Nieuws


30-08-2007 8:38


Managers zijn 70 procent van hun tijd kwijt aan ’t managen van conflicten. Dat kan als vervelend worden ervaren, maar de manager kan het conflict ook leren zien als een wens tot veranderen. Nicolette Bremerkamp, mededirecteur en opleider van het Centrum voor Conflicthantering (CvC), is enthousiast over deze manier van denken over verandermanagement. Het tijdig signaleren van de veranderbehoefte is volgens haar van vitaal belang voor een organisatie. Veranderen moet in haar visie leuk zijn.

 

www.cvc.nl

29-08-2007 9:15

 

Koninklijke Boon Edam Group Holding, wereldwijd marktleider in ingangstechnieken, heeft een nieuwe verkoop- en serviceonderneming geopend in Hong Kong.

Het bedrijf in Hong Kong wordt geleid door Paul Liu, die in Hong Kong vele jaren verkoopervaring heeft opgedaan in de constructiebranche. Boon Edam Hong Kong levert de complete Boon Edam-range van entrees en toegangscontroleproducten, gesteund door lokale servicepunten in zowel Hongkong als Macao.

David Bunkall, directeur Group Marketing van Koninklijke Boon Edam Group Holding verklaart: “Hong Kong speelt een belangrijke rol in onze markt, zowel bij lokale projecten als vanwege het aantal bestekschrijvers en architecten in Hong Kong."

 

Macao, met zijn groeiende casinomarkt, waarvoor Boon Edam in de afgelopen jaren de hoofdleverancier is geweest in Las Vegas, vertegenwoordigt eveneens sterke toekomstmogelijkheden. "Deze markten werden eerder ondersteund vanuit ons belangrijkste Chinese dochterbedrijf in Peking, maar we erkennen het belang van het zo dicht mogelijk bij onze markten zitten en willen dat onze aanwezigheid op de markt en klantenondersteuning in Azië net zo sterk zijn als in Europa en Noord- en Zuid-Amerika."

28-08-2007 10:16


Wist u dat… onze managers iets kunnen leren van hun Chinese collega's? Chinese leiders staan veel meer open voor kritiek. Zij durven vraagtekens te zetten bij hun overtuigingen en eigen bekwaamheid, volgens onderzoek van Hay Group.

De Chinese CEO onderscheidt zich door een groot sociaal verantwoordelijkheidsgevoel, verfijnde onderhandelingstechnieken en het streven naar harmonie op de lange termijn. Hij schuwt de kritische zelfreflectie ook niet als die ten koste kan gaan van de eigen positie, melden de onderzoekers in hun rapport 'East meets west'. Het streven naar harmonieuze zakenrelaties komt tot uiting in de nadruk op win-win: iedereen aan de tafel moet het gevoel hebben dat hij óók gewonnen heeft.

Hay vindt wel dat Chinese organisaties meer moeten innoveren. De CEO's richten zich te veel op (kosten)efficiëntie. Ook worstelt het 'rijk van het midden' met een tekort aan talent. Daarbij krijgen opleiding en ontwikkelen van managers te weinig aandacht.(bron: GidsOnline)
28-08-2007 10:10


De Zwitserse uitvinder Hans Weibel is de uitvinder en patenthouder van de Weibel Precisie Beamer Lift. Vanwege sterk uiteenlopende ideeën over goede interieurinrichting tussen man en vrouw heeft Weibel een systeem ontwikkeld waarbij de beamer thuis of op kantoor in grootte aangepast kan worden aan de wens van de gebruiker.

Weibel: "Vrouwen houden er niet van om thuis of op kantoor tegen een 'groot zwart scherm' aan te kijken. Het scherm dient zo klein en zo onzichtbaar mogelijk te zijn, vooral als het scherm uit staat. Voor mannen geldt het omgekeerde: het scherm kan voor hen niet groot en zichtbaar genoeg zijn, vooral als het scherm aanstaat. Dit eindeloze gebakkelei tussen mannen en vrouwen is vergelijkbaar met de bekende discussies bij autodealers over de hele wereld."

Weibel heeft er niet alleen voor gezorgd dat zijn beamerliften er goed uitzien, maar tevens een veilige toekomstinvestering ter bescherming van iedere beamer zijn. Zijn Weibel Liften zijn onzichtbaar als de beamer niet in gebruik is. Peuters en huisdieren kunnen niet spelen met een beamer en de bijbehorende draden die allemaal veilig zijn verborgen in het plafond of een kast. En dieven worden niet verleid om een beamer te stelen, die ze niet kunnen zien. Dankzij de Weibel lift is elke beamer 'for your eyes only'. Er is een standaard en een 'customized' model van de Weibel Lift, waardoor deze geschikt is voor elke beamer. Weibel Lift biedt een gemakkelijk te installeren beamerlift oplossing aan, die weinig tot geen onderhoud nodig heeft, een eenvoudige afstandsbediening heeft, en die niet vastloopt.
27-08-2007 9:03

Voor het derde jaar presenteert de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI) in samenwerking met kantoorinrichter Samas de BNI-prijs. Van elke academie die opleidt tot interieurarchitect wordt één student genomineerd voor deze felbegeerde prijs. Op vrijdag 21 september vindt de officiële uitreiking plaats in The Village Office, het Europese hoofdkantoor van Samas.

De vakprijs heeft als doel jonge talentvolle ontwerpers die de academies in het afgelopen studiejaar hebben voortgebracht te stimuleren en aan te moedigen. Daarnaast bieden BNI en Samas met de uitreiking van de BNI-prijs pas afgestudeerde interieurarchitecten de kans om zich op landelijk niveau te presenteren.

In de week voorafgaand aan de prijsuitreiking worden de genomineerde ontwerpen geëxposeerd in The Village Office van Samas, waar op maandag 17 september de professionele vakjury bijeenkomt om de ontwerpen te beoordelen en een winnaar te kiezen. De genomineerde studenten zijn nog niet gebonden aan opdrachtgevers en hebben daarom alle ruimte voor experiment. Dit resulteert in een expositie die de pure creativiteit uitademt van de jonge ontwerpers.

De expositie is open voor publiek en pers van 17 tot en met 21 september 2007 op werkdagen van 10.00 tot 17.30 uur aan de Elzenkade 1 te Houten. De expositie en uitreiking vinden plaats in The Village Office.
27-08-2007 8:58

Heeft uw organisatie een innovatieve werkomgeving? Kunt u duidelijk maken waarom uw werkomgeving de medewerkers stimuleert, creatiever maakt en beter doet presteren? Surf dan naar http://www.ncsi.nl/de_innovatieve_werkomgeving en schrijf uw organisatie in. Want in november 2007 organiseert het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie (NCSI) in samenwerking met AT Osborne de nationale wedstrijd 'Wie heeft de meest innovatieve werkomgeving?'

"Een deskundige jury maakt in Rotterdam de beste voorbeelden van een innovatieve werkomgeving bekend", zo meldt de organisatie van de competitie. "De prijzen worden uitgereikt door een bekende Nederlander. Bovendien zal een fototentoonstelling worden geopend met topvoorbeelden van innovatieve werkomgevingen. Tegelijkertijd start ook een multimediacampagne over hoe de werkomgeving kan bijdragen aan de verhoging van het werkplezier, de creativiteit en de productiviteit van werknemers."

De genoemde campagne loopt tot de zomer van 2008. Centraal staan de uitwisseling van goede ideeën en goede gesprekken over sociale innovatie op de werkplek. "Aandacht voor de werkomgeving is belangrijk, omdat de werkomgeving invloed heeft op mensen, werkprocessen en resultaten binnen iedere organisatie", stelt de woordvoerder. "Een stimulerende werkomgeving vergroot het plezier van medewerkers en hun prestaties. Innovaties in deze werkomgeving kunnen creativiteit stimuleren, onderling contact bevorderen en uiteindelijk een hogere productiviteit opleveren. Vanzelfsprekend is er een nauwe relatie met sociale innovatie – het systematisch verbeteren van de manier van werken in organisaties."

De wedstrijd 'Wie heeft de meest innovatieve werkomgeving?' is een initiatief van het NCSI en AT Osborne. De kerntaak van het NCSI is het bevorderen en initiëren van innovaties op het terrein van management, organisatie en arbeid in bedrijven, organisaties en instellingen. AT Osborne is actief op de gebieden Huisvesting en Vastgoed, maar ook Infrastructuur, Gebiedsontwikkeling en Milieu. AT Osborne adviseert organisaties op het gebied van werkplekvraagstukken en ondersteunt organisaties bij werkplekinnovaties.
24-08-2007 15:20


Afgelopen week vond op het Zuidplein bij het WTC in Amsterdam het NK Bureaustoelracen plaats. Onder grote belangstelling van onder andere medewerkers van de omliggende bedrijven won het team van Coolcast BNN de spectaculaire finale. Het Samas raceteam sleepte de tweede plaats in de wacht.

Kantoorwerkers brengen heel wat uren per dag door op hun bureaustoel – óók de uiterst mobiele en flexibele kantoornomaden. En ergonomen zijn het erover eens: de beste manier van zitten is bewegen! Tijdens het NK Bureaustoelracen werd dit wel heel letterlijk genomen. 24 teams van diverse bedrijven, uit verschillende branches uit alle delen van het land, streden om de titel Nederlands Kampioen Bureaustoelracen.

De race werd gereden op Entrada’s van Samas die eerst werden getest door de snelste racebroers van Nederland, Tim en Tom Coronel. NK winnaar Ben Reisman: ‘Coolcast BNN heeft als opdracht aan zoveel mogelijk Nederlandse Kampioenschappen mee te doen. Er zijn heel wat onbekende NK’s en die willen we allemaal promoten. Dit is onze zesde NK en het is de eerste die we hebben gewonnen, vooral ook dankzij Timothy Beck, meervoudig atletiek- en bobsleekampioen”.

De race is een initiatief van Dell, Intel en Vodafone die hiermee de aandacht willen vestigen op de groei en de voordelen van mobiel werken. "Voor medewerkers betekent mobiel werken meer vrijheid en flexibiliteit terwijl ondernemers ondertussen profiteren van deze flexibiliteit door een hogere productiviteit", aldus de initiatiefnemers.
24-08-2007 15:10


Op 24, 25 en 26 september 2007 organiseert de Technische Universiteit Delft, Faculteit Bouwkunde, in samenwerking met de universiteiten van Leuven, Barcelona en Venetië een stedebouwkundig seminar, met lezingen van internationaal bekende sprekers en presentaties van onderzoekers van over de hele wereld.

Het seminar is de vierde in een reeks gewijd aan de internationale stedebouw en verstedelijking. Eerdere edities werden gehouden in Leuven (2004), Barcelona (2005) en Venetië (2006). Dit jaar is het thema 'De Europese traditie in de stedebouw – en haar toekomst'. Zowel veranderingen en constanten in de Europese stedebouw als de verschillen en overeenkomsten binnen de stedebouwkundige praktijk staan centraal. De aandacht gaat niet alleen uit naar gebieden in Europa, maar ook naar gebieden die beïnvloed zijn geweest door de Europese stedebouw.

Een belangrijk vraagstuk vormt 'Europese stedebouw na de welvaartsstaat', ofwel de overgang van een stedebouwkundige praktijk waarin vooral de overheid sturend was, naar een praktijk waarin sprake is van meer invloed van de private sector alsmede van grotere onzekerheden op het gebied van programmatische ontwikkelingen in de toekomst. Bekende sprekers zullen in de avonduren lezingen geven.

Op 24 september wordt de avond geopend door Leonardo Benevolo, auteur van de klassieker De Europese stad (1993). Op 25 september spreekt onder andere Christine Boyer (Princeton) over het Europeanisme in de Verenigde Staten. Overdag zijn er parallelle themasessies met in totaal 48 presentaties van promovendi en andere onderzoekers. Het seminar brengt hierdoor niet alleen gevestigde namen, maar laat ook de nieuwste onderzoeksresultaten op het gebied van de Europese stedebouw zien. Elke presentatie wordt becommentarieerd door leden van de wetenschappelijke commissie van het seminar.
23-08-2007 8:45

Ooit in een archief gedoken? Altijd al willen weten hoe eeuwenoude archieven worden bewaard of hoe de schade aan historische documenten wordt gerestaureerd? Dan is de Landelijke Archievendag bij het Nationaal Archief in Den Haag iets voor u. Op zaterdag 13 oktober nodigt het Nationaal Archief iedereen uit om die dag een kijkje te komen nemen achter de schermen, in het restauratieatelier en het depot.

Ook is het mogelijk om een bezoek te brengen aan de topstukkententoonstelling De Verdieping van Nederland. De Landelijke Archievendag vindt dit jaar plaats in de Week van de Geschiedenis (12 t/m 20 oktober). Het thema is ‘Wonen’. De dag is een initiatief van Erfgoed Nederland.

Omdat ‘Wonen’ centraal staat tijdens de Week van de Geschiedenis, heeft het Nationaal Archief samenwerking gezocht met het Nederlands Architectuur Instituut (NAI) in Rotterdam. Het NAI toont van 22 september tot en met 6 januari de eerste grote overzichtstentoonstelling van het werk van een van Nederlands bekendste architecten, Pierre Cuypers, getiteld: ‘Cuypers. Architectuur met een Missie’. Het Nationaal Archief leidt de bezoeker op de Landelijke Archievendag rond door zijn kaarten- en tekeningencollectie die prachtige exemplaren bevat van Pierre Cuypers. Deze zijn afkomstig uit de historische collectie van de Rijksgebouwendienst en uit enkele particuliere archieven van onder meer Victor de Stuers, de 19e-eeuwse grondlegger van het Nederlandse erfgoedbeleid.

Voor de liefhebber van cultuur- en architectuurgeschiedenis is er een lezing over Pierre Cuypers en zijn werk aan de hand van archiefstukken. De rondleidingen achter de schermen en over Pierre Cuypers vinden verspreid over de hele dag plaats (10-17.00 uur).
Op de website www.nationaalarchief.nl staat vanaf september het complete programma.
22-08-2007 8:55


Volgens het blad Foreign Affairs is vergrijzing helemaal geen probleem. Tenminste, niet in Europa. Europeanen zijn zo gezond dat ze nog lang kunnen doorwerken. Foreign Affairs heeft berekend dat 1 jaar langer leven goed is voor 7 procent groei van het Bruto Nationaal Product. Wie voor zichzelf begint, kan nog meer profiteren van deze wetenschap: zelfstandigen kunnen op hun 80-ste nog eens pieken. Om van die economische impuls te profiteren, moet de pensioenwetgeving wel worden aangepast.
22-08-2007 8:51

Het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) heeft onlangs een zogenaamde technische afspraak gepubliceerd over het opstellen van een arbocatalogus.

Deze NTA 8050 'Leidraad voor de totstandkoming van arbocatalogi' beschrijft het proces voor de totstandkoming van een arbocatalogus en geeft een leidraad voor de inrichting en uitvoering daarvan, aldus het NEN.

De NTA 8050 is niet alleen bedoeld voor sectoren, maar ook voor branches, individuele bedrijven en groepen bedrijven. Daarin verschilt het document van de eerder verschenen handreiking voor het opstellen van een arbocatalogus van de Stichting voor de Arbeid. (bron: Vakblad Arbo)
21-08-2007 9:33

Glaverbel is niet meer. Dat wil zeggen: de naam van het bedrijf is gewijzigd. De glasproducent heeft de naam veranderd in AGC Flat Glass Europe. "Deze vier woorden geven duidelijk weer dat we deel uitmaken van de wereldleider in glas: Asahi Glass Company", zegt topman Jean-François Heris. De missie is volgens Heris echter precies hetzelfde gebleven: "Samen bouwen aan een wereld met meer glans."
21-08-2007 9:12


Staalinterieur Kantoorinrichting, onderdeel van MIbra Kantoormeubelen, heeft een nieuwe showroom. In het nieuwe onderkomen aan het Flight Forum in Eindhoven houdt de organisatie op 26 en 27 september de zogenoemde 'Flight Show Dagen'. Staalinterieur wil belangstellenden kennis laten maken met de nieuwe locatie én de medewerkers.

Gedurende de beide dagen zal een tweetal gastsprekers lezingen verzorgen. Het betreft Dirk Stibbe van Project Design Lighting en Dirk van de Ven van Connex. Zij zullen spreken over respectievelijk 'Licht in alle kleuren van de Lucht' en 'De Kunst der Kabelkamouflage'.
20-08-2007 9:37


Meubelfabrikant Rolf Benz gaat met de Nederlandse firma Navigram uit Utrecht samenwerken op het gebied van 3D-planning, productvisualisering en -configuratie.

"Ruimtevormgeving- en planningscompetentie wordt voor de meubelvakhandel steeds belangrijker", aldus een woordvoerder van Navigram. "Een professionele 3D-planning zorgt voor een indrukwekkende verkoopervaring bij de consument. Hij bestelt ‘als gezien’ en kan zelfs een virtuele tour door zijn nieuwe woon-, eet- of werkkamer maken."

rolfbenz

Rolf Benz biedt deze mogelijkheden vanaf september aan, in samenwerking met Navigram. “De verbluffend eenvoudige omgang met dit adviesgereedschap en de zeer realistische weergave hebben ons overtuigd”, aldus Andreas Lechner, Hoofd Marketing bij Rolf Benz. “Zelfs het toepassen van bekledingstoffen is mogelijk. Omdat Navigram met stoffabrikanten samenwerkt, kunnen ook andere bekledingsstoffen in orgineel-dessin worden ‘ingezet’. Dat maakt Navigram tot een ideale partner, als het gaat om plannen en configureren vanuit de showroom alsook om Online Marketing richting de eindgebruiker.” 

Vanaf oktober zullen de tien belangrijkste Rolf Benz programma’s in de nieuwe Navigram Planner ter beschikking staan, met aansluitend de integratie van prijsberekening en bestelling rechtstreeks van de detaillist naar de fabrikant.

"De Navigram Planner maakt het de verkoper mogelijk in korte tijd, samen met de klant, in 2D en 3D interieurvoorstellen te maken", vertelt de woordvoerder van Navigram. "Daarbij kunnen kleuren, materialen en de positionering van objecten in de ruimte met één muisklik worden veranderd. De Navigram Planner is een interactief tekenblok, ter ondersteuning van verkoop en tot overtuiging van de klanten. Tevens zal de intuïtieve (zelflerende) 3-D-software voor diverse productconfiguratie- en marketingdoeleinden op de Rolf Benz website te bewonderen zijn."
20-08-2007 9:25


'3D Belevingsvraagstukken', kent u die uitdrukking? Wit Design wel. Het bureau houdt zich hiermee namelijk al 25 jaar bezig. Dit jubileum wordt gevierd met een tentoonstelling in de Gasthuiskapel te Zaltbommel. Van 14 tot en met 19 september wordt deze ingericht met een expositie over 25 jaar werk van Wit Design. De tentoonstelling omvat onder meer oude én recente standontwerpen, interieurontwerpen en meubels. Meer informatie is te vinden op www.witdesign.nl.
17-08-2007 15:52


Nederland is trots op zijn hoge percentage thuiswerkers. Toch is het in dit opzicht niet alles goud wat er blinkt. De Britse krant Sunday Telegraph meldt dat thuiswerken slecht is voor het milieu. De CO2-uitstoot van alle thuiswerkers in hun behaaglijke woon- of werkkamer zou groter zijn dan de uitstoot die zij gedurende een werkdag gezamenlijk op kantoor zouden realiseren.17-08-2007 15:42


Het gaat goed met Hunter Douglas. Over het eerste half jaar van 2007 werd een stijging van de nettowinst geboekt van maar liefst 15 procent ten opzichte van de eerste helft van het vorige jaar. Toch is de aanbieder van zonwering-producten niet helemaal gerust op de resultaten over heel 2007. Als gevolg van de onrust op de Amerikaanse huizenmarkt verwacht Hunter Douglas het recordjaar 2006 uiteindelijk toch niet te kunnen overtreffen.
15-08-2007 9:15


September is voor veel organisaties de maand om keuzes maken voor tal van nieuwe dienstverleners. Om deze op het gebied van bedrijfsgezondheid te faciliteren, organiseert marketingbureau Dialoque in september 2007 de ArboParade. Het evenement wordt gehouden op 13 september in Eindhoven, 18 september in Leiden en 20 september in Apeldoorn.

Dit regionale evenement biedt organisaties de mogelijkheid om in één dagdeel hun arbodienstverlener te selecteren. Sinds de liberalisering van de arbomarkt loont het de moeite om de arbodienstverleners kritisch tegen het licht te houden. De nieuwe Arbowet maakte in 2005 primair de werkgevers verantwoordelijkheid voor arbeidsomstandigheden. Ook kwam de plicht om een arbodienst in de arm te nemen te vervallen. Door alle veranderingen ligt de bal helemaal bij de werkgevers. Zij moeten nu hun eigen gezondheidsbeleid vaststellen en zich daarbij al dan niet laten ondersteunen door een arbodienstverlener.

Veel organisaties zijn huiverig voor de selectie, want er zijn ruim honderd arbodiensten en tweeduizend interventionisten op de markt. Goed selecteren is dus een kostbare en tijdrovende zaak. Vanuit die perceptie heeft Dialoque de ArboParade ontwikkeld. Dit evenement dat dit jaar voor het eerst plaatsvindt, stoomt organisaties, met tussen de 100 en 1000 medewerkers, klaar voor de selectie van hun arbodienstverlener. Dat zijn bijvoorbeeld arbodiensten, detacheringbureaus van arboprofessionals, preventiespecialisten en softwarefabrikanten.


De ArboParade is geen beurs. “Zeker niet, het is juist ontstaan uit een zekere frustratie over de traditionele beurzen en het gebrek aan commerciële daadkracht!”, aldus Bob Zeegers van Dialoque. “Die beurzen zijn altijd maar op één plek in Nederland, terwijl we met de ArboParade juist de mensen regionaal opzoeken. Verder is de ArboParade geheel vraaggericht. De bezoeker bepaalt zelf met wie hij praat en op welke manier.”
De ArboParade wordt ondersteund door Tempo-Team Professionals, Menzis, VerzuimVitaal en Dotweb Software. 

www.arboparade.nl 

14-08-2007 9:00

 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat Nederland tot de vier landen in de EU met het hoogste minimumloon behoort. Nederland heeft sinds 1 januari een minimumsalaris van 1301 euro bruto per maand en bezet daarmee de vierde plaats.

Bovenaan in de lijst staat Luxemburg met een minimumloon van 1570 euro per maand. Het land met de het laagste minimumsalaris is Bulgarije (92 euro). In enkele landen, waaronder Duitsland, Italie en Zweden, is er geen wettelijk vastgesteld minimumloon. Het minimumloon geldt in Nederland voor voltijdswerknemers van 23 jaar en is exclusief vakantietoeslag.

In bedrijfstakken als de horeca, landbouw en visserij krijgen relatief veel werknemers het wettelijke vastgestelde laagste loon. 

 

 

13-08-2007 8:26
 

Hoogleraar Willem Verbeke van de Rotterdamse Erasmus Universiteit voorspelt dat mensen over tien jaar massaal in de MRI-scan kruipen om inzicht te krijgen waar hun sterke en zwakke punten op de arbeidsmarkt liggen.

Een hersenscan kan namelijk inzicht geven in iemands mogelijkheden op de arbeidsmarkt, want via een scan is volgens Verbeke prima na te gaan hoe het staat met iemands sociale intelligentie en leiderschapskwaliteiten. Zelf deed Verbeke experimenten met verkopers en hij constateerde dat verkopers die zich in hun klant probeerden te verplaatsen speciale delen van de hersenen activeren. En juist verkopers die zich goed in een ander kunnen verplaatsen, sluiten de beste deals. De hoogleraar verwacht dat mensen zelf op zoek gaan naar hun sterke en zwakke punten, maar waakt er voor dat werkgevers straks elke sollicitant in de scanner leggen.

(Bron: Nationale Vacaturebank.nl)  

11-08-2007 23:04

Een Zweedse universiteit ontwikkelde samen met de lokale papierbranche een nieuw, voelend soort papier. De wetenschappers hopen een nieuwe ader in de advertentiemarkt aan te boren.

Het zogeheten 'Paper Four' is een papiersoort met ingebouwde druksensoren, geprinte grafische codes en ingebouwde luidsprekers en microcomputer. Het geheel is afgedekt met stevig karton en is met vingerafdrukken te bedienen. De onderzoekers willen het op de markt brengen voor marketing- en reclamemakerse.
11-08-2007 22:56
Het bedrijf Moonen Packaging uit het Limburgse Weert heeft naar eigen zeggen een Europese primeur: de 'biodegradeerbare' koffiebeker, ook wel de 'Moonen Natural Hotcup' geheten.

De beker is verkrijgbaar in maten van 100 tot 550 millimeter. In de bedrijfsprullenbakken hoeft het binnenkort geen gedoe meer te zijn met plastic koffiebekers. Alle sloten koffie die er nu doorheen worden gedraaid, kunnen voortaan op maatschappeijk verantwoorde wijze 'groen' geconsumeerd worden.

10-08-2007 15:47

Wie moeten we geloven? Eerder deze week meldde consultantcy-organisatie Ernst & Young op basis van eigen onderzoek dat het nog niet wil vlotten met mobiel internet (> vrouwen weinig mobiel), en prompt komt T-Mobile met een persbericht waarin gesteld wordt dat mobiel internet momenteel juist een stevige groei doormaakt.

Meer dan 100.000 Nederlandse klanten van T-Mobile gebruiken tegen een vaste vergoeding per maand mobiel internet via hun telefoon, zo meldt de Duitse aanbieder. Uit de kwartaalcijfers van T-Mobile blijkt voorts dat internationaal het gebruik van mobiel internet groeit.

Eind juni hadden 2,4 miljoen Europese klanten een mobiel internet-abonnement bij T-Mobile. Dat betekent een groei van 27 procent (!) ten opzichte van vorig jaar. De omzet uit mobiel internet steeg zelfs met 42 procent ten opzichte van vorig jaar. De groei bij T-Mobile is niet uniek. Branchegenoot Vodafone zag de omzet uit mobiel internet de afgelopen periode met 35 procent groeien.

Wie moeten we nu geloven? T-Mobile of Ernst & Young? Allebei! Het verschil in opvatting wordt veroorzaakt door het feit dat Ernst & Young onderzoek deed naar de absolute percentages (zakelijke) gebruikers; T-Mobile maakt daarentegen melding van de groei van het aantal gebruikers. In zekere zin bijten de beide mededelingen elkaar dus helemaal niet. Ga maar na: hoe kleiner het gebruik van mobiele internettoepassingen, hoe groter de groeimogelijkheden.
10-08-2007 9:45


Mobiel internet maakt nog niet de opmars door die velen ervan verwachtten. Dat blijkt uit onderzoek van Ernst & Young. Vooral vrouwen en jongeren laten de personal digital assistent (PDA) nog massaal links liggen.

Uit de ICT Barometer van consultantorganisatie Ernst & Young blijkt dat slechts een kwart van de managers in ons land werkt met een PDA. Vooral vrouwen zijn maar moeilijk warm te krijgen voor het digitale vernuftigheidje; van de ondervraagde mannen gebruikt 33 procent mobiel internet, van de vrouwen maar 10 procent.

Ook jongere managers laten het mobiel internet nog links liggen. In de leeftijdsgroep 15-34 jaar maakt slechts 22 procent er gebruik van; in de leeftijdsgroep 35-49 jaar is 'al' 31 procent gevallen voor de verleidingen van de PDA.

10-08-2007 9:28


Onlangs berichtten we via deze site over een Australisch onderzoek waarin de schadelijkheid van door printers uitgebraakte fijnstof werd aangetoond (> kantoorlucht ongezond). Printerfabrikant HP gaat nu in de tegenaanval. Volgens HP is er van gezondheidsdreiging als gevolg van printer-emissie geen enkele sprake.

'HP ziet geen verband tussen printergebruik door klanten en negatieve gezondheidsgevolgen door ronddwarrelende organische verbindingen, ozon of stof. We ontkennen niet dat printsystemen zeer fijne, middelfijne en grove stofdeeltjes in de lucht brengen, maar de niveaus daarvan blijven beneden erkende blootstellingsnormen voor werkruimtes'. 

De printerfabrikant baseert deze uitspraak op testen die zij heeft laten uitvoeren door Air Quality Sciences in Verenigde Staten en het Wilhelm-Klauditz Institut in Duitsland.
10-08-2007 9:22


De ergonomische werkplekontwikkelaar Ansil is verhuisd. Sinds kort is het bedrijf te vinden op Euregiopark 14, 6467 JE in Kerkrade. Het nieuwe postadres luidt: Postbus 1041, 6460 BA, Kerkrade.
08-08-2007 8:38


Facilitair management en gebouwbeheer centraal. Dat zijn op 19, 20 en 21 september de centrale thema's in de Brabanthal in Leuven. Daar vinden dan  tegelijkertijd de vakbeurzen Facilitair en Gebouw plaats. Twee beurzen, één beursvloer. De organisatie is in handen van HoLaPress Communicatie.

Van 10.00 uur tot 17.00 uur worden bezoekers geïnformeerd over de twee vakgebieden die nauw op elkaar aansluiten en dus ook op de beursvloer verweven zijn. Facilitair en Gebouw bieden informatie over een variëteit aan producten en diensten voor het bedrijfsleven, de zorg, de overheid en het onderwijs.
Bedrijven presenteren onder meer kantoorinrichting, schoolmeubilair, beveiliging, consultancy, automatisering, bedrijfskleding, renovatie, schoonmaak, onderhoud en recyclingsystemen.

Het HoLaPress Congresbureau, een zusterorganisatie van HoLaPress Communicatie, organiseert tijdens de beursdagen een aantal studiedagen. Standhouders worden bovendien in de gelegenheid gesteld om tijdens de themapresentaties oplossingen aan te dragen voor concrete vraagstukken.
HoLaPress Communicatie organiseert in 's-Hertogenbosch al jaren de vakbeurzen Facilitair en Gebouw. Dit jaar zet het bedrijf met zijn deskundigheid de producties ook in België in de markt.

Deelnemen of er een bezoek brengen? De websites www.facilitair.net en www.gebouw.net bieden bedrijven en professionals meer informatie over de vakbeurzen.
08-08-2007 8:28


Eén op de drie vacatures is moeilijk vervulbaar, zo blijkt uit een recent gehouden onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Werkgevers hebben steeds meer moeite om geschikt personeel te vinden.

Vorig jaar september telde Nederland van de 200.000 openstaande vacatures ruim 63.000 moeilijk vervulbare vacatures. Dat is een derde van alle vacatures. Het aantal moeilijk vervulbare vacatures is sinds september 2004 verdrievoudigd.

De cijfers liggen nog wel duidelijk onder het niveau van de jaren 2000-2001, de laatste jaren van de vorige periode met flinke economische groei. Toen was de helft van alle openstaande banen moeilijk te vervullen.

In de bouw is 47 procent van het aantal openstaande vacatures moeilijk te vervullen. Het gaat daarbij met name om vacatures voor technische beroepen. De industrie komt met 44 procent lastig te vervullen vacatures op de tweede plaats. Het openbaar bestuur en de horeca hebben met ongeveer 20 procent moeilijk te vervullen vacatures de minste moeite geschikt personeel te vinden.

(bron: Nationale Vacaturebank.nl)

08-08-2007 8:13


VNU Exhibitions heeft Marloes van den Berg per 1 oktober benoemd tot projectmanager van de vakbeurzen Infosecurity.nl, Storage Expo en LinuxWorld.

Ze heeft als opdracht meekregen de positie van deze vakbeurzen verder te verstevigen. Daarnaast gaat ze de ICT-professionalbeurzen als platform in de diepte ontwikkelen. In het najaar worden Infosecurity.nl, Storage Expo en LinuxWorld in Nederland georganiseerd, in het voorjaar in België.

Van den Berg is sinds oktober 2005 werkzaam bij VNU Exhibitions. Eerst als sales- en accountmanager van de beurzen Macropak en ZorgTotaal. Vanaf eind vorig jaar was ze als projectmanager van de World Travel Fair werkzaam in Shanghai bij VNU Exhibitions Asia.
07-08-2007 8:24


Nederlanders die fulltime werken hebben gemiddeld de kortste werkweek van de Europese Unie: 38,9 uur. Het langst wordt er gewerkt in Oostenrijk en Groot-Brittannië met 42,4 uur per week. Dat blijkt uit cijfers over 2006 van het Europese statistiek bureau Eurostat.

Wereldwijd zijn de verschillen nog veel groter; ook binnen de westerse wereld. Zo schonk Nova gisteren aandacht aan de situatie op de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten, waar wettelijk geen regeling is voor vakantiedagen. Daardoor hebben naar schatting 30 miljoen Amerikanen nooit een dagje vrij. Zelfs de extreem veel werkende Japanners hebben recht op 10 vrije dagen per jaar. Nederlanders hebben gemiddeld 23 vrije dagen én daarbij komt voor velen dan nog een flink aantal ATV-dagen, tot soms 26 dagen.


In Nederland heeft 74,3 procent van de mensen tussen 15 en 64 betaald werk voor minimaal 1 uur in de week. Binnen de EU scoort alleen Denemarken hoger, met 77,4 procent. Het EU-gemiddelde lag op 64,4 procent. In de leeftijdscategorie 55-64 jaar scoort Nederland in de middenmoot. België scoort hier het laagste met een arbeidsparticipatie van 32 procent. In Noorwegen is de fulltime werkweek nog korter dan in Nederland, maar Noorwegen is geen deel van de EU.


Bron: Nationale Vacaturebank.nl

05-08-2007 11:20
 

Koninklijke Boon Edam Group Holding B.V., naar eigen zeggen wereldwijd marktleider in ingangstechnieken, heeft een nieuw distributeurnetwerk opgezet in Zuid-Amerika. Nieuwe geautoriseerde distributeurs zijn aangesteld in Argentinië, Chili, Colombia en Peru om te kunnen voorzien in de stijgende vraag naar toegangsproducten in de groeiende Zuid-Amerikaanse markt.

David Bunkall, Group Marketing Director van Koninklijke Boon Edam Group Holding, licht toe "Wij zien de Zuid-Amerikaanse markten als een belangrijke kans met veel potentieel. Deze nieuwe distributeurs gaan rechtstreeks werken met onze belangrijkste dochteronderneming in de Verenigde Staten, Boon Edam Tomsed Inc., gevestigd in Lillington, North Carolina en bieden een platform voor verdere uitbreiding in de regio."

03-08-2007 15:15


Wie het krijgen van een gratis kantoorpakket in ruil voor ongevraagde advertenties een goede deal vindt, wordt aangeraden contact op te nemen met Microsoft. De softwaregigant maakt bekend haar kantoorpakket 'Works' gratis beschikbaar te stellen. In ruil daarvoor zal de gebruiker geconfronteerd worden met advertenties die online ververst worden. Het gratis Works-pakket is een antwoord op gratis tekst- en spreadsheetprogramma's als Google Docs, Spreadsheet en OpenOffice.org. De proef met gratis Works loopt tot midden 2008.
03-08-2007 14:29


Na een verbintenis van 30 jaar bij het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) heeft Mariet Willinge afscheid genomen als hoofd van de afdeling Collectie. Willinge blijft de komende jaren aan het instituut verbonden als expert op het gebied van architectuurarchieven en zal in dat verband de internationale contacten van het NAi blijven onderhouden.

De functie van hoofd van de afdeling Collectie is met ingang van 1 juli jongstleden overgenomen door Patricia Alkhoven. Zij is als architectuurhistoricus gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht. Daarna heeft zij verscheidene functies bekleed bij de Koninklijke Bibliotheek, afdeling Research and Development.

Voor haar aanstelling bij het NAi was zij directeur van het internationale consortium UDC (Universele Decimale Classificatie). Patricia Alkhoven is specialist op het gebied van digitalisering van collecties en archieven, waarover zij zowel doceert als publiceert.
03-08-2007 8:51


Zijn er zolangzamerhand niet genoeg prijzen te winnen op het gebied van ontwerp en interieur? Bij stoelenfabrikant Thonet en architectuurtijdschrift De Architect vindt men van niet: gezamelijk hebben zij het initiatief genomen tot het organiseren van een nieuwe competitie: de Mart Stamprijs.

"Deze prijs is een aanmoedigingsprijs voor ontwerpers, met als doel een vernieuwend stoelontwerp te realiseren voor de projecten- en consumentenmarkt." De Mart Stamprijs wordt ieder jaar uitgereikt aan het beste stoelontwerp dat door een ontwerper is gemaakt in het jaar voorafgaand aan de toekenning.

Ontwerpers die willen meedingen naar de Mart Stamprijs 2007 kunnen hun geesteskind tot en met 28 september 2007 inleveren bij Thonet in Beesd. Het meedingende ontwerp moet gemaakt zijn in de periode 1 september 2006 - 30 september 2007.

De inzendingen worden beoordeeld door een jury bestaande uit Evelyne Merkx (Merkx + Girod Architecten), Tineke Groen (Studio Groen + Schild) en Jeroen Junte (de Volkskrant). Secretaris van de jury is Architect-hoofdredacteur Harm Tilman. In haar beoordeling let de jury niet alleen op de functionaliteit en het karakter van de inzending maar ook op het materiaalgebruik.

De prijswinnaar wordt bekend gemaakt op donderdag 29 november. De winnaar ontvangt 5.000 euro uit handen van Philip Thonet.

 

03-08-2007 8:42


Er is de laatste tijd veel te doen over het percentage fijnstof in de buitenlucht. In het kantoor is de situatie echter veelal nog slechter dan buiten. Uit een studie van het blad Environmental Science & Technology blijkt dat moderne laserprinters een fikse hoeveelheid fijnstof de kantoorlucht inblazen. De hoeveelheid schadelijke deeltjes is soms wel vijf keer zo hoog als in de buitenlucht.

De onderzoekers Congrong He, Lidia Morawska en Len Taplin onderzochten in totaal 62 verschillende types laserprinters. Zij kwamen hierbij tot opmerkelijke resultaten. Zo bleek uit hun studie dat er grote verschillen zijn in de fijnstofemissie van verschillende printers. Zelfs verschillende exemplaren van hetzelfde model laserprinter gaven soms verschillende emissiewaarden te zien.

Volgens de onderzoekers heeft is het emissieniveau onder meer afhankelijk van het type printer en de hoeveelheid zwarte inkt die nodig is voor een afdruk. Ook de leeftijd van de tonervulling speelt een rol: opmerkelijk genoeg zijn nieuwe toners vervuilender dan oudere.
02-08-2007 8:42

 

Toenemende reistijden voor woon-werkverkeer zijn voor steeds meer mensen een reden om dichter bij huis te gaan werken, zo blijkt uit onderzoek van Intelligence Group.

 

De helft van de Nederlanders zal er bij stijgende filedruk voor kiezen om de afstand tussen woonplaats en werkgever te verkleinen door een baan in de buurt te zoeken. De gemiddelde tijd die Nederlanders bereid zijn te besteden aan reizen naar het werk, ligt tussen de 37 en 39 minuten. Bij stijgende filedruk neemt de afstand af die men in deze tijd kan afleggen en wordt het automatisch aantrekkelijker om dichter bij huis te gaan werken.

Een alternatief is meer thuiswerk. Veertig procent van de ondervraagden ziet in de toenemende reistijden naar en van het werk, inderdaad een reden om minder 'op de zaak te zijn'. Daarin ligt dan ook een belangrijke mogelijkheid voor werving en personeelsbehoud.

(Bron: Gids Online)

02-08-2007 8:33

De CeBIT 2008 in Hannover is ingekort tot 6 dagen. De vakbeurs, die komend jaar op de agneda staat van 4 tot en met 9 maart, moet het daarnaast ook doen met een licht gewijzigd onderkomen. Zo wordt hal 1 van het beurscomplex in Hannover vanaf komende herfst verbouwd. De druk- en kopieerbranche moet daardoor verkassen naar hal 18.
01-08-2007 8:43


Veel organisaties bevoordelen hun oudere werknemers ten koste van hun jongere medewerkers. Dat zorgt voor veel ongenoegen binnen organisaties. Kène Henkens, Joop Schippers en Harry van Dalen schrijven dat in het juli/augustusnummer van Gids voor Personeelsmanagement.

Oudere werknemers die niet goed functioneren, worden in de praktijk vaak gedoogd, zo blijkt uit onderzoek van het drietal. Jongeren die wanprestatie leveren, worden daarentegen vaak ontslagen. Bovendien bestaan er talrijke regelingen die oudere werknemers bevoordelen ten opzichte van jongeren. Zo krijgen ouderen bijvoorbeeld vaak meer vakantiedagen dan hun jongere collega's, terwijl ze die extra vrije tijd lang niet altijd nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Het gevolg is dat er 'verlofstuwmeren' ontstaan die tot organisatorische kunnen problemen leiden als de oudere in kwestie plotseling besluit om er eens een paar maanden tussenuit te gaan.

De auteurs pleiten er voor om speciale regelingen voor ouderen te beperken en oudere werknemers enkel te ontzien als hun geestelijke of fysieke gesteldheid dat vereist. (bron: Gids voor Personeelsmanagement) 

01-08-2007 8:34

 


De voorbereidingen voor de A+A beurs 2007 zijn in volle gang. Deze internationaal toonaangevende vakbeurs voor persoonlijke bescherming, bedrijfsveiligheid en gezonde werkplekken opent van 18 tot en met 21 september 2007 in Düsseldorf, Duitsland haar deuren.

Bacou-Dalloz, naar eigen zeggen wereldleider in persoonlijke beschermingsmiddelen, heeft op deze beurs een uitgebreide stand waar alle nieuwe producten te zien zijn. Tevens zal de CEO van Bacou-Dalloz Europa op 19 september spreken tijdens een persconferentie. Hij geeft onder andere een toelichting op de huidige markttrends en gaat eveneens een belangrijke samenwerking bekendmaken. Voor meer informatie over de beurs, bezoek de site www.aplusa-online.de


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >