste reden het behoud van werknemers; twaalf procent zet flexwerken in als onderdeel van reeds bestaande of geplande thuiswerkinitiatieven.

Opvallend is dat de inzet van technologie bij flexwerkinitiatieven nog niet altijd optimaal is. Volgens het onderzoek van Dimension Data biedt zo'n 60 procent van de onderzochte bedrijven flexibel werken aan met een actieve IT-ondersteuning, bijna 15 procent biedt flexwerkersechter echter nog altijd geen aparte IT-ondersteuning en in bijna 30 procent van de gevallen kunnen werknemers in het geheel niet flexibel werken.

04-09-2007 9:54


 Toch nog onverwacht. Dat is het overheersende gevoel bij de Samas-mededeling dat topman Hans van der Ven zijn functie als bestuursvoorzitter heeft neergelegd en opgevolgd wordt door Coen van der Bijl.

Dat het niet goed gaat bij Samas is bekend: de kantoorinrrichter heeft nog steeds te kampen met de gevolgen van een ingrijpende reorganisatie én een mislukt automatiseringstraject. Toch is het vertrek in die zin verrassend dat Van der Ven voortdurend de overtuiging uitstraalde het lek boven te hebben en vertrouwen te hebben in de toekomst.

De reden voor het vertrek Van Samas is ‘verschil van inzicht over het te voeren beleid’. Het vermoeden bestaat echter dat de Samas-topman geslachtofferd is vanwege de aanhoudend tegenvallende bedrijfsresultaten.

Opvolger Coen van der Bijl is in zekere zin een onbeschreven blad: hij is afkomstig uit de vastgoedwereld en heeft geen enkele ervaring in de kantoormeubelsector. Van der Bijl zal de functie van bestuursvoorzitter maximaal twee jaar vervullen. Ondertussen gaat Samas op zoek naar een ‘echte’ opvolger voor Hans van der Ven.
04-09-2007 9:51


E-mail is onpersoonlijk, inefficiënt en eenderde van de mail is ook nog eens irrelevant. Managers zouden hun personeel meer aan moeten sporen om de telefoon ter hand te nemen.

Dat blijkt uit onderzoek van naar communicatie op de werkplek, in opdracht van Plantronics. Uit dat onderzoek blijkt verder dat Europese managers minstens twee uur per dag bezig zijn met het afhandelen van e-mail. Dit betekent dat zij maar liefst 10 jaar van hun werkzame leven besteden aan e-mailen.

Volgens het onderzoek, dat door het Henley Management College in Engeland is uitgevoerd onder 180 senior managers, wordt hiermee drieënhalf jaar van het werkende leven verspild. Maar liefst 32 procent van de e-mails blijkt namelijk irrelevant.

Het Plantronics onderzoek ontdekte dat er een explosie van e-mailverkeer plaatsvindt; elk verstuurd e-mailbericht genereert een reeks van vier tot zes vervolgberichten in de inbox. De ondervraagde managers twijfelen aan het uitgebreide e-mailgebruik als vervanging voor (telefoon)gesprekken, vooral voor interne communicatie. E-mail wordt namelijk gezien als een communicatiemethode die het proces van besluitvorming verlengt.

Het onderzoek toont verder aan dat e-mail, mits effectief gebruikt, kan helpen zowel processen en het delen van informatie te verbeteren, als het nemen van beslissingen te ondersteunen. Als e-mail niet op de juiste wijze wordt ingezet, kan het een onpersoonlijke werkomgeving creëren, de individu ontmoedigen om zelf te handelen en een nadruk leggen op het beschermen van de eigen positie.

Daarentegen bleek een telefoongesprek het genereren van nog meer e-mails stop te zetten, omdat het de communicatie verduidelijkt en de besluitvorming versnelt. En er zijn nog meer voordelen aan het voeren van een telefoongesprek. Door het gebruik van een telefoon met een draadloze headset wordt de productiviteit met 23 procent verhoogd, omdat de werknemers daarmee kunnen multitasken en zich beter kunnen concentreren. (Onderzoek uitgevoerd door E3 Consulting Corporation op 15/5/04) ]

Ondanks de bewezen effectiviteit van de telefoon als communicatiemiddel, toont het onderzoek aan dat werknemers de telefoon zelden oppakken, maar complexe issues via de e-mail bespreken. Slechts 43 procent van de ondervraagden gaf aan dat een kleine hoeveelheid (10 procent) van de e-mails een duidelijke boodschap bevatten. Daarom creëren dergelijke e-mails alleen maar meer inboxpuin om op te ruimen.

De tijd die aan e-mail wordt verspild, heeft ook sociale implicaties omdat werknemers minder interactie met elkaar hebben. Terwijl telefoongesprekken een relatieversterkende functie blijken te hebben, verzwakt het gebruik van e-mail relaties juist. De ‘altijd en overal’ benadering van werken die door technologie mogelijk wordt gemaakt, heeft het voordeel overheadkosten te verminderen en maakt flexibel werken mogelijk. Maar de toenemende 24/7 mentaliteit van klanten heeft ook impact op het leven van werknemers en legt beslag op hun privéleven. Bovendien creëert het nog meer e-mail, omdat meer dan eenderde van de managers een PDA heeft. De verleiding om ’s avonds laat en in het weekend even je mail te checken is moeilijk te weerstaan – net als de drang te antwoorden om aan te tonen dat je het gelezen hebt.

Peter Thomson, directeur van The Future Work Forum van het Henley Management College zegt: “Ons onderzoek bewijst dat het gebruik van e-mail buiten proporties is en vaak verwarring en traagheid veroorzaakt. Het schetst ook een troosteloos beeld van stille kantoren waar collega’s elkaar liever een mailtje sturen dan face to face praten. Maar er is een oplossing en die is erg simpel – voer een telefoongesprek met een headset en begin te praten. E-mail zou alleen gebruikt moeten worden om te bevestigen en samen te vatten wat al aan de telefoon is besproken.”

Philip Vanhoutte, Europese Managing Director bij Plantronics zegt: ”Onze resultaten laten zien dat de telefoon wordt gebruikt als secundair en e-mail als primair communicatiemiddel, ondanks het negatieve effect dat het heeft op de productiviteit, het welzijn en de bedrijfsresultaten. Managers zouden het gebruik van de telefoon moeten aanmoedigen en hun personeel moeten leren hoe zij effectief gebruik kunnen maken van het scala aan informatie- en communicatieproducten om de besluitvorming en interactie te stimuleren en flexibiliteit te verbeteren.”
04-09-2007 9:44


De 3e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam is succesvol afgesloten. De vier hoofdtentoonstellingen – Visionary Power, De Nieuwe Nederlandse Stad, A Better World-Another Power en Form and the City – trokken in de Kunsthal Rotterdam, in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en in het Maashavengebouw samen in totaal ruim 77.500 bezoekers uit binnen– en buitenland. Dit is een forse toename ten opzichte van de vorige editie in 2005, toen in totaal 35.654 bezoekers de hoofdtentoonstellingen bezochten en de gehele biënnale zich mocht verheugen in 57.347 bezoekers.

Deze toename is deels te verklaren door de activiteiten van ‘Rotterdam 2007 City of Architecture’ en het succes van de gelijktijdig aan de biënnale lopende Corbusiertentoonstelling in het NAi. Curator van deze derde editie, die opende op 24 mei, was het Berlage Institute en het thema was ‘POWER – Producing the Contemporary City’. De biënnale stond daarmee in het teken van de snelle verstedelijking – meer dan 50% van de mensheid woont nu in de stad, in 2050 zal dat meer dan 75% zijn – en richtte zich met name op de vraag of en hoe architecten en stedenbouwers nog invloed hebben op dat verstedelijkingsproces, in Nederland en in de rest van de wereld.

Inmiddels is begonnen aan de voorbereidingen voor de volgende biënnale in 2009, waarin de verstedelijking opnieuw centraal zal staan. Het bestuur onder voorzitterschap van Elco Brinkman heeft Kees Christiaanse benoemd tot curator van de volgende biënnale-editie.

Biënnaledirecteur George Brugmans is optimistisch: “Het succes van deze editie heeft alle betrokken partijen – architecten en stedenbouwers, overheid en markt – er opnieuw van overtuigd dat het internationaal platform dat de biënnale is, tweejaarlijks een grote impuls kan geven aan het architectuurdebat in Nederland. Na deze aflevering zijn we thematisch nog lang niet uitgepraat over de toekomst van de stad en met de benoeming van Kees Christiaanse hebben we dan ook de ideale curator in huis”.

De Gemeente Rotterdam heeft al toegezegd de biënnale ook in 2009 te steunen; andere belangrijke partners zijn het NAi, het Atelier Rijksbouwmeester en de NEPROM, de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen. Prof. ir. Kees Christiaanse (1953) past uitstekend in het profiel van de curator voor een volgende ‘researchbiënnale’ waarin opnieuw ‘de stad’ centraal zal staan. Christiaanse is praktiserend architect van (inter)nationale faam, actief in binnen– en buitenland, vaak als ‘masterplanner’ en daarom uitermate deskundig waar het de stedenbouw betreft. Hij was tot 1989 als partner betrokken bij OMA, en richtte vervolgens zijn eigen bureaus, KCAP (Rotterdam) en ASTOC (Keulen), op. KCAP realiseerde inmiddels meer dan 140 projecten, en is actief in Europa en Azië. Daarnaast is Christiaanse professor voor Architectuur en Stedenbouw, van 1996 tot 2003 aan de TU Berlijn, en momenteel aan de ETH in Zürich. Hij is regelmatig jurylid bij grote internationale prijsvragen en auteur van publicaties over stedenbouw en architectuur.
03-09-2007 8:15

 

Koninklijke BDU Uitgevers heeft overeenstemming bereikt met de eigenaren van de besloten vennootschappen Triade Benelux B.V. en 'Mobilia B.V. over de overname door de Koninklijke BDU van deze vennootschappen.

 

In genoemde vennootschappen worden drie vakbladen uitgegeven: PI, vakblad voor project en interieur in Nederland en België; Mobilia Interieurtextiel vakblad voor de interieurtextielbranche in Nederland en België; Mobilia Vloeren vakblad voor de vloerbedekkingsbranche in Nederland en België.

De uitgaven sluiten aan op de vakbladen, die sinds de overname van Uitgeverij Wijlhuizen, enkele jaren geleden, deel uitmaken van het portfolio van de Koninklijke BDU Uitgevers.
De overname wordt per 1 oktober 2007 geëffectueerd. Voorlopig worden de beide besloten vennootschappen in stand gehouden en zal de exploitatie van de genoemde titels binnen deze vennootschappen plaatsvinden.

Bij de in Amsterdam gevestigde uitgeverijen zijn dertien medewerkers in dienst.
Van de huidige directie zal Olga Smalhout-Holst per 1 oktober haar werkzaamheden beëindigen. Monica Kaltenschnee blijft nog gedurende enige tijd bij de bladen betrokken. Ook zal de standplaats voorlopig Amsterdam blijven.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >